DWD 2: “Kwestie van motivatie” 2


..Meneer neemt weer eens genoegen met slechts een half eitje..
WEDSTRIJDVERSLAG | Onlangs sprak ik in Goidschalxoord, een plaatsje tussen Heinenoord en Oud Beijerland, bij hem thuis een bevriend journalist , die al heel lang geabonneerd is op de nieuwsbrieven van De Willige Dame.

 

Door Wim Platje

 

"Gaat niet zo lekker hè met jullie teams tegenwoordig", zei hij met enig gevoel voor understatement. Ik kon niet anders dan beamen dat dat zo was. Zowel het eerste team, dat twee keer gespeeld en evenzovele malen verloren had, als het tweede team, dat dat al drie keer had moeten meemaken, waren inderdaad tot nu toe geen puntenmachines gebleken dit seizoen. "We hebben wat met spelers moeten schuiven en daarmee hebben we toch wel wat aan kracht ingeboet", argumenteerde ik. "Zou het de leeftijd niet kunnen zijn?", vroeg hij. "Tja, we worden wel wat ouder natuurlijk", zei ik en ik liet er verontschuldigend op volgen: "maar de tegenstanders zijn ook niet allemaal even jeugdig".

"Ik heb nog een boekie in de kast staan", voegde hij me toe, "Moet je eens lezen. Wie weet kunnen jullie er je voordeel mee doen."

En zo kan ik hier, heel kort, wat citaten uit dat 'boekie' inclusief commentaar laten volgen. Hou je vast.

De Nederlandse psychowetenschapper Prof. André Aleman (neuropsycholoog) beschrijft in zijn boek ‘Het seniorenbrein’ de ontwikkeling van hersenen na het 50e jaar:

"Met het ouder worden wordt het geheugen minder, de denksnelheid trager en het vermogen tot plannen en overzicht houden neemt af."

Ja, hallo neuropaat, kom je effe een paar open deuren intrappen? Zal allemaal wel kloppen, maar dat van dat minder worden van het geheugen geloof ik geen ehh.. dinges ehh.. kom, hoe heet dat nou.. O ja, geen snars! En die tragere denksnelheid? Onzin natuurlijk. Ik kwam op mijn twintigste al altijd in tijdnood, maar dat heeft meer te maken met het feit dat mijn schaakcapaciteiten die van een gemiddeld pantoffeldiertje nauwelijks overstijgen. Gelukkig zijn er nog schaak-amoeben zat waar ik van kan winnen, maar snel gaat het zelden professor!

"De slijtage valt echter mee en sommige andere hersenfuncties worden juist beter. Zo zijn 50-plussers bijvoorbeeld stressbestendiger. Door opgedane kennis en ervaring kunnen ze lastige situaties beter beoordelen en beter besluiten nemen."

Kijk, dat klinkt al beter prof! Dank je wel. Ik heb meteen geen last van stress meer!

"Hersendelen kunnen last van slijtage krijgen, maar functies kunnen worden overgenomen door andere hersengedeelten. Ook groeien er nog cellen bij, vooral als ouderen lichamelijk actief zijn."

Yahooo! Is dat alles geacht hoogleraarschap? Lichamelijk actief zijn? En dan groeien er weer cellen bij? Mooi, gewoon effe een paar maratonnetjes doen en dan met een zo goed als nieuw brein op jacht naar een meestertitel. Gaaf!

Om het brein gezond te houden geeft Prof. Aleman nog een aantal tips:

"Voldoende beweging, minimaal drie maal per week half uur."
Hmmm, dat is wel lastig, maar het moet te doen zijn.

"Anderhalve liter water per dag."
Mag dat water ook in bier verpakt zitten?

"Niet te veel eten."
Maar toch ook niet te weinig zeker?

"Bewust leven (nadenken) activeert het brein."
Ik denk dat ik, als dat werkelijk het geval is, nog maar een tijdje blijf schaken.

"Lezen van boeken houdt hersenen actief."
Geen probleem, ik lees me al sinds ik kan lezen helemaal suf.

"Een cursus volgen, een muziekinstrument bespelen, een taal leren of schaken werken goed."
Even inschrijven dus voor een cursus "Hoe verpletter ik het Siciliaans?" De rest zit voor een schakende gitarist wel snor.

"Wat werkt niet: Ginseng, geheugenpillen, continu dezelfde puzzels oplossen."
Als je geheugen toch slecht is, wat is er dan op tegen om steeds dezelfde puzzels op te lossen? Nou ja, goed, heel af en toe dezelfde puzzel oplossen zal vast wel mogen.

De echte oplossing van het probleem van de schrale oogst vond ik volgens mij toen ik las wat GM Stefan Kindermann schrijft. Hij stelt vast dat hij op oudere leeftijd meer ervaring heeft en de essenties van veel meer varianten kent. Anderzijds kost het hem meer moeite zich te motiveren om complexe problemen op te lossen.

Aha! Ziedaar de oorzaak! Het ligt gewoon aan de verminderde motivatie. Geen gedrevenheid meer om het onderste uit de kan te halen! En dat klopt precies met hoe het in de wedstrijd van het tweede team tegen Hendrik Ido Ambacht 2 toeging. Lees het wedstrijverslag hieronder er maar eens op na..

Rode gebieden tonen de groei van nieuwe neuronen in de hersenen

De rode gebieden tonen de groei van nieuwe neuronen in de hersenen

 

Beter een half ei?

 
Aan het zesde bord speelde Wim Platje met zwart tegen Roel Pruijsen. In een moderne opening kreeg Wim groot voordeel. Hij had een pion moeten winnen en de witte stelling daarna uit elkaar kunnen spelen, maar hij koos voor een andere afwikkeling. Die was zeker minder goed. In een wat betere stelling bood Wim, wellicht te vroeg, remise aan. ½-½ (Kijk daar heb je het al! De motivatie laat het weer eens afweten. Meneer neemt weer eens genoegen met slechts een half eitje..)

Wim Platje 02-04-2019

Wim Platje 02-04-2019

 

Hallefie is genoeg

 
Nick Kimenai kreeg in Piet de Jong een geduchte tegenstander. Piet was de speler met de hoogste rating van de zestien, maar daar was in deze partij niet veel van te merken. Al op de vierde zet kon Nick een pion buitmaken, maar hij koos ervoor om niet met zijn dame op b7 te slaan, maar voor ontwikkeling te kiezen. Een tweede kans op pionwinst had hij beter wel kunnen grijpen en hij had dan goede vooruitzichten op meer dan remise kunnen krijgen. Nu werd er door beide spelers na dameruil meer geconsolideerd dan aangevallen met een puntendeling tot gevolg. 1-1 (Dat bedoel ik. Bij beide heren gewoon een motivatiekwestie. Liever consolideren naar een hallefie dan er vol op klappen.. Kwestie van seniorengenetica.)

Nick Kimenai 05-11-2019

Nick Kimenai 05-11-2019

 

Glas halfvol

 
Erik Brok speelde met zwart op bord acht tegen Jan Hauwert en verloor al snel een pion. Lange tijd speelde hij prima tegen, maar na verlies van de kwaliteit kwam de witte dame binnen en begon zich wat pionnen toe te eigenen. Dat was genoeg voor de winst. 2-1 (Geen commentaar)

Met nog vijf minuten op de klok moest Fons Claessen, die met wit aan het zevende bord tegen Hans Hameetman speelde in remise berusten. Na dameruil en ruil van twee lichte stukken leek de Philidor-opening te verzanden in remise, maar twee grote fouten achter elkaar van Hans brachten Fons, die een paard in ruil voor een pion kreeg, in gewonnen positie. De slotstand wordt door Stockfish van +22,9 voorzien voor wit, maar Fons is geen computer, heeft derhalve wat meer bedenktijd nodig en koos ervoor het remise-aanbod van Hans te accepteren. 2½-1½ (Een ernstig tekort aan motivatie om voor de dood of de gladiolen te gaan? Ligt aan de leeftijd zoals we eerder zagen... Maar wel jammer van een halfvol glas..)

Fons Claessen 05-03-2019

Fons Claessen 05-03-2019

 

Geluk naar je hand zetten

 
Cor Paans speelde aan bord vier met zwart een ongelukkige partij tegen Manuel Rubio Perez. Hij kwam een stuk achter te staan en kwam dat verlies niet meer te boven. 3½-1½ (Geen commentaar)

Tot verbazing van Jisk Liemburg kreeg hij in verloren positie een remise-aanbod van Rocky v. d. Werff. De Steinitzvariant van het Spaans pakte voor de aan het derde bord met wit spelende Jisk niet zo geweldig uit. Rocky zette een aanval op met een paard, de dame en een veropgerukte pion. Iedere toeschouwer rekende al op een punt voor de HI-Ambachtspeler toen er met een paardzet een dubbelschaak dreigde dat beslissend zou zijn. Achteraf gaf de computer aan, dat dat inderdaad zo was. We hoeven dus niet meer uit te leggen waarom Jisk het voorstel in dank aanvaardde. 4-2 (Geluk dwing je gewoon af!)

Jisk Liemburg 06-11-2018

Jisk Liemburg 06-11-2018

 

Tot het bittere einde

 
Han van Gorkom was na afloop van zijn partij aan het eerste bord tegen Klaas Bax niet te spreken over zijn spel. Han had een pion voorgestaan en dacht achteraf dat hij de winst gemist had. Met een halfje was hij dan ook niet tevreden. 4½-2½ (Dat is de juiste instelling! Ziek zijn van een gemiste kans!)

Piet Schuller was de laatste die nog dapper volhield in zijn partij tegen Hendrik Huizer met zwart aan het tweede bord. Een ratingverschil van 233 punten is best wel veel, maar Piet bleef volhouden. De materiële achterstand groeide echter langzaam aan tot drie pionnen en de klok werkte ook nog eens zwaar in het nadeel van Piet. Tegen elf uur gaf Piet op. 5½-2½ (Dat is pas motivatie! Doorgaan tot iedereen loopt te gapen!)

Han van Gorkom 19-03-2019

Han van Gorkom 19-03-2019

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-2 Klasse 3B".

© Wim Platje 28-11-2019 20:33


2 gedachten over “
DWD 2: “Kwestie van motivatie””

  • Sinterklaas

    Beste Wim, wat het geheugen betreft gaat de prof aan één ding voorbij, n.l. de opslagcapaciteit van de hersenen. Als je al 78 jaar mee gaat zijn alle ervaringen die je in die tijd opslaat, hebben die ervaringen in het geheugen plaats nodig.
    Zo kan er om reden van opslag sprake zijn van verdringing, waarbij het belangrijkste hopelijk voorrang krijgt. O.a. de dagelijkse zorg over de financiën etc. De schaakwereld is best van belang, maar we hoeven er niet van te eten!
    Met vriendelijke groet, Sinterklaas.

Reacties zijn gesloten.