DWD 1: “Wedstrijd in drie bedrijven”


..in toneeltermen: het doek zou wel eens voortijdig kunnen vallen..
Toneeldoek
WEDSTRIJDVERSLAG | Voor de wedstrijd van het eerste team tegen het tweede achttal van de Capelse Schaakvereniging waren drie zittingen nodig. Op verzoek van CSV werden twee partijen vooruitgespeeld en op verzoek van De Willige Dame werd één partij voor de eigenlijke wedstrijddatum van 26 november voltooid.

 

Door Wim Platje

 
Dat betekende dat tijdens de elfde ronde van de interne schaakcompetitie op 19 november Johan Went en Hans Nunnikhoven hun partijen voor het eerste team speelden. De eerste akte op het strijdtoneel verliep redelijk voorspoedig voor de onzen. Hans kreeg aan het zesde bord CSV'er Harry Stroosma tegenover zich, terwijl Johan Went het op bord vier op moest nemen tegen Hans Blokland. Hans Nunnikhoven speelde zijn rol als meesterschaker voortreffelijk en won zijn partij op overtuigende wijze, terwijl Johan in zijn rol als verdienstelijk schaker een zeer geloofwaardige remise op de bühne zette.

De tussenstand, 1½-½, kreeg op vrijdag 22 november een voor ons nog gunstiger aanzien toen Remco van Vaalen in zijn eentje het tweede bedrijf opvoerde. In Capelle aan den IJssel, op de clubavond van CSV en aan het eerste bord, boekte hij na een indrukwekkende voorstelling een zege op Sina Mohebbinezhad.

Met een rooskleurige uitgangspositie, 2½-½, kon dus op 26 november op het toneel van de Trinitatiskapel een vijftallenwedstrijd worden opgevoerd. Winnen was onderhand wel geboden, want voor de derde keer verliezen zou handhaving in de eerste klasse wel eens ernstig in gevaar kunnen brengen. Om in toneeltermen te blijven: het doek zou wel eens voortijdig kunnen vallen.

Hans Nunnikhoven (l) en Johan Went 19-11-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Hans Nunnikhoven (l) en Johan Went 19-11-2019

 

Acteur

 
Het derde bedrijf gaf een sterk spelende acteur Edwin van Dongen te zien, die in een Neo-Dame-indische partij Rob van de Bosse als tegenspeler trof. De eerste dialogen waren nauwelijks achter de rug of Edwin kreeg de overwinning in de schoot geworpen. 14. Da4 was een grote fout van Rob die Edwin twee stukken opleverde en De Willige Dame een voorsprong van 3½-½

edwin van Dongen (l) en Rob van de Bosse 26-11-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Edwin van Dongen (l) en Rob van de Bosse 26-11-2019

 

Matchwinner

 
De volgorde waarin de volgende vier partijen werden opgevoerd kan ik niet meer reconstrueren, maar dat is ook niet zo belangrijk. Feit is dat Pieter Sandijck zijn tweede overwinning in het eerste team op het podium kon voordragen. Hij versloeg Willem Klein en werd daarmee meteen ook matchwinner. 4½-½

Pieter Sandijck (r) won van Willem Klein 26-11-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Pieter Sandijck (r) won van Willem Klein 26-11-2019

 

Tekst kwijt

 
Bij Pearl Uyttenhove leek vanuit de coulissen in zijn partij tegen Hans Koedam een remise in de maak, maar de partij nam een voor Pearl ongunstige wending. Plotseling was hij de tekst van zijn zo zorgvuldig ingestudeerde schaakrol helemaal kwijt en zonder de hulp van een souffleur moest hij opgeven. 4½-1½

Pearl Uyttenhove 26-11-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Pearl Uyttenhove 26-11-2019

 

Antagonist

 
Ook John van Waardenberg acteerde in het begin uitstekend, maar kon gaandeweg de uitvoering toch niet voorkomen dat hij minder kwam te staan tegen zijn antagonist Derk Brus. Gezien de rating van beide uitvoerenden kwam Johns verlies toch vrij onverwacht. 4½-2½

John van Waardenberg 26-11-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

John van Waardenberg 26-11-2019

 

Dramascenario

 
Naomi Snikkers trof in Thomas Herrewijn een taaie tegenspeler, die van geen wijken wilde weten. Toch leek het er tegen het einde van het spektakelstuk op dat de bloemen voor Naomi zouden zijn. Ze kwam een stuk voor, maar het resulteerde in een eindspel dat slechts met de grootste nauwkeurigheid veilig over het voetlicht gebracht kon worden. Haar koning stopte de opmars van een zwarte c-pion, maar de zwarte koning probeerde een zwarte h-pion veilig naar de overkant te brengen zonder dat ze die pion voor haar paard kon ruilen. Het scenario van dit drama in drie bedrijven voorzag in die mogelijkheid en Naomi speelde haar rol voortreffelijk. De puntendeling bracht haar een staande ovatie en de eindstand op 5-3.

Het eindspel van Naomi Snikkers en Thomas Herrewijn 26-11-2019

Het eindspel van Naomi Snikkers en Thomas Herrewijn 26-11-2019

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-1 Klasse 1B".

© Wim Platje 05-12-2019 20:13