DWD 1: “Wat er tegen Overschie overschiet..” 1


..en maakte daar geroutineerd gebruik van door enkele lijnen te openen..
Jaap Stam schiet over
WEDSTRIJDVERSLAG | Ons eerste team heeft het niet gered tegen het eerste team van Overschie. Wij waren al gehandicapt door het ontbreken van enkele sterke spelers dit seizoen, maar we moesten ook Remco van Vaalen deze keer missen. De bezoekers daarentegen kwamen met een heel sterk team naar de Vriesestraat.

 

Door Wim Platje. John van Waardenberg en Rob Hopman-Been (Overschie)

 
De gemiddelde rating van de visite was meer dan 150 punten hoger dan die van De Willige Dame en vooraf is het dan maar gissen naar wat er voor ons na zo'n wedstrijd tegen Overschie overschiet. Wel, in deze thuiswedstrijd moesten we een ietwat geflatteerde nederlaag slikken en 2½ punt was wat er voor ons overschoot toen alle klokken waren gestopt. Meer lieten de Overschieërs (of is het Overschieters?), niet voor ons liggen. Iets meer dan de kruimels, maar toch...

Let wel: het gaat in het bovenstaande over wat er overschiet, niet te verwarren met wie er overschiet, want daar hebben we er in het Nederlands elftal in het verleden genoeg van gehad. Ik zal geen namen noemen, Clarence Seedorf, maar op de foto hierboven staat een, tegenwoordig als trainer van Feyenoord in de voetballerij werkzame, bekende overschieter. Ik heb toen trouwens van precies dat foto-moment geleerd dat televisies er slecht tegen kunnen als je er hard een schoen tegenaan smijt.

Maar, weer terug naar de schaakpartijen.. Toch was de eindoverwinning van de gasten enkele momenten in gevaar, maar het zat ons jammer genoeg niet altijd mee. Hieronder de partijverslagen:

Han van Gorkom 08-10-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Han van Gorkom 08-10-2019

 

Vlag nummer 1

 
Aan het achtste bord speelde Han van Gorkom (1633) met wit tegen Jeroen van der Meer (1869). Zwart loste de openingsproblemen goed op. Openingsproblemen? Ja, openingsproblemen. Met zwart heb je nu eenmaal altijd het probleem van een zet achterstand en moet je maar zien hoe je die achterstand ombuigt naar een gelijke of betere stelling. Han deed een remise-aanbod in het vroege middenspel, maar dat kwam in een fase dat het allemaal nog onduidelijk was. Jeroen speelde door. In het eindspel verloor Han een pion en ging even later door zijn vlag.

Pieter Sandijk (1649) speelde met zwart aan het zevende bord tegen Daan Smit (1865). John: "Na wat openingsonnauwkeurigheden van Pieter wist wit een pion te winnen. Tegen 11 uur was er uiteindelijk geen houden meer aan en moest Pieter opgeven."

Pieter Sandijck 08-10-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Pieter Sandijck 08-10-2019

 

Krachtzetten

 
John van Waardenberg (1719) speelde aan het zesde bord met wit tegen Hans Doornheim(1811). John opende voorzichtig. Het werd de Colle-opening en met wat actieve zetten van zwart was de stelling al snel in balans. John: "Mijn partij eindigde op voorstel van mijn tegenstander als eerste in remise. Er was veel afgeruild en mijn tegenstander kon op termijn de remise forceren."

Johan Went (1712) speelde geïnspireerd met zwart aan bord vijf tegen Arnout van Kempen(1822). Het werd de gesloten variant van de Berlijnse verdediging van het Spaans en dat ligt Johan wel. Arnout koos het verkeerde plan voor zijn damevleugel waardoor hij grote problemen op de zwarte velden kreeg. Johan maakte daar geroutineerd en keurig gebruik van door met enkele krachtzetten de lijnen te openen op de koningsvleugel. Nadat hij een dame won tegen een paard en een toren kon het punt worden bijgeschreven.

Johan Went 08-10-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Johan Went 08-10-2019

 

Loopgravenoorlog

 
Naomi Snikkers (1903) speelde aan bord vier met wit tegen Marcel Terluin (1923). De partij had wel iets weg van een loopgravenoorlog. Er was spanning over het gehele bord, maar geen van de spelers wilde concessies doen Ze probeerden hun stukken naar betere posities te manoeuvreren terwijl de spanning gehandhaafd bleef. Het was een uiterst lastig te beoordelen stelling. De partij eindigde in remise.

Hans Nunnikhoven (1813) speelde met zwart tegen Albert Segers (1982). Vanuit de Tsjigorin-variant van het Frans ontstond een mooie, strategische partij waarbij Hans in het nauw dreigde te raken als wit erin zou slagen een paard op f5 te krijgen. Sterk tegenspel op de damevleugel van Hans zorgde ervoor dat hij dat allemaal net kon pareren. En zo werd remise een feit.

Hans Nunnikhoven 08-10-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Hans Nunnikhoven 08-10-2019

 

Optisch wel soepel

 
Dan zijn we nu, volgens Rob Hopman-Been aangekomen bij de "Nou, nou, pfff, jeetje wat gebeurt hier? Hoe staat dit in vredesnaam?" partijen:

Edwin van Dongen (1988) bracht tegen Karel Looijmans (1967) met de witte stukken aan bord twee al op de derde zet in het Siciliaans een pionoffer dat zwart aannam. Dat geldt trouwens ook als de beste voortzetting. Optisch was de stelling soepel voor wit, maar hij had wat achterstand in ontwikkeling op de damevleugel. Nadat dat enigszins opgelost was gooide Edwin de h- en de g-pion naar voren voor een woeste aanval op Karels koning. Het zag er even somber uit voor de zwartspeler, ook al omdat op dat moment zwarts loper op f7 als een veredelde pion acteerde, maar die had wel belangrijke verdedigende taken. Edwin stond zo rond de dertigste zet vrijwel gewonnen, maar begon op twee gedachten te hinken. Hij liet de aanval op de koningsvleugel ineens voor wat hij was en trachtte door het centrum zijn doel te bereiken. Karel kon vervolgens op beide vleugels dreigend worden en na een grote fout van Edwin kon zijn tegenstander een combinatie opzetten die Edwin zijn dame zou kosten.

Edwin van Dongen 08-10-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Edwin van Dongen 08-10-2019

 

Vlag nummer 2

 
En dan aan het eerste bord Pearl Uyttenhove (1582) met zwart tegen Henk Ochtman (2014). Pearl heeft een verraderlijke lage rating en is een goede speler die vaak aan het eerste bord wordt ingezet, ook bij Charlois Europoort. Hij heeft daar menig goede partij laten zien. Over Henk schrijft Rob: "Onze Henk heeft een bijzondere speelstijl. Hij is het type speler van wie ik nooit de zetten zie aankomen en dat maakt dat ik er in onze vluggertjes zo goed als altijd af ga." Het werd de Benkö-opening en die begint met 1. g3. Henk koos voor een kansrijk stukoffer, maar dat bleek niet helemaal te kloppen en op een gegeven moment moet Pearl gewonnen hebben gestaan. Er was een eindspel ontstaan met voor wit T, L, P en 5 pionnen tegen zwart T, T, en 3 pionnen. Pearl vlocht een matnet, maar wit kon dat verijdelen. Daarvoor moest hij echter wel zijn sterke loper afruilen. Helaas kwam Pearl weer eens in in grote tijdnood en dat juist in een fase waarin Henk zijn handigheid liet zien in dit soort stellingen: bezig houden, kleine dreigingen, profylaxe etc. Pearl ging door de vlag in verloren stelling. John: "Pearl weerde zich kranig tegen iemand met een rating van 500 punten hoger. Lange tijd deed Pearl steeds goed mee, maar ook bij hem kwam de tijdnood om de hoek kijken en die deed hem de das om."

Einduitslag De Willige Dame 1 - Overschie 1: 2½-5½. Op vrijdag 8 november spelen we uit, in en tegen Moerkapelle.

Pearl Uyttenhove 08-10-2019 (Foto: Naomi Snikkers)

Pearl Uyttenhove 08-10-2019

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-1 Klasse 1B".

© Wim Platje 10-10-2019 19:33


Een gedachte over “
DWD 1: “Wat er tegen Overschie overschiet..””

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.