DWD 1: “Met ‘n half ei weg uit ‘De Pannenkoe'” 1


Een half ei
WEDSTRIJDVERSLAG | Maandagavond half acht. Met de jongens van het eerste team richting Krimpen aan den IJssel voor de uitwedstrijd tegen Krimpen 2. Nou ja, de jongens van het eerste: ik zit met Cor Paans en Fons Claessen in de auto terwijl Willem Weerdesteijn en Han van Gorkom met Hans meerijden. Dat zijn de borden vijf tot en met acht van het tweede team!

Door Pearl Uyttenhove


Teamleider Hans Nunnikhoven en de zijnen hebben kwaliteit genoeg in huis, maar kunnen door diverse oorzaken - continuedienst, werk en familieverplichtingen - maar niet op volle sterkte aantreden. Vorig seizoen wist het eerste zich toch nog via het kampioenschap van de eerste klasse in de promotieklasse te melden. Dit seizoen hebben Hans en zijn jongens duidelijk last van de kloof in speelsterkte tussen DWD 1 en DWD 2 dat in de derde klasse van de RSB speelt.

Onderweg zit het niet echt mee. Twee open bruggen maken dat we net op tijd in 'De Pannenkoe', het nieuwe onderkomen van Krimpen aan den IJssel, aankomen. Hans en de jongens uit Bergen zitten al achter hun borden. Na wat heen en weer vragen kom ik bij de wedstrijdleider terecht. "Mag ik foto's van de match maken? Ik heb geen flitslicht en internet staat af." "Geen probleem." Een paar seconden later meldt hij me nogal gestresst: "Alleen de eerste vijf minuten. Daarna niet meer!" Deze club is duidelijk wat formeler dan De Willige Dame of Charlois-Europoort. Bij de match tegen Charlois-Europoort 4 heb ik de hele avond actiefoto's van de strijd tussen Naomi en haar Zeven Schildpadden en Angelique en haar jongens mogen maken.

De strijd begint en we zijn toe aan onze prognose. Krimpen is sterk in de breedte met acht jongens met een gemiddeld ELO van 1850. Hans, Edwin en Arjon zitten boven de 1900 en zouden dus op klasseverschil hun partij moeten winnen. Johan zit onder de 1700, maar hij kan zowel omhoog als omlaag uitschieten met zijn prestaties: remise? Cor, Willem, Han en Fons moeten elk tegen 400 ELO meer opboksen. Voorspelling: vier nullen. Dat brengt ons op een minimale nederlaag voor De Willige Dame 1. We hebben echter elk punt nodig om degradatie te ontlopen, met in de laatste ronde een krachttoer tegen Charlois-Europoort 3 dat nog volop meedoet voor het kampioenschap.

Positionele concessie

Aan bord 1 krijgt Johan Went met wit een Gesloten Siciliaan. Zwart rokeert kort en fianchetteert de koningsloper. Johan houdt zijn koning in het midden en gaat met h3 en g4 voor een bajonetaanval op de zwarte koning. Is het bluf of weldoordacht? Met het gesloten centrum heeft de tegenstander alleen de mogelijkheid om via de damevleugel tot tegenspel te komen, maar daar is én geen aanvalsdoel én begint het echte tegenspel pas een paar zetten later. "Rokeren doe je als je niets beters te doen hebt", moet Johan hebben gedacht. De zwartspeler heeft het slecht naar zijn zin.

Bord 2: Edwin van Dongen mag met zwart al op de vierde zet de dames ruilen, waarmee wit dus van alle voordeel van de voorzet afziet. Edwin heeft een voorsprong in ontwikkeling en benut deze direct door druk op de damevleugel te zetten: Een toren op de open d-lijn en dreigende toren- of kwaliteitswinst via een paardvork op c2. Dit levert minimaal een positionele concessie op.

De Willige Dame 1 in slagorde. 19-03-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

De Willige Dame 1 in slagorde. 19-03-2018


Verdedigen moeilijker dan aanvallen?

Aan bord 3 voert Fons Claessen de witte stukken aan. In een damepionspel fianchetteert zwart de koningsloper, maar rokeert nog niet. Fons stuurt zijn zwartveldige loper naar h6. Die wordt geruild en zijn dame dringt via h6 en g7 binnen. Gesteund door een paard trekt de dame op roof uit, maar ze dreigt wel ingesloten te raken. Ook krijgt zwart de witte d-pion of krijgt wit een half open lijn in het centrum? Fons zet druk, maar wanneer gaat hij zijn damepaard ontwikkelen?

Arjon krijgt met zwart aan bord 4 een Colle-opstelling tegen zich. Tegenover de witte formatie c3-d4-e3 stelt hij de formatie b6-c5-d6 om vervolgens met e7-e5 de witte voorpost onder druk te zetten.

Hans Nunnikhoven heeft aan bord 5 in een Caro-Kann-achtige stelling - met de zwarte dameloper buiten de keten - een half open e-lijn tegenover zwarts half open d-lijn. Met de zwarte koning nog op e8 speelt Hans f2-f4 op. Na ruil op d5 wordt de half open d-lijn ingeruild voor een half open c-lijn en rokeert zwart lang (!). Dat beantwoordt Hans met een meerderheidsanval op de damevleugel met het doel aanvalslijnen naar de zwarte koning te openen.

Willem heeft aan bord 6 ook een Caro-Kann-achtige structuur, maar dan met de zwarte stukken. Met h6 en g5 wil hij op de witte rokadestelling af, maar zijn dameloper staat nog binnen de keten en zal dat voorlopig nog zo blijven, terwijl hij kort heeft gerokeerd.

Sterkere tegenstanders moet je aanvallen, want verdedigen is moeilijker dan aanvallen. Zowel Han (bord 7, wit) als Cor (bord 8, zwart) gaan hiermee aan de slag. De tegenstander van Han heeft een geïsoleerde pion op e5. Na ruil op f6 wordt het de formatie e5-f6. Han heeft twee paarden en meer ruimte, zwart het loperpaar. Han kan de pionnenketen met stukken blokkeren en krijgt een sterk paard op f5. Bij Cor zien we net als bij Arjon een zenuwblokje: hier is het c4-d4/c5-d5. Wit slaat op c5. kost dit Cor een pion of vallen zijn stukken over de witte koningsstelling heen?


Vol op het orgel

Het verloop aan bord 1 tot en met 5 is zeer gunstig voor ons. Johan bouwt verder aan zijn aanval en z'n tegenstander komt maar niet tot tegenspel. Edwin verkrijgt het loperpaar, aanhoudende druk op een te ver opgerukte witte f-pion en een wit paard op a3 - dat de vork op c2 moest voorkomen - dat buitenspel staat. Drie positionele concessies.

Fons neemt veel risico met een dame-uitval, maar hoewel er even damevangst voor zwart in lijkt te zitten, switcht de witte dame via het centrum naar de damevleugel alwaar de gerokeerde zwarte koning onder druk komt te staan. Bij Arjon gaan er aan beide kanten een dame, een toren en een licht stuk van het bord. In gesloten stelling heeft hij het loperpaar, maar via een doorbraak op de damevleugel kan hij het spel openen. Dat vereist wel enige voorbereiding. Hans beukt tegen zijn tegenstander op de damevleugel. Die weet wel zijn dame en toren te centraliseren, maar moet zich verder met twee schilden tegen deze agressie verdedigen en op de counter loeren.

Cor, Han en Willem gaan vol op het orgel, maar met efficiënt verdedigen weten hun tegenstanders langzaam het initiatief van de Dordtse vechtjassen te neutraliseren.

Omdat Fons druk op zijn tegenstander houdt moeten we nu rekening houden met een kleine overwinning voor ons (3½-4½ of zelfs 3-5). Ontlopen Hans en zijn jongens dan toch degradatie? Charlois 3 moet zich dan in de laatste ronde wel tegen ons verstappen.

De eerste beslissing valt aan bord 2. Edwin speelt zijn tegenstander helemaal stuk en hij krijgt een dodelijke penning op f3. Wit weet zich daar nog uit te redden maar zowel positioneel als mentaal gesloopt is hij blij dat zijn vlag valt. (0-1)

Aan bord 7 verliest Han grip op de situatie. Via de half open e-lijn zet zwart hem onder druk terwijl een zwarte loper als een zoeklicht zijn koningsstelling binnen kijkt. Eerst verliest hij de g-pion en bezwijkt dan onder de druk waarna hij verliest op tijd. (1-1)

Hans lijkt ook de grip te verliezen. Met aan beide zijden Dame, toren en loper worden eerst de dames en daarna de torens geruild. In het lopereindspel heeft Hans een vrije a-pion maar die is wel erg ver opgerukt en de zwarte koning is nabij... Hans verbijt zich: moet hij in remise berusten? Nee, langdurig verdedigen heeft de zwartspeler veel tijd gekost en mentaal gesloopt. Hans wint op tijd. (1-2)
DWD 1 in omgekeerde slagorde 19-03-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

DWD 1 in omgekeerde slagorde. 19-03-2018


Paard buitenspel

Arjon weet de damevleugel onder voor hem gunstige omstandigheden te openen. De witte paarden zijn geen partij voor zijn loperpaar en de witte koning staat aan de verkeerde kant van het bord. Na materiaalwinst zijn zijn vrije a- en b-pionnen niet meer te stoppen. (1-3) Tot nu tot gaat het zoals verwacht.

Bij Cor staat een paard op a6 buitenspel. Cor weet het paard te ruilen, maar stukkenruil is hier ongunstig voor hem, want hij moet het van de aanval hebben. Alle torens gaan er af en er komt een eindspel met aan beide zijden dame plus paard en Cor heeft een pion minder. Met zijn 400 ELO meer speelt zijn tegenstander dit op techniek uit. (2-3)

De aanvalspoging door Willem blijkt voorbarig en na ruil van een paar voor hem belangrijke stukken krijgt hij tegen zijn danig verzwakte koningsstelling een vlijmscherpe tegenaanval om de oren. Eindelijk komt hij van de slechte loper af door deze voor een sterk paard te ruilen. De witte loper blijkt echter sterker dan zijn paard. Als Willem via een penning zijn dame voor een toren moet geven vindt hij het mooi geweest. (3-3)

Afdruipen of niet?

Fons speelt eindelijk zijn paard van b1. Dat wordt meteen geruild en in een stelling met alle zware stukken aan beide zijden ontstaat een dynamisch evenwicht doordat zwart vier centrale pionnen heeft, maar die door de witte dreigingen niet op kan spelen. Fons biedt remise aan, maar de tegenstander weigert. In de tijdnoodfase kiest Fons helaas een verkeerde zetvolgorde die hem een volle toren kost. (4-3)

Druipen Hans en zijn jongens opnieuw teleurgesteld af? Nee! Johan beukt zijn tegenstander suf. Hij mist weliswaar een vernietigend paardzetje dat tot ondekbaar mat zou leiden maar hij wint een kwaliteit. De tegenstander komt eindelijk los maar het is te laat, hij kan het mat niet meer ontlopen. (4-4)

We zaten dus heel dicht bij een minimale overwinning, want objectief gezien had Fons een plusremise in handen. Maar een 1850 heeft dan toch iets meer routine en kalmte dan een 1400. We mogen tegen Charlois 3 de eer redden en het 't volgende seizoen in de eerste klasse proberen.

DWD 1 (l) - Krimpen 2 19-03-2018 (Foto: Pearl Uyttenhove)

DWD 1 (l) - Krimpen 2 19-03-2018


Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-1 Promotieklasse".

© Pearl Uyttenhove & Wim Platje 23-03-2018 19:33


Een gedachte over “
DWD 1: “Met ‘n half ei weg uit ‘De Pannenkoe'””

  • Pearl Uyttenhove

    Eens zullen wij de sterksten zijn.

    En morgen vlammen met het tweede team, Platini.

    Namasté,

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.