
Het was in mijn wedstrijd dat ik in verloren stelling, ik stond een loper en een pion achter, mijn tegenstander zag blunderen. Een schaakje met de toren zou hem zijn loper kosten. Ik zette hem dus schaak. Volgens de regels is de speler wiens koning schaak staat dan verplicht dat schaak op te heffen, dat weten we allemaal, en als dat niet lukt staat hij kennelijk mat. Mijn tegenstander echter pakte zijn toren en zette op zijn beurt mij schaak. Een vorm van dubbelschaak die ik nog nooit op het bord had gezien en die voor zover ik weet ook niet reglementair is.
Nu ben ik geen wedstrijdleider en ik wist ook helemaal niet wat er in dit geval diende te gebeuren, maar gelukkig wist de wedstrijdleider van Capelle dat wel. We hadden in afwachting van zijn komst de klok al stilgezet en dat bleek in ieder geval wel een juiste handelswijze. Vervolgens werd de stelling weer teruggebracht tot zoals hij voor de onreglementaire zet was en daarna kreeg ik er twee minuten op mijn klok bij.
Het is dus niet zo dat de speler die de fout maakt twee minuten minder krijgt. Logisch eigenlijk, want dan zou hij daardoor bij tijdsoverschrijding de partij verliezen. Wel kreeg mijn tegenstander een waarschuwing. Bij een volgende onreglementaire zet zou de partij voor hem verloren worden verklaard. Op de een of andere manier was ik door al dat gedoe kennelijk toch een beetje van slag, want luttele zetten later deed ik zelf een onreglementaire zet en herhaalde de hele procedure zich opnieuw. Nu kreeg mijn tegenstander er twee minuten bij en kreeg ik de laatste waarschuwing. Voor de afloop van de partij kun je het verslag hieronder bekijken.
Hans Nunnikhoven speelde met wit aan het eerste bord tegen Marco Tjepkema en schrijft: "Ook deze keer was het een Spaanse partij, waarbij mijn tegenstander in het middenspel een pion, een toren en een loper pakte en ik zijn dame. In theorie sta je dan qua punten gelijk, maar ik won vrij snel een pion terug en creëerde daarna een vrijpion die niet meer te stoppen was." (Marco Tjepkema - Hans Nunnikhoven 0-1)
Wim Jongeneel had zwart op het tweede bord tegen Elmar Bottema en speelde de ruilvariant van het Grünfeld-Indisch. Wim won weliswaar een pion, maar kreeg een stelling met ongelijke lopers, waarin hij een zwakte had op f7. Wim: "Ik liet zijn toren op de zevende rij komen. De andere toren had ik al eerder moeten ruilen. Nadat ik naar de andere borden had gekeken, ben ik nog even doorgegaan, maar de remisemarge bleek niet ver weg. Mijn tegenstander won nog wel de pion op f7, maar ik greep de kans om een pion terug te winnen en bood remise aan." (Elmar Bottema - Wim Jongeneel ½-½)
De partij die John van Waardenberg met wit tegen Mike Kemner speelde was er een die beiden waarschijnlijk nog wel een tijdje zal heugen. John kwam duidelijk beter uit de opening. Een paardoffer van zwart op f2 werd wijselijk niet door John geaccepteerd. Mike pakte een witte toren op h1, John greep de toren op f8. Materieel een gelijke stand, maar het paard op h1 deed eventjes niet meer mee. John stond derhalve zo goed als gewonnen, maar gewonnen stellingen ook daadwerkelijk winnen is, zoals we allemaal weten, een hele kunst. John begon te stuntelen in plaats van te stunten en op zijn beurt kwam nu Mike in gewonnen positie. Maar de geschiedenis herhaalde zich. Ook al was het achteraf gezien wellicht gemakkelijk om de winst veilig te stellen vond ook Mike niet de beste voortzettingen. Integendeel, na 33 zetten was de stand weer geheel in evenwicht. Op zet 34 blunderde Mike, maar John zag de damewinst niet. Hij koos ervoor een toreneindspel met ieder 1T+5pi in te gaan. Mike maakte de laatste fout en gaf zomaar een pion weg, waarna John won. (Mike Kemner - John van Waardenberg 0-1)
Pearl Uyttenhove speelde met de zwarte stukken zijn vaste antwoord op 1.e4 van Marc den Uijl, namelijk de Pirc-verdediging met 1...d6, 2...Pf6 en 3...c6. Op de vijfde zet zette Pearl een valletje open, waar Marc met niet geheel open ogen inliep. Na zeven zetten had Pearl een witte loper ingepikt. Na negen zetten doemde er een mat in één op en nadat Marc dameruil uit de weg was gegaan miste hij op zet 15 een loperaanval op de witte dame die vanwege een penning verloren ging. (Marc den Uijl - Pearl Uyttenhove 0-1)
Wim Platje kreeg met wit na 1.e4 een variant van de Philidorverdediging te bestrijden tegen Richard van de Velde. De opening en het begin van het middenspel gingen gelijk op. De beste kansen op enig voordeel liet Wim echter liggen. De opmars van de zwarte koningsvleugelpionnen werd door Wim wat te gemakkelijk toegestaan en de keuze om met de koning te verhuizen naar de damevleugel bleek een verkeerde. Het kostte hem de witte h-pion, waarna de zwarte h-pion uiteindelijk kon gaan promoveren. Het verhinderen daarvan kostte Wim een loper. Later kreeg hij die door een fout van Richard nog wel weer terug, maar toen was de stelling in een toreneindspel met een pion minder voor Wim onhoudbaar geworden. (Richard van de Velde - Wim Platje 1-0)
Van de partij tussen een niet geheel fitte en met zwart spelende Han van Gorkom en Marco de Koning heb ik alleen de slotstelling van de partij gezien. Ik had de indruk dat Han met zwart regelrecht op de overwinning afstevende, maar dat zijn tegenstander aan de nederlaag ontsnapte door het herhalen van de zetten. (Marco de Koning - Han van Gorkom van ½-½).
Naar het schijnt heeft ook Willem Weerdesteijn volgens toekijkende teamgenoten een goede stelling gehad. Meer is er verder niet van bekend dan de voor Willem wat minder vrolijk stemmende uitslag. (Pieter Visser - Willem Weerdensteijn 1-0)
Cor Paans speelde aan het achtste bord met de zwarte stukken en kijkt als volgt terug op zijn partij tegen Jan van Dijk: "Het was een partij waarin wit eigenlijk steeds iets beter gestaan heeft, ook al bleef het materiaal gedurende de partij gelijk. Pas in de laatste zes zetten ging het voordeel mijn kant op, aangezien wit toen drie niet verbonden pionnen op het bord heeft staan. Dat vraagt dan wel meer verdedigers. Ik had natuurlijk in die fase toch een beetje in het offensief moeten gaan. Maar hoe? Aangezien ik dat niet zo eenvoudig vond, bood ik op zet 24 remise aan en dat werd door Jan aangenomen." (Jan van Dijk - Cor Paans ½-½)
.
Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.
De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-1 RSB Klasse 2B".