
Een wedstrijd tussen die twee is altijd ook een weerzien van spelers die elkaar al lang kennen. Een flink aantal schakers heeft ooit in beide verenigingen gespeeld en ook bij toernooien zoals die in "Den Witten Haen" werden gehouden of bij de Pank Hoogendoorn-toernooien kwamen de spelers van beide clubs elkaar nog al eens tegen. In de Crabbehoeve aan de Karnebeekstraat werden derhalve vooraf heel wat handen geschud en wederwaardigheden gedeeld. Laten we de introductie van dit wedstrijdverslag deze keer maar eens overlaten aan de verslaglegger van SC Dordrecht:
Anton de Martelaere schrijft: "Dinsdag mochten wij de aftrap verzorgen van het RSB-seizoen. Op het programma stond direct de Dordtse derby tegen onze stadsgenoten van De Willige Dame. Zij hebben een groot verschil in ELO tussen hun top- en staartborden. Wij zijn juist een ELO-homogeen team. Wij moesten het dus van de midden- en staartborden hebben. Na een welluidende introductie van alle spelers door Hans B. kon de strijd beginnen...:
Het eerste resultaat in de wedstrijd kwam op naam van Pieter Hofstee en het was een gunstige uitkomst voor De Willige Dame. In een Engels Vierpaardenspel ging Pieter aan bord drie weliswaar met 7.Pd5 wat vroeg in de aanval, maar toen tegenstander Hans Schreuder het even niet optimaal speelde ging het initiatief naar Pieter. Hij speelde op zijn beurt eveneens niet de sterkst mogelijke zetten, waarna er na 17.Kf1 een volkomen gelijke stand op het bord kwam. Een fout van Hans, 17...Lxc5 in plaats van Dxc5 was vrijwel direct fataal. Een tweede fout, 18...Le6?, besliste vervolgens de partij. (Hans Schreuder - Pieter Hofstee 0-1)
Aan het tweede bord had Hans Nunnikhoven zwart tegen Theo Jiskoot. Lang kwam er amper tekening in de strijd, die voortkwam uit een Geweigerd Damegambiet. Beide partijen ontwikkelden eerst rustig alle stukken naar de beste velden. Theo kwam het eerst met de opstoot 17.Pe5 en dat kostte hem meteen een pion. Rond de 20e zet was de stelling zo goed als gewonnen voor Hans, die echter niet het juiste vervolg kon vinden. Het werd nog even penibel toen de kwaliteit verloren ging, maar volgens Hans "kon het allemaal nog net". Met twee pionnen voor de kwaliteit was de stelling inderdaad nog te houden. (Theo Jiskoot - Hans Nunnikhoven ½-½)
Aan bord zes kwam in de partij tussen de secretaris van SC Dordrecht Erwin van Wingerden en Willem Weerdesteijn met verwisseling van een zet de Italiaanse variant van het Russisch op het bord. Willem zou een zware avond tegemoet gaan met de zwarte troepen. Na een flinke afruil van stukken bleef hij na de eerste slag achter met een pion minder. Nadat van de overgebleven stukken door toedoen van Willem ook nog de torens en later een stel paarden van het bord verdwenen resteerde een eindspel met ongelijke lopers en een pion meer voor Erwin. Langzaam werd Willem achteruit gedrongen en de ruimte om met zijn witveldige loper te manoeuvreren werd steeds kleiner. Gelukkig voor De Willige Damespeler lukte het Erwin uiteindelijk niet om een pion te laten promoveren en stoom afblazend verwelkomde Willem de zwaar bevochten remise. (Erwin van Wingerden - Willem Weerdesteijn ½-½)
De voorsprong die De Willige Dame bezat ging helaas verloren in de partij die Pearl Uyttenhove met zwart speelde tegen de jeugdleider van SC Dordrecht Martijn Rijneveen. In de Pytel-Czech-variant van de Pirc-verdediging, de verslaggever van SC Dordrecht Anton de Martelaere noemt de opening op de website van SC Dordrecht overigens (begrijpelijkerwijs) een Zwarte Leeuw, kreeg Pearl al snel te maken met de opmars van de witte pionnen 5.g4, 6.g5 en 11.h4. Het leek er sterk op dat de korte rokade onder die omstandigheden geen goede keus was van de DWD'er. Toen er ook een batterij Le3 en Dd2 op het bord verscheen en de witte torens post hadden gevat op g1 en h1 leek zwart weggevaagd te gaan worden. Een eenzame koning op g8 moest lijdzaam toezien hoe hij werd omsingeld en mat gezet... Of toch niet? Kunstmatig brein Stockfish kwam tot +18.5 voor wit na 19 zetten, maar na 27 zetten beoordeelde de computer de stand als volkomen gelijk. Pearl slaagde er in door vernuftig verdedigen en geholpen door enkele mindere zetten van Martijn het lek helemaal boven te krijgen. Net toen dat gebeurd was ging het mis. Een slinkse paardmanoeuvre van Martijn en de hebberigheid van Pearl die kennelijk dacht een loper te kunnen pakken leidden tot een mat in drie. (Martijn Rijneveen - Pearl Uyttenhove 1-0)
Zo kwam er een tussenstand van 2-2 op het bord, maar in de partij tussen witspeler Piet Schuller van De Willige Dame en Ton Hobé leek er een verrassing in de maak. Na de opening, de Nimzowitsch-Larsen-aanval (wat een naam voor een opening die simpelweg uit 1.b3 bestaat) hadden beide spelers lang gerokeerd en was Piet op de damevleugel ten aanval getrokken. Nadat Ton met 16...Kc7 en 17...Kb8 behoorlijk in de fout was gegaan had Piet met 18.Pc5 de partij in zijn voordeel kunnen beslissen, want het zou hem minstens een stuk hebben opgeleverd. Het gespeelde 18.Ld4 was een stuk minder sterk en toen de aanval vastliep, Piet een paar mindere zetten speelde en Ton zijn kans greep door à la catenaccio keihard te counteren ging het punt naar Ton en Piets droom in rook op... (Een zeugma meer of minder is nooit weg.) Om in voetbaltermen te blijven: Als jij hem niet maakt, doet je tegenstander het wel. (Ton Hobé - Piet Schuller 1-0)
Het werd nog erger voor de club uit de Vriesestraat, want in een Geweigerd Damegambiet raakte Nick Kimenai al snel in zijn partij met zwart tegen Dick Groot een pion achter. Wel bezorgde hij wit een dubbelpion, maar Dick ging gestaag voort met het insnoeren van de zwarte stelling. Tot mijn aanvankelijke verbazing kleefden er aan de rand van de hoed van Nick op een gegeven moment regendruppels, maar na enig nadenken concludeerde ik een sigaretje buiten en nog steeds stromende regen. Onder de hoed waarschijnlijk ook zweetdruppeltjes, want het ging niet naar wens met de zwartspeler. Toen hij nog een pion verloor gaf hij op, omdat hij niet meer zag hoe de aanval van Dick te keren. (Dick Groot - Nick Kimenai 1-0)
De start voor een lang en boeiend gevecht tussen Remco van Vaalen en SC Dordrecht-voorzitter Arend van Grootheest ging zo: 1.d4 d5 2.Lf4 Pf6 3.e3 e6. Natuurlijk weet iedereen dat dat de Mason-variant van het damepionspel is. Remco kreeg in de al vrijwel gesloten stelling een voorpost met een paard op e5. Het leek een voorbode van een aanval op de zwarte loopgraven, maar Arend slaagde er in om zonder problemen de stelling stevig gesloten te houden. Remco trachtte ongetwijfeld manieren te vinden om de zwarte stelling open te breken en dat kostte kennelijk veel tijd. Arend: 50 minuten. Remco: 17 minuten. Het zag er niet naar uit dat Remco vorderingen maakte, tot een triplering van de zware stukken op de h-lijn heel laat in de partij toch het gewenste resultaat opleverde. Eindelijk had wit zich de zwarte stelling binnen gebeukt. Wel was daar naar ik vernomen heb een foutje van Arend voor nodig. De Willige Dame liep nu echter wel een punt in. (Arend van Grootheest - Remco van Vaalen 0-1).
De laatste partij tussen DWD-voorzitter Cor Paans en Anton de Martelaere moest dus de beslissing brengen. In ieder geval moest Cor winnen om de eindstand van 4-4 op het bord te brengen. Het lijkt me het beste om het woord te geven aan de speler van SC Dordrecht, want ervaring uit de eerste hand... enzovoorts. Anton zette op de website van SC Dordrecht: "Ik zat zelf op bord vijf en mocht weer een keer tegen de voorzitter van de tegenstanders spelen. Ik kwam goed uit de opening, overzag een zet in het middenspel wat me een kwal kostte en omdat ik later ook mijn vrijpion kwijtraakte, kon ik alleen nog gokken op de tijdnood van mijn tegenstander om terug te vechten. Dat lukte wonderwel en nadat ik de volledige materiaalachterstand had weggewerkt bood ik remise aan. Cor accepteerde. De eindpositie was waarschijnlijk gemakkelijk gewonnen (werd mij later verteld), maar ik was blij het beslissende halfje binnengebracht te hebben. (Anton de Martelaere - Cor Paans ½-½)
Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.
De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-1 RSB Klasse 2B".
Leuk en goed stuk, Willem. Heb met veel plezier alles gelezen.
Gert Zwartjes
Bedankt voor je reactie, Gert.
Jammer dat ik dit gemist heb. Het ligt zo voor de hand. Ik geloof dat ik al krap in mijn tijd zat. Niet ‘cool’ genoeg.
Inderdaad jammer, maar je moet het maar net zien.