Derde ronde: “Wat zit je te peinzen, joh?” 5


RONDEVERSLAG | De derde ronde van de interne competitie in het najaar van 2016 zal ons nog lang heugen. Om ongeveer half acht aanwezig om alvast klokken, borden en stukken klaar te gaan zetten merkte ik een massale toeloop van voornamelijk wat oudere medeburgers voor de ingang van de Trinitatiskapel.

In de kapel werd een lezing gehouden door Wim van WijkEr bleek die avond een lezing te zijn voor de leden van de "Vereniging Oud Dordrecht". Niets aan de hand zou je zeggen. Met de deur dicht hoor je van een lezing vast minder dan van de koorzang en het orgelspel dat we in eerdere ronden al hebben moeten doorstaan. Wat vreemder werd het, toen de beheerder me vroeg wat ik kwam doen. Wel, dat leek me duidelijk. Ik kwam om te schaken. Kennelijk was daar niet op gerekend en toen een aantal behulpzame handen ook nog eens de stoelen uit het schaakzaaltje begonnen af te voeren naar de kapel raakte ik toch enigszins van de wijs. Gelukkig werden er uiteindelijk alsnog voldoende stoelen aangevoerd om met alle zeven de partijen te kunnen beginnen. Piet, Anne, Johan en Koos speelden in de zijkamer, waarvan de deur dicht kon, de anderen speelden hun partijen in de koffie- en theeschenkerij zoals tot nu toe gebruikelijk was.

De stilte daalde vervolgens toch nog op ons neer en de partijen konden beginnen. Dat ging een tijdje prima, totdat er kennelijk een pauze was en onze voorkamer volliep met mensen, die een drankje wensten te consumeren. Dat het schaken zich in de warme belangstelling mocht verheugen van enkele oudere heren was op zich inderdaad verheugend te noemen, maar dat ze zich, niet gehinderd door gebrek aan schaakkennis, ook niet onthielden van ondeskundig commentaar vond ik toch iets minder aangenaam. Opgeschrikt door plotseling gesnuif bij mijn rechteroor mocht ik vernemen: "U heeft uw dame wel wat vroeg in het spel gebracht. Dat kan heel gevaarlijk zijn hoor." Ik kon niet nalaten te antwoorden met: "Jazeker meneer, maar dat geldt nooit als ik dat doe..." Volgens de expert speelden Gijs en ik een Damegambiet, terwijl ik toch gezworen zou hebben, dat we een Italiaans Vierpaardenspel inclusief een schijnoffer van zwart op het bord hadden gebracht. Bij Willem Weerdesteijn en Paul de Roos klonk het: "Heb je nou nog steeds niet gezet?" en bij Pearl en Tabitha werd Pearl gevraagd: "Wat zit je te peinzen, joh?" Daarmee lag dan natuurlijk wel meteen de titel van dit verslag vast en dat was dan wel weer mooi meegenomen.

Hoe hilarisch ook, dit mag natuurlijk niet meer gebeuren. Gebleken is, dat de reservering voor de lezing eigenlijk al van voor de vakantie stamde. Toen was van ons interne- en externe speelschema natuurlijk nog niets bekend. Er is ons verzekerd, dat er geen nieuwe afspraken voor het gebruik van de speelruimte zijn gemaakt voor de dinsdagavond, sinds we definitief afspraken de ruimte te huren.

Voor alle zekerheid leggen we de agenda's deze week nog eens naast elkaar teneinde mogelijke problemen te voorkomen. Er is overigens niemand geweest, die zijn ongenoegen over de gang van zaken heeft geuit (hulde!), maar een gang van zaken als deze moeten we in de toekomst zeker voorkomen.

Op het bord werd gelukkig nog wel, tot het soms bittere einde, uitgevoerd waarvoor we ons deze avond naar de sociëteit hadden begeven. Hans Nunnikhoven bestreed Nick Kimenai met het Hollands. Het haperde even bij Nick in de opening, wat hem een pion kostte. Een zwart pionnenfront op d4 en e4 leek over Nick heen te walsen, maar hij verdedigde zich manmoedig tot er een pionneneindspel op het bord kwam. Dat bleek niet te houden te zijn en Hans incasseerde een zwaar bevochten punt. Hans was zo vriendelijk een foto in te sturen van het notatieformulier. Binnenkort verschijnt de partij bij "Intern" ⇒ "Partijen".

Wim Platje was, heel ongebruikelijk, als eerste klaar. Gijs van der Willigen onderkende het gevaar van een verborgen penning van zijn dame te laat en moest zijn dame inleveren. Twee lopers waren daarvoor te weinig compensatie.

Nick Kimenai. Een vage foto, maar momenteel is er geen betere.

Nick Kimenai. Een vage foto, maar momenteel is er geen betere.

Willem Weerdesteijn en Paul de Roos kwamen in een lange manoeuvreerpartij terecht na 1.f4 - d5. Willem bundelde alle krachten in een koningsaanval op de zwarte koning. Nog voor de werkelijke uitvoering van de slotaanval zag Paul het onvermijdelijke in en gaf op. Pearl Uyttenhove zette tegenover de Siciliaan van Tabitha Snikkers een Maroczy Bind neer met c4. De partij was en bleef in evenwicht. Tabitha nam terecht geen risico in een stelling waarin ze "niets" moest doen. Remise op voorstel van Pearl, die na drie ronden nog steeds het klassement aanvoert.

Bij Pieter Sandijck, met zwart, en Naomi Snikkers ging het, eveneens in een Siciliaan, mis voor Pieter. In een opening, die geen draak en geen Najdorf was, maar iets er tussenin, raakte hij een stuk achterop. De dame van Naomi verscheen op f7, een witte pion op g6 en even later was het uit. Piet Schuller had met wit weliswaar twee lichte stukken voor een toren en een pion, maar kon het tegen de gecombineerde kracht van de zware stukken van Anne toch niet bolwerken. Naast hen in de zijkamer won Johan Went betrekkelijk geruisloos van Koos van Dalen.

Voor de uitslagen en de ranglijst kun je via "Intern" ⇒ "Rangijst" de informatie bekijken.

© Wim Platje 20165 gedachten over “
Derde ronde: “Wat zit je te peinzen, joh?””

 • Kees van Tol, schaker en ook kaartenliefhebber

  Die mensen kwamen luisteren naar een boeiend betoog over de bijna 500 jaar oude, reusachtige (bijna 8 vierkante meter) landkaart van Dordrecht en omstreken die letterlijk en figuurlijk uit het stof is gehaald door Dordtenaar Wim van Wijk. Schaken is per definitie een sport waarbij je je in de kaart laat kijken. Maar de bezoekers hadden natuurlijk meer respect moeten tonen voor de schakers.

 • Hans Berrevoets

  De verhalen van Willem zijn nieuws en ook haast literatuur. Een mooie mix. Waar blijft eens een boek? Een titel gebruikte Willem al: Veld 65. Ik zou denken: 65 velden voor 65 hoofdstukken? Mooie pr ook.

 • Franca Wijnhoven

  Nou Willem, dat was dan ‘n hectische schaakavond voor jullie.
  Goed dat dat in de toekomst niet meer zal gebeuren, want zoiets is echt storend.
  En….de beste stuurlui staan altijd aan wal met flauw commentaar.
  Volgende keer beter en rustiger voor jullie allemaal.

  groetjes, Franca

 • Tom van Bokhoven Bericht auteur

  Beste Willem,
  Schitterend verslag, ik heb er van genoten!
  Tom van Bokhoven

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.