Dameval leidt tot verlies Viertal


Hij meldde de dame van zijn tegenstander als geconfisqueerd...

Dameval

WEDSTRIJDVERSLAG | Het viertal, met invaller Nick Kimenai als vervanger voor Piet Schuller in de gelederen, vertrok voor zijn voorlaatste wedstrijd dit seizoen naar Nieuwerkerk aan den IJssel. Nick fungeerde tevens als vervangende chauffeur voor onze vaste coureur Piet. Een voorspoedige reis bracht ons naar Goudmos 67 te Nieuwerkerk.

 

Door Wim Platje (DWD) en Henk Stam (SVN)

 
Nog een geluk dat het adres zo vlot gevonden werd, want ik herinner me (of heb ik het gedroomd?) dat we ooit eens anderhalf uur te laat waren, omdat we het adres Scheurgras 123 van Schaakvereniging De Lompe Loper in Kudelstaart niet konden vinden. Overigens hebben we na aankomst nog een aardig tijdje langs de hekken rond het grondgebied van de Openbare Basisschool Prins Willem Alexander gedwaald om te zoeken naar een waarschijnlijk geheime ingang, maar we waren na de vondst ervan desondanks nog steeds ruim op tijd. De school was volgens Cor en mij zo rond 1975 gebouwd, want we hebben allebei lang geleden in vrijwel net zo'n, volgens de eisen van destijds opgetrokken, gebouw gewerkt. Tijd voor nostalgie was er echter niet meer en na de nodige plichtplegingen (telefoon uit, consumptiebonnen, noteren niet verplicht in de laatste vijf minuten) begon de voorlaatste krachtmeting van het seizoen.

Henk Stam, verslaggever van Nieuwerkerk bij deze wedstrijd schreef: "Op de clubavond van SV Nieuwerkerk, afgelopen dinsdag 16 mei, moest het tweede viertal van SVN aantreden tegen het eerste viertal van De Willige Dame uit Dordrecht. De Nieuwerkerkers zouden sterker moeten zijn, maar dat moet altijd eerst bewezen worden."

 

Confisquatiedame

 
De wedstrijd was nog niet zo lang bezig toen zich reeds de eerste donkere wolk boven de Dordtse vier samenpakte. De zwarte dame van Nick viel ten prooi aan de witte stukken en er restte Nick niets anders dan opgeven. (Henk Stam - Nick Kimenai 1-0)

Henk Stam: "Henk Stam aan bord twee meldde na een half uur de dame van tegenstander Nick Kimenai te hebben geconfisqueerd en zo tegen het punt te zijn opgelopen." (Henk Stam - Nick Kimenai 1-0)

Nick Kimenai 6 november 2018

 

Heroïsch deelpunt

 
Op het vierde bord speelde Wim Platje met zwart een Koningsindische partij tegen Matheus Huijskens. De opening verliep zonder noemenswaardige spanningen. Op de elfde zet was Wim wat te vroeg met de opstoot e5, maar veel voordeel bracht het Matheus niet. Langzamerhand begon de stelling door de in elkaar geschoven pionnenketen op de damevleugel een steeds meer gesloten karakter te krijgen. Hoewel hij inmiddels zeker beter stond, zag Wim dat kennelijk anders en hij bood op zet 23 remise aan, hetgeen door Matheus in dank werd aanvaard.

Henk Stam: "Wat later sleepte Matheus Huijskens, op bord vier, na een ingewikkelde strijd, een heroïsche remise uit het vuur tegen Wim Platje." (Matheus Huijskens - Wim Platje ½-½)

Wim Platje 28 april 2022

 

Taaie Hans & Taaie Cor

 
Voor zover mijn mening wat waard is... ik zag voortdurend winstmogelijkheden voor onze voorzitter Cor Paans in het eindspel op het eerste bord. Taai verzet van de met zwart spelende tegenstander Hans Dijkers leidde er echter toe dat niet de vrije randpion van Cor de doorslag zou geven, maar de oprukkende vrije centrumpion van Hans. Uiteindelijk werd het na het uitspelen van een ingewikkelde stelling toch remise.

Henk Stam: "Hans Dijkers, aan het eerste bord, stond ondertussen heel goed, maar de taaie tegenstander Cor Paans wist de zaak gelijk te trekken. Remise dus." (Cor Paans - Hans Dijkers ½-½)

Cor Paans 13 september 2019

 

Pottenbreker

 
Voorzitter Ben Balm van SVN maakte het Fons Claessen niet gemakkelijk aan het derde bord. Met wit kon Fons helaas geen potten breken, want die bleken deze avond helaas niet voorradig te zijn. Een vrije pion besliste de partij na het optrekken van den walm in het voordeel van Ben Balm.

Henk Stam: "En toen Ben Balm zijn partij tegen Fons Claessen, door een vrijpion, naar winst bracht was de eindstand, 3-1 voor SVN, een feit." (Fons Claessen - Ben Balm 0-1)

Fons Claessen 13 februari 2022

 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-Viertal RSB Klasse 2B".

© Wim Platje 12-11-2023 13:47