Bekerteam naar de halve finale!


DWD naar halve finale | Het bekerteam van De Willige Dame was ook in Krimpen aan den IJssel niet te stuiten. Op maandagavond 12 februari jl bereikte het kwartet van DWD de halve finale van de RSB-bekercompetitie door het team van Krimpen overtuigend met 3½ - ½ te verslaan!

Door Cor Paans


De kansloze ½ -3½ nederlaag tegen De Willige Dame betekende het einde van de aspiraties van Krimpen aan den IJssel in de RSB-beker. Geen moment heeft het er naar uitgezien dat de Krimpenaren ook maar enige kans hadden op succes. Onder het toeziend oog van oud RSB-voorzitter Arjen Postma en RSB-penningmeester Peter de Weerd ontwikkelden zich overigens op alle borden uitstekende partijen.

Loperoffer

Om 11 uur konden we het eerste punt noteren. Joop Huijzer was door Arjon Severijnen met wit aan het tweede bord in de verdediging gedrukt. Een loperoffer op d5 opende de stelling en via een fraaie combinatie kwamen 'we' met 1-0 voor. Hoe Arjon Joop in de luren legde en het eerste punt binnenhaalde ziet u hieronder. Arjon beantwoordde 23. .., g6 met 24: Lxd5! (Zie diagramstelling)

Stelling na 24: Lxd5!
Er volgde: 24. .., exd5. 25. e6, Lf6 26. exf7+, Kf8 27. Lxf6, Dc8 28. De7 mat. (0 - 1)

De winst is binnen

Johan Went die op dat moment op bord vier Frits van Duin remise kon aanbieden moest echter doorspelen, de remise werd niet aangenomen, temeer omdat zwart een iets betere stelling had bereikt. Maar wat speelde Johan daarna voortreffelijk verder! Waar Johan in de partij lang een tijdsachterstand had gehad, waren de rollen inmiddels omgedraaid. Frits had inmiddels begrepen dat er op bord vier een punt hard nodig was en kwam daardoor toch wel onder druk te staan. Johan verdedigde prima en ging vervolgens voortvarend verder. Frits zag daarna spoken en het ene na het andere stuk werd weggegeven. Johan wist zijn tegenstander uiteindelijk mat te zetten! (0 - 2)

Inmiddels had Wim van Dijk met zwart op bord 3 tegen Hans van Nieuwenhuizen een (onvermijdelijke?) remise bereikt en daarmee was de winst dus binnen. Hans van Nieuwenhuizen gaf als commentaar op de partij: "Ikzelf bereikte weinig met wit in de opening. Een licht voordeel was onvoldoende voor de winst en remise was het onvermijdelijke resultaat". (½ - 2½)

Slotakkoord

Op bord 1, Floris Doolaard – Freek Schouten, stond er na 10 zetten al een stellling waarvan je dacht: "hier gaat niet meer gerokeerd worden door wit", maar dat liep toch een beetje anders. Floris Doolaard probeerde met wit een aanvalsstelling te verkrijgen. Dat werd goed gepareerd en met elke zet kwam Freek beter te staan. Op het moment dat beide spelers nog weinig tijd op de klok hadden, haalde Freek, nadat hij Floris nog even had laten spartelen, de partij naar zich toe. Hoewel Floris nog een tweede dame mocht halen was mat onvermijdelijk. (½ - 3½)
Krimpen aan den IJssel (l) - De Willige Dame 12-02-2018 (Foto: Cor Paans)

Krimpen aan den IJssel (l) - De Willige Dame 12-02-2018

 

Muzikaal incidentje

Geheel zonder incidenten verliep deze kwartfinale echter niet. Om 9.15 uur denderde er ineens muziek uit de boxen, "Mumford and Sons", kei- en keihard. De installatie stond waarschijnlijk niet goed afgesteld. In een andere zaal werd gebridged en daar zullen ook wel personen van hun stoel gevallen zijn. Er ontstond bij de schakers weliswaar commotie, maar gelukkig kreeg niemand van schrik een hartaanval of moet ik zeggen: een mataanval.
 

Klik hier voor de volledige uitslagen van deze wedstrijd.

De ranglijst en een overzicht van alle uitslagen vind je nadat de competitieleider van de RSB deze heeft bijgewerkt via "Extern" ⇒ "DWD-1 Promotieklasse".

© Cor Paans & Wim Platje 19-02-2018 21:33