Bekerteam DWD overleeft eerste ronde 1


Pennywise

Bekerteam De Willige Dame ontsnapt aan nederlaag en bekert een ronde verder

 

BEKERTEAM | Voor het eerst in de geschiedenis van De Willige Dame is er een team geformeerd dat deelneemt aan de RSB-bekercompetitie. Deze competitie wordt gespeeld door viertallen met doorgaans de beste spelers van een vereniging die speelgerechtigd zijn voor de RSB-clubcompetitie. De loting voor het bekertoernooi koppelde ons team aan dat van schaakvereniging Fianchetto uit Schiedam.
 
Door Pearl Uyttenhove
 

Voor het eerste in de geschiedenis van de club doen we mee aan de RSB beker! Ik had speciaal vrijgenomen van de interne competitie om te zien hoe die goeien spelen - en wat de zwakke plekken van mijn interne concurrenten zijn. Het zou een spannende en leerzame avond worden.Naomi en haar jongens ontvingen Fianchetto thuis, een team dat momenteel in de eerste klasse RSB opereert. De bezoekers waren dus de underdog, maar dat legde wel de druk bij ons bekerteam om hun favorietenrol waar te maken. Wie herinnert zich niet de derby tegen Dordrecht 2 vorig jaar waarin het eerste hard onderuit ging tegen Iwan Apon en zijn jongens.

Prognose: Arjon Severijnen en Naomi Snikkers met wit aan bord één en drie winnen, remise voor Freek Schouten en Edwin van Dongen aan bord twee en vier. Oftewel: 3-1. En de hele avond lijkt het ook die kant op te gaan.

Half-open of half-gesloten?

Het wordt een avond vol half-gesloten spelen. Arjon zet de Franse r(h)uilvariant op het bord. Freek opent tegen deRechts de vier van het DWD-bekerteam 14-11-2017 (Foto: A. van Wijngaarden) Philidor de d-lijn waarop zwart zijn koningsloper fianchetteert. "Als ik remise wil , speel ik Siciliaans. Als ik wil winnen speel ik de Caro Kann." (Mikhail Tal) De zwartspelers aan drie en vier dachten daar ook zo over. Naomi opent de stelling wat goed is voor haar loperpaar plus paard versus loper plus twee paarden. De tegenstander denkt zijn spel te bevrijden door zowel met zijn c- als zijn e-pion op de witte d-pion te drukken. Dat doet hij echter iets te enthousiast en in de door hem geschapen verwikkelingen casht Naomi een gezonde pion. Ook Edwin gaat dus voor de Caro-Kann . Wit heeft weliswaar meer ruimte maar de zwarte stelling heeft geen verzwakkingen.

Arjon rokeert lang en zijn tegenstander ook - dat lijkt niet zo verstandig van zwart omdat zijn koningsstelling vol gaten op de witte velden zit door een halfopen c-lijn en een naar de zesde rij opgerukte zwarte a-pion. De witte stukken zijn mooi gecentraliseerd en kijken dreigend naar de zwarte damevleugel terwijl zwart gedrongen staat en geduldig zijn zwakke punten moet verdedigen. Offers op a6 hangen in de lucht, maar achteraf zegt Arjon dat het allemaal net niet mogelijk was.

Naomi Snikkers en Edwin van Dongen 14-11-2017 (Foto: A. van Wijngaarden)

Naomi Snikkers en Edwin van Dongen


Freek krijgt ondertussen een aanval op de damevleugel te verduren. Op karakter weet de witspeler een pion te winnen en Freek moet het met dame plus paard tegen dame plus loper zien te houden. Het ziet er niet best voor hem uit. De avond vordert en tegen elven valt de eerste beslissing aan bord vier. Edwin heeft de tegenstander volkomen geneutraliseerd en in een symmetrische stelling met alleen pionnen op de koningsvleugel wordt tot remise besloten (½-½).

De spanning loopt op

Aan bord één stijgt de spanning. De zwartspeler probeert tegenspel op de koningsvleugel te krijgen, terwijl Arjon zijn aanval tracht te versterken. In de dynamische verwikkelingen grijpt Arjon naar de dame en wil haar op een verkeerd veld neerzetten wat hem via een vork de dame zou kosten. Hij ziet het op tijd, moet de dame naar een veilig veld spelen en verliest zo het momentum. De zwartspeler grijpt zijn kans om het materiaal te reduceren gretig aan. Er ontstaat een voor zwart onschadelijk eindspel met een pion meer. Met tactisch vernuft wint Arjon de pion terug en haalt hij alle potentie uit de stelling (1-1).

De jongens van Fianchetto zien de morgen gloren. Zit er een gelijkspel, verlenging en wellicht een ronde verder voor ze in?

Arjon Severijnen en Freek Schouten 14-11-2017 (Foto: A. van Wijngaarden)

Arjon Severijnen en Freek Schouten


Naomi groepeert haar stukken om de extra pion te verzilveren: drie tegen twee op de damevleugel. Met het zweet in de handen vecht de zwartspeler voor zijn leven. En dan lacht het fortuin hem toe. Eerst weet hij de lichte stukken te ruilen, vervolgens gaan de twee laatste torens van het bord. In het dame-eindspel weet hij eeuwig schaak af te dwingen omdat dameruil te riskant is voor Naomi (1½-1½).

Bloedstollende ontknoping

Nu wordt het pas echt bloedstollend voor ons, terwijl voor de jongens van Fianchetto de volgende ronde gloort. Immers, de dames zijn inmiddels geruild en Freek heeft een pion minder in een eindspel waarin zijn paard duidelijk de mindere is van de witte loper. De pionnen op de damevleugel worden door ruil op twee na geëlimineerd wat gunstig is voor de paard-partij.

En dan raakt wit de draad kwijt. Een tactische finesse dwingt hem de loper voor een doorgebroken pion te geven. Freek moet nu wel een witte vrijpion op h6 stoppen en zijn laatste pion op c6 vrijmaken door de witte pion c5 te veroveren. Hij houdt bij beperkte bedenktijd het hoofd koel, rekent het eindspel goed door, creëert de vrijpion op c6 en is net op tijd om de witte h-pion te stoppen. De witspeler is diep ontdaan over de winst die hem ontglipte. (2½ - 1½).

Naomi en haar jongens mogen een ronde verder in de beker!

© Pearl Uyttenhove / Wim Platje 20-11-2017 11:06


Een gedachte over “
Bekerteam DWD overleeft eerste ronde”

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.