Ambachtelijke winst voor Viertal


RONDEVERSLAG | Normaliter start ik mijn beschouwingen van een sociëteits­avondje schaken met een opvallende gebeurtenis of een humoristisch voorval. Dat was nooit moeilijk, want ze lagen gewoon voor het oprapen.

 

Vandaag moet ik tot mijn spijt bekennen, dat me eigenlijk niets buitengewoons is opgevallen, maar dat kan natuurlijk ook komen, doordat ik met het viertal in de statige consistoriekamer zat, waarvan de gesloten deur de geluiden van het oorlogsgeweld van de elfde ronde van de interne competitie dempte. Weliswaar kwam de huisbewaarder bij mijn aankomst zingend de kerk uit, maar daarover ga ik hier vanzelfsprekend geen flauwe grappen maken.

De Willige Dame V1 tegen HI Ambacht V1 13 december 2016 (Foto: Antonia van Wijngaarden)

De Willige Dame V1 tegen HI Ambacht V1 13 december 2016


Onze tegenstanders van deze avond waren de spelers van het viertal uit Hendrik Ido Ambacht. Ze waren al heel vroeg aanwezig en koster Jan Lokhorst was zo vriendelijk om namens De Willige Dame de eerste honneurs waar te nemen en de heren te verwelkomen. Na twee eerdere overwinningen in de competitie voerden de Ambachters mede de ranglijst aan. Kennelijk hadden ze er dus zin in. Aan ons de taak om een ambachtelijk partijtje schaak op de velden neer te leggen en ons op de ranglijst naast de mannen uit (voluit:) Hendrik Ido Oostendam Schildmans­kinderen Groot en Klein Sandelingen Ambacht te vestigen. Een wel heel lange plaatsnaam, die volgens het Genootschap Onze Taal rond 1855 gebezigd werd en in ieder geval heel wat gemakkelijker uit te spreken is dan het Keltische:

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyllllantysiliogogogoch,

een groot dorp op het eiland Anglesey in Wales.

Genoeg nu met al dat ge-onderwijs en naar de partijen: Na een uur spelen waren de partijen overal nog in evenwicht. Op het eerste bord zag Anne Meeldijk met zwart toe hoe Tjerk Busstra er een gesloten Siciliaan van leek te maken met 2. Pc3, maar later toch naar een "echte" overging door alsnog met d4 te komen. Piet Schuller, met wit op het tweede bord, speelde zoals gebruikelijk voor hem is de Van Geet-opening 1. Pc3 tegen Henk (of moet ik in dit geval Hendrik zeggen?) Pasveer. Hij bouwde aan een prima stelling en kreeg ruimtevoordeel. Wim Platje op bord drie kreeg met de zwarte stukken in een Indische opening al vlot de iets betere stelling, mede geholpen doordat tegenstander Saro (jammer dat hij niet Ido heet) Giragousian binnen de eerste zestien zetten maar liefst zes maal met de koningsloper zette. Bij Rob Truijens, die op bord vier Frans Brekelmans met wit bestreed in de Philidorverdediging, was de stand na de ruil van een kwartet paarden in het centrum iets in het voordeel van zijn tegenstander.

Wim Platje was tegen tienen als eerste klaar. Behoedzaam bouwend aan een koningsaanval vooerde hij de druk langzaam op en Saro ontspoorde in een goed te verdedigen stelling. Hij speelde 24. g4?? Wim sloeg met hxg3 en passant met schaak, waardoor de h-lijn open kwam en Wim even later met een loperoffer de partij besliste. Op zet 32 was het mat. 1 - 0

Het volgende punt kwam op naam van Piet Schuller. Piet had de koningsaanval ingezet, zwart had verzuimd de sterke loper op e3 in een vroeg stadium te ruilen en de batterij dame d2-loper e3 keek begerig naar pion h6. Piet had het offer Lxh6 op zet 16 kunnen brengen om een gewonnen stelling te krijgen, maar speelde de dame naar e2 en kon opnieuw beginnen. Geluk had hij zeker ook, want een loper van Piet stond op een gegeven moment voor het grijpen. In plaats daarvan speelde Henk het verliezende gxf6, waarna Piet uiteindelijk via de gecombineerde aanval van loper en toren op f7 de dame buitmaakte en even later het punt op zijn notatiebiljet kon bijschrijven. 2 - 0

Rob Truijens kwam op de 17e zet straal gewonnen te staan en had op e7 een loper moeten winnen. Hij sloeg evenwel een andere loper eerst en dat was een onbenutte kans op de overwinning. Toen hij vervolgens de kwaliteit dacht te winnen door een toren op h8 te nemen, kwam hij bedrogen uit. Een vijandelijk loper viel zijn dame aan en die kon niet weg omdat ze meteen ook gepend stond. Rob verweerde zich nog dapper en lang, maar het mocht helaas niet meer baten. 2 - 1

Ineens liep het bij Anne als een trein. Tjerk ging met 14. Dc2 behoorlijk in de fout, maar Anne verzuimde die eerste kans optimaal te benutten. Langzamerhand versterkte Anne zijn stelling en nadat de dames van het bord verdwenen forceerde hij een doorbraak op de damevleugel, die hem een pion opleverde. Anne won vervolgens de kwaliteit en speelde de partij verder bekwaam uit. 3 - 1

Vlnr: Anne Meeldijk, Piet Schuller, Wim Platje en Rob Truijens (Foto: Antonia van Wijngaarden)

Vlnr: Anne Meeldijk, Piet Schuller, Wim Platje en Rob Truijens

Het viertal staat met deze overwinning nu op de derde plaats, een bordpunt achter HI Ambacht. Op 10 februari gaan we op bezoek bij koploper Spijkenisse.

Klik hier voor de uitslagen van deze wedstrijd. Bij menu-optie "Extern" ⇒ "DWD Viertallen 2B" zijn alle uitslagen en standen te vinden.

Met grote dank aan Piet, Anne en Rob die me hun notatieformulier ter beschikking stelden, zodat ik, met behulp van de computer, in ieder geval iets zinnigs over de partijen kon schrijven.

© Wim Platje 2016