Achtste ronde: “Nescitis Qua Hora”


De vraag is nu: welke overeenkomst heeft Dordrecht met Trier?

"Dicht tot hen nadert immers reeds de dag van het noodlot" (Homerus)

RONDEVERSLAG | In het kader van de voortdurend voortgaande verspreiding van irrelevante, triviale en nutteloze kennis heb ik deze keer een quiz-vraag voor jullie: "Wat hebben Dordrecht en de Duitse stad Trier met elkaar gemeen?"

Wat een vraag zul je denken, de meeste Nederlanders en dus ook de meeste Dordtenaren weten waarschijnlijk erg weinig van de stad Trier. In 1965 of 1966 ben ik er op schoolreis geweest met mijn jaargenoten van de derde klas van de MULO Groenedijk. We logeerden in Ettelbrück in Luxemburg in een jeugdherberg en een van de excursies ging naar Trier. Van de trip naar deze oude Duitse stad aan de Moezel herinner ik me eigenlijk vrijwel niets meer. Een vaag beeld van een regenachtige Duitse winkelstraat is het enige dat er in mijn geheugen van het uitstapje overgebleven is.

Van de rest van de week staat me nog van alles bij. Keten op de slaapzalen. Dansende meisjes op de, in de ogen van de leraren verderfelijke, beatmuziek. Een leerling die perfect een conference van Toon Hermans nadeed: "We leven in het tijdperk van Vrouw Holle." Een lange wandeling door "la Petite Suisse Luxembourgeoise". Een gokautomaat, een houten kastje met daarin pinnetjes, waarin van boven ingeworpen muntjes door de zwaartekracht naar beneden vielen. Soms nam een muntje andere muntjes die waren blijven steken mee in zijn val en als ze dan aan het eind van het traject gunstig uitkwamen in een gleuf onderin had je ze gewonnen. Maar meestal verdwenen ze in het niets dat leidde naar de zakken van de café-eigenaar. Maar van Trier herinner ik me vrijwel niets.

En toch moeten we er wel wat van de bezienswaardigheden hebben bezocht. Een schoolreis van een week was natuurlijk niet louter voor de lol. Misschien hebben we de overblijfselen van de oude Romeinse stadspoorten, de "Porta Nigra", wel bezocht of de beroemde Sint Peter Dom. Op de afbeelding boven zie je dat bouwwerk. De Dom van Trier is de kathedraal van Trier en de oudste bisschopskerk van Duitsland. Hij gaat in de kern terug op een Romeinse basilica die vanaf 326 werd gebouwd door de Romeinse keizer Constantijn de Grote. In de 11de eeuw kreeg de dom zijn huidige westfaçade, die de Salische stijl vertegenwoordigt.

Als je goed kijkt zie je op een van de torens het grote uurwerk en daarboven staat een spreuk in het Latijn. En als we inzoomen zien we de tekst als op de foto hieronder:

Dom te Trier

Nescitis Qua Hora Dominus Veniet

 
Nescitis Qua Hora Dominus Veniet ("Gij kent het uur niet waarop uw Heer zal komen"). Een verwijzing naar de bijbel waar in Matteüs 24-42 staat: "Vigilate ergo, quia nescitis qua hora Dominus vester venturus sit" ("Wacht derhalve! Want gij weet niet op welke dag uw Heer komt.")

Voor de leden van De Willige Dame gaat er nu het een en ander dagen. Nescitis Qua Hora Dominus Veniet. Dat komt ons wel heel erg bekend voor. Staat die tekst ook niet boven de openslaande deuren van de speelruimte van de sociëteit? Ja, dus. Zie de foto ervan hieronder.

Zo, en nu weet je meteen ook wat Dordrecht en Trier met elkaar gemeen hebben. Een fraaie spreuk die we binnenkort op mijn voorstel misschien wel kunnen gaan aanpassen tot: "Nescitis Qua Hora Stupidum Veniet." (Je weet nooit wanneer je een stommiteit begaat")

Nescitis Qua Hora Dominus Veniet

 

Zeeslangetje

 Koploper Cor Paans moest het opnemen tegen Pearl Uyttenhove en kwam in een Engelse opening al vrij snel een stuk achter. Hij verzette zich nog lang, maar dat mocht uiteindelijk niet baten. Pearl neemt met deze zege de koppositie van Cor over. Commentaar van Cor op de partij: "Ik dacht bij de vierde zet het eens anders te doen, maar ja, dat was gelijk een flinke misser. Pearl buitte die fout eigenlijk niet eens direct uit, maar achteraf kan je zeggen dat dat ook helemaal niet zo'n haast had. Ik deed namelijk op zet 7, 8, 9 en 11 achter elkaar matige zetten. Zodoende lag alle initiatief nu bij de zwartspeler en stond ik na 14 zetten twee pionnen in de min. Op de 18e zet geef ik een loper weg. Op de 22e zet maak ik de keus om met mijn dame een pion en een paard te dekken. Ook een misser, want de pion pakken was eigenlijk onmogelijk, omdat ik dan nog aardig tegenspel zou hebben gekregen. Ik bleef nog spartelen (tegen beter weten in), maar na een vork op zet 30 heb ik het opgegeven." (Cor Paans - Pearl Uyttenhove 0−1)

Pieter Hofstee en John van Waardenberg produceerden een Zeeslang. Eigenlijk is een Zeeslang, schrikbeeld van iedere schaker, een partij van meer dan 100 zetten. Honderd zetten werden in deze partij waarschijnlijk niet gehaald, maar ik zag wel dat Pieter het notatieblaadje van De Willige Dame moest omdraaien om verder te kunnen gaan met noteren en op dat formuliertje is ruimte voor zestig zetten. Na vele zetten en dus laat op de avond vochten de heren een eindspel uit met een witveldige loper voor Pieter en een paard voor John. Beiden hadden twee pionnen op de damevleugel en drie op de koningsvleugel. Telkens weer kon John naderend onheil omzeilen en zelfs vlocht hij diverse dreigingen in de stelling. In grote tijdnood (nog elf seconden) schijnt John ergens de beste voortzetting gemist te hebben. De witte loper deed goed werk en sneed de zwarte koning af van zijn hulpbehoevende pionnen op de koningsvleugel. Die begonnen aan de witte koning ten prooi te vallen. Promotie van een witte pion was daardoor tenslotte niet meer tegen te houden. (Pieter Hofstee - John van Waardenberg 1−0) Pieter Hofstee 02-11-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Pieter Hofstee 02-11-2021

 

Miskleun op b7

  Dick Korteland en Han van Gorkom maakten er een interessant en ingewikkeld duel van. Het leek op een gegeven moment wel of er overal op het bord stukken in nood verkeerden. Werd de kiem voor de problemen die Dick later in de partij ondervond toch al vroeg in de opening gelegd? De ontwikkeling van de stukken was nog lang niet voltooid toen een te vroeg opspelen van een paard naar d5 Dick een centrumpion kostte. Toch was de stelling van Dick ondanks een achterstand van twee pionnen prima. "Sla nooit op b2 of b7", wordt in de schaakwereld wel gezegd, "zelfs niet als het goed is", voegen sommigen er aan toe. Feit is dat met 16.Dxb7 van Dick het voordeel naar Han verhuisde. De dame van Dick kwam vrij langdurig buitenspel te staan en Han speelde nauwkeurig toe naar een gewonnen stelling. Het einde kwam door een paardvork op koning en dame. (Dick Korteland - Han van Gorkom 0−1) Han van Gorkom 02-11-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Han van Gorkom 02-11-2021

 

Vergeetstuk

  Met de witte paarden zette Ruben Schilt de zwarte paarden van Wim Platje een Spaans Vierpaardenspel voor. Ruben had vanuit de opening enigszins het initiatief, maar kreeg nergens beslissend voordeel. Wim vergiste zich echter schromelijk toen hij na een paardzet van Ruben dacht dat kwaliteitsverlies niet te voorkomen was. Te voorkomen was het zeker wel, simpel zelfs, maar het was achteraf pas de computer thuis, die niet blunderde zoals Wim wel deed, die de voor de hand liggende weg naar een gelijke stelling wees. Een tweede foutieve afwikkeling van Wim gaf de na stukkenruil overgebleven witte toren de kans om zich aan de zwarte pionnen tegoed te gaan doen, maar zo ver liet Wim het niet meer komen. (Ruben Schilt - Wim Platje 1−0)

Er zijn van die zetten, die er op het eerste gezicht prima uitzien, maar het toch niet zijn. Zet 16...Pe4 van Jisk Liemburg leek een goede, maar had hem een pion en een slechte stelling kunnen opleveren tegen Ton van der Breggen. Het was niet eenvoudig om de weerlegging te zien en het lukte Ton helaas ook niet. De zet die Ton daarentegen wel koos kostte hem een pion en toen hij even later vergat een stuk terug te nemen werd het onbegonnen werk om de partij nog te redden. (Ton van der Breggen - Jisk Liemburg 0−1) Ruben Schilt 02-11-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Ruben Schilt 02-11-2021

 

Dubbelmat

  Na zeven zetten stond Gijs van Willigen een pion voor bij goede stelling tegen de slordig gestarte Koos van Dalen. Maar Koos zat daar niet mee, want hij offerde ook nog een paard voor twee pionnen. Na deze wel zeer optimistische zetten stond Gijs er zo'n beetje hyper-super-giga-rooskleurig voor. Weer drie zetten later had iemand ogenschijnlijk met een toverstokje gezwaaid, want na een grote fout van Gijs had Koos een dame en een pion voor een toren en een paard. Toen Gijs er later nog een stuk bij inschoot was het punt voor Koos. Er valt echter nog wel iets heel vreemds te melden over de notatie van de partij. Na de 31ste zet van wit staat zwart mat. Dat constateer ik in de notatie op beide formulieren die ik deze keer toevallig allebei in mijn bezit heb. Tot mijn grote verbazing doet zwart vervolgens een zet, die niet is toegestaan. Het is 31...Kg3, maar met een witte pion op f2 mag dat natuurlijk helemaal niet. Nergens op beide formulieren is er trouwens ooit een zet met de witte f-pion genoteerd, die is niet van zijn plaats geweest. Maar wit vindt het allemaal best en maakt geen bezwaar. De partij gaat gewoon door. Of zouden beide spelers ergens dezelfde zetten vergeten zijn te noteren? Dat lijkt wel heel toevallig. In ieder geval, na nog een zet of zes staat zwart overigens voor een tweede keer mat en dat maakt het allemaal nog curieuzer... (Koos van Dalen - Gijs van Willigen 1−0) Gijs van Willigen 02-11-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Gijs van Willigen 02-11-2021

 

Keeper Piet

  De Philidorverdediging is een solide en vrij voorzichtige opening. Bij Piet Schuller tegen Rob Truijens kwam hij op het bord en zo reflecteerde deze opening de speelstijl van de spelers. Er werden geen risico's genomen en het duurde dan ook lang voor er enige tekening in de strijd begon te komen. Rob bouwde met zwart gestaag aan een langdurig en steeds groter wordend voordeel. Piet moest zich beperken tot verdedigen. Tegenwoordig noemt men dat ook wel "keepen". Weliswaar miste Rob nog even damewinst, maar toen hij daarna snel achter elkaar drie pionnen van het bord kon nemen gaf Piet het op. (Piet Schuller - Rob Truijens 0−1) Rob Truijens 02-11-2021 (Foto: Pearl Uyttenhove)

Rob Truijens 02-11-2021


De nieuwe ranglijst en een overzicht van de uitslagen vind je via "Intern" ⇒ "Ranglijst". Alle foto's van deze ronde kun je zien bij "Intern" ⇒ "Foto's". Reacties zijn altijd welkom. Plaats ze helemaal onderaan bij "Een reactie plaatsen". Je e-mailadres wordt niet zichtbaar bij de publicatie.

© Wim Platje 17-11-2021 18:41