SCHAKEN IN WILHELMINAKERK HOUDT HERINNERING AAN HOOGENDOORN LEVEND: 

29 december


meer (schaak)nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

Een landelijke topschaker, die ook in Dordt bestuurlijk actief is geweest. Deze omschrijving past Pank A. Hoogendoorn (1922-1999). In overleg met zijn familie en in het bijzonder zijn weduwe Mieke zal er op zaterdag 29 december voor de tweede keer aandacht zijn voor Hoogendoorn.

 

Wilhelminakerk, Blekersdijk, Dordrecht

 

Dat gebeurt in zijn eigen kerk: De Wilhelminakerk aan de Blekersdijk. Het schaken is er onderdeel van een huiskamerdag in de kerk van Hoogendoorn.........

In de ochtend zijn er simultaans en in de middag rond één uur begint een toernooi dat zijn naam draagt:

 

Het Hoogendoorntoernooi.

 

Hij was in veel rollen voor het schaken bij Dordrecht actief: vice-voorzitter, clubbladhoofdredacteur, bibliotheek, schoolschaak, eerste teamleider (1948-1983). Dichter Buddingh' en Hoogendoorn hadden regelmatig contact met elkaar, maar de dichter kon afzeggen als zijn poes Poekie even niet vindbaar was en dan moest Pank een invaller zoeken............

 

Vanuit Haarlem kwam Hoogendoorn in 1946 in Dordrecht wonen na zijn benoeming tot leraar aan het Chr. Lyceum. Hij bleek een aanwinst voor het Dordtse schaakleven te zijn en was gelijk een beeldbepalend schaker. Aan het begin van de jaren vijftig behoorde hij volgens het Tijdschrift van de KNSB tot de aanstormende jonge talenten in Nederland.

Hij won in die tijd regelmatig toernooien, zeker op snelschaakgebied, zoals het Open-Nederlands kampioenschap in Zevenbergen. In eigen schaakkring in Dordrecht werd vanaf 1954 Van Donk zijn belangrijkste concurrent met als goede derde Leo Jansen. Op zijn erelijst staat tweemaal het Openkampioenschap van Nederland (1961 en 1963). Hij was twee keer finalist van het Nederlands kampioenschap. Ook in het Engelse Hastings was hij succesvol.

 

Hoogendoorn was de enige Nederlandse speler, die op het bord wereldkampioen M. Botwinnik versloeg in 1963 in de zogeheten Elsevier-klokseance. Dat was toen een regelrechte sensatie. Jammer dat er nog geen foto is opgedoken van het man tegen man gevecht van Hoogendoorn - Botwinnik, want de wereldkampioen had zijn partij tegen Hoogendoorn tot het laatst bewaard.

 

Hoogenoorn, die intussen op het Chr. Lyceum conrector was geworden, was altijd zeer actief bezig met schoolschaak. Hij gaf leerlingen schaakles vanaf de eerste klas. Hij zorgde ervoor dat het Chr. Lyceum met schoolschaken altijd prominent aan de competities meedeed.

 

In 1978 won hij nog met gemak het Bombardontoernooi, de voorloper van het latere openkampioenschap van de Drechtstreek. Hoogendoorn maakte nog de promotie mee van Dordrecht 1 naar de eerste klasse KNSB mede door een overwinning op profclub de Variant uit Breda.

 

Daarna gingen de jaren tellen. Zijn schaakleerlingen vergat hij niet. Toen rond 1991 de latere Dordtse Fidemeester Gozewijn van Laatum de beste Nederlander werd in het openkampioenschap van Nederland, zat hij als aandachtig toeschouwer in de zaal in Dieren. Hoogendoorn kon direct na het opmaken van de eindstand zijn beste schaakleerling geluk wensen met het succes.

 

Hoogendoorn kreeg voor zijn 70-ste verjaardag nog een bijlage in het clubblad van Dordrecht aangeboden. Remco van Vaalen en Gozewijn van Laatum hebben die verrassing geregeld. Hoogendoorn gaf zelf tachtig partijen tegen zijn bekendste tegenstander op het bord (Van Donk) uit. Hij wordt tevens genoemd door Leo Jansen in zijn boek over de Leeuw als iemand, die telkens weer het systeem op de proef wenste te stellen. Zaterdag 29 december is een beetje Hoogendoorn zaterdag......

 

 

www.tomsschaakboeken.nl