Succesvolle schaakdag

 

op Dordtse huiskamerdag

 

 

      -    De plakboeken van Hoogendoorn met partij van hem tegen J.A. Kunnen

      -    Verslag

      -    Van Alphenbokaal voor Jack de Ruyter, schaakpropagandist

      -    Francijna Wijnhoven wint prijs voor beste vrouwelijke deelnemer

      -    Eindstanden

-         Individuele uitslagen 

-         Fotoverslag 2de Hoogendoorntoernooi en simultaans  (mvh)

-         Fotoverslag 2de Hoogendoorntoernooi en simultaans  (tvb)

-         Fotoimpressie enkele andere activiteiten huiskamerdag  (tvb)

-         Voorgaande schaakinfo huiskamerdag 

-         zie ook Utrechtschaak forum “Huiskamerdag met schaken”

      -    Sv Zwijndrecht (Nieuws) belicht o.a. de verrichtingen van haar (oud)leden

 

meer schaak- en ander nieuws www.tomsschaakboeken.nl 

 

 

verslag 

Ruim zevenhonderd mensen kwamen zaterdag 29 december naar de huiskamerdag in de Dordtse Wilhelminakerk toe. Het schaken - onder de naam van de tweevoudig openkampioen van Nederland Pank Hoogendoorn - was er een succesvol onderdeel van.

 

Wedstrijdleider Mark van Hulst van de organiserende vereniging Sliedrecht: ,,We mogen weer terugkijken op een geslaagde dag! Geen enkele wanklank en alleen maar complimenten voor iedereen."  Ook de verenigingen de Willige Dame uit Dordrecht en Zwijndrecht droegen mede het unieke evenement in de kerk aan de Blekersdijk.

De schakers kregen alle ruimte in de kerkzaal, die één dag eerder geheel was aangepast aan de schaakwensen. Na het toernooi werd alles in een half uur terug gezet in de kerk door tientallen vrijwilligers van de kerk.

 

Een opvallende deelnemer aan het schaaktoernooi was ds. Guus Oudheusden, die zondag 30 december de dienst leidt in de kerk.  Oudheusden was in het verleden al lid van de Willige Dame. De Wilhelminakerk draagt het schaken niet alleen een warm hart omdat Hoogendoorn er een prominent kerkganger was tot zijn overlijden in 1999.

,,We willen laten zien door een huiskamerdag een open kerk te zijn,", aldus wijkpredikant Ries van der Zouwen.

 


Ds Aage Smit doet de eerste zet bij de simultaans (foto tvb)

 

De dag begon met een eerste zet, die ds. Aage Smilde deed in een simultaan die werd gegeven door zijn collega in de gevangenis de Dordtse Poorten, Pierre Smeets. Volgens Smilde had hij enkele dagen geoefend om uiteindelijk op d2-d4 te kunnen uitkomen.

  

De kampioen van de Willige Dame, Smeets, speelde vervolgens 18 partijen, waarvan hij er 4 verloor (Kees van t Hoff, Teus Slotboom jr, Coen Dortmond en Lennard den Boer).  Wim de Graaf pakte een remise mee.

 

De Sliedrechtse kampioen Hans Klein deed een klokseance. Hij schaakte tegen zeven tegenstanders en werd door  Frank Stoute op remise gehouden. Jan Veenis, Peter Vis, Monique Keuzekamp en Ds Guus Oudheusden hielden het lang vol, maar kwamen aan het eind net iets tekort.

 

 

Drechtstreekkampioen Wout Boer speelde tegen tien jeugdschakers en gaf een aantal tegenstanders gelegenheid tot een revanche. Uiteindelijk werd Boer alleen verslagen door het Sliedrechtse jeugdtalent Jurgen de Haan.

 


Mevr. M. Hoogendoorn reikt de eerste prijs uit

aan hoofdgroep winnaar Xander Wemmers

 

Een bijzonder moment was zaterdag aan het eind van de middag in een volle kerkzaal de prijsuitreiking van alle spelvormen, waaronder ook het schaken. Mieke, de weduwe van Pank Hoogendoorn, kon uiteindelijk de hoofdprijs uitreiken aan fidemeester Xander Wemmers. De oud-Dordtenaar Wemmers werd net eerste voor de ook uitstekend spelende Djurre den Heeten uit Zwijndrecht. Den Heeten verloor alleen van Wemmers. Jan Jaap Janse, die de eerste aflevering van het Hoogendoorntoernooi had gewonnen, werd ditmaal derde.

 

Henk Prins krijgt de beker voor het winnen van groep 1

 

 

Henk Prins won knap de eerste groep. Een mooie tweede plaats was er voor oud-Groothoofdspeler Sjaak Malschaert, die in Bodegraven woont en schaakt.

 

Voorzitter RSB Teun Korevaar ontvangt de eerste prijs

in de tweede groep uit handen  van Hans Berrevoets

 

De voorzitter van de RSB Teun Koorevaar was heer-en-meester in de tweede groep. De tweede plaats was voor de knap spelende Peter Vis en derde werd de kampioen van de Klockelaar Rien Hardam.

 

De Van Alphen Bokaal voor de meest opvallende schaker ging dit keer naar Jack de Ruyter. Jack is als jaren bij vele toernooien in de regio aanwezig en blijft, ondanks zijn soms magere score, altijd positief en dankbaar. Tevens helpt hij bij de jeugdtraining bij Papendrecht/ Alblasserdam.  De 91-jarige weduwe van Henk van Alphen, Lous, overhandigde de prijs aan Jack de Ruyter. Mark van Hulst en Kees van 't Hoff (Zwijndrecht) keken als organisatoren terug op een uniek schaakevenement. ,,Wat ons betreft volgend jaar weer."

 

Verslag Hans Herrevoets

Foto’s Mark van Hulst

 

 

 

DE PLAKBOEKEN VAN HOOGENDOORN

 

Tijdens het 2de Hoogendoorntoernooi, 29 december 2007, lagen daar twee plakboeken van Hoogendoorn ter inzage. Zij zijn eigendom van Schaakclub Dordrecht en het is een mooi gebaar om deze boeken voor de huiskamerdag ter beschikking te stellen.

 

Hoogendoorn had de ludieke gewoonte om Dordts schaaknieuws in de regionale dag- en weekbladen uit te knippen en in oude telefoonboeken in te plakken, wat, bij het na zoveel jaar doorbladeren, aanleiding geeft om niet alleen zijn schaakwerk te bewonderen maar ook eens een oog te laten vallen op namen en adressen op toevallige pagina’s in het telefoonboek van toen.

 

Bij de aandacht besteed aan het Hoogendoorntoernooi mag eigenlijk een partij van de meester niet ontbreken.

De hier weergegeven partij is te vinden op een knipsel uit de Stem van Dordt, waarschijnlijk uit de jaren zeventig of tachtig, naar ik aanneem gespeeld in de KNSB competitie.

 

De aantekeningen tussen haakjes zijn van Hoogendoorn zelf en overgenomen uit het knipsel.

 

Partij:

P.A. Hoogendoorn (Sc Dordrecht) – J.A. Kunnen (Charlois-Europoort)

 

 

 

 

 

 

 

Van Alphenbokaal voor Jack de Ruyter in

Dordtse Wilhelminakerk

 

31.12.07

Schaakliefhebber Jack de Ruyter werd zaterdag 29 december in de Dordtse Wilhelminakerk in het zonnetje gezet tijdens het tweede Hoogendoorntoernooi. De jeugdleider van de vereniging Papendrecht/Alblasserdam kreeg de zogeheten Henk van Alphen erebokaal.

 

 

De bijzondere prijs werd aan Jack de Ruyter uitgereikt door de 91-jarige (!) weduwe van Van Alphen, Lous. Haar man was in Dordrecht en omgeving zeer bekend, vooral als rector van het Chr. Lyceum in Dordrecht.

Die school stond in de jaren zestig van de vorige eeuw aan de wieg van alle christelijke scholengemeenschappen voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (VWO) in de regio.

Zijn naam is daarom niet alleen bekende historie in Dordrecht, maar ook in de Zwijndrechtse Waard en Alblasserwaard.

 

     Mw. L. van Alphen reikt de Van

Alphenbokaal uit aan Jack de Ruyter

         Foto Mark van Hulst

 

Van Alphen was ook een echte schaakliefhebber. Hij speelde in 2004 nog mee tijdens een simultaan op zijn vereniging Dordrecht tegen de nieuwe clubkampioen. Hij was 89 jaar toen de partij begon. Het werd tegen clubkampioen Rene Krul een lange zit, want pas na twaalf uur won Van Alphen. Henk pakte het punt als 90-jarige dus hij vierde wel op een heel bijzondere wijze zijn verjaardag. Dit wordt nog steeds gezien als een opmerkelijke schaakprestatie.

 

Jan Leeflang van schaakclub Dordrecht bracht hem met de auto in de kleine uurtjes thuis.  Zijn zoon was nog op, want vader kwam later terug van zijn vertrouwde schaakclub, dan gebruikelijk was. Volgens overlevering uit huize Van Alphen vond Van Alphen jr. in eerste instantie de smoes van zijn vader voor de te late thuiskomst niet erg geloofwaardig. ,,Je geloofde mij vroeger ook niet, als ik met een smoes wilde verklaren waarom ik te laat thuis kwam."

  

Het verhaal over de bijzondere overwinning van Van Alphen sr. - nog na te lezen in het archief op de website van schaakclub Dordrecht - stond aan de basis van de instelling van de Van Alphen erebokaal. Vorig jaar werd de bijzondere prijs door een jury, onder leiding van oud-Dordrecht-voorzitter Jan Flach, voor de eerste keer uitgereikt door Lous van Alphen. Toen werd Peter Vis van de vereniging Sliedrecht in het zonnetje gezet. Hij speelde toen een prima toernooi en haalde een score van 5 uit 7.

 

Dit jaar ging de prijs, die als een schaakonderscheiding wordt gezien, naar Jack de Ruyter toe voor zijn niet aflatend enthousiasme voor de schaaksport in het algemeen en het jeugdschaken in het bijzonder. De Ruyter neemt bij zijn vereniging Papendrecht/Alblasserdam een bijzondere plek in. Om hem eens in het zonnetje te zetten, stond hij zaterdag even centraal in de nog overvolle Wilhelminakerk in Dordrecht. Het spontane applaus van de schaakliefhebbers moet hem als een eremelodie in de oren hebben geklonken.

 

Zijn betekenis voor de schaaksport werd tijdens het Hoogendoorntoernooi in enkele zinnen uiteen gezet door organisator Hans Berrevoets.  Elke schaakliefhebber kent Jack en Jack kent elke schaakliefhebber. Zijn inzet en geestdrift wordt niet bepaald door het winnen van punten, maar is gestoeld op zijn betrokkenheid bij de schaaksport en bij mensen. Bij Papendrecht/Alblasserdam heeft Jack de Ruyter veel liefhebbers de eerste stappen van het spel uitgelegd. Hij doet dat ook al tientallen jaren.

Jack trekt verder vaak de schaakwereld in om aan veel toernooien mee te doen. Hij blijkt dan telkens weer een bekende vertegenwoordiger te zijn van de vereniging Papendrecht/Alblasserdam.

 

De weduwe van Henk J. van Alphen, Lous, waardeert het zeer dat de naam van haar in 2005 overleden man levend wordt gehouden door de 'jaarlijkse uitreiking van een bijzondere bokaal. Jack de Ruyter kan de volgende keer de Van Alphenbokaal alleen niet winnen.

Hij neemt de plek in de jury in van Peter Vis om samen met de organisatoren van het Hoogendoornschaken andere schakers te kunnen nomineren voor de Van Alphen-bokaal. Jack de Ruyter blijft in elk geval één jaar bekend staan als dé winnaar van de Van Alphen erebokaal.


 

FRANCIJNA WIJNHOVEN BESTE VROUWELIJKE DEELNEMER

 

Francijna Wijnhoven  mocht de prijs in ontvangst nemen voor de beste schaakprestatie op het Hoogendoorntoernooi geleverd door een vrouw.

(foto Paul Wijnhoven)


 

EINDSTANDEN

Individuele uitslagen  (evenals de eindstanden verzorgd door Mark van Hulst)

 

 

HOOFDGROEP:

 

Pos Naam                 Prt   W   R   V  Score  S  R   Rtg   TPR  BRtg

  1 Xander Wemmers         7   5   2   0    6,0  1 -1  2377  2390  2377

  2 Djurre den Heeten      7   6   0   1    6,0 -1  1  2313  2375  2303

  3 Jan Jaap Janse         7   3   2   2    4,0  1  1  2111  2113  2110

  4 Berend Eijkelboom      7   3   1   3    3,5 -1 -1  2031  2075  2024

  5 Jos de Bruijn          7   3   1   3    3,5  1  1  1897  2062  1861

  6 Peter vd Bergh         7   2   0   5    2,0 -1 -1  1997  1916  2019

  7 Arjan van der Leij     7   2   0   5    2,0  1  1  1989  1916  2009

  8 Henk van Gemerden      7   1   0   6    1,0 -1 -1  1839  1749  1851

 

GROEP 1:

 

Pos Naam                 Prt   W   R   V  Score  S  R   Rtg   TPR  BRtg

  1 Henk Prins             7   5   1   1    5,5 -1  1  1796  1929  1769

  2 Sjaak Malschaert       7   3   4   0    5,0 -1 -1  1794  1891  1772

  3 Lennard den Boer       7   4   2   1    5,0  1  1  1699  1915  1648

  4 Hans Nunninkhoven      7   4   1   2    4,5  1  2  1801  1808  1799

  5 Ben Sitton             7   4   1   2    4,5 -1 -1  1726  1826  1702

  6 Johan Went             7   3   2   2    4,0 -1 -1  1771  1745  1777

  7 Teus Slotboom Jr       7   3   2   2    4,0  1  1  1687  1794  1661

  8 Kees van t Hoff        7   3   1   3    3,5 -1 -1  1760  1702  1774

  9 Wim de Graaf           7   3   1   3    3,5 -1 -2  1676  1727  1664

 10 Kees vd Does           7   2   2   3    3,0  1  1  1747  1630  1775

 11 Coen Dortmond          7   3   0   4    3,0  1  1  1705  1640  1721

 12 John van Waardenberg   7   3   0   4    3,0 -1 -1  1685  1624  1700

 13 Hans Schreuder         7   2   1   4    2,5 -1 -1  1609  1588  1614

 14 Wim Platje             7   1   2   4    2,0  1  1  1667  1525  1700

 15 Anne Meeldijk          7   1   1   5    1,5  1 -1  1618  1465  1650

 16 Arie Huisman           7   1   1   5    1,5  1  1  1535  1453  1550

 

GROEP 2:

 

Pos Naam                 Prt   W   R   V  Score  S  R   Rtg   TPR  BRtg

  1 Teun Korevaar          7   6   1   0    6,5  1  2     0     0     0

  2 Peter Vis              7   5   1   1    5,5 -1 -2     0     0     0

  3 Rien Hardam            7   5   0   2    5,0  1  2     0     0     0

  4 Martijn Stoker         7   4   2   1    5,0 -1 -1     0     0     0

  5 Gert Jan den Heeten    7   4   1   2    4,5  1  2     0     0     0

  6 Nathan van Waardenberg 7   4   0   3    4,0 -1  1     0     0     0

  7 Teus Slotboom Sr.      7   3   2   2    4,0 -1 -1     0     0     0

  8 Gijs vd Willigen       7   4   0   3    4,0 -1 -2     0     0     0

  9 Henk Barends           7   3   1   3    3,5 -1  1     0     0     0

 10 Francijna v Wijnhoven  7   3   1   3    3,5  1  1     0     0     0

 11 Annemarie Slotboom     7   3   1   3    3,5  1  1     0     0     0

 12 Henk Monster           6   3   1   2    3,5  0 -1     0     0     0

 13 Bertus van Maanen      7   3   0   4    3,0  1  1     0     0     0

 14 Jack de Ruijter        7   3   0   4    3,0 -1 -1     0     0     0

 15 Joren vd Weg           7   3   0   4    3,0  1  1     0     0     0

 16 Maarten van Hulst      7   2   1   4    2,5 -1 -2     0     0     0

 17 Monique Keuzenkamp     7   2   0   5    2,0 -1 -1     0     0     0

 18 Johan Vis              4   1   0   3    2,0  1  1     0     0     0

 19 Maurice Gerritsen      7   2   0   5    2,0  0 -1     0     0     0

 20 Guus Oudheusden        6   1   0   5    2,0  0 -1     0     0     0

 21 Cletus Thuraisingham   5   0   0   5    1,0  1  1     0     0     0

 

 

 

www.tomsschaakboeken.nl