Stijlvol herdenkingstoernooi Rob Klop

 

- fotoverslag

 

meer schaak- en ander nieuws www.tomsschaakboeken.nl 

 

 

 

Ruim veertig mensen uit Sliedrecht en wijde omgeving deden op donderdagavond 20 december mee aan het Rob Klop-herdenkingstoernooi. De op 23 oktober 2007 onverwachts overleden Rob Klop werd alom nog gemist.

 

Het Rob Klop Herdenkingstoernooi in De Huifkar te Sliedrecht

 

De teamcaptein van het eerste team van Sliedrecht deed tot dat moment volop mee aan het schaakleven. Dat klonk ook door in een speciaal gemaakt clubblad van Sliedrecht. Het werd in de speelzaal aangeboden aan de twee broers van Rob. Ze stelden de aandacht voor hun op 49 jaar overleden broer zeer op prijs en ook meer familieleden waren de gehele donderdagavond bij schaakclub Sliedrecht aanwezig.

 

Het clubblad tekent via de ogen van schaakvrienden het leven van Rob. De uitgave lijkt overigens bijna een boek, want het telt 100 pagina's. Vooral de inzet van Jerry van Rekom werd daarvoor geroemd. Voorzitter Wout Boer schetste voor het toernooi in enkele woorden de betekenis van Rob. Daarna las Jack de Ruyter, ook actief bij Papendrecht/Alblasserdam, een gedicht voor. Wout Boer nodigde vervolgens in de geest van Rob Klop ook Hans Berrevoets uit om enige woorden te spreken. De Dordtenaar vertelde dat Rob inderdaad voluit een gezelligheidsmens is geweest en dat hij dat ook eens heeft opgeschreven. Toen het schaken in Dordrecht rond 1979-1980 enorm bruiste nam Rob Klop voluit deel aan het sociale leven in zoals hij zelf schreef: ,,misschien wel de gezelligste kroeg aller tijden in de regio". Dat was de zogeheten Bombardontijd.

 

Onder de deelnemers in Sliedrecht waren verder schakers van verschillende verenigingen.

Jan Jaap Janse, voorzitter van het Utrechtse Paul Keres, gaf een uitleg van drie Rob Klop openingen, die op zijn toernooi werden gespeeld. Hij verhoogde later de feestvreugde door maximaal stukken te offeren. In de sfeer van Rob Klop waren alle deelnemers winnaars en was het schaakspel een middel tot sociaal contact. Ook RSB-voorzitter Teun Koorevaar was aanwezig enm hij viel ook in de prijzen. 

 

Geheel in de stijl van Sliedrecht mocht van achter het biljart in zaal de Huifkar erevoorzitter Jan Veenis, die onlangs zijn duizendste bij zijn club speelde, de prijsuitreiking doen. De familie van Rob had meer voor prijzen gezorgd, zoals unieke boeken uit zijn collectie.

Anita, de vrouw achter de bar, werd ook in het zonnetje gezet. Erevoorzitter Jan Veenis riep iedereen nog even op gezellige evenementen - die ook bij Rob zouden hebben gepast - niet te vergeten: Het snelschaken bij Sliedrecht (donderdagavond 27 december) en het schaken in de Dordtse Wilhelminakerk (zaterdag 29 december).

De avond werd in stijl afgesloten. Het laatste woord was voor de familie Klop. Neef Kees Klop sprak zijn waardering uit dat zo schakend en pratend neef Rob in herinnering wordt gehouden. Voor de familie was dat troostrijk.

 

Meer foto’s + verslag en uitslagen op schakend sliedrecht 

 

www.tomsschaakboeken.nl