PATHENA JEUGDTOERNOOI 2013

 

 

01.12.13 Dag 8: Liam Vrolijk winnaar Pathena 2013 na spannende thriller (Path.)

01.12.13 Dag 8: Liam Vrolijk wint Pathena 2013 (tvb)

08.07.13 Dag 4:  Liam Vrolijk blijft verrassen

08.07.13 Dag 4:  Foto’s van de middagsessie

21.04.13 Dag 3:  Liam Vrolijk koploper in de hoofdgroep

17.04.13 Dag 2:  3 koplopers in de hoofdgroep

10.02.13 Pathena 2013 is begonnen

06.02.13 Pathena Jeugdschaaktoernooi begint 9 februari

 

meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

Liam Vrolijk winnaar Pathena 2013 na spannende thriller!

 

ROTTERDAM1 december 2013 tekst en foto’s: Pathena

Op 30 november, de laatste speeldag van het prestigieuze  Pathena Jeugdschaak Invitatietoernooi 2013, heeft Liam Vrolijk na een spannende thriller uiteindelijk de wisselbeker in handen gekregen en de toernooiwinst gepakt. Liam, die ook al in de voorronden de beste was, wist uiteindelijk de winst te pakken na 7(!) ronden snelschaak tegen Kevin Nguyen, die dus uiteindelijk tweede werd.  Uit de handen van onze regionale topper en analist bij Pathena, Julian van Overdam ontving hij de mooie wisselbeker.

 

 

Dit toernooi was over 8 speelzaterdagen verdeeld, waarbij er per dag 2 partijen werden geschaakt. Allereerst 11 ronden in de voorronden en daarna  5 partijen in de finalegroepen.  Er was dit jaar voor het eerst een beloftegroep, die in de ochtend speelde en in de middag speelde de hoofdgroep.

 

Voorafgaand aan de laatste dag (waar ronde 4 en 5 van de finalepoules op het programma stonden) waren er nog 3 kanshebbers op de titel.  Kevin Nguyen stond een half punt voor op Wang Yang en een vol punt voor op Liam Vrolijk.  Liam wist één ding zeker: hij moest beide partijen winnen en dan afwachten.  Kevin en Wang speelden in de 4e ronde tegen elkaar en daar zou een kanshebber afvallen.  De beslissing in deze partij viel snel.  Wang viel (zoals we van hem gewend zijn) hard aan, maar verloor een stuk en in de counteraanval was het Kevin die het punt pakte.  Liam won zijn 4e ronde partij van Ricky Schaap en bleef dus een punt achterstaan.  In de 5e ronde speelde Kevin tegen Bart Dubbeldam, terwijl Liam het tegen Arne Pols moest opnemen.  De verrassing was groot, dat er uit de partij tussen Kevin en Bart niet snel een remise ontstond, maar dat Kevin plotseling opgaf.  Hij zou een kwaliteit achter komen, met een grote druk op zijn stelling.  In de analyses kon niet eensluidend worden vastgesteld of dit een juiste beslissing was, maar Liam rook zijn kans.  In een moeizame stelling, die wellicht negen van de tien keer in remise zou zijn beland, vocht hij door, zoals Magnus Carlsen dit ook doet. Uiteindelijk leverde hem dit het winstpunt op. Zo eindigden beide heren gelijk, en volgens de reglementen stonden er dan snelschaakpartijen op het programma.

 

 

Het Medisch Centrum Blakeburg was inmiddels volgestroomd met belangstellenden voor de prijsuitreiking, maar die moesten nog even wachten, want rond 18:00 begonnen de snelschaakpartijen.  Eerst 2 partijen van 5 minuten, en als die geen beslissing zouden brengen een snelschaakpartij van 3 minuten, waarbij degene die het eerst wist te winnen ook de toernooiwinnaar zou zijn.  De spanning was te snijden en voelbaar tijdens deze partijen, want het werd een echte thriller.  Kevin won  de eerste partij, maar Liam de tweede.  Zo werd er opnieuw geloot door wedstrijdleider Jan Sijbesma en ging de klok naar 3 minuten.  De derde partij eindigde in remise, terwijl in de 4e partij Liam voordeel leek te hebben, maar het toch bij remise bleef.  In de vijfde partij die werd gespeeld na een korte pauze, leek Kevin op weg naar de winst na stukwinst, maar werd het uiteindelijk pat. 

 

 

De spanning was inmiddels tot een hoogtepunt gestegen, want in de 6e snelschaakpartij leek Kevin voordeel te hebben, maar opnieuw werd besloten tot remise.  Uiteindelijk was het de 7e partij die uitkomst bracht.  Een  miniem voordeeltje was de doorslag en Liam haalde het verlossende punt binnen.  Een luid applaus voor beide deelnemers was het gevolg.  Hier was geen sprake meer van winnen of verliezen.  Dit was de werkelijke Pathena spirit.  Knokken tot het allerlaatste moment.  Liam Vrolijk werd hierdoor winnaar van het toernooi.  Kevin Nguyen werd tweede, terwijl Wang Yang uiteindelijk 3e werd. 

 

In de B groep was het ook spannend tot op het laatste moment, draag greep Wiggert Pols de winst voor Mohammed Moussane en Alexander Janse.

 

 

In de ochtendgroep bij de beloften was het Lucas Nguyen die aan het langste eind trok en de winst naar zich toe haalde.  Soeverein wist hij op de laatste dag te spelen en in de 5e ronde met een tactische remise haalde hij de titel binnen.

 

Een dubbelslag werd het dus net niet voor de familie Nguyen, maar deze winst was heel mooi.  Lorena Kalkman werd tweede.  Ook op de slotdag deed zij dat door in tijdnood kalm te blijven en het punt binnen te halen.  Ivan Kroetkov deed het uitstekend door na onverwachts verlies  in ronde 4, keurig derde te worden.  Een mooie prestatie.

Zijn schaakmaat Quinten Salomons wist de B groep te winnen, net voor de op stoom komende Giselle Fransen, die op haar beurt Pascalle Monteney nipt voorbleef.

 

 

Opnieuw hebben we een mooi Pathena jaar gehad, met een schitterende apotheose.  Liam Vrolijk mag zich een jaar lang “ King of Pathena” noemen!

 

Het Pathena JeugdSchaak Invitatietoernooi is een initiatief van Stichting Pathena . Inmiddels heeft het toernooi haar tweede jaar afgesloten. Stichting Pathena heeft als doel om talentvolle jeugdschakers zich goed te laten ontwikkelen. Dit doet zij o.a. door een gesloten invitatietoernooi te organiseren, waarbij per groep 12 talenten aan mee doen. Daarnaast investeert Stichting Pathena in training, coaching en ontwikkeling en wil met talentvolle spelers door middel van (inter)nationale wedstrijden verder laten groeien.  De jeugdspelers ontwikkelen zich zo stevig door. Het invitatietoernooi biedt jeugdtalenten de mogelijkheid om langere partijen te spelen en daarna te analyseren met oudere talentvolle jeugdschakers zoals Maurice Manoch en Julian van Overdam.  Daarnaast zijn er nog meer analisten zoals Olivier Vrolijk en Harold van Dijk. Alle informatie is te vinden op http://pathena.nl

 

 

 

 

Liam Vrolijk wint Pathena 2013

 

 

Kevin Nguyen (in rood) tegenover de

latere winnaar Liam Vrolijk in de fraaie

speelzaal aan de Blaak.

 

 

01.12.13 foto’s Pathena

Na een spannend (snelschaak)slot heeft Liam Vrolijk het Pathena toernooi gewonnen. De gelijk met hem geëindigde Kevin Nguyen moest ten slotte in een zeven partijen tellende barrage het hoofd buigen.

Alle gegevens, partijen zijn te vinden op de Pathena Site.

 

 

De winnaar van de B-groep, Wiggert Pols, zagen wij gisteravond in de wedstrijd Zwijndrecht 1 – Krimpen a/d IJssel nog winnen van Coen Dortmond.

 

 

 

 

Liam Vrolijk blijft verrassen in

 Pathena toernooi

 

 

Liam Vrolijk blijft scoren

foto tvb

 

08.07.13

ROTTERDAM – Na de 4e dag Pathena met ronde 7 en 8 blijft Liam Vrolijk de verrassende koploper van de hoofdgroep.  De benjamin van het stel (net 11 geworden) wist op deze dag Kevin Nguyen en Arne Pols te verslaan en zo een half punt voorsprong te behouden op Wang Yang, die ook 2 keer wist te winnen.  Beide spelers lijken zo al zeker van een plek in de finalepoule.

 

Met nog 3 ronden in deze voorronde te gaan, lijken de eerste 9 spelers nog kans te maken op een plaats bij de eerste 6. Deze 6 gaan later in het jaar strijden om de Pathenatitel 2013. Het waren weer mooie ronden, waarbij opnieuw op het scherpst van de snede werd gevochten voor de punten. Vele mooie partijen die ook weer live waren te volgen en daarna konden worden geanalyseerd samen met enkele analisten. Mooi om te zien hoe goed hier elke keer gebruik van wordt gemaakt.  Zo spelen ze niet alleen spannende partijen, maar leren ze gelijk van hun wedstrijden.

 

 

Foto’s Pathena

 

In de middaggroep staat geen maat op Sebastiaan Janse.  Hij heeft een flinke voorsprong opgebouwd en blijft winnen.  Mede concurrent Lorena Kalkman verweerde zich lang en knap maar kwam toch net wat tekort.  Ook Lucas Nguyen is inmiddels in de top 3 gekomen.  Hij kan zelfs nog stijgen als hij zijn inhaalpartij weet te winnen.

 

In september gaan we verder met dag 5 en ronde 9 en 10. Dan zullen de eerste deelnemers van de finalepoules bekend worden.  Voor alle partijen, uitslagen en standen: www.pathena.nl.  Daar staan ook verslagen en foto’s.

 

Het Pathena JeugdSchaak Invitatietoernooi is een initiatief van Stichting Pathena . Inmiddels is het toernooi haar tweede jaar ingegaan. Stichting Pathena heeft als doel om talentvolle jeugdschakers zich goed te laten ontwikkelen. Dit doet zij o.a. door een gesloten invitatietoernooi te organiseren, waarbij per groep 12 talenten aan mee doen. Daarnaast investeert Stichting Pathena in training, coaching en ontwikkeling en wil met talentvolle spelers door middel van (inter)nationale wedstrijden verder laten groeien. De jeugdspelers ontwikkelen zich zo stevig door.

Alle informatie is te vinden op www.pathena.nl.

 

 

 

 

Pathena dag 3:

 

Liam Vrolijk koploper in de hoofdgroep

 

ROTTERDAM – 20 april 2013.

Op de derde dag van het Pathena JeugdSchaak Invitatietoernooi werden 25 partijen gespeeld. Naast ronde 5 en 6 in de ochtend en middaggroep, ook een inhaalpartij uit de 3e ronden.  Medisch Centrum Blakeburg in hartje Rotterdam was wederom het strijdtoneel van jeugdtalenten uit de RSB en LSB die in langere partijen hun schaaktalenten verder kunnen ontwikkelen.

 

In de morgengroep (waar de jongere talenten spelen) is Sebastiaan Janse nog steeds de trotse koploper.  Inmiddels heeft hij een ruime voorsprong van 2 punten opgebouwd op het grote peloton achter-volgende spelers. Tegen Ivan Kroetkov had hij het heel lastig en had geluk dat Ivan een matzet over het hoofd zag, maar met 6 uit 6 maakt hij een uistekende start.

 

 

In de achtervolging zijn 4 spelers.  Naast Ivan Kroetkov zijn dat Quinten Salomons en de neven Lucas Nguyen en Tommy Tran. Ook zij deden op deze 3e speeldag goede zaken.

 

In de middaggroep is er na 6 ronden één koploper. Liam Vrolijk scoorde opnieuw 2 punten en heeft nu een mooie score van 5 uit 6. Tegen Bart Dubbeldam en Wiggert Pols wist hij solide overwinningen te halen.

 

   

 

Liam wordt op de voet gevolgd door Wang Yang, die twee bijzondere partijen schaakte. Allereerst tegen Ricky Schaap, waar hij in de laatste seconden een mooi mat zette, waarbij iedereen al minuten dacht dat dit remise zou worden.  In de 6e ronde boekte hij een zwaarbevochten overwinning op Wiggert Pols. Achteraf zei hij, dat hij er bijna ook zelf niet meer in geloofde.

 

De 6e ronde liet overigens allemaal spannende en mooie partijen zien.

Een meerwaarde van het Pathena toernooi zijn ook de analisten die na de partijen samen met de jeugdtalenten de partijen naspelen. Ondanks dat er ook een KNSB ronde werd afgewerkt, waren het bij de morgengroep Julian van Overdam en Maurice Manoch en in de middaggroep Olivier Vrolijk die de talenten uitvoerig voorzagen van feedback.

 

 

Op pathena.nl staan alle partijen en zijn (op wedstrijddagen) alle partijen live te volgen. Op 6 juli is dag 4 en dan worden ronde 7 en 8 afgewerkt.

 

Het Pathena JeugdSchaak Invitatietoernooi is een initiatief van Marcel Klein en Thao Nguyen. Inmiddels is het toernooi haar tweede jaar ingegaan. Pathena heeft als doel om talentvolle jeugdschakers zich goed te laten ontwikkelen. Dit doet zij door een gesloten invitatietoernooi te organiseren, waarbij per groep 12 talenten aan mee doen. Dit moet een homogene groep zijn, zodat er 11 spannende partijen kunnen worden geschaakt. Na deze 11 partijen, wordt de groep in 2 poules van 6 verdeeld, zodat er nog een keer een halve competitie op eigen niveau kan worden geschaakt. Het toernooi kent dit jaar dus 8 speeldagen met 16 ronden, waarbij in de morgen 12 jonge jeugdtalenten spelen, terwijl in de middag de topjeugd van de RSB en LSB schaakt.  Naast het feit dat men weet tegen wie men speelt en zich dus goed kan voorbereiden, zijn er op wedstrijddagen ook analisten aanwezig, die de partijen bespreken en toelichten.  De jeugdspelers ontwikkelen zich zo stevig door. Alle informatie is te vinden op http://pathena.nl

 

 

 

 

 

Pathena dag 2:  3 koplopers in de hoofdgroep.

 

ROTTERDAM – 6 april 2013 *).  Op de tweede dag van het Pathena JeugdSchaak Invitatietoernooi werden 23 partijen gespeeld. Medisch Centrum Blakeburg in hartje Rotterdam was wederom het strijdtoneel van jeugdtalenten uit de RSB en LSB die in langere partijen hun schaaktalenten verder kunnen ontwikkelen.

 

In de morgengroep (waar de jongere talenten spelen) is Sebastiaan Janse de trotse koploper

.

 

Na 4 ronden heeft hij nog steeds een 100% score. Hij wordt op de voet gevolgd door Ivan Kroetkov die een half punt minder heeft, maar ook Quinten Salomons en Tommy Tran zijn in de achtervolging. Al deze talenten lieten ook al van zich spreken tijdens het NK E en vervullen in de morgengroep dus ook een belangrijke rol. Lorena Kalkman is op de 5e plaats het beste meisje met 2,5 punt.

 

In de middaggroep wordt gestreden om de hoofdprijs en ook dat is te merken. Na ronde 4 zijn daar 3 koplopers. Kevin Nguyen had een goede dag met 2 overwinningen, waaronder een hele mooie op Wang Yang.

 

    

 

Liam Vrolijk ziet zichzelf ook met 2 overwinningen vandaag terug op de tweede plaats, terwijl ook Alexander Jansen zich met 3 punten zich medekoploper mag noemen. Hij haalde op de tweede speeldag twee zwaarbevochten remises.

 

Op pathena.nl staan alle partijen en zijn (op wedstrijddagen) alle partijen live te volgen. Op 20 april is alweer dag 3 en dan worden ronde 5 en 6 afgewerkt.

 

Het Pathena JeugdSchaak Invitatietoernooi is een initiatief van Marcel Klein en Thao Nguyen. Inmiddels is het toernooi haar tweede jaar ingegaan. Pathena heeft als doel om talentvolle jeugdschakers zich goed te laten ontwikkelen. Dit doet zij door een gesloten invitatietoernooi te organiseren, waarbij per groep 12 talenten aan mee doen. Dit moet een homogene groep zijn, zodat er 11 spannende partijen kunnen worden geschaakt. Na deze 11 partijen, wordt de groep in 2 poules van 6 verdeeld, zodat er nog een keer een halve competitie op eigen niveau kan worden geschaakt. Het toernooi kent dit jaar dus 8 speeldagen met 16 ronden, waarbij in de morgen 12 jonge jeugdtalenten spelen, terwijl in de middag de topjeugd van de RSB en LSB schaakt.  Naast het feit dat men weet tegen wie men speelt en zich dus goed kan voorbereiden, zijn er op wedstrijddagen ook analisten aanwezig, die de partijen bespreken en toelichten.  De jeugdspelers ontwikkelen zich zo stevig door. Alle informatie is te vinden op pathena.nl

 

*) Dit bericht met foto’s is al op 7 april door mij ontvangen. Door omstandigheden mijnerzijds wordt het helaas eerst nu - op 14 april - geplaatst.

 

 

 

 


Pathena 2013 is begonnen!

 

10.02.13

In Rotterdam werden de deuren van Medisch Centrum Blakeburg weer geopend voor het Pathena Jeugdschaak Invitatietoernooi 2013. Dit jaar niet alleen met een talentvolle middaggroep, maar ook met een beloftevolle morgengroep. 24 deelnemers dus, die dit jaar veel ervaring op gaan doen en waar straks de rest van Nederland rekening mee mag gaan houden. Vorig jaar was al te zien dat de deelnemers hard gegroeid zijn.

 

 

Leonore Braggaar doet de eerste zet en opent het

Pathena toernooi 2013

 

De organisatie is ook blij dat naast de RSB ook de LSB (Leidse schaakbond) dit initiatief heeft aangegrepen om jeugdtalenten hard te laten ontwikkelen en zo zijn er een aantal Leidse beloftevolle talenten die dit jaar in de ochtendgroep spelen. Daarnaast is een belangrijke meerwaarde van het Pathenatoernooi natuurlijk een stevig analyse-team.  Ook op deze eerste speeldag waren er weer genoeg analisten die de partijen van commentaar gingen voorzien. Naast Dolf Meyer waren dat deze keer Harold van Dijk, Julian van Overdam en Olivier Vrolijk. En dat het analyseren populair was, bleek wel uit de uitgebreide nabeschouwingen die plaatsvonden.

De organisatie had Leonore Braggaar (van de Leidse Schaakbond) bereid gevonden om de eerste zet te gaan doen en hiermee ook het toernooi te openen. Dat deed zij op bord 1 van de eerste ronde van het morgentoernooi bij de beloften.

 

 

De ochtendgroep – de beloften

 

In deze morgengroep (met een speeltempo van 35 minuten p.p.p.p + 5 seconden per zet) zijn er na dag 1 en 2 ronden, 3 koplopers. Sebastiaan Janse, Ivan Kroetkov en Lucas Nguyen wisten beide partijen te winnen.  In deze groep werden mooie partijen geschaakt en bleek dat het niveau hoog was. Uiteraard vielen er al enkele verrassingen te noteren, maar voor niemand is er nog een man overboord. Ook met tijdsnood en tijdsdruk werd al goed rekening gehouden. Met nog 4 seconden op de klok wist Lorena Kalkman tegen Sam van Dongen een aanval op te zetten. Door het feit dat er per zet 5 seconden bijkomt, wist Lorena uiteindelijk met de winst te eindigen (en 40 seconden). Enkele deelnemers staan nog op 0 punten, maar hier komen de volgende ronden vast veranderingen in.

 

 

De middaggroep – Wie gaat de opvolger van Andrew worden?

 

De middaggroep heeft ten opzichte van vorig jaar enkele wijzigingen ondergaan. De winnaar van vorig jaar en zijn kompanen uit het Sliedrechts C team doen niet meer mee (Andrew en Adrian Mensing samen met Marijn den Hartog), maar hun vervanging is zeker niet minder.  Met Wiggert Pols doen nu beide broers Pols mee en uit Gouda komt Mohammed Moussane die ook als een komeet omhoog is geschoten.

 

Dit deel van het toernooi werd geopend namens het analistenteam door Julian van Overdam en ook daarna werden 2 ronden gespeeld. Hier zijn er inmiddels 2 spelers met 2 punten. Wang Yang (die het toernooi vorig jaar met 0 uit 2 slecht startte) pakte 2 punten evenals Alexander Janse. Nog 1 wedstrijd moet hier worden ingehaald en dan zou Ricky Schaap zich ook nog hierbij kunnen voegen. Ook hier werd de tijd (evenals vorig jaar 1 uur p.p.p.p met 5 seconden per zet erbij) goed gebruikt en zaten er mooie partijen tussen. Opvallend was de overwinning van Lola den Dunnen op Kevin Nguyen en waar de gebroeders Pols onderling vaak remise spelen, ging broer Arne er nu met de buit vandoor.

Op de site www.pathena.nl zijn alle partijen na te spelen, staan verslagen en foto’s en uiteraard ook de uitslagen en standen. Begin april gaat het toernooi verder.

 

 

Pathena Jeugdtoernooi 2013

start 9 februari

 

06.02.13

Het succesvolle Pathena toernooi 2012 krijgt dit jaar een vervolg. Op zaterdag 9 februari spelen de twee groepen de eerste ronde.

Evenals vorig jaar is Medisch Centrum Blakeburg, Blaak 24 in Rotterdam, schuin tegenover Station Blaak.

 

Alle toernooi-informatie, locatie, data, tijden, deelnemers enz. is te lezen op:

www.pathena.nl

 

Deelnemerslijsten 2013

 

Morgengroep:

Giselle Fransen

Pascalle Monteney

Sebastiaan Janse

Tommy Tran

Qian Huang

Lucas Nguyen

Quinten Salomons

Ivan Kroetkov

Sam van Dongen

Ron Vollebregt

Eva van Harten

Lorena Kalkman

 

Middaggroep:

Wang Yang

Kevin Nguyen

Lola den Dunnen

Ricky Schaap

Liam Vrolijk

Bart Dubbeldam

Jorik Klein

Alexander Janse

Arne Pols

WIggert Pols

Mohammed Moussane

Ting Ting Lu

 

 

 

www.tomsschaakboeken.nl