Spectaculair

15e J. de Kluyver Jeugdschaaktoernooi

 

op deze site meer (schaak)nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

 

 

 

Op 4 april hebben 195 spelers meegedaan aan het 15e J. de Kluyver Jeugdschaaktoernooi, dat daarmee een van de grootste jeugdschaaktoernooien van Nederland is.

 

Tijdens het toernooi kregen de spelers popcorn, ijs en suikerspin. Daarnaast konden zij hun bibliotheek uitbreiden met schaakboeken van De Beste Zet. Er kon ook een wedstrijd gespeeld worden tegen IM Jop Delemarre, die op deze dag een grote simultaansessie gaf. Op het plein van het schoolgebouw kon worden geschaakt op het grote schaakbord.

 

 

De partijen uit de invitatiegroep waren live op meerdere schermen en rechtstreeks op het internet te volgen. ‘s Middags werd er een geweldig optreden gegeven door de schoolband Fake van De Ring van Putten. Iedere deelnemer mocht tot slot tijdens de prijsuitreiking een prijsje uitkiezen van de uitgebreide prijzentafel.

 

Enrico Blees leverde een grootse prestatie door het toernooi te winnen met een 100% score van 7 uit 7! Hij mag hierdoor meedoen in de invitatiegroep van de 16e editie van het J. de Kluyver Jeugdschaaktoernooi op 10 april 2010. Vincent Blom behaalde met 6 punten de tweede plaats in de A-categorie. Hij werd op de voet gevolgd door Mark Timmermans, Henk-Jan Evengroen, Tim van Breda en Jan Evengroen die tevens de prijs voor beste meespelende begeleider bemachtigde. De meisjesprestatieprijs werd door Donna Schut en Sophia Thoma gewonnen, zij behaalden beiden 4,5 punten.

 

Na een verbeten strijd werden Arian de Bruijne en Maurice Manoch gedeeld eerste in de B-categorie, met een formidabele score van 6 uit 7. Arian wist daarna de beslissingswedstrijden te winnen. Igor Damen en Ricardo Klepke werden met 4,5 punten gedeeld derde. Donna Kok won met 1,5 punten de meisjesprestatieprijs.

 

In de C-categorie was Bernhard van der Knijff met 6 uit 7 de sterkste. Midas Ratsma werd met 5,5 punten tweede van de groep. Corné Noordegraaf, Lennart Kraaijenbrink, Daniël Zevenhuizen, Diederick Casteleijn en Bernard Evengroen werden gedeeld derde met 5 punten. Dit geeft ook aan dat de spelers van deze groep erg aan elkaar gewaagd waren. Ook bij de meisjes was er een gedeelde winnares. Angelique Osinga en Melissa Mooijenkind wonnen met 4 punten de meisjesprestatieprijs.

 

In de D-categorie werden Ritesh Moelchand en Robin Lecomte gedeeld eerste met 7,5 uit 9. Na beslissingswedstrijden bleek Robin op dit toernooi de beste van de twee te zijn. Olivia Meng werd derde in dit zeer sterke deelnemersveld met 7 punten. Peter Alexander van der Poel en Tristan Oosterbaan werden beiden vierde met 6,5 punten. Peter Alexander won deze plaats door beslissingswedstrijden. Omdat Olivia al in de prijzen was gevallen, won Ida Hondelink de meisjesprestatieprijs met 5 punten.

 

De E-categorie werd gewonnen door Robby Kevlisvili met een schitterende score van 11 uit 12. Wang Yang werd tweede met 10 punten. Ties Schalij en Ankit Majhi scoorden beiden 9 punten. Andrew St, George, Sourav Bhattacharjee, Gideon Oerlemans, en Max Kanbier behaalden 8 punten. Ook Lola den Dunnen behaalde 8 punten en won daarmee de meisjesprestatieprijs.

 

In de Invitatiegroep deden meerdere IMs en FMs mee en daarnaast een WGM en WIM. Dit zorgde ervoor dat de gemiddelde rating van de deelnemers van deze door Dekker Elektro en Forum Catering gesponsorde groep bijna 2300 punten was. IM Jan-Willem de Jong won deze categorie met 5,5 uit 7. Ook hier was de strijd tot het eind ongelooflijk spannend getuige de gedeelde tweede plaats. Die viel met 5 punten ten deel aan FM Matthew Tan, FM Roi Miedema en IM Chiel van Oosterom. FM Sander van Eijk behaalde de vijfde plaats met 4,5 punten. De damesprestatieprijs ging naar WGM Bianca Muhren die in dit sterke veld 3 punten wist te veroveren.

 

Spelers konden zich tevens als team opgeven. Het team van Botwinnik Zoetermeer presteerde het beste met een scoringspercentage van 77%! Maurice Manoch, Olivia Meng, Roger Meng en Ritesh Moelchand behaalden gezamenlijk 24,5 punten uit 32 wedstrijden.

 

Dit fantastische toernooi was alleen mogelijk dankzij de vele sponsors en vrijwilligers en het enthousiasme van de spelers en hun begeleiders. Er deden spelers van elk niveau mee uit Nederland, België en Engeland, van Internationaal Meester tot huisschaker. Er werd hard gestreden en daarnaast werd er enorm veel plezier beleefd. Zowel spelers, organisatie en publiek spraken van een zeer geslaagd toernooi met een fantastische sfeer.  

 

Heb jij ook dit toernooi meegemaakt, mail dan voor 13 april jouw toernooiverslag naar rickvdpluijm@sv-spijkenisse.nl en maak kans op 5 stappenboekjes naar keuze (keuze uit stap 1 t/m 5) voor jouw schaakvereniging of school. Het beste toernooiverslag wordt op de website van het schaaktoernooi geplaatst: www.jeugdtoernooi.sv-spijkenisse.nl. Daar vind je ook alle uitslagen, vele sfeerfoto’s en informatie over het toernooi. Ab Scheel heeft namens de RSB ook foto’s en filmpjes gemaakt, deze zijn te zien op:

www.r-s-b.nl/verslag2009/fotojdekluyver.htm.

 

www.tomsschaakboeken.nl

S