Melvin Holwijn wint

3e Pank Hoogendoorntoernooi.

 

- Schaker gewond na val van stoel

- Hans Berrevoets terechte winnaar Van Alphen-bokaal

- Toernooiverslag

- Uitslagen en standen verzorgd door Mark van Hulst

- Pank Hoogendoorntoernooi en andere activiteiten huiskamerdag

- Uitgebreid fotoverslag

- Van Alphen-bokaal voor bijzondere verdienste op schaakgebied

-
op deze site meer schaak- en ander nieuws:
www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

Schaker gewond na val van stoel in Wilhelminakerk

 

 

29.12.08

DORDRECHT Dat schaken niet altijd ongevaarlijk is, is wel gebleken tijdens de derde huiskamerdag te Dordrecht. Jack de Ruyter uit Papendrecht - in 2007 de winnaar van de H.J. van Alphen-erebokaal - is gewond geraakt tijdens het schaaktoernooi in de Dordtse Wilhelminakerk.

 

Hij viel door een onverwachtse beweging van zijn stoel in de Wilhelminakerk. De deelnemers hoorden wel een harde klap, maar het leek allemaal nog al mee te vallen. Toch niet...

In eerste instantie hield Jack zich sterk en maakte het toernooi op zijn eigen manier af.

 

Jack de Ruyter gewond

 

Een dag later bleek er meer met Jack aan de hand te zijn. Hij belde n van zijn schaakvrienden op met de melding: Ik heb mijn ellepijp gebroken en ik zit nu in het gips. Maandag moet ik terug naar het ziekenhuis."

 

Schaken lijkt een sport zonder gewonden te zijn. Daarom is het zeker goed om na deze ongelukkige val deze bijzondere schaker niet te vergeten door hem bijvoorbeeld een kaartje te sturen. Dat heeft deze gedreven jeugdleider van schaakvereniging Papendrecht/Alblasserdam en trouwe toernooideelnemer wel verdiend.

 

Zijn adres is:

 

Jack de Ruyter,

Haagbeukhof 100

3355 AE Papendrecht.

078-6425130.

 

Toernooiverslag

 

27.12.08

Ook het 3e achtereenvolgende Pank Hoogendoorn toernooi is een groot succes geworden. Eveneens voor de 3e keer was de Dordtse Wilhelminakerk het onderkomen voor dit toernooi. Werd vorig jaar het toernooi nog gedeeld met 2 simultaans, dit jaar was er uitsluitend een 7-rondig toernooi, verdeeld in 3 groepen.

 

Mevrouw Lous van Alphen, s morgens en s middags present, reikte voor de derde keer de Van Alphen-bokaal uit, Hans Berrevoets kreeg daarmee een oevreprijs. Op de rechter foto links Melvin Holwijn, de latere winnaar van het 3de Pank Hoogendoorntoernooi, in zijn partij tegen Johan Went.

Al in de 2e ronde was er in de hoofdgroep een verrassing. De gedoodverfde winnaar Djurre den Heeten (2350) ging onderuit tegen Messemaker-voorzitter Arjan van der Leijen kon daarna de opgelopen schade niet meer inhalen, sterker nog, hij verloor verder nog van de Sliedrechtspelers Peter van den Bergh en Robert van Rekom.

 

Melvin Holwijn (SC Dordrecht) speelde het regelmatigst. Hij werd ongeslagen 1e in de hoofdgroep met 5,5 uit 7 en zo de nieuwe kampioen. Tweede werd Arno Slagboom met 5 punten en een iets hogere weerstand dan Arjan van der Leij.

 

In de tweede groep was het vanaf het begin duidelijk wie de lakens uitdeelde. Hier werd Kees van t Hoff eerste met 6,5 uit 7! Tot de 5e ronde moest hij Peter Vis van Sliedrecht naast zich dulden, maar in de onderlinge partij wist Kees definitief weg te lopen en had in de laatste ronde aan een halfje voldoende om ongedeeld eerste te worden.  Tweede in deze groep werd Hans Schreuder (Dordrecht) en derde Henk Prins (Sliedrecht).

 

De derde groep was ook zeer spannend. Hier was er elke ronde een nieuwe koploper, maar uiteindelijk ging de strijd om de eerste plaats tussen Tabitha Snikkers (Sliedrecht) en Paul Klok (Delft). Uiteindelijk trok Paul Klok aan het langste eind en werd ongeslagen 1e met 6 uit 7. Tabitha werd toch keurig tweede, op de voet gevolgd door Bertus van Manen (Dordrecht).

 

De Van Alphenbokaal voor een bijzondere prestatie op schaakgebied ging dit jaar, als een soort Oeuvreprijs naar Hans Berrevoets. De jury was het unaniem eens om Hans eens extra in het voetlicht te zetten. Meestal is hij als organisator of initiator bij een schaakevenement betrokken, maar staat zelf even zo vaak op de achtergrond. Ook als het gaat om schaakpromotie in de Drechtstreek of algemeen staat Hans altijd vooraan. Vandaar dat besloten is om hem deze eer te bewijzen. Uit handen van Loes van Alphen, de weduwe van de oud-schaker Henk van Alphen, werd de bokaal aan de verraste Hans uitgereikt.

Lous van Alphen overhandigt de VanAlphenbeker aan Hans Berrevoets

(foto Mark van Hulst)

 

De organisatie kan met ruim 50 deelnemers weer terugzien op een geslaagd toernooi en kijkt alweer uit naar de 4e editie in 2009.

 

Mark van Hulst

 

Derde Pank Hoogendoorntoernooi

en alle andere activiteiten van de Huiskamerdag

in Dordrecht in beeld

WINNAAR: MELVIN HOLWIJN

 

en toen moest het schaaktoernooi nog beginnen! Rechts de Dordtenaar van het jaar 2008, Bas de Zwart, organisator van o.a. het Big Rivers Festival

 

27.12.08 update 24.00: Melvin Holwijn winnaar

Verslag en uitslagen van het schaaktoernooi verzorgd door Mark van Hulst

 

28.12.08 12.45

Een uitgebreid fotoverslag van het het derde Pank Hoogendoorntoernooi toernooi in Wilhelnminakerk in Dordrecht staat nu op de site.

Fotos van andere activiteiten op de huiskamerdag, zoals het bridgen, het klaverjassen, de verkiezing van Dordtenaar van het jaar, enz.

 

www.tomsschaakboeken.nl