Van Gogh liep langs schakers in Café Central
meer (schaak)nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

Schilder Vincent van Gogh, die van januari 1877 tot en met april 1877 in Dordrecht woonde, moet haast wel met Dordtse schakers in aanraking zijn geweest.

 

Vincent van Gogh *)

 

De toen 24-jarige zoeker, die eerst dominee wilde worden en later een wereldberoemd schilder werd, schreef in brieven aan zijn broer Theo uitgebreid over zijn Dordtse periode. Nergens is een verwijzing naar het schaakspel te vinden, maar zijn meeste voetstappen liggen rondom het Scheffersplein.

 

Immers: Hij werkte aan het Scheffersplein bij een boekhandel. (in de boeken ook wel onder de Voorstraat aangemerkt). Daar zat ook grutter Rijken, waarbij hij op kamers zat in de Tolburgstraat. In dat straatje is nog een gedenksteen te vinden, die herinnert aan de Dordtse Van Gogh- tijd. In café Central werd aan koffiehuisschaak gedaan. Die gelegenheid zat in het zelfde rijtje als de grutter en de boekhandel. Voor mensen die willen terug kijken: V. en D. staat nu op de plek van café Central.

 


Voormalige Waalse Kerk in Dordrecht **)
(foto )

 

Van Gogh kwam er langs op weg naar de Waalse kerk (hoek Voorstraat/Visstraat) en Grote kerk. Hij was in zijn Dordtse tijd meer op het hogere gericht. Wat dat betreft zou wijlen Donner kunnen schrijven de wereld van schakers is ook maar 64 velden klein.

 

Meer info over Van Gogh in Dordt op:

www.dordt.nl

 

*)   Foto www.museumz.nl

 

**) De Dordtse Waalse Kerk lijkt op de Waalse kerk die in Rotterdam stond.

 

Waalse Kerkje in Rotterdam 1905
(foto www.engelfriet.net)


 

www.tomsschaakboeken.nl