GROOTMEESTER LODEWIJK PRINS

HUISVRIEND VAN SCHAAKPROMOTOR Adrie Fiole

 Lodewijk Prins 1913 - 1999

 

Schaakgrootmeester Lodewijk Prins en schaakpromotor Adrie Fiole uit Papendrecht onderhielden een bijzondere en warme band. Prins was letterlijk een huisvriend van de in september 2005 op 59 jaar overleden Adrie Fiole. Het mag zondermeer worden gezegd: Fiole behoorde tot de bekende gezichten in de regionale schaakwereld, die wist dat enthousiasme nodig is om de schaaksport vooruit te helpen.

 

De Nederlandse kampioen van 1965, waarover Donner veel kabaal maakte, kwam tijdens een toernooi in het Engelse Southend in 1978 voor de eerste maal onder de aandacht van een afvaardiging van Dordtse schakers. Aan dat toernooi deed ook Pank Hoogendoorn mee.

 

INHAALRACE

Prins won met 6 uit 7. Zijn eerste wedstrijd verloor hij reglementair, want door een vertraging van de boot was hij te laat in de speelzaal terecht gekomen. De organisatie wilde hem een bye geven of zelfs een halfje. Prins deed niet aan handel mee. Een nul was en bleef een nul. Zijn motivatie was er niet minder om en zijn inhaalrace was indrukwekkend.

 

KLOKSIMULTAAN

Enkele leden van de toenmalige denksportcommissie Drechtstreek, grondlegger van het Fokkertoernooi, kwamen in contact met Prins. Daaruit werd iets blijvend geboren. Prins wilde wel graag naar de regio komen. Adrie vernam dat en stelde graag zijn huis aan de grootmeester en zijn vrouw beschikbaar. Zo bezocht Prins voor twee simultaans in augustus 1979 in Dordrecht en genoot hij enkele dagen van de regio vanuit Huize Fiole. Leo Jansen opende de Prins-kloksimultaan in de voormalige Chr. LTS, waar schaakclub Dordrecht nog speelde. Tot de tegenstanders van Prins behoorde naast de maker van www.tomsschaakboeken.nl *) ook Hans Wertheim, ook een bekende van Prins. Verder deed de latere Dordrecht-voorzitter Jaap Bakker mee, kunstenaar Johan Barel en Wim Scheurwater.

 

 

7 aug. 1979: Klokseance door Lodewijk Prins
v.l.n.r. Jan Barel, Jaap Bakker, Tom van Bokhoven, Hans Wertheim, Lod. Prins

(foto De Dordtenaar, in hutkoffer tvb)

 

SCHAAKPROMOTOR

Samen met zijn vrouw vertoefde Prins ook in het gezelschap van de schaakpromotor. Hij uitte zijn dankbaarheid door voor Fiole de partij Kotov (Olympiade 1954) **) nog eens te analyseren en die aan hem op te dragen. Enkele jaren later was Prins weer te gast in huize Fiole samen met zijn vrouw. Ditmaal luisterde hij het eerste en laatste internationale Groothoofdtoernooi op in het historische Hof. Fokkermedewerker Fiole schakelde ook  Lodewijk Prins in bij het Fokkerschaaktoernooi. Hij speelde er een simultaan, nadat het toernooi door hem was geopend.

Vanuit Dordrecht werd nog een discussie gestart om tussen de KNSB en Prins op een bepaald niveau weer contacten terug te brengen. Dat leidde tot niks.

 

FOKKERTOERNOOI 

De herinnering aan Adrie Prins of Lodewijk Fiole blijft. Adrie was een echte schaakpromotor, die bij alle clubs in de Drechtstreek een graag geziene gast was. Hij was de motor van schaakclub Fokker, dat een aantal jaren als bedrijfsteam aan de RSB-competitie meedeed. Nico (Pa) Dicke, Jaap Droge, Jan van der Meulen, Foeke Lemstra, waren ook in die tijd bekende Fokkernamen. Adrie stond aan de wieg, met ook een bijzondere rol voor Jaap Droge (ook bekend van het Zwarte Paard) van het Fokkertoernooi (1978-1996). Dat evenement groeide zelfs uit tot het echte RSB-kampioenschap.

Het meest bijzonder was en bleef wel dat de regionale schaakpromotor zo het hart wist te raken van de grootmeester, die in 1970 zijn contacten met de KNSB verbrak na een conflict over de samenstelling van het Nederlandse team in de schaakolympiade.

 

BOUWMEESTER

In het buitenland bleef Prins zijn uitstraling houden. Zo kwam hij ook bij Bessel Kok over de vloer, die jarenlang voor het Swift schaaktoernooi zorgde. Prins kende de Nederlandse top goed.

Kok ontving hem en de wereld gastvrij op een echt luxe avond met prachtig diner en bestek van ereklasse. De toenmalige Belgische kampioen Richard Meulders en een hoofdredacteur Schaaknieuws aten met Prins. Richard, die ook wel de Nederlandse verhoudingen kende, vroeg op een gegeven moment aan Prins welke Nederlandse speler als eerste voor de tweede keer aan het buffet verscheen. Prins kon dat niet zien, maar zonder na te denken gaf hij het enig juiste antwoord: Bouwmeester.

Schakers kennen dus niet alleen elkaars varianten, maar houden ook de eetcultuur in de gaten.

hb

 

 

*) Onderstaande partij is er niet een om mij op te beroemen, ook al won ik. Zoals ik al jaren geleden bij het commentaar schreef: “Prins zag er erg moe uit  en was ook niet in vorm.” Het was een seance op acht borden en ik meen me te herinneren dat LP 6½ punt scoorde.

 Live: Prins-Kotov, 1954 en  Prins-Tom 1979

tvb

www.tomsschaakboeken.nl