Bijzonder schaakklasje HBS Bergsingel

of een kleine Rotterdamse herinnering

 

meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

19.10.2009

In mijn herinnering blijft een verhaal rondzingen over een schoolklasje van de HBS Bergsingel te Rotterdam.

 

Foto omslag Reünieboek 2001

Leo de Oude, Dick Seip en Hans Slooter. Stichting Reunie, 2001

2017..Gebouw nu in gebruik als Islamitische Hogeschool

 

De verteller ervan is waarschijnlijk de heer Schepers, leraar scheikunde, die ook heeft lesgegeven op de HBS aan het Henegouwerplein. Het monumentale schoolgebouw tegenover de Bergsingelkerk, heeft thans een multiculturele functie gekregen.

Hij vertelde van een van zijn klassen waarin opmerkelijk goede schakers zaten. Dat moet eind jaren ’20 geweest zijn. Het kwartet namen mag er zijn.

 

Gisteren bladerde ik in het onooglijk en uiterst lichtvoetig boekje Meesterlijk Geschut van W.J. Mühring en Jan Roelfs dat begin jaren ’50 is verschenen. Er staan een paar anekdotes en andere kleine schaakverhalen in. In een ervan schrijft Mühring iets over dit klasje dat mijn herinnering voor een deel bevestigt.

 

Hij noemt als klasgenoot en schaker Rocus van Yperen. Die naam zal de tegenwoordige schaker niets zeggen, maar in de jaren vijftig/zestig (?) was hij dirigent van de Koninklijke Militaire Kapel en daardoor landelijk bekend. Zijn naam komt in het Tijdschrift van de KNSB voor en hij was blijkbaar een speler van hoofdklasse niveau.

 

In het Tijdschrift van de KNSB november 1941 staan de samenstellingen van de Eerste Klasse (tegenwoordig Meesterklasse) teams. Voor de Sv. Kralingen zullen gaan spelen H. G. Blok, drs. P. J. F. Dupuis, J.H.C. Fontein, W. Chr. Goris, die van het bondje van Goris, drs. T. ten Cate, directeur van een middelbare school in Rotterdam en problemist, W. J. Mühring, Mr. E. Mulder, E. J. R. Sammelius de problemist, J. Schenk en A. Snoek.

 

Van dit gezelschap – Mühring schrijft hier niet over - zat Dupuis in het bekende klasje. Hij was een vaste eerste 10-tal speler van Kralingen. Een (verlies) partij van hem is opgenomen in het Gedenkboek Partij verloren. Hij woonde destijds (jaren ‘50) aan de Bergweg en was onze huisarts. Toen wist ik niets van zijn schaakleven. Hij is de vader van het Eerste Kamerlid en ethicus Prof. Dr. Heleen Dupuis. Hij was baanbrekend op het gebied van de sexuele voorlichting en verantwoorde gezinsvorming. Generaties protestantse jongeren zijn opgegroeid met zijn “Uw lichaam een tempel.”

 

Het kwartet goede schakers wordt gecompleteerd door Ivo Samkalden (Rotterdam, 10 augustus 1912 – Amsterdam, 11 mei 1995), het bekendst als burgemeester van Amsterdam (1967-1977).  Wie ‘schaker Samkalden’ googelt vindt een foto van de schakende Samkalden.

 

Uw aanvullingen of correcties zijn van harte welkom op e-mail

 

Tom van Bokhoven

 

www.tomsschaakboeken.nl