Wie weet meer over schaker R. de Leeuw

op Voorne-Putten?

 

meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

 

14.04.08

Op Voorne-Putten is in de jaren 1942 – 1947 de heer R. de Leeuw een actieve schaker geweest. Zowel in Nieuw Helvoet als in Brielle heeft hij de nodige partijen gespeeld.

Waarom wil ik meer van hem weten?

 

Wat me al eens eerder overkomen is *), gebeurde enkele weken geleden in Zwijndrecht opnieuw. In dit geval op een rommelmarkt vond ik (liever gezegd mijn vrouw; ere wie ere toekomt) in een doos met boeken, tussen een paar schaakboekjes, twee notatieboekjes met partijen. Dat is interessant materiaal. Voorgedrukt staat op de voorkant: Schaakboekje    toebehorende aan

R. de Leeuw.

 

In het ene boekje staan notaties uit de periode van 15 oktober 1942 t/m 13 januari 1944. Deze partijen zijn blijkbaar alle gespeeld in Nw. Helvoet, zoals er boven de meeste partijen staat.

De eerste partijen in het andere boekje, dus vanaf oktober 1945, zijn ook gespeeld te Nw. Helvoet, één keer staat erbij “Westdijk”. Op 25 februari 1947 wordt voor het eerst Brielle als plaats van handeling genoemd.

 

‘Handgemaakte’ kaart voor de Winterwedstrijd 1943

 

Is er iemand in of uit Hellevoetsluis e.o. of elders, die iets meer kan vertellen over R. de Leeuw en/of de plaatselijke schaakactiviteiten tijdens en vlak na de oorlog?

Hartelijke dank voor uw reactie.

 

Tom van Bokhoven

tom.vanbokhoven@wanadoo.nl

 

*) Zie op deze site M. ter Kuile, een schaker uit Twenthe

 

www.tomsschaakboeken.nl