schaken en muziek .....

 

Al langer heb ik het gevoel iets op deze site te willen doen met schaken en muziek. Wie het internet opgaat, komt ogen en handen tekort over dit onderwerp, bv. het blad A Tempo, de pagina van Edward Winter enz. enz. Veel schakers hebben een link met muziek. Zelf ben ik een muziekliefhebber, passief, hoewel ik af en toe achter mn keyboard ga zitten om afstand te nemen van schaak en WEB. Ik mag graag LPs en CDs draaien met moderne klassieke muziek, jazz in de ruime zin des woords, en ook orgelmuziek Bach, Messiaen behoort tot mijn favorieten. Wie weet, meer hier over later.

 

Op mijn verzoek een paar regels te wijden aan schaken en muziek heeft schaker/gitarist Willem Platje bijna per kerende post gereageerd. Hieronder plaatsen we zijn bijdrage onder de titel Road Side Romeo.

tvb

 

schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

Roadside Romeo Live in Bibelot

at The Goodwill Concerts

 

Roadside Rome is ook op You Tube

 

 

08.11.11 Willem Platje

Schaken en muziek Wat kun je erover zeggen? Voor mij zijn die twee in mijn leven al heel lang twee belangrijke pionnen, die ik niet zou kunnen missen. Ogenschijnlijk zijn ze elkaars tegenpolen: Waar het schaken een diepe concentratie van je eist, een verstild intreden in een individuele wereld begrensd door vierenzestig vakjes, is de muziek een expressie in geluid, een naar buitentreden naar de ander, die het hoort.

Toch zijn ze voor mij met elkaar verbonden. Diepe concentratie is voor schaken, maar ook voor muziek absoluut noodzakelijk. Ik noem schaken soms muziek zonder geluid. Ook op het schaakbord ontstaat, als er goed gespeeld wordt, harmonieus samenspel tussen de stukken. Alle noten moeten ook daar op hun plaats staan.

 

Dergelijke overwegingen speelden geen rol, toen ik begin september een uitnodiging binnen kreeg van een band, die zich Roadside Romeo noemt. Of ik basgitaar wilde komen spelen. De band zou voor Stichting Doe een Wens een benefietconcert geven in Poppodium Bibelot op 6 november. De opbrengst diende om hartenwensen van ernstig zieke kinderen in vervulling te doen gaan. Natuurlijk zeg je dan van harte ja tegen zon uitnodiging, zeker omdat hij kwam van de zanger, die ik al van de Lagere School kende en waarmee ik vaak over muziek van gedachten had gewisseld.

Bij de eerste repetitie bleek het direct te klikken tussen mij en de andere drie rasmusici, want Roadside Romeo speelt op een eigen herkenbare manier rockbased, bluesy repertoire met invloeden uit de rootsmuziek. In een dergelijk repertoire kan ik me, ook al ben ik oorspronkelijk klassiek geschoold op de gitaar, helemaal vinden.

De band bestond na het vertrek van een tweetal leden uit:

(op de fotos van links naar rechts)

 

Jaap Zonruiter (Drums)
Richard Markesteijn (Zang , Harmonica) en
Ton Riekwel (Gitaar)

Deze muzikanten hadden hun sporen in de popmuziek na decennia musiceren ruimschoots verdiend. Nu werden daar dus aan toegevoegd:

 

 

Willem Platje (Basgitaar) en een week later:

Loek van Wijck (Gitaar)

 

 

Roadside Rome is ook op You Tube:

 

Bayou Woman:
http://www.youtube.com/watch?v=9saLBeWw6lY&feature=related

 

Fool for your stockings:
http://www.youtube.com/watch?v=2OMTxVkxTaI&feature=related

 

To the devil for a dime:
http://www.youtube.com/watch?v=mHZow8gDh0Y&feature=related

 

 

We zijn op 6 november in het kader van de Goodwill Concerts, vergezeld van onze zenuwen, de bhne opgegaan en het bleek een groot succes. We hebben talloze complimenten gekregen, vooral ook van collega-musici: Professionele, zelfverzekerd overkomende band met een optreden, dat stond als een huis. Een geweldige stuwende, dynamische sound. De band speelt duidelijk met veel passie en vooral met plezier.

We zijn van plan om samen door te gaan en zo zal ik, na in de jaren zeventig door Nederland rondgetoerd te hebben als bassist van Sweet Shiver, weer in de schijnwerpers staan. Mijn vingers, mijn pionnen, zullen zich in de juiste vakjes, de posities, op de hals van mijn bas plaatsen om het publiek te vermaken.

Dat Beschrijving: Beschrijving: Pion.JPGe4 dan ♪ G# heet doet voor mij niet ter zake. Ik blijf de Homo Ludens, de spelende mens. Of, zoals een goede vriend van me placht te zeggen: Chessplayers and Musicians dont fight.

 

 

 

www.tomsschaakboeken.nl