Schaken en Muziek

10.01.12 (2) Taimanov en nog wat tvb

08.11.11 (1) Roadside Romeo Willem Platje


meer (schaak)nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

 

Schaken en Muziek hebben iets met elkaar,

maar wat?

 

 

Philips dubbel-CD met muziek van

Arensky, Rachmaninov, Milhaud, Poulenc enz.

 

09.01.12

Schaken en Muziek hebben iets met elkaar. Wat, of hoe, daar ben ik naar op zoek. Allerlei elementen, bijvoorbeeld het spel, de opbouw van een partij/partituur, de beoefenaren en liefhebbers, creativiteit, de harmonie, schoonheid en de “hardware” *), kunnen alle deel uitmaken van een verband tussen schaken en muziek.

 

Dat er schakers zijn die ook musici zijn is bekend en er zijn ook componisten of musici die liefhebbers zijn van het schaken. Maar zegt dat iets? Je hebt ook wiskundigen of juristen onder de schakers; eindspelcomponist Mann was slager en zo kun je doorgaan. Wat dacht je van douane-deskundige?

 

Wellicht kom ik op deze aspecten nog eens terug. Nu beperk ik me tot een greep uit de kast met Lp’s en Cd’s.

 

 

Hoes van de Melodia LP met

Saint-Saëns’  Carnaval des Animaux

Lyubov Bruk en Mark Taimanov piano

 

Taimanow

Allereerst zien we dan een van de bekendste musici onder de schakers, of bekendste schakers onder de musici. Mark Taimanov, naamgever van verschillende ideeën in de schaakopeningen; de Taimanov-variant in het Siciliaans is nog altijd veel gespeeld. Taimanov won een paar keer het schaakkampioenschap van de USSR, en deed ook twee keer mee in de kandidaten toernooien en –matches. Zijn naam als schaker werd in een keer gevestigd toen hij in het 20ste Kampioenschap van de USSR met de toenmalige wereldkampioen Botwinnik als 1ste en 2de eindigde. Een lange rij andere topgrootmeesters liet hij achter zich: Geller, Boleslawski Toloesj, Korchnoi, Bronstein, Smyslow, Keres enz. 

 

Op zeer jeugdige leeftijd, in 1937, speelde hij in een film over het leven van Beethoven de jonge Ludwig als violist. In die tijd studeerde hij piano aan het conservatorium.

Met zijn eerste vrouw Lyobov Bruk vormde hij een voortreffelijk pianoduo dat veel concerten gaf en verschillende opnamen maakte.

 

Wordt vervolgd.

 

Op Chessbase staat een boeiend en liefdevol artikel over Taimanov, met prachtige foto’s.

 

*) Dit gaat over slechts een zeer uiterlijk aspect: het wit en zwart, de octaven. (??)

 

N.B.

A Tempo is een literair blad over muziek en schaken dat op internet te verkrijgen is. Door mij geraadpleegd noch gelezen.

 

 

www.tomsschaakboeken.nl