1973: COMPUTERSCHAAK OP DE VOORPAGINA
VAN SCIENTIFIC AMERICANmeer (schaak)nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

 

17.11.07
Het is de gewoonste zaak van de wereld dat grootmeesters bij de voorbereiding van een partij, of bij de analyse van een gespeelde partij, gebruik maken van een computer.

En niet alleen zij. Ook de gewone schaakman en -vrouw heeft er een. En ze worden steeds sterker. Anno 2007 zijn de Rybkas de besten van de klas, en polpulair, maar intussen is het Rybkamonster onlangs op een toernooi met soortgenoten gepasseerd door een van een andere andere stal.

De ontwikkeling is snel gegaan en de ontkenning van een enkele grootmeester in de beginjaren van de mogelijkheden en de daarbij horende toekomstige speelsterkte van de schaakcomputer is al lang verdwenen.


Computer-Chess Snapshot

De aandacht voor het computerschaak werd in 1973 Amerika is nog steeds in de ban van de Fischerhype door Scientific American gevoed met een artikel An Advance-taking Chess Computer.
Interessant voor de amateur die ik ben waren de partijgedeelten, maar de vakman zal nu juist de techniek hebben gewaardeerd.

Wat hier allemaal ook van zij, dat het schaken daardoor ook op de voorpagina van de Scientific American verscheen vervulde me destijds met een grote voldoening. En dat nog wel met zn mooi diagram dat ik dat hier maar eens afdruk.

Scientific American, June 1973: One dollar

tvb

www.tomsschaakboeken