Leo Jansen en zijn erfenis De Leeuw

 

- Leo Jansen draagt schaakerfenis over aan drie schaakvrienden

- Meester systeem Leo Jansen staat in 70 jaar schaakgeschiedenis

- Veel meer nieuws over De Leeuw/The Lion

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

Leo Jansen draagt schaakerfenis over aan

 drie schaakvrienden

31.12.15 Jerry van Rekom

Leo Jansen (1928) is de man achter de geboorte en eerste verspreiding van de schaakopening `De Leeuw’, die tot buiten de landsgrenzen bekend is geraakt.  Het erelid van schaakclub Dordrecht en Schaakvereniging Sliedrecht heeft besloten om zijn schaakerfenis over te dragen aan drie schaakvrienden: Jerry van Rekom, Ton Slagboom en Hans Berrevoets.

 

De uitgifte van de eerste druk in 1997 met journalist Lex Jongsma

“We vinden het een hele eer, dat Leo die voor zo’n grote betekenis is geweest voor de schaaksport, hiervoor heeft willen tekenen.  Jerry van Rekom, Ton Slagboom en ik vinden het ook een voorrecht, dat Leo deze stap heeft willen zetten in onze richting”, aldus woordvoerder Hans Berrevoets. Hij vindt dat de schaakerfenis van Leo Jansen een belangrijk middel is om de denksport toekomstbestendig te maken. “De schaaksport moet hard aan de weg blijven timmeren om als denksport, die levenslang mee gaat, zichtbaar te blijven.”

 

Op dinsdag 29 december werd de overdracht een feit. De oud-rector zette als eerste zijn handtekening onder het overdrachtsdocument. “Ik ben ontzettend blij met deze stap. Mijn doel is altijd geweest om het schaken als wereldwijde sport toekomstbestendig te maken door de ontwikkeling van een opening, die door mensen van alle niveaus en alle leeftijden te spelen is”, zegt de bedenker van de oorspronkelijk Jansensysteem genoemde opening. In 1997 kwam in nauwe samenwerking met medeauteur Jerry van Rekom de eerste druk uit van `De Leeuw, hét zwarte wapen’. In 2009 kwam de vierde druk uit en inmiddels kent `De Leeuw’ ook twee Engelse edities, en heeft `De Witte Leeuw’ het levenslicht gezien.

“Natuurlijk zijn we trots op dit resultaat”, geeft de oud-leerling van Jansen Jerry van Rekom aan: “Dat amateurs zo succesvol kunnen zijn met een schaakboek is natuurlijk ongekend, maar vooral de enorme positieve reacties van heel veel schakers van over de gehele wereld hebben ons goed gedaan.”

 

Ook schaakvriend Ton Slagboom, die zich vooral ingezet heeft om het systeem te promoten en uit te dragen, geeft aan dat het goed is dat de overdracht plaats heeft gevonden: “Zo blijft het levenswerk van Leo voortbestaan en kan de schaakwereld bekend blijven met het unieke systeem. Tevens kan het Leo een stukje rust geven.”

 


Ton Slagboom, Hans Berrevoets en Jerry van Rekom

De overdracht betekent ook dat ‘De Leeuw’ voort zal blijven bestaan, zoals schaakpromotor Berrevoets als volgt aangeeft: “Ik had al levenslang met ‘De Leeuw’, maar nu zeker. In de komende jaren zullen we dan ook op gepaste wijze aandacht gaan geven aan enkele historische gebeurtenissen die met het systeem van Leo Jansen te maken hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld de datum van 14 januari 2017. Op die dag is het precies 50 jaar geleden dat Leo Jansen ‘zijn’ systeem voor het eerst speelde in Dordrecht. We gaan zeker wat doen met die datum en de plaats waar Leo Jansen ook tegen Jan Timman speelde, de partij die Cees Buddingh’ in het gedicht `Bij een vroegere partij van Jan Timman heeft verwerkt.”

 

Met de overdracht zal `De Leeuw’ dus voorlopig blijven brullen…   

 

 

Meester van het systeem Leo Jansen staat in zeventig jaar schaakgeschiedenis

 

30.12.15 Hans Berrevoets

Leo Jansen droeg zijn openingssysteem na zeventig jaar schaakgeschiedenis over aan drie schaakvrienden Jerry van Rekom, Ton Slagboom en Hans Berrevoets.

 

 

Zijn schaakloopbaan begon direct na de tweede wereldoorlog in Dordrecht. Zoals vaak werd hij door een ervaren schaker gestimuleerd. De toenmalige kampioen van Dordrecht, Kortman, besloot hem schaakboeken te schenken. Zo begon zijn tocht door de schaakwereld om theorie en praktijk bij elkaar te brengen.

 

 

Leo Jansen hier met links Allard Hoogland van New in Chess,

en rechts mede-auteur Jerry van Rekom.

Foto gemaakt tijdens het Leeuwfeest op 10 januari 2009

t.g.v. de presentatie van de Leeuw.

 

 

Leo stond ook aan het begin van de schaakloopbaan in Dordrecht van het sterke duo Hoogendoorn en van Donk. Hoogendoorn kwam in 1945 naar Dordrecht om les te gaan geven aan wat later het Chr. Lyceum werd en pakte zijn eerste stadstitel in 1946. Van Donk betreedt de stad als leraar aan de HTS en werd in 1955 voor de eerste keer kampioen. Tussendoor wist Leo ook de titel te pakken, maar enige tijd rond 1960 woonde hij in Vlaardingen.

 

 

De ondertekening van het overdrachtsdocument door

 De ,,erfgenamen" Ton Slagboom (schaakclub Dordrecht),

Hans Berrevoets en Jerry van Rekom

 

 

Een belangrijk historisch jaar was wel 1957 toen hij een belangrijke rol speelde in de top van het klassement van het open kampioenschap van Nederland. Hij kon niet voluit gaan, want hij werd ook voor de eerste keer vader. Hoogendoorn won in 1961 en 1963 de opentitel en werd toen gehuldigd door de kampioen van Dordrecht, KNSB-bestuurder Henk van Donk.

Jansen groeide met deze tegenkrachten toe naar een eigen systeem, een schaakopening waarover veel boeken zijn verschenen.

 

www.tomsschaakboeken.nl