(Dordtse)

Schaakgeschiedenis 3

 

 

31.01.12 Caput Ovis stond in jaren zeventig aan de wieg van het teamschaken

16.07.10 Dordrecht op de schaakkaart 1958 met groepsfoto voor Stadhuis

03.12.09 Schaken oudste sport in Hollands oudste stad

01.12.09 Jerry van Rekom won Westpoldertoernooi 2003

19.10.09 Bijzonder schaakklasje HBS Bergsingel

08.07.09 Christelijk Lyceum in Dordrecht was dé schaakschool

08.02.09 Den Witten Haen, een schaaktraditie

30.01.09 Kapper Poort knipt zoals het hoort

13.01.09 1876: Zukertort in Rotterdam


FOTOPAGINA met enkele foto’s uit de Dordtse schaakhistorie

(Dordtse) Schaakgeschiedenis 2 met alle artikelen uit 2008

(Dordtse) Schaakgeschiedenis 1 met alle artikelen uit 2007 

 

meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

Jerry van Rekom won

Westpoldertoernooi 2003

 

01.12.09

Op Papendrecht.net is ook schaakgeschiedenis te vinden. 2003 is weliswaar vrij recent, maar het Westpoldertoernooi van dat jaar is sterk bezet en is daarom extra aandacht waard. Op de foto zit de winnaar van het toernooi, Jerry van Rekom,  achter de witte stukken tegen Hans Berrevoets.

 

EINDSTAND:

1. Jerry van Rekom  7.0     
2. Marcel Pluymert  5.5

   Remco van Vaalen 5.5     
   Bert Terlouw     5.5   
5. Melvin Holwijn   5.0   
   Arno Slagboom    5.0   
   Hans Berrevoets  5.0   
   Kees Brinkman
          5.0

 

Totaal 54 deelnemers

 

Verslag en complete uitslag op:

www.papendrecht.net 

 

02.12.09: reactie van een Leeuwentemmer

 

Dordts Chr. Lyceum was dé schaakschool

 

08.07.09


V.l.n.r. staande: Kees Alderliesten, Eric de Visser,

Bas Dane en Dik Okker.

Ziitend: Bart Vlot, Cobus Slob en Maarten Swen

 

Zelfs op SCHOOLBANK is uit het jaar 1957 een foto te vinden van een promiment schaakteam van de school. Het is niet vreemd dat het Chr. Lyceum toen een landelijk bekende schaakschool was.

P. A. Hoogendoorn was immers de schaakleraar. Hij behoorde in die tijd tot de Nederlandse top 30 en wist de liefde voor het spel aan veel leerlingen over te brengen.

Daarom is het markant dat voor de schoolbank een foto is ingestuurd van het schaakteam van de school. Het doet een beetje denken aan Hans van Steenis, die nog steeds met het schoolteam uit zijn tijd jaarlijks bijeen komt. Misschien zijn er wel meer van deze (schaak) tradities.

 

hb

 

Den Witten Haen,

een schaaktraditie

 

 

 

08.02.09

Het eerste wedstrijd schaaktoernooi stond op 18 juli 2007 op de agenda. Op 25 februari 2009 mag bij het zesde toernooi zeker wel van een traditie worden gesproken.

 

De organisatie hoopt op de instroom van nieuwe spelers, die de competitiespanning vergroten in de hoofdgroep.

In de verdeling van de ere-plaatsen (1-2-3) mag best meer variatie komen.

Hans Berrevoets werd vier van de vijf keer vermeld. Arno Slagboom was er twee keer bij en dan ook met eerste plaatsen. Robert van Rekom zat twee keer vooraan. Teus Slotboom jr. en Lennard den Boer, jeugdspelers van Zwijndrecht 1, haalden één keer het erepodium.

 

Eindstanden Den Witten Haen-toernooien:

 

1ste Den Witten Haen Toernooi

2de Den Witten Haen Toernooi

18 juli 2007

 

29 augustus 2007

1. Remco van Vaalen

1. Robert van Rekom

2. Hans Klein

2. Hans Berrevoets

3. Teus Slotboom Jr.

 

 

3. Evert Bos

 

3de Den Witten Haen Toernooi

4de Den Witten Haen Toernooi

27 februari 2008

 

8 mei 2008

1.    Arno Slagboom

1. Hans Berrevoets

2/4. Marcel Pluymert, Henk de

       Kleijnen, Hans Berrevoets

 

 

2. Lennard den Boer

3. Robert van Rekom

5de Den Witten Haen Toernooi

6de Den Witten Haen Toernooi

20 oktober 2008

25 februari 2009

 

 

1/2  Arno Slagboom

1/2. Hans Berrevoets

1/3. Lars Vereggen … winnaar

1/3. Stefan Beukema

3.    Gaston Merkx

1/3. Arno Slagboom

 

 

 

 

 

Schaakhistorie:

Kapper Poort knipt zoals het hoort

 

Zijn overlijdensbericht werd zonder schaakherinnering in een advertentie gemeld. Kapper Poort knipt zoals het hoort in de Dordtse binnenstad. Deze slagzin bracht hem veel jaren een grote bekendheid.

 

De kapper schaakte ook voor zijn plezier en dat mag hier een plekje krijgen als herinnering. Bij schaakclub Dordrecht speelde hij in het laagste team op het voorlaatste bord. Hij vertelde het een jaar voor zijn overlijden nog met vuur en emotie tijdens een bezoek aan poffertjessalon Visser.

 

Hij kwam eens in een schaaklokaal kijken, maar gezien zijn leeftijd zat zelf mee doen er niet meer in. Ook de weg naar schaakclub Dordrecht wilde hij, aldus zijn verhaal, niet inslaan. Schaken was een gesloten boek, want Ruud Poort was ook al een tachtiger in jaren. Maar......

 

Poort had het bij schaakclub Dordrecht naar zijn zin - toen de enige club in de stad -  want op de punten lette hij minder dan op de relaties met mensen. Hij had er een leuke tijd gehad in de laagste groep met bekende schakers voor hem.

 

Zijn voorlaatste bord was vanzelfsprekend en haast een eer. Collega ondernemer Henk Bellaard was de man van het laagste bord van het laagste team van Dordrecht. Dat had haast een uitstraling voor Poort, zoals de laagste plaats in het eindklassement van de Ronde van Frankrijk veel waarde heeft. Voor Ruud was dat niet bereikbaar en hij wilde ook die eer niet zo kunnen krijgen.

 

Ruud Poort sprak in liefdevolle herinneringen bekende laagste bordspeler: de fietsenmaker van het Vrieseplein: Henk dus.  

Han van Gorkom vertelde net zo over zijn oom Henk, de broer van zijn moeder.

 

Henk was net als Ruud een bekende Dordtenaar, vooral in de binnenstad. Ze waren hartelijk en altijd in voor een gesprek. Han woonde ook boven de winkel van zijn oom en ook dankzij zijn vader, Mister Fluks nog volgens velen, was Vrieseplein 6 een dubbelbegrip in de stad.  Voor een fietsprobleem fluks naar Henk.......

 

Ruud sprak ook vol liefde over Henk, die in de jaren zeventig van de vorige eeuw was overleden. Hij was de materiaalcommissaris, zonder bestuurstitel, bij schaakclub Dordrecht. De leden vergeten om hun troep op te ruimen en dan deed Henk het altijd, hoorbaar en met betrokkenheid. Henk was een bezige bij, die niemand stak. Trots droeg hij als was het een onderscheiding een schaakspeld op zijn revers, want aan schaakpromotie deed hij. Wie hem met een grap op de plek poogde te zetten, kreeg een glimlach terug en weg was Henk om te helpen waar anderen nog steeds vergeten om hun eigen bord op te ruimen.

Zijn eigen prestaties bleven op het zelfde nivo en daarom had hij ook zijn erkenning met het vaste externe bord.

Ruud speelde tot kort na het overlijden van Henk mee bij Dordrecht, maar extern?

 

Op een bepaald moment moest het laatste team - Bellaardteam - zonder Henk voor de eerste keer worden opgesteld. De teamcaptain was wellicht even de schaakhistorie vergeten en zeker de herinneringen, die Ruud aan Henk koesterde.

 

Zonder inleiding en zonder omhaal van woorden - aldus Ruud - kreeg hij de schaakmededeling te horen: ,,Jij speelt nu laatste bord."

In poffertjessalon Visser, pakweg 35 jaar na dat bericht, was Ruud Henk niet vergeten. ,,Ik kon niet gaan spelen op het bord van Henk. Ik vond ook de mededeling zonder herinnering aan Henk koel gebracht. Ik kon echt het schaken niet opbrengen op zijn laatste bord. Ik ben toen met schaken gestopt."

 

Als kapper ging Poort tot hoge leeftijd door, want kapper Poort knipt zoals het hoort. Het zelf schaken met plezier was voorbij want met Henk Bellaard zette hij dat spel in de historie. Daar staat nu kapper Poort met zijn schaakherinneringen bij. Poort schaakt zoals het hoort: het is een middel tot sociaal contact.

 

HB

1876: Zukertort in Rotterdam

 

13.01.09

Soms krijgt de schaakliefhebber iets in de schoot geworpen. Iets leuks, iets spannends. Een ander zal er niet van ondersteboven raken, maar wanneer je zo maar om niet een paar dozen met oude schaaktijdschriften krijgt is de nieuwsgierigheid gewekt. Zeker wanneer er een paar katerntjes van de SPHINX tussen zitten. Bezitters van complete jaargangen mogen dit ondermaatse haringen vinden, ik vind het erg leuk. Op de bekende “Ballo” site - www.ballo.de/1844-1945,_d.htm lezen we

 

Le Sphinx: Journal des Échecs. Paraissant le 1er et le 15 de chaque mois publié par M. Paul Journoud…. Au Café de la Régence, Paris 1865 ……. en verder, neem ik aan..

 

Tussen deze tijdschriftdelen bevond zich een katerntje dat er niet tussen hoort. Het is in het Nederlands en het zijn de pagina nrs 33 t/m 75. Ik weet niet van welke periodiek dit is.

 

Op blz. 45 komt Rotterdam in beeld:

 

Geheugen-schaak

 

12 partijen tegelijk door den Heer J.H. Zuckertort uit het geheugen gespeeld tegen even zovele tegenstanders, te Rotterdam, in het Gebouw der Kon. Ned. Yacht-Club, den 14den juli 1876.

 

(Volgen de 12 partijen, helaas zonder namen. Ik veronderstel dat wij “Blindschaak” boven dit gedeelte zouden zetten.)

 

Uitslag: 11 partijen gewonnen en 1 partij verloren. De 12 partijen zijn in 8 uren afgespeeld geworden. Gemiddelde tijd voor elken zet ruim 1 minuut.

Noot dd.09.12.2015

In het in 2014 bij New in Chess uitgegeven Zukertort Artist of the Chessboard is een van deze 12 partijen opgenomen: Zukertort met wit tegen Dupré met aantekeningen van Steinitz. Wit won in 37 zetten.

 

Op blz.61: (van het verworven katerntje)

Snel-schaak

De Heer Z. speelde den volgenden dag aldaar 23 partijen tegelijk, waarvan hij er 19 won, 2 verloor en 2 remise maakte. Deze partijen hebben geen 4 uren geduurd. Gemiddelde tijd voor elken zet ¼ minuut. De hieronder volgende behooren tot de weinige welke opgetekend zijn geworden.

 

Volgen de notaties van vier partijen. Ook hier geen namen maar wel een enkele letter:

 

Bord 1   Wit: D*)    Zwart: Z  Door zwart opgegeven. De heren spelen nog een partij:

Bord 1   Wit: Z    Zwart: D  Bij de 32ste en laatste zet staat:

32 zet d5-c5: op c6 en wint. En passant dus.

 

Bord 2   Wit: Z    Zwart: S  Remise

Bord 15 Wit: W   Zwart: Z  Wit geeft op.

 

*) Wellicht is dit de hierboven genoemde Dupré.            

tvb

 

 

 

www.tomsschaakboeken.nl