Schaakboeken 31   Theorie der Schaakopeningen No. 10

      OPEN SPELEN  1 Spaansch, Drie- en Vierpaardenspel, Dr. M. Euwe

      Uitg G.B. van Goor Zonen’s Uitg. Mij. N.V., 1948

2   Международы Шахматны Турнир памяти М. М. Чигорина

      (Toernooiboek Moskou 1947) Uitgegeven te Moskou 1950.       

3   Tartacover vous parle. Ses meilleures parties d’Echecs. Dr. S. Tartakower.

      Librairie Stock, Paris, 1953

4   Избранные Партии (Keuze uit mijn partijen),  R. G. Nezjmetdinov

     Tataarse Uitgeverij, 1978.

5   1000 Schaakpartijen gespeeld in 35 wedstrijden omstreeks 1939

      N.V. Internationale Uitgevers- en Handelmaatschappij - Amsterdam Zuid,

      1940

Partijen 4 is geheel gewijd aan SCHAAKBOEKEN 3

 

meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Theorie der Schaakopeningen No. 10

OPEN SPELEN 1 Spaansch, Drie- en Vierpaardenspel.

Dr. M. Euwe, Van Goor  3de druk 1948.

 

Wie heeft dit niet in zijn bezit? De Theorie der Schaakopeningen, een buitengewoon succesvolle serie, ontstaan na de WK-hausse van 1935-1937.

Mijn schaakfakkel werd ontstoken in december 1950. In het voorjaar, ik was al helemaal schaakgek, kreeg ik voor mijn 15de verjaardag de tien voorradige deeltjes uit deze serie cadeau, alleen de nummers 7 en 12 ontbraken.

Dat het kaftje er zo versleten uitziet is geen wonder. Het boekje moet ontelbare malen door mijn handen gegaan zijn, lag naast mijn ontbijtbord en bij wijze van spreken onder mijn kussen.

Hier kwam ik voor het eerst in aanraking met beroemde namen, Tarrasch, Lasker, Steinitz, Rubinstein, Keres, Fine enz. leerde uiteraard over de opening, maar ook over systematiek en ordening van gegevens.

De vermelding op deze plaats van dit boekje en deze serie is een ode aan de tijd dat alles wat ik hoorde en las over schaken nieuw was. Leren op school was niet eenvoudig, maar het opnemen van deze stof ging van een leien dakje.

De 3de matchpartij om het WK 1908 tussen Lasker met wit en Tarrasch die in dit boekje als hoofdvariant voor het Gesloten Spaans is opgenomen in de DOWNLOAD.

 

 

2

 

 

 

 

 

 

Recente aanwinst

Международы Шахматны Турнир памяти М. М. Чигорина

Internationaal Tschigorin Herdenkings Schaaktoernooi.

Redactie M.M. Botwinnik, Uitg. Fizkultura i Sport, Moskou 1950.

 

Een origineel toernooiboek is iets om extra trots op te zijn. Dit is een van de laatste aanwinsten en beslist geen slechte.

Na het mooie schaakjaar 1946 met Groningen als hoogtepunt, was 1947 er een van bezinning op de komende ontwikkelingen rond het WK. Euwe was op wereldtour, de zonetoernooien voor de WK-cyclus 1947-1951 gingen van start en in Moskou werd een groot Tschigorin- herdenkingstoernooi georganiseerd.

De deelnemerslijst bevatte naast de grote namen van Botwinnik, Ragozin, Boleslawski, Smyslow, Kotov, Keres en Bondarevsky, ook die van twee jonge gasten die hier hun debuut maakten, Pachman en Gligoric. Beiden eindigden in de middenmoot maar lieten duidelijk zien dat er met hen niet te spotten valt.

Botwinnik won het toernooi, Keres werd 6/7. Al uit het toernooiboek van de wereldtitelstrijd in 1948, van Euwe, maakte ik kennis met hun bekende onderlinge partij. Botwinnik wint, met zwart, op indrukwekkende manier, en vestigt een hegemonie waaraan Keres zich alleen bij uitzondering kon onttrekken.

Partij zie DOWNLOAD.

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TARTACOVER VOUS PARLE.

Ses meilleures parties d’Echecs.

Dr. S. Tartakower, Librarie Stock Paris, 1953.

 

Tartakowers analyses zijn één grote propaganda voor het schaken.

In zijn spel was hij altijd uit op de leuke kanten van het spel, de spanning en het spectaculaire; in zijn boeken komt daar het didactische bij. Dit boek is hier een subliem voorbeeld van.

Meer dan honderd uitvoerig becommentarieerde partijen, kwistig voorzien van uitroeptekens, vraagtekens, diagrammen en openingsvarianten, maken dit boek tot een lustoord voor de schaakliefhebber.

Tartakower heeft in zijn leven de gekste openingen gespeeld, bv. In New York 1924 in het Koningsgambiet de zet 3. Le2, het toen nog heel buitenissige en Orang-Oetan geheten 1. b2-b4!, en om er nog een te noemen de Ponziani opening.

Denk niet dat dit tegen zwakke spelers werd toegepast. In New York 1924 waren gewoon geen zwakke spelers en in het toernooi te Londen 1927 speelde hij de Ponziani tegen Bogoljoebow. We geven de partij in de DOWNLOAD en in Partijen 4.

Veel heb ik destijds ook geleerd van de artikelen die hij in de BCM schreef over het Hollands.

Alweer enige tijd geleden is een herdruk van zijn krantenverslagen van de match Euwe-Aljechin 1935 verschenen.

Een film over zijn leven zou dramatisch genoeg zijn. Geboren in Rostov aan de Don (1887) verloor hij al heel jong beide ouders door moord. Hij heeft zijn hele leven gereisd, is Pool geweest en Fransman, woonde in Wenen, heeft in de oorlog het nodige meegemaakt en was tot op gevorderde leeftijd een enthousiaste deelnemer aan schaaktoernooien en landenwedstrijden.

Hij overleed in 1956.

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

Избранные Партии (Keuze uit mijn partijen)

Nezjmetdinov, Tataarse Uitgeverij, 1978.

Verzamelaars hebben een droom.

Verzamelaars van schaakboeken hebben een ultieme droom. Een onopgemerkte kist met de mooiste exemplaren.

Zoiets overkwam mij op een van de grote jaarlijkse boekenmarkten. Speurend naar iets moois voor de verzameling trof ik onder een kraam – daar moet je altijd even kijken – weliswaar geen kist, maar dan toch een doos aan, gevuld met Russische en andere Oost-Europese schaakboeken.

Ik kon mijn geluk niet op en geloofde mijn ogen niet. Nog nooit heb ik zo snel mijn keus bepaald en ben ik zo snel tot overeenstemming gekomen over de overigens uiterst billijke prijs.

Vrijwel de hele inhoud van de doos verwisselde in recordtijd van eigenaar, waarna ik met een zeer tevreden glimlach Ank belde die elders op de markt naar kinderboeken zocht, om het succes op z’n minst met koffie en iets erbij te vieren.

Een van de trofeeën is het boek van en over Nezjmetdinov.

Nezjmetdinov (1912-1974) was een kunstenaar op het schaakbord met een zeer creatieve geest. Zijn prachtige partij tegen Polugajevski uit het 18de Kampioenschap van de Russische Federatie, Sochi 1954, in dit boek uitvoerig besproken onder nr. 59, is te vinden in de DOWNLOAD - daar staat ook zijn spectaculaire partij tegen Kotkov die ook is opgenomen in Partijen 4.

Opmerkelijk is dat hij niet alleen schaak-meester was maar die titel ook mocht voeren in het dammen.

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1000 Schaakpartijen gespeeld in 35 wedstrijden omstreeks 1939

N.V. Internationale Uitgevers- en Handelmaatschappij - Amsterdam Zuid, 1940.

 

Een “Informator” avant la date, compleet met figurines.

Ik had geen idee dat al voor ’40 van figurines gebruik gemaakt werd. De formule voor de Informators is blijkbaar hier gelegd.

Ieder toernooi begint met de scoretabel, een inleiding in vier talen en de partijen. Bv. Het AVRO-toernooi, het toernooi te Stuttgart 1939, het Duitse Kampioenschap 1939, Kemeri 1939, de Olympiade te Buenos Aires,  – hier nog Hamilton-Russell-Cup genoemd -  en het toernooi te Leningrad-Moskou van januari 1939, met de buitenlandse deelname van Keres, Reshevsky en Flohr.

Uitslag 1. Flohr 2. Reshevsky 3/6 Makagonof, Ragozin, Loewenfisch en Lilienthal. Was de laatstgenoemde  ook nog buitenlander? Nee, want juist tijdens dit toernooi verkreeg hij het “Russisch staatsburgerschap.”  Aan Lilienthal is op Chessbase een speciaal artikel met foto’s gewijd, o.a. de 94-jarige naast z’n auto!

Heel verleidelijk om uit dit toernooi een partij op te nemen.

Toch kies ik uit een andere wedstrijd.

In de de DOWNLOAD vindt u de partij TomovicPirc uit het 4de Kampioenschap van Joegoslavië, Zagreb, 1939. Daar vindt u verdere gegevens over deze partij, die niet voorkomt in mijn versie van de Chessbase.

In een komende aflevering van ’Partijen van oude helden’ neem ik een partij op uit het Leningrad-Moskou toernooi.
N.B. Dit is de partij Toloesj-Bondarevsky geworden die opgenomen is in Partijen 4 en uiteraard in de DOWNLOAD.

 

naar begin van pagina

 


www.tomsschaakboeken.nl