RECENTE AANWINSTEN (1)

IN DE VERZAMELING SCHAAKBOEKEN

 

The Potter Memorial en iets over de Saavedra Studie

Schacholympiade Thessaloniki 1984

San Luis 2005

Könige des Schachs

Den Internationalen Skak Mester-Turnering Aalborg 1947

The Match Tournament at St. Petersburg 1895-6

Ostende 1906 International Chess Tournament

Жизнь Шахматам – Het schaakleven van Andor Lilienthal

Van 19 0-0 TOT 2 0-0-0  Kroniek van een Gentse Schaakclub

WIEN 1908 OLMS-herdruk

EUWE-ALJECHIN –Verslagen Flohr in het Algemeen Handelsblad

H.G.M. Weenink Gedenkboek

NAPIER The Forgotten Chessmaster John S. Hilbert, CAISSA Ed. 1997

   

meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

 

The Potter memorial by Ken Messere

 

En iets over de SAAVEDRA STUDIE

 

 

20.11.07
POTTER? Ja, Potter! Schaakte hij dan? Ja zeker!

 

In deze tijd van Harry Potter en de relieken van de dood komt bij mij een herinnering naar boven van een Potter uit de schaakwereld. Vaag associeer ik de naam met de beroemde Saavedra studie. Een blik in The Oxford Companian to Chess van Hooper en Whyld leert dat dat misschien William Norwood Potter is (1840-1895), leading English player of the 1870s. De studie is in 1895 gepubliceerd. Hij kan dus iets met de Saavedra studie van doen hebben.*) Hij was bevriend met Steinitz en was ook een heel knap schaker: hij speelde bv. een match over 21 partijen met James Mason gelijk.

Maar ook over deze Potter(s?) gaat het hier niet.

 

Onlangs kocht ik het boekje The Potter Memorial, een bescheiden uitgave van iets meer dan 100 pagina’s over een correspondentie-toernooi ter nagedachtenis van ene Potter. Je wilt weten wie deze Potter dan wel was. Na goed zoeken blijkt dat welgeteld eenmaal in het boekje vermeld te zijn.

Bij de voorbereidingen van een invitatie grootmeester correspondentie-toernooi was de secretaris van de Britse correspondentie schaakbond (BPCF), Reg Potter, betrokken. Enkele maanden na het begin van deze activiteiten overleed hij echter en het bestuur besloot aan het komende toernooi zijn naam te verbinden.

 

The Potter Memorial is een toernooiboekje waarin alle 78 partijen van het toernooi een plaats hebben gekregen. Alle zijn geanalyseerd. Het toernooi was sterk bezet en dat leidde tot hoogstaande partijen. De Friese voorvechter Mulder van Leens Dijkstra verdiende hier zijn grootmeestertitel. Andere deelnemers waren o.a. Kauranen, Endzelis, Baumbach, Kopylov en Dr M. Napolitano. In de rubriek schaakpartijen zullen we binnenkort een partij uit dit boekje opnemen.

 

In het correspondentieschaak komt het nogal eens voor dat er een ongebruikelijke opening(svariant) gespeeld wordt. Onbekend terrein is niet erg want je kunt het op je gemak, nou ja, uitpluizen.

Je kunt je openingsrepertoire en speciale varianten in correspondentie partijen tot en met uittesten. Van mijn openingsresearch verricht in de jaren 1969-1972 toen ik zelf actief was in het briefschaak, pluk ik vandaag de dag – nu ik weer voorzichtig mee doe in De Klockelaer - nog de vruchten. Mijn overtuiging is dat correspondentieschaak je speelsterkte enorm bevordert. Ik begrijp wel dat deze vorm van competitie heel anders is dan 30-40 jaar geleden. De PC met zijn schaakprogramma’s en internetschaak heeft de praktijk totaal op z’n kop gezet. Maar dat neemt niet weg dat een vorm van langzaam schaak nog altijd de noodzaak biedt om openingen en partijstellingen diepgaand te bestuderen en te analyseren. Een recent voorbeeld daarvan op deze site is de Leeuwpartij tussen

Lafarga en Vandermeulen.

 

Dit zeer boeiende boekje dat beslist een aanwinst is, werd samen-gesteld door Ken Messere, zelf een deelnemer, en uitgegeven in de ‘Chess for modern times’ serie bij CHESS Ltd., Sutton Coldfield, Engeland, medio jaren ’70.

 

En voor de liefhebbers: veel plezier met het laatste boek over ene H. Potter.

 

*) 28.11.07

William Norwood Potter heeft inderdaad te maken met het ontstaan van de Saavedra studie. Zie hieronder.

 

DE SAAVEDRA STUDIE

 

06.12.2007

Over de ontstaansgeschiedenis van deze studie zijn in de loop der tijd verschillende onderzoekingen en verhalen, waaronder ook fake, gepubliceerd, reden waarom wij hier slechts een korte samenvatting geven.

 

 

 

 

 

Slotstelling Matchpartij Fenton-Potter

1875

 

Stelling na 57. … Ta5-a6+

Wit zag geen winst en gaf remise.

 

Studies Barbier  & Saavedra

1895

 

Oplossing:

Barbier 4 mei 1895. 1.c7 Td6+ 2.Kb5 Td5+ 3.Kb4 Td4+ 4.Kb3 Td3+ 5.Kc2 Td4 6.c8D Tc4+ 7. Txc4 Pat

 

Oplossing:

Saavedra 18 mei 1895:

Idem als Barbier, maar 6. Tc8!! Dreigt mat op a8.

6. … Ta4 7. Kb3 wint

 

 

Onstaansgeschiedenis:

Fenton en – ja, William Norwood – Potter, speelden een match in 1875. In een der partijen gaf Fenton remise. Deze partij en de slotstelling daarvan werd door Zukertort in een Engelse publicatie behandeld en toonde aan dat zwart gewonnen stond. Langs deze weg vormde de stelling de basis voor de studie van G. Barbier en twee weken later voor die van de Spanjaard F. Saavedra die in 1895 het levenslicht zag.

 

Bronnen:

 

-      Een bepalend onderzoek werd verricht door J. Selman Jr. die daarvan een verslag schreef dat onder de titel “Wie was Saavedra?” gepubliceerd is in het november nummer 1940 blz. 239 van Tijdschrift van den Nederlandschen Schaakbond.

-      Selman noemt de naam van Zukertort.  Der Großmeister aus Lublin, de schitterende Zukertort biografie van Domaski en Lissowski uit 2005, geeft vanzelfsprekend ook de nodige aandacht aan Zukertort’s rol in het geheel.

 

Enkele van de vele websites die aandacht geven aan Saavedra:

 

http://www.xs4all.nl/~timkr/admag/saavedra.htm

 

http://arves.sh-kunstschach.eu/1993_1.PDF

 

 

 

 

 

THESSALONIKI 1984

 

16.11.2007

Bij de laatste aanwinsten zit o.a. SCHACHOLYMPIADE THESSALONIKI 1984 verzorgd door Eric Lobron: Das Erstlingswerk eines jungen Autors. Een mooi verzorgd boek, gebonden uitgave met alles wat je wilt weten over deze olympiade, voorzien van alle uitslagen, standen en veel zwartwit foto’s.

De nadruk ligt op de verrichtingen van het Duitse team dat 6de werd en speelde met Hübner, Lobron, Kindermann. Hecht, Ostermeyer en Lau.

Nederland eindigde met Timman, Sosonko, Van der Wiel, Ree, Van der Sterren en Scheeren op de 10de plaats.

 

De partijen:

De meeste van de 350 bladzijden zijn gelukkig gebruikt om bij de rondeverslagen zo veel mogelijk partijen af te drukken. Een minderheid van de partijen, waarbij veel Duitse maar ook andere, is voorzien van analyses. Aan het slot zijn enkele High-Lights toegevoegd, bijzondere partijen met uitvoerige bewerking. Das Breyer-System in der Spanische Partie wordt besproken aan de hand van de boeiende partij TimmanSpasski.

 

Niet een boek – dit toernooi spreekt niet bijzonder tot de verbeelding – dat zich onder de klassiekers schaart, maar dat wel helemaal thuis hoort in het rijtje volwaardige uitgaven dat gewijd is aan de Olympiades.

 

Schacholympiade Thessaloniki 1984, Eric Lobron, Edition Marco, Schachverlag Arno Nickel – Berlijn 1985

tvb


 

 

SAN LUIS 2005

 

De vorige uitvoering van het WK in toernooivorm was SAN LUIS 2005.

Een spectaculaire wedstrijd waarin Topalov halverwege de leiding had

met 6½ uit 7, kom daar nog eens om. Vier deelnemers uit 2005 doen

ook vandaag (okt. 2007) mee in Mexico, zie de stand na 7 ronden:

 

1.    Topalov                   

2.    Svidler                   

3-4   Anand, Leko               

5-6   Kasimdzjanov, Morozowitsj  3

7-8   Adams, Polgar              2

 

Over dat toernooi is dit jaar een boek uitgegeven, dat net zo spectaculair is als het toernooi zelf. Ik heb heel wat schaakboeken in m’n kast staan, waaronder ruim meer dan honderd toernooiboeken, maar dit is er een zoals wellicht nooit is uitgegeven.

 

          

 

Het ziet er prachtig uit, geeft alle partijen met analyse  - dat komt meer voor -  maar zo grondig en zo uitgebreid behoort tot de zeldzame uitzonderingen. Zeer veel diagrammen maken het een groot plezier het boek in te duiken op zoek naar interessante stellingen. Ze maken het ook mogelijk de partijen min of meer te volgen zonder bord en stukken. Wil je er echt van genieten dan is de houten hardware,  een laptop of PC een voorwaarde.

 

Een willekeurig voorbeeld: de partij KasimdzjanovMorozowitsj uit de 8ste ronde. De bewerking heeft acht pagina’s – er zijn analyses met meer dan het dubbele – nodig, en bevat een uitvoerige bespreking van de gespeelde opening (Siciliaans), het eindspel van D+T+L tegen D+2T vergt een gedetailleerde behandeling die zich over vijf zeer gevulde bladzijden en elf diagrammen uitstrekt. Bovendien staan er nog drie foto’s bij.

Over de kwaliteit van de analyses acht ik mij niet bevoegd te oordelen, maar voor mij voldoen ze in alle opzichten.

 

Talloze kleurenfoto’s illustreren deze uitgave.

De schrijvers Alik Gershon (IGM) en Igor Nor mogen dan niet (zo) bekend zijn, ze hebben een topprestatie geleverd, die z’n geld dubbel en dwars waard is.

 

Juist nu het Mexicotoernooi aan de gang is voldoet dit boek aan al uw schakerswensen.

Het lijvige boekwerk (442 blz.) in een kwetsbare paperback uitvoering verdient een hardcover uitgave.

Niettemin, maar dat had u al begrepen, van harte aanbevolen. Om het maar eens klassiek te zeggen, het is een sieraad voor uw boekenkast.

 

13.10.09 Nu ik naar schaakdata aan het zoeken ben valt het me tegen dat in San Luis 2005 – behalve van de eerste WK-matchpartij ooit - geen datum is vermeld. Een goed toernooiboek geeft op z’n minst aan welke ronde op welke datum is gespeeld.

Helaas … Met dank aan The Week in Chess heb ik e.e.a. bij elkaar kunnen sprokkelen.

tvb

 

San Luis 2005

Alik Gershon & Igor Nor

Quality Chess Europe AB, Gothenburg, 2007

www.qualitychessbooks.com

 

KÖNIGE DES SCHACHS

 

1 sept. 2007

Tijdens onze vakantie informeren we in Rostock naar antiquariaten en tot onze verrassing zijn er in dit kleine centrum ten minste twee gevestigd. Beide hebben zich teruggetrokken op de verdieping boven een winkel. Niet uit weelde, want ook hier zijn het barre tijden voor de tweedehandsboekhandelaren. Internet is de boosdoener.

 

In de Kunau BuchhandlungAntiquariat ABC aan de Kröpelinger Strasse 16 vind ik een boek over de schaakontmoetingen tussen de USSR en Duitsland:

Könige des SchachsAus der Geschichte der deutsch-sowjetischen Schachbegegnungen, von Heinz Machatscheck. Een produkt uit de DDR-periode, uitgegeven in 1968 door de Vereniging van Deutsch-Sovjetische Freundschaft.

 

In het Duits klinken sommige zaken nog erger dan het al is: Von Iwan dem Schrecklichen bis Alexander Aljochin. (dit is geen tikfout, de schrijver legt uit dat dit de enig juiste manier van schrijven is.). Boven een stukje staat In die Pfanne gehauen. Die moet ik ook onthouden.

 

De inhoud is heel afwisselend met de nadruk op het DDR-schaakleven.

Aan bod komen bv.

- de Sovjet wereldkampioenen bij de mannen én de vrouwen,

- correspondentieschaak,

- de mening van de Duitse schaakmeesters Malich, Libert, Rittner, mw. Keller-Hermann en Wolfgang Uhlmann over het Sovjetschaak,

- de drievoudige ontmoeting tussen Botwinnik en Uhlmann en

- een uitgebreid artikel gewijd aan Emanuel Lasker.

 

In een interessant hoofdstuk over Reinhardt Fuchs wordt zijn  partij tegen Leonid Stein - uit het toernooi te Kislovodsk 1966 – besproken. Ik geef hier deze partij met wat aantekeningen, geholpen door Fritz. Wie zijn tactisch vermogen wil verbeteren moet deze zelf maar eens aan een onderzoek onderwerpen.

 

Fuchs-Stein LIVE

 

Den Internationale

SKAK MESTER-TURNERING

Aalborg 1947

 

2007

Op mijn vraag ”Have you Chessbooks?” stond de boekenhandelaar op en toonde mij een mooie reeks Jazzboeken. Nu is het waar dat er in Kopenhagen begin juli een Jazz Festival plaats vond en dat de Jazz Cruise met de ”Rotterdam” daar zijn vertrekpunt had, en het misverstand zal wel aan mijn te gretige uitspraak gelegen hebben, maar ik was ook in Kopenhagen om schaakboeken te zoeken.

 

Verschillende winkels hadden al nee verkocht maar in de Fiolstræde zijn twee leuke antiquariaten die wel wat hebben.

In een ervan vond ik dit toernooiboekje, een uitgave van Deense bodem, dat ik nog nooit gezien had.

 

Het bescheiden toernooi waaraan dit boekje is gewijd, vond plaats in november 1947.  Onder de deelnemers zien we onze eigen Theo van Scheltinga die hier een mooi resultaat boekt door samen met Chr. Poulsen de eerste plaats te delen.

Behalve Denen en de Noor Storm Herseth, maken Gösta Stoltz – die het jaar ervoor nog een mooie 8ste en 9de plaats deelde in het zware toernooi in Groningen – en B.H. Wood uit Engeland het tiental deelnemers vol.

Poulsen en Van Scheltinga scoren in de eerste drie ronden 100%. In de vierde ronde krijgt Van Scheltinga een nul aan de broek tegen B.H. Wood, maar zijn score van 3½ uit 5 in de laatste ronden is genoeg om weer langszij te komen.

 

Het boekje is geschreven door Alfred Christensen en uitgegeven bij Dansk Skakforlag Aabybro.

 

Twee LIVE partijen uit dit toernooi:

B.H. Wood – Theo van Scheltinga  1-0 uit de 4e ronde: boeiend met verwikkelingen

Theo van ScheltingaTage Nielsen 1-0 uit de 5de ronde: De partij waarmee de jacht op de koploper wordt ingezet.

 

THE MATCH TOURNAMENT

AT ST. PETERSBURG 1895-6

 

By John C. Owen – CAISSA Editions Yorklyn, USA, 1989

 

 

De schaker met enig gevoel voor  de geschiedenis en de ontwikkeling van het schaken, zal deze studie van John C. Owen weten te waarderen.

 

 

HET TOERNOOI

Het toernooi is ”A turning Point in Chess History”. Hier werden de kaarten verdeeld. De vier ‘supergrootmeesters’ Lasker, Steinitz, Pillsbury en Tschigorin – de vijfde, Tarrasch, ging niet op de uitnodiging in – bepaalden hier in een adembenemend toernooi hoe de verhoudingen lagen. De deelnemers speelden elk zes partijen met elkaar.

 

DE STRIJD

Na een voortreffelijke start met 5½ uit 8, waaronder twee overwinningen op Lasker, nam Pillsbury resoluut de leiding. Verderop in het toernooi verloor hij – eenmalig in zijn carrière – vijf partijen achter elkaar en kwam tenslotte met 8 uit 18 op de 3de plaats.

Steinitz, die in ’94 z’n titel aan Lasker moest afstaan, werd 2de met 9½ punt. Tschigorin moest in eigen land met de laatste plaats genoegen nemen (7/18) maar versloeg niettemin Steinitz met 3½ tegen 2½.

Groots en overtuigend winnaar werd de wereldkampioen, Dr. Em. Lasker, die iedere twijfel aan de rechtmatigheid van zijn titel voorgoed uit de wereld hielp. Met  de duidelijke cijfers 11½ uit 18, behaalde hij twee punten meer dan  Steinitz.

 

HET BOEK

Dit is een van die prachtige boeken die de laatste decennia verschijnen en het schaakverleden de plaats wil geven die het toekomt. De machtsstrijd tussen Lasker en Steinitz, de tragedie van Pillsbury en de teleurstelling in het Russische kamp om de laatste plaats van Tschigorin, worden alle besproken.

Uiteraard zijn alle partijen van analyses voorzien, mede gebaseerd op vele authentieke bronnen.

Iedere partij wordt voorafgegaan door een beschouwing over het belang ervan, de uitgangpunten van de combattanten, de toegepaste strategie enz.

 

SLUGFEST

Al met al een heerlijk schaakboek, om te lezen en om van de partijen te genieten.

Ik ga me eens verdiepen in partij 6 uit de derde ronde: SteinitzPillsbury. Deze partij krijgt van Owen in slang de aanbeveling ”The first all-out, no holds-barred slugfest in the tournament”. Dat betekent zoiets als ”Een partij waarin de spelers er met volle kracht en zonder enige rem tegenaan gaan, een partij ook met het ene hoogtepunt na het andere.” 

Dat belooft wat, en zo er zijn nog 35 andere partijen die de moeite meer dan waard zijn.

 

tvb

OSTENDE 1906
INTERNATIONAL CHESS TOURNAMENT

 

           

 

Titel: THE SECOND INTERNATIONAL CHESS TOURNAMENT

           OSTENDE 1906

Edited by J. Gillam,   Caissa Editions, Yorklyn DE USA, 2005

 

BESTELLEN…..

Het heeft veel moeite gekost dit boek te pakken te krijgen. Direct na het verschijnen waren er aankondigingen en recensies.  Door mijn belangstelling voor

een ruime periode rond de eeuwwisseling in 1900, was ik natuurlijk zeer geïnteresseerd.  Toen ik in het voorjaar van 2006 dit boek bij een bekende leverancier van schaakboeken wilde kopen kreeg ik het bericht dat hij 14 exemplaren bij de uitgever had besteld, en dat die in de kortste keren waren verkocht. Maar hij ging opnieuw bij de uitgever bestellen. Na lange tijd bleek dat de uitgever niet bereikbaar was en dat het er somber uitzag.

Toen in Duitsland geprobeerd. Ook veel service en aandacht, maar ook daar slaagde men er niet in  dit boek in bezit te krijgen.

Dat was des te meer jammer  omdat ik van dit boek gebruik had willen maken voor

de rubriek  ’100 JAAR GELEDEN 1906’.

Eerst enkele weken geleden had ik, nota bene in de ramsj, succes bij een Engelse

leverancier.  Ook veel dienstbaarheid.

 

    

 

De winnaar Carl Schlechter (links) en Geza Maroczy de nr 2

 

HET BOEK

Het is een fantastisch boek over een kolossaal toernooi.

De samensteller moest van de grond af aan beginnen. Er bestond geen partijen

collectie van dit toernooi.  Gillam verhaalt hoe hij jarenlang speurwerk heeft

verricht om zoveel mogelijk materiaal bij elkaar te krijgen. Uit (schaak) tijdschriften en kranten in de V.S., Engeland en veel andere europese

landen heeft hij toch een respectabele hoeveelheid partijen teruggevonden.

Merkwaardig is dat de Belgische kranten in die dagen over van alles in Ostende

berichtten maar niet over het schaaktoernooi!

Het verhaal van het toernooi is boeiend. De kern ervan wordt voor mij gevormd

door de ontelbare partijen die er in zijn opgenomen, en die vooral door tijdgenoten

zijn geanalyseerd. Van een aantal partijen is niet meer bekend dan de namen, de

datum, de opening, soms met een korte karakteristiek uit een krant.

 

HET TOERNOOI

Het verloop van het toernooi was uiterst merkwaardig en als je het naleest nog

nauwelijks te begrijpen.

De strijd werd uitgevochten in totaal vijf etappes.

1. De spelers werden in vier min of meer gelijkwaardige groepen (ABCD) verdeeld.

2. Vervolgens kwamen de winnaars van groep A uit tegen de winnaars van groep B, en die van C tegen D.

3. Vervolgens de winnaars van groep A tegen die van groep C, en B tegen D

4. In deze fase van de strijd kwamen alleen de vier besten van elke groep onderling tegen elkaar uit.

5. In de laatste fase speelden de negen deelnemers die in alle vorige stadia de meeste punten hadden gescoord, met behoud van die punten, in de finalegroep.

 

WINNAAR

Schlechter won het toernooi voor Maroczy, Rubinstein, Bernstein, Burn,

Teichmann, Marshall, Janowski en Perlis.

 

PARTIJEN

Uit Die Moderne Schachpartie van Tarrasch en andere bronnen waren mij partijen

uit dit toernooi bekend. Dit boek geeft natuurlijk veel meer. Ik heb nog lang niet

alle partijen kunnen bekijken, maar  in de partijen die ik wel heb gezien valt het

grote aantal blunders op. Drie partijen zijn hier na te spelen:

 

NASPELEN:

Schlechter – Marshall, een overtuigende overwinning van de winnaar van het

toernooi,

Bernstein-Janowski: Volgens Lasker ’One of the most interesting and best

contested (games) in the Ostende tournament.’ De partij eindigt in remise maar

voor het zover is hebben beide partijen hun kansen gehad. Opmerkelijk is de zet

33. Pd5+.

Bernstein-Teichhmann: Een mooie partij van de witspeler, die nog meespeelde

in het beroemde toernooi in Groningen 1946 en acht jaar later als 72-jarige,  nog

een fraaie overwinning boekte op Miguel Najdorf in het toernooi in Montevideo.

 

Deze drie partijen uit dit toernooi LIVE na te spelen.

 

Gebruikte bronnen:

- Ostende 1906, Gillam

- The Oxford Companion of Chess, Hooper & Whyld

- Hundert Jahre Schachturniere, Dr. P. Feenstra Kuiper

- Chessbase Database

- Wiener Schachzeitung Jaargang 1907 jan/febr.: Afbeeldingen Schlechter en Maroczy

 

April, 2007 tvb

 

Жизнь Шахматам 

Of

HET SCHAAKLEVEN VAN

IGM ANDOR LILIENTHAL – EEN FENOMEEN

 

 

”Stel je voor, dat iemand over zichzelf zegt:  Ik heb Lasker, Capablanca en Aljechin verslagen. En dat in het 5de jaar van de 21ste eeuw!! Het is nauwelijks te geloven, maar zo iemand bestaat. Andor Lilienthal, die op 5 mei 2005 zijn 94ste verjaardag vierde.

Hij versloeg de tweede, de derde en vierde wereldkampioen.

Bovendien heeft hij nog van de zesde, Botwinnik, en de zevende, Smyslow, gewonnen en ook van spelers als  Tartakower, Najdorf, Bronstein und Tajmanov*)

Dit citaat komt van de Chessbase-site, waar een ruim van foto’s voorzien artikel over Lilienthal staat n.a.v. diens 94ste verjaardag. 


Overigens, als we Euwe de vijfde wereldkampioen noemen, heeft hij ook de vijfde verslagen, en wel op de Olympiade te Stockholm in 1937.

Lilienthal heeft een voortreffelijke staat van dienst en was ook deelnemer aan het Kandidatentoernooi in 1950, waar hij met Szabo en Flohr de laatste plaats deelde met 7 uit 18.

In 1939/1940 won hij samen met Bondarevky het kampioenschap van de USSR voor Keres en Botwinnik.


Lilienthal
was hier wellicht wat minder bekend, omdat hij voorzover ik kan nagaan, nooit in Nederland gespeeld heeft.

 

 

Beroemd werd hij met de sensationale overwinning, met dameoffer, op Capablanca in het door Euwe, Flohr en Sir Thomas voor Capablanca, Lilienthal en Botwinnik, gewonnen Hastings-toernooi van 1934/35.

 

Nog niet zo lang geleden kocht ik het bovenafgebeelde Жизнь Шахматам - Een leven voor het schaak (?) - geschreven door Lilienthal zelf, en uitgegeven in Moskou, 1969 door Физкултура и Cпорт.

 

Het boek begint met een korte levensbeschrijving, gevolg door 60 van zijn beste partijen, door hemzelf geanalyseerd.

Met zijn prachtige partijen kan Lilienthal bij mij niet meer stuk.

LIVE: Lilienthal-Capablanca, Hastings ’34/’35, met de zet 20. exf6!!, een voorloper van een soortgelijk dameoffer  in Fischer-Tal, Bled 1961.

Enkele correcties en aanvullingen op bovenstaand Lilienthal-artikel :

 

LILIENTHAL IN NEDERLAND

Lilienthal was wèl in Nederland, getuige deze passage uit een buitengewoon

interessant artikel dat ik vond op  chesscafe:

 

In September 1934 Lilienthal went to Amsterdam.

"As until then I had not visited the chess-loving Netherlands, I gladly accepted the invitation of the internationally acknowledged master Landau. He had already invited me for a match a few months before, and offered accommodation in his lodging. [...]

During my stay I made friends with well-known chess players – with some for a lifetime, like with the young Max Euwe, who had greatly contributed towards the upswing of chess in the Netherlands by that time. I owe much to Landau. Even today I feel deep sorrow
this noble man became the victim of the Nazis.”Bovendien is in het bovenbesproken boek een partij met Hamming opgenomen, gespeeld in het toernooi te Zandvoort 1934 en een partij met Landau, Amsterdam, 1934.

In het Tijdschrift van de KNSB jaargang 1934 lezen we op blz. 276 onder de kop

GROOTMEESTER LILIENTHAL’S SUCCESSEN naast een aantal simultaanseances:

Zandvoort: Vierkamp. Gewonnen tegen Mr. Fontein, Mr. Oskam en Hamming.
Alzoo 3 uit 3.

Op blz. 260 staat een verslag van een match over zes partijen tussen Lilienthal en Landau resp. 2 en 1 gewonnen partijen plus 3 remises.

Op blz. 261 is uit deze match een fraaie winstpartij van Lilienthal opgenomen. Ook de eerder genoemde partij tegen Hamming staat in deze jaargang, blz. 311.

 

LILIENTHALS WINSTPARTIJEN TEGEN WERELDKAMPIOENEN

Van die partijen eerst een overzichtje:


Lasker           - Lilienthal    0-1  Moskou 1936

Lilienthal       - Capablanca    1-0  Hastings 1934/35

Euwe             - Lilienthal    0-1  Stockholm Olympiade 1937

Lilienthal       - Botwinnik     1-0  12de kampioenschap USSR 1940

Botwinnik        - Lilienthal    0-1  Leningrad/Moskou 1941

Smyslow          - Lilienthal    0-1  Kuybyshev 1941

Lilienthal       - Smyslow       1-0  Kamp. Moskou 1946

Lilienthal       - Smyslow       1-0  Parnu 1947

 

 

Dat zijn inderdaad allemaal overwinningen op wereldkampioenen, maar niet op Aljechin. In verschillende bronnen kom ik tegen dat L. van A. zou hebben gewonnen, maar nergens wordt de partij zelf vermeld. Ik kan ook geen partij vinden die Lilienthal van Aljechin gewonnen zou hebben. In zijn partijverzameling uit 1969 komt zo’n partij ook niet voor.

In het Lilienthal-verhaal op Chesscafe lezen we wel het volgende:

 

”……. Lilienthal was only 19 – but he had by then already played his first blitz games against the world champion. According to Lilienthal, Alekhine underestimated his opponent, and, as the result, only managed to win once after three consecutive defeats. Alekhine looked at him sharply and explained in a firm voice that he would like to play four more games. Lilienthal replied that he would prefer not to play anymore, and to retain the result as a memory …….”

Ik betwijfel of er een winst in een serieuze partij op Aljechin bestaat. Wie helpt?

AUTOBIOGRAFIE

Behalve het bovenaangehaalde boek heeft Lilienthal die – geboren in Moskou uit Hongaarse ouders, jong verhuisd naar Budapest, en in de dertiger jaren zich gevestigd heeft in de USSR - in 1976 uit Moskou naar Boedapest is teruggegaan een tweede boek geschreven:

 

Életem, a sakk, Budapest, 1985

waarvan een duitse vertaling is verschenen:

Schach war mein Leben, Frankfurt/Main, 1988

Op chesszone  is het boek te downloaden. Als u dat lukt hoor ik het graag. 

06042007 Tom van Bokhoven

 

 

VAN 19 0-0

TOT 2 0-0-0

Kroniek van een Gentse Schaakclub

 

Enkele dagen geleden bezochten mijn vrouw en ik de MARIMEKKO–expositie

- stoffen, mode, architectuur -in het Gentse Design Museum.

 

Zeer de moeite waard. We hebben ook andere boeiende exposities gezien in dit museum dat ook bekend staat als het Museum voor Sierkunst.


Maar het hart kruipt waar het niet gaan kan – het was een mooie gelegenheid om in Gent weer eens rond te neuzen naar schaakboeken.

 

Ik vond o.a. het nog niet zo lang geleden uitgebrachte hier besproken boek.
De rechts afgebeelde
”Kroniek van een Gentse Schaakclub is het gedenkboek bij het 100-jarig bestaan van de Koninklijke Gentse Schaakclub Ruy Lopez in 2000.  Het boek heeft een schitterende (onder)titel:  Van korte naar lange Rochade – Van 19 0-0 naar 2 0-0-0. Alleen daarom al.

 

Iedere periode en in de laatste decennia zelfs ieder jaar, krijgt een beschrijving van de hoogte- en dieptepunten. Veel landskampioenschappen en andere successen, ook van individuele leden. En onvermijdelijk de tragedieën bij het - soms tragisch – overlijden van al dan niet vooraanstaande leden.

En nog veel meer details die het lezen de moeite waard zijn.

Het boek is een meesterwerk van Paul Macquoy.

 

 


Van 19 0-0 tot 2 0-0-0

Kroniek van een Gentse Schaakclub

 

 

Wat dit boek ook aantrekkelijk maakt zijnde de vele partijen die er in zijn opgenomen, alle voorzien van aantekeningen.

We treffen de namen aan van b.v. Timman, Van Seters, Winants, Meulders, Weemaes, Goormagtigh, Aljechin, enz. enz.

 

Hoofdstuk IV is geheel gewijd aan Edgar Colle, de beroemde Belgische meester: zijn leven, zijn resultaten, zijn grafmonument – gemaakt door zijn vader – en natuurlijk zijn partijen. Speciale aandacht is er voor Colle tegen wereldkampioenen.

 

De partij die Colle in 1926 op schitterende wijze van Euwe won is hier LIVE te spelen.

 

Wie meer partijen van Colle wil zien kan terecht op de site van de

(Jeugd) Schaakacademie Edgard Colle te Gent.

 

 

 

 

 

 

WIEN 1908

 

 

 

 Edition OLMS, 1986
Tschaturanga Band 73

 

De OLMS-herdrukken blijven, voor wie de originelen, zoal ter beschikking, buiten bereik blijven, een geweldige mogelijkheid om van de gedrukte schatten uit de recentere schaakgeschiedenis kennis te nemen.

 

Recentere, want mijn oudste herdruk is van 1843. De Lolli´s etc uit voorgaande tijdperken vormen een jachtterrein voor een andere categorie schaakschatgravers.

 

Dit boek, afkomstig uit de ramsj, is opnieuw een voorbeeld van de activiteiten van Georg Marco, die met zijn WIENER SCHACHZEITUNG de trend heeft gezet hoe een schaakuitgave er uit moet zien.

 

Wenen 1908 telde maar liefst twintig deelnemers. Evenals in het laatste CORUS-toernooi waren er drie winnaars: Maroczy, Schlechter en Duras (14 uit 19) gevolgd door Rubinstein, Teichmann, Spielman enz.
Met rondeverslagen, maar er zijn vrijwel geen analyses.  Dan had je in 1908 maar een abonnement op de WIENER moeten nemen.

 

EUWE-ALJECHIN

 

De wedstrijd om het Wereldkampioenschap Schaken 1935

 

ANALYSE der 30 partijen door Meester Salo Flohr

Uitgave Algemeen Handelsblad N.V.

 

Deze had ik nooit eerder gezien. Bekender is zo’n journalistiek overzicht eveneens in groot formaat van De Telegraaf met de analyses van Tartakower. Daarvan is ook de  herdruk al gewild. 

 

 

 

 

H.G.M. Weenink

1891-1931


Gedenkboek
Euwe, Niemeyer, Rueb, van Trotsenburg
Uitgave van het VAS en de Ned. Bond van Probleemvrienden.

 

Respectvolle biografie van de (bij een motorongeluk omgekomen ?)

1ste -bordspeler van het Nederlandse team.

 

Weenink die op veel terreinen zijn voortreffelijke diensten aan de Nederlandse schaakwereld heeft gegeven, is in dit boek geëerd met zijn partijen, zijn probleem- en eindspelcomposities. Ook enkele van zijn schaakrubrieken zijn hier weergegeven.

 

NAPIER The Forgotten Chessmaster

 

John S. Hilbert, CAISSA Editions, 1997


Een monumentaal werk, prachtig uitgevoerd, veel bijzonderheden, meer dan 300 partijen of stellingen. Napier (1881-1952) is hier nauwelijks bekend geworden, maar was een heel sterke schaakmeester met overwinningen op zak op bv. Pillsbury, Tschigorin, Marshall, enz.

 

 

www.tomsschaakboeken.nl