RECENTE AANWINSTEN (5)
IN DE VERZAMELING SCHAAKBOEKEN

 

op deze site meer schaak- en ander nieuws: www.tomsschaakboeken.nl

 

 

09.06.09

 

MOSCOW 1936 INTERNATIONAL CHESS TOURNAMENT

 

 

09.06.09

Enkele weken geleden, tijdens een speurtocht naar schaakboeken in een ander deel van het land, vond ik een interessante collectie, waaruit ik een paar titels heb kunnen verwerven. Schaakboeken zijn steeds minder beschikbaar en het is een tref wanneer je tegen een mooie stapel aanloopt. De spoeling wordt steeds dunner en de prijzen gaan navenant omhoog. Dat maakt het noodzakelijk kieskeurig te zijn.  Maar er stónd wat en ik prijs me gelukkig een vijftal exemplaren mee naar huis te hebben kunnen nemen. Ik stapte in de trein en het gelukkig toeval wil dat een enthousiaste Dordtse schaker tegenover mij plaatsnam. Samen hebben we honderduit gepraat over het Dordtse schaakleven en met de nodige waardering hebben wij de boeken bekeken.

Eén titel wil ik hier aandacht geven: het toernooiboek van Moskou 1936 in de vertaling en bewerking van Jimmy Adams, in 1988 uitgegeven bij CAISSA Editions, USA.

 

Moskou 1936 is een van de toptoernooien die voor 1940 in Moskou zijn gehouden. In 1925 (1. Bogoljubow) en 1935 (1/2. Botwinnik en Flohr) waren de gerenommeerde voorgangers.

Ook in ‘36 was Capablanca weer van de partij en na 6 ronden stonden Botwinnik en Capa bovenaan. In de 7de ronde spelen ze tegen elkaar. Botwinnik, de jonge voorvechter van de Sovjet-Unie heeft wit. Er wordt veel van hem verwacht. Hij is de sterkste van de Russen en hij moet het bewijzen, bewijzen vooral dat de SU volledig meedoet in het internationale schaak.

Het wordt een partij op leven en dood. Met wisselende kansen …

 

Na de 24ste zet van zwart is de volgende stelling op het bord.

 


Stelling na 24. … g6?

LP (Lod. Prins): ... nu reeds de beslissende fout .....

 

Het dramatisch slot van de partij is in de complete analyse te vinden.

Hoe het ook zij, Capablanca won de partij én het toernooi, met precies  één punt voorsprong op … Botwinnik.

 

Voorwoord Nikolai Krylenko

 

Het originele Russische toernooiboek kwam uit in 1937 voorzien van een voorwoord van Krylenko. Krylenko was niet de eerste de beste in de Sovjet-Unie. Hij werd Volkscommissaris van Justitie en Opperaanklager van de Sovjet-Unie en was in 1936 voorzitter van de schaak-  en dambond. Net toen het boek uitkwam viel hij in ongenade. Na een kort (show)-proces in 1937 werd hij onmiddellijk geëxecuteerd.

Alle toernooiboeken werden teruggehaald naar de uitgever en daarna zonder voorwoord van Krylenko weer gepubliceerd. Een paar honderd exemplaren echter zijn met het gewraakte voorwoord niettemin in omloop gekomen.

Krylenko schrijft daarin o.a. in dat de Sovjetschaakmeesters nog veel te leren hebben en dat bv. de Amerikaan Fine (nog) sterker is.

Jimmy Adams heeft het voorwoord opgenomen in zijn uitgave van het toernooiboek.

In de jaren vijftig is Krylenko in de Sovjet-Unie gerehabiliteerd.

 

 

De lijst van deelnemers bevat indrukwekkende namen: behalve Botwinnik en Capablanca – toekomstig en ex-wereldkampioen, zien we ook Lasker, eveneens ex-wk, Flohr, Lilienthal (de enige nog levende deelnemer, inmiddels 98 jaar * 05.05.1911), Ragozin, Levenfish, Eliskases, Kan, Eliskases en de bekende theoreticus Rjumin. Flohr werd derde, Lilienthal vierde en Lasker zesde.

Dit gekwalificeerde 10-tal speelde veel mooie en spannende partijen. Het boek is een absolute aanwinst.

 

tvb

 

 

www.tomsschaakboeken.nl