NACHTEN

door

 Palio-Paréa

op deze site meer schaak- en ander nieuws: www.tomsschaakboeken.nl

 

 

14.12.08

 

Het ToBe Lunchconcert op woensdag 17 december wordt verzorgd door Palio-Paréa:

 

PALIO-PARÉA is een Griekse uitdrukking voor “oude vrienden bij elkaar”. Sinds 1992 zoeken de muzikale vrienden onder deze groepsnaam het avontuur in de Griekse muziek. De groep heeft sindsdien een authentieke, herkenbare stijl ontwikkeld die ook in Griekenland voor opwinding zorgt en waardering oogst.

 

 

 

In 2008 (29 april) is het 75 jaar geleden dat de Griekse dichter K.P. Kavafis (1863-1933) overleed. Kavafis wordt internationaal beschouwd als een van de invloedrijkste dichters van de vorige eeuw. Wie kent niet zijn meest beroemde gedicht Ithaka? PALIO-PARÉA grijpt deze gelegenheid aan door hem met een mooie, sfeervolle liederencyclus te gedenken. Niet alleen Kavafis’ mooiste erotische verzen inspireerden Loek Schrievers (bouzouki- en ûd speler van  Palio-Paréa) tot het componeren van prachtige liederen, maar ook zijn gedichten over ouder worden en het niet “vrij” kunnen leven.

Voor de pauze zal de liederencyclus (uitgebracht op cd Nights in Attarin) uitgevoerd worden met in de hoofdrol de ûd, het instrument dat Kavafis vaak gehoord zal hebben in zijn woonplaatsen Alexandrië en Istanbul. Na de pauze zal het publiek zich wanen in de taverne of de teké, daar waar de Grieken zich ontspannen, zingen en dansen op de verleidelijke ritmes van de sirtos, de tsifteteli, de sirtaki. Hun “kaïmo” (hartzeer) uitdrukken in de zeïbekiko, de mooiste dans die er is! Bouzouki en baglama hebben het hier voor het zeggen!

 

PALIO-PARÉA : Margôt Schenk, zang-baglamas-percussie; Loek Schrievers, ûd-bouzouki-gitaar; Carel van Rijn, gitaar; Ulas Aksünger, percussie.                          

 

CD’s: “Nights in Attarin”, a homage to C.P. Cavafy is de 6e CD die Palio-Paréa uitbrengt. Met deze liederencyclus laat de groep zien ook zeer goed overweg te kunnen met het genre “kunstlied” (artistieke lied).                                                                                                                     Eerdere CD’s kregen onverminderd goede kritieken in binnen- en buitenland.

Een bezoek aan de website van PALIO-PARÉA: www.palioparea.nl is de moeite waard. Hier kunt u ook muziek van de verschillende cd’s beluisteren.

 

 

www.tomsschaakboeken.nl