DE AVOND VAN S. BATTAL KURT

Met interviews, korte films en live performances

op deze site meer schaak- en ander nieuws: www.tomsschaakboeken.nl

 

 

05.12.08
Het Centrum Beeldende Kunst Dordrecht (CBK) vraagt met enige regelmaat Dordtse kunstenaars om een bijzonder en avondvullend programma samen te stellen, waarin hun eigen werk centraal staat. De 19e avond in deze reeks wordt ingevuld door beeldend kunstenaar en filmer S. Battal Kurt en vindt plaats op dinsdag 9 december in het CBK, Voorstraat 180. Aanvang is 20.30 uur en de toegang is gratis.

 


S. Battal Kurt


S. Battal Kurt

In het werk van Battal Kurt komen herinneringen aan zijn jeugd in een bergdorp in Turkije, maar ook zijn latere leven in Nederland, telkens terug. Sinds 2005 werkt hij intensief aan een langdurig project, waarvoor hij een jaar in zijn geboortedorp verbleef om er filmopnamen en foto’s te maken. Door hier een tijd te wonen en werken wilde hij afrekenen met zijn kinderjaren in Turkije, om vervolgens in Nederland een eigen plek en bestaan op te kunnen bouwen. Alle werken die hij maakt, komen voort uit zijn verlangen naar een vestigingsplek in de ruimste zin van het woord: een sociale, mentale, materiële en immateriële plek waaraan hij geluk, evenwicht en stabiliteit kan ontlenen.
Battal Kurt werd dit jaar toegelaten tot de masteropleiding beeldende kunst van het Sandberg Instituut in Amsterdam. Voor het tweede deel van de avond heeft hij medestudenten uitgenodigd, Vera Korman en Emile Zile, om live performances te geven.

 

Vera Korman

Het werk van Korman behandelt de relatie tussen kitsch, schoonheid en erotiek. De kracht en diepgang van haar werk hebben hun oorsprong in de grens tussen feminisme en chauvinisme, tussen provocatie en onverschilligheid over esthetiek. Korman doet artistiek onderzoek en analyseert het lichaam en de weergave ervan in pornografische expressies en de banale burgermanskunst die een façade overeind houdt om onderhuidse verlangens en driften te verbergen. Haar werk roept vragen op die te maken hebben met de kern van seksualiteit, vrouwelijkheid en mannelijkheid in de westerse samenleving van de 21e eeuw.


Performance 'Post-It Kino' van Emile Zile


Emile Zile - Post-It Kino

Post-It Kino’ is een audiovisuele live performance waarin de relatie van het publiek tot de filmgeschiedenis en de narratieve mechanismen van de cinema centraal staat. Zile reduceert cinema tot soundtrack en steekwoorden in een meeslepende reis door de filmgeschiedenis. Post-its en een dikke zwarte stift zijn hierbij essentieel. Emile Zile is behalve performer ook videokunstenaar en producer.

-

Foto 1:  Performance 'Post-It Kino' van Emile Zile

Foto 2:  S. Battal Kurt

 

www.tomsschaakboeken.nl