De Willige Dame

 

Kampioenschap

 

Voorjaarscompetitie 2016

 

 

Uitslagen, standen, verslagen en foto’s

 

 

Op dinsdagavonden in

VISSER’s Poffertjessalon
Groenmarkt 9

Dordrecht

 

 

 

Afzeggen via de absentielijst in Visser of via tel. 078-6137373 tot uiterlijk 20.00 uur op de speeldag.

 

 

meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

25-05-2016 Kees van ’t Hoff voorjaarskampioen 2016!

18-05-2016 Tot de laatste ronde dringen in de top bij DWD

11-05-2016 Koppositie vaster in handen van Kees van ‘t Hoff

04-05-2016 Kees van ’t Hoff neemt de leiding over

27-04-2016 Koplopers houden schade beperkt

20-04-2016 Opmars van Gijs van der Willigen bij DWD

13-04-2016 Joop de Jong en Kees van ’t Hoff stevig aan kop

             

06-04-2016 Koplopers laten steken vallen

30-03-2016 Uitslagen zesde ronde DWD-kampioenschap

23-03-2016 Kopposities voor Kees van ’t Hoff en Joop de Jong

09-03-2016 Hans Berrevoets aan de leiding na vier ronden

24-02-2016 Kees van ’t Hoff nieuwe leider bij De Willige Dame

17-02-2016 Prima remises van Teus Slotboom en Anne Meeldijk

10-02-2016 Applaus aan begin eerste ronde voorjaarscompetitie

  

   

Kees van ’t Hoff is de laatste kampioen van De Willige Dame in Vissers’ Poffertjessalon

 

Na een spannend seizoen stelde Kees van ’t Hoff zijn eerste titel veilig door Johan Went te verslaan. Het was zeker een verdiend kampioenschap voor Kees, temeer omdat hij er in slaagde tweemaal te winnen van titelverdediger Joop de Jong. Met negen overwinningen, twee remises en drie nederlagen sloot hij het allerlaatste kampioenschap in Visser winnend af met meer dan honderd keizerpunten voorspron op Joop de Jong, die tweede werd. Hans Berrevoets werd derde.

 

Aan het begin van de avond sprak de voorzitter nogmaals over de doorstart, die De Willige Dame gaat maken in de Trinitatiskapel in de Vriesestraat. Een doorstart, die echter alleen door zal gaan indien de benodide pecunia voor 27 juni in de kas van de penningmeester zullen zijn gevloeid. Diverse leden hebben evenwel reeds aan hun verplichtingen voldaan, dus ziet dat er hoopvol uit. Daarna nam secretaris Wim Platje nog even kort het woord. Namens de leden van De Willige Dame dankte hij tienvoudig kampioen en eigenaar van Visser Jaap Mol, voor alles wat hij in vele jaren voor de schaaksociëteit heeft betekend. Evenzo prees hij Cor Paans voor alles wat hij in zijn bijna 33 jaar als praeses voor de vereniging heeft gedaan. Beiden ontvingen van de secretaris namens alle leden een attentie. Ton van der Breggen had een dankbrief aan Jaap Mol gevoegd bij een mooie fles Port, die hij bij wijze van surprise in een papieren schaaktoren had verstopt.

 

En daarna namen we voor de laatste maal in onze unieke en vertrouwde schaaksoos aan de borden plaats om te doen waarvoor we ook waren gekomen: het spelen van de laatste ronde. Slechts bij verlies van Kees van ’t Hoff (foto) en winst van Joop de Jong zou de laatste de titel voor de vierde achtereenvolgende maal kunnen behalen, maar halverwege de avond was de winst en de titel daar voor Kees. Joop de Jong had een lange zit tegen John van Waardenberg, maar wist tegen het eind van de avond toch de winst over de streep te trekken, waardoor hij zich van het zilver verzekerde. Joop zal zich als invaller voor het eerste team beschikbaar houden voor De Willige Dame in het komend seizoen.

 

Teus Slotboom Sr kreeg tegen Wim Platje de Alapinvariant van het Siciliaans op het bord, waarin hij lange tijd een zeker initiatief had. Door inventief te verdedigen bereikte Wim na 23 zetten een gelijke stelling. Nadat er afgewikkeld was naar een eindspel, waarin Teus een pion meer had, maar Wim een aktieve toren en een gedekte vrijpion als compensatie werd het remise door herhaling van zetten, waarmee beide spelers zich tevreden toonden. Piet Schuller stond Pearl Uyttenhove toe om het veld f3 met een achtarmig paard te bezetten. Pearl voerde de druk op en een combinatie met dubbelschaak uit, die Piet uiteindelijk te machtig bleek. Han van Gorkom, die doorgaans alleen extern speelt voor het tweede team, was speciaal voor deze laatste Visseravond opgekomen om ook zijn tweede interne partij te winnen van Paul de Roos. Fons Claessen had het betere van het spel tegen Ton van der Breggen, maar overzag een kleinigheid. Ton zette hem pardoes mat!

 

Aan het begin van de avond bezocht Tom van Bokhoven, de drijvende kracht achter schaakgroep De Klockelaer, de laatste ronde om er een fotoreportage te maken van deze gedenkwaardige ronde. De foto’s zijn te bekijken op www.tomsschaakboeken.nl, de site waarmee De Willige Dame al jaren tot wederzijdse waardering in symbiose leeft. Zo gauw er foto’s binnen zijn zullen deze hier op onze site verschijnen. Ook kwam Fokko van der Straaten van RTV-Dordrecht met een enorme camera langs om beelden van de laatste ronde te maken en de voorzitter te interviewen. De uitzending zal de komende dagen op RTV-Dordrecht te zien zijn.

 

Partijen in Ronde 14 - 24-05-2016.

---------------------------------------------------

1 Kees van't Hoff       -  Johan Went           1-0

2 John van Waardenberg  -  Joop de Jong         0-1

3 Teus Slotboom, Sr     -  Wim Platje           ½-½

4 Piet Schuller         -  Pearl Uyttenhove     0-1

5 Han van Gorkom        -  Paul de Roos         1-0

6 Fons Claessen         -  Ton van der Breggen  0-1

       

 

Bekijk hier de foto’s van Tom van Bokhoven.

Bekijk hier alle resultaten na de laatste ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Wim Platje

  

Het blijft tot de slotavond dringen in de top van De Willige Dame

 

Nog één avond staat Poffertjessalon Visser in Dordrecht in het teken van de schaaksport. Sportief gezien is het ook heel spannend, want het is dringen in de top vijf. De bezetting van de drie ereplaatsen staat niet vast en ook niet welke spelers op 24 mei historische woorden krijgen van secretaris Willem Platje.

 

Koploper Kees van ’t Hoff, Hans Berrevoets, Joop de Jong, Hans Nunnikhoven en Johan Went vormen in elk geval de top vijf in het 58-ste kampioenschap in Visser en het 66ste kampioenschap in de geschiedenis van De Willige Dame. Op 1 september 1983 begon het verhaal van de club, die zich geen schaakclub, maar meer een “Schaaksociëteit” noemde.

 

Vooraf werd door één van de leden nog de sfeer onder woorden gebracht voordat de indeling bekend werd gemaakt. “Het is hier bijna voorbij. We waren hier liever allemaal oud geworden in Visser. Voor eigenaar Jaap Mol is er één troost: hij hoeft maar een klein stukje te lopen naar de Lutherse kerk om verder te kunnen schaken. Poffertjessalon Visser, een begrip in Dordrecht en daarbuiten, staat ook in een geschiedenis die in 1932 (!) begon. In de zaak hangen nog foto’s, die herinneren aan die begintijd. De schakers kunnen daar op dinsdag 24 mei voor de laatste keer naar kijken als zij rondlopen als hun tegenstander aan zet is.

 

    

 

 

 

De vijf kandidaten voor het podium *)

 

In de voorlaatste ronde had koploper Kees van ’t Hoff voor de eerste keer de kans om onbereikbaar te worden voor de concurrentie. Hans Berrevoets bleef op de tweede plaats ongeslagen en liet zijn zesde remise in de competitie aantekenen tegen titelhouder Joop de Jong. Op dat moment stond Kees een pion voor en leek hij tegen Hans Nunnikhoven de wedstrijd te controleren. Hans liet zijn a-pion echter opstomen en wist tegeninitiatief te krijgen en uiteindelijk kwam wederom het punt naar hem toe. Hans heeft een uitstekende score, maar was te weinig aanwezig om een gooi naar de titel te kunnen doen. Hij bleef wel ongeslagen en kan volgend weekeinde zelfs nog op het erepodium te komen. De nummer drie van vorig seizoen, Johan Went, is ook weer in de buurt van de top gekomen. Hij heeft een opmerkelijk seizoen achter de rug na het verlies in de eerste ronde tegen Wim de Graaf, maar de laatste weken rollen de punten vooral zijn kant op. Tegen Anne Meeldijk was het allemaal technisch weer boeiend om te zien en na verloop van tijd was het duidelijk dat het volle punt zijn kant op zou gaan. Hierdoor kan Johan wederom in de buurt komen van zijn prestatie in de vorige competitie

 

Onder het vaandel van De Willige Dame zat Piet Schuller weer. Zijn partij tegenTon van der Breggen leek een herhaling van hun treffen in de eerste helft van de competitie. Piet speelde toen op de aanval en bleek over een “Willige Dame” te beschikken, die hij kwijt raakte. Ton won. Zo ging het onder het vaandel ditmaal bijna weer, maar op een bepaald moment pakte Piet de dame van Ton van het bord en zette hij toch de partij naar zijn hand. John van Waardenberg had een lange zit nodig tegen Paul de Roos,maar stond op een bepaalde moment de kwaliteit voor en wist te winnen. Pearl Uyttenhove en Teus Slotboom Sr. kwamen in een eindspel van paard tegen loper, waarbij remise een passende uitslag zou zijn geweest. Teus maakte echter de laatste fout en verloor.

 

Op dinsdag 24 mei 2016 zal de competitie van De Willige Dame worden afgesloten. Uiteraard noteert secretaris Willem  Platje (zie adresgegevens bij het bestuur van de RSB) graag de namen van (nieuwe) leden die na De Willige Dame in Visser mee willen gaan naar het nieuwe tijdperk (de Willige Dame 2.0) in de bijzaaltjes van de Lutherse Kerk aan de Vriesestraat. Hij zal erover mededelingen doen tijdens de prijsuitreiking op 24 mei ergens rond half twaalf. Dan zal ook het vaandel symbolisch van de wand boven de stamtafel in Visser worden gehaald waar het bijna dertig (!) jaar heeft gehangen.

 

Partijen in Ronde 13 - 17-05-2016.

---------------------------------------------------

1 Hans Nunnikhoven      -  Kees van't Hoff      1-0

2 Joop de Jong          -  Hans Berrevoets      ½-½

3 Anne Meeldijk         -  Johan Went           0-1

4 Teus Slotboom, Sr     -  Pearl Uyttenhove     0-1

5 Paul de Roos          -  John van Waardenberg 0-1

6 Piet Schuller         -  Ton van der Breggen  1-0

       

 

Bekijk hier de stand na de dertiende ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

 

*) De vijf kandidaten voor het podium. Bovenste rij van links naar rechts: Kees van ’t Hoff, Hans Berrevoets en Joop de Jong. Onderste rij van links naar rechts: Hans Nunnikhoven en Johan Went.

Terug naar boven

Hans Berrevoets

  

Kees van ’t Hoff versterkt koppositie bij DWD

 

Door het verlies van clubkampioen Joop de Jong tegen Hans Nunnikhoven heeft Kees van ’t Hoff zijn koppositie versterkt na een remise tegen Hans Berrevoets. Dat kon de conclusie zijn nadat alle uitslagen van de twaalfde ronde – met negen (!) partijen – waren verwerkt. Voordat er werd geschaakt was er een ledenraadpleging over de toekomst van Schaaksoos De Willige Dame. Het einde is wel in zicht voor het schaken in poffertjessalon Visser, maar er is voldoende geloof en voldoende draagvlak onder de leden om in het nieuwe seizoen 2016-2017 door te gaan in de Lutherse Kerk aan de Vriesestraat.

 

Aan welke voorwaarden nog moet worden voldaan, om uiterlijk 30 juni het plan in formele daden om te zetten om de toekomst veilig te stellen, zal de komende weken aan de leden bekend worden gemaakt door penningmeester Rob Truijens en voorzitter Cor Paans. In de communicatie wordt gesproken over DWD 2.0 of een doorstart elders na 29 jaar in poffertjessalon Visser van Jaap Mol. Uiteraard wordt ook gekeken op welke wijze De Willige Dame na 33 jaar kan doorgaan in de competitie van de RSB.

 

In poffertjessalon Visser kon na de ledenvergadering weer worden geschaakt, zoals dat vanaf eind 1987 (!) mogelijk is. Ton van der Breggen brak wellicht een snelheidsrecord door met zoveel kracht tegen Koos van Dalen een vrij-pion naar voren te brengen, dat hij snel kon genieten van een vol punt. Daarna was er alle tijd voor vrije partijen tegen Koos. Teus Slotboom Sr. en Pieter Sandijck kwamen snel tot een remise. Willem Weerdesteijn kreeg een aanval op zijn dak van Johan Went en kon alleen maar opgeven. Hierdoor blijft Johan Went als nummer drie van de voorlaatste competitie toch in de buurt van de ereplaatsen.

 

Koploper Kees van ’t Hoff (foto) stelde na 20 zetten Hans Berrevoets een puntendeling voor, die daarna de tijd nam om alle mogelijkheden in de gelijkwaardige stelling nog eens door te nemen. Hij deed geen zet meer en schudde de man in het geel de hand. Kees bleef zo op één. Intussen leek het erop dat Joop de Jong met een sterk paard op d4 de witte stelling van Hans Nunnikhoven redelijk kon controleren, maar Hans bleek toch meer kansen te hebben. In hevige tijdnood deed Joop een paar mindere zetten en kon Hans een stuk winnen. Voor het zover was en met nog seconden op de klok gaf Joop op. Hierdoor gaat Joop zelfs van plek twee naar drie.

 

Bij Anne Meeldijk tegen Wim Platje viel weinig opwindends te noteren. In de Koningsindiër, die op het bord kwam bood Anne na de opening in gelijke stand remise aan. Wim ging er eens goed naar kijken, maar kwam al snel tot de conclusie, dat er meer niet in zat. Rob Truijens ging op de koningsvleugel in de aanval, maar een fout kostte hem een paard, dat ongedekt bleef. Na het inleveren van een tweede stuk was het pleit snel beslecht. Paul de Roos bracht een kwaliteitsoffer tegen Pearl Uyttenhove, maar bood vervolgens remise aan, wat door Pearl werd geaccepteerd. John van Waardenberg won vrij snel zijn partij tegen Gijs van der Willigen.

 

Met nog twee ronden voor de boeg is Kees van ’t Hoff verzekerd van plek één of twee in de laatste eindstand in Visser. Hij kan zo de 22ste kampioen worden in de geschiedenis van De Willige Dame, waarvan een lang hoofdstuk in Visser bijna uit is, maar waarvoor de pagina’s in zicht komen van een nieuw hoofdstuk in de historie.

 

Partijen in Ronde 12 - 10-05-2016.

---------------------------------------------------

1 Kees van't Hoff       -  Hans Berrevoets      ½-½

2 Hans Nunnikhoven      -  Joop de Jong         1-0

3 Johan Went            -  Willem Weerdesteijn  1-0

4 Pieter Sandijck       -  Teus Slotboom, Sr    ½-½

5 Anne Meeldijk         -  Wim Platje           ½-½

6 Pearl Uyttenhove      -  Paul de Roos         ½-½

7 Gijs van der Willigen -  John van Waardenberg 0-1

8 Rob Truijens          -  Piet Schuller        0-1

9 Ton van der Breggen   -  Koos van Dalen       1-0

       

 

Bekijk hier de stand na de twaalfde ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Wim Platje

  

Kees van ’t Hoff wederom koploper in kampioenschap De Willige Dame

 

Voordat de klokken gingen lopen voor de eerste van de vier finaleronden had voorzitter Cor Paans in zijn openingstoespraak aangegeven dat er nu noten moeten worden gekraakt over de toekomst van De Willige Dame. Hij wil op basis van de besluiten in de ledenvergadering van 16 februari op dinsdag 10 mei duidelijkheid hebben, waarvoor hij alle leden opriep om hun mening te geven voor dat tijdstip. Aangezien op dinsdag 24 mei poffertjessalon Visser aan de Groenmarkt voor de laatste keer beschikbaar is, dringt de tijd ook.

 

 Is er draagvlak en bestuurskracht om elders met de Willige Dame 2.0 door te gaan of stopt de vereniging als zelfstandige club en wordt bepaald wat er met de bezittingen (schaakmateriaal) en externe rechten (teams in de eerste en derde klasse RSB) wordt gedaan. Zoals altijd verzamelt Cor Paans (paans.cor@gmail.com) ook graag meningen via de mail.

 

Met nog drie ronden voor de boeg is Kees van ’t Hoff teruggekeerd aan de kop van het klassement. Hij nam in het 58-ste kampioenschap van De Willige Dame in poffertjessalon Visser de leiderstrui over van Joop de Jong, die door Kees voor de tweede keer in deze competitie werd verslagen. Joop staat op bijna 100 punten afstand nu tweede en Hans Berrevoets bleef derde na een remise tegen de nummer drie van de vorige competitie Johan Went.

 

Koploper en titelhouder Joop de Jong bezat het initiatief, had het centrum onder controle en zette Kees onder druk, die vooral zijn paarden in de verdediging maximaal benutte. Joop kreeg nog wel de kwaliteit en later wat extra hout te pakken, maar Kees kon dat ook aangeboden hebben voor een aanval, die uiteindelijk in tijdnood voor hem doorsloeg naar winst. Joop leek tegen het einde gevaarlijk door te komen met een toren op de achtste rij en een open h-lijn. Een loper van Kees controleerde evenwel cruciale velden. Kees’ koning kon zich op g6 aan verdere aanvallen onttrekken en vervolgens belandde Joop in een stelling, waar na een schaak met een paard het mat niet meer te voorkomen was. Een diepe zucht ontsnapte Kees direct na afloop en hij voegde toeschouwer Wim Platje toe: ‘Voor de poorten van de hel weggesleept…Dat mag je gerust in je verslag zetten’.

 

Zowel met wit als met zwart heeft Kees deze competitie van Joop gewonnen. Vooraf had de drievoudig kampioen van Zwijndrecht erop gewezen dat Joop de Jong de hoogste ratinghouder was in het kampioenschap en ook op de recentste lijst van de KNSB. Kees kroop dus in de rol van underdog. Op de lijst van alle kampioenen van De Willige Dame staan 21 namen. Op www.tomsschaakboeken.nl  staat een artikel met dat stuk geschiedenis. De kans blijft aanwezig, dat er nog een naam aan moet worden toegevoegd…

 

 

     

 

Willem Weerdesteijn klom op naar een fraaie vierde positie. Cor Paans verlamde Rob Truijens met een ‘octopus’

 

Op dinsdag 10 mei zal Kees van ’t Hoff zijn koppositie verdedigen tegen de nummer drie Hans Berrevoets, die het remise-aanbod van Johan Went niet kon weigeren. ‘Johan had vanuit de opening het initiatief en op het moment dat er een dynamisch evenwicht in de stelling kwam, was zijn remise-aanbod terecht’. Aangezien Hans Nunnikhoven volgens de reglementen meer dan zes keer niet speelde, krijgt hij geen 1/3 meer en zakt hij dus wat plaatsen in het klassement.

 

Willem Weerdesteijn is nu opgerukt naar een fraaie vierde plaats. Hij won van Anne Meeldijk, nadat beide spelers volgens eigen zeggen ‘frivool’ ten aanval trokken. Anne meende een stuk te kunnen winnen, maar kwam bedrogen uit. Hij kwam daardoor terecht in een eindspel van twee torens en twee pionnen meer tegen de dame en een loper van Willem. Willem maakte vervolgens nog een pion buit en pakte de winst.

 

Teus Slotboom had een pion ingeleverd tegen John van Waardenberg, maar liet daarna zien dat hij de schaker was op de ledenlijst met de meeste ELO-punten winst. Cor Paans zette Rob Truijens in een kooitje. Met een ‘octopus’ op d6, een gedekt paard in het hart van de vijandelijke stelling, controleerde Cor zowat alle velden rond de koning van zijn opponent en was de winst een kwestie van tijd. Gijs van der Wiiligen kon ditmaal Paul de Roos niet verrassen. Paul wikkelde bekwaam af naar een gewonnen stelling. Wim Platje kreeg met wit van Pearl Uyttenhove de Svesjnikov-variant van het Siciliaans voorgeschoteld. De strijd om de controle van veld d5 was de kern van deze partij, die geen moment uit evenwicht raakte. Wim bood in een iets vooordeliger stelling remise aan. Na enig nadenken werd dat aanbod door Pearl geaccepteerd.

 

 Op 10 mei, 17 mei en 24 mei zijn de slotronden in Visser, waar de geschiedenis als poffertjessalon in 1932 begon.

 

Partijen in Ronde 11 - 03-05-2016.

----------------------------------------------------

1 Joop de Jong          -  Kees van't Hoff       0-1

2 Hans Berrevoets       -  Johan Went            ½-½

3 Willem Weerdesteijn   -  Anne Meeldijk         1-0

4 John van Waardenberg  -  Teus Slotboom, Sr     0-1

5 Wim Platje            -  Pearl Uyttenhove      ½-½

6 Paul de Roos          -  Gijs van der Willigen 1-0

7 Cor Paans             -  Rob Truijens          1-0

       

 

Bekijk hier de stand na de elfde ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Wim Platje

  

Koplopers Joop de Jong en Kees van ’t Hoff houden schade beperkt

 

Met nog vier finaleronden voor de boeg, hebben de koplopers Joop de Jong en Kees van ’t Hoff in de tiende wedstrijd net geen averij opgelopen. Anne Meeldijk kreeg van Kees de kans een stuk voor te komen, maar hij miste die voortzetting en stuurde gedegen op een remise aan. Kees was er dankbaar voor. Joop de Jong dacht wellicht iets te licht over het verzet van Hans Nunnikhoven en kreeg in tijdnood een gevaarlijk ogende aanval over zich heen. Hij hield echter in tijdnood het hoofd koel. Door dameruil af te dwingen slaagde hij erin de angel uit Hans’ aanval te halen. Na verdere stukkenruil werd naar een remise-eindspel afgewikkeld.

 

De nummer drie van vorige competitie, Johan Went, is niet geheel kansloos. Hij wist ditmaal tegen Pieter Sandijck op gedegen wijze te winnen. Johan deed overigens weer een stuk tegen twee pionnen in de aanbieding, maar aangezien dat stuk van Pieter ergens stond waar geen spel was, bleek het een goede investering van voor Johan te zijn. Dame, toren en paard zorgden ervoor, dat het mat niet meer te voorkomen was.

 

Gijs van der Willigen won de laatste weken 2½ punt uit 3 partijen. Ditmaal verloor hij voor aanvang van de tiende ronde eerst twee vrije partijen van Ton van der Breggen, maar pakte gewoon de serieuze partij met succes aan. Pearl Uyttenhove speelde met succes op de zwakte van d6 in de stelling van Piet Schuller. Toen Paul de Roos remise aanbood, besloot Willem Weerdesteijn, die een (rand)pion voor stond op winst te spelen. De klok van Paul kwam helaas voor hem op nul te staan.

 

   

 

Hans Berrevoets (links) en Wim Platje troffen elkaar voor het eerst in veertig jaar in een officiële partij.

 

Hans Berrevoets en Wim Platje kennen elkaar zo’n veertig jaar, maar nog nooit speelden ze in clubverband een lange competitiepartij tegen elkaar. Niet bij SC Dordrecht, niet bij Groothoofd en nog nooit bij De Willige Dame. Een partij bij een intern snelschaaktoernooi tussen beiden eindigde ooit, gelukkig voor Hans, in pat, maar deze eerste keer kreeg Hans in het Open Spaans het initiatief, dat hij gestadig uitbouwde naar voordeel. Wim moest de kwaliteit geven en Hans pareerde wat kleine dreigingen van een paard. Het zou een kwestie van tijd worden, maar Wim verhaastte de afloop, door te snel een pion te zetten. Nog voor Hans een stuk zou winnen gaf Wim op. Hans versterkte hiermee zijn derde plaats in het klassement.

 

Op de dinsdag 3, 10, 17 en 24 mei wordt bepaald hoe de ereplaatsen worden verdeeld in de 58-ste competitie in Poffertjessalon Visser. Op 3 mei is het dus de eerste ronde van de laatste cyclus in de poffertjessalon. Dat betekent dat na de veertiende ronde de eindstand wordt opgemaakt en Cor Paans na afloop voor de laatste keer de prijzen zal uitreiken in Visser. Dan schrijven we 24 mei.

 

Partijen in Ronde 10 - 26-04-2016.

----------------------------------------------------

1 Joop de Jong          -  Hans Nunnikhoven     ½-½

2 Anne Meeldijk         -  Kees van't Hoff      ½-½

3 Wim Platje            -  Hans Berrevoets      0-1

4 Johan Went            -  Pieter Sandijck      1-0

5 Paul de Roos          -  Willem Weerdesteijn  0-1

6 Pearl Uyttenhove      -  Piet Schuller        1-0

7 Gijs van der Willigen -  Ton van der Breggen  1-0

       

 

Bekijk hier de stand na de tiende ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Wim Platje

   

Opmars van Gijs van der Willigen bij DWD

 

Opvallende schaakfeiten in de negende ronde van de competitie om het 58ste kampioenschap van De Willige Dame. Gijs van der Willigen zette zijn opmars voort door een volkomen terechte remise overeen te komen met de KNSB-speler uit de jaren zestig van de vorige eeuw, Paul de Roos. Gijs klimt in het klassement weer. Aan de kop van het klassement lijken posities steeds vaster te worden met nog vijf ronden in poffertjessalon Visser. Kees van ’t Hoff won van de lastig te bestrijden Pearl Uyttenhove. Eerst oogde het nog remise, maar Kees hield vol.

 

Hij had ook vooraf getekend voor een remise tussen Hans Berrevoets (3) en Joop de Jong (1) en kreeg die uitslag ook op papier. Kees, viervoudig kampioen van de stad Zwijndrecht, wist zo zijn tweede plaats meer glans te geven. Hij staat maar net achter koploper Joop.

 

Teus Slotboom stond beter in het middenspel tegen Johan Went, maar die kwam op een bijzonder manier weer in de wedstrijd. Het leek meer op schaak-dammen: vijf vrijpionnen met voor Teus twee stukken voor. De opmars van de vrijpionnen werd echter toch gestopt door een stuk terug te geven en uiteindelijk promoveerde Teus op de damevleugel met voldoende tempo om toch Johan te kloppen. Pieter Sandijck kwam beter in de top tien te staan door winst op Piet Schuller. Ton van der Breggen had een royale avond en hield een beetje uitverkoop, waarna hij met een lach Rob Truijens (foto) gelukwenste.

 

Partijen in Ronde 9 - 19-04-2016.

----------------------------------------------------

1 Hans Berrevoets        -  Joop de Jong         ½-½

2 Kees van't Hoff        -  Pearl Uyttenhove     1-0

3 Teus Slotboom, Sr      -  Johan Went           1-0

4 Piet Schuller          -  Pieter Sandijck      0-1

5 Gijs van der Willigen  -  Paul de Roos         ½-½

6 Rob Truijens           -  Ton van der Breggen  1-0

       

 

Aanstaande dinsdag, een dag voor Koningsdag, is de laatste ronde uit de eerste cyclus. Daarna beginnen de vier finalewedstrijden van de maand mei en direct de afrondende bespiegelingen van het eind 1987 begonnen tijdperk Vissder bij Jaap Mol aan de Groenmarkt.

 

Bekijk hier de stand na de negende ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets

   

Joop de Jong en Kees van ’t Hoff blijven duidelijk koplopers

 

Na acht van de veertien ronden in het laatste kampioenschap van De Willige Dame in poffertjessalon Visser blijven de kanshebbers van de ereplaatsen winnen. Joop de Jong (1), Kees van ’t Hoff (2) en Hans Berrevoets (3) hebben nog zes ronden voor de boeg tot en met dinsdag 24 mei om hun status te behouden. Joop en Kees gaan duidelijk vooraan, terwijl Hans Nunnikhoven vanaf plaats vier nog goede mogelijkheden heeft om mee te doen in de strijd om het erepodium.

 

In de achtste ronde moest Joop de Jong met zwart tegen Pearl Uyttenhove, die bij Charlois/Europoort goede resultaten boekt tegen 1900-plusspelers. Joop hield het allemaal theoretisch scherp in de gaten en na een foutje van Pearl was het uit. Kees van ’t Hoff had het zwaar tegen Pieter Sandijck, die kon gaan oogsten, maar nog net even de laatste zet niet deed die winst had kunnen betekenen. Kees nam direct een adempauze op en won alsnog.

 

Willem Weerdesteijn maakte het Hans Berrevoets niet moeilijk. Piet Schuller dacht gemakkelijk Gijs van der Willigen (foto) te kunnen verslaan, maar had zoveel vreugde in zijn stelling dat hij zijn dame vergat, zodat Gijs gewoon het initiatief kreeg en won. Anne Meeldijk speelde gedegen tegen Teus Slotboom en toen deze een stuk de verkeerde kant op stuurde, was het met een ongedekte toren over en uit voor hem. Paul de Roos, eens KNSB-speler in de tijd van Chr. Vlagsma bij Spangen, moest meemaken, dat John van Waardenberg steeds meer de overhand kreeg. John pakte als laatste in de achtste ronde het punt.

 

Op 19 april en 26 april volgen nog twee rondes in de eerste periode. Daarna is het vanaf 3 mei op vier avonden play-offmaand en wordt bepaald wie de laatste DWD-kampioen wordt onder het dak van Visser. De poffertjessalon met een historie vanaf 1932 is tegenwoordig overigens nog maar drie dagen open. Ook de vrijdagavond – de soosavond voor met name mediamensen – is gestopt.

 

Het bestuur hoopt dat de laatste zes ronden gewoon op het vertrouwde adres aan de Groenmarkt mogelijk zijn. De indeling is telkens uiterlijk om 20.15 uur door Cor Paans of Teus Slotboom.

 

 Partijen in Ronde 8 - 12-04-2016.

----------------------------------------------------

1 Pearl Uyttenhove      -  Joop de Jong          0-1

2 Pieter Sandijck       -  Kees van't Hoff       0-1

3 Willem Weerdesteijn   -  Hans Berrevoets       0-1

4 Anne Meeldijk         -  Teus Slotboom, Sr     1-0

5 John van Waardenberg  -  Paul de Roos          1-0

6 Piet Schuller         -  Gijs van der Willigen 0-1

      

 

Bekijk hier de stand na de achtste ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets

  

Koplopers laten steken vallen

 

Harde strijd werd er geleverd aan zeven borden in de zevende ronde van het voorjaarskampioenschap van De Willige Dame. Aan de kop viel er puntverlies te noteren voor Kees van ’t Hoff, die het punt na aanvankelijk gelijk opgaande strijd aan Hans Nunnikhoven moest laten. Pieter Sandijck leverde een fraaie prestatie, door meervoudig kampioen Joop de Jong met de zwarte stukken op remise te houden. Hierdoor gaat Joop nu weer op kop, staat Kees tweede en is Hans Nunnikhoven opgeklommen naar de derde plaats.

 

 

 

Hans Nunnikhoven (links op de linkerfoto) en Pieter Sandijck maakten het de koplopers moeilijk.

 

Ook bij de partij tussen praeses Cor Paans en Johan Went leek de stand lang in evenwicht, maar Cor moest tenslotte toch het hoofd buigen voor Johan, die hierdoor naar de vijfde plaats is opgeklommen. Paul de Roos hield Pearl Uyttenhove op remise na een verwoede paardenstrijd op de damevleugel. Piet Schuller kwam een pion achter, maar had wel het loperpaar tegen een paard en een loper van Teus Slotboom Sr. Het punt ging uiteindelijk toch naar Teus. Rob Truijens was te kwistig met pionnen. Dat brak hem in een toreneindspel tegen Anne Meedijk op. In de partij tussen Gijs van der Willigen en Wim Platje verloor Gijs al snel een pion in de opening. Na algehele ruil van de stukken stond de koning van Wim veel gunstiger in het resterende pionneneindspel en verslond de damevleugelpionnen van Gijs, waardoor deze de koning moest omleggen.

 

Partijen in Ronde 7 - 05-04-2016.

----------------------------------------------------

1 Kees van't Hoff        -  Hans Nunnikhoven     0-1

2 Joop de Jong           -  Pieter Sandijck      ½-½

3 Cor Paans              -  Johan Went           0-1

4 Paul de Roos           -  Pearl Uyttenhove     ½-½

5 Teus Slotboom, Sr      -  Piet Schuller        1-0

6 Rob Truijens           -  Anne Meeldijk        0-1

7 Gijs van der Willigen  -  Wim Platje           0-1

      

 

Bekijk hier de stand na de zevende ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Wim Platje

  

Uitslagen zesde ronde DWD-kampioenschap

 

De uitslagen van de zesde ronde van het De Willige Dame Voorjaarskampioenschap 2016:

 

Partijen in Ronde 6 - 29-03-2016.

----------------------------------------------------

1 Johan Went            -  Kees van't Hoff       0-1

2 Joop de Jong          -  John van Waardenberg  1-0

3 Hans Nunnikhoven      -  Paul de Roos          1-0

4 Teus Slotboom, Sr     -  Willem Weerdesteijn   0-1

5 Pearl Uyttenhove      -  Wim Platje            1-0

6 Piet Schuller         -  Rob Truijens          1-0

7 Anne Meeldijk         -  Gijs van der Willigen 1-0

      

 

Bekijk hier de stand na de zesde ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

   

Kees van ’t Hoff en Joop de Jong naar de kop van het peloton

 

Kees van ’t Hoff gaf het na afloop ruiterlijk toe: het was een foutje en geen paardoffer voor twee pionnen. Hij had overigens dat paard gewoon met de dame kunnen verdedigen, maar zag het even niet. Ruiterlijk paardverlies toegeven? U begrijpt hem. Goed, Kees kreeg dus twee pionnen voor het paard en het initiatief. Won later nog een pion en kwam toch nog winnend uit de ontmoeting met Teus Slotboom Sr. tevoorschijn. Kees neemt de koppositie over van Hans Berrevoets, die momenteel van een vakantie geniet. Er waren door vakanties en veel afzeggingen maar zes partijen in de vijfde ronde. Een stille ronde zullen we maar zeggen.

 

    

 

Van links naar rechts: Winst was er in de vijfde ronde ook voor Willem Weerdesteijn, Johan Went en Pearl Uyttenhove

 

Concurrent en meervoudig kampioen Joop de Jong trof Wim Platje en zette de Pytel-Czechvariant (het is maar dat u het even weet) van de Pirc-opening tegenover 1.e4 van Wim op het bord. Beide spelers kozen voor vrij behoudende zetten en de stand bleef lang in evenwicht. Wim besloot tot een achteraf dubieus pionoffer. Bij verkeerde afwikkeling zou Joop in de problemen zijn gekomen, maar het enige resultaat was, dat Wims lichte voordeel teniet ging. Rond de twintigste zet besloot Wim een stel lopers te ruilen en werd door een lange reeks perfecte zetten van Joop lagzaam maar zeker uit de partij gemanoeuvreerd. Hij verloor nog een pion en de kwaliteit en hield het na 31 zetten voor gezien.

 

Johan Went wikkelde een opgebouwde voorsprong van vier pionnen bekwaam af naar winst op Piet Schuller. De dames en een stel torens verdwenen tegen het einde van het bord en toen vond Piet het wel welletjes.

 

Willem Weerdesteijn en Rob Truijens dreigden beiden een pion te laten promoveren. Omdat de pion van Willem dat wel voor elkaar kreeg en die van Rob niet, ging de winst naar Willem. Pearl Uyttenhove had ondertussen vrij geruisloos Gijs van der Willigen met lege handen gelaten, terwijl Cor Paans er in het eindspel verstandig aan deed op remise af te koersen, omdat Paul de Roos een gevaarlijke koningsaanval dreigde te verzilveren.

 

Partijen in Ronde 5 - 22-03-2016.

----------------------------------------------------

1 Kees van't Hoff        -  Teus Slotboom, Sr    1-0

2 Wim Platje             -  Joop de Jong         0-1

3 Johan Went             -  Piet Schuller        1-0

4 Willem Weerdesteijn    -  Rob Truijens         1-0

5 Gijs van der Willigen  -  Pearl Uyttenhove     0-1

6 Paul de Roos           -  Cor Paans            ½-½

      

 

Bekijk hier de stand na de vijfde ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Wim Platje

   

Hans Berrevoets voert na vier ronden het klassement aan

 

Voor het oog werd de sierlijkste overwinning geboekt door Piet Schuller op Anne Meeldijk. Hierdoor stijgt Piet opmerkelijk in het klassement. Na vier van de veertien ronden viel dit op net zoals trouwens de verrassende remise van Paul de Roos op de nummer drie van de vorige competitie Johan Went. Johan offerde een stuk voor wat pionnen, maar de aanval sloeg niet door en de pionnen gingen verloren. Paul kwam daardoor gewonnen gestaan, maar speelde in de lange partij tegen het einde net iets te onzorgvuldig, verspeelde zijn stuk voorsprong en nam het genereuze remise-aanbod van Johan aan.

 

De vierde ronde begon vertrouwd: Voorzitter Cor Paans sprak zijn dank uit in de richting van de regionale schaakcommissie, die na tien jaar is opgeheven. Penningmeester Kees van ’t Hoff kon de balans opmaken en dat leverde de vier deelnemende clubs waaronder De Willige Dame iets meer dan tweehonderd euro op. Cor rekende uit dat Kees van ’t Hoff minstens vier keer de club met een donatie had bedacht. De voorzitter zwaaide de afgezwaaide penningmeester alle lof toe. Die schoof dat door naar alle deelnemers aan die toernooien die door hun inleggeld een leuk toernooi konden spelen en dus indirect het georganiseerde schaakleven steunden.

 

   

 

Piet Schuller (links) verraste Anne Meeldijk. Paul de Roos hield knap stand tegen Johan Went.

 

Uiteraard werd ook om de kopplaatsen gestreden. Kees van ’t Hoff begon de avond in de gele trui omdat hij een ronde eerder de clubkampioen Joop de Jong had verslagen. Het werd tegen Hans Berrevoets een partij waarbij Kees de korte rokade van Hans met een lange rokade beantwoordde en voor de koningsaanval wilde gaan kiezen. Zijn tegenstander kon echter sneller de stelling openbreken en mocht daarna de gelukwensen van Kees in ontvangst nemen en plaats nemen op de eerste stoel in het klassement. Teus Slotboom Sr. hield lange tijd de spanning erin tegen Joop de Jong, die op basis van ervaring uiteindelijk toch gewoon het volle punt pakte. Teus deed helaas een voor hem verkeerde pionzet in een eindspel van koning, paard en pionnen en dat werd onmiddellijk hardhandig afgestraft door Joop.

 

Pieter Sandijck had tegen Wim Platje in een Spaanse partij het initiatief en pende Wims paard op f6. Wim moest een dubbelpion op de f-lijn toestaan en ogenschijnlijk mindere kansen in het eindspel, maar uiteindelijk kon Pieter in het resterende pionneneindspel de weg naar de winst niet vinden, die er volgens computeranalyses achteraf wel tot tweemaal toe, na twee mindere zetten van Wim, ingezeten had. Gelukkig is de mens geen computer en dus was de uitslag terecht. Hans Nunnikhoven kwam via de zevende rij de stelling binnen van Pearl Uyttenhove waardoor Hans zIjn stukken de ruimte kregen en Pearl steeds minder bewegingsruimte. Het punt ging naar Hans.

 

Aanstaande dinsdag (15 maart) is het de laatste keer dat er een externe wedstrijd wordt gespeeld in poffertjessalon Visser. De week daarna (22 maart) wordt tot en met dinsdag 24 mei intern gespeeld om het kampioenschap zonder onderbreking. Tien ronden is een rond getal. Dat geldt ook voor het aantal keren dat er aan de Groenmarkt bij uitbater Jaap Mol is gespeeld om het kampioenschap: Duizend keer (!). Na een verblijf vanaf september 1987 is het dus aftellen geblazen. Op 22 maart dus nieuwe interne kansen en volgende week zijn supporters welkom in eigen huis om team 2 mentaal te steunen

 

Partijen in Ronde 4 - 08-03-2016.

----------------------------------------------------

1 Hans Berrevoets       -  Kees van't Hoff       1-0

2 Joop de Jong          -  Teus Slotboom, Sr     1-0

3 Pieter Sandijck       -  Wim Platje            ½-½

4 Paul de Roos          -  Johan Went            ½-½

5 Hans Nunnikhoven      -  Pearl Uyttenhove      1-0

6 Piet Schuller         -  Anne Meeldijk         1-0

7 Rob Truijens          -  Gijs van der Willigen ½-½

      

 

Bekijk hier de stand na de vierde ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Wim Platje & Hans Berrevoets

  

Kees van ’t Hoff voert na drie ronden het klassement aan

 

Dankzij een overwinning op kampioen Joop de Jong heeft vice-kampioen Kees van ’t Hoff met 3 uit 3 de leiding genomen in de laatste competitie in poffertjessalon Visser. Het kampioenschap van De Willige Dame heeft aan de top na drie van de veertien ronden al een heel andere aanblik dan de laatste competities het geval was. Dat blijft nog even zo, want op 1 maart is er geen interne competitie. Het eerste team en het viertal spelen dan gezamenlijk voor de laatste keer in eigen huis aan de vertrouwde Groenmarkt nabij het Scheffersplein. Op 8 maart wordt er dan weer verder geschaakt. Het blijft gewoon gezellig en druk, want er stonden weer acht partijen op het affiche.

 

,,Zwijndrecht staat bovenaan”, zo concludeerde de man in het geel met een niet brandende sigaar in zijn mond aan het eind van de avond, want Teus Slotboom, zijn teamgenoot in Zwijndrecht 1, had door een zege op Paul de Roos de tweede plaats gepakt met inmiddels 2½ uit 3.

 

   

 

Zwijndrecht staat bovenaan: De nieuwe leider is Kees van ’t Hoff. Teus Slotboom Sr neemt de tweede plaats in

 

Een nederlaag van de titelhouder hing op 23 februari niet in de lucht. Kees had zijn vorst al vroeg verdedigende taken moeten geven, alhoewel kenners dan zeggen dat hij zijn koning als stuk gebruikt, waardoor hij een man-meersituatie kan creëren. Zijn pionnenstelling leek rijp voor een aanval. Het alternatief was dat Joops lang gerokeerde koning via de voor Kees open c-lijn met zwaar materiaal onder druk werd gehouden. Toen Joop de pionnenstelling van Kees had gesloopt, leek het een kwestie van tijd te zijn, maar in de partij bleek de verdediging van Kees op orde en toen alle rook van de aanval was verdwenen, had Kees een vorstelijke pion extra, die als vrijpion vanaf e5 vrije doorgang kreeg.

 

De concurrentie van Kees staat inmiddels al op afstand. John van Waardenberg had met een foto de voorpagina gehaald van het regiokatern van het Algemeen Dagblad en dat paste bij zijn overtuigende winst in groep drie in het Den Witten Haentoernooi de vorige dag. Hij speelde vol overtuiging tegen Hans Berrevoets, wist zijn verdediging gesloten te houden en via weloverwogen aanvalszetten dreef hij Hans naar een situatie van herhaling van zetten toe. Johan Went, de nummer drie van de vorige competitie, won van Gijs van der Willigen maar staat op ruimere afstand. Pieter Sandijck was weer de gedegen Pieter Sandijck. Hij versloeg Pearl Uyttenhove,

 

De partij tussen Wim Platje en Piet Schuller was een zeer wisselvallige. Na de opening miste Wim enkele malen de winnende voortzetting, waarna hij een vaag plan helemaal de mist in zag gaan. Piet Schuller kwam zeer goed tot gewonnen te staan en dreigde de witte dame in te sluiten. In plaats daarvan besloot hij de dames te ruilen en stevende de partij op remise af. Het besluit van Piet om zijn laatste lichte stuk, een paard, tegen dat van Wim te ruilen pakte echter faliekant verkeerd uit, want er bleef een voor Wim gewonnen pionneneindspel over hetgeen deze met een foutloze zettenreeks aantoonde.

 

Han van Gorkom speelde voor het eerst sinds lange tijd weer eens een interne wedstrijd. Het is voorjaarsvakantie gaf hij als reden op. Han bezorgde Rob Truijens een gezellige avond, maar hij won wel gewoon. Willem Weerdesteijn had een goedgeefse avond en hielp Wim de Graaf snel aan materieel voordeel en een opmars naar de vierde plaats in de stand. Dat is een markante plek, want we kunnen het ons haast niet meer herinneren dat we Joop de Jong op de vijfde plek tegenkwamen. Het is gelukkig voor hem maar een tussenstand, want na 15 maart (team 2 thuis) staat er weer elke dinsdag een interne ronde op het programma tot en met dinsdag 24 mei.

 

Partijen in Ronde 3 - 23-02-2016.

----------------------------------------------------

1 Kees van't Hoff       -  Joop de Jong          1-0

2 Teus Slotboom, Sr     -  Paul de Roos          1-0

3 Hans Berrevoets       -  John van Waardenberg  ½-½

4 Willem Weerdesteijn   -  Wim de Graaf          0-1

5 Pearl Uyttenhove      -  Pieter Sandijck       0-1

6 Rob Truijens          -  Han van Gorkom        0-1

7 Wim Platje            -  Piet Schuller         1-0

8 Johan Went            -  Gijs van der Willigen 1-0

      

 

Bekijk hier de stand na de derde ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Wim Platje

  

Korte ronde met verrassende remises

 

Wie na twee van de veertien ronden naar de tussenstand kijkt, denkt dat alles bij het oude blijft in het schaakkampioenschap in poffertjessalon Visser. Joop de Jong staat op één en Kees van ’t Hoff is doorgeschoven naar de tweede plaats. De werkelijkheid is anders, want De Willige Dame begon op 16 februari 2016 met een historische ledenvergadering waarbij 22 leden aanwezig waren.

Eigenaar van Visser, Jaap Mol, kreeg een langdurig applaus. Hij heeft de schaakruimte aan de Groenmarkt bijna dertig jaar beschikbaar gesteld. Scheidend voorzitter Cor Paans loofde nog eens de bijzondere omstandigheden in Visser, die binnen de schaakbond grote bekendheid genieten. ”Wie een keer heeft geschaakt in Visser, vergeet de ruimte niet meer. Als je een uitwedstrijd speelt, kon je altijd wel op deze bijzondere speelzaal worden aangesproken”. 

Poffertjessalon Visser is een plek waar de herinneringen aan de muren hangen en waar het vaandel van de club ergens na 24 mei van de muur gaat. De laatste interne competitie in Visser is immers een afscheid van een tijdperk. Wat de toekomst brengen zal, was aan het einde van de ledenvergadering nog niet geheel duidelijk. Enkele leden onder leiding van Pearl Uyttenhove gaan er nog eens over nadenken en zullen kijken naar de mogelijkheden van een doorstart elders.

 

Het schaakseizoen duurt, als alles mee zit, tot eind mei, zodat er nog drie tot vier maanden open staan om duidelijkheid te verkrijgen. In het kampioenschap was die duidelijkheid er sneller. De bedenktijd was vanwege de ledenvergadering weliswaar ingekort met een kwartier per persoon per partij, maar de spelers pasten zich daaraan moeiteloos aan. Kees van ’t Hoff speelde een vierpuntenwedstrijden tegen Wim de Graaf en verzilverde secuur een pion voordeel. Koploper van het eerste uur Willem Weerdesteijn had een genoeglijke zit met Joop de Jong, maar verloor wel.

 

        

 

Teus Slotboom Sr. (links) en Anne Meeldijk remiseerden tegen toppers Berrevoets en Went

 

Teus Slotboom Sr., die pas elf jaar geleden serieus met schaken was begonnen, viel bij Zwijndrecht 1 afgelopen vrijdag al op door een 2000-plusspeler met remise het hoofd te bieden. Hij maakte er een lange zit van tegen Hans Berrevoets, die meer dan 70 zetten nodig had om de remise te accepteren. Hij had tussendoor Teus nog wel gevraagd of hij een biertje wilde, maar Teus koos voor een glas Spa blauw. Een secondant van Teus vond dat er wel iets opmerkelijks werd gedaan door Teus een biertje aan te bieden en keurde dat hoorbaar af. Het is typisch een schaaksfeertje dat past bij De Willige Dame anno 1983, die in de herinnering van velen gelijk loopt met poffertjessalon Visser anno 1932.

 

Paul de Roos won overigens van Rob Truijens en stoomde op naar de derde plek. Opmerkelijk was de remise van de nummer drie van vorig seizoen Johan Went, die met Anne Meeldijk de vrede tekende. Johan kwam in de tweede helft van de vorige competitie ook pas later in de competitie naar de ereplaatsen toe gespeeld.

 

Koos van Dalen speelde tegen Cor Paans, die tussen alle werkzaamheden achter de bar door wel het punt pakte, maar niet nadat hij door een onbezonnenheid zijn dame aan Koos had verspeeld. Twee torens maakten het echter Koos daarna zo lastig, dat de winst uiteindelijk toch voor Cor was. Piet Schuller en Fons Claessen namen er ook de tijd voor en waren samen gelukkig met de remise als uitslag. Wim Platje had een lange zit tegen John van Waardenberg, die langdurig het initiatief had, maar leek te moeten berusten in remise. Dat was na een onnauwkeurigheid van Wim uiteindelijk niet het geval. Pearl Uyttenhove speelde een partij tegen Ton van der Breggen. Van op enige afstand te horen was het een vermakelijke partij, waarbij Pearl aan het langste eind trok.

 

Op dinsdag 23 februari spelen we de derde ronde. Een dag eerder kan nog worden meegespeeld in het Den Witten Haen-toernooi. Op 1 maart en 15 maart is er geen interne want dan zijn de twee laatste externe wedstrijden in Visser.

 

Partijen in Ronde 2 - 16-02-2016.

---------------------------------------------------

1 Joop de Jong          -  Willem Weerdesteijn  1-0

2 Kees van't Hoff       -  Wim de Graaf         1-0

3 Teus Slotboom, Sr     -  Hans Berrevoets      ½-½

4 Paul de Roos          -  Rob Truijens         1-0

5 John van Waardenberg  -  Wim Platje           1-0

6 Cor Paans             -  Koos van Dalen       1-0

7 Piet Schuller         -  Fons Claessen        ½-½

8 Johan Went            -  Anne Meeldijk        ½-½

9 Ton van der Breggen   -  Pearl Uyttenhove     0-1

      

 

Bekijk hier de stand na de tweede ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Wim Platje

    

Nieuw kampioenschap Willige Dame begint met applaus

 

Voordat de nu reeds historische 58-ste competitie in poffertjessalon Visser begon, was er ruimte voor applaus. Voorzitter Cor Paans richtte met zijn woorden een podium op voor de top-drie van de laatste competitie. Johan Went wist door een overwinning in de laatste ronde op kampioen Joop de Jong de derde ereplaats te grijpen. Volgens Johan was zo’n plek in een clubkampioenschap voor hem een nieuwe ervaring, waarvan het dan ook genoot. Kees van ’t Hoff was weer tweede geworden en dat werd door Cor met een ferme handdruk verzilverd en uiteraard was er ook voor Kees applaus.

 

Vervolgens kon Joop voor de derde keer worden gehuldigd. Zijn naam zal wederom op de kampioensbokaal worden vereeuwigd. Cor stelde wel vast dat Joop in de afgelopen competitie twee keer had verloren en één keer met remise genoegen moest nemen. De voorzitter zag hier juist een uitdaging in voor de andere leden om het Joop nu nog moeilijker te maken.

 

Zoals aan de leden bekend is gemaakt, zal tijdens of na de nu begonnen competitie schakend van onze unieke ruimte afscheid worden genomen. Het verleden is in de poffertjessalon van Jaap Mol bijna tastbaar aanwezig. Oude foto’s laten een Dordrecht zien van vervlogen tijden, toen je in de winter nog gewoon over het ijs van Dordrecht naar Zwijndrecht kon lopen.

 

   

 

Wim de Graaf (links) verraste met een zege op Johan Went. Rob Truijens bedwong Wim Platje

 

De eerste ronde betekende voor één favoriet al direct een nederlaag. Johan Went koos voor een speciale opening tegen Wim de Graaf, die ook wel van aanvallend schaak houdt. Johan stond een stuk voor, onder druk, stopte de aanval en vervolgens kreeg Wim steeds meer controle over het bord en won. Joop de Jong, Kees van ’t Hoff en Hans Berrevoets maakten geen fout en wonnen. Anne Meeldijk, Gijs van der Willigen en Pearl Uyttenhove konden het punt inleveren.

 

Rob Truijens boekte wel een verrassende remise tegen Wim Platje, die na een onoplettendheid, het woord blunder zou overigens hier ook niet misstaan, een loper inleverde, maar een langdurig initiatief beloond zag met een halfje. Het verdedigende werk van Rob was voortreffelijk. Paul de Roos, eens KNSB-speler. hield Pieter Sandijck op remise. Willem Weerdesteijn won van Piet Schuller en dat was ook een genoeglijk samenzijn achter het bord. Willem vooert daarmee nu de ranglijst aan.

 

Op donderdag 11 februari speelt De Willige Dame 1 uit. Het tweede team reist op maandag 15 februari naar Barendrecht toe. De tweede ronde begint op dinsdag 16 februari om 20:45 uur, zodat er ruimte is voor een ledenvergadering over onze toekomst. Alle leden wordt dringend verzocht om stipt om acht uur aanwezig te zijn.

 

Partijen in Ronde 1 - 09-02-2016.

----------------------------------------------------

1 Willem Weerdesteijn    -  Piet Schuller        1-0

2 Anne Meeldijk          -  Joop de Jong         0-1

3 Wim de Graaf           -  Johan Went           1-0

4 Gijs van der Willigen  -  Kees van't Hoff      0-1

5 Ton van der Breggen    -  Teus Slotboom, Sr    0-1

6 Pieter Sandijck        -  Paul de Roos         ½-½

7 Pearl Uyttenhove       -  Hans Berrevoets      0-1

8 Wim Platje             -  Rob Truijens         ½-½

      

 

Bekijk hier de stand na de eerste ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Wim Platje

  

Meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl