De Willige Dame

 

Kampioenschap

 

Voorjaarscompetitie 2015

 

 

Uitslagen, standen, verslagen en foto’s

 

 

Op dinsdagavonden in

VISSER’s Poffertjessalon
Groenmarkt 9

Dordrecht

 

 

 

Afzeggen via de absentielijst in Visser of via tel. 078-6137373 tot uiterlijk 20.00 uur op de speeldag.

 

 

meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

13-05-2015 1.Joop de Jong 2.Kees van ’t Hoff 3.Hans Berrevoets

06-05-2015 Strijd om zilver en brons nog niet beslist

29-04-2015 Nog twee ronden: Wie worden twee en drie?

15-04-2015 Volop strijd om de tweede en derde plaats

01-04-2015 Titel vier ronden voor het einde reeds naar Joop de Jong

25-03-2015 Top-vier wint bij schaaksociëteit De Willige Dame

18-02-2015 Volop strijd om de plaatsen twee en drie

11-03-2015 Verrassende uitslagen in de negende ronde

04-03-2015 Kees van ’t Hoff rukt op naar de tweede plaats

     

25-02-2015 Tijdnood beslist topduel Johan Went-Joop de Jong

18-02-2015 Toppers blijven winnen in ronde zes

11-02-2015 De Jong en Nunnikhoven nog zonder puntverlies

04-02-2015 Joop de Jong en Hans Nunnikhoven nog op 100%

28-01-2015 Nog twee spelers op maximale score bij DWD

21-01-2015 Vier koplopers na de tweede ronde bij DWD

14-01-2015 De traditie wordt voortgezet bij De Willige Dame

12-01-2015 Loting voorjaarscompetitie 2015

  

Erepodium voorjaarscompetitie 2015: Joop de Jong, Kees van 't Hoff en Hans Berrevoets

 

Het seizoen 2014-2015 is voorbij en in de slotronde werd het erepodium van het voorjaarskampioenschap 2015 helemaal duidelijk. Clubkampioen Joop de Jong beëindigde het kampioenschap met 15 punten uit 15 partijen op plaats één en behoort daarmee tot een nooit eerder vertoonde buitencategorie. Kees van 't Hoff en Hans Berrevoets kwamen samen met negen overwinningen ook hoog in het klassement, maar Kees bleef voor het zilver Hans voldoende keizerpunten voor om met een goed gevoel aan zijn toernooien in de zomermaanden te beginnen.

 

        

 

Vlnr: Kees van ’t Hoff eindigde als tweede, kampioen Joop de Jong en Hans Berrevoets, die derde werd

 

De huldigings-ceremonie zal plaatsvinden op de eerste avond van het nieuwe seizoen: op dinsdag 8 september in poffertjessalon Visser om 20:00 uur. Joop zal dan ongetwijfeld bij monde van voorzitter Cor Paans vernemen dat hij het record van oud-lid Pierre Smeets echt scherper heeft gezet. Pierre werd eens kampioen met zo ongeveer 9 uit 9.

 

Hoe iedereen Joop zo toegenegen is geweest om hem alle punten aan te bieden die er te behalen waren, is wellicht goed voor een bezinningsperiode in de zomermaanden voor alle tegenstanders. Lodewijk Prins wist als grootmeester ook eens honderd procent te halen op een schaakolympiade. ”Hoe kwam dat”, vroeg een journalist hem nadat Lodewijks zegekar overvol was geworden. “Ze kwamen allemaal op het licht af”, zei Lodewijk direct. Deze woorden vielen ook op 12 mei rond kwart over elf toen alle uitslagen bekend waren. Joop de Jong, de oud-kampioen van Messemaker, Papendrecht en Groothoofd, tevens ooit Open-Drechtstreekkampioen, is nu voor de tweede keer op rij clubkampioen van De Willige Dame. “Of hij nu toernooien gaat spelen”, vroeg Kees met zijn feestsigaar al paraat en in zilveren stemming. Joop legde voor het seizoen 2015-2016 zijn kaarten nog niet op tafel. “Ik ga nog eens op internet kijken.”

 

Joop wist in de slotronde na pakweg 38 zetten Hans Berrevoets nog tot overgave aan te sporen. Hij gaf zijn tegenstander toch nog een goed gevoel dat er in het nieuwe seizoen weer nieuwe kansen zijn. Kees van 't Hoff had het allemaal op de voet gevolgd. Hij was even alert toen Hans Joop remise aanbood. Volgens Kees zei de tegenstander van Joop dat zo hard dat hij het wel moest horen. “Ik dwing Joop na een afgeslagen remise-aanbod om écht op winst te spelen”, zo verklaarde Hans het vredesaanbod. Voor Joop leek die aansporing overbodig want hij speelt alle partijen voor de winst met soms zachte, onzichtbare middelen.

 

Kees van 't Hoff was ook echt de tweede man, want de overwinning op Hans Berrevoets in de eerste helft van de competitie maakte dat voor de viervoudig kampioen van Zwijndrecht ook een natuurlijke en terechte plek. Hans was in de vorige competitie nog tweede geworden, maar toen keek hij Joop langer direct in de rug dan in de nu afgelopen wedstrijdenreeks.

 

Resteert nog een kort overzichtje van de andere partijen. Het zal inmiddels uit het bovenstaande duidelijk zijn, dat Kees van ’t Hoff zijn partij won. Pieter Sandijck zou waarschijnlijk Kees’ tegenstander zijn geweest, maar die was verhinderd en nu kreeg Kees, secretaris van schaakvereniging Zwijndrecht, Teus Slotboom Sr., die penningmeester is van schaakvereniging Zwijn-drecht, tegenover zich. Na de winst van Kees werden er in de poffertjessalon lacherige opmerkingen gemaakt over match-fixing, combines, corruptie en omkoping, waarop Kees al even lacherig reageerde met: “Welnee, hoe komen jullie daar nou bij? Alleen het ervoor zorgen, dat Pieter Sandijck vanavond niet aan het bord verscheen heeft me wel het nodige gekost…”

 

Cor Paans had tegen Pearl Uyttenhove een slechte avond. De partij was binnen twintig zetten in het voordeel van Pearl beslecht. Pearl eindigde deze competitie op een fraaie vijfde plaats en zag door zijn resultaten in de externe competities bij het eerste en het tweede team ook nog eens zijn KNSB-rating per 1 mei met 92 punten stijgen naar 1677. Paul de Roos versloeg in alle stilte Willem Weerdesteijn en eindigt de competitie hierdoor op een zeer verdienstelijke achtste plaats. Rob Truijens en Gijs van der Willigen kwamen remise door herhaling van zetten overeen. Jaap Mol bood Jannes Dijk remise aan in gelijke stelling, maar toen Jannes besloot om nog even door te spelen gaf Jaap pardoes zijn dame weg.

 

Willem Platje, die met de zwarte stukken Wim de Graaf te bestrijden kreeg, besloot willens en wetens alle schaakwetten te tarten. “Het is tenslotte niet voor niets de laatste ronde nietwaar?”, aldus Willem. In iets dat als een Siciliaan begon maakte Willem al snel een pion buit. Hij sloeg die pion echter niet met een paard, wat hem een gezonde pion voorsprong zou hebben opgeleverd, maar vond het avontuurlijker om dat met de dame te doen. De schaakwet: “Breng nooit de dame te vroeg in het spel.” werd door Willem kennelijk omgebogen tot: ““Breng nooit de dame te vroeg in het spel, behalve als het goed is”. In het directe vervolg weigerde hij vervolgens eigenwijs doch consequent de dame naar veiliger oorden te brengen en sloeg met de dame zelfs op b2. Aldus de schaakwet: “Sla nooit op b2, zelfs niet als het goed is” aan zijn schaaklaars lappend. Zes damezetten later had hij Wim aan het mopperen gekregen over het witte spel en had hij bijna een stuk gewonnen. Daarna was er van alles aan de hand. Er dreigden vernietigende aftrekschaakjes, twee witte stukken stonden in, maar mochten nog even niet worden geslagen en de zwarte dame dreigde te worden ingesloten. Toeschouwers repten van “ouderwets koffiehuisschaak”, “romantisch negentiende eeuws”, “de tijden van Andersen herleven” en de spelers hadden er zelf ook zichtbaar plezier in. Willem beging echter in goede stelling een paar onnauwkeurigheden en zag zijn stelling langzaam in een nadelige veranderen. Hij besloot na negen (!) damezetten binnen de eerste zeventien zetten van de partij zijn dame te geven voor twee stukken, maar werd daarna door Wim bekwaam bestraft voor zijn frivole spel.

 

    

 

Willem Platje (links) en Wim de Graaf hadden in de laatste ronde schaakplezier in een knotsgekke partij

 

Partijen in Ronde 16 - 12-5-2015.

----------------------------------------------------

1 Joop de Jong          -  Hans Berrevoets       1-0

2 Kees van't Hoff       -  Teus Slotboom, Sr     1-0

3 Cor Paans             -  Pearl Uyttenhove      0-1

4 Paul de Roos          -  Willem Weerdesteijn   1-0

5 Wim de Graaf          -  Wim Platje            1-0

6 Rob Truijens          -  Gijs van der Willigen ½-½

7 Jaap Mol              -  Jannes Dijk           0-1

  

 

Bekijk hier de stand na de zestiende ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Willem Platje

  

Nog één ronde te gaan: Strijd om zilver. Hans of Kees?

 

Sommige spelers bezinnen zich nu al over hoe Joop (thans 14 uit 14) sportief van de troon kan worden gestoten nadat hij voor de tweede keer is gehuldigd als de nieuwe kampioen. Joop was een avondje afwezig en sommige spelers leken zich bevrijd van de kampioensblik.

 

Wie een drone boven het schaakbord van Kees van 't Hoff en Pearl Uyttenhove zou laten vliegen zou in een film zien, dat schaken ook gemakkelijk is. Het gaat dan om de volgende (schaak)zaken: Kees ving de witte loper van Pearl in een gouden kooi, zette zijn paard op het sterkste zwarte veld neer zoals Spinhoven in zijn boeken ook uitlegt. Daarvoor moest hij nog wel even via de open b-lijn met de torens naar de tweede rij van Pearl. Na een complete afruil zou Kees gewoon een gewonnen eindspel krijgen met immers ook een vallende a-pion van Pearl. ”Het is een kwestie van techniek", placht grootmeester Jan Timman in zo'n situatie te zeggen. Pearl werd “gered” door het vallen van de vlag en moest het verder met de analyses van Kees en de omstanders doen. Hierdoor is de viervoudig Zwijndrechtse kampioen Kees op plaats drie terecht gekomen. Hij zag echter de tienvoudig kampioen van SV Zwijndrecht Hans Nunnikhoven verliezen van de nummer twee van de vorige competitie Hans Berrevoets. Hierdoor is de kans aanwezig, dat de nummer twee van vorige seizoen die plek wederom kan binnenhalen met in de laatste ronde alleen nog maar kampioen Joop de Jong als tegenstander. Hans Nunnikhoven tastte in de overgang van opening naar middenspel mis tegen Hans, die dat voordeel rustig vast hield. De verwachting is dat het tweede mooie affiche op 12 mei Kees van ’t Hoff, de nummer drie van dit moment, tegen de nummer drie van vorige seizoen Pieter Sandijck zal zijn.

 

 

Goud is voor Joop de Jong, maar wie gaan er beslag leggen op zilver en bronas?

 

De vijf andere partijen waren technisch interessant om te volgen, zeker de partijen in de eindspelfase. Johan Went liet dat tegen Anne Meeldijk zien. Hij had een pion op a3 staan en zodoende de witte koning in de hoek gekregen op a1. Anne Meeldijk was daardoor ver van de pionnen op de beide vleugels af, toen Johan een lopereindspel met ongelijke kleur inging. In feite kon hij zijn koning lange tijd als extra stuk gebruiken, waardoor hij zijn twee vleugelpionnen kon vrij spelen. Anne Meeldijk besloot de race naar de promotievelden maar niet helemaal uit te zitten.

 

Wim Platje had in de opening een enorme kans op winst laten liggen. In de eindspelfase voerde Teus Slotboom Sr. een vrije e-pion met kracht naar het promotieveld toe door de loper van Wim uiteindelijk alle verdedigingsmacht te ontnemen en zijn paard naar de goede velden te krijgen. De koning zorgde voor extra druk op belangrijke velden. Rob Truijens had tegen Piet Schüller de winst voor het grijpen, maar beide spelers speelden nog zo professioneel door, dat er uiteindelijk toch een remise uitrolde en de vrede weer net zo vriendschappelijk werd getekend als de wedstrijd begon.

 

Gijs van der Willigen is de laatste tijd in vorm, maar Cor Paans liet zien dat Gijs niet elke week het punt kan pakken. Hij had gewoon een vrijpion geregeld die na het ruilen van alle zware stukken een nieuwe dame zou gaan opleveren. Paul de Roos had net als bij pupillenvoetbal alle stukken om zijn Koning heen gezet en de ruimte die Pieter Sandijck kreeg om Paul van pionnen te ontdoen was voldoende voor uiteindelijk een terechte zege.

 

Op 12 mei dus de laatste clubavond van het seizoen 2014-2015!

 

Partijen in Ronde 15 - 5-5-2015.

----------------------------------------------------

1 Hans Nunnikhoven      -  Hans Berrevoets       0-1

2 Pearl Uyttenhove      -  Kees van't Hoff       0-1

3 Anne Meeldijk         -  Johan Went            0-1

4 Paul de Roos          -  Pieter Sandijck       0-1

5 Teus Slotboom, Sr     -  Wim Platje            1-0

6 Gijs van der Willigen -  Cor Paans             0-1

7 Piet Schuller         -  Rob Truijens          ½-½

  

 

Bekijk hier de stand na de vijftiende ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets

  

Nog twee ronden te gaan in poffertjessalon Visser

 

Het seizoen 2014-2015 is bijna voorbij. Voorzitter Cor Paans wees erop bij het begin van de veertiende ronde van het kampioenschap van De Willige Dame. Extern is De Willige Dame 1 inmiddels ook uitgespeeld na de 7-1 zege in de derde klasse KNSB, waardoor de degradatie naar de hoogste klasse RSB een strik kreeg. Uiteraard hoopt de teamcommissie onder leiding van Cor snel te weten, wie volgend seizoen 2015-2016 weer bij De Willige Dame doorgaan met extern spelen. Scheidend penningmeester Jaap Mol hoopt dat de laatste contributies binnenkomen van het seizoen 2014-2015. De nieuwe secretaris Willem Platje hoopt intussen al nieuwe leden voor het seizoen 2015-2016 te kunnen inschrijven. Daarom is zijn naam ook in de media terecht gekomen.

 

Intussen werden er acht partijen gespeeld en valt de hoge positie in het interne klassement van Gijs van der Willigen op. Hij won veel materiaal in zijn partij tegen Jannes Dijk. Ook Koos van Dalen (foto) had een topavond en zette Rob Truijens aan de kant. Koos onthulde wel dat hij extra schaakt met Cletus Thuraisingham, de topper van overdagschaakclub De Klockelaer. Dat is een goed voorbeeld van hoe het komende zomerreces door te komen op weg naar het seizoen 2015=2016 vanaf dinsdag 8 september.

 

Nog twee ronden op 5 en 12 mei zijn er beschikbaar om definitief te bepalen welke spelers met kampioen Joop de Jong het nieuwe seizoen even mogen beginnen op het erepodium. In de top is er zeker nog strijd om de eerste vijf plaatsen onder de nummer één. Kees van 't Hoff verloor snel een stuk in zijn partij tegen Joop en Hans Berrevoets wist hiervan de profiteren. Tegen zijn mede-vaste-invaller in het eerste team Pearl Uyttenhove begon hij rustig om in het centrum in positie te komen. Toen Pearl een paard te ver liet oprukken, kon Hans succesvol een koningsaanval opzetten.

 

Pieter Sandijck won van Johan Went en ging ook richting top vijf. In een zeer gecompliceerde stelling zag Johan zijn koningsaanval niet doorslaan. Het kostte hem de kwaliteit. Johan taxeerde de stand daarna als heel goed voor Pieter en gaf tot enige verbazing van zijn tegenstander op met de woorden: “Ik denk dat jij dit wel zult gaan winnen…” Teus Slotboom Sr. verloor één analyse, maar dat deed hij graag, want hij wist toen Cor Paans een goede aanval dacht te hebben dwingend terug te slaan in de partij. Anne Meeldijk en Piet Schuller hadden een rustige partij, waarbij Piet op een bepaald moment een stuk en drie pionnen minder had en dus verloor.

 

Paul de Roos bestreed de witte opzet van Wim Platje met het Scandinavisch. Na aanvankelijk voordeel deed Wim op de damevleugel wat inaccurate zetten en moest hij secuur spelen om niet in het nadeel te raken. Dat deed hij adequaat. Beide spelers speelden vervolgens niet steeds de beste zetten en in gelijke stand bood Paul remise aan, wat door Wim werd geaccepteerd.

 

Partijen in Ronde 14 - 28-4-2015.

----------------------------------------------------

1 Kees van't Hoff       -  Joop de Jong          0-1

2 Hans Berrevoets       -  Pearl Uyttenhove      1-0

3 Johan Went            -  Pieter Sandijck       0-1

4 Teus Slotboom, Sr     -  Cor Paans             1-0

5 Piet Schuller         -  Anne Meeldijk         0-1

6 Wim Platje            -  Paul de Roos          ½-½

7 Jannes Dijk           -  Gijs van der Willigen 0-1

8 Koos van Dalen        -  Rob Truijens          1-0

  

 

Bekijk hier de stand na de veertiende ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets en Wim Platje

  

Eerste play-off ronde: Volop strijd om de plaatsen twee en drie

 

De dertiende ronde, tevens de eerste ronde van de play-offs, telde zeven partijen en Joop de Jong won. Niets nieuws onder de zon zou je op het eerste gezicht zeggen. De dertiende achtereenvolgende overwinning in even zovele partijen van de “inmiddels-kampioen” van deze competitie. Toch heeft Joop er ook deze keer weer voor moeten strijden. Teus Slotboom Sr. gaf Joop goed tegenspel, maar de vier pionnen van Joop waren net iets sterker dan de overgebleven drie van Teus. Dat ene pionnetje meer werd een promotie-pionnetje en bezegelde het lot van Slotboom de Oudere.

 

Vita Praesidem *) Cor Paans speelde met wit tegen Anne Meeldijk en gaf in de opening al snel een pion weg. Vervolgens ruilde hij een paard in voor drie pionnen, waardoor hij toch nog aardig uit de opening kwam. Nadat Cor op zet 25 nog een pionnetje teruggewonnen had werd er na 28 zetten remise overeengekomen. Bij Hans Nunnikhoven tegen Pearl Uyttenhove was de offensieve ontwikkeling van de stukken van Hans zo overweldigend dat Pearl er eigenlijk niet meer aan te pas kwam. Hans stijgt hierdoor naar de tweede plaats in de rangschikking.

 

Jannes Dijk heeft in zijn partij tegen Johan Went gewonnen gestaan, maar door concentratieverlies deed hij een verkeerde zet en dat bracht de winst bij Johan. Paul de Roos nam een remise-aanbod van Gijs van der Willigen aan maar in de analyse achteraf bleek, dat Paul toch maar beter even door had kunnen spelen.

 

Rob Truijens (foto) won van Jaap Mol, hetgeen toch op zijn minst wel verrassend genoemd mag worden. Rob is door dit resultaat inmiddels van het dragen van de rode lantaarn verlost. Pieter Sandijck hield zich de nummer drie in het klassement Kees van ’t Hoff met een remise van het lijf.

 

Partijen in Ronde 13 - 14-4-2015.

----------------------------------------------------

1 Joop de Jong          -  Teus Slotboom, Sr     1-0

2 Pieter Sandijck       -  Kees van't Hoff       ½-½

3 Hans Nunnikhoven      -  Pearl Uyttenhove      1-0

4 Jannes Dijk           -  Johan Went            0-1

5 Cor Paans             -  Anne Meeldijk         ½-½

6 Paul de Roos          -  Gijs van der Willigen ½-½

7 Rob Truijens          -  Jaap Mol              1-0

  

 

Bekijk hier de stand na de dertiende ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

 

*) Latijn:. “Voorzitter voor het leven”)

Terug naar boven

Cor Paans & Wim Platje

  

Joop de Jong kan de titel al gaan vieren bij De Willige Dame

 

Met nog vier ronden te gaan in het voorjaarskampioenschap 2015, kan Joop de Jong (foto) de titel niet meer ontgaan. Zelfs als hij in alle vier de nog resterende ronden zou verliezen en één speler vier keer op rij zou winnen, dan is het gat dat Joop inmiddels met de concurrentie geslagen heeft te groot om gedicht te worden. Heel anders was het voor Joop in de twee voorgaande competities, toen hij de concurrentie aan moest met Marcel Pluymert, die de eerste prijs net voor Joops neus wegkaapte en Hans Berrevoets, die in de vorige competitie nipt tweede werd. In de geschiedenis van De Willige Dame, die teruggaat tot 1983, is er overigens geen speler geweest die 12 uit 12 haalde. De grootste tegenstander voor Joop was niet de tegenstander, maar dat was hijzelf. Elke ronde moet hij motivatie en concentratie maximaliseren. De tegenstander speelt vrijuit, want remise spelen of zelfs winnen van Joop is een dagprijs.

 

Anne Meeldijk staat bekend als een gedegen speler, die zijn stelling goed verdedigbaar kan houden. Joop legde een zwakke pion vast op b3 en ging er uiteindelijk met zijn koning als stuk naar toe om zijn twaalfde winst in de lopende competitie te incasseren. Aanstaande dinsdag heeft hij intern een avond rust en mag hij zijn snelschaakcapaciteiten laten zien in het snelschaakkampioenschap van De Willige Dame.

 

Vier spelers lijken te gaan strijden om de bezetting van de plaatsen twee tot en met vijf: Kees van “t Hoff, Hans Berrevoets, Pearl Uyttenhove en Hans Nunnikhoven. Johan Went voert de achtervolgende groep aan op honderd keizerpunten afstand.

 

Kees van ’t Hoff moest het als viervoudig kampioen van Zwijndrecht opnemen tegen de achtvoudig kampioen Hans Nunnikhoven. Kees sluit in de tweede klasse van de Rotterdamse Schaakbond het seizoen op bord twee af. Hans haalde honderd procent als kopman van De Willige Dame 2 in de derde klasse. Stap voor stap ging Hans de controle overnemen op het bord met twee oprukkende pionnen als stormram. Hierdoor verloor Kees even de tweede plaats op de ranglijst aan Hans Berrevoets, die na een aantal remises in vorige competities eindelijk eens won van Pieter Sandijck. Pieter overschatte de mogelijkheden van een vrijpion en moest na lang manoeuvreren opgeven.

 

Pearl Uyttenhove zette uiteindelijk zoveel druk via de f-lijn dat de stelling van Piet Schuller bezweek. Teus Slotboom Sr. trof een hoffelijke Jannes Dijk, die een stuk in niets investeerde en verloor. Johan Went straalde rust en gedegenheid uit, won van Paul de Roos en kan vanaf plek zes nog enige invloed uitoefenen op de verdeling van de plekken twee tot en met vijf. Kees Klok was heer, meester en dichterlijk bezig tegen Willem Weerdesteijn, die tegen de geconcentreerd spelende Kees te weinig weerwerk had.

 

Voorzitter Cor Paans ging voortvarend van start tegen Wim Platje. In een Koningsindisch driepionnenspel speelde hij reeds op de zesde zet d5. Best wel speelbaar, maar toen er na een afruil ook nog een pion op e5 verscheen, kon die door Wim met één zet tweemaal worden aangevallen en buitgemaakt. Cor verdedigde zich lang, taai en inventief. Wim had voortdurend het initiatief en een pion meer, maar stemde, ondanks een wat betere stelling en op voorstel van Cor, laat op de avond in met remise. Wim klimt door dit resultaat wel de top-tien binnen.

 

Op 7 april is er snelschaken voor iedereen. Een soort paastoernooi, aldus de Stem van Dordt. Op 14 april gaat het interne kampioenschap verder alleen op 21 april onderbroken door een ledenvergadering.

 

Partijen in Ronde 12 - 31-3-2015.

---------------------------------------------------

1 Anne Meeldijk         -  Joop de Jong         0-1

2 Kees van't Hoff       -  Hans Nunnikhoven     0-1

3 Pieter Sandijck       -  Hans Berrevoets      0-1

4 Pearl Uyttenhove      -  Piet Schuller        1-0

5 Johan Went            -  Paul de Roos         1-0

6 Teus Slotboom, Sr     -  Jannes Dijk          1-0

7 Cor Paans             -  Wim Platje           ½-½

8 Willem Weerdesteijn   -  Kees Klok            0-1

  

 

Bekijk hier de stand na de twaalfde ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Wim Platje

  

Top-vier wint bij schaaksociëteit De Willige Dame

 

Met nog vijf ronden kampioenschap van De Willige Dame in het seizoen 2014-2015 voor de boeg - tot ergens half mei - won in de elfde ronde de voltallige top-vier. Voordat het om de 64 velden draaide, had voorzitter Cor Paans enige feestelijke woorden gesproken. Hij juichte het kampioenschap van het tweede team toe en keek terug op de eerste overwinning van het eerste team in de landelijke competitie. Tevens maakte Cor Paans de activiteiten voor het slot van het seizoen 2014-2015 bekend. Deze staan inmiddels ook vermeld op de website op de agenda. Komende dinsdag is de laatste ronde van de eerste cyclus. Dat houdt in dat daarna de top de ereplaatsen weer in onderlinge playoff-duels zal gaan verdelen.

 

Op dinsdag 7 april is er even een pauze in het kampioenschap. Dan wordt er gestreden om het snelschaakkampioenschap van de club. Tot wanneer precies de interne competitie loopt, hangt ook nog even af van hoe Poffertjessalon Visser bereikbaar blijft met de komende festiviteiten voor de deur, zoals Koningsdag en Bevrijdingsdag.

 

De wederwaardigheden van de elfde ronde: Koploper Joop de Jong speelde in de jaren zeventig van de vorige eeuw al samen met Paul de Roos, die toen nog ex-KNSB-speler werd genoemd. Joop won ditmaal en daarmee tevens zijn elfde achtereenvolgende partij. Met nog vijf ronden voor de boeg zet hij een nu al historische score neer.

 

Pearl Uyttenhove moest nog een leerlinge bijles geven en kwam wat later. Wellicht was hierdoor de concentratie van zijn tegenstander, de altijd solide Pieter Sandijck, minder, want hij deed reeds op de zesde zet Pearl een paard cadeau. De landelijke arbiter Kees van ’t Hoff perkte gaandeweg de partij het speelveld van de landelijke speler Johan Went meer en meer in en won. Daarmee liet Kees nog eens nadrukkelijk zijn claim op de tweede plaats gelden. Hans Berrevoets bleef met kunst- en vliegwerk tegen Cor Paans op de been, die echter in het eindspel tegen een counter aanliep en zo toch geen remise kon maken.

 

      

 

Drie winnaars in ronde elf. V.l.n.r: Kees van ’t Hoff, Jannes Dijk en Willem Weerdesteijn

 

Hans Nunnikhoven maakte samen met Teus Slotboom van de partij een soort van compositie. Op een gegeven moment verschenen er een zwart en een wit paard op de hoekvelden, waar beiden een toren buit hadden gemaakt. Hans won de partij uiteindelijk. Viertal-spelers Piet Schuller en Wim Platje bestreden elkaar na de Van Geet-opening van Piet op al snel onbekend theoretisch terrein. Da dames verdwenen al vlot van het bord en er ontstond een strategische laveerpartij, waarin Wim een pion voor kwam. Dat was echter niet voldoende om het evenwicht zodanig te verstoren, dat er voor hem winst in zat. Op voorstel van Wim werd er door de dubbelkampioenen besloten om het punt te delen. Het bleek de enige remise van de avond. Piet klimt hierdoor wel naar de zevende plaats in de rangschikking.

 

Jannes Dijk klaagde ondanks zijn overwinning op Gijs van der Willigen, dat hij slecht had gespeeld. Zelfs een eenvoudige damewinst had hij pas na lang naar het bord staren gezien. Niettemin de derde overwinning van Jannes. Anne Meeldijk betrad de top-tien door zijn zege op Rob Truijens. In alle stilte trok Willem Weerdesteijn in zijn partij tegen Koos van Dalen aan het langste eind.

 

Partijen in Ronde 11 - 24-3-2015.

----------------------------------------------------

1 Paul de Roos           -  Joop de Jong         0-1

2 Johan Went             -  Kees van't Hoff      0-1

3 Pearl Uyttenhove       -  Pieter Sandijck      1-0

4 Hans Berrevoets        -  Cor Paans            1-0

5 Hans Nunnikhoven       -  Teus Slotboom, Sr    1-0

6 Piet Schuller          -  Wim Platje           ½-½

7 Anne Meeldijk          -  Rob Truijens         1-0

8 Gijs van der Willigen  -  Jannes Dijk          0-1

9 Koos van Dalen         -  Willem Weerdesteijn  0-1

  

 

Bekijk hier de stand na de elfde ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Wim Platje

  

Strijd om de ereplaatsen twee en drie volop bezig

 

De vaste verslaggevers Hans Berrevoets en Wim Platje ontbraken beiden in de tiende ronde op het appèl, zodat de lezer het deze keer moet doen met het volgende op afstand geschreven rondeverslag:

 

Terwijl Cor Paans Joop de Jong niet kon temmen zoals in de vorige competitie, is de strijd om de ereplaatsen twee en drie nog volop bezig. Voorlopig mag Kees van 't Hoff daarop de meeste aanspraak maken na zijn overwinning op Pearl Uyttenhove, die hierdoor nu op de derde plaats staat. Hans Berrevoets staat nu op vier, net buiten het podium. Pieter Sandijck lijkt bekomen van zijn onverwachte remise tegen Gijs van der Willigen van vorige week. In het duel tegen nummer vier Johan Went sleepte hij het punt binnen en steeg daarmee naar de zesde plaats, een plaatsje achter Johan, die nu plaats vijf op de ranglijst inneemt. Gijs van der Willigen kon de stijgende lijn niet voortzetten en moest het punt laten aan Piet Schuller, die nu weer aan de poort van de top-10 klopt.

 

Ton van der Breggen (foto) gaat de laatste tijd ook al steeds beter spelen. Door zijn overwinning op Kees Klok staat hij nu op een keurige 50%-score. Paul de Roos is door zijn overwinning op Jannes Dijk nu ook in de top-10 aanwezig. Hij staat achtste. Verder viel er slechts één remise te noteren en dat was die tussen Teus Slotboom Sr. en Anne Meeldijk. Koos van Dalen kon een punt bijschrijven door zijn winst op Rob Truijens.

 

Het kampioenschap van De Willige Dame houdt daarmee de sportieve spanning vast met natuurlijk nog de vier partijen in het vooruitzicht, die vanaf het begin van de kampioenschappen in poffertjessalon Visser de play-offs heten. De interne competitie zal binnenkort weer het belangrijkste bindmiddel zijn binnen de vereniging. De Willige Dame 2 speelt namelijk aanstaande vrijdag de slotwedstrijd uit tegen 3-Torens. Om de promotie en/of het kampioenschap binnen te halen moet er dan wel een goed resultaat neergezet worden.

 

Team 1 zal aanstaande zaterdag volgens de laatste becijferingen (alweer) voor de laatste theoretische kans gaan op handhaving in de derde klasse KNSB, maar per ronde wordt die opdracht zwaarder, want nul matchpunten blijft toch wel weinig. Supporters zijn uiteraard vanaf 12 uur welkom bij de buren in de Gijs van Aardennezaal van Den Witten Haen.

 

Partijen in Ronde 10 - 17-3-2015.

----------------------------------------------------

1 Joop de Jong          -  Cor Paans             1-0

2 Kees van't Hoff       -  Pearl Uyttenhove      1-0

3 Pieter Sandijck       -  Johan Went            1-0

4 Teus Slotboom, Sr     -  Anne Meeldijk         ½-½

5 Jannes Dijk           -  Paul de Roos          0-1

6 Piet Schuller         -  Gijs van der Willigen 1-0

7 Ton van der Breggen   -  Kees Klok             1-0

8 Rob Truijens          -  Koos van Dalen        0-1

  

 

Bekijk hier de stand na de tiende ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Wim Platje

  

Verrassende uitslagen in negende ronde DWD-kampioenschap

 

Voordat de negende ronde van de interne competitie begon, blikte voorzitter Cor Paans nog even terug op de laatste wedstrijd van het eerste team. Op 21 maart is er thuis wederom een laatste kans op handhaving in de landelijke competitie, maar elke ronde komt het degradatiespook naar het district dichterbij. Het kampioensviertal mocht deze avond de competitie afsluiten tegen de goede bekenden van De IJssel.

 

De competitie is nog zes avonden lang tussen maart en begin mei, maar Joop de Jong kan met zijn score van 9 uit 9 gaan aftellen. De nummers twee en drie van vorig seizoen, Hans Berrevoets en Pieter Sandijck, liepen averij op. Hans tastte in een aanvallende stelling mis tegen Pearl Uyttenhove, die met een simpele zet, een aftrekschaak, een dame rijker werd. Op passende wijze juichte Pearl, die zo een sprong naar de tweede plaats in het klassement maakte. Gijs van der Willigen verraste Pieter met een remise. Hij wist de aanvallende kracht van Pieter toch te weerstaan en staat hoger dan ooit in de ranglijst.

 

     

 

Verrassende resultaten: Gijs van der Willigen (links) weerstond Pieter Sandijck en Pearl Uyttenhove tructe Hans Berrevoets

 

Tussen deze uitslagen door ging koploper Joop de Jong in het vertrouwde tempo door. Hij gaf Kees van 't Hoff een geïsoleerde pion en dwong Kees tot een actieve verdediging, die uiteindelijk geen stand hield. Kees na afloop: “Ik heb mijn best gedaan, meer kon ik niet doen.” Tussendoor had Cor Paans een goed gevoel bij zijn partij tegen Johan Went, die toch nog terugkwam tot een remise. In de luwte van al het schaakgeweld wonnen Teus Slotboom Sr. en Paul de Roos van respectievelijk Willem Weerdesteijn en Rob Truijens.

 

De strijd om de ereplaatsen twee en drie is in elk geval spannender dan ooit en met zes partijen voor de boeg is de gehele top-10, minus de koploper, wel kandidaat te noemen.

 

Partijen in Ronde 9 - 10-3-2015.

---------------------------------------------------

1 Joop de Jong          -  Kees van't Hoff      1-0

2 Pearl Uyttenhove      -  Hans Berrevoets      1-0

3 Cor Paans             -  Johan Went           ½-½

 4 Gijs van der Willigen -  Pieter Sandijck      ½-½

5 Willem Weerdesteijn   -  Teus Slotboom, Sr    0-1

6 Paul de Roos          -  Rob Truijens         1-0

  

 

Bekijk hier de stand na de negende ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Wim Platje

  

Kees van ’t Hoff rukt op naar de tweede plaats

 

Na acht van de vijftien ronden in het kampioenschap van De Willige Dame is het meest opvallende feit in de rangschikking, de opmars van Kees van 't Hoff vanuit de onderste regionen na twee ronden naar de tweede plaats nu. Hij staat wel een zee aan keizerpunten achter op Joop de Jong, die met 8 uit 8 een historisch moyenne laat zien.

 

Titelhouder Joop kwam twee competities geleden maar enkele keizerpunten tekort om kampioen te worden en had in de vorige competitie enkele ronden voor het einde nog even één keer een andere naam voor zich in de rangschikking staan. Dit seizoen staat Joop op één vanaf de eerste ronde en de kans is groot dat voor de eerste keer in de geschiedenis van De Willige Dame alle avonden dezelfde naam op één staat. De vraag die de andere landelijke spelers van de club stellen is: Wie lukt het om Joop nog een halfje of een heel punt afhandig te maken? Voorzitter Cor Paans reageert op zulke waarnemingen altijd gevat, gezien het aantal spelers dat soms in team 1 meedoet: ,,Een belangrijk deel van onze club bestaat uit landelijke spelers". Hij was de vorige competitie de man die Joop zijn eerste nederlaag toe bracht na zeven ronden. In de dertiende ronde verloor Joop voor de laatste keer, dus heeft hij nu zelfs over twee competities gemeten een score van 10 uit 10. De laatste nederlaag moest hij incasseren in de achtste ronde! In de achtste partij stond Joop vanuit de opening op achterstand tegen Hans Nunnikhoven, maar hij wist de koning van Hans in het open veld te krijgen zonder bescherming van pionnen. Hans wist nog wel met zijn stukken voor enige bescherming te zorgen, maar Joop controleerde ondanks toenemende tijdnood steeds meer velden en won.

 

   

 

Links Cor Paans, die een late zege boekte. Kees van ’t Hoff werd door zijn overwinning de lachende tweede.

 

Kees van 't Hoff had een lek aangetoond in de openingsvoorbereiding van Hans Berrevoets. Vooraf had Kees Hans al zand in de ogen gestrooid door in een vriendelijke tweekamp slechts een halfje te scoren. ,,Het gaat echter om de echte partij", had de viervoudig kampioen van Zwijndrecht toen vastgesteld. Ondanks de zwarte kleuren wist Kees het voordeel voldoende vast te houden en voor het oog van de halve vereniging moest Hans na 67 zetten het hoofd buigen. “Kees, mag ik je hartelijk feliciteren met deze overwinning” en: “De overwinning komt Kees toe", aldus de oude nummer twee van de ranglijst tegen de nieuwe nummer twee in het klassement na acht (!) ronden. Hans neemt nu de derde plaats in.

 

Johan Went blijft ook in de buurt van de podiumplaatsen twee en drie koersen en won vrij snel van de meestal gedegen spelende Anne Meeldijk. Johan is de vierde man op de ranglijst. Kees Klok verloor haast geruisloos van Pearl Uyttenhove, die de weg omhoog duidelijk heeft gevonden. Piet Schuller en Paul de Roos speelden een lange en gelijkwaardige partij, die werd bezegeld met een gelijk spel. Willem Weerdesteijn staat in de buurt van plaatsen in het klassement waar hij zelden staat, maar klom wel weer wat door winst op Rob Truijens. Onnodig te zeggen (zie het verslag van vorige week) dat Willem er deze avond wél in slaagde zijn dame binnen boord te houden.Teus Slotboom Sr. had een gemotiveerd spelende Cor Paans tegenover zich. Het eindspel, waarin Cor een dame voor een toren had was vanwege de tijdnood voor beide spelers zenuwslopend. Teus moest tenslotte ver na elf uur Cor de hand schudden.

 

Fons Claessen behaalde een vlotte en regelmatige overwinning op Gijs van der Willigen. Jannes Dijk kwam zeer snel in het nadeel tegen Wim Platje. Toen echter een combinatie van Wim ergens een lekje vertoonde kreeg Jannes de kans op een remise of zelfs meer. In het eindspel, waarin Wim met een loper en een (vrij)pion meer het tegen een toren van Jannes moest opnemen, kwam Jannes door secuur spel van Wim in de problemen. Die groeiden hem langzaam boven het hoofd: Jannes maakte een fout, die hem de toren en de partij kostte.

 

Partijen in Ronde 8 - 3-3-2015.

---------------------------------------------------

1 Hans Nunnikhoven      -  Joop de Jong         0-1

2 Hans Berrevoets       -  Kees van't Hoff      0-1

3 Johan Went            -  Anne Meeldijk        1-0

4 Kees Klok             -  Pearl Uyttenhove     0-1

5 Cor Paans             -  Teus Slotboom, Sr    1-0

6 Paul de Roos          -  Piet Schuller        ½-½

7 Gijs van der Willigen  -  Fons Claessen       0-1

8 Wim Platje            -  Jannes Dijk          1-0

9 Rob Truijens          -  Willem Weerdesteijn  0-1

  

 

Bekijk hier de stand na de achtste ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Wim Platje

  

Tijdnood beslissend in topduel Johan Went – Joop de Jong

 

Na zeven van de vijftien ronden in het kampioenschap van De Willige Dame staan de nummers een en twee van de vorige competitie weer samen bovenaan. Joop de Jong is echter koploper met een ongekende score: zeven uit zeven. Dat levert een al even ongekende voorsprong in keizerpunten op van bijna tweehonderd. Hans Berrevoets, de nummer twee van de vorige competitie, komt niet verder dan 5 uit 7. Ter illustratie: Hans heeft eveneens bijna tweehonderd keizerpunten voorsprong op Cor Paans, maar die staat twaalfde. Hans staat dan ook maar net voor op Hans Nunnikhoven en Kees van ’t Hoff. De laatste is overigens met vier overwinningen opvallend teruggekeerd in de top waar de viervoudig kampioen van schaakclub Zwijndrecht zich thuis voelt. In de middenmoot valt overigens op dat Gijs van der Willigen met een score van vijftig procent in het klassement staat.

 

In de zevende ronde stonden negen partijen op het affiche en dat is een mooi aantal. Door vakanties en dergelijke waren niet alle vaste spelers naar poffertjessalon Visser afgereisd. Joop de Jong trof een geconcentreerd spelende Johan Went, die alles uit de kast haalde, maar een loper op de witte velden had, die weinig kon doen, terwijl Joop voor zijn zwarte witveldige loper alle ruimte kreeg. Johan wist nog wel de koning van Joop klem in de hoek te zetten, maar de tijd tikte meedogenloos door. Joop kwam met de dame dreigend de witte stelling binnen en dreigde mat. Na een afwikkeling in tijdnood, bleek Joop daaraan een loper over te houden. Johan zag, dat Joop in de resterende drie minuten het karwei wel zou kunnen klaren en gaf na geweldige tegenstand te hebben geboden op.

 

      

 

Jannes Dijk won na lange strijd. Gijs van der Willigen willigde Willem Weerdesteijns wens tot damewinst in.

 

Teus Slotboom Sr. werd een week lang gecoacht om toch vooral tegen Hans Berrevoets voluit te gaan, net zoals hij hem bij snelschaaktoernooien al een paar keer had verhinderd om eerste te worden. Hans had ook al eens na 46 zetten met geluk de winst gepakt, maar pakte het nu koersvast aan. Toen Teus op de zestiende zet een lastig te verdedigen pionnenvleugel kreeg aan de damezijde werd alles afgeruild en werd via een pionneneindspel na 46 zetten (!) de winst door Hans gepakt. Een bord naast Teus hield de coach alles goed in de gaten. Kees van 't Hoff won daar van Cor Paans die er nog een lange partij van kon maken met zijn twee paarden tegen een loper en een toren. Kees had echter een vrijpion tot zijn beschikking. Koos van Dalen ging lekker tegen Paul de Roos, veroverde de dame, maar een moment van onoplettendheid kostte teveel hout.

 

Plotseling werd de stilte verbroken door een kreet, eigenlijk meer een diepe moedeloze zucht uit box twee, waar door Gijs van der Willigen Willem Weerdesteijns willig wijfje wreed was weggenomen. Willem Weerdesteijns weeklagen was warempel weer waarachtig wanhopig. We weten wel waarom, want Willem Weerdesteijn heeft een naam hoog te houden in het weggeven of onbeheerd laten staan van een dame. Eens deed hij dat enkele speelavonden achter elkaar en toen hij uiteindelijk alleen een toren weggaf, zei hij volgens mensen binnen gehoorsafstand: “We gaan vooruit.” Met een grimlach probeerde hij nog even door te gaan, maar hij moest tegen “Gijs van der Willigen Dame” uiteindelijk toch een nul accepteren.

 

Boeiend voor de omstanders was de partij van Pearl Uyttenhove tegen Wim de Graaf, waarbij Pearl twee torens tegen een dame kreeg. De strijd golfde daarna enige tijd rondom de remise, vooral toen Pearl zijn pion op e3 verzwakte door f4 te spelen. Uiteindelijk genoten de omstanders van de remise. Jannes Dijk had een lange partij tegen Rob Truijens waarbij er een dynamisch evenwicht leek te bestaan. Jannes dreigde zijn loper op e8 te verliezen, maar kon weer het paard op b3 onder druk houden. In de slotfase had Rob de loper kunnen winnen, maar gaf in plaats daarvan een paard weg. Uiteindelijk ging het punt toch naar Jannes.

 

Het indelingsprogramma koppelde deze avond toevallig ook nog eens de vier kampioenen van de viertallencompetitie D aan elkaar. Anne Meeldijk moest het opnemen tegen captain Piet Schuller, terwijl Wim Platje de degens kruiste met Fons Claessen. Piet had kennelijk zijn avond niet, want een schaak van een van Annes torens kostte hem een loper in een door eerder materiaalverlies toch al geteisterde stelling. Anne verontschuldigde zich tegenover zijn ploeggenoot min of meer voor de winnende zet: “Ja, dit kon ik toch niet ongestraft voorbij laten gaan…” Piet was het daar mee eens en Wim Platje mompelde in het voorbij gaan iets van: “Dit is broedermoord…” Fons Claessen had met zwart tegen het Spaans van Wim de tegenwoordig populaire Berlijnse verdediging 3. …, Pf6 gekozen. Een sterk pionnencentrum kwam op de witte stelling af, maar Wim negeerde die dreiging en zocht zijn kansen op de koningsvleugel. De g-lijn kwam open en de witte dame begaf zich, ondersteund door een paard op f5, naar h5. Fons pareerde de matdreiging van paard en dame echter net op tijd met Kh7, Tg8 en Tg6. In een stelling, die door Wim niet werd vertrouwd, maar volgens computeranalyses achteraf wit toch wel kansen bood werd op voorstel van Wim tot remise besloten.

 

Partijen in Ronde 7 - 24-2-2015.

----------------------------------------------------

1 Johan Went            -  Joop de Jong          0-1

2 Teus Slotboom Sr      -  Hans Berrevoets       0-1

3 Kees van't Hoff       -  Cor Paans             1-0

4 Pearl Uyttenhove      -  Wim de Graaf          ½-½

5 Anne Meeldijk         -  Piet Schuller         1-0

6 Wim Platje            -  Fons Claessen         ½-½

7 Koos van Dalen        -  Paul de Roos          0-1

8 Willem Weerdesteijn   -  Gijs van der Willigen 0-1

9 Jannes Dijk           -  Rob Truijens          1-0

  

 

Bekijk hier de stand na de zevende ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

 

Tenslotte nog iets over de extern spelende teams: Team 3, of het eerste viertal, is al kampioen. Team 2 moet nog enkele bordpunten halen voor promotie en kampioenschap en team 1 gaat op 7 maart naar Bergen op Zoom toe om met nog vier KNSB-wedstrijden voor de boeg de laatste kansen te pakken in de strijd tegen degradatie.

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Wim Platje

  

Toppers blijven winnen in kampioenschap De Willige Dame

 

De wedstrijd van het tweede team op de avond ervoor, wat vakanties en de griepepidemie zorgden voor een matig bezette zesde ronde in het voorjaarskampioenschap van De Willige Dame. De toppers wonnen. Joop de Jong staat eerste met 190 keizerpunten voorsprong op nummer twee Hans Nunnikhoven, die niet in actie kwam en 200 punten voor op nummer drie Hans Berrevoets.

 

Pearl Uyttenhove hield Joop de Jong tot bijna sluitingstijd bezig. Joop taxeerde een pionoffer zijnerzijds achteraf als wellicht minder correct. Uiteindelijk won Joop toch het eindspel van koning, toren, paard en vijf pionnen tegen koning, toren, loper en vijf pionnen van Pearl, doordat de vrije a-pion van Joop niet meer te stoppen was.

 

Piet Schuller was toch enigszins geïntimideerd door het loperoffer op h2 van Hans Berrevoets zo verklaarde hij na afloop. Hij had het offer beter kunnen aannemen. Nu werd hij vlot weggezet.

 

Wim Platje besloot voor het eerst eens uit te proberen of het Nimzo-Indisch misschien iets voor hem was tegen 1.d4. Hij had beter de theorie eerst nog eens goed kunnen doornemen, want een paar behoorlijke openingsfouten leverden een deplorabele stelling op. Tegenstander Kees van ’t Hoff kegelde hem vervolgens met behulp van een oppermachtig loperpaar van het bord. Commentaar van Wim na afloop: “Speel nimmer zo Nimzo zoals ik.”

 

Teus Slotboom Sr. (foto) boekte met de zwarte stukken een enigszins verassende remise tegen oud-kampioene Naomi Snikkers. Teus was zelfs van mening, dat hij iets beter had gestaan. Hij vindt zich nu terug op plaats vijf in de stand.

 

Sinds zijn onverwachte winst in de tweede ronde op Kees van ’t Hoff gaat het met Rob Truijens wat minder. Ditmaal was Ton van der Breggen degene, die er met de winst vandoor en met de eer ging strijken.

 

Anne Meeldijk en Paul de Roos speelden een evenwichtige partij, die uiteindelijk even evenwichtig eindigde als hij begonnen was. Voorzitter Cor Paans tenslotte, bereikte een stelling, waarin het voor secretaris-penningmeester Jaap Mol vrijwel niet meer mogelijk was om nog goede zetten te doen. Cor staat door zijn winst nu in de top-tien.

 

Partijen in Ronde 6 - 17-2-2015.

---------------------------------------------------

1 Joop de Jong          -  Pearl Uyttenhove     1-0

2 Piet Schuller         -  Hans Berrevoets      0-1

3 Naomi Snikkers        -  Teus Slotboom, Sr    ½-½

4 Kees van't Hoff       -  Wim Platje           1-0

5 Cor Paans             -  Jaap Mol             1-0

6 Anne Meeldijk         -  Paul de Roos         ½-½

7 Rob Truijens          -  Ton van der Breggen  0-1

  

 

Bekijk hier de stand na de zesde ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Redactie De Willige Dame

  

Joop de Jong en Hans Nunnikhoven in de favorietenrol

 

Het was dinsdag 10 februari een bijzondere avond met het derde team van De Willige Dame en tevens het eerste viertal op de uiteindelijk geslaagde kampioenskoers. Daarnaast was het alweer de vijfde ronde van het kampioenschap van de club met na afloop Joop de Jong en Hans Nunnikhoven nog meer in de favorietenrol. Pieter Sandijck en Hans Berrevoets moesten een stapje terug doen. Pieter Sandijck legde met de zwarte stukken Joop de Jong echter wel het vuur na aan de schenen. (foto) Tot aan de vliegende tijdnoodfase met voor beiden nog drie minuten op de klok was de uitslag ongewis. Toen blunderde Pieter helaas de dame weg en trok Joop derhalve aan het langste eind. Door de winst van Johan Went op Teus Slotboom Sr. staat de teamleider van De Willige Dame 1 op de derde plaats en dat past hem zeker wel.

 

Vanzelfsprekend was er vooraf een toespraak van voorzitter Cor Paans met het verzoek aan de schakers van de stadsgenoot anno 1888 – SC Dordrecht - om vooral mee te helpen aan het kampioensfeest van De Willige Dame. Het was een bijzonder duel, want aan de beiden kanten zaten veel spelers, die elkaar ook op donderdagmorgen tegenkomen bij de succesvolle overdagclub De Klockelaer. Daarom was de persdienst van De Klockelaer en tomsschaakboeken.nl in de persoon van Tom van Bokhoven uitgerukt om alles nog eens fotografisch voor de geschiedenis vast te leggen.

 

Partijen in Ronde 5 - 10-2-2015.

----------------------------------------------------

1 Joop de Jong           -  Pieter Sandijck      1-0

2 Hans Berrevoets        -  Hans Nunnikhoven     0-1

3 Teus Slotboom, Sr      -  Johan Went           0-1

4 Pearl Uyttenhove       -  Koos van Dalen       1-0

5 Paul de Roos           -  Kees van't Hoff      0-1

6 Gijs van der Willigen  -  Rob Truijens         1-0

  

 

Bekijk hier de stand na de vijfde ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets

  

Joop de Jong en Hans Nunnikhoven nog op honderd procent

 

Na vier van de vijftien ronden staan Joop de Jong (4 uit 4) en Hans Nunnikhoven (2 uit 2) duidelijk aan de top met een honderd procent score. Hans Berrevoets moest tegen Joop een stapje terugdoen, nadat deze hem naar eigen zeggen met rustig spel uiteindelijk het volle punt afhandig had gemaakt. ”Joop is de terechte koploper, maar we hebben nog elf kansen", aldus de nummer twee van vorig seizoen over de titelhouder.

 

Wim Platje hield het met zwart in de pen-variant van het Siciliaans lang vol tegen Hans Nunnikhoven en kwam zelfs even twee pionnen voor. Hans vreesde ergens een grote fout gemaakt te hebben, maar dat was bij analyse achteraf niet het geval. Nu kwam Wim door zijn inhaligheid onder zware druk te staan. Toen hij na taai verdedigen de remise zag gloren, deed hij in een moment van onachtzaamheid een pion cadeau en dat bleek uiteindelijk beslissend. Piet Schuller bleef tot zijn eigen verbazing op de been tegen Pieter Sandijck en dwong remise af in een eindspel met ongelijke lopers.

 

           

 

Nieuweling Jannes Dijk (links) boekte zijn eerste overwinning. Kees Klok deed hetzelfde in zijn eerste partij van dit seizoen

 

Kees Klok had een aangename avond tegen Rob Truijens, die hem een stuk cadeau deed. Kees van 't Hoff leek met een vrijpion kansen te hebben, maar toen zijn aanval niet doorsloeg gebruikte Wim de Graaf zijn koning als stuk en werd Kees verslagen. Paul de Roos en Jaap Mol verwisselden nog even van stoel in box 1, maar de uitslag bleef remise. Jannes Dijk boekte zijn eerste zege en Ton van der Breggen was de puntleverancier. Pearl Uyttenhove leek een houdbare stelling tegen Teus Slotboom Sr. te hebben maar veronachtzaamde in een Caro-Kann zijn damevleugel. Teus sloeg juist daar toe en incasserde zo het punt. Cor Paans slaagde er als laatste in een punt te bemachtigen. Willem Weerdesteijn moest toezien hoe een eigen pion de diagonaal van zijn loper blokkeerde en dat was nu juist waarom de h-pion van Cor kon promoveren

 

Voor aanvang van de vierde ronde wees Cor Paans nog op maandag 16 februari: DWD 2 thuis tegen Hoeksche Waard 2. De promotie naar de tweede klasse hebben we in eigen hand. Aanstaande zaterdag speelt team 1 tegen Charlois/Europoort 2 bij de buren in gebouw Den Witten Haen. Het viertal zou op dinsdag 10 februari thuis tegen het viertal van SC. Dordrecht reeds kampioen kunnen worden, maar moet daarvoor de uitslag van de wedstrijd tussen SV Krimpen en De IJssel, die de avond ervoor gespeeld wordt, eerst nog even afwachten. Een applaus was er voor de voor zijn examen wedstrijdleider met lof geslaagde Kees van 't Hoff. Kees kan een grap waarderen: Volgens de omstanders was Kees weliswaar de man met de hoogste cijfers, maar in een groep van twee. “Kees werd dus slechts voorlaatste". Op dinsdag 10 februari is ronde vijf.

 

Partijen in Ronde 4 – 3-2-2015.

---------------------------------------------------

1 Hans Berrevoets       -  Joop de Jong         0-1

2 Pieter Sandijck       -  Piet Schuller        ½-½

3 Teus Slotboom, Sr     -  Pearl Uyttenhove     1-0

4 Hans Nunnikhoven      -  Wim Platje           1-0

5 Kees van't Hoff       -  Wim de Graaf         0-1

6 Kees Klok             -  Rob Truijens         1-0

7 Cor Paans             -  Willem Weerdesteijn  1-0

8 Jaap Mol              -  Paul de Roos         ½-½

9 Ton van der Breggen   -  Jannes Dijk          0-1

 

 

Bekijk hier de stand na de vierde ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Wim Platje

  

Nog twee spelers op maximale score bij De Willige Dame

 

Joop de Jong en Hans Berrevoets zijn met 3 uit 3 uit de startblokken gekomen. De maximale score levert beide spelers momenteel evenveel keizerpunten op, alhoewel Joop de Jong op één staat. Daarmee biedt de top van het klassement een vertrouwd beeld. Ook in de vorige competitie stond Joop de Jong bijna alle ronden op één en werd Hans Berrevoets de vaste nummer twee. Het markante is wel, dat Pieter Sandijck met 2 uit 2 weer op de derde plek te vinden is waarop hij vorige competitie afsloot. Eveneens markant: Van de zevenentwintig partijen, die tot nu toe in het voorjaarskampioenschap verspeeld zijn eindigde er slechts een in remise!

 

Ditmaal kan de spanning groter zijn, want Naomi Snikkers wil, met nog dertien ronden voor de boeg, een serieuze gooi naar het kampioenschap doen. Ze zorgde met Joop de Jong in de derde ronde zeker in de slotminuten weer voor spektakel, waarvoor tegen twaalf uur de leden vergaten om naar huis te gaan. Joop had stap voor stap meer pionnen behouden op het bord dan Naomi. Bovendien kwam ze tijdnood. Vroeger was dat het patent van Joop, maar de titelhouder tapt blijkbaar uit een ander vaatje. De strijd ging door tot er nog maar één pion voor Joop over was, die uiteindelijk de overkant haalde.

 

Johan Went liet spelend met wit Hans Berrevoets het initiatief. Na 35 zetten kwam er tegengas via een voor Johan open a-lijn en toen het erop leek dat hij terreinwinst kon gaan boeken ook met zijn meespelende koning, kregen de vrije pionnen van Hans zoveel vaart dat hij na 55 zetten de winst kon pakken.

 

     

 

Gijs van der Willigen maakte het Kees van ’t Hoff knap lastig. Teus Slotboom Sr. deed hetzelfde tegen Paul de Roos

 

In schaakpartijen gaat het soms ook anders dan het in eerste instantie lijkt. Kees van 't Hoff had de kwaliteit verloren tegen Gijs van der Willigen, die een aanval poogde op te zetten, maar op een bepaald moment toch het initiatief aan Kees moest laten via een aanval over de b- en c-lijn. Gijs was trots op zijn nederlaag tegen de top-tienspeler: ,,Ik heb het 37 zetten volgehouden". Cor Paans kreeg snel nadeel tegen Pearl Uyttenhove, die er de tijd voor nam en gewoon won. Teus Slotboom Sr. was er weer en moest Paul de Roos bestrijden. Paul had aan de beschikbare tijd helaas niet genoeg. Teus heeft kennelijk goed overwinterd en staat ook in de top-tien.

 

Rob Truijens kreeg een mooie aanval op de stelling van Piet Schuller en toen de omstanders dachten dat hij het punt ging pakken, draaiden langzaam de kansen. Piet kwam terug in de partij en won nog. Jannes Dijk stond ietsje beter dan Willem Weerdesteijn, maar een moment van schaakblindheid kostte hem de dame en de partij. Koos van Dalen was een heer, coach en begeleider voor Maarten Vrolijk, die debuteerde in de schaakwereld. Uiteindelijk ging het punt gewoon naar gastheer Koos. Willem Platje verknoeide de opening en kreeg stap voor stap het pionnencentrum van Pieter Sandijck naar zich toe. Met inventief verdedigen hield Willem de partij lang gaande en verzuimde met 42.Tc7+ het halve punt zeker te stellen. Pieter speelde daarna het toreneindspel met pluspion secuur naar winst.

 

Op dinsdag 3 februari staat de vierde van de zestien ronden op het programma en nummer één en twee treffen elkaar. Uiteraard kunnen elke week nieuwe spelers indraaien door om 20 uur in poffertjessalon Visser te zijn.

 

Partijen in Ronde 3 - 27-1-2015.

----------------------------------------------------

1 Joop de Jong          -  Naomi Snikkers        1-0

2 Johan Went            -  Hans Berrevoets       0-1

3 Wim Platje            -  Pieter Sandijck       0-1

4 Rob Truijens          -  Piet Schuller         0-1

5 Pearl Uyttenhove      -  Cor Paans             1-0

6 Paul de Roos          -  Teus Slotboom, Sr     0-1

7 Max Vrolijk           -  Koos van Dalen        0-1

8 Kees van't Hoff       -  Gijs van der Willigen 1-0

9 Jannes Dijk           -  Willem Weerdesteijn   0-1

  

 

Bekijk hier de stand na de derde ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Ronde 3)

Terug naar boven

Hans Berrevoets

  

Vier spelers na twee ronden op honderd procent bij De Willige Dame

 

De stand in het clubkampioenschap oogt “normaal” bij De Willige Dame na twee ronden in poffertjessalon Visser aan de Groenmarkt. Na een avond zonder remises hebben vier schakers nog de maximale score van 2 uit 2: Koploper Joop de Jong, oud-kampioene Naomi Snikkers, “landelijke speler” Johan Went en Tatachess-deelnemer Hans Berrevoets. Ze kwamen ook 20 januari zonder averij door op een avond met tien partijen op het affiche, waarbij mag worden opgemerkt dat Wim Platje met 1½ uit 2 vijfde staat!

 

In de tweede ronde waren nog een aantal duels met een stevig ratingverschil uit de computer gerold. Voor de grootste verrassing zorgde nieuwkomer Rob Truijens. Kees van 't Hoff zette een aanval in en dacht met toren en paard een matnet te hebben. Het kostte hem een toren, want Rob had één vluchtveld, namelijk het veld waar die toren stond en zette zijn materiële voorsprong zonder problemen in winst om. Jammer overigens, dat er in het DWD-archief nog geen foto’s van Rob aanwezig zijn. We zouden er zeker een van hebben geplaatst. Er zijn nog veertien ronden tot ergens in mei, dus is er nog alle kans dat Kees van 't Hoff zijn vertrouwde top-tiennotering weer in beeld krijgt.

 

Wim de Graaf moest even terug, maar het duel met Naomi Snikkers oogde spannend en vol drama voor het publiek. Wim speelde gewoon zijn eigen spel, maar kon de burcht van Naomi niet slopen, die mede door twee paarden werd verdedigd. In een pot-remisestand blunderde Wim laat op de avond in de tijdnoodfase een toren weg en zo kreeg hij geen loon naar werken. Schaken kan heel hard zijn. Hans Berrevoets sloot bij de top vier aan, door rustig zijn pion voorsprong uit te bouwen tegen Anne Meeldijk.

 

   

 

Johan Went (links) en Wim Platje deden goede zaken tegen respectievelijk Pearl Uyttenhove en Jaap Mol

 

Johan Went signaleerde een pion voordeel tegen Pearl Uyttenhove en liet de omstanders weten dat dit maar lastig was. In elk geval kwam het punt gewoon zijn kant op toen een dameschaak op de eerste rij hem een paard en een punt op zou gaan opleveren. Koos van Dalen verloor van Hans Nunnikhoven, maar mocht van Hans enkele zetten lang niet opgeven, omdat Hans nog spel voor hem zag. Paul de Roos kwam terug tegen Willem Weerdesteijn en won door twee achtereenvolgende vernietigende paardvorken. Pieter Sandijck versloeg volgens verwachting Nick Kimenai.

 

Het is ook markant dat inmiddels al vijf (!) spelers van de donderdagmorgencompetitie in De Klockelaer ook meedoen op dinsdagavond bij De Willige Dame. Het is de vraag wat twee competities voor hun speelplezier en niveau betekent. In elk geval won Wim Platje in box 1 van de tienvoudig clubkampioen Jaap Mol. Jaap had zijn Sokolsky-opening, de Orang-Oetanopening zo u wilt, ingezet met 1. b2-b4. Na een gelijkopgaande strijd, die zich alleen op de damevleugel afspeelde kwam er na zo’n dertig zetten zand in Jaaps motor. Wim kreeg voordeel door in het centrum een pion te ruilen en posteerde daarna een dreigend paard op b4 dat hem pionwinst zou gaan opleveren. Jaap overzag, dat hij op b4 weliswaar één keer kon ruilen, maar niet tweemaal. Dat deed hij wel, waarna een penning door een toren over de a-lijn hem verhinderde met een pion terug te slaan. Dat kostte hem een stuk. Voor veld b4 was deze avond dus een grote rol weggelegd. De secretaris-penningmeester weet het achteraf aan een “blackout.”.

 

Jannes Dijk kon niet tegen praeses Cor Paans op. Hij verspeelde eerst een loper en later nog een stuk. Tenslotte speelde Piet Schuller (“Ik ga vanavond mijn top-positie verdedigen”) weer een lange partij tegen clubkampioen Joop de Jong, die laat op de avond  zijn surplus van drie pionnen verzilverde.

 

Maandagavond gaat het tweede team op bezoek bij De IJssel. Een dag later staat ronde drie in Visser op het programma. Door het nieuwe keizersysteem kunnen nieuwe spelers nog elke week indraaien als zij gewoon om acht uur binnen stappen. Een avondje kijken is ook altijd goed.

 

Partijen in Ronde 2 - 20-1-2015.

----------------------------------------------------

1  Piet Schuller         -  Joop de Jong         0-1

2  Wim de Graaf          -  Naomi Snikkers       0-1

3  Pearl Uyttenhove      -  Johan Went           0-1

4  Hans Berrevoets       -  Anne Meeldijk        1-0

5  Jaap Mol              -  Wim Platje           0-1

6  Pieter Sandijck       -  Nick Kimenai         1-0

7  Koos van Dalen        -  Hans Nunnikhoven     0-1

8  Rob Truijens          -  Kees van't Hoff      1-0

9  Cor Paans             -  Jannes Dijk          1-0

10 Willem Weerdesteijn   -  Paul de Roos         0-1

  

 

Bekijk hier de stand na de tweede ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Ronde 2)

Terug naar boven

Hans Berrevoets en Wim Platje

  

Start kampioenschap schrijft altijd weer traditie

 

Met de start van een nieuwe competitie om de hoofdprijs van De Willige Dame en alle andere ereplaatsen wordt wederom traditie geschreven. Reeds vanaf september 1987 (!) wordt in poffertjessalon Visser gespeeld. Daarvoor was er een periode van schaken in huiskamers en bij café Avontuur van oud-lid Giel van der Waals op-aan-in de Voorstraat.

 

De traditie overbrugt de tijd: Het eerste rugnummer voor de deelnemers komt niet uit de vorige competitie voort, maar wordt nog altijd door een traditionele loting vergeven. De geschiedenis leert, dat zo elke deelnemer aan het begin wel eens tegenstanders treft, die de rest van de competitie uit beeld zijn. Zo hebben alle leden voor elkaar een gezicht. Voor nieuwkomers is het soms meteen een leuke, maar stevige kennismaking. De sterkere spelers hebben kans op een tegenstander, die voldoende punten zal opleveren in de eindrangschikking. Immers: Niet zo lang geleden was het verschil tussen nummer één en twee maar tien (!) keizerpunten.

 

Uiteraard voerde Cor Paans weer het openingswoord met de indeling in de hand. En zo hoort het ook. Pieter Sandijck en Kees van 't Hoff ontbraken bij de eerste ronde  in verband met  verplichtingen in het Tata Steelchesstoernooi.

 

        

 

De eerste top-drie van 2015. Van links naar rechts: Joop de Jong, Piet Schuller en Naomi Snikkers

 

Tijd voor de indrukken van de eerste gespeelde partijen Anno Domini 2015: Gijs van der Willigen trof kampioen Joop de Jong tegenover zich. Het was gezellig en Joop had snel het punt te pakken. Hij staat hierdoor direct alweer hoog in het klassement. Paul de Roos stond onderop in de gelote rangschikking en kreeg de nummer twee van de vorige competitie Hans Berrevoets als tegenstander. Paul werd vooraf gestimuleerd door de vrouwen in poffertjessalon Visser en hield nog lang een redelijk gelijke stelling, maar verslikte zich toen. Enige gespeelde opschudding was er tussen de landelijke speler, zoals hij uit waardering wordt genoemd, Johan Went en Willem Weerdesteijn. Johan zette een mooie mataanval in, waarin de dame op g7 mat zou gaan geven brengen en tot zijn verrassing en die van het objectieve publiek wist Willem Weerdesteijn nog een paard via een hink-stap-sprong op f5 in de verdediging te krijgen. Hij was zich er niet van bewust een onreglementaire paardzet gedaan te hebben en Johan merkte het kennelijk ook niet op. Die trok zijn dame met verbazing terug en speelde verder. Na afloop bespraken de spelers de latere nederlaag van Willem na, waarbij publiek niet welkom was. ,,We werken aan groei", was het commentaar.

 

Piet Schuller veroverde rond de twintigste zet een paard op Ton van der Breggen en tegen het eind werd pionpromotie onafwendbaar. Piet kreeg hiermee revanche voor zijn nederlaag op 7 augustus van het afgelopen jaar en staat deze week in ieder geval op plaats twee in de ranglijst.  Anne Meeldijk en Wim Platje, teammaatjes in het viertal, deden elkaar geen pijn. Wim ruilde vanaf zet negen alle spanning van het bord, waar overigens achteraf gezien 9. Pd5! hem groot voordeel had kunnen brengen. Na achttien zetten nam Anne Wims remisevoorstel aan. Het bleek de enige remise van de avond.

 

Nieuwkomer Rob Truijens trof het niet, of misschien juist wel, dat zijn lotingsnummer hem aan meervoudig kampioene Naomi Snikkers koppelde. Rob zag hoe Naomi de partij rustig en met solide zetten opbouwde. Volgens Rob wachtte ze af tot er een mindere zet van hem zou komen. Die kwam er kennelijk, want Rob verloor een toren en de partij. Cor Paans en Wim de Graaf vochten een vermakelijk duel uit. Cor hield ondanks een paard achterstand, enigszins gecompenseerd door een surplus aan pionnen, nog heel lang stand, maar moest uiteindelijk toch puntloos de eerste speelronde afsluiten. Tweede nieuweling Jannes Dijk hield ook al heel lang stand tegen Pearl Uijttenhove, die met zwart koos voor het Olifant Gambiet (1.e4; e5. 2.Pf3; d5) en in de opening een pion voor kwam. Zijn stelling zag er lang houdbaar uit, maar ergens heel laat op de avond moet er  een kink in de kabel gekomen zijn. Jannes verloor een paard en daarmee de partij, maar hoeft zich geenszins verwijten te maken.

 

Partijen in Ronde 1 - 11-1-2015.

----------------------------------------------------

1 Joop de Jong          -  Gijs van der Willigen 1-0

2 Piet Schuller         -  Ton van der Breggen   1-0

3 Wim Platje            -  Anne Meeldijk         ½-½

4 Naomi Snikkers        -  Rob Truijens          1-0

5 Wim de Graaf          -  Cor Paans             1-0

6 Jannes Dijk           -  Pearl Uyttenhove      0-1

7 Johan Went            -  Willem Weerdesteijn   1-0

8 Paul de Roos          -  Hans Berrevoets       0-1

  

 

Bekijk hier de stand na de eerste ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Ronde 1)

Terug naar boven

Hans Berrevoets en Wim Platje

  

De startnummers voor de voorjaarscompetitie 2015 zijn bekend

 

Praeses Cor Paans heeft de loting verricht voor de voorjaarscompetitie 2015 van De Willige Dame. Hieronder ziet u de startlijst op basis waarvan de eerste ronde zal worden ingedeeld:

 

  

DWD Competitie Voorjaar 2015 - Visser - Interne De Willige Dame

 

Rangschikking voor aanvang ronde 1. Datum: 11-1-2015 - Normal ranking.

Pos Naam                 Prt   W   R   V  Score    Wrde   VWrde  S  R   Rtg   TPR  BRtg

  1 Jaap Mol               0   0   0   0   48,0   100,0    96,0  0  0  1578        1578

  2 Han van Gorkom         0   0   0   0   33,3    99,0   100,0  0  0  1618        1618

  3 Joop de Jong           0   0   0   0   33,0    98,0    99,0  0  0  1922        1922

  4 Fons Claessen          0   0   0   0   32,7    97,0    98,0  0  0  1447        1447

  5 Gijs van der Willigen  0   0   0   0   32,3    96,0    97,0  0  0  1326        1326

  6 Pieter Sandijck        0   0   0   0   31,7    95,0    95,0  0  0  1668        1668

  7 Piet Schuller          0   0   0   0   31,3    94,0    94,0  0  0  1442        1442

  8 Ton van der Breggen    0   0   0   0   31,0    93,0    93,0  0  0  1109        1109

  9 Nick Kimenai           0   0   0   0   30,7    92,0    92,0  0  0  1448        1448

 10 Koos van Dalen         0   0   0   0   30,3    91,0    91,0  0  0  1296        1296

 11 Hans Nunnikhoven       0   0   0   0   30,0    90,0    90,0  0  0  1884        1884

 12 Wim Platje             0   0   0   0   29,7    89,0    89,0  0  0  1560        1560

 13 Anne Meeldijk          0   0   0   0   29,3    88,0    88,0  0  0  1550        1550

 14 Kees van't Hoff        0   0   0   0   29,0    87,0    87,0  0  0  1798        1798

 15 Naomi Snikkers         0   0   0   0   28,7    86,0    86,0  0  0  1953        1953

 16 Rob Truijens           0   0   0   0   28,3    85,0    85,0  0  0  1250        1250

 17 Cor Paans              0   0   0   0   28,0    84,0    84,0  0  0  1556        1556

 18 Kees Klok              0   0   0   0   27,7    83,0    83,0  0  0  1338        1338

 19 Teus Slotboom, Sr      0   0   0   0   27,3    82,0    82,0  0  0  1628        1628

 20 Wim de Graaf           0   0   0   0   27,0    81,0    81,0  0  0  1664        1664

 21 Pearl Uyttenhove       0   0   0   0   26,7    80,0    80,0  0  0  1500        1500

 22 Jannes Dijk            0   0   0   0   26,3    79,0    79,0  0  0  1250        1250

 23 Willem Weerdesteijn    0   0   0   0   26,0    78,0    78,0  0  0  1586        1586

 24 Johan Went             0   0   0   0   25,7    77,0    77,0  0  0  1744        1744

 25 Hans Berrevoets        0   0   0   0   25,3    76,0    76,0  0  0  1834        1834

 26 Hans Verberg           0   0   0   0   25,0    75,0    75,0  0  0  1780        1780

 27 Paul de Roos           0   0   0   0   24,7    74,0    74,0  0  0  1498        1498

  

  

Terug naar boven

Cor Paans

  

Meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl