De Willige Dame

 

K.N.S.B. & R.S.B.

 

Clubcompetities 2014/2015

 

Uitslagen, standen, verslagen en foto’s

  

 

Data KNSB & RSB-competities

 

DWD 1e team: Uitgespeeld.

 

 

DWD 2e team: Kampioen!

 

 

DWD Viertal D: Kampioen!

  

Standen: DWD 1, DWD 2 en Viertal D

meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

27-04-2015 Laatste ronde KNSB: DWD 1 – De Pion: 7-1

12-04-2015 Eerste team DWD redt het niet in Goes

23-02-2015 De Willige Dame 1 vloert DSC Delft 3!

21-03-2015 De Willige Dame 2 kampioen van de derde klasse!

11-03-2015 Viertal raakt op de valreep ongeslagen status kwijt

09-03-2015 De Willige Dame 1 nog in de race

17-02-2015 DWD2 klopt medekoploper Hoeksche Waard 2

11-02-2015 Viertal De Willige Dame is kampioen!!

09-02-2015 De Willige Dame mist remise maar net

27-01-2015 De Willige Dame 2 op promotiekoers

06-01-2015 En weer wint het DWD-Viertal!

15-12-2014 DWD1 met beperkt verlies naar 2015

09-12-2014 DWD2 verliest ongeslagen status

   

26-11-2014 Spectaculaire wedstrijd van DWD-Viertal

22-11-2014 Souburg te sterk voor De Willige Dame 1

11-11-2014 DWD 2: Twee gespeeld, twee gewonnen

05-11-2014 Viertal van DWD verslaat kwartet van Dordrecht

03-11-2014 DWD1 moet met 2˝ - 5˝ buigen voor DD2

18-10-2014 DWD 2 begint de competitie met winst

07-10-2014 Verbijsterend gelijkspel van DWD-viertal

29-09-2014 Zeven stevige remises bij eerste wedstrijd DWD 1

09-09-2014 Opstelling viertal De Willige Dame

09-09-2014 Opstelling De Willige Dame 2

07-09-2014 Indeling De Willige Dame viertal

30-08-2014 Indeling De Willige Dame 1

07-09-2014 Indeling De Willige Dame 2

 

  

Laatste ronde KNSB: De Willige Dame 1 verslaat De Pion met 7-1

 

Afgelopen zaterdag was de laatste KNSB-ronde. Het was voor DWD vrij schaken. Als het ergens om ging dan was dat misschien om de statistieken of om het spelen van een goede partij schaak of een eervol afscheid van de KNSB. DWD kwam met de oorspronkelijke opstelling met Pearl Uyttenhove als vervanger van deze teamleider die wel eens - non playing- vrij de partijen wilde waarnemen en eventueel zou kunnen inspringen bij een late afzegging. Iedereen kwam en er werd geschaakt en hoe. De uitslag is inmiddels bekend: 7-1. De Pion kwam niet met het allersterkste team opdagen en een speler redde het niet om op tijd te komen. De grote uitslag maakt het voor de mogeljke twijfelaar wel duidelijk dat ook tegen een wat sterkere opstelling van de Pion winst waarschijnlijk was. Hoe het ook zij een mooi spectaculair uiteinde in de Van Aardennezaal van Den Witten Haen; de andere spectaculaire winst (tegen Delft) was in de Stoopzaal. We zullen de mooie schaakzalen - volgens sommige tegenstanders de mooiste – missen bij de thuiswedstrijden terug in de hoogste klasse van de RSB namelijk in de poffersalon thuis(best).

 

 

Teamleider Johan Went (links) verzorgde de negen wedstrijdverslagen van DWD 1 in klasse 3G van de KNSB.

. Westrijdleider Kees van ’t Hoff (rechts) leidde de wedstrijden van het eerste team in goede banen.

 

Tenslotte waar het echt omdraait: speler, schaakbord en wedstrijdleider. Remco van Vaalen met zwart zette aan het eerste bord al vrij snel pion a2 van wits ketting van pionnen onder druk met een batterij van torens en dame. Hij moest wel eerst nog rustig het binnendringen van de witte dame in zijn stelling isoleren tot hij na dameruil de a-lijn beslissend veroverde en daarmee de winst naar zich toe trok. Mark van Putten kwam kort na de opening een pion voor maar moest lang nadenken aangezien zijn loper wat minder sterk stond tegen een sterk paard. Zijn witte loper kwam steeds beter te staan, sloeg f7, een soort niet aangenomen schijnoffer waarna Mark via een mooie combinatie van loper, pion en dame snel mat voerde. Arno Slagboom bouwde met zwart ditmaal een iets ander fort. Ook nu kwam de tegenstander er niet doorheen tot remise werd besloten.

 

Wat onrustig ging het toe bij Jacques Hennekes met wit. Ook eerst een pion voor. Daarna inlevering van de voorsprong, pion weg en tenslotte een aanval die met de witte loper leidde tot stukverlies bij zwart en de winst. Hoe rustig ging het dan bij Joop de Jong, de kampioen van DWD. Joop aan het vijfde bord speelde een lange partij, maar hield weer tegen zijn langzamerhand erg oud geworden gewoonte in ruim tijd over. De stijl is dezelfde. Een degelijke opzet, rustig een pion meer en later nog een pion en nog later een technische uitvoering uit het boekje. Nog rustiger was het bij Naomi aangezien de tegenstander toch niet op tijd kon komen.

 

Marcel Pluymert met zwart stond erg goed. Zijn zwarte dame stond sterk via de gatenkaas van wits koningsvleugel . Ook zijn pionnencentrum was sterk hetgeen hij niet direct doorzette. Met een eeuwig schaak kon wit net op tijd remise forceren. En tenslotte met wit Pearl Uyttenhove. Net als bij Joop geen spoor van onrust zo leek het tenmiste. In een bord nog vol schaakstukken en weing tijd verwierf hij koel door twee paardzetten een paardenruil, een combinatie van het overgebleven paard, dame, een toren aan de ene kant en een toren aan de andere kant een onvermijdelijk matvoering. Daarmee was het 7-1 en niemand van het team heeft verloren.

 

Aan de spelers dank voor de grote inzet en het goede resultaat. En niet te vergeten ook aan Kees van ’t Hoff voor zijn rustige wedstrijdleiding. En tot slot Rokado, de nieuwe RSB-kampioen, succes toegewenst in de KNSB.

 

De individuele uitslagen van de negende ronde ziet u hieronder. Klik hier voor de eindstand in KNSB-klasse 3G.

 

Terug naar boven

Johan Went, teamleider De Willige Dame 1

  

Gewaarschuwd Goes telt voor twee tegen  DWD1

 

Een gewaarschuwd Goes telt voor twee matchpunten. Dat is gebleken bij de uitwedstrijd van DWD 1. Het recent succes van een gehavend team DWD - winst tegen de nummer drie Delft - heeft Goes vast aan het denken gezet : de zeer sterke twee top bordspelers werden op bord drie en vier geplaatst. Een tactische verrassing, dezerzijds werd nl. rekening gehouden met een van de top op een wat lager bord, maar twee van de twee, nee dat niet.

 

Zij speelden tegen Joop de Jong resp. Mark van Putten die het zeer zwaar kregen. Joop kwam goed uit de opening en ook in het middenspel ging het gelijk op. Aan het eind na een langdurige strijd trok echter tenslotte de 2200 plus speler positioneel aan het beste eind. Ook tot het eind toe speelde Mark van Putten in een partij van evenwicht maar moest uiteindelijk een doorlopende pion toelaten. Remco van Vaalen had daarmee een lichtere tegenstander die echter niet van plan was om de partij cadeau te geven. Remco moest na een complexe opening echt alle zeilen bijzetten om te winnen. Hetgeen hij voldoende deed. Aan het tweede bord kreeg Arno Slagboom het lastig op de damevleugel en moest zijn bekende zwarte fort al vrij snel verzwakken. De eerste vier borden leverden daarmee 1 punt op.

 

   

 

Remco van Vaalen (links) en Hans Nunnikhoven wonnen hun partijen in Goes.

Het was helaas niet genoeg om degradatie te voorkomen.

 

De druk om in de KNSB te blijven was erg groot, ook op de onderste vier van het team. Jacques Hennekes stond met wit goed en op een moment wellicht duidelijk gewonnen maar het werd remise. Ook met wit ging Marcel Pluymert lang door en kwam een pion voor met als keerzijde dat de tegenstander zijn stelling dicht hield. Er was geen doorkomen aan, het werd remise. Ondergetekende kwam met zwart aan het laatste bord met goede kans tot een scherp koningsaanval via een gedurfd offer. De meer voor de hand liggende keuze was echter een ruil van twee lichte stukken tegen een toren met twee pionnen. Achteraf te voorzichtig dat voortkwam uit een algemeen idee om niet overhaast met zwart te mogen forceren. De tegenstander kwam met een tempo meer snel tot een stevige positie van een paard die de achtertuin van zwart afbrak.

 

Stand van de onderste vier was daarmee totaal een punt met als laatste speler good old teamleider Hans Nunnikhoven die met zwart koel de winst fraai binnenhaalde. Kortom verlies van 5-3 tegen Goes, niet zozeer door tactische omzetting als wel door het goede technisch spel over de hele lijn.

 

Kort samengevat we hebben het niet gehaald. In de lastige uitwedstrijden tegen onze directe concurrenten Bergen op Zoom en Goes was DWD niet het sterkst en niet overtuigend genoeg. We hebben daarentegen tegen de drie koplopers van de competitie kampioen Philidor Leiden, Charlois Europoort en Delft 12 bordpunten gehaald. En wie had dat ooit gedacht. Een echte ervaring rijker voor de teamleden inclusief de opvang Cor Paans, Pearl Uyttenhove, Hans Berrevoets en last but not least Hans Nunnikhoven de teamleider van het kampioensteam bij de RSB. Dit alles dankzij de medewerking van de organisatie van DWD, de arbiter Kees van ’t Hoff en Den Witten Haen in Dordrecht.

 

De laatste ronde is 25 april tegen mededegradant de Pion. Een vrije thuiswedstrijd en dan terug naar de hoogste klasse van de Rotterdamse schaakbond. Ook niet slecht.

 

De individuele uitslagen van de achtste ronde ziet u hieronder. Klik hier voor de stand in KNSB-klasse 3G.

 

Terug naar boven

Johan Went, teamleider De Willige Dame 1

  

Eerste winst voor De Willige Dame in de KNSB-competitie!

 

Het eerste team van De Willige Dame heeft zijn eerste winst geboekt. Tegen de nummer drie van de ranglijst, D.S.C. 3 uit Delft, werd het 5-3. Dat voor DWD natuurlijk heugelijke feit is evenwel niet zo verrassend als het op het eerste gezicht lijkt. Tegen koploper Philidor Leiden was het bijna remise en tegen de nummer twee Charlois-Europoort scheelde het ook niet veel. De Willige Dame speelt dit seizoen gewoon goed en met een beetje meer geluk waren er zeker wat meer matchpunten op het scorebord gekomen.

 

Dat beetje meer geluk was er nu wel. Arno Slagboom speelde onverstoorbaar taai door in een mindere stelling tegen een goede tegenstander met “kennis van schaken”. Tegenstander Lucien van de Lisdonk misrekende zich tenslotte echter toch nog, waardoor Arno een hele bordpunt kon binnenhalen. Dit gaf Pearl Uyttenhove, invaller op het tweede bord, in een betere stelling de mogelijkheid om rustig zijn partij tegen Hans Stam met remise af te sluiten en zo de einduitslag op 5-3 te bepalen. Een heel opmerkelijke remise, want de rating van Pearls opponent is maar liefst 498 punten hoger dan die van Pearl!

 

    

 

Vlnr: Pearl Uyttenhove, Mark van Putten en Hans Berrevoets, die een belangrijk aandeel

hadden in de allereerste winst van De Willige Dame in de KNSB-competitie

 

De drie andere hele bordpunten kwamen van Joop de Jong die, het hele seizoen al in goede vorm, in een goedstaand eindspel met een pion voor terecht kwam tegen Pieter Buzing. Hij wikkelde de partij rustig naar winst af. Hans Berrevoets, die er na het behalen van het kampioenschap met De Willige Dame 2 op de avond ervoor wel zin in had en rustig de concentratie kon opbrengen. Zijn tegenstander, Jouke van Goslinga, nam het initiatief in een soort Stonewall, maar kon Hans’ tegenaanval niet pareren. En Mark van Putten die de winst op Jan-Pieter de Vries echt moest bevechten. In het middenspel zou hij met remise tevreden zijn geweest. Zijn tegenstander wilde echter doorspelen en dat pakte, gelukkig voor ons, niet goed uit.

 

Dan de remise van Jacques Hennekes aan het vijfde bord. Hij leek wat verrast te zijn in het middenspel, maar wist zijn dame te ruilen tegen drie lichte stukken. De dame van tegenspeler Pieter Goossens dwong echter eeuwig schaak af, remise dus. Was Arno aan het derde bord wel gelukkig geweest, Marcel Pluymert moest helaas opgeven nadat hij eerder in de partij in een stelling een goede -mogelijke beslissende- voortzetting tegen Peter Lode over het hoofd zag. En dan tenslotte ondergetekende aan het eerste bord, die de opening beter kende dan de sterke Onno Verbaken. Een mooie partij, maar uiteindelijk won de eerste-bordspeler van D.S.C. Delft door op basis van pure schaakintuďtie de theoretische valkuilen zorgvuldig te vermijden.

 

Nog twee wedstrijden zijn er te gaan. DWD is dit hele seizoen niet kansloos geweest en is dat ook nu zeker nog niet. Toch wel een beetje verrassend en -nog belangrijker- ook wel een beetje leuk.

 

De individuele uitslagen van deze historische zevende ronde ziet u hieronder. Klik hier voor de stand in KNSB-klasse 3G.

 

Terug naar boven

Johan Went, teamleider De Willige Dame 1

  

De Willige Dame 2 kampioen van de derde klasse A!

 

Met tien matchpunten uit zes wedstrijden en 33˝ bordpunt is De Willige Dame 2 kampioen geworden van de derde klasse A! Overschie 3, waarvan aan het begin van de competitie werd gewonnen, promoveert mee. Het Houten Paard 1 valt net buiten de promotieplaatsen, alhoewel dat team De Willige Dame in eigen huis op de enige nederlaag trakteerde.

 

Zo kan de balans van het schaakseizoen 2014-2015 worden opgemaakt, nadat De Willige Dame met 6˝ tegen 1˝ won van het reeds gedegradeerde 3-torens 3. Zes overwinningen, één remise en één nederlaag konden worden opgetekend na een aurorit langs veel rotondes in Bergschenhoek, die allemaal op elkaar lijken.

 

Vooraf was al duidelijk, dat het binnenhalen van de promotie naar de tweede klasse slechts een formaliteit was. Toen De Willige Dame in het zorgcentrum Smitshoek van Woonbron met acht spelers was gearriveerd en er aan de wedstrijd werd begonnen, telde al het halve bordpunt dat het reeds uitgespeelde Het Houten Paard 1 op ons achterstond. De stand op de RSB-site had toen al met het woordje promotie achter de resultaten van De Willige Dame 2 uitgebreid moeten worden. Op die site stond voor de aanvang van de laatste wedstrijd het volgende vermeld:

 

   

    Klasse 3A          N  Mp Bp  1  2  3  4  5  6  7 

1. Overschie 3        6  8  31  x  3  4˝ 6˝ 3˝ 5˝ 8  Promotie

2. De Willige Dame 2  5  8  27  5  x  3˝ 6  5  7˝ . 

3. Het Houten Paard 1 6  8  26˝ 3˝ 4˝ x  3  4˝ 6  5  
      

 

Kortom: Op bordpunten waren we in ieder geval al gepromoveerd. Het ging er dus om om vier bordpunten te halen. Niet alleen om in bordpunten gelijk te komen met Overschie 3, maar vier bordpunten betekenen vanzelfsprekend ook een uitslag van 4-4 en dat resulteert dan weer in een matchpunt erbij. Lood om oud ijzer derhalve. Een gelijkspel zou ons tot kampioen kronen. Aan de slag dus met zijn achten. De klokken starten en de breinen laten knarsen.

 

   

 

Bord 1 tot en met 4: vlnr: Hans Nunnikhoven, Hans Berrevoets, Cor Paans en Pearl Uyttenhove

 

   

 

Bord 5 tot en met 8: vlnr: Willem Weerdesteijn, Han van Gorkom, Wim Platje en Piet Schuller

 

Vervolgens werden er ook punten gemaakt om het kampioenschap binnen te halen. Han van Gorkom was als eerste klaar. Zijn jonge tegenstander bekende eerlijk, dat hij geen schijn van kans had gekregen. (Dat was één.) Daarna volgde Willem Weerdesteijn, die een remiseachtig toreneindspel toch naar zijn hand wist te zetten. (Dat was twee.) Hans Nunnikhoven had een tegenstander, die de vaart erin hield en Hans zorgde ervoor, dat hij de partij gewoon rustig afwikkelde naar winst. (Dat was drie.)

 

Toen was het wachten op het vierde punt. Dan zou formeel het kampioenschap binnen zijn. De succescaptain van het viertal, Piet Schuller, maakte dat punt. Piet werd wakker geschud doordat hij een stuk had kunnen verliezen, maar daarna profiteerde hij prima van de fouten van zijn tegenstander. Piet won de dame en nog een arsenaal aan materiaal en zorgde zo voor een matchpunt. (Dat was vier.) Vervolgens zorgde zijn teamgenoot in het viertal, Willem Platje, voor punt vijf en daarmee voor twee matchpunten in een partij, waarin hij heel secuur zijn voordeel uitbouwde en het eindspel naar zich toetrok (Dat was vijf.) Piet en Willem waren de invallers voor Pieter Sandijck en Wim de Graaf, die dit seizoen DWD 2 ook door de derde klasse hadden gedragen. Aardig detail: Piet en Willem werden zo elk tweemaal kampioen in één seizoen!

 

Na de vijf tegen nul ging de vaart er wel wat uit. Pearl Uyttenhove had gedurende de hele partij een gelijkwaardige stelling en remise was een logisch resultaat (Dat was vijf en een half). Hans Berrevoets had rustig en gestaag zijn stelling versterkt en won gedecideerd het eindspel met twee pionnen in de plus. (Dat was zes en een half). Tot nu toe had Cor Paans als voorzitter bij alle historische momenten in zijn partijen een hand of een schouderklop gekregen van zijn buurman. Hij had een gewonnen stelling, maar verslikte zich deze keer. Zijn tegenstander kwam goed terug en wist hem uiteindelijk mat te zetten.

 

Met 6˝ tegen 1˝ was het voor 3-torens 3 in eigen huis, voor wat het waard is, wel de grootste nederlaag. Na het kampioenschap van het viertal DWD heeft ook De Willige Dame 2 de vlag nu in de hoogste top!

 

DWD 2 keert dus na één seizoen terug in de sterke tweede klasse van de RSB. Een goed resultaat en mooi om bijvoorbeeld weer op gelijke hoogte te kunnen spelen met onze vrienden van Zwijndrecht 1. Papendrecht/Alblasserdam 1 zal niet aan de borden getroffen kunnen worden, want dat team past onze gelukwensen voor de vrijwel zekere promotie naar de eerste klasse.

 

De individuele uitslagen van de zevende ronde vindt u hieronder. Klik hier voor de eindstand in RSB-klasse 3 A.

 

   
   3-Torens 3            1127 - De Willige Dame 2     1574 1˝ - 6˝
1. Tony Tang             1325 - Hans Nunnikhoven      1871 0  - 1
2. Jan Breugem           1378 - Hans Berrevoets       1860 0  - 1
3. Patrick Smaal         1338 - Cor Paans             1499 1  - 0
4. Hans Kunnen           1273 - Pearl Uyttenhove           ˝  - ˝
5. Bart Zwinkels         1119 - Willem Weerdensteijn  1531 0  - 1
6. Ron Vollebregt        1077 - Han van Gorkom        1648 0  - 1
7. Giovanni Netten       967  - Willem Platje         1261 0  - 1
8. Gerko Molenaar        538  - Piet Schuller         1350 0  - 1
      

Terug naar boven

Hans Berrevoets en Wim Platje

  

Viertal De Willige Dame raakt ongeslagen status kwijt

 

De laatste wedstrijd van het viertal van De Willige Dame, dat al kampioen van de klasse Viertallen D was geworden, verliep toch enigszins teleurstellend. Voor het eerst deze competitie werd er verloren. Het eerste viertal van De IJssel uit Moordrecht profiteerde van de fouten, die ons kennelijk te ontspannen spelend viertal maakte. De kampioenen waren kennelijk in een gulle bui, want in dit laatste treffen “om des keizers baard” ging de baard van de keizer naar De IJssel. Nu maar hopen, dat ze er in de prijzenkast een mooi plaatsje voor hebben.

 

Naar de partijen: Anne Meeldijk raakte al vroeg in de partij een pion achter tegen Sjaak in ’t Veld, die de hoogste rating van de acht spelers bezit. Anne gaf vervolgens ook nog eens zomaar een volle toren weg en dat was toch een wat teveel aan gastvrijheid. Fons Claessen speelde tegen Teus Boere aanvankelijk prima aan het tweede bord en maakte twee pionnen buit. In een vlaag van schaakblindheid overzag hij evenwel een dubbelaanval van de loper op zijn toren en dame en hij kon de partij uiteindelijk niet meer redden.

 

   

 

Piet Schuller (links) en Willem Platje waren samen goed voor 10˝ uit 12 (!) in het afgelopen seizoen.

 

Ook Piet Schuller was aanvankelijk in een genereuze bui. Een penning van het witte paard op f3 door loper g4 is nu eenmaal een relatieve penning, want het paard mag reglementair wel spelen. Een klassiek schijnoffer van de witte loper op f7 gevolgd door een schaak met het gepende paard op g5 leverde Piets tegenstander Frans Dubois dus de pennende loper van g4 en daarbij een surplus van een pion op. Piet verloor nog een pion en was eigenlijk verbaasd, dat zijn opponent remise aanbood. Natuurlijk was daarmee de zege van De IJssel een feit, maar wellicht herinnerde Frans Dubois zich zijn misser uit de eerste confrontatie met Piet in Moordrecht, toen hij in gewonnen stelling spoken zag en opgaf. Piet eindigde zo de competitie met 5 uit 6 en bleef ongeslagen.

 

Wim Platje aan het vierde bord was geenszins van plan om cadeautjes uit te delen. Hij ging voor de maximale seizoensscore van 6 uit 6. Met tegenstander Aad van der Meer had hij reeds tweemaal eerder de degens gekruist en die ontmoetingen waren in evenzovele remises geëindigd. Wat Wim echter ook probeerde, hij kon de taaie verdediging van de zwartspeler niet doorbreken en moest in een pot-remisestand het remise-aanbod van Aad accepteren. Ongeslagen met 5˝ uit zes is natuurlijk ook een mooi resultaat, maar toch…

 

Het schaakseizoen zit erop. Het cliché luidt: “Degene met de meeste punten aan het eind is kampioen” En zo is het!

 

De individuele uitslagen vindt u hieronder. De stand na de zesde, tevens laatste ronde treft u hier aan.

 

   
   De Willige Dame     1388 – De IJssel V1        1472 1  - 3
1. Anne Meeldijk       1535 – Sjaak in’t Veld     1604 0  - 1
2. Fons Claessen       1408 – Teus Boere          1432 0  - 1
3. Piet Schuller       1350 – Frans Dubois        1410 ˝  - ˝
4. Willem Platje       1261 – Aad van der Meer    1443 ˝  - ˝
      

Terug naar boven

Redactie De Willige Dame

  

De Willige Dame 1 nog net in de race

 

De eerste bel voor de laatste vier KNSB-rondes is gegaan. Bergen op Zoom (BOZ), de tegenstander van afgelopen zaterdag, is met Goes en De Pion een van de drie schaakclubs die net als wij voor behoud in de KNSB moeten strijden. Die bel klonk helder. De andere concurrenten Goes en de Pion moesten nog tegen elkaar, waarbij Goes natuurlijk via een makkelijke winst zich veilig zou gaan stellen. DWD moest voor de winst gaan tegen het op papier iets sterkere BOZ.

 

En hoe anders kan het lopen…

 

BOZ kwam met een tactisch opgesteld team zoals uit de gedetailleerde uitslag is te lezen. Het duel begon met drie remises. Marcel Pluymert kwam niet zo goed uit de opening - naar verluidt een Staunton-gambiet - en was blij met de remise. Vervolgens kon Arno tot remise besluiten aangezien er veel was afgeruild in een soort Leningrader-Stonewall. Niet lang daarna kwam Jacques Hennekes in een “egelstelling” remise overeen met Freek Schouten, een bekend en geducht tegenstander, kort geleden nog hooggeplaatst teamgenoot in DWD 1.

 

Op deze resultaten viel niets af te dingen, maar aangezien Naomi Snikkers (foto) een vol stuk tegen twee pionnen achterstond en mijn zwarte stelling in de verdediging was gedrukt leek het idee dat we moesten winnen steeds minder realiseerbaar. Remco stond wel redelijk goed in een soort Benoni-spel, Mark van Putten trof een zeer sterke tegenstander en moest wat terrein prijsgeven en Joop de Jong hield goed stand tegen een zware tegenstander conform zijn huidige goede vorm in de interne competitie. Hij speelde het Scandinavisch nuchter naar remise.

 

De verrassingen: Naomi weerde zich door vechtschaak met pionnen geweldig en wist uit onmogelijke positie toch een remise binnen te slepen. Ondergetekende kon zich losmaken en won zowaar een pion in een complexe stelling. Maar toen werd het minder. Mark werd door de zware tegenstander knap in de verdediging gedrongen, moest een pion prijsgeven en daarna de partij. Remco kon zijn vrijpion in een toreneindspel niet verzilveren en verzeilde in remise.

 

 

Voor een matchpunt moest gewonnen worden Ondergetekende werd geconfronteerd met een paardoffer, uitstekend aangevoeld door de tegenstander, die het voordeel van initiatief nam. Het werd offer aannemen en gokken of afwijzen met misschien remise. Het werd gokken.

 

Het werd daardoor een 5-3 verlies voor DWD. Weg alle kansen om in de KNSB te blijven. Eindelijk rust, het was en is een mooie leerschool, dan maar rustig uitspelen en terug naar de hoogste RSB klasse, ook goed.

Niet dus. Goes werd afgelopen zaterdag door de Pion volledig verslagen. Niet te geloven. De grootste verrassing van de dag. DWD ontmoet nog deze beide clubs en is daarom nog in de race, ook al zal het lastig worden

 

Weg rust. Hoe anders kan het lopen...

 

De individuele uitslagen van de zesde ronde ziet u hieronder. Klik hier voor de stand in KNSB-klasse 3G.

 

Terug naar boven

Johan Went, teamleider De Willige Dame 1

  

De Willige Dame 2 klopt mede-koploper Hoeksche Waard 2!

 

Met nog één ronde voor de boeg in de derde klasse A van de Rotterdamse Schaakbond is De Willige Dame 2 het enige team met slechts twee verliespunten (acht uit vijf). Andere teams staan inmiddels op minstens vier verliespunten. Zo is de stand nadat de Dordtenaren met 5-3 het tweede team van Hoeksche Waard klopten. Rond elf uur in de avond leek ook nog een 4-4 mogelijk, maar in de finale waren vooral de spelers van De Willige Dame succesvol of gelukkig.

 

Hoeksche Waard had in de vijfde ronde kanshebber Overschie geklopt en was met twee verliespunten dus ook in de race voor één van de twee promotieplaatsen. De Willige Dame werd bestreden door de vaste eerste en tweede bordspelers (Louis van Duuren en oud-RSB penningmeester Kees van ’t Land) op het middenrif in te zetten: de borden 4 en 5. De spelers aan de kopborden moesten van de vakantievierende teamleider pogen een halfje te pakken. De Willige Dame had twee invallers: Anne Meeldijk verving Pieter Sandijck op bord 5 en Willem Platje verving Han van Gorkom op het achtste bord.

 

Oud-clublid van De Willige Dame, Johan de Moor, voelde zich direct al weer thuis in Poffertjessalon Visser en won vlot van Willem Weerdesteijn. Daarop kreeg Hans Nunnikhoven aan bord 1 een remise-aanbod van Ronald Mohrke, maar een rondje langs de borden maakte duidelijk dat volle punten hard nodig waren. Cor Paans voegde immers tegen Henk de Keijzer een geruisloze remise aan de stand toe: ˝ tegen 1˝. Daarop wonnen kort na elkaar Hans Berrevoets op bord 2 van Roger Pearson en Hans Nunnikhoven op bord 1. Op deze overwinningen viel niets af te dingen. Ergo: 2˝-1˝ voor het tweede team. Vier wedstrijden waren nog in volle gang en een 4–4 hing in de lucht. Wim de Graaf stond evenwel slecht tegen Ron van Leeuwen en had een stuk achterstand opgelopen, maar hij wilde de strijd gaande houden tot de tijdnoodfase. Met een nul moest echter ernstig rekening worden gehouden, die werd in gedachten alvast ingecalculeerd.

 

         

 

Vier belangrijke remises in beeld: Vlnr: Wim de Graaf (onverstoorbaar), Anne Meeldijk (topprestatie!), Cor Paans en Wim Platje

 

Willem Platje had tegen Hans Brussaard in de opening stukwinst, een paard tegen twee pionnen, over het hoofd gezien en in plaats daarvan een pion verblunderd. Wel had hij gedurende de hele partij wat initiatief, zag een zet te laat hoe hij een pion in het voordeel had kunnen komen, maar toen alle stukken van het bord verdwenen zag het er voor hem toch wat somber uit. Hij wist het pionneneindspel met een pion minder echter knap remise te houden door op het juiste moment zijn vrijpion los te laten, waardoor uiteindelijk zijn tegenstander slechts de keus overhield Willem zichzelf pat te laten zetten met diens witte koning op a8, een pion op a7 en de eigen koning op c7. Het werd daardoor dus 3-2.

 

Anne Meeldijk moest het initiatief aan Van Duuren laten, de speler van Hoeksche Waard met 1818 als KNSB-rating. Normaal gesproken konden we van Anne niet meer verwachten dan dat hij zijn uiterste best zou doen. En dat deed hij! Anne slaagde erin een eeuwig schaakmechanisme in werking te stellen en pakte zo een belangrijk half punt: 3˝ tegen 2˝. Gezien het ratingverschil van 283 punten was dat een formidabele prestatie van Anne!

 

Intussen had Pearl Uyttenhove tegen Kees van ’t Land een pion voordeel binnen en het initiatief. Dat kostte Kees veel tijd en uiteindelijk het volle punt. De tactische opstelling van Hoeksche Waard pakt zo faliekant verkeerd uit, het leverde uiteindelijk slechts een halfje op. Daarmee waren derhalve meteen ook de matchpunten in Dordt gebleven. Wim de Graaf was intussen onverstoorbaar doorgegaan en met nauwelijks nog tijd op de klok forceerde hij remise en werd de eindstand uiteindelijk bepaald op 5-3 in het voordeel van De Willige Dame 2, dat hard op weg is de prestatie van het DWD-viertal te evenaren.

 

 De individuele uitslagen van de zesde ronde vindt u hieronder. Klik hier voor de tussenstand in RSB-klasse 3 A:

 

   
   De Willige Dame 2     1601 - Hoeksche Waard 2      1553 5  - 3
1. Hans Nunnikhoven      1871 - Ronald Mohrke         1549 1  - 0
2. Hans Berrevoets       1860 - Roger Pearson         1358 1  - 0
3. Wim de Graaf          1653 - Ron van Leeuwen       1645 ˝  - ˝
4. Pearl Uyttenhove           - Kees van 't Land      1538 1  - 0
5. Anne Meeldijk         1535 - Louis van Duuren      1818 ˝  - ˝
6. Willem Weerdensteijn  1531 - Johan de Moor         1488 0  - 1
7. Cor Paans             1499 - Henk de Keijzer       1424 ˝  - ˝
8. Willem Platje         1261 - Hans Brussaard        1603 ˝  - ˝
      

 

Aanstaande vrijdag spelen de andere teams hun zesde ronde. Op vrijdag 20 maart wordt de reis gemaakt naar 3-torens om echt de terugkeer naar de tweede klas veilig te stellen. Alle uitslagen zijn vooraf al bekend, dus De Willige Dame weet dan wat de opdracht is om het diploma voor de tweede klas weer terug te krijgen. De partijen in de slotronde zijn:

 

   

Ronde: 7

ma 16 mrt De IJssel 2             - WSV 2

do 19 mrt Hoeksche Waard 2        - Het Houten Paard 1

vr 20 mrt 3-Torens 3              - De Willige Dame 2

Overschie 3 vrij
      

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Wim Platje

  

Viertal van De Willige Dame een ronde voor het einde reeds kampioen!

 

Het viertal van De Willige Dame versloeg gisteravond het kwartet van Dordrecht V2 met 3-1 en is daardoor op één ronde van het einde niet meer te achterhalen en dus kampioen in de klasse viertallen D van de Rotterdamse Schaakbond!

 

Die schaakbond speelde op een bepaalde manier voorafgaande aan de wedstrijd ook nog een rol. Tijdens een bestuursvergadering op 4 februari had secretaris Willem Platje, spelend in het viertal van De Willige Dame, penningmeester Peter de Weerd, spelend in het viertal van Krimpen aan den IJssel verzocht om het uiterste te doen in de wedstrijd tussen Krimpen en De IJssel uit Moordrecht. Als Krimpen op maandagavond 9 februari van De IJssel zou winnen dan zou dat De Willige Dame voor de partij tegen Dordrecht op 10 februari in een uiterst gunstige positie brengen. En ziedaar: het viertal van SV Krimpen versloeg de vier van De IJssel met 2˝-1˝. Een resultaat dat mede gestalte kreeg, doordat Peter de Weerd zijn partij won. Deze vriendendienst moest derhalve wel beloond worden. Dat gebeurde ook, maar gemakkelijk ging het zeker niet.

 

Er speelden toch wel wat zenuwen mee. Anne Meeldijk gaf vooraf te kennen, dat hij toch wel wat druk voelde en Willem meldde, dat hij toch wel behoorlijk nerveus was: “Vijftig jaar geleden werd ik met mijn voetbalelftal Dubbeldam C kampioen en nu wacht ik verdimme al een halve eeuw om nog eens een kampioenschap mee te mogen maken….”

 

   

 

Van links naar rechts: Bord 1: Anne Meeldijk – Hans Boersma en Bord 2: Henk Barends – Fons Claessen

 

   

 

Van links naar rechts: Bord 3: Peter van der Laars – Piet Schuller en Bord 4: Wim Platje – Aart Harms

 

Anne Meeldijk trof Hans Boersma, die direct zijn offensieve bedoelingen kenbaar maakte door Anne een koningsgambiet voor te schotelen. Anne nam het gambiet aan en speelde met 3. d6 de Fischerverdediging. De partij ging lang gelijk op. Fons Claessen kreeg met wit Henk Barends te bestrijden en kreeg prima spel met zijn toren en later ook met zijn dame via de open h-lijn. Piet Schuller had het lastig tegen Peter van der Laars. Peter opende de partij met 1. g3 en Piet wist eigenlijk niet goed wat hij daarmee nu aan moest. Dat bleek ook, want Peter had hem even later een pion afgetroggeld. Wim Platje kreeg Aart Harms tegenover zich. Een speler, die hij goed kent van de donderdagmorgenpartijen bij De Klockelaer. De ochtend voorafgaande aan de partij had Willem een vorige partij tussen hem en Aart bekeken. Daarin speelde Aart het Siciliaans met 2. g6, de Hongaarse variant. Die kwam ook nu op het bord en Willem kreeg dus de gelegenheid verbeteringen aan te brengen ten opzichte van zijn spel met de witte stukken in hun vorige treffen.

 

Fons Claessen zag zijn prima stelling door goed tegenspel verzanden. Volgens hem had hij echter zeker tweemaal een goede kans gemist. Analyses direct na de partij samen met voorzitter Cor Paans bevestigden dat. Nu moest Fons berusten in remise. Ondertussen was Peter van der Laars langzamerhand in de problemen gekomen tegen Piet. Piet moest kennelijk eerst wakker geschud worden door het pionverlies, maar ging er nu vol voor. Toen hij uiteindelijk een stuk veroverde, gaf Peter op. De Willige Dame had nog één punt nodig om het kampioenschap binnen te halen.

 

Ondertussen had Anne een pion gewonnen van Hans Boersma, die echter uiterst secuur verder speelde en Anne weinig uitzicht op meer dan een remise bood. Willem had ondertussen de d-lijn tegen Aart Harms in bezit genomen. Een toren op d6 zorgde ervoor, dat zwart minimale bewegingsvrijheid voor zijn dameloper kreeg, terwijl de koningsloper van wit die wel had. Nadat Willem een foutje van Aart afstrafte, de loper op zijn startpositie c8 ruilde en de pion op d7 won ontstond er een curieuze stelling. Wit had zijn torens op d8 en h8, een aanval in de rug zou je kunnen zeggen en zwart had zijn torens op c7 en d7. Aart stond Willem toe een stel torens te ruilen, maar overzag daarbij een tweede pionverlies. Het toreneindspel met twee, later drie pionnen meer voor Willem was daarna voor Aart niet meer te houden en zo bracht Willem het beslissende punt voor DWD binnen. Anne nam daarna genoegen met remise hoewel hij in een eindspel van koning, paard en drie pionnen tegen koning, paard en twee pionnen met zijn vrije a-pion nog wel kansen op de winst had.

 

Een ronde voor het einde van de competitie is het viertal van De Willige Dame dus de eerste kampioen van dit seizoen. Het tweede team staat er ook goed voor. Het zou mooi zijn als zij het voorbeeld van de “Fab Four” zouden kunnen volgen.

 

De individuele uitslagen vindt u hieronder. De stand na de vijfde ronde treft u hier aan.

 

   
   De Willige Dame     1388 - Dordrecht V2        1319 3  - 1
1. Anne Meeldijk       1535 - Hans Boersma        1416 ˝  - ˝
2. Fons Claessen       1408 - Henk Barends        1425 ˝  - ˝
3. Piet Schuller       1350 - Peter van der Laars 1247 1  - 0
4. Willem Platje       1261 - Aart Harms          1188 1  - 0
      

Terug naar boven

Redactie De Willige Dame. Speciale dank aan hoffotograaf Tom van Bokhoven voor de begeleidende foto’s.

  

De Willige Dame 1 dicht bij gelijkspel tegen Charlois/Europoort 2

 

Nog nooit was dit seizoen het verschil in Elo-rating tussen DWD en de tegenstander zo groot (gemiddeld bijna 200 punten) en nog nooit was een gelijkspel of misschien zelfs meer zo dichtbij. Tijdens de voorafgaande brunch (foto rechts) werd afgesproken om voluit voor 4-4 te gaan. Dit soort afspraak heeft een keerzijde. Er worden terecht meer risico’s genomen dan bij voorzichtig bordpuntjes sprokkelen. Een heroďsch groot verlies zou dan nu ook voor het verslag gemakkelijk verklaarbaar zijn geweest. Nu lijkt het resultaat meer op een sprokkeluitslag en weerspiegelt het maar flauw hoe voluit er is gespeeld en hoe Charlois het niet cadeau heeft gekregen. After all een goed resultaat. Geen matchpunt maar wel bordpunten. De Willige Dame moet in de volgende beslissende en dus zware ronden nog tegen de naaste niet zo zware concurrenten,  die nog een stevig programma voor de boeg hebben. Bordpunten kunnen uiteindelijk de doorslag geven.

 

De wedstrijd kan in bordvolgorde kort worden samengevat. Remco van Vaalen aan het eerste bord kwam iets minder uit de opening De tegenstander was wat ongeduldig en kwam in een toreneindspel terecht dat alleen maar remise kon opleveren. Mark van Putten kwam goed uit de opening, kreeg goede kansen, maar overzag zijn pion op b3. Hij speelde voluit scherp op winst, de tegenstander (boven de 2200 Elo) kon net pareren en nam toch nog de winst. Arno Slagboom kon dit keer aan het derde bord zijn goede reeks wedstrijden niet voortzetten tegen de sterke Charlois-speler. De tegenstander brak door fort Arno heen en wist twee torens op de op een na onderste rij te plaatsen.

 

   

 

Jacques Hennekes (links) en Marcel Pluymert sloten hun partijen af met winst

 

Jacques Hennekes speelde een keurige partij. Hij stond sterk, ging naar een eindspel met een pion meer, nam nog een pion en daarna de winst. Joop de Jong kwam na zorgvuldig manoeuvreren via een pion minder naar een eindspel met ongelijke lopers dat in remise eindigde. Marcel Pluymert speelde met wit een woeste aanval voluit op de koningsvleugel en ging goed door. Hoe vaak komt het dan niet voor dat zo’n aanval net niet doorslaat? Een sterke prestatie tegen een sterke tegenstander. Pearl Uyttenhove viel in in het team en na de winst van de vorige keer moest hij nu twee randpionnen verliezen en daarmee de partij. Tot slot de partij van ondergetekende. Strijd om het centrum. Het leek of elke ingezette ruil wel zonder huilen maar net niet het beoogde resultaat opleverde. De tegenstander ruilde met zwart pionnen en kwam misschien iets minder te staan Wit ruilde een loper misschien te vroeg, daarna ruilde zwart de torens om een pion te winnen, waarna het dame-eindspel zwart de keuze gaf of een pion terug te geven met remise of een eeuwig schaaak toe te laten. Het laatste geschiedde tenslotte aan het eind van een opmerkelijke schaakmiddag in Den Witten Haen in goede sfeer, met dank aan wedstrijdleider Kees van ’t Hoff.

 

De individuele uitslagen van de vijfde ronde ziet u hieronder. Klik hier voor de stand in KNSB-klasse 3G.

 

Terug naar boven

Johan Went, teamleider De Willige Dame 1

  

De Willige Dame 2 ligt weer op promotiekoers

 

Het tweede team van De Willige Dame ligt, na een forse 7˝ tegen ˝ overwinning tegen De IJssel 2 weer op promotiekoers in de derde klasse A. De uitslag leverde zo behoorlijk wat bordpunten op, die nodig kunnen zijn nu nog vier (!) teams op slechts twee verliespunten staan: Overschie, Het Houten Paard, Hoeksche Waard en De Willige Dame. Twee teams promoveren naar de tweede klasse.

 

 

Praeses Cor Paans won ondanks lopers van ongelijke kleur

 

De uitslag in het verre Moordrecht kreeg pas in het laatste uur gestalte. Daarvoor had eventueel De IJssel 2 dichter bij een uitslag van  4-4 gezeten. De omstandigheden zaten enkele spelers wel mee aan Dordtse zijde. Wim de Graaf stond twee pionnen achter, maar toen zijn tegenstander de fout maakte hem de controle over de onderste lijn te geven, kon Wim de partij naar zich toetrekken. Overigens: waarnemers zien Wim op deze wijze vaker winnen. Cor Paans had alle mogelijke uitslagen in gedachten gehad, ook nog in een pionneneindspel met lopers van ongelijke kleur, maar hij won toch.

 

Hans Nunnikhoven en Hans Berrevoets wonnen aan de kopborden. Pieter Sandijck speelde tegen de nestor van De IJssel, Aad van den Berg, die het lang en goed vol hield. Han van Gorkom trok in de tijdnood van zijn tegenstander de partij naar zich toe. Willem Weerdesteijn had meer goede zetten dan zijn tegenstander en won via een omweg. Pearl Uyttenhove had een stuk geďnvesteerd voor vrijpionnen en was blij met remise. Het was dan ook een partij met wisselende kansen.

 

De individuele uitslagen vindt u hieronder. Klik hier voor de tussenstand in RSB-klasse 3 A:

 

  
   De IJssel 2           1565 - De Willige Dame 2     1683 ˝  - 7˝
1. Rien Duine            1651 - Hans Nunnikhoven      1871 0  - 1
2. Menno van Dijk        1596 - Hans Berrevoets       1860 0  - 1
3. Aad van den Berg      1606 - Pieter Sandijck       1722 0  - 1
4. Leen Boonstra         1641 - Pearl Uyttenhove           ˝  - ˝
5. Arie Macdaniel        1577 - Wim de Graaf          1653 0  - 1
6. Sjaak in 't Veld      1604 - Cor Paans             1499 0  - 1
7. Arie Macdaniel Jr     1456 - Han van Gorkom        1648 0  - 1
8. Stefan Lipschart      1389 - Willem Weerdensteijn  1531 0  - 1
   

 

De Willige Dame speelt op maandag 16 februari in eigen huis tegen Hoeksche Waard 2. Dat team speelt deze week nog thuis tegen een belangrijke concurrent: Overschie. Dat betekent dus, dat er van de eerder genoemde vier ploegen dan één of twee meer dan twee verliespunten zullen hebben. Overschie was de eerste ploeg die zes matchpunten uit vier wedstrijden haalde. Inmiddels heeft De Willige Dame die score ook, maar wel met meer bordpunten. Het Houten Paard, waarvan de Willige Dame 2 verloor, mag ook zeker niet worden onderschat.

Terug naar boven

Hans Berrevoets

  

En weer wint het viertal van De Willige Dame!

 

Het viertal van De Willige Dame lijkt onweerstaanbaar op het kampioenschap van de RSB-klasse Viertallen D af te stevenen. Op de thuisreis na de 2˝-1˝ zege op de nummer twee, Krimpen aan den IJssel, werd er toch nog wel even nuchter opgemerkt, dat men de huid niet moet verkopen voordat de beer geschoten is.

 

Captain Piet Schuller gaf het goede voorbeeld. Lang bleef het bord overvol tegen Lars Rook. Er was met geen mogelijkheid te zeggen, wie er nu beter stond. De stelling was uiterst ingewikkeld. Kennelijk te ingewikkeld voor Piets tegenstander, want Piet wist (alweer!) met een paardvork op koning en dame de partij te beslissen. Dat was een geweldige opsteker voor de andere drie, die het tot dan toe niet gemakkelijk hadden.

 

Willem Platje speelde voor het eerst in zijn leven na 1.d4 nu eens niet het paard naar f6 maar zijn pion naar d5. Een damegambiet werd het niet en Willem was al snel op volkomen onbekend terrein. Zijn bedenktijd slonk bedenkelijk en liep op tot een half uur minder dan tegenstander Andre Tukker en dat na pas twaalf zetten! Willem had moeite een goed plan te vinden. Toen dat uiteindelijk wel lukte ging het snel. De dame viel binnen op g3 en twee torens, twee paarden en een loper werkten plotseling eendrachtig samen om de witte koning om zeep te helpen. Willems tegenstander kwam in zulke grote moeilijkheden, dat hij een fout beging, die Willem onmiddellijk afstrafte. Onontkoombaar dameverlies noopte de Krimpenspeler tot opgave.

 

          

 

Anne Meeldijk (links) stelde de winst veilig met een prima remise. Piet Schuller (midden) en Wim Platje wonnen.

 

Op dat moment bood Anne Meeldijk remise aan in zijn partij tegen Henk Verver. Anne stond een gezonde pion voor, maar echt uitzicht op winst had hij niet. Anne had wel gezien, dat naast hem teamgenoot Fons Claessen een pionneneindspel aan het winnen was. Een snelle calculatie leverde dus een 3˝-˝ winst voor ons op. Annes tegenstander kwam kennelijk tot dezelfde conclusie en wees het aanbod af.

 

En toen werden de toeschouwers deelgenoot van één van die vele onbezongen melodieën, waaraan het schaak zo rijk is. Helaas zat er in dit wijsje echter een afgrijselijk valse noot. Fons was bezig een pionneneindspel op de damevleugel te winnen. Je zag hem keurig toewerken naar het nemen van de oppositie om de koning van de tegenstander naar achteren te dwingen om dan volgens de regelen der kunst de winst binnen te halen. Fons had tijd genoeg en ging even van het bord om de toiletruimte op te zoeken. In de tussentijd deed zijn tegenstander echter wel nog even een pionzet en dat was een hele slechte. Als Fons die pion zou slaan, kon hij vervolgens de ontstane vrijpion van de tegenstander stoppen met zijn koning en zelf onafwendbaar gaan promoveren. Dat de tegenstander dan wat pionnen zou buit maken op de damevleugel, waarnaar eerst alle aandacht uitging, deed er dan niet meer toe. Maar Fons kwam terug en waar hij natuurlijk eerst de zet van de tegenstander had moeten noteren, waarmdoor hij ongetwijfeld de winstgang zou hebben opgemerkt, deed hij in plaats daarvan zonder nadenken een koningszet, die bij zijn oorspronkelijk plan hoorde. Hij had de pionzet kennelijk niet opgemerkt en kon nadat hij zo zijn belangrijkste pion verloor direct opgeven. Jammer, zonde en heel pijnlijk.

 

Anne zag het allemaal aan en gaf zijn tegenstander weliswaar de pion terug, maar verder geen enkele hoop op winst in een eindspel met elk een toren en vier pionnen. Het was pot-remise en dat bleef het ook. Anne nam uiteindelijk het remise-aanbod van zijn tegenstander aan en het viertal bleef ongeslagen!

 

Fons werd door de andere drie uitvoerig getroost en was al snel over de teleurstelling heen. Op dinsdag 10 februari ontvangen we thuis het viertal van SC Dordrecht. Er mag, ondanks de riante koppositie geen plaats zijn voor onderschatting. Elke wedstrijd staat op zichzelf. En verder was er nog iets met huiden van beren geloof ik…

 

De individuele uitslagen vindt u hieronder. De stand na de vierde ronde treft u hier aan.

 

   Krimpen a/d IJssel  1302 – De Willige Dame     1388 1˝ - 2˝
1. Henk Verver         1598 – Anne Meeldijk       1435 ˝  - ˝
2. Leo Koot            1222 – Fons Claessen       1408 1  - 0
3. Lars Rook           1086 – Piet Schuller       1350 0  - 1
4. Andre Tukker             – Willem Platje       1261 0  - 1
   

Terug naar boven

Wim Platje

  

DWD 1 verliest nipt, maar treurt niet

 

De Willige Dame 1 speelde afgelopen zaterdag de laatste wedstrijd in 2014 tegen het sterke Overschie. Deze keer met Cor Paans, Mark van Putten, Arno Slagboom, Joop de Jong, Naomi Snikkers, Johan Went, Marcel Pluymert en Pearl Uyttenhove. Het werd 5-3 voor Overschie. Op deze overwinning is niets af te dingen, maar het bleef tot het allerlaatst nog wel zeer spannend. We stonden toen met 4-2 achter maar de overgeblevenen, Arno Slagboom en Marcel Pluymert, gingen tot op het eind van de bedenktijd voor de 4-4.

 

 

Pearl Uyttenhove (links) en Marcel Pluymert scoorden 1˝ punt

 

Arno had op het derde bord een stevige gelijkwaardige stelling opgebouwd met gelijke kansen en Marcel Pluymert stond bij tijd en wijle tot in het eindspel toe overwegend. In het pionneneindspel, met voor Marcel een paard tegen een loper kwam de tegenstander van Marcel goed terug en dreigde te winnen, totdat Marcel gewiekst een patstelling wist te bereiken. Een verrassend gelijkspel zat er toen niet meer in en Arno nam verder geen risico’s en kwam remise overeen.

 

Cor kon het aan het eerste bord natuurlijk niet volhouden tegen een speler met 647 Elo-punten meer dan hij. Mark stond gelijk, maar de tegenstander zag een klein detail extra bij het afruilen en overwon. Joop speelde met zwart een goede partij. Na 27 zetten was er nog maar een pion geruild. Joop bouwde vervolgens een overwegende stelling op met een pion meer, maar moest in een eindspel met ongelijke lopers berusten in een gelijkspel. Naomi wist op het vijfde bord haar stelling met een vrije centrumpion in een Tarraschachtige partij knap te handhaven, met met remise als resultaat. Johan kwam op het zesde bord met zwart niet goed uit de opening, verloor een paar tempi teveel en kon de stormloop van wit niet omzeilen. En last but not least Pearl. Hij bleef koel in beperkte tijdspanne, won eerst klein materiaal en tenslotte de partij. Het eerste volle punt voor het team!

 

De individuele uitslagen van de vierde ronde ziet u hieronder. Klik hier voor de stand in KNSB-klasse 3G.

 

 

We hebben in 2014 de drie koplopers en het sterke Overschie achter de rug met een aantal bordpunten, waarvoor een ieder vooraf zou tekenen. Misschien nog belangrijker dan het goede resultaat is wellicht de manier waarop en de inzet waarmee er gespeeld werd. En dat met lang niet altijd het sterkste team tegen de sterkste clubs. Nu zijn we nog niet op de helft van de competitie. In 2015 is er nog genoeg over binnen de competitieregels voor wat betreft de reservemogelijkheden door de achtervang Hans Berrevoets en Hans Nunnikhoven. De met DWD vergelijkbare concurrenten hebben in 2015 een wat zwaarder  programma en voor DWD wordt 2015 dan een “normale” matchpuntencompetitie.

Terug naar boven

Johan Went Teamleider De Willige Dame 1

  

Tweede team stelt teleur tegen Het Houten Paard 1

 

Het begon allemaal voorspoedig voor het tweede team, hoewel niet op een manier, die we graag zouden zien. Het Houten Paard kon slechts zeven spelers op de been brengen en aangezien De Willige Dame er wel acht schakers tegenover kon stellen resulteerde dat in een reglementaire nul voor onze gasten uit Brielle. Mij was als laatste invaller verzocht om te komen speler voor het team. Ik vond het niet meer dan billijk, dat ik dan niet zou spelen. Er restte wedstrijdleider Jaap Mol niets beters, dan de klok aan mijn bord in werking te stellen en een uur af te wachten, waarna De Willige Dame dus officieel met 1 – 0 de leiding nam. Ik won zo mijn kortste, nul zetten durende, nooit gespeelde partij met zwart op het eerste bord voor De Willige Dame. Vol ironie werd ik er tijdens de wedstrijd door mijn medespelers in alle stilte mee gefeliciteerd.

 

Aan de andere zeven borden werd ondertussen hard gestreden en het duurde lang voor er enige tekening in de strijd te onderkennen was. Aan sommige borden was een uur verstreken, terwijl er nog slechts een zet of tien op het bord gedaan waren. Lang bleven de partijen in evenwicht. Hier volgen mijn indrukken van de partijen:

 

Aan het vierde bord kreeg Anne Meeldijk met wit een geweigerd damegabiet: 1.d4;d5, 2.c4;Pc6 te bestrijden. Al ras verdwenen vier paarden, twee lopers en een pion in de doos, waarna de zwartspeler zijn pijlen richtte op Annes koningsvleugel door de dame naar g6 te brengen. Dat aanvalletje werd door Anne vooralsnog gepareerd, maar hij investeerde heel wat tijd in de verdediging, wat resulteerde in 43 minuten achterstand op de klok. Anne besloot de koningsaanval in te zetten met de opmars g4, maar kreeg wel te doen met de triplering van de zwarte zware stukken. Anne maakte een fout, verloor een pion en na nog een onnauwkeurige koningszet zou hij een toren gaan verliezen en moest hij opgeven. Het Houten Paard trok zo dor de winst van Kees Schrijvers de stand gelijk.

 

   

 

Twee volle puntenmakers: Han van Gorkom (links) speelde een oerdegelijke en geduldige partij.

Willem Weerdesteijn speelde een hele mooie aanvalspartij in “Visser’s Offertjessalon”

 

Willem Weerdesteijn bestreed zijn opponent R. Zwart, met de Bird-opening (1.f4;Pc6 2.Pf3) en Willem richtte zijn aanval al vroeg op de zwarte koningsvleugel waar een zwart paard wat ongelukkig op h7 stond. De batterij met Ld3 en Dc2 keek al vroeg in de partij naar dit doelwit en de dame op c2 kreeg ook nog een steuntje van Tc1, waardoor ook een pion op c7 onder druk werd gezet. Willem won een pion en toen ik weer aan het bord terugkeerde had Willem een loper in de aanbieding gedaan door hem te offeren op g6. Volgens Willem kon er niet worden genomen, vanwege een matdreiging met dame en paard. De tegenstander was die mening kennelijk ook toegedaan. Op de volgende zet sloeg de loper door op f7 en ook toen kon er niet worden genomen vanwege Dh7 mat. Weer een zet later sloeg de loper in zijn rol als stofzuiger ook een pion op e6 met ondekbaar mat tot gevolg, want de dame van Willem bereikte eindelijk h7, het punt dat hij hij al die tijd al op de korrel had genomen. Prachtig gespeeld van Willem! 2-1, DWD leidde weer.

 

Aan het tweede bord nam Hans Berrevoets de handschoen op tegen Ruud Bosch. Er kwam een Van ‘t Kruyzopening op het bord (1.e3;c5 2. b3;Pf6 3.Lb2). Zwart nam al vroeg het initiatief door de opmars h7-h5-h4 ondersteund door Ph5 en Lg4 en later ook nog eens f5. Hans beheerste de diagonaal a1-h8 weliswaar, maar had daar niet zoveel aan. Ruud offerde vervolgens een stuk, maar kreeg daar drie prachtige offensieve pionnen voor terug. Hans probeerde nog een uitval naar de zwarte koningsvleugel, maar moest onder de druk van een naar promotie strevende vrijpion zwichten. 2-2.

 

Aan bord drie kreeg Pearl Uyttenhove met de zwarte stukken Bram Nederlof te bestrijden. Het werd de doorschuifvariant van de Caro-Kann, waarin Pearl behoorlijk onder druk kwam te staan op de damevleugel. Pearl rokeerde niet en begon toch aan een gevaarlijk avontuur op de koningsvleugel met h5, Ph5 en g5. g4 vergde teveel van de stelling en kostte hem die pion. Ondertussen walste een pionnenstorm door het centrum vervaarlijk op Pearls koning af. Pearl bracht Le7 naar b4 om een uitval met de dame van d8 naar h4 te doen. Wit pareerde met g3 en Pearl bracht de koning tegen de stroom in naar e7 om via g8 met de dame de witte koningsstelling onder vuur te nemen. Het eindspel leek Pearl kansen op remise te bieden, maar de twee witte torens werkten beter dan de twee zwarte. Pearl verloor nog een pion en in de slotstelling zou nog een pion verloren gaan. Een jammerlijk einde aan een heel creatieve partij. Het Houten Paard nam zo met 3-2 de leiding.

 

Ondertussen was er een merkwaardig incident aan bord vijf, waar Wim de Graaf (foto links) met zwart Marco Beije tegenover zich trof. Na 1.c4;e5 2.g3;Pf6 3.Lg2 (Engels) ontwikkelde zich een evenwichtige partij, waarin wit zijn aandacht richtte op de dame-vleugel. Toen Wim door Pe4 een toren op d2 aanviel raakte Marco echter een paard aan en moest daar dan ook mee zetten hetgeen hem dus de kwaliteit kostte. Hierna richtte wit zich op het aanvallen van de zwarte koningsvleugel, maar Wim wist een pion te veroveren en streefde naar de winst. Toen ik weer bij het bord terugkeerde was er evenwel een eindspel ontstaan van D+T+pionnen. Wim had weliswaar nog steeds een pion meer, maar had ergens dus de kwaliteit weer moeten inleveren. Wit ging dameruil uit de weg en dat was een juiste beslissing, daar hij erin slaagde eeuwig schaak te forceren. Dat was goed gespeeld en heel jammer voor De Willige Dame. 3˝-2˝

 

Han van Gorkom speelde met zwart aan bord zeven een verdedigende en voorzichtige opening, maar zijn opponent Jan van Es deed dat ook. De Philidorverdediging 1.e4;e5 2.Pf3;d6 3.d3;h6 getuigde aan beide zijden van het bord niet van een al te agressieve aanpak. Han had na ruil van een paard tegen een loper het loperpaar in bezit en had verdedigend zijn zaakjes prima in orde. Er ontstond een strategische laveerpartij, waarin zo’n dertig zetten lang verder geen enkel stuk en geen enkele pion van het bord verdween. Het wachten was op een fout van de tegenstander. Het was uiteindelijk Han die van de zenuwenstrijd profiteerde. Hij creëerde eerst een vrijpion op de a-lijn, viel de witte stelling binnen en die stortte ineen. Dat daarbij op het eind in verloren stelling ook nog een dame cadeau werd gedaan door de witspeler, werd geloof ik niet eens meer genoteerd. 3˝-3˝ kwam zo op het bord met nog een partij te gaan!

 

Willige Damevoorzitter Cor Paans zette met tegenstander Arie Langedoen een Engels Vierpaardenspel op het bord. Cor koos voor fianchettering van de koningsloper. 1.c4;c5 2.Pf3;Pf6 3.Pc3;Pc6 4.g3;d6 5.Lg2. Hoe juist die loper zo snel van het bord verdween heb ik niet gezien, maar de koningstelling ziet er met die loper op g2 toch gezonder uit. Cor ging de dame-vleugel van zwart onder druk zetten en bracht de dame naar a4. De partij bleef heel lang in evenwicht. Cor taxeerde zijn stelling als iets beter zelfs. Helaas ging er een cruciale pion verloren en het eindspel van lopers met gelijke kleur was met een pion minder en later zelfs met twee minder voor Cor niet meer te houden.

 

   De Willige Dame 2     1570 - Het Houten Paard 1    1576 3˝ - 4˝
1. Willem Platje         1261 - NO                         1  - 0  Regl.
2. Hans Berrevoets       1860 - Ruud Bosch            1850 0  - 1
3. Pearl Uyttenhove           - Bram Nederlof         1640 0  - 1
4. Anne Meeldijk         1535 - Kees Schrijvers       1595 0  - 1
5. Wim de Graaf          1653 - Marco Beije           1509 ˝  - ˝
6. Willem Weerdensteijn  1531 - Ralph Zwart           1380 1  - 0
7. Han van Gorkom        1648 - Jan van Es            1443 1  - 0
8. Cor Paans             1499 - Arie Langendoen       1615 0  - 1
   

 

Heel erg jammer dat er zo met 3˝-4˝ werd verloren. De Briellenaren speelden sterk, dat zeker, maar een remise zat er voor DWD op een bepaald moment zeker in. Natuurlijk kan er worden tegen geworpen, dat de Briellenaren met slechts zeven man toch een sterke avond doormaakten en wisten te winnen. Anderzijds was het gemis aan onze zijde van Hans Nunnikhoven en Pieter Sandijck toch ook wel enigszins een aderlating.

 

Wel, Het Houten Paard, Overschie en De Willige Dame, die de favorieten zijn voor het kampioenschap, hebben nu alle drie toch een wedstrijd verloren. De strijd gaat voort… Klik hier voor de tussenstand in RSB-klasse 3 A.

Terug naar boven

Wim Platje

  

Spektakel bij DWD-viertal tegen de vier van Krimpen aan den IJssel

 

Het viertal van De Willige Dame schijnt een abonnement op spectaculaire wedstrijden te bezitten. Werd er bij SV De IJssel op 6 oktober j.l. na verbijsterende ontwikkelingen op het bord van teamcaptain Piet Schuller een matchpunt weggekaapt, bij de wedstrijd van gisteren tegen koploper Krimpen aan den IJssel ging het er niet minder verbazingwekkend aan toe.

 

In den beginne verliep alles rustig. Piet had weliswaar wat moeilijkheden tegen Lars Rook na een kromme paardzet, maar wist de stand evenwichtig te houden. Bij Anne Meeldijk aan het eerste bord was de stand tegen Theo Heukels eveneens in evenwicht. Aan bord vier had het lot de partij Willem Platje – Peter de Weerd op het wedstrijdformulier gezet. Willem kreeg als secretaris van de Rotterdamse Schaakbond dus mede-bestuurslid penningmeester Peter te bestrijden. Fons Claessen profiteerde van wat tempoverlies bij Leo Koot, zijn tegenstander en bouwde met oprukkende pionnen aan een aanval op de vijandelijke koningsvleugel.

 

 

RSB-bestuursleden Willem Platje (links) en Peter de Weerd (rechts) flankeerden op 4 juni 2014

nog de toenmalige voorzitter Arjen Postma. Nu troffen ze elkaar op de 64 velden

 

Bij Anne ging het vervolgens faliekant mis. Hij vergat een koningszetje te doen om een dreigende penning uit de weg te gaan en verloor prompt een paard aan een inslaande toren, die vanwege die penning niet door een pion kon worden teruggenomen. Piet profiteerde echter van een fout van zijn tegenstander en trok daarmee de stand gelijk.

 

Piet hierover: “Na de rokade was mijn paardzet naar h5 voorbarig en onvoorzichtig. De koningsstelling werd poreus en er kwamen dreigende paard- en damezetten op me af. Op mijn damevleugel stonden toren, paard en loper nog gebroederlijk-gezusterlijk naast elkaar, terwijl mijn tegenstander zijn stukken wel ontwikkeld had. Doordat ik zijn stukken met pionzetten kon terugdringen kreeg ik tegenspel. Nadat ik met mijn dame een pion kon slaan met schaak, kon ik zijn ongedekte paard slaan. Na een paardvork op koning en toren gaf mijn tegenstander op.”

 

Ondertussen was er in de partij tussen Willem en Peter de Weerd nog geen enkel voordeel voor een van beide spelers te onderkennen. Willem had in de opening per ongeluk (zenuwen?) zijn loper van f1 aangeraakt, waar de theorie Pf3 voorschrijft en moest er dus mee zetten. Nadeel gaf dat na de voortzetting van Peter echter nauwelijks in de Caro-Kann, die door Peter op het bord was gebracht. Op de zetten 24 tot en met 26 probeerde Willem toch wat te forceren. De opmars met b4, g4 en c5 brachten hem echter eerder enig nadeel dan voordeel en hij moest secuur spelen om zijn stelling bijeen te houden. Dat kwam hem als vaker op een forse achterstand van een half uur in bedenktijd te staan. “Wie de laatste fout maakt verliest” is echter een van de favoriete citaten, die Willem nogal eens bezigt en dat lot trof deze keer de ongelukkige Peter, die op zet 32 een enorme misgreep beging (zie diagram):

 

Willem Platje – Peter de Weerd

 

 

Stand na 32. Th1–d1

 

Na 32. …, Tc8 valt de opgerukte c-pion, maar Peter gaf naderhand aan, de stand na 33. Td7 niet te vertrouwen (33. …, Txc6 34. Kb2, Lf6 35. Lxf6, gxf6 36. Txa7 en de computer taxeert de stand als gelijk.) Peter speelde echter 32. …,Txd1+? en kon na 33. Kxd1, Ld6?? (ook Ld8 verliest na 34. Le5!) 34. Le5! meteen opgeven.

 

Dat was een opsteker voor het viertal, dat in ieder geval niet meer kon verliezen. Fons Claessens’ aanval was echter doodgelopen en hij kreeg met een niet te stuiten h-pion te maken, die richting promotieveld optrok. Fons besloot om het over een totaal andere tactische boeg te gooien en bracht zijn toren over naar naar de achtste rij om de vijand in de rug aan te vallen. Hij vlocht daar vervolgens een eeuwig schaakdreiging in de stelling. Toch zou hij niet hebben kunnen winnen als zijn tegenstander de promotie naar dame niet een zet uitgesteld zou hebben om definitief orde op zaken te stellen en nog een pion mee te pakken. Dat bleek onjuist. Fons beheerste vrijwel alle velden rond de vijandelijke koning en slaagde er zelfs in om meer dan remise te forceren via eeuwig schaak. Zijn tegenstander promoveerde tot dame op precies het verkeerde moment. Een schaak met een paard en een verkeerde koningszet zou Fons via een doorstoot met schaak van zijn toren de dame opleveren. Voor het zover kon komen gaf de Krimpenaar op. Dit ontlokte praeses Cor Paans na afloop het commentaar: “Fons…: Geniaal”!

 

De individuele uitslagen vindt u hieronder. De stand na de derde ronde treft u hier aan.

 

   De Willige Dame     1388 - Krimpen a/d IJssel  1236 3  - 1
1. Anne Meeldijk       1535 - Theo Heukels        1265 0  - 1
2. Fons Claessen       1408 - Leo Koot            1222 1  - 0
3. Piet Schuller       1350 - Lars Rook           1086 1  - 0
4. Willem Platje       1261 - Peter de Weerd      1369 1  - 0
   

 

Enigszins fortuinlijk kwamen we zo aan een 3-1 overwinning en mogen we ons nu koploper noemen in de RSB-competitie Viertallen D, die nu tot halverwege gevorderd is. In het nieuwe jaar beginnen de returns. Op 5 januari staat de uitwedstrijd gepland tegen Krimpen aan den IJssel, dat dus al snel de kans krijgt om revanche te nemen.

Terug naar boven

Redactie Website DWD

  

Souburg te sterk voor het eerste team van De Willige Dame

 

DWD1 heeft het afgelopen zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Souburg conform de verwachting  – Souburg behoort tot de allersterksten - niet kunnen bolwerken. Met 7-1 is verloren.  De uitslag geeft een onvolledig beeld, maar is niet geflatteerd.  Het leek eerst op een redelijk gelijkopgaande wedstrijd. Het werd op de lange duur behoorlijk zwoegen. Ondergetekende  had een goede koningsaanval met twee paarden maar deed een minder goede zet en hoe goed je ook staat een moment van onoplettendheid is voldoende voor dit soort tegenstanders. Naomi Snikkers had een overwicht op de koningsvleugel, maar de tegenstander verdedigde fantasierijk. Naomi bleef  voorzichtig en haalde een mooie remise. Marcel moest in het middenspel zijn meerdere erkennen in een variant van het Frans.

 

   

 

Twee denkende spelers van De Willige Dame: Arno Slagboom en Naomi Snikkers,

die de halve punten voor DWD 1 binnenhaalden.

 

Dan waren er de drie borden met dame eindspelen. Jacques Hennekes hield goed stand maar moest het eindspel ingaan met een pion minder. De tegenstander wist zo te ruilen dat er een onhoudbare verste vrijpion ontstond. Joop de Jong kwam in een dame-eindspel terecht met een pion minder in een op de lange duur toch niet te houden stelling, hoe ongelijk de lopers ook waren. Mark van Putten kwam aan het sterke tweede bord in een evenwichtige partij uiteindelijk na afruil van de dames in een stelling van loper tegen paard met een pion minder. Het was in de ontstane configuratie onmogelijk om er remise van te maken. Intussen scoorde Arno Slagboom uitstekend tegen een ook sterke tegenstander: Remise in een voor zijn doen gewoonlijk oerdegelijke stelling. De allersterkste tegenstander, een FIDE-meester, speelde tegen Hans Berrevoets. De langste partij van de middag waarin Hans moest keepen en uiteindelijk de vlag moest strijken. Uit het vertoonde spel bleek dat zijn goede prestatie aan het eerste bord van de vorige keer niet zomaar  toevallig was.

 

De wedstrijd stond onder leiding van wedstrijdleider Kees van ’t Hoff en verliep feilloos. Bij het team van Souburg kwam spontaan de opmerking nog nooit zo’n mooie schaakzaal als die in Den Witten Haen gezien te hebben.

 

Het team heeft in de afgelopen rondes zeer sterke  tegenstanders gehad. De volgende ronde is er een uitwedstrijd tegen Overschie op 13 december as. En dan 2015 een nieuw jaar van de kansen.

 

De individuele uitslagen van de derde ronde ziet u hieronder. Klik hier voor de stand in KNSB-klasse 3G.

 

 

Een fotoreportage van Tom van Bokhoven kunt u zien door hier te klikken.

Terug naar boven

Johan Went teamleider DWD 1

  

DWD 2 blijft op nul verliespunten

 

Na twee wedstrijden staat De Willige Dame 2 in de derde klasse A van de RSB op een maximale score en op nul verliespunten. Tegen mede-degradant uit de tweede klasse WSV 2 werd toch nog ruim (6-2) gewonnen. Aangezien S.V. Ontspanning zich heeft teruggetrokken en op voorhand is gedegradeerd naar de vierde klasse, is het klassement minder helder. Na de tweede wedstrijd van de Willige Dame 2 heeft alleen nog het Houten Paard 1 nul verliespunten. Op maandag 8 december wordt dat team in poffertjessalon Visser ontvangen.

 

Na een uur spelen was er nog weinig tekening in de strijd, maar met de aantekening dat Hans Nunnikhoven op het eerste bord een gezonde pion voor stond. Hij won ook als eerste na pakweg twee uur speeltijd en toen bleek het allemaal de goede kant op te draaien tegen WSV uit Waddinxveen. Daarna kwamen volle punten binnen van Pieter Sandijck, Wim de Graaf en Willem Weerdesteijn. Hans Berrevoets wist zijn eindspel van een goed paard tegen een slechte loper niet te winnen. Door het Fischertempo wist zijn tegenstander steeds seconden over te houden en werd de partij met de meeste zetten niet beëindigd door het vallen van de vlag.

 

Han van Gorkom diende in een nederlaag te berusten en Pearl Uyttenhove bracht nog een halfje binnen. Cor Paans won en zette de 6-2 eindzege op het bord. In de derde klasse zijn er twee promotieplaatsen in de aanbieding. De Willige Dame 2 ligt daarvoor nog steeds op koers met vier punten uit twee wedstrijden en 11 tegen 5 bordpunten. De teamleiding zegt natuurlijk wel: Alleen de volgende wedstrijd telt… Klik hier voor de stand in RSB-klasse 3 A.

 

   De Willige Dame 2     1683 - WSV 2                 1553 6  - 2
1. Hans Nunnikhoven      1871 - Ton van Nieukerke     1707 1  - 0
2. Hans Berrevoets       1860 - Marco de Bruijn       1632 ˝  - ˝
3. Pearl Uyttenhove           - Albert Prins          1485 ˝  - ˝
4. Pieter Sandijck       1722 - Luit Bloem            1532 1  - 0
5. Wim de Graaf          1653 - Aat van der Spek      1661 1  - 0
6. Han van Gorkom        1648 - Theo Goor             1635 0  - 1
7. Cor Paans             1499 - Jan Muit              1500 1  - 0
8. Willem Weerdensteijn  1531 - Menno van der Haven   1270 1  - 0

Terug naar boven

Hans Berrevoets

  

De Willige Dame viertal verslaat het tweede viertal van SC Dordrecht

 

Een paniekerig begin van de wedstrijd tegen SC Dordrecht voor het viertal: Fons Claessen was om twee minuten voor acht nog niet aanwezig in de speelzaal van schaakclub Dordrecht. Wim Platje sprong dus maar snel in zijn auto om langs Fons te rijden, die gelukkig op slechts een paar minuten van de speellocatie van SC Dordrecht woont. De zoon des huizes meldde, dat zijn vader naar “de schaakclub” was gegaan. Dat was ook zo, maar dan wel naar Vissers’ Poffertjessalon, domicilie van De Willige Dame zelf. Een telefoontje leerde, dat Fons inmiddels reeds naar de juiste speelgelegenheid gestuurd was door DWD-voorzitter Cor Paans. Bij Dordrecht was men zo vriendelijk even te wachten met het in werking stellen van de klokken.

 

Bekomen van de onverwacht ontstane beroering namen de spelers plaats om de degens met de plaatsgenoten te kruisen. Aardig detail: Zowel Aart Harms en Peter van der Laars van SC Dordrecht als Wim Platje van De Willige Dame spelen op donderdagmorgen ook bij overdag-schaaksoos “De Klockelaer” en kennen elkaars schaakkracht. De opstelling bepaalde evenwel, dat ze vanavond niet tegenover elkaar kwamen te zitten.

 

Wim Platje speelde aan het vierde bord met de zwarte stukken tegen Cor Vossen en bracht op de elfde zet een paardoffer, dat evenwel, zoals na afloop bleek, niet geheel correct was. Maar zoals grootmeester Michael Tal, "De Tovenaar van Riga", de man die zei: "Er zijn twee soorten offers: de correcte en die van mij", in het verleden reeds bewees hoeft dat ook niet. Het is voldoende om de tegenstander op het verkeerde been te zetten. Wims tegenstander raakte kennelijk in de knoop met alle mogelijke varianten, nam het offer aan en werd vervolgens resoluut van het bord gespeeld. Wim zag mat in vier zetten niet over het hoofd, na zestien zetten konden de stukken in de doos en stonden we op één nul.

 

     

 

Linkerfoto op de voorgrond: Wim Platje, die met een stukoffer verwarring zaaide en snel won. Op de rechterfoto zitten

Piet Schuller en Fons Claessen (rechts), die respectievelijk tekenden voor een half en een heel punt.

 

Fons was echter op het tweede bord in de fout gegaan. Hij verloor een stuk, maar tegenstander Peter van der Laars gaf hem gelegenheid terug te vechten. De dames gingen van het bord en Fons kaapte een paar pionnen mee. Met vier pionnen voor het stuk was er meer dan voldoende compensatie. Vervolgens lanceerde Fons een dubbelaanval op paard en loper en besliste de partij in zijn voordeel.

 

Captain Piet Schuller was ondertussen niet tevreden over de stelling die na zijn Van Geet-opening was onstaan. Tegenstander Aart Harms speelde langzaam en secuur en liet Piet geen kansen om spel te krijgen. Enigszins verbazend was het wel dat Aart na twintig zetten remise aanbood. Niet omdat hij beter stond, maar omdat daarmee de winst naar ons viertal zou gaan. Na enig nadenken en een knikje van Wim accepteerde Piet het halve punt. Met de tussenstand van 2˝ tegen ˝ waren de matchpunten binnen.

 

Anne Meeldijk kreeg tegen Henk Barends aan het eerste bord een prima stelling, maar deed het volgens hem “helemaal verkeerd”. Zijn opponent kreeg tegenspel en bond Annes’ toren en loper aan de verdediging van een pion, maar kon zelf ook geen enkele winstweg vinden. Anne nam met een pion meer genoegen met een puntendeling, waardoor de 3-1 overwinning een feit werd. Hieronder de uitslagentabel. Klik hier voor de stand in RSB-klasse Viertallen D.

 

   Dordrecht V2        1287 - De Willige Dame     1388  1 - 3
1. Henk Barends        1425 - Anne Meeldijk       1535  ˝ - ˝
2. Peter van der Laars 1247 - Fons Claessen       1408  0 - 1
3. Aart Harms          1188 - Piet Schuller       1350  ˝ - ˝
4. Cor Vossen               - Willem Platje       1261  0 - 1

 

Op 25 november spelen we thuis tegen schaakvereniging Krimpen aan den IJssel, dat na de 2˝-1˝ overwinning op De IJssel de leider is met een matchpunt en een bordpunt meer dan wij.

Terug naar boven

Wim Platje

   

De Willige Dame 1 moet meerdere erkennen in DD2

 

Afgelopen zaterdag speelde DWD1 tegen DD2, een team uit Den Haag. Voor het eerst een KNSB-schaakronde in de Van Aardennezaal van Den Witten Haen onder leiding van wedstrijdleider Kees van ’t Hoff. De ontvangst inclusief de lunch voor belangstellenden mocht er zijn. De organisatie liep bij Den Witten Haen goed.

 

Het DWD team bleek tegen een doorgewinterd Den Haag wat te licht voor een herhaling van de wel heel fantastische prestatie van de vorige keer met 7 remises tegen Philidor Leiden en verloor met 2˝ tegen 5˝, een bordpunt minder dan tegen Leiden. Een ieder van DWD1 speelde tegen een tegenstander met een hogere, soms veel hogere rating van DD2.

Vijf van de acht spelers maakten remise met aan kop Hans Berrevoets (foto) aan het eerste bord, die Remco van Vaalen verving en een tegenstander trof met meer dan 200 ELO-ratingpunten meer.

 

Hans betrad platgetreden paden in de opening. De kwaliteit werd genomen en weer teruggegeven, afruil en tenslotte remise. Ook Pearl Uyttenhove die aan het achtste bord Marcel Pluymert verving deed het goed. Hij wist gedurende lange tijd een goede gewonnen stelling te formeren, maar was wat te haastig om te willen winnen en moest opgeven. Mark van Putten speelde naar een eindspel toe met een pion meer. De stelling was echter niet te forceren, al met al een goede plus-remise. Arno Slagboom had als vanouds een niet door te komen stelling opgebouwd, waarna remise werd overeengekomen. Joop de Jong kwam aan het vierde bord in een eindspel met een pion minder; zijn loper kon in de positie niet tegen het paard van zijn tegenstander op. Joops commentaar was kort en duidelijk: de tegenstander had goed gespeeld. Jacques Hennekes maakte remise. Zijn stelling leek aardig, maar hij zag iets over het hoofd en remise is ook een goed resultaat. Naomi Snikkers trof het niet. In de opening bleek de stelling al snel te gecompliceerd. Zij moest pionverlies toestaan. De tegenstander, een bekende schaker, had nog wel een onontwikkelde loper, maar wist die al vrij spoedig te bevrijden.Tenslotte, ondergetekende wist niet gehinderd door een grondige kennis van de gespeelde opening met zwart remise te halen. De theorie van de opening kende zijn tegenstander gelukkig ook niet precies, want achteraf bleek dat een andere afruil bij circa de tiende zet niet zo gunstig voor DWD zou zijn geweest.

 

De individuele uitslagen van de tweede ronde vindt u hieronder. Klik hier voor de stand in KNSB-klasse 3G.

 

 

Voor DWD1 is een redeljk doorstaan van de vuurdoop van 2014 het hoogst haalbare. Deze sterkte werd dit weekend nog eens bevestigd. Philidor Leiden – de eerste tegenstander van DWD - won ruim van mede titelkandidaat Souburg. Souburg is de volgende tegenstander van DWD thuis op 22 november. Met DD2 de tegenstander van dit weekend en Overschie komende december behoren Leiden en Souburg tot de groep kampioensachtervolgers in het vorig seizoen en ook in dit seizoen tot de sterkste clubs. Kortom 2014: een klus om bordpunten te klaren, meer dan om wedstrijdpunten, die in 2015 eerder te halen zijn. Verrassingen zijn evenwel nooit uit te sluiten....

Terug naar boven

Johan Went

  

De Willige Dame 2 begint de competitie met een overwinning

 

In de derde klasse A heeft De Willige Dame 2 tegen Overschie 3 in buurtcentrum Prachthuis – dat een sociale supermarkt wordt genoemd – de eerste zege geboekt. Overschie is een bekende vereniging voor DWD, dus de sfeer is vertrouwd en sportief. Vroeger reden we naar een school in Overschie met haast de status van monument. De schaakhistorie hing er aan de muren. Overschie is inmiddels naar een nieuwe ruimte met veel mogelijkheden verhuisd. Dinie en Wil zijn niet meer de koffiedames, maar de bediening is nog even enthousiast en betrokken gebleven.

 

De competitie kwam dit seizoen laat op gang voor DWD 2, doordat SV Ontspanning in de eerste ronde tegen ons tweede team geen achttal kon afvaardigen. Op 22 september zaten we al haast klaar in poffertjessalon Visser, maar we konden thuis blijven. SV Ontspanning heeft zich onlangs overigens uit de competitie teruggetrokken. De eerste partijen werden nu dus op 17 oktober in Overschie gespeeld. Maar: Pearl Uittenhove had vooruit thuis gespeeld en na een lange avond Jan de Liefde op bord vier verslagen. We konden derhalve met een voorsprong van een bordpunt starten.

 

Hans Nunnikhoven, Cor Paans en Pieter Sandijck wonnen ook. Met de remises erbij van Hans Berrevoets en Han van Gorkom werd het 5-3 en dat is een goede start tegen een team dat de competitie met een 6˝ tegen1˝ winst op WSV 2 was begonnen. De individuele uitslagen vindt u hieronder in de tabel. Klik hier voor de stand in RSB-klasse 3A.

 

   Overschie 3           1653 - De Willige Dame 2     1683 3  - 5
1. Fokke Lindeboom       1615 - Hans Nunnikhoven      1871 0  - 1
2. Murphy Brunings       1713 - Hans Berrevoets       1860 ˝  - ˝
3. Serge Erdtsieck       1689 - Pieter Sandijck       1722 0  - 1
4. Jan de Liefde         1619 - Pearl Uyttenhove           0  - 1
5. Rob de Wilt           1625 - Wim de Graaf          1653 1  - 0
6. Hans Doornheim        1771 - Willem Weerdensteijn  1531 1  - 0
7. Cor van Lennep        1621 - Cor Paans             1499 0  - 1
8. Wil de Gids           1570 - Han van Gorkom        1648 ˝  - ˝

 

Op maandag 10 november spelen we thuis tegen WSV 2, dat na de 5-3 winst op Hoeksche Waard 1 in de middenmoot staat met 2 uit 2. We hebben nog vijf ronden voor de boeg om te laten zien, dat we promotie verdienen en dus een terugkeer naar de tweede klasse RSB.

Terug naar boven

Hans Berrevoets

 

Viertal van De Willige Dame onstnapt op curieuze wijze aan een nederlaag

 

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Het viertal van De Willige Dame ontsnapte bij De IJssel aan wat een verdiende nederlaag zou zijn geweest tegen het viertal van SV De IJssel. In Moordrecht liep het allemaal niet volgens de van tevoren gemaakte plannen.

 

Wim Platje kwam met zwart redelijk uit de opening, maar had nagelaten om profijt te trekken van tempoverlies door a3 en h3 van zijn tegenstander. Te passief spelend moest hij toezien hoe wit een goede uitgangsstelling voor een koningsaanval opbouwde. Hij verzuimde zelfs het standaard schijnoffer Pxe4 te brengen, dat de zwarte stelling volkomen zou bevrijden. Toen zijn tegenstander rond de zestiende zet inging op een afruil van de dames, overzag deze echter een kleine finesse, die hem de pion op f2 kostte. De f-lijn had Wim tevoren al geopend en hij kreeg een prima stelling. Tegenstander Panc Vink liet vervolgens helaas voor hem pardoes een toren en-prise staan. Wim verzuimde nu niet dat presentje, al of niet in dank, te aanvaarden. De tegenstander gaf onmiddellijk op en een snelle voorsprong voor het viertal was zo een feit.

 

           

 

Piet Schuller (links) won op miraculeuze wijze een misschien niet geheel verdiend punt. Wim Platje boekte een vlotte winst.

 

Ondertussen was Anne Meeldijk met de witte stukken op het eerste bord een pion achter gekomen. Een vrijpion op de damevleugel speelde hem danig parten en door te weinig bewegingsruimte voor zijn toren en loper kon hij stukverlies niet meer voorkomen. Dat was een domper. De puntenmachine van het vorig seizoen stokte plotseling (“Ik speelde echt planloos”, verzuchtte Anne.) en De IJssel trok zo de stand gelijk.

 

Bij Fons Claessen, met zwart op bord twee, ging het na de opening mis. Zijn dame was op avontuur op de damevleugel, maar op de andere vleugel kreeg hij een kwaliteitsoffer op f6 voorgeschoteld. Dat leverde de tegenstander door het binnenvallen van de dame meteen wat pionnen op. Toen Fons ook nog een toren liet insluiten, die op den duur tegen een loper zou moeten worden geruild, was het pleit beslecht en keken we tegen een achterstand van 2 – 1 aan.

 

Alle hoop was derhalve gevestigd op Piet Schuller, die een remise-aanbod moest afslaan, omdat er gewonnen moest worden teneinde nog een puntendeling uit het vuur te kunnen slepen. Dat ging hem aanvankelijk goed af: Een stelling met nog veel op het bord en een overvloed aan ruimte om aan te vallen op de wat gedrukte zwarte stelling. Piet had een gezonde pion bij uitstekende stelling voor kunnen komen, maar koos voor een triplering van de zware stukken. De tegenstander deed echter een venijnige uitval met de dame en Piet ging vervolgens enorm in de fout. Hij sloeg een pion met de voorste toren, die de tegenstander gewoon met een toren terug kon nemen. Terugslaan met de dame had geen zin. Piet zou zijn dame simpelweg verliezen en er slechts een toren voor terugkrijgen. Tot verbijstering van de omstanders gaf zijn tegenstander echter op! Hij zag een ondekbaar mat op de achterste rij opdoemen als Piet met de toren terug zou slaan en was ervan overtuigd, dat Piet de combinatie zorgvuldig had doorgerekend. Maar met zowel een koningszet als een damezet had zwart met een dame tegen een toren een straal gewonnen eindspel in kunnen gaan. Piet dacht abusievelijk een pion te winnen, maar zijn tegenstander zag spokende beren op zijn pad, die er helemaal niet bleken te zijn…!

 

De uitslagen van de eerste ronde op een rijtje:

 

   De IJssel V1       1488 - De Willige Dame     1388 2  - 2
1. Sjaak in 't Veld   1604 - Anne Meeldijk       1535 1  - 0
2. Teus Boere         1432 - Fons Claessen       1408 1  - 0
3. Frans Dubois       1410 - Piet Schuller       1350 0  - 1
4. Panc Vink          1504 - Willem Platje       1261 0  - 1

 

Over het al of niet verdiend zijn van het matchpunt kun je natuurlijk van mening verschillen. Aan de ene kant kun je zeggen, dat wij het punt in de schoot geworpen kregen, aan de andere kant kun je met evenveel recht menen, dat wie opgeeft in gewonnen stelling de overwinning ook niet verdient.

 

Met aanvankelijk gemengde gevoelens aanvaardden we de thuisreis. Het missen van de juiste oprit bracht ons op een parallelweg naast de A20. De bestrating aldaar zorgde voor een zo mogelijk nog schokkender ervaring, maar dat mocht de toch langzaam ontluikende pret vanwege de remise niet drukken.

Terug naar boven

Wim Platje

  

De Willige Dame 1 op koers in de KNSB-competitie

 

DWD1 is in de KNSB-competitie begonnen. Afgelopen zaterdag werd de eerste wedstrijd gespeeld en wel door een team met bijna dezelfde samenstelling als in de laatste RSB-ronde toen het kampioenschap van de RSB werd behaald.

 

De KNSB-groepsindeling was meteen raak. Direct een vuurdoop tegen een van de allersterkste tegenstanders: Philidor Leiden. Het werd een resultaat van zeven stevige remises door Remco van Vaalen, Mark van Putten, Arno Slagboom, Jacques Hennekes,  Hans Nunnikhoven, Joop de Jong en Johan Went. Alleen Marcel Pluymert moest het afleggen tegen een sterke tegenstander die wat meer kennis van de gekozen opening bleek te bezitten. 

 

  

 

Remco van Vaalen (2126) hield Nico Kuijff (2225) van Philidor Leiden aan het eerste bord op remise.

Rechterfoto: Johan Went (1785) haalde het halve punt binnen tegen Frank Zeven (1931) op bord acht.

 

Wat opviel was de degelijke wijze waarop gespeeld werd. Er  waren geen salonremises. Remco zette aan het eerste bord behoorlijk druk op de stelling van de tegenstander die (vermeende) valkuilen kundig vermeed. Na afruil onstond er vrij snel een remise-achtige stelling. Ook Mark speelde actief en na een complexe situatie werd het na afruil remise. Bij Arno was het anders. Zijn partij eindigde als de op een na laatste. Voorzover ik kon zien, zag zijn stelling er gedurende de hele zitting  oerdegelijk uit. Zijn tegenstander kon de stevige stelling niet ontregelen: remise. Jacques kwam goed uit de opening, stond mischien soms zelfs iets beter, bleef zich goed concentreren en haalde het volgende halve punt binnen.

 

Hans had een scherpe aanval met zijn zwarte pionnen tot ver op het terrein van wit en kwam uiteindelijk na veel verwikkelingen tot remise. Joop kwam in een gelijkwaardig pionnen- en lopereindspel terecht: Een terechte remise, ruim binnen de tijd. Misschien ook door de nieuwe tijdsregistratie. De eerste ervaringen hiermee, inclusief het gewoon moeten blijven noteren bevorderden naar mijn indruk een algeheel goede schaaksfeer, bijna ouderwets rustig.

 

Ondergetekende sloot op het laatste bord als laatst spelende af met een remise na enig actief voordeel in het middenspel. Er ontstond uitendelijk een situatie van paard+loper tegen paard+loper, met een gelijk aantal pionnen. Kortom: remise.

 

Na de partijen werd in een uitstekende sfeer met de goede gastheren van Philidor Leiden nog uitgebreid geanalyseerd. Op de website van L.S.C. Leiden spreekt men van een “krappe 4˝-3˝ overwinning.” Zie: http://www.philidor.nl/

 

DWD1 bezet nu op basis van de bordpunten na deze eerste stevige ontmoeting de zesde plaats van tien teams in klasse 3G van de KNSB-competitie. De volgende ontmoeting is naast ons thuis: Op zaterdag 1 november aanstaande tegen DD 2 om 12.00 uur in Den Witten Haen.

 

De individuele uitslagen van de eerste ronde:

 

 

Klik op de link direct onder de afbeelding van Visser’s Poffertjessalon rechts bovenaan deze pagina voor de stand.

Klik hier voor alle resultaten in de KNSB-competitie in klasse 3G.

Terug naar boven

Johan Went (Teamleider DWD 1) & Wim Platje

 

De opstelling van het viertal van De Willige Dame seizoen 2014-2015

 

De spelers van het viertal, dat in klasse Viertallen D van de RSB zal gaan spelen zijn bekend. Hier de line-up van het team, dat in het seizoen 2014-2015 moet gaan proberen niet alweer tweede, maar eens een keer eerste te worden.

 

   

 

Vlnr: Piet Schuller (Captain), Fons Claessen, Anne Meeldijk en Wim Platje

 

Op voorzitter Cor Paans zal het viertal indien dat nodig is ook dit seizoen weer een beroep kunnen doen.

Terug naar boven

 

 

De opstelling van het tweede team van De Willige Dame seizoen 2014-2015

 

De spelers van het tweede team, dat in klasse 3A van de RSB zal gaan spelen zijn bekend. Hier de line-up van het team, dat in het seizoen 2014-2015 moet gaan proberen het verloren gegane terrein te herwinnen.

 

   

 

Vlnr: Hans Nunnikhoven, Hans Berrevoets, Pieter Sandijck en Pearl Uyttenhove

 

   

 

Vlnr: Wim de Graaf, Cor Paans, Willem Weerdesteijn en Han van Gorkom

 

Invallers kunnen uit het viertal van De Willige Dame worden geselecteerd en eventueel kan een beroep worden gedaan op Nick Kimenai, Tabitha Snikkers of Paul de Roos. De redactie wenst het tweede team veel succes!

Terug naar boven

Wim Platje

  

De indeling van het viertal van de Willige Dame

 

De competitieleider van de RSB heeft inmiddels de definitieve indeling van de RSB-competitie bekend gemaakt. Het viertal van De Willige Dame speelt in de klasse Viertallen D.  Het team zal op maandag 6 oktober de competitie beginnen met de uitwedstrijd tegen De IJssel Viertal 1. De indeling is als volgt:

 

RSB Viertallen D 2014-2015

 

1. Krimpen aan den IJssel

2. De IJssel V1

3. De Willige Dame

4. Dordrecht V2

 

De speeldata en de locaties van alle wedstrijden van het viertal vindt u in de Agenda.

Terug naar boven

Bron: Competitieleider RSB

     

De indeling van het eerste team van de Willige Dame

 

De definitieve indeling van de KNSB-competitie is bekend. Het eerste team van De Willige Dame zal na het behaalde kampioenschap in de promotieklasse van de RSB in het vorig seizoen nu uitkomen in Klasse 3G van de KNSB. Het team zal op zaterdag 27 september de competitie starten met de uitwedstrijd tegen Philidor in Leiden. De indeling is als volgt:

 

KNSB Klasse 3G 2014-2015

 

1  Philidor Leiden      Leiden

2  De Willige Dame      Dordrecht

3  Souburg              Oost-Souburg

4  Overschie            Rotterdam

5  Charlois Europoort 2 Rotterdam

6  Bergen op Zoom       Bergen op Zoom

7  DSC Delft 3          Delft

8  Goes                 Goes

9  De Pion 3            Roosendaal

10 DD 2                 Den Haag

 

De speeldata en de locaties van alle wedstrijden van het eerste team vindt u in de Agenda.

Terug naar boven

Bron: Website KNSB

      

De indeling van het tweede team van de Willige Dame

 

De competitieleider van de RSB heeft inmiddels de definitieve indeling van de RSB-competitie bekend gemaakt. Het tweede team, dat een klasse lager speelt dan vorig seizoen komt uit in Klasse 3A Het tweede team zal op maandag 22 september de competitie beginnen met de thuiswedstrijd tegen Ontspanning 1. De indeling is als volgt:

 

RSB Klasse 3A 2014-2015

 

1. Overschie 3

2. Het Houten Paard 1

3. De IJssel 2

4. Hoeksche Waard 2

5. 3-Torens 3

6. Ontspanning 1

7. WSV 2

8. De Willige Dame 2

 

De speeldata en de locaties van alle wedstrijden van het tweede team vindt u in de Agenda.

Terug naar boven

Bron: Competitieleider RSB

    

Standen in de externe competities van de De Willige Dame-teams (Laatst bijgewerkt:27 april 2015)

 

KNSB-competitie 2014/2015: Klasse 3G

 

 

RSB-competitie 2014/2015: Klasse 3A

   Klasse 3A          N  Mp Bp  1  2  3  4  5  6  7  
1. De Willige Dame 2  6  10 33˝ x  5  3˝ 6  5  7˝ 6˝  Kampioen  
2. Overschie 3        6  8  31  3  x  4˝ 6˝ 3˝ 5˝ 8   Promotie
3. Het Houten Paard 1 6  8  26˝ 4˝ 3˝ x  3  4˝ 6  5  
4. WSV 2              6  7  24  2  1˝ 5  x  5  4  
5. Hoeksche Waard 2   6  6  24  3  4˝ 3˝ 3  x  4˝ 5˝ 
6. De IJssel 2        6  3  18  ˝  2˝ 2  4  3˝ x  
7. 3-Torens 3         6  0  11  1˝ 0  3  1˝ 2˝ 2˝ x   degradeert

 

(Ontspanning 1 heeft zich uit de competitie teruggetrokken)

 

    RSB-competitie 2014/2015: Viertallen D

   Viertallen D       N  Mp Bp  1  1  2  2  3  3  4  4
1. De Willige Dame    6  9  14˝ x  x  3  2˝ 2  1  3  3  Kampioen
2. Krimpen a/d IJssel 6  8  13˝ 1  1˝ x  x  2˝ 2˝ 3˝ 2˝
3. De IJssel V1       6  7  14˝ 2  3  1˝ 1˝ x  x  3  
4. Dordrecht V2       6  0    1  1  ˝  1˝ 1  ˝  x  x
 

Terug naar boven

Bronnen: Website KNSB en RSB-Website

  

Meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl