De Willige Dame

 

Kampioenschap

 

Najaarscompetitie 2014

 

 

Uitslagen, standen, verslagen en foto’s

 

 

Op dinsdagavonden in

VISSER’s Poffertjessalon
Groenmarkt 9

Dordrecht

 

 

 

Afzeggen via de absentielijst in Visser of via tel. 078-6137373 tot uiterlijk 20.00 uur op de speeldag.

 

 

 

meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

17-12-2014 Joop de Jong kampioen najaarscompetitie 2014

10-12-2014 De Willige Dame bijna voor Joop de Jong

03-12-2014 Klassementsleiders laten steken vallen

26-11-2014 Joop de Jong blijft op titelkoers bij De Willige Dame

20-11-2014 Nog vier finales te gaan in de play-offs

12-11-2014 Kees van ’t Hoff meldt zich in de top drie

05-11-2014 Tweestrijd om titel van De Willige Dame

 

29-10-2014 Remise-avondje in de achtste ronde

15-10-2014 Winst van Cor Paans op koploper in ronde zeven

08-10-2014 Koos van Dalen: Veni, Vidi, Vici

01-10-2014 Koplopers delen het punt in ronde vijf

24-09-2014 Tekening aan de top van De Willige Dame

17-09-2014 Topper valt uit in het voordeel van Joop de Jong

10-09-2014 Drie spelers aan kop na twee ronden

03-09-2014 Eerste ronde Najaar 2014

  

Eindstand DWD-najaarscompetitie 2014: 1.Joop de Jong 2.Hans Berrevoets en 3.Pieter Sandijck!

 

Joop de Jong is voor de tweede maal schaakkampioen van De Willige Dame. Weekkrant de Stem van Dordt brengt het nieuws al vandaag (17 december) op pagina 59. De laatste en vijftiende ronde van de najaarscompetitie was dan ook gisteravond al duidelijk voor wat betreft de eerste twee van de drie ereplaatsen. Het kerstreces is nu begonnen en pas op dinsdag 6 januari 2015 kunnen we weer de eerste toespraak van voorzitter Cor Paans verwachten. Hij hoopt met veel nieuwe schaakliefhebbers en vanzelf alle vertrouwde gezichten aan een nieuwe competitie te kunnen beginnen. Op 6 januari is het inspelen op een open snelschaakavond, waarbij iedereen welkom is en op 13 januari is de eerste competitieavond.

 

In de afgeronde najaarscompetitie had Joop de meeste rondes (twaalf van de vijftien) in het geel de aandacht getrokken. Hij was er ook elke speelavond en dat verdient lof! Daarmee is Joop ook een uitstekende ambassadeur van het schaken bij De Willige Dame om het kampioenschap. Hans Berrevoets was blij met zilver: ,,Ik ben tevreden, want Joop de Jong als kampioen is een mooi affiche voor de club. Ik wens hem daarmee alle geluk toe." Vooraf was de verwachting dat meer spelers zich duidelijk zouden mengen in de strijd om het kampioenschap. De kandidaten Hans Nunnikhoven en Naomi Snikkers speelden alleen te weinig mee en raakten zo snel het contact met de kopgroep Joop de Jong kwijt. Alleen Hans Berrevoets bleef nog in de buurt, maar hij zag direct achter zich spelers vorderingen maken.

 

                

 

Het podium na de laatste ronde van links naar rechts: Hans Berrevoets (2), Joop de Jong (1) en Pieter Sandijck (3)

 

Zo deed Pieter Sandijck een paar keer goede zaken. Hij verloor wel op de slotavond van Joop de Jong, maar zijn derde plaats is zeker een bekroning voor zijn schaakwerk. In een materieel gelijke stand was de dreiging van een doorgebroken pion Pieter te machtig. Zelfs een eventuele minor-promotie naar paard zou Joop het punt hebben opgeleverd. Pieter bleef overigens Pearl Uyttenhove voor, die Kees van 't Hoff versloeg. Pearl had afgelopen weekeinde in de derde klasse van de KNSB van een bijna 1900-speler gewonnen, dus tegen de 1800-plusser Kees van 't Hoff ging hij er weer eens voor zitten. Kees ging een eindspel in met twee torens, een loper en vijf pionnen tegen Pearls toren, twee lopers, een paard en drie pionnen. Voldoende compensatie qua materieel zou je zeggen. Pearl zette de witte koning onder druk, was vanwege de geslonken bedenktijd van plan om via zetherhaling remise af te dwingen, maar zag Kees dat met een koningszet naar de rand uit de weg gaan. Dat had Kees beter na kunnen laten, want hij kwam plotseling in een matnet terecht.

 

Wim Platje speelde de opening bevredigend in de Siciliaanse drakenvariant tegen Naomi Snikkers en bereikte een gelijke stelling. Hij overzag echter een aftrekschaakje op zet 23 en verloor een pion. Taai verdedigen hielp niet en langzaam maar zeker haalde Naomi het punt binnen. Na 43 zetten verhinderde Wim het creëren van een tweede d-vrijpion door die pion te slaan, maar daardoor maakte een plotseling mat op het midden van het het bord een einde aan de partij. De andere Wim, Willem Weerdesteijn speelde een lange partij tegen Piet Schuller. Willem opende met zijn favoriete 1. f4, de Bird-opening. De stelling zat lange tijd zo vast als een huis. Piets loper stond aan de rand van het bord genageld en deed niet mee, maar het was niet goed te zien hoe wit verder moest komen. Piets bedenktijd nam echter bedenkelijke vormen aan en plotseling raakte hij het spoor bijster. Een dame voor een toren en nog een stuk en-prise bezegelde zijn lot.

 

Gevraagd naar het verloop van zijn partij tegen Cor Paans antwoordde Paul de Roos: “Malheur! Ik heb zo’n beetje alles laten pennen wat er te pennen was.” Een pionnetje meer en zetdwang waren voor Johan Went voldoende om het punt tegen Anne Meeldijk op zijn conduitestaat te laten bijschrijven. Teus Slotboom Sr. versloeg Gijs van der Willigen.

 

 

Partijen in Ronde 15 - 16-12-2014.

----------------------------------------------------

1 Pieter Sandijck       -  Joop de Jong          0-1

2 Kees van't Hoff       -  Pearl Uyttenhove      0-1

3 Anne Meeldijk         -  Johan Went            0-1

4 Wim Platje            -  Naomi Snikkers        0-1

5 Willem Weerdesteijn   -  Piet Schuller         1-0

6 Paul de Roos          -  Cor Paans             0-1

7 Teus Slotboom, Sr     -  Gijs van der Willigen 1-0

      

 

Bekijk hier de stand na de laatste ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Wim Platje

  

De Willige Dame bijna voor Joop de Jong

 

Joop de Jong kan “schapetrots” wakker geworden zijn vanmorgen. De titel van kampioen van De Willige Dame van het najaar van 2014 kan hem vrijwel niet meer ontgaan. Hij boekte alweer zijn negende overwinning van deze competitie. Tegen Wim de Graaf, die zich nu langer en taaier verdedigde dan in de eerste onderlinge partij van deze najaarsserie, trok hij het kampioensschaap vrijwel op het droge. Zijn vaste achtervolger en nummer twee van dit seizoen, Hans Berrevoets, kwam een dag na zijn partij voor De Willige Dame 2 niet in actie.

 

Joop en Hans hebben inmiddels ook zoveel voorsprong in keizerpunten, dat zij met nog één avond te gaan niet meer zijn te achterhalen door nummer drie Pieter Sandijck of nummer vier Hans Nunnikhoven. Joop stond vanaf ronde drie bovenaan met slechts na één avond een onderbreking. Hij is vanaf 1994 betrokken bij De Willige Dame als externe speler en een aantal jaren later kwam daar de interne competitie bij. Dordrecht beviel Joop als stad ook steeds meer, zodat de verhuizing van Papendrecht naar het centrum van Dordrecht als vanzelf ging. Joop kan dus naar zijn clubavond wandelen. Op 16 december kan de kampioenswandeling naar huis dus helemaal een feit zijn.

 

   

 

Teus Slotboom Sr. (links) kreeg zijn revanche voor een nederlaag in de achtste ronde tegen Paul de Roos.

 

Pearl Uyttenhove en Wim Platje vochten de langste partij van de avond uit. Aan het einde hadden beide spelers nog minder dan tien minuten op hun klokken staan. Pearl hield Wim met de witte stukken de hele avond onder druk, maar Wim verdedigde zich, na een foutje in de opening, inventief. Uiteindelijk bezweek de zwarte stelling toch, toen Wim in plaats van met een pion minder genoegen te nemen en voor remise te vechten, te opportunistisch voor de tegenaanval koos onder het motto: de dood of de gladiolen. Het werd het eerste.

 

Ton van der Breggen kon trots zijn op zijn remise tegen Kees Klok. Hij blijft daarmee Kees nu net een plaatsje voor in het klassement. Piet Schuller kon het niet bolwerken tegen Kees van ’t Hoff, die van tien naar zeven steeg. Johan Went zag Gijs van der Willigen in moeilijkheden komen op de damevleugel, wat Gijs een loper en de partij kostte. Teus Slotboom Sr. nam sportieve revanche voor zijn nederlaag in de achtste ronde tegen Paul de Roos.

 

 

Partijen in Ronde 14 - 09-12-2014.

----------------------------------------------------

1 Wim de Graaf          -  Joop de Jong          0-1

2 Pearl Uyttenhove      -  Wim Platje            1-0

3 Piet Schuller         -  Kees van't Hoff       0-1

4 Johan Went            -  Gijs van der Willigen 1-0

5 Paul de Roos          -  Teus Slotboom, Sr     0-1

6 Ton van der Breggen   -  Kees Klok             ½-½

  

 

Bekijk hier de stand na de veertiende ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking of scroll naar beneden)

 

Voorzitter Cor Paans zal natuurlijk pas de top drie van het najaar 2014 huldigen op de eerste clubavond van 2015: dinsdag 6 januari. Dat is tevens een promotie-schaakavond om mensen te laten kennis maken met De Willige Dame. Uiteraard hoopt de club vanaf dinsdag 13 januari nieuwe spelers te ontmoeten in de voorjaarscompetitie. Nieuwe kansen, nieuwe prijzen is dan als vanouds het gevleugelde gezegde.

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Wim Platje

  

Twee koplopers in kampioenschap van de Willige Dame

 

Hans Berrevoets heeft de leiding in het najaarskampioenschap 2014 overgenomen van Joop de Jong. Zelf kwam hij niet verder dan remise tegen Pieter Sandijck, maar leider Joop de Jong liet een nog grotere steek vallen tegen Hans Nunnikhoven.

 

Na dertien van de vijftien ronden van het kampioenschap van De Willige Dame staat niet de naam van Joop de Jong meer achter nummer één, maar de naam van Hans Berrevoets. Joop stond als eerste genoemd vanaf de derde ronde, maar door een nederlaag tegen Hans Nunnikhoven werd de keizerstand anders. Wie naar de keizerpunten kijkt, ziet dat Hans en Joop er wel evenveel hebben. Dat is een unicum na zoveel ronden competitie! Het past wellicht wel bij het scenario waarop Joop de Jong patent heeft. De vorige competitie bleef hij net iets meer dan tien keizerpunten op Marcel Pluymert achter voor de titel.

 

   

 

Hans Berrevoets (links) is de nieuwe leider in het klassement. Wim de Graaf deed ook goede zaken en rukte op naar vijf.

 

Volgens waarnemers leek het er tegen Hans Nunnikhoven eerst op, dat Joop gewoon naar het volle punt ging. De zwarte stukken van Hans werkten nauwelijks samen en zijn koning was ook in een wandeling verzeild geraakt. Het leek een kwestie van tijd te zijn, maar Joop onderschatte wellicht de kracht over de zwarte velden van lopers en dame van Hans. Ergens liet hij even het initiatief aan Hans, die direct profiteerde.

 

Hans Berrevoets kon maar half profiteren, want hij boekte in deze competitie zijn tweede remise tegen Pieter Sandijck. De doorgebroken c-pion van Pieter bleek toch meer kracht te hebben en niet zo snel op te halen te zijn als Hans dacht. Het was dus een gelijkwaardige uitslag. Pieter blijft in elk geval in de buurt van de ereplaatsen staan.

 

Markant was de opmars van Wim de Graaf, die Johan Went versloeg. Pearl Uyttenhove is weer terug in de top-10 na een overwinning op Willem Weerdesteijn. Gijs van der Willigen maakt puntenweken door. Zijn remise tegen Paul de Roos betekende al 2½ uit 3. Jaap Mol won van Nick Kimenai. Cor Paans kon niet stunten tegen Naomi Snikkers, die ook weer in de top-10 staat. Anne Meeldijk won van viertalcaptain Piet Schuller.

 

Op 8 december speelt eerst DWD 2 thuis en vervolgens is er 9 december ronde 14. DWD 1 heeft tijdens de Dordtse kerstmarkt buiten de stad nog een ronde. Op 16 december sluiten we het jaar 2014 af. Vervolgens wordt een ieder uitgenodigd om schaakliefhebbers mee te nemen naar de eerste clubavond in 2016.

 

 

Partijen in Ronde 13 - 02-12-2014.

----------------------------------------------------

  1 Joop de Jong           -  Hans Nunnikhoven     0-1   

  2 Hans Berrevoets        -  Pieter Sandijck      ½-½   

  3 Johan Went             -  Wim de Graaf         0-1   

  4 Anne Meeldijk          -  Piet Schuller        1-0   

  5 Pearl Uyttenhove       -  Willem Weerdesteijn  1-0   

  6 Cor Paans              -  Naomi Snikkers       0-1   

  7 Jaap Mol               -  Nick Kimenai         1-0   

  8 Gijs van der Willigen  -  Paul de Roos         ½-½   

 

 

Bekijk hier de stand na de dertiende ronde: Sevillarapport (Klik daar aangekomen op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets

  

Joop de Jong blijft op titelkoers bij De Willige Dame

 

Met nog drie ronden voor de boeg, blijft de koploper van het eerste uur, Joop de Jong, op titelkoers. Hij had initiatief tegen de nummer twee, Hans Berrevoets, maar uiteindelijk rolde er een gelijkspel uit. Pieter Sandijck kwam steviger op de derde plaats te staan door Kees van 't Hoff duidelijk te verslaan. Markant was de bijna-tweekamp Gijs van der Willigen - Ton van der Breggen. Zowel in ronde 11 als 12 zaten zij tegenover elkaar. Gijs zette 2-0 op de borden en Ton bleef het gezellige schaakavonden vinden.

 

 

 

Gijs van der Willigen en Ton van der Breggen (rechts) speelden een bijna-tweekamp in ronden 11 en 12.

 

Het kampioenschap van de Willige Dame, dat in een traditie staat vanaf pakweg1983, gaat door tot dinsdag 16 december. Daarna is er kerstreces en zal er een open toernooi zijn op de eerste dinsdag van 2015. Vervolgens begint de voorjaarscompetitie. Uiteraard blijven nieuwe leden welkom om in poffertjessalon Visser aan de Groenmarkt mee te gaan doen.

 

In de twaalfde ronde stonden, mede doordat het DWD-viertal zijn thuiswedstrijd tegen SV Krimpen speelde, slechts zeven partijen op het affiche. Joop de Jong boekte tegen Hans zijn tweede remise in deze competitie. Hij verloor tot nu maar één keer en wel van Cor Paans en moest tegen Pieter Sandijck een remise accepteren. Daar staan acht overwinningen tegenover. Hans Berrevoets moest één remise meer toestaan en dus een overwinning minder en verloor van Naomi Snikkers. Hij moest het punt verder delen met Pieter Sandijck en Kees van 't Hoff.

 

Het duel Pieter Sandijck-Kees van 't Hoff rolde ook als tweede duel uit de door Cor Paans bediende computer. Pieter wist snel een gezonde pion te veroveren en de belegering van de zwakke pion op c6 van Kees deed de rest. Pearl Uyttenhove had Wim de Graaf tegenover zich, die geloofde in zijn kansen. Pearl kwam nog met een aanval met zware stukken, maar toen stond Wim al meesterlijk op de damevleugel. Hans Nunnikhoven ging rustig langs Willem Weerdesteijn, die zichzelf ook wel versloeg. Hans staat nu op plek vier. Paul de Roos heeft een eigen uitstraling en valt graag aan. Naomi Snikkers wees hem graag op zijn verdedigingsmogelijkheden, maar zorgde wel dat het punt met haar mee ging. Johan Went boekte zijn zesde zege en wel op Teus Slotboom Sr.

 

Voor het schaken is 2014 bijna voorbij, gezien de kerstperiode. Team 2 komt thuis op 8 december in actie. Team 1 sluit daarna op zaterdag 13 december 2014 af. Op dinsdag 2 december is er natuurlijk eerst nog de dertiende ronde.

 

 

Partijen in Ronde 12 - 25-11-2014.

----------------------------------------------------

1 Joop de Jong           -  Hans Berrevoets      ½-½

2 Pieter Sandijck        -  Kees van't Hoff      1-0

3 Hans Nunnikhoven       -  Willem Weerdesteijn  1-0

4 Wim de Graaf           -  Pearl Uyttenhove     1-0

5 Teus Slotboom, Sr      -  Johan Went           0-1

6 Naomi Snikkers         -  Paul de Roos         1-0

7 Gijs van der Willigen  -  Ton van der Breggen  1-0

 

 

Bekijk hier de stand na de twaalfde ronde: Sevillarapport (Klik daar aangekomen op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets

  

Nog vier finales op weg naar feestelijke huldiging 6 januari 2015

 

Er kan steeds meer duiding worden gegeven aan de namen, die voorzitter Cor Paans gaat noemen bij de feestelijke (schaak) opening van het nieuwe jaar op dinsdag 6 januari 2015. Met nog vier finale-avonden  voor de boeg, na elf voorrondes, zijn koploper Joop de Jong en runner-up Hans Berrevoets duidelijk de belangrijkste kandidaten voor een top drie notering. Pieter Sandijck heeft nog een duidelijk afstand met de top twee, maar lijkt zich ook wat los te maken van het achtervolgend peloton. Het is markant dat het verschil in Keizerpunten tussen nummer drie en vier groter is, dan tussen nummer vier en veertien. Kortom: De top tien kan de komende vier finales nog stevig in beweging zijn.

 

De eerste drie zijn, zoals een betrokken schaker dat altijd noemt, “wel de financiële plaatsen” in de competitie om het kampioenschap van de Willige Dame. Cor Paans – die al 32 jaar ons in de rol van voorzitter passend toespreekt – zal wederom een enveloppe met passende inhoud overhandigen. Het gaat natuurlijk om het gebaar op weg naar de nieuwe competitie, die op dinsdag 13 januari 2015 om 20.15 uur begint. Uiteraard zijn nieuwe deelnemers welkom.

 

We hopen op nog meer drukte en nieuwe tegenstanders. De elfde ronde was overigens al een voorbeeld van een mooie opkomst met tien (!) partijen op het infobord op de bar. Ook barmeester Jaap Mol werd op bord 1 ingeschakeld om Cor Paans partij te geven, maar na een verrassende opening werd het snel remise.  Misschien spaarden zij zich voor de finales op 24 november, 2 december, 9 december en 16 december. Daarna is het kerstreces tot de eerste 2015-bijeenkomst rond het bord en de bar op dinsdag 6 januari. Cor en Jaap liepen daarop wellicht al vooruit, want zij bestreden elkaar ook in een korte snelschaaktweekamp overigens op afstand van de negen serieuze competitiepartijen.

 

De ogen waren zeker gericht op Kees van ’t Hoff (3) en Joop de Jong (1). Joop liet zich inspireren door de wereldkampioen en begon op zijn stoel te hangen. Kees keek ernaar en concentreerde zich, zoals hij zich had voorgenomen als 1800-ELO- speler. Vervolgens begon de wedstrijd met een regelmatige ontwikkeling van stukken en kracht van Kees op wit en tegenaanval van Joop. Het was ook schone schijn, want ergens raakte, zoals Kees zelf na afloop liet weten, hij de goede draad kwijt en moest hij Joop de Jong de hand schudden en feliciteren met diens achtste overwinning in deze competitie. Hans Berrevoets kreeg voor zijn zevende zege alle medewerking van Wim de Graaf, die een stuk in een niet juiste aanval verloor.

 

Aangezien Pieter Sandijck zijn theoretische voorbereiding in de praktijk kon brengen tegen Anne Meeldijk, die dacht dat een loper opweegt tegen drie pionnen in het Siciliaans, kon de nieuwe top drie uit de rekenmachine rollen. Verrassend was de overwinning van Fons Claessen (foto) op Johan Went. Gijs van der Willigen werd in alle vriendelijkheid door Ton van der Breggen naar zijn eerste punt geleid. Pearl Uyttenhove bleef zonder verlies door een gelijkwaardige remise met Willem Weerdesteijn. Koos van Dalen hield lang stand tegen Teus Slotboom Sr., die echter wel het punt pakte. Piet Schuller won volhardend van Paul de Roos en Nick Kimenai haalt wellicht de weblog van Kees Klok, die verloor.

 

 

Partijen in Ronde 11 - 18-11-2014.

----------------------------------------------------

1 Kees van't Hoff       -  Joop de Jong          0-1

2 Hans Berrevoets       -  Wim de Graaf          1-0

3 Pieter Sandijck       -  Anne Meeldijk         1-0

4 Willem Weerdesteijn   -  Pearl Uyttenhove      ½-½

5 Fons Claessen         -  Johan Went            1-0

6 Jaap Mol              -  Cor Paans             ½-½

7 Paul de Roos          -  Piet Schuller         0-1

8 Teus Slotboom, Sr     -  Koos van Dalen        1-0

9 Nick Kimenai          -  Kees Klok             1-0

10 Ton van der Breggen   -  Gijs van der Willigen 0-1

 

Bekijk hier de stand na de elfde ronde: Sevillarapport (Klik daar aangekomen op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets

  

Kees van 't Hoff meldt zich in top drie

 

Het grote nieuws na de tiende ronde van het kampioenschap van de Willige Dame was, bijna in de nacht van dinsdag op woensdag, dat Kees van 't Hoff (foto rechts) zich weer in de top drie meldt. De drievoudig kampioen van Zwijndrecht liet tegen Pearl Uyttenhove zijn competitiehardheid zien. Pearl draait vanaf het begin knap in de top mee, op afstand van de koplopers Joop de Jong en Hans Berrevoets, maar Kees is getraind in toernooischaak en een goede bekende in Leiden, Wijk aan Zee, Vlissingen en Maastricht. Spelen tegen schakers van tegen de 2000 ELO-punten heeft hem inmiddels op een rating gebracht van 1800. Het leek er ditmaal op of de klok van Pearl en Kees meer tijd nodig had om in tijdnoodfase te komen. ”Het werd inderdaad laat, zeer laat", concludeerde de winnaar. De tweeënvijftig zetten waren volgens Kees een “worsteling” geweest. Pearl had het centrum en Kees ging via de flanken in de aanval. Na in het middenspel een pion veroverd te hebben posteerde Kees een vervaarlijk stel torens op de open h-lijn. Na ruil van twee torens op de eerste rij stelde Pearl zijn koning bloot aan een schaak met een toren op h1, die vervolgens naar a1 verhuisde waarna nog een pion verloren ging. Hierdoor kreeg Kees een uiteindelijk beslissende vrijpion op de a-lijn. Pearl verdedigde zich inventief, offerde een kwaliteit voor een vrijpion op d6 en sloeg vervolgens een pion met een paard dat Kees niet terug mocht nemen “op straffe des doods”. Kees zag het allemaal en trok gedecideerd de winst naar zich toe. Bij het zien van de nieuwe ranglijst, waarop Kees door dit resultaat nu de derde plaats inneemt merkte hij op: “Ik sta op een financiële prijs”! Volgens waarnemers heeft Kees zijn energie gedoseerd en kan hij nu al zijn krachten inzetten bij de vijf slotronden. Getimed pieken heet dat bij zijn fans.

 

De verschillen tussen de nummer drie en pakweg veertien zijn echter veel kleiner dan het gat dat Joop de Jong en Hans Berrevoets hebben geslagen. Cor Paans hield eerst een toespraak om de thuiswedstrijd van de Willige Dame 1 aan te prijzen: “Op zaterdag 22 november inclusief een brunch voor tien euro vanaf 11 uur in Den Witten Haen”. Daarna wilde hij net als tegen Joop de Jong volop zijn sportieve plicht vervullen tegen Hans Berrevoets, maar hij zette zijn loper klem.

 

Willem Weerdesteijn kon langer doorgaan tegen Joop de Jong, maar toen hij zijn stelling te positief inschatte, ging Joop gecontroleerd op de winst af. Willem karakteriseerde zijn partij tegen Joop de Jong na afloop als volgt: “Je moet ook op de kleintjes letten”. Daarmee aangevend, dat het verlies van een drietal pionnen wat teveel van het goede geweest was. Joop heeft nu zeven van de tien partijen gewonnen. Hans staat op zes uit tien, maar heeft één remise meer moeten accepteren. Dat verklaart zo ongeveer het verschil van rond de 50 Keizerpunten. Johan Went heeft met vijf overwinningen de derde plek in dit klassement. Tegenstander Ton van der Breggen speelde of beleefde een ouderwetse gezellige schaakavond. Zij hadden in de “Taal in de keuken” soms een “tour-de-horizon”. Johan schreef in alle rust een punt op en bestelde een biertje om Willem Weerdesteijn daarna aan de bar van een goed gesprek te voorzien.

 

Een opmerkelijk uitslag kwam van Teus Slotboom Sr. die in het begin Piet Schuller (foto links) dreigde overlopen. ,”Ik nam te gulzig een pion op c2. Dat was fout", zo keek hij terug. Piet kromde zijn rug, nam de tijd en kreeg het initiatief terug en won fraai. Hij toverde een heel mooie paardzet uit de hoge hoed. Er dreigde niet alleen mat met de dame op h7, maar ook mat in alle andere varianten.

 

Anne Meeldijk snoepte Paul de Roos twee pionnen af en bereikte de befaamde triplering van torens en dame op één lijn, waarbij de dame niet voorop gaat. Het groot schaakwijshedenboek vermeldt: “Een triplering wint altijd”! En dat was ook deze keer weer zo. Volgens sommige waarnemers echter gaf Paul op in een stelling, die best nog remise had kunnen worden. Al eerder speelde Paul op een ouderwets gezellige avond aan de stamtafel van Visser en nam hij met minder genoegen dan hem volgens de stand op het bord toe kwam.

 

Wim Platje had het betere van het spel tegen Pieter Sandijck, die zelfs een pion achterkwam en in het eindspel met een geïsoleerde d-pion kwam te zitten. Wim kwam met de witte stukken met licht voordeel uit de opening. Een stukoffer met 13. Lxe6 voor drie pionnen had hem groot voordeel kunnen brengen, maar dat taxeerde hij toch als te gevaarlijk. Een dreigende pionvork werd voorkomen en na ruil van wat lichte stukken leek de stand in evenwicht te komen. Een fout van Pieter, 16. …., g6, kostte hem echter een centrumpion. Een tweede fout van Pieter had hem de partij moeten kosten, maar Wim speelde het mindere 19. Tad1, waar 19. Tfe1 hem waarschijnlijk de winst zou hebben opgeleverd. Ook in het directe vervolg miste Wim een aantal heel goede mogelijkheden. Wim besloot een lang eindspel uit de weg te gaan en besloot met een half uur minder bedenktijd, dat het ondanks een pion voorsprong en een goede stelling beter was om met remise genoegen te nemen. Pieter staat nu op de vierde, Wim op de vijfde plaats.

 

Volgende week dinsdag 18 november is het de elfde ronde. Dat betekent de laatste avond dat de computer nog zeer ruim van beneden naar boven en van boven naar beneden zal indelen. Ronde 12 tot en met 15 komen er weer partijen op het affiche te staan van spelers, die bij elkaar in de buurt staan. De finalewedstrijden dus vanaf 25 november tot half weg december. Daarna is het kerstreces en op dinsdag 6 januari 2015 wordt een iedereen verwacht op een gezellige schaakavond om het nieuwe jaar te vieren.

 

 

Partijen in Ronde 10 - 11-11-2014.

---------------------------------------------------

1 Joop de Jong          -  Willem Weerdesteijn  1-0

2 Hans Berrevoets       -  Cor Paans            1-0

3 Wim Platje            -  Pieter Sandijck      ½-½

4 Pearl Uyttenhove      -  Kees van't Hoff      0-1

5 Paul de Roos          -  Anne Meeldijk        0-1

6 Johan Went            -  Ton van der Breggen  1-0

7 Piet Schuller         -  Teus Slotboom, Sr    1-0

 

Bekijk hier de stand na de tiende ronde: Sevillarapport (Klik daar aangekomen op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Wim Platje

  

Tweestrijd om titel van De Willige Dame

 

Na negen van de vijftien ronden in het kampioenschap van De Willige Dame is er nadrukkelijk sprake van een tweestrijd om de titel tussen Joop de Jong en Hans Berrevoets. Joop is dat gewend, want hij eindigde in de vorige competitie een banddikte achter Marcel Pluymert. Hij staat nu op 7 uit 9, tegen Hans op 6½ uit 9. Tien spelers achter het duo zijn nog in de race voor de derde plaats met momenteel Pieter Sandijck als drager van dat rugnummer.

 

In de negende ronde kwam er voor Joop de Jong een belangrijk wedstrijd op het affiche. Hij kreeg Naomi Snikkers achter de witte stukken tegenover zich. Volgens de omstanders was het een partij met wisselende kansen, waarbij richting tijdnood Naomi een loper tegen pionnen in de aanval stak. Joop had uiteindelijk toch zijn verdediging op orde en won in tijdnood. Hans had de koploper van De Klockelaer, Pearl Uyttenhove, eerst eerder verslagen door in een lastige stelling de tactische tegenaanval te kiezen. Hij vond in tegenstelling tot omstanders moeilijk gestaan te hebben. Pearl zag daar de humor direct van in: ,,Ik heb in elk geval voor het gevoel gezorgd dat je lastig stond."

 

                             

 

De achtervolgers in beeld: Links Pieter Sandijck (derde) en Willem Weerdesteijn (vierde)

 

Pieter Sandijck en Cor Paans namen er de tijd voor om te kijken of een eindspel van twee ongelijke lopers wel of niet te winnen was. De twee pionnen meer voor Pieter bleken niet voldoende te zijn en hij haalde zijn vijfde remise binnen. Het leek erop of Johan Went vooral de tijd nam te genieten van de stelling van zijn tegenstander Willem Weerdesteijn en zo steeds meer in tijdnood kwam en veel aanval over zich heen kreeg. Willem hield de concentratie vast, won en staat nu vierde.

 

Paul de Roos verloor snel van Wim de Graaf en werd daarna door zijn fans gesteund om volgende keer weer op de aanval te spelen. Kees Klok liet de kracht van de open torenlijn spreken tegen Gijs van der Willigen. Teus Slotboom Sr. won in alle gezelligheid van Ton van der Breggen.

 

Aanstaande maandag speelt het tweede team thuis en dinsdag staat de tiende ronde op het programma. Dat betekent dus dat vanaf dinsdag 25 november de zogeheten play-offs beginnen. De deelnemers hebben dus nog twee avonden de kans om in het peloton een goede positie te veroveren.  In de competitie staat dus nog niet vast, wie in de top vijf zullen eindigen. Overigens: Kees van 't Hoff was volgens de laatste ratinglijst, die van 1 november, de snelste stijger binnen De Willige Dame. Hij nadert voor de eerste keer in zijn schaakloopbaan de grens van 1800. Ook extern aan de topborden van SV Zwijndrecht doet hij het goed. Hier zijn alle uitslagen op een rijtje:

 

 

Partijen in Ronde 9 - 4-11-2014.

----------------------------------------------------

1 Pearl Uyttenhove      -  Hans Berrevoets       0-1

2 Cor Paans             -  Pieter Sandijck       ½-½

3 Willem Weerdesteijn   -  Johan Went            1-0

4 Wim de Graaf          -  Paul de Roos          1-0

5 Ton van der Breggen   -  Teus Slotboom, Sr     0-1

6 Kees Klok             -  Gijs van der Willigen 1-0

7 Naomi Snikkers        -  Joop de Jong          0-1

 

Bekijk hier de stand na de negende ronde: Sevillarapport (Klik daar aangekomen op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets

  

Avondje remises in achtste ronde De Willige Dame

 

De achtste ronde leek, als men slechts naar de uitslagen kijkt, nogal vredelievend te zijn verlopen, maar de schijn bedriegt. Vier van de acht partijen eindigden wel in remise, waardoor Hans Nunnikhoven (foto) door zijn overwinning op Johan Went zich weer nadrukkelijk meldt in de strijd om de ereplaatsen.

 

Koploper bleef Joop de Jong, die verrast werd door Pearl Uyttenhove, die een eeuwig-schaakmechanisme in de stelling bracht. Naomi Snikkers en Pieter Sandijck hadden inmiddels ook al tot remise besloten. Hans Berrevoets ging tot de kleine uurtjes door tegen Kees van 't Hoff in een wedstrijd met wisselende kansen. Toen Hans dacht het punt te pakken, kwam Kees sterk terug en mocht Hans tevreden zijn met het tweede remise-aanbod van Kees. Anne Meeldijk en Cor Paans kwamen ook al snel remise overeen.

 

Willem Weerdesteijn blijft top-tienspeler door zijn overwinning op Koos van Dalen. Teus Slotboom Sr. is kennelijk niet in vorm. Deze keer moest hij met wit het punt aan Paul de Roos laten. Piet Schuller schreef zijn eerste overwinning van dit seizoen bij door met de zwarte stukken Gijs van der Willigen te verslaan.

 

Door zijn snelle remise kon voorzitter Cor Paans ook wat tijd steken in het op niveau brengen van het materiaal voor het debuut van De Willige Dame 1 in de Gijs van Aardennezaal van Den Witten Haen. Aanstaande zaterdag begint daar om 12 uur de KNSB-wedstrijd tegen DD 2 uit Den Haag, eens de club van Henk van Donk en Hans Wertheim. Kees van 't Hoff zal de wedstrijdleider zijn en daarvoor kreeg hij applaus van de leden om kwart over acht. Kees is streng en rechtvaardig en hij viel eerder bij KNSB-wedstrijden al eens op door zijn eigen clubleden te dreigen met gele kaarten. ,,Wilt u wel uw notatiebiljet op orde brengen? Fijn dank u wel."

 

Vanaf 4 november staan er nog drie (!) wedstrijden op het programma in de huidige cyclus. Daarna zijn er vier finalewedstrijden om de titel, waarvoor Joop nog steeds de belangrijkste kandidaat blijft op afstand gevolgd door Hans Berrevoets en Pearl.

 

De Willige Dame 2 speelt trouwens op 10 november zijn thuiswedstrijd in Visser tegen het tweede team van de Waddinxveense schaakvereniging. Ook dan is publiek van harte welkom. De uitslagen van ronde acht bijeengeveegd:

 

 

Partijen in Ronde 8 - 28-10-2014.

---------------------------------------------------

1 Joop de Jong          -  Pearl Uyttenhove     ½-½

2 Kees van't Hoff       -  Hans Berrevoets      ½-½

3 Pieter Sandijck       -  Naomi Snikkers       ½-½

4 Hans Nunnikhoven      -  Johan Went           1-0

5 Anne Meeldijk         -  Cor Paans            ½-½

6 Koos van Dalen        -  Willem Weerdesteijn  0-1

7 Teus Slotboom, Sr     -  Paul de Roos         0-1

8 Gijs van der Willigen -  Piet Schuller        0-1

     

 

Bekijk hier de stand na de achtste ronde: Sevillarapport (Klik daar aangekomen op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Wim Platje

  

Cor Paans wint verrassend van koploper Joop de Jong

 

De grootste verrassing in de zevende ronde van het DWD-kampioenschap was de eerste nederlaag van koploper Joop de Jong tegen voorzitter Cor Paans (foto). Cor had de laatste weken gezegd dat hij naar zijn vorm zocht. Daar was in zijn partij tegen Joop niets van te merken.

 

Joop had in de opening een nadeel opgelopen en zijn koning kwam niet veilig te staan. Sommige stukken kwamen niet uit de garage. Volgens omstanders kwam Joop niet in zijn spel en zijn kracht te staan. Hierdoor liep hij steeds net achter de feiten aan, want Cor ontwikkelde wel alles. Toen de echte tegenaanval van Joop de Jong begon, in tijdnood, brak hij door de koningsstelling van Cor heen. Wint Joop nog net wel via een matnet vanaf de tweede lijn van wit? Nee! Zijn koning stond nog steeds ongunstig en ingeklemd. Cor maakte daar handig gebruik van en won met een fraaie paardzet.

 

Met nog vier ronden na de herfstvakantie in de eerste helft van de competitie en vervolgens vier play-offwedstrijden heeft Joop wel een nog steeds mooie score van 5½ uit 7 achter zijn naam staan. Hans Berrevoets kwam wat dichterbij in keizerpunten, want hij won de vierpuntenwedstrijd van Hans Nunnikhoven. Pas in het eindspel met lopers van ongelijke kleur bleek de actieve koning van Hans B. de beslissing te brengen. Pearl UYttenhove speelde knap externe partij vooruit en won. Hij zit op plek drie op het vinkentouw, maar heeft de top twee nog niet gehad. Vanaf die ereplek zijn overigens de verschillen in het klassement tot ergens rond plaats elf twaalf klein en kan een verlies of winst veel plaatsen schelen.

 

Pieter Sandijck en Wim de Graaf bleven op hun plek in de top tien staan na een remise. Paul de Roos ging op dezelfde stoel zitten waarop hij vorige week verloor van Koos van Dalen. Ditmaal liet hij zich niet verrassend door Gijs van der Willigen. Anne Meeldijk won rustig van Ton van der Breggen. Piet Schuller had een stuk meer dan Jaap Mol, maar geen beschermende pionnen meer en was blij met remise. Johan Went won van Teus Slotboom Sr.

 

Vanaf 28 oktober gaat de competitie verder met acht interne rondes! Volgende week dinsdag is het snelschaken voor clubspelers, huisschakers en schaakvrienden.

 

 

Partijen in Ronde 7 - 14-10-2014.

----------------------------------------------------

1 Cor Paans             -  Joop de Jong          1-0

2 Hans Berrevoets       -  Hans Nunnikhoven      1-0

3 Wim de Graaf          -  Pieter Sandijck       ½-½

4 Johan Went            -  Teus Slotboom, Sr     1-0

5 Anne Meeldijk         -  Ton van der Breggen   1-0

6 Piet Schuller         -  Jaap Mol              ½-½

7 Paul de Roos          -  Gijs van der Willigen 1-0

     

 

Bekijk hier de stand na de zevende ronde: Sevillarapport (Klik daar aangekomen op: Normal ranking of scroll naar beneden)

Terug naar boven

Hans Berrevoets

  

Verrassende uitslagen in ronde zes van het DWD-najaarskampioenschap

 

In telegramstijl kan de verrassend verlopen zesde ronde in het kampioenschap van De Willige Dame als volgt worden gekarakteriseerd: Koos van Dalen kwam, zag en overwon. Joop de Jong vaster in het geel. Kees van ’t Hoff terug in de top tien. Pearl Uyttenhove en Wim Platje in de top vier!

 

In poffertjessalon Visser was in elk geval de opkomst – acht partijen – weer op het gemiddelde van de lopende competitie. Nieuwe spelers blijven natuurlijk altijd welkom in het najaarskampioenschap, dat zal voortduren tot en met dinsdag 16 december 2014. Alleen op dinsdag 21 oktober is er een snelschaakkampioenschap op twee niveaus, zoals dat inmiddels traditie is.

 

“Ik kwam, ik zag, ik overwon”. Aldus het bericht van Julius Caesar aan de Senaat om zijn snelle overwinning op de koning van Pontus (47 v. C.) te melden. Koos van Dalen heeft elke donderdagmorgen in De Klockelaer zijn trainingskamp. De competitie daar, onder de inspirerende leiding van Tom van Bokhoven, biedt vanaf half tien uitstekende kansen om in een goed schaakritme te komen. Koos kwam dinsdagavond voor zijn eerste partij in deze competitie al vroeg in Visser en zocht de juiste stoel uit. Koos zag Paul de Roos - eens KNSB-speler - als zijn tegenstander. Paul is op de aanval ingesteld. Koos offert graag om tot een aanval te komen en komt in zijn enthousiasme daardoor soms wel, maar soms ook niet, achter te staan. Ditmaal brak hij de h-lijn open voor een aanval op de koningsstelling en met de zware stukken nam hij h7 onder vuur. Paul poogde dat te doorbreken, maar moest na een fout toezien, dat zijn dame door Koos werd geschaakt. Koos overwon. Een modern Veni, Vidi, Vici was een feit.

 

 

 

Twee spelers, die voor daverende verrassingen zorgden: Koos van Dalen (links) en Pearl Uyttenhove

 

Intussen was Joop de Jong snel klaar tegen Wim de Graaf, die eens op een andere manier de aanval van Joop in de kiem wilde smoren. Wim speelde in een Indische opening de manoeuvre Pg8-f6-h5-g7-f5 binnen de eerste elf zetten en zondigde wel heel fors tegen de vuistregel, dat je nooit hetzelfde stuk tweemaal moet zetten in het begin van de partij. Het paardoffer 11. Pg7-f5 was een misgreep, waar Pd7 gevolgd door Pf6 nog enig soelaas had kunnen bieden en Joop profiteerde bijna feilloos. Een mat in zes, beginnend met 13. fxg6 werd nog even uitgesteld, maar Joops methode was vrijwel even snel. Joop is in elk geval met 5½ uit 6 flink los in het klassement.

 

Hans Berrevoets op de tweede plaats in het klassement had een zware avond tegen Pieter Sandijck, die positioneel beter kwam te staan, maar tactisch Hans langszij zag komen via een remise door eeuwig schaak.

 

Pearl Uyttenhove traint de laatste tijd ook al bij De Klockelaer en dat werpt zijn vruchten af. Hij neemt de tijd voor zijn partijen en hield in ronde zes Johan Went lange tijd aan het bord gekluisterd. In de tijdnoodfase, in een “rekenstelling”, was Pearl degene, die uiteindelijk toch aan het langste eind wist te trekken. Een dreigende promotie ging hem een toren opleveren en Johan gaf op. Pearl sprong tot hilariteit van de overgebleven toeschouwers juichend op en slaakte de kreet: “Gewonnen van een landelijke speler!” Hij staat nu zelfs derde (!) in het klassement en tweede in het peloton dat op inmiddels forse afstand Joop de Jong volgt.

 

Wim Platje (foto) zorgde voor de volgende verrassing deze avond. Hij kreeg min of meer dezelfde opening op het bord als de avond tevoren bij de wedstrijd van het viertal tegen De IJssel. Ditmaal bracht hij wel het bekende schijnoffer Pxe4, dat het zwarte spel volkomen bevrijdt. Ook hij traint op donderdagmorgen bij schaakopleidingsinstituut De Klockelaer en ook dat werpt net als bij Pearl het geval is kennelijk zijn vruchten af. Nu heeft Willem al decennia ruzie met de klok en dat was ook deze keer tegen “Angstgegner” Teus Slotboom Sr. het geval. Al enkele malen eerder moest hij in tijdnood het hoofd buigen voor het onverstoorbare doch meedogenloze eindspel van Teus en een al even onverstoorbaar meedogenloos doortikkende klok. Dit seizoen wordt echter voor het eerst met het Fischer-tempo gespeeld en bij elke zet krijgt een speler er nu vijf seconden bedenktijd bij. De klok is hierdoor iets minder onverbiddelijk op weg naar de vlag. Met nog een minuut of drie op de klok tegen de drie kwartier van zijn tegenstander slaagde Wim erin om vanaf zet 50 tot 60 een vrijwel foutloze serie snelle zetten te produceren, Teus een toren afhandig te maken door een dreigende promotie om vervolgens tweede klasse RSB-speler Teus met een plotseling mat het nakijken te geven. Hij staat nu zelfs vierde op de ranglijst en moet zich dus voorbereiden op heel wat zware tegenstanders in de komende ronden.

 

Praeses Cor Paans meldde na afloop, dat zijn partij tegen Fons Claessen al snel vervlakte na afruil van de torens en dat er voor beide spelers geen kans was om zonder risico’s te nemen op winst te spelen. Beide spelers waren tevreden met de puntendeling.

 

Waar Ton van der Breggen de afgelopen tijd trainingssessies heeft gevolgd is onbekend. De kleindochter van Ton kan heel trots op hem zijn, want ook hij zorgde voor een onverwacht resultaat. In een overbevolkte koningsstelling van Piet Schuller vond Ton een ondekbare mat in een configuratie met dame en paard. Kees van 't Hoff tenslotte, vond dat na afloop, dat Willem Weerdesteijn hem op de juiste wijze zijn medewerking had verleend.

 

 

Partijen in Ronde 6 - 7-10-2014.

---------------------------------------------------

1 Joop de Jong          -  Wim de Graaf         1-0

2 Pieter Sandijck       -  Hans Berrevoets      ½-½

3 Pearl Uyttenhove      -  Johan Went           1-0

4 Willem Weerdesteijn   -  Kees van't Hoff      0-1

5 Teus Slotboom, Sr     -  Wim Platje           0-1

6 Cor Paans             -  Fons Claessen        ½-½

7 Koos van Dalen        -  Paul de Roos         1-0

8 Ton van der Breggen   -  Piet Schuller        1-0

     

 

Bekijk hier de stand na de zesde ronde: Sevillarapport (Klik daar op: “Normal ranking”)

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Wim Platje

  

Koplopers Berrevoets en de Jong remiseren in de vijfde ronde

 

Van de vijfde ronde in het najaarskampioenschap is geen verslag binnengekomen. Hier zijn de uitslagen:

 

Partijen in Ronde 5 - 30-9-2014.

-------------------------------------------------

1 Hans Berrevoets       -  Joop de Jong       ½-½

2 Pieter Sandijck       -  Pearl Uyttenhove   ½-½

3 Wim de Graaf          -  Teus Slotboom, Sr  1-0

4 Willem Weerdesteijn   -  Anne Meeldijk      1-0

5 Jaap Mol              -  Johan Went         0-1

6 Kees van't Hoff       -  Piet Schuller      1-0

7 Paul de Roos          -  Fons Claessen      0-1

8 Gijs van der Willigen -  Cor Paans          0-1

  

 

Bekijk hier de stand na de vijfde ronde: Sevillarapport (Klik daar op: “Normal ranking”)

Terug naar boven

 

  

Tekening in de strijd aan de top van de Willige Dame na vier ronden

 

In de top van het klassement van de Willige Dame staan de vertrouwde namen zoals Joop de Jong, Hans Berrevoets, Hans Nunnikhoven en Naomi Snikkers. Na vier ronden heeft Joop de Jong met 4 uit 4 en een forse voorsprong op nummer twee al laten zien, dat hij het geel tot de eindstreep wil brengen. Op dinsdag 30 september wacht ronde vijf en wederom een vierpunten wedstrijd voor hem.

 

In de vierde ronde koos de tot nu toe eenmalige kampioen voor een aanval met zijn pionnen op de koningsvleugel tegen een zich lang verdedigende Pieter Sandijck. De druk werd op een gegeven moment te groot. Hans Nunnikhoven won snel van Anne Meeldijk. Hans Berrevoets had de gehele avond nodig om uiteindelijk dankzij een gewonnen pion het punt te pakken tegen Johan Went. Een vierpunten wedstrijd werd vastgesteld.

 

        

 

Wim de Graaf (links) en Pearl Uyttenhove speelden de langste partij van de avond.

 

Pearl Uyttenhove en Wim de Graaf speelden de langste partij en in tijdnood rolde er toch remise uit. De partij Piet Schüller had op aanbod van Cor Paans al na een half uur in een gelijkspel kunnen eindigen. Piet liet weten wel gewonnen te staan, maar niet direct te weten hoe dat te verzilveren. Cor wilde direct de vrede tekenen en uiteindelijk werd daarop nog enkele uren gewacht. Ton van der Breggen bleek vindingrijk tegen Paul de Roos, maar verloor toch. Een verrassing is de hoge top- 10 plek van Teus Slotboom Sr., die de sterker geachte Kees van 't Hoff uitrookte. Teus heeft met snelschaken ook al laten zien het de spelers die om de ereprijzen gaan heel moeilijk te kunnen maken. Gijs van der Willigen verloor van Fons Claessen.

 

Een avond eerder was de thuiswedstrijd van het tweede team tegen Ontspanning 1 afgelast, want er konden te weinig spelers op de been worden gebracht door de tegenstander. Cor Paans en Kees van 't Hoff (bestuurder van SV Zwijndrecht) vonden dit een illustratie van het beeld, dat ook weer duidelijk werd op de laatste RSB ledenvergadering: de schaaksport zit nog niet in de lift.

 

Partijen in Ronde 4 - 23-9-2014.

----------------------------------------------------

1 Joop de Jong          -  Pieter Sandijck       1-0

2 Johan Went            -  Hans Berrevoets       0-1

3 Anne Meeldijk         -  Hans Nunnikhoven      0-1

4 Pearl Uyttenhove      -  Wim de Graaf          ½-½

5 Teus Slotboom, Sr     -  Kees van't Hoff       1-0

6 Piet Schuller         -  Cor Paans             ½-½

7 Paul de Roos          -  Ton van der Breggen   1-0

8 Fons Claessen         -  Gijs van der Willigen 1-0

 

 

Bekijk hier de stand na de vierde ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking)

Terug naar boven

Hans Berrevoets

  

Joop de Jong aan de leiding na spannend tijdnoodduel tegen Hans Nunnikhoven

 

Met 3 uit 3 is Joop de Jong de duidelijke koploper bij de Willige Dame. Hij won het vierpuntenduel van Hans Nunnikhoven in poffertjessalon Visser. De bijna-kampioen van de voorjaarscompetitie heeft Pieter Sandijck en Naomi Snikkers nu als meest nabije achtervolgers.

 

Voordat de partijen in de derde ronde konden beginnen, hield voorzitter Cor Paans zijn wellicht duizendste toespraak in de speelzaal. Hij legde het nieuwe speeltempo nog eens uit dat dit jaar door de regionale bond RSB is afgekondigd voor de externe competitie: 1 uur en 40 minuten per persoon per partij en vijf seconden per zet erbij vanaf het begin van de partij. Wanneer er minder dan vijf minuten voor de eerste keer op de klok staan, vervalt de notatieplicht. Uiteraard vroegen wakkere leden (Lees: Pieter Sandijck) zich af of er dan weer moet worden genoteerd als er meer dan vijf minuten op de klok staan door de toevoeging van vijf seconden per zet. Daarin heeft de algemene vergadering van de RSB al op 14 mei van dit jaar beslist zo vatte RSB- secretaris Wim Platje kort samen. Als de plicht tot noteren eenmaal is vervallen, blijft die plicht vervallen...

 

Maar liefst negen partijen stonden er op het programma in de derde ronde van het najaarskampioenschap van De Willige Dame. Koploopster Naomi Snikkers ontbrak, waardoor het indelingsprogramma de nummers twee en drie, respectievelijk Joop de Jong  en Hans Nunnikhoven aan elkaar koppelde. Het werd een titanenstrijd, die pas na half twaalf in het voordeel van Joop werd beslist. De klokken wezen toen nog drie minuten bedenktijd voor Hans en vier minuten voor Joop aan. Bij de overgang naar het eindspel beschikten beide spelers over dame, toren, loper, paard en zes pionnen. Hans nam een pion op e4 met de dame en kwam mede hierdoor uiteindelijk in moeilijkheden. In tijdnood zag hij een paardvork op toren en loper over het hoofd, die hem de kwaliteit kostte. Een penning over de eerste rij werd hem tenslotte fataal.

 

      

 

Drie winnaars in de derde ronde: V.l.n.r. Joop de Jong, Kees van’t Hoff en Wim Platje

 

In het kielzog van dit geweld zaten ook Pearl Uyttenhove en Anne Meeldijk een lange sessie uit. Pearl had lange tijd Anne in de greep, offerde een kwaliteit voor een pion en schroefde met het loperpaar de druk op de vijandelijke koningsstelling op. Achteraf gaf hij aan, dat dat wellicht niet het juiste plan was. Nadat Anne dameruil afdwong leek hij de beste papieren te bezitten. Met elk een pion, een toren voor Anne en een loper voor Pearl op de juiste diagonaal was er niet meer mogelijk dan de remise op voorstel van Anne. “Een dynamische remise”, aldus Hans Berrevoets.

 

Ditmaal was Kees van 't Hoff snel klaar en wel in zijn partij tegen Fons Claessen. Zijn trainingstoernooien in de zomer werden voor de eerste keer in de interne in een resultaat omgezet. Fons verloor de kwaliteit en zag daarna ook een pion onverdedigbaar achterblijven. Dat vond hij teveel van het goede. Kees Klok, die met regelmaat op de lokale televisie de wedstrijden van FC Dordrecht op het hoogste Nederlandse voetbalpodium ter hoogte van de cornervlag tezamen met een andere supporter bespreekt, was elegant en liet het punt aan Teus Slotboom Sr., die een remise-aanbod van Kees afsloeg. “Dan moet je ook winnen”, merkte Kees van ’t Hoff in het rookhok op. Dat gebod volgde Teus maar al te graag op.

 

Jaap Mol had lange tijd zijn stelling gesloten weten te houden tegen Hans Berrevoets en moest pas tegen de vijftigste zet in  verlies berusten. Jaap is met tien clubtitels de recordhouder in kampioenschappen vanaf 1987. Overigens, niet alleen daarom speelt hij in box 1. Jaap en Cor Paans zorgen dat er iemand de koffie en de drankjes inschenkt als mensen een bestelling plaatsen. Dat is, als je ook nog schaakt, een daad van clubliefde, die zeker mag worden gewaardeerd.

 

Cor Paans speelde in zijn box 2 met wit een Koningsindische partij tegen Wim Platje  Beiden fianchetteerden de witveldige lopers en Wim plaatste te vroeg de opstoot 12. …, e5. Dat had hem eigenlijk een pion moeten kosten. Cor zag het niet en na een lange afruil van stukken sloeg Cor door met de loper via b7 richting de toren op a8. Wim deed hetzelfde via c3 naar de toren op e1, maar pikte op f2 met schaak op zijn beurt wèl een pion mee. Na dame- en torenruil kwam er een pionneneindspel op het bord, waarin Wim het pluspionnetje bekwaam in winst omzette.

 

Paul de Roos was de ondernemende speler, maar Johan Went bleef rustig koersen op succes. Paul verloor een pion op b5 en de loper, die dat onheil veroorzaakte, pende daarmee ook een paard, dat verloren ging. Johan had het volgens eigen zeggen nog lastig genoeg in het vervolg, maar na afruil van stukken sloeg het materiële surplus in zijn voordeel door.

 

Willem Weerdesteijn ontdekte dat de vorm van Pieter Sandijck groeiende is en verloor. Pieter klom hierdoor naar de tweede plaats in de rangschikking. Gijs van der Willigen kwam teveel pionnen achter in een toreneindspel tegen Nick Kimenai.

 

Aanstaande maandag speelt De Willige Dame 2 thuis. Dinsdag is er de vierde ronde interne. De rest van het jaar kan om het kampioenschap worden gespeeld met alleen in de herfstvakantie (een dag na Den Witten Haen-Chess) snelschaken.

 

Partijen in Ronde 3 - 16-9-2014.

---------------------------------------------------

1 Hans Nunnikhoven      -  Joop de Jong         0-1

2 Anne Meeldijk         -  Pearl Uyttenhove     ½-½

3 Pieter Sandijck       -  Willem Weerdesteijn  1-0

4 Hans Berrevoets       -  Jaap Mol             1-0

5 Cor Paans             -  Wim Platje           0-1

6 Johan Went            -  Paul de Roos         1-0

7 Kees Klok             -  Teus Slotboom, Sr    0-1

8 Fons Claessen         -  Kees van't Hoff      0-1

9 Gijs van der Willigen -  Nick Kimenai         0-1

    

 

Bekijk hier de stand na de derde ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking)

Terug naar boven

Wim Platje, Hans Berrevoets

  

Al duidelijke top-drie in beeld bij interne van de Willige Dame

 

Naomi Snikkers, Joop de Jong en Hans Nunnikhoven vormen de top drie. Daarmee is er al direct tekening gekomen in het kampioenschap van de Willige Dame. Natuurlijk kunnen wekelijks nog nieuwe deelnemers instromen met nog alle kansen op een toppositie,  maar met 2 uit 2 val je op.

 

Naomi versloeg een aanvallend ingestelde Hans Berrevoets mede door een actieve koning en staat voor wat betreft de najaarscompetitie op een voor haar vertrouwde eerste plek. Joop had wat nadeel tegen Johan Went. Beide spelers zagen een wellicht veelbelovend offer, dat Joop had kunnen brengen. Johan taxeerde en concludeerde, dat dat net niet succesvol voor Joop zou zijn. Joop dacht er lang over na, kwam kennelijk tot dezelfde conclusie en bracht het offer niet op het bord. Daarna herstelde Joop zich en trok de winst naar zich toe. Hans Nunnikhoven klopte de teruggekeerde Griekenlandspecialist Kees Klok, die in de naspraak bekende “iets niet gezien te hebben” en door solide spel van zijn tegenstander over de rand werd geduwd. Welke rand dat nu precies was blijft vooralsnog onopgehelderd, maar er wordt nader onderzoek naar ingesteld.

 

  

 

Paul de Roos (links) deed een halfje cadeau aan Cor Paans, Pieter Sandijck, naast Paul, won een snelle

partij van Kees van’t Hoff en Anne Meeldijk (rechterfoto) pakte de winst tegen Teus Slotboom Sr.

 

Wat opviel, was de elegante houding van levensgenieter Paul de Roos. Hij zette eerst een beslissende aanval in tegen Cor Paans en bood vervolgens remise aan. Zoiets hoef je dan maar één keer te zeggen. Achteraf bleek inderdaad, dat Paul de kansen die Cor had veel te hoog had ingeschat. Cor gaf ruiterlijk toe, dat het halfje eigenlijk een cadeautje was, maar men moet een gegeven paard nu eenmaal niet in de bek zien. Kees van ’t  Hoff, wellicht nog in vakantiesfeer, want pas kort geleden teruggekeerd, verloor redelijk snel van Pieter Sandijck. “Ik was niet scherp”, merkte hij op om er onmiddellijk tegen een uwer verslaggevers aan toe te voegen, dat hij dat niet had gezegd, omdat het anders op deze site zou worden gepubliceerd. Reden genoeg om dat hier dan ook niet te vermelden.

 

Pearl Uyttenhove speelde geconcentreerd en versloeg Tabitha Snikkers. Dameruil was in het voordeel van Pearl en het ontbreken van samenwerking tussen de stukken van Tabitha brak haar vervolgens op. Anne Meeldijk en Teus Slotboom Sr. speelden hun eerste wedstrijd in deze competitie. Anne versloeg Teus met de zwarte stukken. Dat is verrassend en een prima prestatie, want Teus eindigde het voorgaande kampioenschap toch als tiende. Anne komt door dit resultaat op de vierde plaats in de ranglijst.

 

Wim Platje speelde tegen een zich taai verdedigende Gijs van der Willigen. Wim volgde een goed plan. Terugslaan met een pion en ten koste van een dubbelpion de g-lijn openen om druk op de zwarte koningsvleugel uit te oefenen. Het initiatief verzandde echter, doordat Wim zelf dameruil afdwong, waar hij door een loperaanval op de zwarte dame een pion had moeten winnen. De stelling zat daarna muurvast, Wim besloot af te wachten en Gijs maakte een fout, die hem een pion en later een tweede kostte. Een remise-aanbod werd door Gijs, gezien de lacherige manier waarop hij dit voorstel deed zelf niet serieus genomen en even later vond hij het na verlies van een derde pion wel welletjes.

 

Partijen in Ronde 2 - 9-9-2014.

-------------------------------

1 Naomi Snikkers     - Hans Berrevoets       1-0   

2 Joop de Jong       - Johan Went            1-0   

3 Hans Nunnikhoven   - Kees Klok             1-0   

4 Teus Slotboom, Sr  - Anne Meeldijk         0-1   

5 Tabitha Snikkers   - Pearl Uyttenhove      0-1   

6 Kees van't Hoff    - Pieter Sandijck       0-1   

7 Wim Platje         - Gijs van der Willigen 1-0  

8 Cor Paans          - Paul de Roos          ½-½   

     

 

Bekijk hier de stand na ronde twee: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking)

Terug naar boven

Hans Berrevoets, Wim Platje

  

Eerste ronde DWD najaarskampioenschap 2014

 

De eerste ronde van de Willige Dame in poffertjessaloon Visser begint altijd traditioneel. Voorzitter Cor Paans houdt bij de opening van het seizoen zijn ”troonrede”. Hij opende met de huldiging van de kampioen van De Willige Dame van het afgelopen interne kampioenschap. Marcel Pluymert mocht de beker in ontvangst nemen. Het markante is dat de nummers twee en drie al eerder op de kampioensbokaal waren terecht gekomen. Marcel Pluymert krijgt zijn naam voor de eerste keer op de bokaal.

 

Naomi Snikkers was even koploopster geweest, zo gaf Cor aan, maar was teruggevallen naar plek drie. Het was ook in de voorjaarscompetitie en dan wordt Naomi in de regel geen kampioene. Ze is vooral op dreef in de najaarscompetitie, zo leert de historie. Joop de Jong was bijna voor de tweede keer gehuldigd als clubkampioen. Cor gaf aan dat zijn positieve score gelijk was aan die van Marcel en dat uiteindelijk volgens de computer het verschil toch maar elf keizerpunten was. Marcel had voor de zomer op zijn weblog al aangegeven hoe mooi hij het vond om eens kampioen te zijn geworden. Zijn achternaam Pluymert staat al meer dan 45 jaar voor schaakhistorie.

 

 

   

 

Voorzitter Cor Paans (foto uit 2010) hield zijn troonrede aan het begin van de najaarscompetitie 2014.

Hans Berrevoets is de eerste leider op de ranglijst

 

Na deze terugblik gaf Cor Paans aan dat het eerste team weer in de KNSB-competitie gaat spelen. Op 27 september wordt er gespeeld in Leiden tegen Philidor. Op 1 november komt de eerste thuiswedstrijd bij de buren in Den Witten Haen. Dan treft het eerste team het tweede achttal van het Koninklijk ’s Gravenhaagsch Schaakgenootschap Discendo Discimus (Latijn: Door te leren, leren wij). Een hele mond vol, maar in het wedstrijdschema van de KNSB staat dat team kortweg genoteerd als DD2.

 

De volgorde op de startlijst was weer door loting bepaald  De opkomst was niet echt denderend te noemen, maar een aantal leden geniet nog vakantie en zal later in september instromen. Veertien spelers speelden zeven partijen, die allemaal remiseloos eindigden en bijna allemaal een uitslag kenden, die op grond van de ratings te verwachten was. Opvallend: de zwartspelers wonnen vijf van de zeven partijen.

 

Hans Verberg was op vakantie in Nederland en speelde volgens het openingsrepertoire van Naomi Snikkers, die ontdekte dat alles nog goed liep. Zij won dus. Hans Berrevoets koos voor de aanval tegen Fons Claessen en won ook. Hans is hiermee tevens de eerste leider in de stand. Paul de Roos kijkt soms niet op een pion, maar ditmaal werden het er teveel en Hans Nunnikhoven won derhalve. Gijs van der Willigen speelde een rustige partij met Wim de Graaf, die al even rustig won.

 

Wim Platje begon voortvarend tegen Willem Weerdesteijn en won al heel vroeg in een Franse partij een pion, maar hij bracht zichzelf daarna in de problemen. In kort tijdsbestek sloeg de schaakblindheid driemaal toe en deed hij twee pionnen en een stuk cadeau. Wim mompelde “opgeven kan altijd nog” en vocht door. Hij liet echter een aantal uitstekende kansen op remise onbenut en moest tenslotte het punt aan Willem laten.

 

Cor Paans verrekende zich, dacht even aan loperwinst, maar dat bleek niet te kloppen. Johan Went trok het punt naar zich toe. Tot het einde toe was het spannend bij Nick Kimenai en Joop de Jong. Joop stond een pion voor, had er zes en beiden beschikten over een dame een loper en een toren. Joops bedenktijd was bedenkelijk geslonken. Nick besloot een pion terug te nemen en de materiële stand gelijk te trekken, maar raakte het spoor bijster. De loper ging verloren tegen twee pionnen en met nog iets minder dan drie minuten op de klok slaagde Joop erin om een matnet te knopen.

 

Partijen in Ronde 1 - 2-9-2014

------------------------------

1 Hans Berrevoets        -  Fons Claessen        1-0

2 Gijs van der Willigen  -  Wim de Graaf         0-1

3 Hans Verberg           -  Naomi Snikkers       0-1

4 Wim Platje             -  Willem Weerdesteijn  0-1

5 Nick Kimenai           -  Joop de Jong         0-1

6 Johan Went             -  Cor Paans            1-0

7 Paul de Roos           -  Hans Nunnikhoven     0-1

      

.

 

Bekijk hier de stand na de eerste ronde: Sevillarapport (Klik daar op: Normal ranking)

Terug naar boven

Wim Platje & Hans Berrevoets

   

Meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl