De Willige Dame

 

Kampioenschap

 

Voorjaarscompetitie 2014

 

 

Uitslagen, standen, verslagen en foto’s

 

 

Op dinsdagavonden in

VISSER’s Poffertjessalon
Groenmarkt 9

Dordrecht

 

 

 

Afzeggen via de absentielijst in Visser of via tel. 078-6137373 tot uiterlijk 20.00 uur op de speeldag.

 

 

 

meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

28-05-2014 De nieuwe kampioen heet: Marcel Pluymert

21-05-2014 Marcel Pluymert op titelkoers

14-05-2014 Strijd om de titel gaat onverminderd voort

07-05-2014 Nek-aan-nek-race Pluymert en de Jong

30-04-2014 Nog vier ronden in de play-offs te gaan!

16-04-2014 Stuivertje wisselen aan kop Willige Dame

09-04-2014 Ronde tien: De drie leiders winnen weer

02-04-2014 Duel Joop de Jong en Marcel Pluymert duurt voort

26-03-2014 Hans Berrevoets regisseert DWD-kampioenschap

19-03-2014 Eerste overwinning voor debutante Merel Kamsteeg

12-03-2014 Kopgroep bestaat uit Pluymert en de Jong

04-03-2014 Marcel Pluymert loopt uit op concurrentie

19-02-2014 Tijdnoodspook waart rond in vierde ronde

12-02-2014 Naomi Snikkers leidt na drie ronden

05-02-2014 Naomi en Pearl leiden na twee ronden

29-01-2014 Start van de voorjaarscompetitie 2014

 

Marcel Pluymert is de nieuwe kampioen van schaaksociëteit De Willige Dame!

 

De nieuwe kampioen van schaaksociëteit De Willige Dame heet: Marcel Pluymert. Een erkende schaaknaam! Naast hem staan Joop de Jong en Naomi Snikkers op het erepodium. Zo werden de ereplaatsen verdeeld na zestien ronden in de voorjaarscompetitie 2014. Het zal zo ongeveer de zestigste interne competitie zijn geweest, want het verleden van De Willige Dame begint in september 1983. Toen werd een zekere Erik Wetselaar kampioen. Later stond Jaap Mol in totaal tien keer op de hoogste trede. Dat is allemaal geschiedenis, maar wat blijft is dat voorzitter Cor Paans op vertrouwde wijze het woord voert. Hij mocht voor de eerste keer een Pluymert huldigen, alhoewel deze naam in Dordrecht en omgeving zo ongeveer vanaf 1968 voor bepaalde schaakkwaliteit staat.

 

 

Marcel Pluymert de nieuwe kampioen van De Willige Dame

 

Marcel had alleen zijn KNSB-niveau nog niet kunnen omzetten in een clubtitel bij De Willige Dame. In de competitie was het overigens duidelijk dat uiteindelijk Joop de Jong als belangrijkste concurrentie overbleef, nadat titelverdedigster Naomi Snikkers in Keizerpunten op duidelijke achterstand kwam. Joop was en bleef heel dicht bij de Keizerpunten van Marcel staan, maar toch was een gat van pakweg tien puntjes (!) beslissend.

 

Marcel, Joop en Pearl Uyttenhove (verrassend achtste) verdienen nog extra aandacht. Zij kwamen alle avonden in actie! Zo speelt je ook om de titel! Hoe de opkomst verder is, blijkt uit de eindstand. Gemiddeld werden er per avond minder dan tien partijen gespeeld, dus vanaf 2 september is er volop gelegenheid om samen het gemiddelde weer boven de tien partijen per speelavond te brengen.

 

Voordat de eindstand uit de computer rolde, werd er voor de slotronde vanzelfsprekend gesproken door Cor Het zomerreces begint weer en pas op dinsdag 2 september wordt er weer geschaakt in poffertjessalon VIisser. Dan begint de interne competitie, zodat de eerste teamspelers eind september al vier partijen in de ‘benen’ kunnen hebben, voordat er wordt geschaakt in de derde klasse KNSB.

 

Cor Paans vertelde dat er inmiddels zeven spelers bekend zijn voor team 1. Johan Went wil in elk geval als non-playing captain als nummer negen in de selectie meedraaien. Waar wordt gespeeld zal hij in commissie bekijken met voorzitter Cor Paans. De club heeft geheel in internationale stijl een verkenner-informateur gehad, die circa vijftien mogelijkheden heeft verkend. Hans Berrevoets is bijna met zijn verslag klaar.

 

Cor Paans beschouwt landelijk spelen ook als vorm van public relations voor de club. Hij ziet dan ook graag nieuwe spelers indraaien in de interne competitie vanaf dinsdag 2 september 2014 om 20.00 uur. Wie mee wil gaan doen, kan contact opnemen met de voorzitter natuurlijk. Op de RSB-site staan de adresgegevens.  Het mailadres is: paans.cor@gmail.com

 

Cor gaat ervan uit dat iedereen zonder bericht weer intern en extern van de partij is. Daarna rolde de zestiende indeling uit de computer. Het programma moest blijkbaar van boven en van beneden indelen, want er zaten enige verrassingen bij. Zo had Hans Berrevoets gerekend op Joop de Jong en hem voor de deur nog hartelijk welkom geheten. Het werd voor Joop echter runner-up Pearl Uyttenhove, die zeer lang verzet liet zien en duidelijk maakte niet zomaar van Johan Went te hebben gewonnen en tegen Hans Berrevoets remise te hebben gespeeld. Pearl verloor in hevige tijdnood, nadat hij tot de laatste minuten zeker niet minder had gestaan.

 

Voordat het zover was, moest Marcel Pluymert aantreden tegen titelverdedigster Naomi Snikkers, die vooraf nog was gehuldigd als lunchaakkampioene. Toen Marcel wat beter kwam te staan, rekende hij nog eens goed en concludeerde dat een remise voldoende moest zijn voor de titel.

 

Hij pakte dus dat resultaat en nam al even de wisselbeker in handen om duidelijk te maken dat hij zeker was van zijn zaak. Ergens in de jaren negentig van de vorige eeuw was een andere Pluymert (pa Piet) eens clubkampioen van Sliedrecht geworden. Dat was toen een derde klas KNSB-club. Marcel zette nu de familietraditie voort, door van een nieuwe derde klas KNSB-vereniging voor het eerst kampioen te worden.

 

Intussen won Kees van ’t Hoff met overmacht van Paul de Roos, die opmerkte, dat hij ‘netjes’ verloren had en kwam duidelijk terug in de top-tien. Jacques Hennekes won van Willem Weerdesteijn en eindigde met een mooie serie van 3 uit 3 op de vierde plaats. Teus Slotboom Sr., die ook in het Rotterdam-Open speelt, won van RSB-secretaris Willem Platje, die in potremisestand zorgeloos zijn koning op e3 zette in plaats van op d3, wat hem een zeker half punt en een top-tien klassering kostte.

 

Anne Meeldijk en Wim de Graaf speelden eveneens remise. Dat wilde Hans Berrevoets niet tegen Johan Went, want hij dacht tegen de ‘landelijke’ speler een pion voordeel te kunnen verzilveren door uiteindelijk vanuit een gesloten verdediging terug te slaan. Johan hield echter initiatief en zette Hans op plek vijf in de eindstand na vier (!) van zijn selectiespelers uit team 1. Hij tikte zelf zo heel keurig in de eindstand op zes aan!

 

Partijen in Ronde 16 - 27-5-2014.

---------------------------------------------------

1 Marcel Pluymert       -  Naomi Snikkers       ½-½

2 Pearl Uyttenhove      -  Joop de Jong         0-1

3 Hans Berrevoets       -  Johan Went           0-1

4 Jacques Hennekes      -  Willem Weerdesteijn  1-0

5 Kees van't Hoff       -  Paul de Roos         1-0

6 Wim Platje            -  Teus Slotboom, Sr    0-1

7 Anne Meeldijk         -  Wim de Graaf         ½-½

 

 

De stand na de laatste, de zestiende ronde vindt u hier: Sevillarapport (Klik aldaar op: Normal ranking)

 

Uiteraard zijn alle uitslagen en standen te vinden in bovenstaand programma en dus ook de dertig namen van mensen, die begin januari 2014 aan de competitie begonnen. Uiteraard is het een mooi streven om vanaf 2 september meer namen op de lijst te krijgen. Welkom en een goed zomerreces

Terug naar boven

Hans Berrevoets

 

Marcel Pluymert ligt bij DWD op titelkoers

 

Het seizoen 2013-2014 is bij de Willige Dame nog één avond lang en Marcel Pluymert ligt op titelkoers! Hij moet nog één keer een goed resultaat boeken om zich voor de eerste keer te kunnen laten kronen bij de 31 jaar oude schaaksociëteit De Willige Dame. Marcel moest zelf in ronde 15 met remise tegen Hans Berrevoets genoegen nemen, maar zag zijn enige concurrentie Joop de Jong verliezen van Jacques Hennekes. In de top 10 leverde Pearl Uyttenhove (foto), een debutant, een goede prestatie door winst op Johan Went.

 

Voorzitter Cor Paans begon de vijftiende ronde met een korte terugblik op de RSB-vergadering, waar is gekozen voor een ander speeltempo vanaf het seizoen 2014-2015. Dat zogeheten Fischertempo zal vanaf de eerste ronde in het nieuwe seizoen (3 september) ook gelden bij De Willige Dame in Visser.

 

Uiteraard is een ieder van harte uitgenodigd om mensen te interesseren voor schaken bij De Willige Dame. De spelers van team 1 spelen in elk geval eerst nog intern warm in september voordat op de laatste zaterdag van september de eerste KNSB-wedstrijd volgt onder leiding van non-playing of playing captain Johan Went. De door Kees van ’t Hoff als eerste uitgesproken titel voor Johan als “landelijke speler” werd gisteren vreugdevol in de mond genomen door Pearl na zijn verrassende winst. ,,Ik heb van een landelijke speler gewonnen”, klonk het vol trots. Volgens de fans van Johan stimuleert hij dat ook graag.

 

Marcel Pluymert kreeeg tegen Hans Berrevoets de betere loper en deed een poging dat voordeel te verzilveren. De tegenaanval via de open b-lijn had meer kracht. Hans hield de druk op het bord, alhoewel hij niet alleen Marcel boven tafel als tegenstander had, maar ook de huishond van Visser. Toen hij vroeg om het dier te verplaatsen, waren de grappen niet van de lucht. ,,De hond woont hier”  Hans maakte ondanks alles toch remise via zettenherhaling en de hond had daarom ook maar besloten niet meer bij zijn fan tegen wil en dank te blijven.

 

Jacques Hennekes kreeg intussen meer pionnen voor een paard van Joop, die ook in tijdnood kwam en uiteindelijk moest opgeven. De volledige uitslagenlijst:

 

Partijen in Ronde 15 - 20-5-2014.

---------------------------------------------------

1 Marcel Pluymert       -  Hans Berrevoets      ½-½

2 Joop de Jong          -  Jacques Hennekes     0-1

3 Johan Went            -  Pearl Uyttenhove     0-1

4 Willem Weerdesteijn   -  Jaap Mol             1-0

5 Teus Slotboom, Sr     -  Kees van't Hoff      0-1

6 Paul de Roos          -  Cor Paans            1-0

7 Wim de Graaf          -  Piet Schuller        1-0

 

De stand na de vijftiende ronde vindt u hier: Sevillarapport (Klik aldaar op: Normal ranking)

 

Op dinsdagavond 27 mei wordt het seizoen schakend afgesloten en wordt een ieder weer gezond en wel terugverwacht op de eerste dinsdag van september.

Terug naar boven

Hans Berrevoets

    

Strijd om de titel gaat onverminderd voort: Winst voor Marcel Pluymert en Joop de Jong

 

De strijd om het kampioenschap in de voorjaarscompetitie 2014 van De Willige Dame duurt onverminderd voort. In de veertiende ronde lieten de koplopers Marcel Pluymert en Joop de Jong geen steken vallen en wonnen hun partijen.

 

Marcel Pluymert won vlot van Jacques Hennekes. De heren waren daarna een kleine snelschaakcompetitie begonnen. Desgevraagd naar de uitslag van de officiële partij mompelde Jacques: “Laten we het daar niet over hebben, ik ben weer op mijn plaats gezet”. Joop de Jong won van Jaap Mol in box 1. Bijzonderheden zijn niet bekend. Het was kennelijk één van die “langzaam, maar zeker” overwinningen van Joop.

 

De partij tussen Gijs van der Willigen tegen Tom van der Breggen kende ook een snelle beslissing. Gijs won en de heren bleven er, te oordelen naar de geluiden die vanaf Gijs’ stamtafel opklonken, vrolijk onder. Cor Paans kreeg de als altijd oerdegelijk spelende Hans Nunnikhoven tegenover zich. Volgens zeggen verzuimde Cor de kwaliteit te winnen en gaf in plaats daarvan pardoes een toren weg. Onmiddellijk opgeven leek op dat moment een te overwegen optie en zulks geschiedde.

 

 

      

 

Anne Meeldijk (links, foto uit 2007) tekende de vrede met Willem Weerdesteijn (rechts, foto uit 2007)

Teus Slotboom (midden, foto uit 2009) verraste Nick Kimenai

 

Nick Kimenai leek een stuk te offeren tegen Teus Slotboom Sr., maar had goed gezien, dat het slechts een schijnoffer was. Het stuk werd teruggewonnen, hetgeen Teus in de rookruimte de opmerking ontlokte: “Ik zag het eerst niet, knap gespeeld”. Later in de partij ging Nick toch in de fout. Hij overzag een torenschaak wat hem een loper kostte en Teus een vol punt opleverde.

 

In de Tsjigorin-variant van het Spaans verschenen de eerste tien zetten à tempo op het bord in de partij tussen Pearl Uyttenhove en Wim Platje. Wim week als eerste af van de hoofdvariant en deed met 11. c4 toch een strategisch gezien mindere zet. Ook de manoeuvre Lc8-d7-e8 was geen gelukkige. Pearl bouwde rustig aan een koningsaanval, maar Wim verdedigde zich taai en “tructe” Pearl door met een loper op h3 te slaan en na ruil een paard terug te winnen. Een nettosaldo van een pion dus. De witte koningsstelling leek daardoor open te liggen, maar het zou veel tijd kosten om daar voordeel van te trekken, terwijl de ontstane open lijnen wellicht snel voor de torens van Pearl toegankelijk zouden zijn. In betere stelling besloot Wim remise aan te bieden, wat door Pearl werd aanvaard.

 

De partij van Piet Schuller tegen Paul de Roos verliep desastreus voor eerstgenoemde. Hoofdschuddend zag hij zijn materiële achterstand gestaag aangroeien tot een stuk en vier pionnen. Paul glimlachte af en toe wat ongemakkelijk, naar fronsende passanten, die een blik op het bord wierpen, alsof hij het ook allemaal niet kon helpen. Integendeel, hij was immers de aanstichter van alle leed; het punt was terecht voor hem.

 

Anne Meeldijk en Willem Weerdesteijn waren de laatsten, die nog speelden. Hun speeltafel werd tegen het einde een flink stuk schuin opzij geschoven, om Jaap Mol de gelegenheid te geven wat gebroken glaswerk van de vloer te vegen. Een vreemd gezicht, maar de heren bleven er uiterlijk onverstoorbaar onder. Anne had twee paarden voor een toren, maar Willem had nog wat initiatief. Op voorstel van Willem werd laat in de avond de vredespijp opgegraven, aangestoken en gerookt.

 

Partijen in Ronde 14 - 13-5-2014.

---------------------------------------------------

1 Jacques Hennekes      -  Marcel Pluymert      0-1

2 Jaap Mol              -  Joop de Jong         0-1

3 Pearl Uyttenhove      -  Wim Platje           ½-½

4 Willem Weerdesteijn   -  Anne Meeldijk        ½-½

5 Hans Nunnikhoven      -  Cor Paans            1-0

6 Teus Slotboom, Sr     -  Nick Kimenai         1-0

7 Piet Schuller         -  Paul de Roos         0-1

8 Gijs van der Willigen -  Ton van der Breggen  1-0

 

De stand na de veertiende ronde vindt u hier: Sevillarapport (Klik aldaar op: Normal ranking)

Terug naar boven

Wim Platje

 

Nog drie ronden te gaan: Pluymert en de Jong beginnen aan de eindsprint

 

Met nog drie ronden te gaan, gaat de nek-aan-nek race tussen Marcel Pluymert en Joop de Jong door. Het verschil tussen de twee spelers is met nog drie ronden tot eind mei te gaan, te verwaarlozen., Marcel heeft alleen nu enkele puntjes meer, dus is in het geel te zien. Voor de andere spelers draait het nog om de derde plek, met Naomi Snikkers, Jacques Hennekes, Johan Went en Hans Berrevoets nog in die buurt.

 

 

Overzicht van de eerste play-offronde op 6 mei 2014. Op de voorgrond rechts Marcel Pluymert met wit versus Joop de Jong

 

Poffertjessalon Visser geeft strijd in de dertiende ronde aan acht borden en even een nieuwe wedstrijdleider: Teus Slotboom Sr. Hij deelde stipt op tijd in en zag dat Jaap Mol in box 1 snel won van Anne Meeldijk. Jacques Hennekes lijkt scherper te zijn de laatste weken en zette Hans Berrevoets met een dubbele dreiging voor niet oplosbare problemen neer. Hij kruipt zo in het klassement omhoog.

 

Op een vaste plek kwamen de favorieten voor de titel: Marcel Pluymert en Joop de Jong tegen elkaar uit. Marcel bouwde een centrum op met zijn loperpaar, maar Joop hield toch voldoende controle en uiteindelijk bleef door een remise de afstand tussen de koplopers gelijk.

 

Koos van Dalen won al in een vrije partij vooraf van Gijs van der Willigen en herhaalde dat toen het er echt om ging. De schakers hebben overigens samen een vaste stoel en tafel bij de club.

 

 

Dertiende ronde voorjaar 2014: Johan Went achter de witte stukken tegen Kees van ‘t Hoff

 

Een opvallende partij is altijd die van Johan Went tegen Kees van ’t Hoff.  Kees heeft voor Johan de term “de landelijke speler” bedacht. Voor de Tweede Wereldoorlog was dat een echt begrip in de Nederlandse schaakwereld. Tegenwoordig is zo iemand een KNSB-speler. Kees speelt zelf in de tweede klasse onderbond en kruipt graag in de rol van amateur, outsider. In de dertien ronde bleef Johan scherp en zette op de damevleugel een aanval in, die uiteindelijk het punt opleverde. Kees droeg zoals altijd een nederlaag sportief, maar zal nog wel iets moeten laten zien om in de top-tien uit te komen.

 

De winnaar Johan Went gaf de volgende terugblik:

 

Kort na de Scandinavische opening met 1.e4 - d5 en 2. exd5 - Dxe5 gaf ik mijn pion op b2  weg aan de gefianchetteerde loper op g7 van Kees van ‘t Hof. Geen echt offer, er was niet eens meer compensatie dan wat zetten voorsprong voor wit. Wits paarden kwamen echter vervolgens van stal in centrale positie. De koningsaanval van zwart met de dame zette niet door. Na de lange rokade van zwart en na een echt schijnoffer van een wit paard besliste tenslotte wit de partij met een koningsaanval met het andere, het koningspaard, via de open b-lijn”.

 

Partijen in Ronde 13 - 6-5-2014.

----------------------------------------------------

1 Marcel Pluymert       -  Joop de Jong          ½-½

2 Jacques Hennekes      -  Hans Berrevoets       1-0

3 Johan Went            -  Kees van't Hoff       1-0

4 Jaap Mol              -  Anne Meeldijk         1-0

5 Pearl Uyttenhove      -  Teus Slotboom, Sr     1-0

6 Paul de Roos          -  Willem Weerdesteijn   0-1

7 Piet Schuller         -  Nick Kimenai          0-1

8 Koos van Dalen        -  Gijs van der Willigen 1-0

 

De stand na de dertiende ronde vindt u hier: Sevillarapport (Klik aldaar op: Normal ranking)

 

Op 13, 20 en 27 mei staan de laatste drie ronden op papier voordat het zomerreces zal beginnen tot de eerste dinsdag van september.

Terug naar boven

Hans Berrevoets

 

Marcel Pluymert en Joop de Jong voeren klassement aan

 

De spelers aan de top van het klassement van De Willige Dame bepalen de komende vier weken, wie de clubkampioen wordt. Zij ontmoeten elkaar. De laatste maand ging het erom op een goed puntenaantal te blijven staan in het klassement en zo min mogelijk averij op te lopen voor de eindsprint. Joop de Jong kwam in de twaalfde ronde niet langs de sterk spelende Johan Went, die zelfvertrouwen uitstraalde als (non)playing captain van de Willige Dame 1 volgend jaar. Na zijn remise wilde een omstander hem geluk wensen. ,,Doe dat Joop maar”. Dat bevestigde Joop ook, die zijn eerste plaats in het klassement moest overlaten aan Marcel Pluymert die snel won van Jaap Mol.

 

Naomi Snikkers kwam op grotere achterstand te staan. Ze speelde tegen Jacques Hennekes (foto) een partij met wisselende kansen, waarbij er voor het publiek steeds wat te zien was. In tijdnood van Naomi zette Jacques uiteindelijk het pionneneindspel naar zijn hand. Omdat Hans Berrevoets tegen Teus Slotboom Sr. het volle punt pakte, zal vanaf dinsdag het viertal Marcel, Joop, Naomi en Hans om de drie ereplaatsen gaan spelen. Jacques Hennekes en Johan Went zitten, zoals dat heet, op het vinkentouw.

 

De speeldata zijn van de play-offs zijn 6, 13, 20 en 27 mei in poffertjessalon Visser. Daarna begint het zomerreces om vanaf de eerste dinsdag van september weer met nieuwe energie te beginnen aan zo ongeveer het zestigste clubkampioenschap.

 

Partijen in Ronde 12 - 29-4-2014.

---------------------------------------------------

1 Joop de Jong          -  Johan Went           ½-½

2 Marcel Pluymert       -  Jaap Mol             1-0

3 Naomi Snikkers        -  Jacques Hennekes     0-1

4 Hans Berrevoets       -  Teus Slotboom, Sr    1-0

5 Cor Paans             -  Pearl Uyttenhove     ½-½

6 Kees van't Hoff       -  Piet Schuller        1-0

7 Tabitha Snikkers      -  Paul de Roos         1-0

8 Merel Kamsteeg        -  Willem Weerdesteijn  0-1

 

De stand na de twaalfde ronde vindt u hier: Sevillarapport (Klik aldaar op: Normal ranking)

Terug naar boven

Hans Berrevoets

 

Joop en Marcel doen aan stuivertje wisselen aan kop van de Willige Dame

 

Joop de Jong heeft de koppositie bij De Willige Dame, vijf ronden voor het einde van de competitie einde mei, overgenomen van Marcel Pluymert. Joop won de belangrijke wedstrijd van Hans Nunnikhoven, die een bijna vergelijkbare plusscore had in kampioensteam De Willige Dame 1. Marcel Pluymert had het in het middenspel zwaar tegen Johan Went (foto rechts), die volgens omstanders kansen had door veel zware druk via de d-lijn. Uiteindelijk werd het remise.

 

Voordat de competitie begon had voorzitter Cor Paans aandacht besteed aan het succes van De Willige Dame 1. Voor Jaap Mol van poffertjessalon Visser was het kampioenschap reden om gratis consumptiebonnen uit te delen. Voorzitter Cor gaf aan, dat formeel voor de laatste KNSB-competitiedag (op 10 mei) duidelijk moet zijn welk team uit de RSB promoveert naar de derde klasse KNSB. Hij gaf aan dat de spelers, die hebben meegedaan in DWD 1, post kunnen verwachten met vragen over hoe zij denken over het seizoen 2014-2015. Het onderzoek naar een geloofwaardig draagvlak onder een team in de KNSB-competitie is overigens een standaard keuze bij De Willige Dame. Bij de twee vorige gelegenheden toen promotierecht was veroverd, werd ook gekeken of de derde klasse KNSB speelbaar was voor minstens één seizoen. De uitkomst was één – één. In het seizoen 2011-2012 deed de Willige Dame in negen wedstrijden veel ervaring op in de derde klasse KNSB, maar werd dat niet in matchpunten vertaald.

 

Volgende week dinsdag 22 april is er een avond snelschaken om de DWD-titel en dus een mooi moment in de week om te praten over de toekomst. Tijdens de elfde ronde gebeurde dat ook al, maar er werd ook geschaakt op acht borden. Marcel en Joop hebben zich wat losgemaakt van de eerste twee achtervolgers. Naomi Snikkers bleef op plek drie staan na een instructieve overwinning op Teus Slotboom. Ze liet weten graag alleen de laatste ronde op één te willen staan. In mei mag zij die wens waarmaken tijdens de vier play-off wedstrijden.

 

Kees van ’t Hoff zakt in het klassement wat weg na een nieuwe nederlaag en ditmaal tegen Hans Berrevoets.  Kees wist in het verleden Hans een aantal keren te verrassen, ook toen hij namens Zwijndrecht nog rokend achter het bord hem in de derde helft vloerde. Ditmaal wist Kees de loper van Hans tot pion te degraderen en zette hij een krachtige koningsaanval in met uiteindelijk zelfs een sterke pion op h6. Hans had alleen telkens de verdediging op orde en kon afwikkelen naar een gewonnen toreneindspel. Pearl Uyttenhove won de langste partij van de avond tegen Piet Schüller en komt weer iets hoger te staan. Tabitha Snikkers kreeg voordeel toegeworpen van Jacques Hennekes (foto links), die zich daarna herpakte. Cor Paans beleefde een gezellige partij met Gijs van der Willigen. Merel Kamsteeg nam de tijd tegen Anne Meeldijk.

 

Partijen in Ronde 11 - 15-4-2014.

----------------------------------------------------

1 Johan Went             -  Marcel Pluymert      ½-½

2 Joop de Jong           -  Hans Nunnikhoven     1-0

3 Teus Slotboom, Sr      -  Naomi Snikkers       0-1

4 Kees van't Hoff        -  Hans Berrevoets      0-1

5 Jacques Hennekes       -  Tabitha Snikkers     1-0

6 Anne Meeldijk          -  Merel Kamsteeg       1-0

7 Piet Schuller          -  Pearl Uyttenhove     0-1

8 Gijs van der Willigen  -  Cor Paans            0-1

 

De stand na de elfde ronde vindt u hier: Sevillarapport (Klik aldaar op: Normal ranking)

 

Op 22 april dus snelschaken in twee tijdsgroepen. Buitenstanders zijn welkom om de (schaak)sfeer te proeven.

Terug naar boven

Hans Berrevoets

 

Marcel Pluymert en Joop de Jong blijven winnen

 

De tiende ronde van het voorjaarskampioenschap van De Willige Dame 2014 was in meerdere opzichten een memorabele. Allereerst was het deze keer Nick Kimenai, die met luide stem de partijen, die de computer genereerde, bekendmaakte en niet voorzitter Cor Paans, die vanwege zijn werk afwezig was. Ook waren er snelle beslissingen in de partij tussen Marcel Pluymert  en Jacques Hennekes en in die van Wim Platje tegen Kees van ’t Hoff. In beide partijen sprongen de zwartspelers onzorgvuldig met een toren om. Hetgeen de meeste spelers toch wel bevreemdde, was dat na bekendmaking van de paring van Naomi Snikkers aan Tabitha Snikkers de partij wel heel snel in het voordeel van Naomi beslecht werd, waarna beide speelsters Vissers’ Poffertjessalon onmiddellijk verlieten. *) In de wandelgangen werd hier behoorlijk over gemord. Uw verslaggever noteerde onder andere: “Je dient als je bij De Willige Dame speelt en een sterkere speler loot, natuurlijk het beste wat je hebt ook te geven”. “Dit is absoluut niet in de geest van onze sociëteit” en “Dit is vrij respectloos tegenover de andere spelers, die er wèl voor aan de bak moeten”. Hoe het ook zij, zeven andere partijen brachten wel de strijd, die bij de interne competitie hoort.

 

Jacques bracht met zwart tegen Marcel 1.d2-d4 f7-f5 2.f2-f4 Pg8-f6 3.e2-e3 g7-g6 4.Pg1-f3 Lf8-g7 5.Lf1-d3, het Hollands op het bord. De partij ging gelijk op, totdat Jacques zich plotseling rond zet 20 verslikte en een volle toren wegblunderde. Koploper Pluymert incasseerde zo een welkom punt op weg naar een eventueel kampioenschap.

 

   

 

Links: Teus Slotboom, die na zijn winst op Willem Weerdesteijn tiende staat. Wim Platje klom naar plaats acht.

 

Uw verslaggever voor deze avond, Wim Platje, trof met wit Kees van ’t Hoff. Wim had Kees al eens in een vorige ronde als “Viking” getypeerd, omdat hij zich van het Scandinavisch bediende. Dat kwam ook nu op het bord. In de onderlinge partijen was het tot nu toe 1½ - ½ voor Kees en gezien de stand op de ranglijst was Wim op voorhand met een remise tevreden geweest, maar Kees had kennelijk een volkomen off-day, waar Wim doortastend gebruik van maakte. “Die verdomde Platje heeft me een toren aangenaaid”, was het ontevreden commentaar van Kees na afloop. “Doe hem maar in je vergeetboek”, was het meelevende antwoord van Wim. Wim klimt door dit resultaat de top-10 binnen en staat achtste. Hierbij het gewraakte partijfragment.

 

W. Platje – K van ’t Hoff

Stand na 9. …, 0-0-0?

 

        10.Pf3-e5! Td8xd4??

        10. … f6 is veel beter

        11. Pe5xf7

 

Joop de Jong stuitte op hevige tegenstand van Nick Kimenai, die hem heel lang tegenhield. “Zware arbeid” verzuchtte Joop tussen het zwoegen door. Pas laat op de avond moest Nick uiteindelijk opgeven. Ook Piet Schuller moest met wit na 1.Pb1-c3, dus in de Van Geet-opening, ploeteren tegen Merel Kamsteeg, die met de week beter gaat spelen. Helaas verloor ze op zet 21 een stuk en daarna was het voor Piet “All downhill”.

 

Teus Slotboom Sr. ruilde met zwart twee torens voor een dame tegen Willem Weerdesteijn. Het eindspel van dame en zeven pionnen tegen een toren, een loper en zes pionnen werd mede door de zwakke positie van de witte koning door Teus naar zich toegetrokken. Koos van Dalen dreigde gevaarlijk de witte stelling van Ton van der Breggen binnen te vallen met verdubbelde torens en dame. De aanval sloeg evenwel niet door en het werd remise door herhaling van zetten. Een mooi resultaat voor Ton!

 

Het langst duurde het gevecht tussen Pearl Uyttenhove en good old Paul de Roos. Pearl had in een Siciliaan met de witte stukken een kwaliteit voor, maar Paul had een pion meer en tegen het einde een zeer sterk paard op f4. Pearl gaf de kwaliteit terug dor dat paard tegen een toren te ruilen en met ieder nog een kwartier bedenktijd werd in gelijke stelling tot remise besloten.

 

Partijen in Ronde 10 - 8-4-2014.

---------------------------------------------------

1 Marcel Pluymert       -  Jacques Hennekes     1-0

2 Nick Kimenai          -  Joop de Jong         0-1

3 Naomi Snikkers        -  Tabitha Snikkers     1-0

4 Wim Platje            -  Kees van't Hoff      1-0

5 Willem Weerdesteijn   -  Teus Slotboom, Sr    0-1

6 Pearl Uyttenhove      -  Paul de Roos         ½-½

7 Piet Schuller         -  Merel Kamsteeg       1-0

8 Ton van der Breggen   -  Koos van Dalen       ½-½

 

De stand na de tiende ronde vindt u hier: Sevillarapport (Klik aldaar op: Normal ranking)

 

*) In afwijking van wat eerder geschreven werd, is er wel degelijk sprake geweest van een partij tussen Naomi en Tabitha.

Terug naar boven

Wim Platje

 

Titel lijkt tweestrijd tussen Marcel Pluymert en Joop de Jong te worden

 

In het kampioenschap van De Willige Dame zijn nog  zeven partijen te gaan tot eind mei het erepodium bekend is. De titel lijkt wel een tweestrijd te worden tussen Marcel Pluymert en Joop de Jong. Ze hebben al een aanzienlijke puntenvoorsprong op Naomi Snikkers (3) en Hans Berrevoets (4) opgebouwd. Joop de Jong wist al eerder de titel te pakken. Marcel Pluymert heeft zich nooit eerder met het goud intern kunnen tooien. Ze haalden in de negende ronde het volle punt binnen tegen Wim de Graaf en Tabitha Snikkers. Marcel moest wel manoeuvreren tegen Wim de Graaf, die lang zijn stelling dicht wist te houden.

 

Marcel en Joop hebben nog drie ronden de tijd om hun score uit te bouwen voordat in de kopgroep de onderlinge wedstrijden weer uit de computer rollen. Hans Berrevoets, die wel later in het achtervolgend groepje aantikte, heeft de top drie na de remise met Naomi Snikkers gehad. Volgens de omstanders had hij meer kansen gehad, maar Hans was tevreden met remise. Een verrassende uitslag mag de remise van Gijs van der Willigen (foto) worden genoemd tegen Paul de Roos, die zo het schaken kan bevorderen.

 

Partijen in Ronde 9 - 1-4-2014.

----------------------------------------------------

1 Marcel Pluymert       -  Wim de Graaf          1-0

2 Tabitha Snikkers      -  Joop de Jong          0-1

3 Hans Berrevoets       -  Naomi Snikkers        ½-½

4 Cor Paans             -  Jacques Hennekes      0-1

5 Pearl Uyttenhove      -  Willem Weerdesteijn   ½-½

6 Paul de Roos          -  Gijs van der Willigen ½-½

7 Merel Kamsteeg        -  Mark van Hulst        0-1

 

De stand na de negende ronde vindt u hier: Sevillarapport (Klik aldaar op: Normal ranking)

 

Op 8 april en 15 april zijn er weer interne rondes. Op 22 april is er een break: snelschaken op twee niveaus met twee verschillende speeltempo’s.

Terug naar boven

Hans Berrevoets

 

Marcel Pluymert en Joop de Jong bij DWD in de kopposities

 

De strijd om de titel en de ereplaatsen gaat aan de kop allereerst tussen Marcel Pluymert en Joop de Jong met Naomi Snikkers op drie. Dat is de tussenstand halfweg het kampioenschap van De Willige Dame. De opkomst is goed en tot eind mei staan nog acht interne avonden op het programma en één keer snelschaken om twee titels.

 

Het is echter Hans Berrevoets (foto), die als regisseur de hoofdrolspelers op hun plaatsen zet. Hij versloeg in de zevende ronde Marcel Pluymert, waardoor Joop de Jong aan de leiding kwam. In de achtste ronde hield hij Joop de Jong op remise, waardoor de koppositie weer in handen kwam van Marcel Pluymert. Hans klom hierdoor zelf naar de vierde plaats.

 

Het begin van de achtste ronde was voor de geschiedschrijving. Voorzitter Cor Paans liet de indeling van deze ronde vergezeld gaan van de mededeling, dat team twee na de nederlaag van maandagavond tegen Shah Mata 2 was gedegradeerd. Dat wil zeggen dat de derde klasse RSB in het seizoen 2014-2015 de nieuwe afdeling wordt vor het tweede team. Het eerste team heeft op woensdag 9 april nog een wedstrijd voor de boeg om het kampioenschap van de RSB. Alle promotieklassers spelen dan bij Charlois/Europoort een gezamenlijke laatste en beslissende ronde.

 

De wedstrijd van Kees van ’t Hoff tegen Marcel Pluymert trok de aandacht. Kees zette vol tactisch in en won de kwaliteit. Marcel besloot met de ruiterij toch gewoon ten aanval te gaan. Hij wist zo het initiatief terug te halen en won toch. Koploper Joop de Jong had het lastig tegen Hans Berrevoets en kwam uiteindelijk in een remise-eindspel van lopers met gelijke kleur terecht, waarbij een pion achterstand niet van waarde was. Jaap Mol speelde actief tegen Naomi Snikkers in box 1 en voor het publiek zag het er interessant uit. Opeens klonk Jaap vol verbazing echter door poffertjessalon Visser: ,,Ik sta een loper achter”. Titelhoudster Naomi is hierdoor van plek vier naar drie gegaan in het tussenklassement. Jaap verklaarde na afloop niet eens gemerkt te hebben, dat hij een stuk verloor: “Ik had zeker een blackout.”

 

Hans Nunnikhoven klom ook via een “gewone” overwinning op Paul de Roos. Tussen Teus Slotboom Sr. en Johan Went gebeurde meer in een aanvalspartij van beide kanten. Teus Sr. klonk in de wandelgangen ook vol vertrouwen over de stelling tegen Johan, die uiteindelijk toch won. Hierdoor staat Johan weer duidelijk in de top tien op zes, een plaatsje voor Kees van ’t Hoff.  Koos van Dalen leek snel nadeel te krijgen tegen Cor Paans, maar kwam terug in de wedstrijd met zijn chauffeur Auke Bijl als aandachtige toeschouwer aan zijn zijde. Uiteindelijk won Cor toch in box 2. Pearl Uyttenhove versloeg Merel Kamsteeg, die zich evenwel niet zomaar van het bord liet zetten.

 

Wim Platje kon zich na afloop wel voor de kop slaan, maar liet dat wijselijk achterwege. Het zou daar boven zo maar eens nogal wat suffig stof hebben kunnen doen opwaaien. Tegen teamgenoot en captain van het viertal Piet Schuller miste hij in het “jachtspel” van de Aljechin-opening het vrij eenvoudige: 1. e2-e4 Pg8-f6 2. e4-e5 Pf6-d5 3. c2-c4 Pd5-b6 4. d2-d4 Pb8-c6? 5. d4-d5! Pc6xe5 (5. … Pc6-b8 is na 6. c4-c5 nog slechter) 6. c4-c5 Pb6xd5 7. Dd1xd5 wat hem een paard tegen twee pionnen zou hebben opgeleverd. Hij speelde 5. c4-c5? en liet het paard naar d5 ontsnappen. Wim investeerde veel tijd, maar kwam steeds moeilijker te staan. Met nog vijf minuten op de klok aanvaardde hij, in onduidelijke stelling, dankbaar het genereuze remise-aanbod van Piet, die ervan afzag om te proberen Wim “door de klok te jagen”.

 

De komende vier avonden komen de spelers nog voor de eerste keer tegen elkaar uit. Daarna is het helpers weg en kan elke avond een finale-avond zijn. Op de interne lijst staan dertig namen trouwens, waarvan 28 spelers al intern in actie zijn gekomen. Het snelschaaktoernooi in twee verschillende groepen is weer een kans om de zo bekende gezellige Willige Dame-sfeer te leren kennen. Tot 22 april schaakliefhebbers van buiten!

 

Partijen in Ronde 8 - 25-3-2014.

---------------------------------------------------

1 Joop de Jong          -  Hans Berrevoets      ½-½

2 Kees van't Hoff       -  Marcel Pluymert      0-1

3 Jaap Mol              -  Naomi Snikkers       0-1

4 Teus Slotboom, Sr     -  Johan Went           0-1

5 Hans Nunnikhoven      -  Paul de Roos         1-0

6 Wim Platje            -  Piet Schuller        ½-½

7 Koos van Dalen        -  Cor Paans            0-1

8 Merel Kamsteeg        -  Pearl Uyttenhove     0-1

 

De stand na de  achtste ronde vindt u hier: Sevillarapport (Klik aldaar op: Normal ranking)

Terug naar boven

Wim Platje & Hans Berrevoets

 

Eerste overwinning bij De Willige Dame voor Merel Kamsteeg. Joop de Jong de nieuwe leider.

 

Bij de Willige Dame tellen alle spelers mee. Daarom was er in de zevende ronde veel aandacht voor de eerste overwinning van debutante Merel Kamsteeg. Ze had in een andere ontmoeting, met Ton van der Breggen, nog een remise geweigerd.  ,,Ik wil winnen of verliezen”, tekenden toen waarnemers op. Die inzet werd beloond en ze zette Koos van Dalen mat. Koos droeg zijn nederlaag als een diplomaat met een grote glimlach.

 

Markant was dat er weer negen partijen waren, alhoewel een dag eerder poffertjessalon Visser gehaald was gevuld in verband met externe wedstrijden. Aanstaande maandag is de laatste externe thuiswedstrijd wanneer het tweede team steun kan gebruiken. Het eerste team zal op woensdag 9 april het seizoen afsluiten op een centrale plek. De RSB zal die zeker op de eigen site nog bekend maken. Op dinsdag 22 april zal er een terugblik zijn tijdens het snelschaaktoernooi van de Willige Dame wederom op twee snelheden.

 

Het kampioenschap van De Willige Dame gaat nog even door en voorlopig lijken met nog negen avonden voor de boeg in elk geval vijf spelers voor de ereplaatsen in aanmerking te komen. Koploper Marcel Pluymert en Hans Berrevoets hadden wellicht de externe partijen nog in de benen zitten. De concentratie was niet maximaal. Uiteindelijk kon Hans toch een toreneindspel winnend uitspelen. Joop de Jong (foto) profiteerde en zette op zijn eigen wijze een klassieke Pirc verdediging van Wim Platje onder druk. Toen Wim op zet 18 met f4 een positionele fout maakte werd hij vakkundig opzij gezet. Omdat hij het zo ver had laten komen liet Wim zijn tegenstander de eer hem mat te zetten.

 

Wim de Graaf groef zich in tegen Naomi Snikkers, die in het eindspel van vier pionnen tegen een toren van Wim eigenlijk de partij had moeten inleveren, maar de klok was onbarmhartig en Wim restte niets anders dan remise door zetherhaling. Commentaar van Naomi na afloop: “Wat een verschrikking.” Kees van ’t Hoff staat ook in de buurt van de topplaatsen en liet Paul de Roos vooraf speels weten voor de winst te gaan.  ,,Als je wint, ga je naar huis lopen”  was zijn kwinkslag.

 

Piet Schuller had een pion en een kwaliteit voor in het eindspel tegen Pieter Sandijck. De loper van Pieter kon de stelling nog net bij elkaar houden. “P.S. hij kwam er goed mee weg..” Zo karakteriseerde Pieter na afloop de remise. Pearl Uyttenhove en Nick Kimenai raakten in een bloedstollende eindfase met beiden zware stukken en kansen. Een pion van Nick was tegen het einde niet meer te stoppen en Pearl gaf op. Direct daarna toonde Nick aan hoe juist Pearl het punt had kunnen opstrijken.

 

“Ongelofelijk”, zo verzuchtte Cor Paans meermaals, nadat hij een toren was kwijtgeraakt na een lokzetje van Fons Claessen, die voor het eerst sinds lange tijd weer op dinsdagavond present was. Cor moest het eindspel in met één, Fons met beide lopers. Fons berustte in remise gezien de vrijpion van Cor. Na de partij toonde Wim Platje aan, dat de stelling wel degelijk gewonnen was voor Fons, maar deze merkte op: “Ik had helemaal geen zin meer om nog een lang eindspel te moeten spelen. Ik vond het wel goed zo.”

 

Partijen in Ronde 7 - 18-3-2014.

---------------------------------------------------

1 Hans Berrevoets       -  Marcel Pluymert      1-0

2 Joop de Jong          -  Wim Platje           1-0

3 Naomi Snikkers        -  Wim de Graaf         ½-½

4 Paul de Roos          -  Kees van't Hoff      0-1

5 Piet Schuller         -  Pieter Sandijck      ½-½

6 Pearl Uyttenhove      -  Nick Kimenai         0-1

7 Cor Paans             -  Fons Claessen        ½-½

8 Willem Weerdesteijn   -  Ton van der Breggen  1-0

 

Joop de Jong is nu de nieuwe leider. Zie de stand na de zevende ronde, die u hier kunt vinden: Sevillarapport

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Wim Platje

 

Marcel Pluymert en Joop de Jong vormen duidelijk kopgroep

 

De pakweg zestigste strijd om het kampioenschap van de Willige Dame, met Naomi voor de tweede keer als titelverdedigster, valt zes dagen voor de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen van team één. Dan zal ook het viertal zijn laatste wedstrijd spelen. De opkomst was zeer goed in poffertjessalon Visser, elf partijen maar liefst en dat belooft een mooie competitie tot eind mei. De gezellige sfeer is bekend tot in Vlaardingen toe, want een gastspeler uit die plaats kwam een avondje mee spelen en Jaap Mol was daarvoor in box 1 als vrije man beschikbaar. Wat dat betreft: Altijd goed als bijna alle tafels bezet zijn. Op dinsdag 24 april zijn buitenstaanders zeker van harte welkom om een avondje Willige Dame te beleven: Dan staat er een snelschaakkampioenschap op het programma!

 

Kees van ’t Hoff weet met zwart Naomi Snikkers op remise te houden. Pieter Sandijck houdt aan het duel met Jacques Hennekes een gelijk spel over. Dat zijn volgens waarnemers de opmerkelijkste uitslagen in de zesde ronde van de competitie bij de Willige Dame. Marcel Pluymert en Joop de Jong blijven duidelijk één en twee. Tot zover het commentaar op de zesde ronde van correspondent Hans Berrevoets. Redacteur en DWD-webmaster Wim Platje was deze avond tegen tienen klaar en registreerde aan de borden het volgende:

 

   

 

Viking Kees van ’t Hoff speelde een Scandinavische partij tegen Naomi Snikkers. Het werd remise na zware strijd.

 

Naomi speelde met wit tegen Kees van ’t Hoff. Kees antwoordde op e4 met d5 en zo kwam er een Scandinavische partij op het bord: 1.e2-e4 d7-d5 2.e4xd5 Dd8xde 3.Pb1-c3 Dd5-a5. Kees zat als een ware viking achter het bord. Na ruil van de lichte stukken ontstond een eindspel met dames, twee torens en vijf pionnen elk. Naomi’s torens stonden op de eerste rij, Kees had ze op de g-lijn verdubbeld, maar Naomi’s dame stond ver in de zwarte koningsvleugel. Kees stond in minuten wel voor met 34 – 16, maar remise werd de terechte uitslag. Kees van ’t Hoff verdedigt nu de vijfde plaats. Naomi staat derde.

 

Intussen een nieuwe uitdager in de buurt gekomen van de top drie: Hans Berrevoets zag een zich taai verdedigende Anne Meeldijk één foute pion zet doen, hij won en staat nu op de vierde plaats. Anne: “Hans was net iets gewiekster dan ik.” Hans Nunnikhoven won een aanvalspartij tegen Pearl Uyttenhove door de Ponziani op het bord te brengen. Pearl speelde een onjuiste paardzet, kwam zwaar in de verdrukking en kon na twintig zetten opgeven na stukverlies.

 

Bij Merel Kamsteeg en Nick Kimenai had een Scandinavische partij op het bord kunnen komen, maar Merel verzuimde op de tweede zet op d5 te slaan. Het gaat steeds iets beter met beginster Merel. De tweede kolom op het formulier was deze keer een heel eind ingevuld. Nick won. Paul de Roos stond, toen ik een blik op de stelling van zijn partij tegen Piet Schuller wierp, een paard voor. Toen Paul de laatste torens van het bord dwong resteerde een eindspel van vijf pionnen elk, maar met een paard meer voor Paul, die de partij bekwaam naar winst voerde.

 

   

 

Voorzitter Cor Paans (links) vocht een lange strijd uit met Mark van Hulst, die in een puntendeling eindigde.

 

Cor Paans speelde met zwart zijn geliefde Caro-Kann tegen Mark van Hulst, maar het werd door toedoen van Mark een minder vaak voorkomende variant: 1.e2-e4 c7-c6 2.Pg1-f3 d7-d5 3.e4-e5 Lc8-g4 met voordeel voor zwart. Cor kwam een kwaliteit voor, koos met nog vier minuten op de klok misschien het verkeerde plan door de witte koning niet vast te pinnen op de eerste rij en het loper-toreneindspel verzandde uiteindelijk in remise.

 

Johan Went had in het eindspel de kwaliteit voor, maar een pion minder: toren, paard en vier pionnen. Willem Weerdesteijn, loper, paard en vijf pionnen, waarvan een vrijpion aan de rand van het bord, verdedigde zich met verve en dacht door zetherhaling de puntendeling te bereiken. Willem speelde dus afwisselend zijn paard van b5 naar c7 en vice versa. Totdat hij op onbegrijpelijke wijze het paard wegblunderde door niet Pc7, zoals hij van plan was, maar Pd6 te spelen. Kortsluiting tegen het einde van een goed gespeelde partij! Johan complimenteerde zijn tegenstander met diens uitstekende spel, maar of dat Willem enigszins getroost heeft valt te betwijfelen.

 

Van de andere partijen heb ik helaas niets gezien. Ze waren redelijk vlot tot een beslissing gekomen. Naar verluidt had Jacques Hennekes het niet gemakkelijk tegen een in blakende vorm verkerende Pieter Sandick. Hij kwam een pion achter en remiseerde. Marcel Pluymert en Joop de Jong vormen na hun winst een duidelijke kopgroep. Marcel versloeg in een partij die op zijn Hollands begon met 1.d2-d4 f7-f5 Teus Slotboom Sr. Joop, die naar ik hoorde ook schaakboeken verzameld, won van Wim de Graaf.

 

Tenslotte: Wim Platje nam het met wit op tegen de Sicilaanse Drakenvariant van Tabitha Snikkers. Na een wat onorthodoxe behandeling van de opening (1.e2-e4 c7-c5 2.Pg1-f3 d7-d6 3.d2-d4 c5xd4 4.Pf3xd4 Pg8-f6 5.Pb1-c3 g7-g6 6.Lc1-g5 Lf8-g7 7.Dd1-d2 Pb8-c6 8.Lf1-b5 Lc8-d7 9.Pd4xc6 b7xc6 10.Lb5-d3? Ta8-b8 11.b2-b3? Dd8-a5) met een tweetal mindere zetten, was hij gedwongen om secuur te verdedigen. Dat lukte en nadat hij voor het eerst in de partij een voordelige positie bereikte en de open b-lijn in handen kreeg deed hij een terecht remise-aanbod, dat door Tabitha al even terecht werd geaccepteerd. Tabitha staat nu op zeven in de top-tien. Wim staat er net buiten op plaats elf.

 

Partijen in Ronde 6 - 11-3-2014.

---------------------------------------------------

1 Marcel Pluymert       -  Teus Slotboom, Sr    1-0

2 Wim de Graaf          -  Joop de Jong         0-1

3 Naomi Snikkers        -  Kees van't Hoff      ½-½

4 Hans Berrevoets       -  Anne Meeldijk        1-0

5 Wim Platje            -  Tabitha Snikkers     ½-½

6 Jacques Hennekes      -  Pieter Sandijck      ½-½

7 Hans Nunnikhoven      -  Pearl Uyttenhove     1-0

8 Paul de Roos          -  Piet Schuller        1-0

9 Johan Went            -  Willem Weerdesteijn  1-0

10 Mark van Hulst        -  Cor Paans            ½-½

11 Merel Kamsteeg        -  Nick Kimenai         0-1

 

De stand na de zesde ronde kunt u hier vinden: Sevillarapport

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Wim Platje

 

Marcel Pluymert loopt uit na remise van directe concurrentie

 

Misschien wel omdat de Koning in de stad was geweest, wilden veel leden van De Willige Dame ook aan de slag om hun koning op het schaakbord te verdedigen en de andere koning aan te vallen. Tweeëntwintig spelers maar liefst kon praeses Cor Paans indelen bij de aanvang van de vijfde ronde van het voorjaarskampioenschap 2014 van De Willige Dame. Elf partijen dus in de vijfde ronde was een mooie opkomst op deze vierde maart en dat drie dagen voor de laatste uitwedstrijd van dit seizoen van het tweede team. Het kan de afscheidswedstrijd zijn (voorlopig) van de tweede klasse RSB en daarom was de extra trainingsavond intern natuurlijk goed ingeboekt. Voorzitter Cor Paans hield ook team één scherp, dat in de promotieklasse tweede staat. Cor had wel uitgerekend dat er zelfs nog theoretisch een kans was om met elf punten uit negen wedstrijden te degraderen. Volgens Kees van ’t Hoff gaat dat niet gebeuren, maar op 17 maart moet team één bij de les zijn, zo vond Cor.

 

Dé partij van de avond was natuurlijk die tussen Joop de Jong en Naomi Snikkers. Joop had nog wat goed te maken na een eerder verlies tegen Naomi en ging er eens goed voor zitten. Maar ook Naomi wenste een eerder verlies in deze competitie te vergeten. De klok speelde uiteindelijk een grote rol. In een eindspel met een pion meer kon Joop de partij uiteindelijk niet tot winst voeren. Naomi kreeg de pion terug. Joop zag zich met nauwelijks twee minuten bedenktijd genoodzaakt om zijn toren te geven teneinde een eindspel te bereiken, dat remise was doordat zijn pion zou gaan promoveren. Het zou remise door eeuwig schaak zijn geworden of er zouden slechts twee koningen op het bord staan indien Naomi haar toren voor de pion zou geven.

 

Koren op de molen van Marcel Pluymert, die de concentratie goed vast hield en zijn voorsprong uitbouwde door een overwinning op Anne Meeldijk. Hierdoor blijft de top drie in handen van eerste teamspelers. Teus Slotboom Sr. staat in de buurt als vierde op de ranglijst en weerstond Jaap Mol, die na lange tijd zelf weer eens aan spelen toe kwam en alles deed om een gelijk spel te ontlopen.

 

 

Wim Platje (foto) kruiste met wit de degens met Cor Paans. Het werd na: 1.e2-e4 c7-c6 2.d2-d4 d7-d5 3.Pb1-c3 d5xe4 4.Pc3xe4 Pg8-f6 5.Pe4xf6+ e7xf6 de Tartakowervariant van de Caro-Kann, volgens de theoretici althans. Echt los kwam de strijd lange tijd niet. Wim bood Cor na zet 26 remise aan toen hij zijn torens op de e-lijn verdubbelde. Een eindspel met dames, een stel torens en elk zeven pionnen leek hem ondanks het lichte voordeel van een dubbelpion op een puntendeling uit te gaan draaien. Cor weigerde echter, ging tot tweemaal toe dameruil uit de weg, maar bood zelf remise aan toen hij een pion leek te gaan verliezen. Wim weigerde op zijn beurt dit aanbod aan te nemen. Cor trachtte pionverlies te voorkomen, maar greep daarbij enorm mis toe hij even de achtste rij ongedekt liet. Mat in drie werd door Wim gezien en uitgevoerd.

 

Willem Weerdesteijn kondigde Paul de Roos aan remise te blijven aanbieden. Na het tweede bod werd het aangenomen. Hans Berrevoets had een Kees Klok in vorm tegenover zich, die speelde in de vriendschappelijke traditie van zijn vader Ben. In het eindspel verloor Kees echter de controle over de partij.

 

Merel Kamsteeg had de zwarte stukken tegen Ton van der Breggen en merkte na afloop van de partij op, dat ze weliswaar had verloren, maar deze keer toch echt maar op het nippertje. “Het gaat steeds beter!”, merkte ze monter op.

 

 

De overige partijen en uitslagen vindt u in de partijentabel hieronder:

 

Partijen in Ronde 5 - 4-3-2014.

----------------------------------------------------

1 Marcel Pluymert       -  Anne Meeldijk         1-0

2 Joop de Jong          -  Naomi Snikkers        ½-½

3 Teus Slotboom, Sr     -  Jaap Mol              ½-½

4 Pieter Sandijck       -  Wim de Graaf          0-1

5 Kees van't Hoff       -  Pearl Uyttenhove      1-0

6 Tabitha Snikkers      -  Piet Schuller         1-0

7 Kees Klok             -  Hans Berrevoets       0-1

8 Wim Platje            -  Cor Paans             1-0

9 Willem Weerdesteijn   -  Paul de Roos          ½-½

10 Johan Went            -  Gijs van der Willigen 1-0

11 Ton van der Breggen   -  Merel Kamsteeg        1-0

 

De stand na de vijfde ronde kunt u hier vinden: Sevillarapport

Terug naar boven

Hans Berrevoets en Wim Platje

 

Tijdnoodfases in vierde ronde. Marcel Pluymert aan de leiding

 

De tijd, of beter gezegd het gebrek daaraan speelde een grote rol in de vierde ronde van het interne kampioenschap van De Willige Dame. In de partijen Naomi Snikkers - Marcel Pluymert, Joop de Jong - Kees van ’t Hoff, Piet Schuller - Kees Klok en Wim de Graaf - Johan Went vielen de beslissingen mede onder invloed van de bedenkelijk geslonken bedenktijd van één of van beide spelers.

 

“Schandalig”, mopperde Naomi na haar verliespartij tegen Marcel Pluymert, daarmee uiting gevend aan haar ontevredenheid met haar eigen spel. In een Franse partij met 3. Pd2 werden de dames en een loper al vlot geruild en ging het lange tijd gelijk op. Wel investeerde Naomi behoorlijk wat tijd in de partij. Marcel had na zo’n 25 zetten drie kwartier meer op de klok staan. Wel had Naomi gevaarlijke vrijpionnen op d5 en e6, maar ze kwam er niet verder mee. Marcel stelde daar vrijpionnen op de g- en de h-lijn tegenover. In een eindspel van toren en twee paarden en 6 pionnen voor Naomi en een toren een loper en een paard met 6 pionnen voor Marcel maakte de laatste een pion buit. Naomi trachtte met nog drie minuten op de klok te forceren, offerde een paard, maar verloor er even later nog een. De klok wees 20 seconden toen ze op moest geven.

 

Joop kwam een pion voor tegen Kees van ’t Hoff in een dame-pionspel, maar had wel een dubbelpion. Joop ondernam op de open damevleugel een aanval met dame en paard. Kees speelde secuur tegen. In de tijdnoodfase in een eindpel met 6 pionnen en een paard voor Joop en vijf pionnen en een loper voor Kees kon Joop met een paardvorkje de loper winnen. De klok gaf Joop 9 minuten en Kees 6 minuten als tussenstand in die cruciale fase.

 

   

 

Marcel Pluymert (links) en Joop de Jong wonnen hun partijen en staan nu op één en twee.

 

In de Nimzowitschverdediging zwom Kees Klok met een vol uur op de gelijknamige klok in de tijd, maar Piet Schuller met twee vrijpionnen op de damevleugel had nog maar vijf minuten toen hij remise aanbood, omdat hij niet door Kees’ verdediging wist te breken. Ergens moet Piet de winst hebben laten liggen, toen hij besloot de koning naar de damevleugel te verhuizen om mee te helpen. Beter had hij die kunnen inzetten op de andere vleugel. Maar ja, die meedogeloze klok tikte voort. En de beste stuurlui staan zonder spanning toe te kijken.

 

Ook bij Wim de Graaf en Johan Went was de tijd een factor van belang. In een koningsgambiet had Johan na een lang gelijk opgaande strijd een paard verspeeld, maar Wim had weinig tijd meer om de stelling in winst om te zetten. Bovendien vlocht Johan een patdreiging in de stelling. Herhaaldelijk kon Wim een aangeboden toren niet slaan op straffe van remise door pat en de tijd tikte voort. Uiteindelijk slaagde Wim erin een pion te laten promoveren en gaf Johan met nog een enkel minuutje op de klok van Wim op.

 

Waren er ook nog “normale” partijen? Zeker wel. Cor dacht in het Slavisch tegen Paul de Roos beter te staan, maar kwam toch niet verder dan remise. De partij was kennelijk nergens uit het evenwicht geraakt. Anne Meeldijk maakte na een koningsindische opening twee pionnen buit tegen Tabitha Snikkers.ToenTabitha ook nog de kwaliteit verloor en Anne zich opmaakte om nog meer pionnen op te rapen besloot ze de vlag te strijken.

 

Pearl Uyttenhove plaatste een op zich niet geheel correct loperoffer op h7 en moest doorbijten en er nog een paard tegen aan gooien om remise door eeuwig schaak te forceren tegen Pieter Sandijck. Merel Kamsteeg speelde de opening goed tegen Wim Platje. In een Spaans vierpaardenspel had ze na tien zetten een gezonde stelling opgebouwd, maar toen ging ze in de fout. Oprukkende pionnen van Wim Platje op de damevleugel dreigden een loper te winnen, waardoor ze zich gedwongen voelde, die op f7 te offeren, waarna het pleit eigenlijk snel beslecht was.

 

Marcel Pluymert is nu de nieuwe leider. Joop de Jong volgt voor Naomi en een sterk spelende Anne Meeldijk.

 

Partijen in Ronde 4 - 18-2-2014.

---------------------------------------------------

1 Naomi Snikkers        -  Marcel Pluymert      0-1

2 Joop de Jong          -  Kees van't Hoff      1-0

3 Anne Meeldijk         -  Tabitha Snikkers     1-0

4 Pearl Uyttenhove      -  Pieter Sandijck      ½-½

5 Piet Schuller         -  Kees Klok            ½-½

6 Wim de Graaf          -  Johan Went           1-0

7 Cor Paans             -  Paul de Roos         ½-½

8 Merel Kamsteeg        -  Wim Platje           0-1

 

De stand na de vierde ronde kunt u hier vinden: Sevillarapport

Terug naar boven

Wim Platje

 

Naomi Snikkers voert de ranglijst aan met drie uit drie

 

Er werden in de derde ronde negen partijen gespeeld en gezien het feit dat vier vaste spelers afwezig waren viel dat zeker niet tegen. Topper van de avond had de partij Naomi Snikkers -Pearl Uyttenhove kunnen worden, maar Pearl liet zich in de opening nogal insluiten en werd daardoor niet actief. Hierdoor kon Naomi de druk stevig opvoeren en raapte ze een voor een wat materiaal op. De partij duurde daardoor korter dan gehoopt.

 

Paul de Roos kwam tegen Teus Slotboom Sr. een pionnetje achter en Teus speelde dit prima uit. Gijs van der Willigen en Anne Meeldijk maakten er een leuke partij van waarin Anne toch de sterkere bleek. Koos van Dalen had het Pieter Sandijck knap lastig gemaakt in de partij en Pieter was dan ook zeer blij dat hij uiteindelijk toch aan het langste eind trok. Waar Koos vertelde dat hij in een combinatie een stuk gewonnen had, was Pieter nog iets exacter: Pieter had zijn dame weggegeven. Als je dan uiteindelijk nog met de winst aan de haal gaat, dan heb je een topprestatie geleverd.

 

   

 

Koos van Dalen (links) slaagde er niet in om na damewinst van Pieter Sandijck (rechts) te winnen.

 

Bij Willem Weerdesteijn en Tabitha Snikkers ging het lang gelijk op, maar in het eindspel bleek Tabitha's loper toch belangrijker dan Willems paard. Na het slaan van Willems paard door deze loper viel Willems stelling uiteen en was het een gewonnen partij voor Tabitha. Jacques Hennekes kwam tegen Joop de Jong een pion voor op de damevleugel en had alle vertrouwen in de voortzetting van de partij. Door wat onnauwkeurige zetten kwam Joop (en dat is ook de kracht van Joop natuurlijk) echter in het voordeel en was zelfs een remise niet meer voor Jacques weggelegd. Jacques was sportief, hij gunde Joop absoluut de winst, maar voor zichzelf was hij een stuk harder. Hoe had hij dit nou kunnen doen!!

 

Hans Nunnikhoven kreeg de mogelijkheid om de gepende loper van Marcel Pluymert mee te nemen, maar verkoos om eerst wat pionnen te nemen. Dit had hij beter anders kunnen doen, want Marcel speelde Hans hierna heel nauwkeurig van het bord af. Marcel was hier uitermate trots op, want het was vermoedelijk de eerste keer dat hij in een reguliere partij van Hans had gewonnen.

 

Volgende week spelen we ronde vier. Op 25 februari is er geen ronde maar supporteren we bij Dordrecht voor team 1. Inschrijven voor het Den Witten Haen- toernooi op maandag 17 februari is momenteel nog steeds mogelijk.

 

Partijen in Ronde 3 - 11-2-2014.

---------------------------------------------------

1 Naomi Snikkers        -  Pearl Uyttenhove     1-0

2 Jacques Hennekes      -  Joop de Jong         0-1

3 Marcel Pluymert       -  Hans Nunnikhoven     1-0

4 Paul de Roos          -  Teus Slotboom, Sr    0-1

5 Tabitha Snikkers      -  Willem Weerdesteijn  1-0

6 Gijs van der Willigen -  Anne Meeldijk        0-1

7 Pieter Sandijck       -  Koos van Dalen       1-0

8 Ton van der Breggen   -  Piet Schuller        0-1

9 Cor Paans             -  Merel Kamsteeg       1-0

 

De stand na de derde ronde kunt u hier vinden: Sevillarapport

Terug naar boven

Cor Paans

 

Naomi Snikkers op één. Pearl Uyttenhove naar de tweede plaats

 

Het lag een beetje in de lijn der verwachtingen, dat Naomi Snikkers aan de leiding zou komen. Daarmee willlen we Paul de Roos zeker niet te kort doen, maar de huidige kampioene verslaan is een heidens karwei. Verrassender is het dat Pearl Uyttenhove na zijn eerdere remise tegen Hans Berrevoets en zijn winst in de tweede ronde op Gijs van der Willigen momenteel op de tweede plaats staat. Het werd een lange zit tegen Gijs, die zich taai verdedigde. Met nog negen minuten bedenktijd vond Pearl de weg naar de winst. Een aftrekschaak met toren en loper kostte Gijs de dame en even later was het pardoes mat.

 

De partijen tussen toppers Kees van ’t Hoff en Jacques Hennekes en Joop de Jong en Marcel Pluymert eindigden in remise. Ook bij Anne Meeldijk en Kees Klok was dat het geval. Koos van Dalen liet een kans op winst glippen tegen Piet Schuller. In het eindspel waren de ongelijke lopers voor Koos een onneembare hindernis ondanks een voorsprong van twee pionnen. Laat op de avond werd de vrede getekend.

 

Het was prettig om Ton van der Breggen (foto) na lange tijd weer eens acte de présence te zien geven. Helaas was het pleit in de partij tegen Teus Slotboom Sr. al vrij snel in het voordeel van de laatste beslecht. Cor Paans foeterde zichzelf een beetje uit voor het overzien van een simpel pionzetje van Willem Weerdesteijn, dat Cor uiteindelijk de partij kostte.

 

Zelf had ik een lange partij tegen Hans Nunnikhoven. Een wat te passieve verdediging tegen de Ponziani van Hans leidde tot kwaliteitsverlies, waarna ik verder me taai verdedigde. Hans haalde tergend langzaam het optimale uit de stelling en na zevenenveertig zetten gaf ik in verloren positie met nog zestien seconden op de klok op. Mijn eerste winst op Hans heb ik daarmee helaas tot de volgende ontmoeting nog even moeten uitstellen.

 

Merel Kamsteeg is beginnend schaakster en speelt heel enthousiast. “Verliezen is niet erg, niet leren is veel erger”, was haar montere commentaar na haar verliespartij tegen Tabitha Snikkers.

 

Partijen in Ronde 2 - 4-2-2014.

----------------------------------------------------

1 Paul de Roos          -  Naomi Snikkers        0-1

2 Kees van't Hoff       -  Jacques Hennekes      ½-½

3 Joop de Jong          -  Marcel Pluymert       ½-½

4 Pearl Uyttenhove      -  Gijs van der Willigen 1-0

5 Hans Nunnikhoven      -  Wim Platje            1-0

6 Anne Meeldijk         -  Kees Klok             ½-½

7 Teus Slotboom, Sr     -  Ton van der Breggen   1-0

8 Koos van Dalen        -  Piet Schuller         ½-½

9 Willem Weerdesteijn   -  Cor Paans             1-0

10 Merel Kamsteeg        -  Tabitha Snikkers      0-1

 

De uitslagen van en de stand na de tweede ronde: Sevillarapport

Terug naar boven

Wim Platje

 

Huldiging van top drie plus één markeert nieuw seizoen

 

De Willige Dame begint het nieuwe seizoen, volgens jarenlange traditie, met de toespraak van voorzitter Cor Paans (foto). Ditmaal stond hij voor de bar in plaats van naast Jaap Mol achter de bar en het koffiezetapparaat. Mogelijk was de grootte van de kampioensbeker beter te tillen in de vrije ruimte van poffertjessalon Visser. Op de beker stonden de namen van de spelers, die in de competitie 2013-2014 op de ereplaatsen waren terecht gekomen. Vooraf werd ook even de nummer vier in het zonnetje gezet: Kees van ’t Hoff was nooit zo hoog uitgekomen. De lijn die hij in het Vlissingen-Open omhoog had ingezet, werd doorgetrokken bij De Willige Dame.

 

Joop de Jong werd als nummer drie gehuldigd. Volgens Jerry van Rekom van Sliedrecht was Joop afgelopen maandag de hoogste ratinghouder in DWD 1. Cor Paans stond ook nog even stil bij het succes van DWD 1 tegen Sliedrecht een avond tevoren: een winstpartij belangrijk voor de bovenste  plek en in het gevecht tegen de vier degradatieplaatsen. Volgens Cor kan DWD 1 al ruimer ademen met negen punten uit zes wedstrijden, maar volgens de historici is er ook wel eens gedegradeerd met tien punten uit de promotieklasse en toen was de Willige Dame pas veilig met elf uit tien (!). Jacques Hennekes was nipt tweede geworden. Naomi Snikkers kreeg het applaus voor de kampioen en mocht weer de beker naar huis meenemen.

 

Daarna was de indeling van de partijen via loting bepaald. Na één ronde gaat nu  Paul de Roos in het geel. De oud KNSB-speler van eens Spangen uit de tijd van Chr. Vlagsma zou best vleugels kunnen krijgen. Pearl Uyttenhove begon goed en hield Hans Berrevoets op remise. In Merel Kamsteeg konden we een derde schaakspeelster bij onze schaaksociëteit verwelkomen!

 

Partijen in Ronde 1 - 28-1-2014.

---------------------------------------------------

1 Nick Kimenai          -  Paul de Roos         0-1

2 Pearl Uyttenhove      -  Hans Berrevoets      ½-½

3 Piet Schuller         -  Naomi Snikkers       0-1

4 Jacques Hennekes      -  Koos van Dalen       1-0

5 Kees van't Hoff       -  Willem Weerdesteijn  1-0

6 Cor Paans             -  Joop de Jong         0-1

7 Tabitha Snikkers      -  Marcel Pluymert      0-1

8 Gijs van der Willigen -  Merel Kamsteeg       1-0

 

De nieuwe competitie wordt wekelijks verspeeld. Op 25 februari is er een gesloten avond als team 2 tegen Dordrecht 2 uit speelt. Daarna is het wekelijks intern tot half april.,

 

De uitslagen van en de stand na de eerste ronde: Sevillarapport

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Wim Platje

  

Meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl