De Willige Dame

 

R.S.B.

 

Clubcompetities 2013/2014

 

Uitslagen, standen, verslagen, en foto’s

 

 

Speeldata RSB competities

 

DWD 1e team: Uitgespeeld

 

 

DWD 2e team: Uitgespeeld.

 

 

DWD Viertal B: Uitgespeeld.

 

Standen: DWD 1, DWD 2 en Viertal B

meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

11-04-2014 De Willige Dame 1 kampioen van de RSB!

26-03-2014 Tweede team degradeert na verlies

19-03-2014 Wedstrijdverslag DWD 1 – Moerkapelle 1

18-03-2014 Eerste team verslaat Moerkapelle 1

18-03-2014 DWD Viertal wint laatste wedstrijd overtuigend

17-03-2014 Tweede team verslaat IJsselmonde 1

27-02-2014 Viertal deelt de punten met Ashtapada

26-02-2014 DWD 1 verslaat Dordrecht 2 op het nippertje

15-02-2014 Viertal laat gelijkspel glippen tegen Ivoren Toren

05-02-2014 Eerste winst voor het tweede team!

29-01-2013 De Willige Dame 1 pakt Sliedrecht 2 in

28-01-2014 DWD Viertal stelt teleur tegen Spijkenisse

10-01-2014 De Willige Dame 1 verslaat SO Rotterdam 2

20-12-2013 De Willige Dame 2 blijft puntloos in 2013

 

12-12-2013 De Willige Dame 1: Net niet tegen Shah Mata

10-12-2013 Viertal zegevierend huiswaarts uit Schiedam

23-11-2013 Vertrouwen ondanks nederlaag bij DWD 2

20-11-2013 Viertal ten onder tegen Ashtapada

14-11-2013 De Willige Dame 1 verslaat Messemaker 2

29-10-2013 Team twee verliest ook tweede wedstrijd

19-10-2013 Viertal DWD neemt sportieve wraak op Spijkenisse

19-10-2013 Eerste team DWD speelt remise tegen Spijkenisse 2

05-10-2013 Tweede team kansloos in Spijkenisse

25-09-2013 DWD 1 wint de eerste ronde van RSR Ivoren Toren 3

24-09-2013 DWD-viertal wint ruim van RSR Ivoren Toren

19-09-2013 Spelers De Willige Dame 2 RSB Klasse 2B

18-09-2013 Spelers van DWD 3: Het Viertal B

17-09-2013 Spelers De Willige Dame 1 RSB-Promotieklasse

14-09-2013 Zware externe competities DWD-teams

 

De Willige Dame 1 is de kampioen van de promotieklasse van de RSB

 

Na een ongemeen spannende laatste ronde van de competitie bleek na het optrekken van de rook op het slagveld van een door alle teams gezamenlijk gespeelde eindronde De Willige Dame 1 kampioen te zijn! Van harte gefeliciteerd met deze geweldige prestatie namens de redactie van deze DWD-website en van alle andere leden van onze schaaksociëteit!

 

Foto: De Willige Dame 1: kampioen promotieklasse RSB 2013/2014

 

 

Vlnr. staand: Joop de Jong, Johan Went, Naomi Snikkers, Marcel Pluymert, Arno Slagboom,

Jacques Hennekes en Freek Schouten

Vlnr. hurkend: Remco van Vaalen, Hans Nunnikhoven (c) en Arjon Severijnen

(Niet op de foto: invallers Hans Berrevoets, Pieter Sandijck en Wim de Graaf)

 

Kleinkinderen heb ik niet. Dat schijnt naar verluidt met name samen te hangen met het feit, dat ik geen kinderen heb en ik zie daar wel een zekere logische samenhang in. Zou ik ze gehad hebben, wel, ik zou ze, elk op een knie bij de open haard, vast het spannende verhaal van de kleine schaaksoos tegen de grote boze clubs voor het slapen gaan hebben verteld.

 

Verwacht nu van deze eindronde geen objectief schaakverslag van me. Daarvoor was ik als lid van De Willige Dame te zeer betrokken bij de wedstrijd. Daarnaast bezocht ik ook als bestuurslid deze finaleronde in de hoogste klasse van de RSB en bovendien is mij recentelijk nog een gebrek aan objectiviteit bij het verslaan van gebeurtenissen op clubavonden te verstaan gegeven en dus zal ik daaraan vanzelfsprekend in mijn streven altijd zo goed mogelijk verslag te doen, nog hard moeten werken. Helaas krijg je niet altijd zulke opbouwende kritiek. Ik zal daarom volstaan met mijn indrukken vanaf de zijlijn.

 

Neem nooit de kortste route naar je doel over van de ANWB-routeplanner. Beter is het de snélste route te plannen. Vertrokken vanuit Barendrecht heb ik zo’n beetje door alle mogelijke straatjes richting de Sliedrechtstraat in Pendrecht gereden, maar dat de helft ervan was opgebroken, hetgeen een zware wissel trok op mijn overigens uitstekend ruimelijk oriëntatievermogen en de andere helft was voorzien van een onuitstaanbare hoeveelheid verkeersdrempels deed mijn in het begin zonnige humeur toch enigszins bewolken. Om tien over acht bereikte ik “De Passage” op nummer 71. “Jan!”, riep ik naar een zich kennelijk haastende. Jan Sulman draaide zich naar me toe. “Ben tien minuten te laat. Moet jij ook spelen”? “Ga maar gauw!”, riep ik. “Ik ben alleen maar toeschouwer.”

 

Binnen. Vijf lange rijen wedstrijdtafels. Tien maal acht spelers net gestart aan de borden. Tachtig plus nog zeker veertig publiek. Handen schudden. Gesprekje met André Osinga van de organisator Charlois/Europoort. “Leuk, dat het bestuur ook aanwezig is”. Met competitieleider Arrian Rutten nog even over andere zaken gesproken. Spijkenisse 2 kan ook kampioen worden, maar heeft dat niet in eigen hand. Simon van der Beek van Spijkenisse voegt me daarover toe: “We moeten van Messemaker 2 winnen. Dat zou jullie kampioen kunnen maken. We gaan er alles aan doen. We willen heel graag minstens tweede worden”. Ab Scheel van Messemaker maakt de gebruikelijke foto’s en filmpjes. “Als we dik winnen zijn we er”. Wout Boer van Sliedrecht in het voorbijgaan succes gewenst. Een knikje naar Piet Pluymert van Dordrecht 2.

 

Het is warm. Ik stel me voor, dat het de psychische inspanning is, die hitte afgeeft. De meeste spelers zitten onbeweeglijk. Handen ondersteunen hoofden, waarin de toekomst in die kleine gesublimeerde wereld op het bord onzichtbaar vele vormen aanneemt. Ik neem me voor om niet achter de spelers langs te lopen. De ruimte is beperkt en al dat geloer over schouders leidt alleen maar af. Anderen buigen zich wel ongegeneerd snuivend over creaties, die niet de hunne zijn. Ik voel de lichte wrevel, die ik “m’n kleine haat” noem, in me opwellen. Ik kan er niet tegen. De eerste “Ssssssttt” van de competitieleider suist door de zaal. Even is het wat stiller. Dan begint het aanvankelijk gefluister weer aan te zwellen tot respectloos gebabbel. Ergernis sluipt mijn buik binnen. Remco van Vaalen heeft aan ons eerste bord snel remise gemaakt. Ik loop naar buiten.

 

Jacques Hennekes komt de trap af om even te roken. “Remco remise”, zeg ik. “Uit respect voor elkaar”, antwoordt Jacques. “Of bang voor het gevoel je team in de steek te laten als je in zo’n belangrijke wedstrijd verliest”, denk ik. Zo zou ik me tenmiste wel voelen als ik zo’n finale zou moeten spelen. “Gelukkig ben ik daar niet goed genoeg voor”, denk ik. Ik kijk naar het water, dat langs het grasveldje naast de stoep loopt. Ik zie een nest in het water. Een broedende meerkoet. De witte plek boven de snavel is in het licht dat uit de entree komt goed te zien. Jaques gooit de halve sigaret van zich af. “Scandinavische opening gespeeld”, zegt hij. “Moet wel goed gaan”. Ik haast me achter hem aan de trap op.

 

Naomi Snikkers wisselt wat woorden met me. “Hoe gaat het?”, vraag ik. “Denk wel, dat ik redelijk sta”, zegt ze. “Doe je best”, zeg ik en voeg er onmiddellijk een verontschuldiging voor mijn uitspraak aan toe: “Ach, wat een cliché, natuurlijk doe jij je best…” Ze lacht en gaat naar haar zwarte stukken. Even kijken bij de vele andere partijen. Ik kijk naar de gezichten. Oud, jong. Heel jong, heel oud. Onbewogen, beweeglijk. Uitdrukkingsloos, gekweld. Bozig, glimlach. Walging, afkeer en quasi-desinteresse. Ik krijg het gevoel dat ik opnieuw leer lezen.

 

Marcel komt geagiteerd naar buiten. “Stukoffer. Had ik totaal niet verwacht. Moeilijk. Ik sta alleen maar te keepen. Hoop, dat ik het kan houden”. “Kom op man, volhouden. Gaat je vast lukken”, zeg ik, hoewel ik geen idee heb van de stelling waarover hij zich buigen moet. “En de rest?” “Hans Nunnikhoven, staat niet zo goed vind ik. Arno een pion achter en weinig compensatie”, zegt Marcel en smijt de volgende half opgerookt peuk bij het teruglopen naar de zaal achterwaarts de stoep op. Ik schuif hem met mijn voet in een putje en ga met gemengde gevoelens de zaal weer in.

 

Bij de concurrenten is nog geen enkele partij beslist. Joop de Jong en Johan Went hebben het volgens mij ook moeilijk. Bij het bord van Jacques zie ik ineens, dat er stukken wanordelijk op en naast het bord staan. Ik draai me naar de grote vellen papier aan de wand naast de bar met daarop de uitslagen. Het is remise geworden. Ik schud de hand van oud-voorzitter Teun Koorevaar, die net binnen gekomen is. “Hai, Willem. Goed je weer eens te zien”. Ik daal de trap weer af. Het is te warm. Jacques staat alweer buiten. “Ik zei het toch Munneer Platje hè? Zei het toch? Scandinavisch! Weer een halfje erbij. Het gaat ons lukken gewoon”. Ik feliciteer hem. Hans Nunnikhoven komt beneden. “Ik zou Cor nog bellen”, zegt hij. “Onze voorzitter zit ook op van de zenuwen thuis, maar ik heb hem nog nooit ge-appt...”

 

Bij Spijkenisse – Messemaker regent het remises ineens, maar dan verschijnt er een Messemakerzege op de borden. Dat is foute boel. We staan gelijk in matchpunten, maar een half bordpunt achter in de stand aan het begin van deze ronde. Gelukkig verschijnt er ook een Spijkenissepunt bij de uitslagen. Dat vermindert de kans op een grote Messemakerzege. Ik ga bij Marcel kijken. Een dreigende pion van zijn tegenstander is van het bord verdwenen en ik zie perspectief voor hem. Sterker nog. Ik zie, dat zijn surplus aan materiaal nu toch echt gaat doorwegen. Ik drentel wat op de gang heen en weer en zie plotseling Arno met een grote grijns langslopen. “En…”? “Gewonnen”, zegt hij. “Je stond toch een pion achter zonder compensatie”? reageer ik aarzelend. “Hoe kom je daar nou bij”, antwoordt hij. “Hij had helemaal niet zo’n goede stelling meer. En Marcel gaat ook winnen”. Jaques komt opgewonden naar me toe. “Waar is Hans? Marcel heeft gewonnen! Hij moet de anderen adviseren. Volgens mij moeten we nu tegelijkertijd allemaal remise gaan voorstellen, dan winnen we met 5–3. Ik zie Messemaker dan niet meer langs ons komen”. “Hans staat beneden de voorzitter te bellen”, zeg ik. Jaques stuift de trap af. Remco is van de plannen op de hoogte, maar is geloof ik niet helemaal overtuigd of het tactisch juist is. Ik begroet Kees van ’t Hoff, die net als Pearl Uyttenhage ook is komen kijken.

 

Hans schuift, uiterlijk doodkalm, het toreneindspel met aanvankelijk een pion minder uit naar remise. 3½-1½ is de tussenstand en Messemaker staat gelijk tegen Spijkenisse. Naomi en Johan maken na hard werken remise. Joop heeft het zwaar in een eindspel met een pion minder. Zijn paard houdt samen met de koning een dreigende opmars van een pion tegen. Bij Messemaker is met nog een partij te gaan de stand gelijk. De berekeningen beginnen. Kees van ’t Hoff rekent me voor, dat als de Spijkenissespeler verliest, Messemaker en De Willige Dame gelijk in matchpunten en in bordpunten eindigen als Joop het remise houdt. Vrijwel direct daarna lukt het Joop om het halve punt zeker te stellen. Er volgt een storm op de competitieleider. “Wat als.. Hoe zit het reglementair indien…? Is het zo dat?” Het verlossende woord komt. Als Messemaker langszij komt, dan zijn wij kampioen op basis van het onderlinge resultaat dat in ht voordeel van De Willige Dame is… Blije gezichten, felicitaties, zoenen, opluchting. Diepe zuchten bevrijden opgekropte spanning. We hebben-em!

 

Met beiden een minuut op de klok zitten de laatste twee spelers hun zelf opgelegde dwangarbeid uit. Vliegende stukken. Klokgeram. De Spijkenissespeler is het koelst. Spijkenisse 2 wordt tweede. Een kreet ontsnapt aan de inborst van Simon van der Beek. Zijn jonge team heeft Messemaker verslagen, dat teleurgesteld derde wordt. Ik word bestormd. “Gaat De Willige Dame afzien van haar recht op promotie? Twee jaar geleden donderden juliie toch na een jaar puntloos uit de KNSB”? “Ik weet het niet”, moest ik eerlijk zeggen. “Luister eens, daar ga ik niet over. Met deze spelers, hoe goed ook, hebben we wellicht toch net niet de sterkte om ons daar te handhaven”, vraag ik me hardop af. “Maar dat is van later zorg”, voeg ik er aan toe. “Als de heren me even willen excuseren? Ik heb wat te vieren….” en trots been ik weg om de helden mijn lauweren uit te reiken.

 

De terugweg gaat via de snelste route. Ik ben vlot thuis. “Had ik niet een fles of twee champagne moeten kopen, toen ik twee dagen geleden langs de slijterij liep?”, vroeg ik me onderweg af. “Nee, dat zou niet goed zijn.”, zegt mijn goede kant. “Dat is het noodlot tarten, de goden verzoeken…” Een ander, vileiner stemmetje in mijn hoofd zegt: “Hé hypocriet! Waarschijnlijk zou je ze direct alvast onder het mom van drinken op de goede afloop genuttigd hebben, denk je zelf niet?” Ik snoer hem resoluut de mond en met mijn laatste glimlach van de dag parkeer ik de auto. Zonder te spelen ben ik doodmoe.

Terug naar boven

Wim Platje

 

Tweede team DWD verliest van Shah Mata en degradeert

 

Het tweede team is er helaas niet in geslaagd zich in de tweede klasse B van de RSB te handhaven. Op maandagavond 24 maart bleek Shah Mata 2 in Vissers’ Poffertjessalon met 6–2 te sterk. Met vier matchpunten uit zeven ronden degradeert het team daardoor naar de derde klasse. Een verslag van de wedstrijd volgt na ontvangst bij de redactie zo spoedig mogelijk. De individuele uitslagen worden hier gepubliceerd zo gauw ze op de RSB-site bekend worden gemaakt.

Terug naar boven

 

 

De Willige Dame 1 – Moerkapelle 1. Wedstrijdverslag van de captain

 

Op maandagavond 17 maart speelden we onze op één na laatste wedstrijd  in de promotieklasse. Een thuiswedstrijd waar voor beide ploegen nog veel op het spel stond. Moerkapelle moest winnen om het degradatiespook verder te ontlopen en wij om mee te blijven draaien in de strijd om het kampioenschap. Of was er nu toch nog een mogelijkheid om te degraderen? Raar is dat wel, als je tweede staat van de tien ploegen en er toch nog iemand heeft berekend dat in theorie bij twee keer stevig verlies er toch nog een mogelijkheid is om te d… Niet meer aan denken, gauw beginnen. Geweldige ambiance tezamen met ons viertal en een vooruitspeelwedstrijd (zal wel geen Nederlands zijn) voor het tweede. Als je daar bij optelt een vaste kern van supporters dan weet je wel hoe druk het was. Even een drankje halen aan de bar was al gauw tien minuten tijdsverlies. Maar goed, we begonnen rustig.

 

 

Remco van Vaalen (links) en Joop de Jong wonnen beide.

 

Na een uur spelen had ik niet het gevoel dat er al iemand minder stond of beter. Hans Berrevoets had vanuit de opening een pion gepakt, maar kreeg een scherpe aanval van zijn tegenstander te verduren en Naomi Snikkers had een toren met twee pionnen geïnvesteerd tegen twee lichte stukken. Marcel Pluymert had veel tijdwinst, maar ook dat is algemeen bekend en Joop stond iets achter in tijd. Niets om je zorgen over te maken dus.

 

Zelf speelde ik met wit e4 en na c6 (Caro Kann) belandden we na een paar zetten in de doorschuifvariant van het Frans. Ik zag de mogelijkheid om de zwarte loper te ruilen en de koningsstelling middels kwaliteitswinst te openen. Via de h-lijn kwam ik binnen en won de partij. Jacques Heinekens had inmiddels met zwart een remise laten noteren. Hier werden in het middenspel veel stukken geruild en het evenwicht werd niet verbroken.

 

Rustig konden we de partijen bekijken en ik moet zeggen er zaten een paar hele goede overwinningen bij. Allereerst winst bij Marcel. Zijn tegenstander had wel een kwaliteit voorsprong maar kwam niet uit de wurggreep van de stelling. Marcels stukken werkten geweldig samen en de ene na de andere pion ging verloren en na nog een paar foutieve zetten was de overwinning een feit.

 

Joop de Jong speelde de hele avond een solide partij. Hij stond positioneel beter, maar in het begin was de stelling moeilijk te beoordelen. Het lukte Joop om een ver opgeschoven b-pion tot promoveren te krijgen. Uiteraard werd alles op het promotieveld geruild, maar Joop bleef in het eindspel een loper voor. Wel moest hij nog even op de tijd letten (binnen de 5 minuten), maar de winst was een feit. Hans Berrevoets was inmiddels aan een grote afruil begonnen. Alles werd geruild en er kwam uiteindelijk een toreneindspel op het bord met één pion meer voor Hans. Die had hij vanuit de opening weten te bewaren. Deze pion was ook niet meer te stoppen en zo kwamen we op 4½ – ½ met nog drie wedstrijden te gaan.

 

Remco van Vaalen speelde met zwart Slavisch en naar eigen zeggen ging dit over in Catalaans. (Geen idee wat het verschil is maar het scoort goed op een feestje.) Het werd een rustig opgebouwde, gelijk opgaande partij waarbij Remco een iets sterkere loper had tegen een passief paard. Eerlijk gezegd zag ik hier geen winnaar uitkomen maar ook het paard en de loper gingen eraf en zo ontstond de volgende stelling:

 

 

Zwart speelt en wint!

 

  1. .…..   Df3-f1+

2.Kh3-h4  Df1-g2

3.h2-h3    Dg2-e4+ !

4.De7xe4 g7-g5+

5.Kh4-h5  f5xe4

6.Kh5-g4  h6-h5+ !

7.Kg4xh5 e4-e3

 

En de e-pion is niet meer te stoppen! Een prachtig stukje eindspeltechniek. Ik zeg, dat  Carlsen onder de indruk zou zijn.

 

En zo kwamen we op 5½ - ½ en zeker niet onverdiend. Wel moet gezegd worden dat onze laatste twee borden het steeds moeilijker hadden. Naomi werd stukje bij beetje teruggedrongen en moest onderweg ook materiaal geven en Arno Slagboom stond heel gedrongen en kwam er na lang stand gehouden te hebben ook niet meer uit. Tel daar bij op dat de klok bij beiden ook minder dan een minuut aangaf en het zal duidelijk zijn, dat deze partijen verloren gingen.

 

Dat betekent dat we op woensdag 9 april in de gezamenlijke eindronde in het verenigingslokaal van Charlois Europoort vol meedoen voor het kampioenschap en dat we naar die datum toeleven met heel veel zelfvertrouwen.

Terug naar boven

Hans Nunnikhoven

  

DWD 1 veilig na winst op Moerkapelle 1 en toch ook nog titelkandidaat

 

De Willige Dame 1 speelde maandag met succes thuis en klopte Moerkapelle 1 (5½ - 2½). Messemaker 1847 en de Willige Dame staan nu op 13 uit 8 met een half bordpunt verschil in het voordeel van de vereniging uit Gouda. RSR/Ivorentoren 3 doet niet meer mee in de strijd om het kampioenschap in de RSB. Koploper Messemaker 2 boekte in Gouda een zeer nuttige overwinning (5-3) op de Rotterdammers.

 

 

De Willige Dame 1 – Moerkapelle 1 eindigde in 5½ - 2½

 

Eind van de week kan alleen Spijkenisse zich nog mengen in de strijd om het kampioenschap als van SO Rotterdam wordt gewonnen. Vervolgens wordt alles duidelijk op de gezamenlijke slotronde op 9 april.

 

Deze week zijn er nog drie wedstrijden, die kunnen bepalen hoe de ploegen in de strijd om de vierde en laatste degradatieplaats op de finish af zullen gaan.

Terug naar boven

Hans Berrevoets

    

Viertal van De Willige Dame verslaat HZP Schiedam overtuigend met 3½ - ½

 

“Geconcentreerd blijven spelen nu! Kom op!” Zo sprak teamcaptain Piet Schuller indringend op Wim Platje in, die een straal gewonnen eindspel op het bord had bij de viertallenwedstrijd tegen HZP-Schiedamspeler Jan Hennevanger. Wim had de teamleider net meegedeeld, dat hij dit partijtje met zijn ogen dicht nog zou gaan winnen. Het tekent de instelling van het viertal, dat uit zijn laatste twee wedstrijden teleurstellend slechts één matchpunt wist te vergaren en daardoor zijn kampioensaspiraties op moest bergen dit seizoen. Er zou vanavond koste wat kost gewonnen moeten worden.

 

Zelf had Piet met zwart tegen Hessel Kroes een stuk en de partij gewonnen, nadat de HZP-speler op de dertiende zet ernstig had misgegrepen met 13. cxd5?, waar 13. f4 de schade had kunnen beperken tot een wat mindere pionnenformatie. Nu kostte het de witspeler een loper en dat verlies kwam hij niet meer te boven.

 

Anne Meeldijk, met zwart op bord één, speelde het Tweepaardenspel in de nahand, waarin na: 1.e2-e4 e7-e5 2.Pg1-f3 Pb8-c6 3.Lf1-c4 Pg8-f6 de witspeler koos voor het wel erg weinig ambitieuze 4.d3-d3. Anne overtuigde zich er wat later van, dat Wim Platje zijn partij inderdaad zou gaan winnen en bood schriftelijk remise aan aan zijn dove tegenstander D. Vons. Een briefje met daarop de tekst  “½ - ½?” was duidelijk genoeg, maar de tegenstander gebaarde naar de borden drie en vier van Piet en Wim en schudde het hoofd. Hij wenste door te spelen, daar een remise zijn team de wedstrijd zou doen verliezen. Enige zetten later evenwel keek de HZP-speler Anne aan en kruiste met een vragend gezicht beide wijsvingers. Kennelijk had hij inmiddels ingezien, dat er geen winst in zat. Anne accepteerde dit remise-aanbod en zo leidde het team met 1½ - ½.

 

     

 

Fons Claessen (links) en Wim Platje wonnen hun partijen als volleerde stukkenjagers.

 

 

Ook Piet Schuller won een stuk en zijn partij.

 

Ondertussen gaf de tegenstander van Wim op. Hij was al op de achste zet in een vlaag van schaakblindheid in de fout gegaan en had de pion op g7 verloren aan de witte dame van Wim. Toen hij echter een zet later dacht, dat het offeren van de toren op h8 tot damevangst zou leiden toonde Wim haarfijn aan, dat dat een onjuiste gedachtegang was. Hij sloeg de toren en kon zijn dame uit de gevarenzone loodsen. Frappant detail: van de eerste vijftien zetten van wit waren er acht (!) met de dame. Dat is tegen de schaakwet: “Breng nooit de dame te vroeg in het spel”, maar ook schaakwetten moeten soms met voeten getreden worden om de uitzondering de regel te laten bevestigen. 2½ - ½ derhalve en de teamwinst was zeker.

 

In de luwte speelde Fons Claessen tegen een eveneens dove tegenstander met de witte stukken aan bord drie een damepionspel. Fons zette de partij rustig op. Zijn tegenstander gaf even later een stuk weg. Fons moest echter oppassen voor zijn koningstelling. Toen hij later nog een stuk veroverde en zo twee lopers voor kwam hield zijn tegenstander het voor gezien.

 

Een overtuigende overwinning voor het viertal met 3½ - ½ was een waardige afsluiting van het seizoen. Het zat hier en daar wat tegen. Er had absoluut meer ingezeten. De laatste ronde zijn we vrij. Na de laatste wedstrijd op 10 april kan de eindstand worden opgemaakt. Een derde plaats is dan waarschijnlijk ons deel.

Terug naar boven

Wim Platje

  

Tweede team wint voor de tweede maal!

 

Het tweede team heeft op 7 maart 2014 het eerste team van IJsselmonde aan de zegekar gebonden. Waar er er eerst geen enkele hoop op handhaving in klasse 2B van de RSB leek te zijn, is handhaving na deze tweede achtereenvolgende overwinning binnen bereik gekomen. Een verslag is niet ingezonden, vandaar dat er wat tijd verstreken is inmiddels. Naar verluidt was het een zeer spannende wedstrijd, waarin Johan Went (foto) in een zinderend tijdnoodduel met drie minuten tegen één minuut voor zijn tegenstander uiteindelijk aan het langste eind trok en zo De Willige Dame een 5 – 3 zege schonk.

 

De individuele uitslagen van de zesde ronde vindt u hieronder:

 

Ronde 6

   IJsselmonde 1           1640 - De Willige Dame 2       1663 3  - 5
1. Steef Bergakker         1924 - Hans Berrevoets         1902 1  - 0
2. Iroy Ockeloen           2001 - Johan Went              1732 0  - 1
3. Hans Kleinloog          1488 - Pieter Sandijck         1752 0  - 1
4. Rinus Bongers           1888 - Paul de Roos            1585 1  - 0
5. Stephan Korsman         1437 - Han van Gorkom          1647 0  - 1
6. Jan Bey                 1713 - Cor Paans               1493 0  - 1
7. Kevin van Gils          1166 - Willem Weerdensteijn    1530 0  - 1
8. Wil Toet                1502 - Pearl Uyttenhove             1  - 0

 

Voor de stand klikt u helemaal links bovenaan de pagina op: Standen: DWD 1, DWD 2 en Viertal B

Terug naar boven

Wim Platje

  

Viertal B slaagt er niet in bij Ahstapada te winnen: 2 - 2

 

Het viertal van De Willige Dame is er afgelopen donderdag niet in geslaagd de cruciale wedstrijd tegen Ahstapada te winnen, Het werd 2-2 en dat was gezien het ratingvoordeel van de mannen uit Hoogvliet een goede prestatie van de Willige Damespelers.

 

      

 

De winnaars van een punt in de vietallenwedstrijd tegen Ashtapada:

Anne Meeldijk (links) en Piet Schuller.

 

Als Wim Platje in de slotfase even beter had gekeken, had hij met een paardzet de stelling in evenwicht kunnen brengen tegen Ashtapada-secretaris Ben Spijkers. Helaas zag de secretaris van de RSB die zet direct na het uitvoeren van zijn verkeerde zet wel, maar toen was het te laat. Hij kwam in een matnet terecht en miste zo een kans op remise.

 

Ook Fons Claessen redde het niet. Volgens eigen zeggen speelde hij te snel op de aanval en zijn tegenstander counterde bekwaam.

 

Piet Schuller vlocht een mooie mat-combinatie in de stelling. Hij verwijderde een verdedigend stuk en er onststond zo een matbeeld met paard en toren.

 

Anne Meeldijk trof het. Zijn tegenstander zette de deuren wagenwijd open en Anne wandelde de vijandelijke stelling binnen om het punt te incasseren.

 

De winnaars mochten op de terugreis voorin de auto zitten …

 

Ronde 8

   Ashtapada           1548 - De Willige Dame     1380 2  - 2
1. Dennis Barendrecht  1552 - Anne Meeldijk       1553 0  - 1
2. Ed de Graaf         1596 - Fons Claessen       1441 1  - 0
3. John Dessens        1475 - Piet Schuller       1319 0  - 1
4. Ben Spijkers        1570 - Willem Platje       1205 1  - 0

Terug naar boven

Wim Platje

  

Eerste team sleept overwinning op Dordrecht 2 voor de poorten van de hel weg

 

Het scheelde verdraaid weinig of het eerste team van De Willige Dame zou puntenverlies hebben geleden in de derby tegen Dordrecht 2. Zo saai als de wedstrijd in het begin was door twee snelle remises aan de topborden, zo enerverend verliep de slotfase.

 

   

 

Het wedstrijdformulier en de line-up van De Willige Dame 1 aan de borden aan de rechterzijde bij aanvang van de derby.

 

Al voor ik de eerste volle ronde langs de borden kon voltooien was het remise aan het eerste bord bij Remco van Vaalen en Piet Pluijmert. Piet bracht de Philidorverdediging, de verbeterde Hanhamvariant op het bord. Beiden kennen elkaar door en door en na de elfde zet van wit bood Remco remise aan, die Piet accepteerde. Commentaar van Piet na afloop: “Goed toch, met zwart? Ik wist in deze variant, wat Remco zou gaan spelen om een eventueel vroeg g5 van mij te bestrijden met Lb2. Ik vermeed eerdere slechte ervaringen door gewoon te rokeren en daardoor was de werking van zijn loper op b2 een stuk minder geworden.” Vrijwel even snel was het aan bord twee - na twaalf zetten - remise bij Ton Slagboom en Joop de Jong. Ton schijnt bij Dordrecht een bijna een soort mythische remisekoning te zijn. “Een bloedeloze partij. Ik had na de opening helemaal niks.” merkte Joop na de Neo-Dame-indische opening (1.d2-d4 Pg8-f6 2.Pg1-f3 b7-b6) op.

 

Eén tegen eén dus binnen een twintigtal minuten, maar aan de andere borden werd gelukkig wel veel strijd geleverd. Op het derde bord startten Marcel Pluijmert en Victor Koppelaar met en variant van het Indisch: 1.d2-d4 Pg8-f6 2. e2-e3 g7-g6 3. Lc1-d3 Lf8-g7 4. f2-f4. Marcel verspeelde echter al vrij snel een pion. Gunstiger verliep de opening voor De Willige Dame aan bord zes tussen Hans Nunnikhoven en Johan van de Griend. Johan vergaloppeerde zich volkomen in de Franse opening, de Winawervariant, ook wel Nimzowitschverdediging genoemd en stond na: 1.e2-e4 e7-e6 2.d2-d4 d7-d5 3.Pb1-c3 Lf8-b4 4.Lf1-d3 c7-c5 5.d4xc5 d5-d4 6.a2-a3 Lb4xc5 7.Dd1-g4 ?? d4xc3 8.Dg4xg7 Dd8-d4 9.Dg7xd4 Lc5xd4 gewoon een stuk achter.

 

Naomi Snikkers moest het opnemen tegen Conchita Dwars. Het werd op bord vier een Koningsindiër en de partij was evenwichtrig van beide kanten. Wel investeerde Naomi veel tijd en verbruikte gaandeweg zo’n veertig minuten meer tijd dan haar tegenstandster. Langzamerhand verslond evenwel ook Conchita steeds meer tijd en de klokken vertoonden op een gegeven moment weer een gelijke stand, die ook op het bord nog steeds zichtbaar was.

 

Jacques Hennekes en Ben Sitton brachten een Schots vierpaardenspel op het bord. Jacques oefende pressie uit met dame en loper op de damevleugel. Ben investeerde veel tijd en leek maar niet te kunnen beslissen hoe een schaak door Lb5 op te heffen. De klok wees hier drie kwartier in het voordeel voor Jacques, die op Bens beslissing Ld7 à tempo met The1 reageerde, waarna hij, bij het gebruikelijke sigaretje buiten, aangaf wellicht beter direct met e5 te hebben kunnen voortzetten. Jacques vermeed dameruil en hield nog wat druk op de zwarte stelling.

 

   

 

Op de linkerfoto: voor aanvang: Vlnr: Winnaar Arno Slagboom, Praeses Cor Paans en verslaggever Wim Platje.

Foto rechts: Teamcaptain Hans Nunnikhoven gaf het goede voorbeeld en won vlot.

 

Op bord zeven speelden Arno Slagboom en Victor van Blommesteijn een volkomen gelijkwaardige partij, die maar niet los leek te kunnen komen, maar moeilijker kreeg Pieter Sandijck het op bord acht in het Frans tegen Adrie Timmermans. Er dreigde een fatale opening van de h-lijn. Adrie leek een paard te offeren op g5, maar Pieter kon dat paard absoluut niet met de h-pion slaan, omdat de een witte dame-uitval naar h5 op de dan geopende h-lijn beslissend zou zijn. Pieter ruilde dan ook dat paard met de loper en trachtte vervolgens met Dxd4 tegenspel te verkrijgen.

 

De supporters, Hans Berrevoets, voorzitter Cor Paans, Merel Kamsteeg en Pearl Uyttenhove zagen vervolgens hoe zich donkere wolken boven de zes overgebleven Willige Dames samenpakten. Hans Nunnikhoven besliste weliswaar eerst de partij tegen Johan in zijn voordeel en De Willige Dame kwam op voorsprong. (2–1) Jacques kwam echter niet verder en op voorstel van Ben werd er tot remise besloten in een eindspel van toren tegen zes pionnen elk. De tussenstand: 2½ - 1½, maar Marcel verloor een stuk. Hij overzag een penning op zijn op dat moment ongedekte dame, zodat hij niet terug kon slaan. Hij vocht door voor wat hij waard was, maar dat baatte uiteindelijk niet meer, zodat de stand door Victor gelijk werd getrokken. 2½ – 2½. Het was Dordrecht dat verder uitliep naar 3½ - 2½, toen de stelling van Pieter uiteindelijk niet meer te houden was onder de onstuimige koningsaanval van Adrie.

 

   

 

Op de foto’s van vlnr: Marcel Pluijmert, Naomi Snikkers, Arno Slagboom en Pieter Sandijck.

(oftewel respectievelijk: nul, één, één en nul punten. It’s all in the game: DWD won met 4½-3½)

 

Zorgelijke gezichten bij de De Willige Damespelers en hun supporters derhalve, want de twee resterende partijen van Naomi en Arno beloofden niets meer dan puntendelingen te worden. Arno wees een remisevoorstel van Victor af na ruggespraak met teamcaptain Nunnikhoven. Dat was terecht. Er moest immers minstens één partij gewonnen worden om een gelijkspel in de wacht te slepen. Dat lukte wonderwel, zelfs meer dan dat (!), na twee bloedstollende tijdnoodfases. Wellicht is de wekelijkse oefening van Arno en Naomi bij het lunchschaken er debet aan, feit is, dat beiden het hoofd koel hielden in de uitvluggerfase. Eerst was het Naomi, die beloond werd voor doortastend spel in de slotfase. De dames verdwenen van het bord en ze had goed getaxeerd, dat een reeds lang op de damevleugel geparkeerd paard nu eindelijk actief kon worden. Conchita’s damevleugelpionnen werden buit gemaakt en een aantal schaaks met het paard op Naomi’s koning haalden niets uit. Naomi had nog twee minuten, Conchita slechts één…Toen ook beide paarden van het bord geramd waren besliste secuur spel van Naomi met haar vrijpionnen de partij. Toen promotie onafwendbaar was legde Conchita met nog slechts twintig seconden resterende bedenktijd haar koning om. 3½ - 3½!

 

Door alle commotie aan het damesbord miste ik de tijdnoodfase bij Arno. Ik zag nog net hoe Victor hem de hand schudde, nadat zijn klok op nul kwam. Arno had nog 36 seconden over…

 

Ronde 7

   Dordrecht 2             1876 - De Willige Dame 1       1902 3½ - 4½
1. Piet Pluymert           2031 - Remco Daniel van Vaalen 2127 ½  - ½
2. Ton Slagboom            1900 - Joop de Jong            1941 ½  - ½
3. Victor Koppelaar        1883 - Marcel Pluymert         1898 1  - 0
4. Conchita Dwars          1814 - Naomi Snikkers          1884 0  - 1
5. Ben Sitton              1827 - Jacques Hennekes        1927 ½  - ½
6. Johan van de Griend     1918 - Hans Nunnikhoven        1908 0  - 1
7. Victor van Blommestein  1805 - Arno Slagboom           1780 0  - 1
8. Adri Timmermans         1826 - Pieter Sandijck         1752 1  - 0

 

Een zwaar bevochten, toch wel wat geflatteerde overwinning op het voor aanvang van deze wedstrijd reeds gedegradeerde Dordrecht 2, dat zich deze avond van zijn beste kant heeft laten zien. Opluchting derhalve bij De Willige Dame, dat nog steeds kampioen van de promotieklasse kan worden en voor Marcel is de teamwinst wellicht een pleister op de wonde: Moeder Conchita verloor ook, zodat de geestelijke schade beperkt bleef tot het halve punt, dat zijn vader Piet op het eerste bord behaalde. Op 17 maart treedt het eerste team thuis aan tegen Moerkapelle 1. Er zal weer gewonnen moeten worden!

Terug naar boven

Verslag Wim Platje. Foto’s: Tom van Bokhoven

  

Viertal van De Willige Dame mist remise tegen RSR Ivoren Toren

 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Ik heb een opgelegde kans om een gelijkspel voor het team te behalen gemist! Diep door het stof moet ik, al waren er wel wat verzachtende omstandigheden.

 

In de Berlijnse verdediging in het Spaans, stelde mijn tegenstander Angelo Ayala, met zwart aan het derde bord, zich nogal passief op. Zelf maakte ik ook niet de beste keuzes in de opening, ook al had ik die wel overwogen. Erger was, dat ik op de dertigste zet een stuk en daarmee zeker de partij had kunnen winnen:

 

W. Platje – A. Ayala

 

Stand na 29. …, a5??

 

Het is niet moeilijk te zien, dat Wit door het winnen van de loper de partij naar zich toetrekt met:

 

30. e5+ fxe5 31. fxe5+ Kxe5 32. Kxc5, maar ik koos voor: 30. Pb3?

en won even later beide zwarte vleugelpionnen na:

 

30.  …, Lg1 31.e5+ (dat had dus een zet eerder gemoeten) fxe5 32.fxe5+ Kxe5 33.h3 Lb6 34.Kb5 Lc7 35.Pxa5 Kf4 36.Kxb4

 

 

Maar het werd nog een stuk erger voor me, toen ik in gedachten de variant met de winnende zet overwoog te spelen, maar hem even later niet uitvoerde. Als excuus mag de beperkte bedenktijd misschien gelden, daar ik in die fase nog maar een drietal minuten over had. Dat zou echter geen beletsel hebben gevormd om de partij te winnen ware het niet…

 

W. Platje – A. Ayala

 

Stand na 41. …, Lf4-e3

 

Zwart staat volkomen verloren. Er zijn geen goede zetten meer. Ik had in mijn vooruitberekeningen gezien, dat 42. c5 in dit geval zou winnen. De witte a-pion is dan niet meer te stoppen. Ik kon me dan ook wel voor mijn kop slaan, toen ik tot mijn afgrijzen in plaats daarvan de klok indrukte na 42. a7??

 

Er volgde nu: 42. …, Lxa7 43.Pxa7 h4 44.c5 Kg3 45.c6 h3 46.c7 h2 47.c8D h1D

 

Na een serie schaaks won ik de pion op g6, om daarna zelf in de fout te gaan en zelfs had ik de partij nog moeten verliezen toen mijn tegenstander mijn dame had kunnen winnen. Hij was echter zo bezig met mij door de klok te jagen, dat hij dat gelukkig overzag. Dat bespaarde me een voetreis naar Wladiwostok (of Tsjeljabinsk… ook leuk...) als boetedoening. Nu kon ik hem even later tot dameruil dwingen, waarmee het punt na 59 zetten werd gedeeld. Mea Culpa. Mea Maxima Culpa! Ik zou mijn tean mijn excuses moeten aanbieden voor zoveel domheid, maar ja, dat aanvaarden ze gelukkig toch niet.

 

    

 

Cor Paans (links) en Wim Platje zorgden voor de punten. Het was helaas niet genoeg.

 

Terug naar de wedstrijd. Anne Meeldijk had aan bord één een aanvalllende stelling opgebouwd. Met wit bestreed hij het Koningsindisch en kwam zeker niet slecht te staan. Een rustig terugtrekken van een loper zou druk op de zwarte stelling hebben gehandhaafd, maar dat liet hij na en gaf zo pardoes die loper weg. De stelling bleek op den duur onhoudbaar en zo stonden we op dat moment met 1-0 achter. Daarna sleepte ik tot mijn schande het halfje dat een heeltje had moeten zijn binnen: 1½-½.

 

Fons Claessen had een zware partij met zwart aan het vierde bord. In het Italiaans kwam hij slecht uit de opening. Zetten als h6 en a6 (Fons: “Die speel ik eigenlijk anders nooit…) moet je alleen spelen als ze noodzakelijk zijn in de opening en Fons moest vechten voor lijfsbehoud. In een curieuze slotstelling bleek er geen enkele verdedigingszet meer voorhanden en moest hij opgeven. 2½-½ derhalve.

 

Daar gingen dan onze titelaspiraties “Sur le pont des betteraves sucrières”, wat Frans is voor “De (suiker)bietenbrug op”.

 

Gelukkig behoedde invallercaptain Cor Paans ons voor een complete afdroging. Met zwart speelde Cor na 1. e4 zijn geliefde 1. …, c6. Eeen Caro-Kann dus. Het werd een moeizame laveerpartij van beide kanten, die tijd vrat. Cor kwam op een gegeven moment een kwaliteit achter en een drievoudig witte aanval op f7 zag er dreigend uit. Cor wist dat op inventieve wijze te overleven. In een zinderend tijdnoodduel ruilde zijn tegenstander de dames en dat was niet verstandig, omdat Cor twee pionnen op a3 en b3 bezat, die zoals de theorie aangeeft door een toren alleen niet te stoppen zijn. Cor promoveerde en schaakte de laatste minuut ondanks de hoogspanning en met trillende vingers bekwaam uit. Met nog twee seconden op de klok moest zijn tegenstander het hoofd buigen.

 

De uitslagen van de zevende ronde hieronder op een rijtje:

 

Ronde 7

   RSR Ivoren Toren    1335 - De Willige Dame     1423 2½ - 1½
1. Rob van der Neut    1411 - Anne Meeldijk       1553 1  - 0
2. Bart Versluis       1297 - Cor Paans           1493 0  - 1
3. Angelo Ayala        1363 - Willem Platje       1205 ½  - ½
4. Marius Middendorp   1268 - Fons Claessen       1441 1  - 0

 

Er is nog een kleine kans op het kampioenschap, maar moet de volgende wedstrijd op 27 februari bij Ashtapada in ieder geval worden gewonnen.

Terug naar boven

Wim Platje

  

De eerste winst is binnen voor het tweede team van DWD

 

Verslag De Willige Dame 2 - Messemaker 1847 3. Maandagavond 3 februari ten lokale Poffertjessalon Visser

 

Om 22:00 uur mag ik, Wim de Graaf,  het eerste punt noteren op bord zeven. Eindelijk weer een keer gewonnen in de externe competitie!

 

Op bord één speelt Hans Berrevoets een traag positiespel waarbij zijn tegenstander op de c-lijn binnendringt. Op bord twee slaat Johan Went de rokade traditioneel over in een Witte Leeuw en valt moedig op de koningsvleugel aan.

 

Op bord drie houdt Pieter Sandijck zich de tegenstander van het lijf, hoewel de vijandelijke dame willig zijn koningsstelling bedreigt. Gelukkig staat de loper op b2 op de diagonaal tegen een eigen d4-pion aan te loeren en kan maar niet opgespeeld worden. Uiteindelijk doet zijn tegenstander het toch ten koste van de pion.

 

Bord vier: Tabitha Snikkers komt in een stelling terecht met ongelijke rokades. Na eerst de aanval op haar koningsvleugel gepareerd te hebben, zet zij vrouwmoedig zelf in de aanval in en opent de h-lijn op weg naar de vijandelijk koning. Nadat Cor Paans op bord vijf een paard uit de voorhoede heeft verdreven, kan het daar nog alle kanten op.

 

Han van Gorkom heeft op bord zes een ingewikkelde stelling met zware strijd om het centrum en Willem Weerdesteijn is op bord acht goed bezig en krijgt voorsprong met een pion meer.

 

Mijn partij met zwart op bord zeven verliep inmiddels als volgt: 1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.d4 cd4: 4.Pd4: d6 5.Pc3 Pf6  6.Le2 g6 7.Le3 Lg7 8.h3 0-0 9.Dd2 Ld7 10.0-0-0 a6 11.Lh6? Zie diagram hieronder:

 

 

Stelling na 11. Lh6?

 

11. …Pd4: 12.Lg7:? Pe2:+ 13.De2: Kg7: 14:e5!  de5: 15.De5: Db8. De elfde zet 11.Lh6? is te voorbarig, na 12.Lg7: gaat er een stuk verloren. Nu ontstaat er een linke stelling waar ik mijn voorsprong moet zien te behouden en dat lukte met 15…Db8

 

Het loopt tegen half elf.  Hans weerstaat de inval op de c-lijn, wijst remise af en laat het tot een afruil komen van alle zware stukken. Het spel is gelijkwaardig.  Dan wint Johan op bord twee en is het zowaar 2–0!

 

Pieter probeert het spel te vereenvoudigen door op ruil te spelen en Tabitha’s tegenstander verdedigt zijn belaagde koningsstelling correct door Kg7 te spelen en ruimte te maken voor Th8. Een cluster vijandige pionnen op de f- en e-lijn verhindert verdere aanval. De torens worden geruild op h8.

 

Willem hoopt ondertussen op een goed eindspel en gaat alvast met zijn koning de oppositie in. Pieters tegenstander probeert met een ingewikkelde ruil nog iets te bereiken, maar er gaan weer stukken van het bord. Pieter komt zo steeds beter te staan. Met en bij Cor kan er nog van alles gebeuren. Han heeft ondertussen ook een pion meer, maar moet die nog vasthouden. Willem is lekker aan het winnen met inmiddels drie vrijpionnen.

 

Bij Hans zijn er inmiddels nog steeds 2x7 pionnen op het bord en 2x2 paarden. Er worden weer twee paarden geruild. Het ziet er erg ‘draw’-achtig uit. Pieter heeft zelfs twee pionnen voorsprong maar met de dames op het bord en een onbeschermde koning is dat moeilijk uit te spelen.

 

Willem wint. Het is 3-0. Bij Cor gaat helaas de h-lijn open en de aanval is niet te weerstaan: 3-1. Pieter wint ook: 4-1. Bij Tabitha zit de zaak muurvast. Han heeft nog steeds een pion voorsprong, maar het is nog lang niet gewonnen. Hans brengt zijn tegenstander in tijdnood en gaat met zijn paard achter een achtergebleven pion op de h-lijn aan en verovert deze: 5-1

 

De eerste winst als team is binnen, waardoor we hopelijk van de laatste plaats afkomen in de tweede klasse en weer kans maken ons te handhaven. Vorig seizoen ging dat ook maar net. Han vond dat we dat ‘effectief’ hadden gedaan en Johan heel ‘duurzaam’.

 

Het vervolg levert nog meer op. Bij Han blijft het remise. Tabitha’s koningsstelling wordt langzaam aangetast en er ontstaat een dreiging over de h-lijn. De tijdnood is hevig en plotseling wint Tabitha met een truc de vijandelijk dame en dan is het uit. Einduitslag: 6½ - 1½

 

Ronde 5

De Willige Dame 2          1663 - Messemaker 1847 3       1729 6½ - 1½
1. Hans Berrevoets         1902 - Henk van der Wosten     1807 1  - 0
2. Johan Went              1732 - Kees Vermijn            1786 1  - 0
3. Pieter Sandijck         1752 - Diko Kalkdijk           1773 1  - 0
4. Tabitha Snikkers        1546 - Bas Luiten              1698 1  - 0
5. Cor Paans               1493 - Ton Hortensius          1818 0  - 1
6. Han van Gorkom          1647 - Bert Vlot               1761 ½  - ½
7. Wim de Graaf            1703 - Albert-Jan Wagensveld   1633 1  - 0
8. Willem Weerdensteijn    1530 - Hans Krol               1554 1  - 0

Terug naar boven

Wim de Graaf & Wim Platje

  

De Willige Dame 1 verslaat met drie invallers Sliedrecht 2

 

Maandag 27 januari speelden we onze zesde wedstrijd tegen Sliedrecht 2. We waren niet helemaal compleet, maar Hans Berrevoets, Johan Went en Wim de Graaf werden bereid gevonden om mee te spelen. Aan de stand te zien was dit in theorie de laatste strohalm voor Sliedrecht om zich nog te kunnen handhaven. Wijzelf moesten winnen om voor de bovenste plaatsen te kunnen strijden. Bij het maken van de opstelling had ik alle invallers wit gegeven en speelden de vaste krachten met zwart, op Joop de Jong na dan. Aanvankelijk was er volop strijd op alle borden en vond ik alleen Wim de Graaf moeilijk staan. Dit werd bevestigd toen ik wat later terugkwam aan het bord. Wim stond al snel materiaal achter, alleen de koning van zijn tegenstander stond wat raar op de zevende rij, maar deze werd goed door lichte stukken verdedigd en Wim kon niet profiteren. Derhalve werd de partij door hem opgegeven.

 

Hans Berrevoets op bord twee speelde tegen Wim Hokken een scherpe opening, waarbij veel stukken vanaf het begin gepend stonden. Ergens in het middenspel speelde Hans zijn paard naar e5, waar misschien, maar dat is altijd achteraf op g7 had kunnen worden geslagen met de loper. Zoals het nu ging kwam er een eindspel op het bord waarin Hans wel wat druk had, maar uiteindelijk zijn meerdere in Wim moest erkennen.

 

Joop speelde op bord vier ook met wit zijn vertrouwde rustige opening. Rustig druk uitoefenend op de stelling van Jerry van Rekom en kijken of er voordeel in de stelling zou komen. Joop probeerde het wel, maar Jerry verdedigde zich gewoon goed en er werd tot remise besloten.

 

 

 

 

Op ons laatste bord speelde Johan Went met wit. Gaandeweg de partij werden stukken geruild en probeerde Johan met positiespel voordeel te halen. Even leek het er mijns inziens op dat  er niet veel voordeel werd gehaald. Verbaasd was ik dan ook toen ik doorkreeg dat Johan gewonnen had.

 

We moesten dus op de zwart borden het verschil goedmaken. En dat gebeurde niet zonder slag of stoot. Arno op bord zeven speelde De Leeuw tegen clubgenoot Jan Sulman (De Baronie te Breda). Zoals zo vaak staat Arno na een zet of 20 meestal  wat opgesloten in zijn eigen verdediging om er dan uit te komen en toe te slaan. Dat gebeurde dan nu ook en Arno won in de tijdnoodfase.

 

Marcel Pluymert speelde op bord vijf een pure aanvalspartij. Alles was erop gericht om de koning in te sluiten. Even dacht ik dat na vele afruilingen er geen voordeel meer in zat, maar de zware stukken kwamen in de vijandelijke koningstelling en die was niet meer te houden.

 

Jacques Hennekes speelde met zwart op bord drie een zeer goede partij. Vanuit de opening druk uitoefenend om een goede loper tegen een slecht paard over te houden om uiteindelijk met een toren binnen te vallen. Dit leverde een vrijpion in het centrum op, die niet meer te stoppen was. Jacques won dan ook.

 

Tot slot: Ik speelde met zwart tegen Robert van Rekom. Er kwam een scherpe variant van het Frans op het bord waarin Robert met een triplepion verder moest en ik geen tijd had om te rocheren. Mijn paard werd ingesloten in het middenspel en dan ben ik vaak geneigd om middels wat rare verdedigingszetten de boel te redden. Het paard ging verloren tegen een pion en creëerde nog een dubbelpion en op mijn rare zetten volgde een beslissende fout van Robert. Hij opende een lijn die absoluut dicht moest blijven en hij moest zijn dame geven tegen een toren. Optisch gezien stond ik gewonnen maar zijn stukken stonden veel beter en ik moest oppassen voor mat of stukverlies. Via een aantal krachtzetten kwam ik onder de druk uit en won uiteindelijk de partij.

 

Zo wonnen we al onze partijen met de zwarte stukken en wonnen we de wedstrijd met 5½ - 2½.  We moeten nog even wachten op de andere uitslagen in de promotieklasse, maar ik denk dat we gaan stijgen in de ranglijst… en wie weet?

 

Alle uitslagen vindt u hieronder:

 

Ronde 6

   De Willige Dame 1       1849 - Sliedrecht 2            1835 5½ - 2½
1. Hans Nunnikhoven        1908 - Robert van Rekom        1902 1  - 0
2. Hans Berrevoets         1902 - Wim Hokken              1970 0  - 1
3. Jacques Hennekes        1927 - Wout Boer               1903 1  - 0
4. Joop de Jong            1941 - Jerry van Rekom         1954 ½  - ½
5. Marcel Pluymert         1898 - Joost Stoker            1700 1  - 0
6. Johan Went              1732 - Kees van der Does       1734 1  - 0
7. Arno Slagboom           1780 - Jan Sulman              1718 1  - 0
8. Wim de Graaf            1703 - Willem Kuiper           1797 0  - 1

Terug naar boven

Hans Nunnikhoven

  

Viertal DWD heeft een off-day tegen Spijkenisse

 

Het viertal van De Willige Dame beleefde met een nederlaag van 2½ - 1½ een teleurstellende avond thuis tegen het Viertal B van Spijkenisse. Het was achteraf helemaal niet nodig geweest, maar daar koop je ook in thuishaven Visser nu eenmaal geen poffertjes voor.

 

Zelf was ik eigenlijk de grootste aanstichter van het onheil. Na een gunstige opening overzag ik in een vlaag van schaakblindheid de gevolgen van een op zich onschuldige en gemakkelijk te pareren paardzet van mijn tegenstandster, wat me een toren kostte. Daarna kreeg ik geen enkele kans meer om er nog wat van te maken al rekte ik de partij nog tot en met de zevenendertigste zet. Snel vergeten maar is het devies dan.

 

Dat gold ook voor Piet Schuller, die een dreigende paardvork over het hoofd zag en daardoor de dame verloor. Anne had moeten winnen, maar zag over het hoofd, dat hij dat kon doen door zijn toren naar de koningsvleugel te laten verhuizen, waarna het punt voor hem geweest zou zijn. Nu werd het remise, omdat hij abusievelijk van zetherhaling uitging.

 

     

 

Linkerfoto: Piet Schuller, rechtsvooraan en Wim Platje, naast Piet beleefden een beroerde avond.

Rechterfoto: Fons Claessen, links, gaat ervoor zitten en pakte wel het punt.

 

Fons redde de eer. Hij kwam een pion achter, maar vocht terug. Toen zijn tegenstander dameruil uit de weg ging slaagde hij erin een matdreiging te creëren, die zijn tegenstander zelfs met materiaalverlies niet meer zou kunnen voorkomen.

 

De uitslagen op een rijtje hieronder:

 

Ronde 6

   De Willige Dame     1380 - Spijkenisse         1402 1½ - 2½
1. Anne Meeldijk       1553 - Steef Peek          1456 ½  - ½
2. Fons Claessen       1441 - Jan Majoor          1396 1  - 0
3. Piet Schuller       1319 - Rienk Pluim         1322 0  - 1
4. Willem Platje       1205 - Evi Sijabat         1435 0  - 1

Terug naar boven

Wim Platje

  

De Willige Dame 1 pakt de winst bij SO Rotterdam 2 in de promotieklasse van de RSB

 

Op woensdag 8 januari speelden we onze volgende uitwedstrijd tegen SO Rotterdam 2. Zo vlot in het nieuwe jaar is op de één of andere manier de afgelopen jaren moeilijk voor ons gebleken. Dus vooraf dit wetende vertrokken we uit Dordrecht zeer gemotiveerd. Alles zat mee tot de Brieneroordbrug open ging en lang open bleef. Na een kwartier stil te hebben gestaan weer snel onze weg vervolgd om zo net op tijd te arriveren. Na overleg werd nog even gewacht op onze derde auto met onze misschien wel aanstaande clubkampioen Naomi.

 

Eénmaal begonnen met de wedstrijd opende mijn tegenstander met d4 gevolgd door e4, waarna we overgingen in de doorschuifvariant van het Frans. Na vijf zetten gedaan te hebben en ik nog in de theorie zat, begon mijn tegenstander lang na te denken. Dat gaf mij de gelegenheid om eens rustig langs de borden te lopen. Nou ja rustig. Het eerste remisevoorstel kwam al van de tegenstander van Arno. Arno speelde op vijf met wit en was nog in de opening.  Wat te doen? Nu al? Op de overige borden was ook nog geen voorspelling te wagen, dus de keuze aan Arno gelaten en remise aangenomen.

 

Vervolgens kwam ook  Hans Berrevoets aangelopen. Ook hier zat men amper in het middenspel maar ook Hans kreeg een remiseaanbod. Op dit moment kon ik alleen zien dat Joop een pion voor stond, maar dat Naomi een moeilijkere stelling had. Maar goed, met  zwart op bord twee remise is toch altijd oke! Ook hier een remise. Net toen ik wilde gaan zitten werd ook bij Remco remise aangeboden.  Als dit doorgaat wordt het 4-4 dacht ik nog, maar ook hier werd de vrede getekend voor half tien. Op bord zeven speelde Jacques met wit een snelle partij. De stukken vlogen van het bord en als er al dan niet voordeel in zou zitten dan zou dit alleen voor wit zijn. Zoals het nu ging kwam er een toreneindspel op het bord wat niet te winnen was. Dus ook hier remise.

 

        

 

Drie volle punten tegen SO Rotterdam 2. Vlnr: Captain Hans Nunnikhoven, Joop de Jong en Naomi Snikkers

 

Met nog vier borden te gaan moest hieruit de beslissing komen. Ik liep weer eens langs de borden en het eerste wat mij opviel, was in ieder geval het enorme tijdsvoordeel dat we bij alle vier hadden. Ik geloof dat de tegenstander even controleerde of de klok wel werkte. Hij stond wel 40 minuten achter op tijd en ikzelf ook een half uur. Zelfs Joop stond heel de partij voor op tijd dus daaraan zou het niet moeten liggen.

 

De moeilijke stand bij Naomi werd omgebogen naar winst, nadat haar tegenstander een paar onnauwkeurigheden beging. De stukken kwamen steeds beter tot samenwerking en Naomi won. Bijna gelijktijdig verloor Marcel. Uit zijn eigen woorden kwam hij er heel de partij niet aan te pas. En net toen hij dacht dat de grootste problemen achter de rug waren was er geen ontkomen meer aan het mat.

 

Tenslotte zaten Joop en ik nog achter het bord bij een 3-3 stand. Joop stond vanaf het begin een pion voor en had dit uitgebouwd naar twee pionnen. Ikzelf was bezig om een defensieve stelling om te bouwen naar meer aanval. Ik won een belangrijke pion op b5. En na een grote afruil stond ik een stuk voor, waarna door mijn tegenstander werd opgegeven. Joop was inmiddels in het toreneindspel tot promotie van één van de pionnen gekomen en zette met een aantal krachtzetten zijn tegenstander mat.

 

Een mooie uitslag van 5-3 derhalve en een mooie opsteker voor het nieuwe jaar 2014. De uitslagen hieronder:

 

Ronde 5

   SO Rotterdam 2          1950 - De Willige Dame 1       1921 3  - 5
1. Cor de Zwart            2079 - Remco Daniel van Vaalen 2127 ½  - ½
2. John Schell             1966 - Hans Berrevoets         1902 ½  - ½
3. Marc Schroeder          2049 - Marcel Pluymert         1898 1  - 0
4. Marius Strijdhorst      1917 - Naomi Snikkers          1884 0  - 1
5. Martin Noordijk         1920 - Arno Slagboom           1780 ½  - ½
6. Frans Vreugdenhil       1844 - Joop de Jong            1941 0  - 1
7. Adri Helfrich           1900 - Jacques Hennekes        1927 ½  - ½
8. Wim de Paus             1922 - Hans Nunnikhoven        1908 0  - 1

Terug naar boven

Hans Nunnikhoven

   

De Willige Dame 2 blijft puntloos in 2013

 

Het tweede team van de Willige Dame, dat al verzwakt in oktober aan de nieuwe competitie in de tweede klasse RSB begon, heeft alle acht wedstrijden in het kalenderjaar 2013 verloren. De 6-2 nederlaag tegen de hoffelijke spelers van de Hoeksche Waard 1 in Numansdorp illustreerde dat. Op 9 februari 2012 konden de Dordtenaren nog afreizen met een klinkende 7½ tegen ½ overwinning en werden de overwinningen in de autorit naar de eigen stad steeds briljanter. De status van degradatiekandidaat één in de tweede klasse B werd ditmaal versterkt. ,,We kunnen de competitie in de tweede klasse verder in 2014 vrijuit uitspelen”, was na afloop de conclusie in sporthal Cromstrijen.

 

De eerste helft van de avond verliep nog positief voor de Willige Dame, zoals dat ook de vorige wedstrijd al was. We maken voortuitgang! Alleen Johan Went (foto) onttrok zich aan dat beeld. Hij stond onder druk. De tweede helft was geheel voor onze gastheren, die gewoon ook gezellig bleven. Alleen Johan hield aan de eigen plannen vast en maakte knap remise in het verre eindspel van paard en pion tegen loper en twee pionnen. Dat geeft moed!

 

Hij is met 2½ uit 4 de enige speler met een score boven de vijftig procent.  De andere zeven spelers haalden zeven punten in 28 partijen binnen. In ronde vier kwamen alleen Pieter Sandijck, Anne Meeldijk en Hans Berrevoets bij de Hoeksche Waard ook nog tot een remise.

 

De Willige Dame 2 speelde in oktober 2007 (!) de laatste wedstrijd in de derde klasse. Het team sleepte de overwinning en de promotie voor de poorten van de hel weg, zo stelde toen voorzitter Cor Paans toen vast. Met (mogelijk) zelfs drie (!) degradatieplaatsen in de tweede klasse B zal vrijwel zeker na zeven seizoenen de terugreis worden aanvaard. Op 3 februari 2014 staat thuis de volgende oefening in zelfbeheersing op het programma. Het altijd lastige Messemaker 3 komt op bezoek in poffertjessalon Visser. De tussenstanden op de site van de RSB, die na het weekeinde voor De Willige Dame 2 worden geactualiseerd, kunnen een stimulans zijn om in elk geval het record van 2013 over acht speelavonden zo snel mogelijk te (door)breken.  De laatste overwinning uit dateert van 19 november 2012. De laatste keer dat in eigen huis een matchpunt werd gepakt, was tegen een team van Messemaker uit Gouda in de eerste ronde van de competitie 2012-2013. Kortom: We kunnen vrijuit spelen en genieten van de partij. Alleen de eerst volgende wedstijd telt toch maar?

 

De individuele uitslagen:

 

Ronde 4

   Hoeksche Waard 1        1669 - De Willige Dame 2       1638 6  - 2
1. Rob Bedeaux             1731 - Hans Berrevoets         1902 ½  - ½
2. Walter van Dijk         1813 - Johan Went              1732 ½  - ½
3. Bas van Dijk            1685 - Pieter Sandijck         1752 ½  - ½
4. Frans Op de Beek        1615 - Cor Paans               1493 1  - 0
5. Gert van Driel          1806 - Wim de Graaf            1703 1  - 0
6. Johan de Moor           1505 - Anne Meeldijk           1553 ½  - ½
7. Kees van 't Land        1588 - Willem Weerdensteijn    1530 1  - 0
8. Cees van der Velden     1611 - Fons Claessen           1441 1  - 0

Terug naar boven

Hans Berrevoets

  

Eerste team De Willige Dame verliest nipt van Sha Mata 1

 

Het eerste team van De Willige Dame is er bij Shah Mata niet in geslaagd om de goede reeks voort te zetten. Bij Shah Mata werd met 4½ - 3½ verloren. Hier volgt het verslag van teamcaptain Hans Nunnikhoven:

 

Marcel Pluymert (foto) speelde op bord zes met zwart. Speelde zijn stukken naar de juiste velden en verbeterde stukje bij beetje zijn stelling. Zijn tegenstander dacht via het slaan van een stuk ook zijn stelling te verbeteren, maar verloor in de combinatie een stuk en de partij. Bijna gelijktijdig, alsof het afgesproken was verloren Naomi Snikkers en Joop de Jong een stuk. Beide gaven bijna gelijktijdig op en zo kwamen we met nog twee partijen te gaan een punt achter.

 

Zelf speelde ik met wit op bord zeven tegen David Mesman. Ik speelde in het begin vol op de aanval maar kwam positioneel wel beter te staan, maar ik stond nog geen pionnetje voor. Via de d-lijn kwamen zijn dame en toren binnen en net toen ik hoorde dat we één punt achter kwamen moest ook ik vechten voor remise in een toreneindspel met een pion meer. Hoe ging dat ook alweer. Pion verdedigen door de toren er achter te plaatsen en de koning op g2 en h2 houden en vooral niet lopen. Dan maar weer naar Freek Schouten kijken hoe het hem verging. Samen zouden we voor 4 - 4 toch anderhalve punt moeten scoren. Freek zijn stelling zag er op dat moment iets beter uit en mijn tegenstander bood remise aan, zodat zij in ieder geval vier punten zouden hebben. Met een pion minder kon ik niet anders doen dan dat aannemen en zo waren alle ogen gericht op bord drie. Freek heeft het lang geprobeerd en moest uiteindelijk drie keer dezelfde stelling toestaan  voor een remise. Zijn tijd was inmiddels trouwens ook minimaal: 2 minuten tegen 7 minuten van zijn tegenstander.

 

Met de remises van Jacques Hennekes, Arjon Severijnen en Remco van Vaalen werd het derhalve 4½ - 3½ . We zullen ons in de komende twee zeer belangrijke wedstrijden moeten herpakken tegen tegenstanders die op dit moment nog onder ons staan.

 

En zo vertrokken we uit Charlois met een kleine kater en een ware nachtrit dwars door het centrum van Rotterdam, via Zuid en Barendrecht, omdat er aan de rijksweg gewerkt werd. Om ongeveer half één was ik thuis na het afzetten van twee teamgenoten om vervolgens om half 5 gewekt te worden door mijn zoon. Au, het leven van een vader / teamleider gaat niet altijd over rozen. Maar niet getreurd op woensdag 8 januari 2014 spelen we onze volgens wedstrijd tegen SO Rotterdam en we zullen er klaar voor zijn. De individuele uitslagen nog even op een rijtje:

 

Ronde 4

   Shah Mata 1             1920 - De Willige Dame 1       1983 4½ - 3½
1. Bram Steijn             2045 - Remco Daniel van Vaalen 2127 ½  - ½
2. John la Gordt Dillie    1841 - Arjon Severijnen        2124 ½  - ½
3. Rene de Lange           1981 - Freek Schouten          2052 ½  - ½
4. Roel Warnik             1925 - Jacques Hennekes        1927 ½  - ½
5. John Onderdelinden      1861 - Naomi Snikkers          1884 1  - 0
6. Theo van der Sluis      1927 - Marcel Pluymert         1898 0  - 1
7. David Mesman            1836 - Hans Nunnikhoven        1908 ½  - ½
8. Franka van Vlokhoven    1946 - Joop de Jong            1941 1  - 0

Terug naar boven

Hans Nunnikhoven

  

Viertal van De Willige Dame verslaat HZP Schiedam

 

Het was zeker geen gemakkelijke opgave waarvoor het DWD-viertal zich in de uitwedstrijd bij HZP Schiedam geplaatst zag. Dat begon eigenlijk al in Dordrecht voor de afreis naar Het Zwarte Paard. Ik belde aan bij Fons, die aan de deur verscheen met de vraag: “Wat is er aan de hand?” “Wel, eehh…, schaken vanavond toch…? Met het viertal. In Schiedam”, antwoordde ik enigszins verbouwereerd. “Wist je dat niet”? “Nee, dat wist ik niet”, zei Fons, “Maar geen punt, ik kom eraan”, liet hij er op Claessiaans droge wijze op volgen. Kennelijk was er ergens een foutje in de communicatie geslopen, maar toen vijf minuten later Piet en Anne arriveerden gingen we, keurig op tijd en als voltallig kwartet op weg naar de jeneverstad.

 

Een voorspoedige reis, zonder een meter te veel dankzij TomTom - 's werelds toonaangevende leverancier van locatie- en navigatieproducten - bracht ons bij de nieuwe speellocatie van HZP. Een kleine maar gezellige (kerstboom!) speelruimte in “De Pionier” aan de Lekstraat in Schiedan-West. Nadat we op het raam geklopt hadden werden we binnengelaten en vernamen we dat we op de bel van de bewonersvereniging, nummer 26, hadden moeten drukken. Achteraf volkomen logisch natuurlijk. Toen ook de sleutel van de toiletten ergens was opgeduikeld en we wat biologische functies eer hadden aangedaan konden we er ook in de speelzaal eens goed voor gaan zitten.

 

Laat ik deze keer, nu ik, Wim Platje dus, althans, dat probeer ik te zijn, toch in een vrij melige stemming ben, eens met mijn eigen partij beginnen. Binnen nul minuten hadden tegenstander Hassel Kroes en ik al een zet of zes op het bord staan. Dat bevreemdde ons na verloop van tijd enigszins, maar de verklaring en de oplossing van het raadsel waren vrij simpel: Je kunt een digitale klok na elke zet eindeloos aan jouw kant blijven indrukken, maar als je bij het begin niet op de start/stopknop drukt vertikt-ie het toch echt om de seconden te gaan aftellen. Na deze pure tijdwinst waren echter al snel de contouren van de doorschuifvariant van het Koningsindisch zichtbaar: Wit schoof na mijn e5 door naar d5. Het werd een spelletje tennis. Hassel bestookte me met harde forehands en ik mepte ongepolijst, maar verdomd effectief alles vanaf de baseline terug. Ik heb geen enkele kans gekregen om op winst te gaan spelen en moest me beperken tot het onder controle houden van de half open f-lijn. De damevleugel was intussen vergrendeld en op de koningsvleugel liep het witte initiatief knarsend vast. Na ruil van de dames en een stel torens rond de dertigste zet voegde mijn tegenstander me toe: “Het wordt, denk ik, tijd om een remise te overwegen…”Tja”, antwoordde ik, als altijd in voor een wat luchtiger benadering van het doorgaans zo ernstige schaak: “Volgens de regels van het FIDE-reglement dient een speler, die remise wil aanbieden, dit te doen nadat hij zijn zet op het schaakbord heeft gedaan, maar voordat hij zijn klok tot stilstand brengt en de klok van zijn tegenstander in beweging zet”. Even keek hij me verwonderd aan, maar toen ik er aan toevoegde: “Overigens kan ik u op voorhand meedelen, dat ik, indien u dat doet, uw aanbod zal accepteren”, brak het grote begrijpen door en stak hij zijn hand uit, die ik geheel volgens het protocol minzaam drukte. Het was inderdaad pot-remise. Spijtig, maar mijn resultaat van 2½ uit 3 tot nu toe is ook wel aardig.

 

Ik zou overigens vanzelfsprekend doorgespeeld hebben als niet inmiddels Fons Claessen een goede stelling op het bord had gehad, Anne Meeldijk niet met een pion voorsprong het middenspel in zou zijn gegaan en Piet Schuller naast me zijn tegenstander niet met een nul zou hebben laten zitten. Piet (foto hiernaast rechts) had met wit een kwaliteit moeten inleveren en ging op zoek naar tegenkansen op de damevleugel. Dat lukte en na promotie kwam hij een stuk voor. Toch leek het erop, dat zijn tegenstander aan het langste eind zou trekken toen een pion ondersteund door loper en toren op promotie afstevende. Piet herpakte zich, zette de koning op g8 vast door Lh6 en maakte het karwei keurig af met toren en paard. Mijn halfje werd zo uitgebreid naar anderhalf en Piet en ik zagen vervolgens de kansen stijgen toen we de stand van zaken bij Anne in ogenschouw namen.

 

Anne (foto hiernaast) had zijn voorsprong van een pion inmiddels moeten inleveren, omdat zijn tegenstander enkele listige combinaties in de zin had en Anne wilde voorkomen, dat een vijandelijk toren schade zou gaan aanrichten. Even later pikte Anne toch ergens een pion mee en er ontstond een eindspel van vier (Anne) tegen drie pionnen, waarbij beide spelers zich met een pion naar de overkant spoedden. Anne had goed gezien, dat niet alleen zijn pion als eerste zou promoveren, maar ook dat hij met Db7+ onmiddellijk dameruil kon afdwingen, waarna hij een promotieveld voor een volgende pion met zijn koning kon controleren en het punt geïncasseerd kon worden. Annes kassa rinkelde en met de daaruit volgende 2½ - ½ voorsprong was de overwinning dus in de knip.

 

Fons kon echter zijn goede stelling helaas niet omzetten in winst. Een witte pion was ondersteund door een loper ver opgerukt naar h7 en Fons’ koning was aan die dreiging gebonden. Zijn pionnencentrum werd daarna een onwillige prooi voor de witte koning, omdat het paard van Fons dat allemaal niet meer kon bijbenen. Voor het zover kwam gaf hij op. Jammer, maar na het debacle thuis tegen Ashtapada zijn we nu weer op het rechte pad en hebben we als koploper alles in eigen hand. De vijfde ronde zijn we vrij. Op 27 januari 2014 verwelkomen we thuis in Vissers’ onze grootste concurrent Spijkenisse. Voor de volledigheid volgen hier nog even de individuele uitslagen:

 

Ronde 4

   HZP Schiedam        1389 - De Willige Dame     1380 1½ - 2½
1. Jan Krabbendam      1401 - Anne Meeldijk       1553 0  - 1
2. Nick Wiegman        1383 - Fons Claessen       1441 1  - 0
3. Jan Verveen         1382 - Piet Schuller       1319 0  - 1
4. Hassel Kroes             - Willem Platje       1205 ½  - ½

 Terug naar boven

♫ Wim Platje. Met medewerking van: Anne Meeldijk. Ondersteuning: Fons Claessen. Onder leiding van: Piet Schuller.

  

Derde nederlaag De Willige Dame 2 geeft vertrouwen

 

Tegen het op papier sterkste team in de tweede klasse, Overschie 2, heeft De Willige Dame de derde nederlaag geleden (2½-5½). Het was een wedstrijd, die volgens de dienstdoende teamcaptain wel vertrouwen geeft voor de toekomst. ,,We stonden na pakweg twee en een half uur spelen nog rond de 4 - 4. Alleen het laatste uur verliep rampzalig en we stonden zelfs op een bepaald moment met 5½ – ½ achter.”

 

           

 

Cor Paans en Han van Gorkom wisten een heel punt

uit Overschie mee te nemen

 

Vooral de staartborden gaven een goed beeld voor kopman Hans Berrevoets, die rond kwart over tien met een gerust gevoel in een remisestelling met remise genoegen kon nemen. Cor Paans had van zijn tegenstander een stuk cadeau gekregen, want zijn dame was niet op te sluiten. Willem Weerdesteijn had een technisch betere stelling en Han van Gorkom ging ook richting voordeel. Op de andere borden was voldoende strijd en verweer, dus moest wel ergens iets te halen zijn.

 

Het schoolbord van Overschie, dat op 1 januari het eigen lokaal in de voormalige school gaat verlaten, moest er voor ons als  rode lantaarndrager beter uit gaan zien. Ook nergens was er tijdnood, dus moest het toch wel eens gaan lukken. Nee dus!  Willem, Wim de Graaf, Paul de Roos, Pieter Sandijck en Johan Went verloren. Cor en Han wonnen wel aan bord 7 en 8. Op 19 december wordt weer UIT gespeeld en kunnen kijken, wat het vertrouwen en de goede sfeer in het team waard is.

 

De individuele uitslagen van het tweede team:

 

Ronde 3

   Overschie 2             1804 - De Willige Dame 2       1668 5½ - 2½
1. Han Smit                1929 - Hans Berrevoets         1902 ½  - ½
2. Daan Smit               1745 - Johan Went              1732 1  - 0
3. Arnout van Kempen       1886 - Pieter Sandijck         1752 1  - 0
4. Jeroen van der Meer     1871 - Paul de Roos            1585 1  - 0
5. Ruud-Jan Kloek          1800 - Wim de Graaf            1703 1  - 0
6. Aad Everwijn            1810 - Willem Weerdensteijn    1530 1  - 0
7. Rob de Wilt             1632 - Cor Paans               1493 0  - 1
8. Serge Erdtsieck         1763 - Han van Gorkom          1647 0  - 1

 Terug naar boven

Hans Berrevoets

  

Deceptie voor DWD-viertal tegen Ashtapada

 

Het viertal van De Willige Dame is er op maandag 11 november niet in geslaagd om de koppositie vast te houden. Na twee overwinningen moet het momenteel genoegen nemen met de tweede plaats achter Spijkenisse. Wim Platje was vanwege een noodzakelijke repetitie met zijn band afwezig, maar Cor Paans was bereid om in te vallen.

 

Helaas ging het al vrij vlot mis. Fons Claessen verslikte zich en verloor. Omdat Piet Schuller op dat moment een pion achter stond en het bij Anne Meeldijk op het eerste bord ook allemaal niet duidelijk was, besloot Cor om een remise-aanbod te weigeren. Dat kwam hem later na fouten zijnerzijds helaas duur te staan. Bij Piet ging het na aanvankelijk herstel ook nog eens faliekant verkeerd. Hij schrijft daar zelf over:

 

In plaats van een eclatante overwinning is het een deceptie geworden. Niet in de laatste plaats door mijn bijdrage hieraan. Ik liet in het begin van de partij mijn witveldige loper opsluiten. Een ruil van een loper tegen een pion is geen best begin. In het verdere verloop van de partij deed mijn tegenstander het ook niet goed waardoor ik een stuk kon terugwinnen. Even later ook nog een pion waardoor het materieel gezien weer gelijk was. Helaas maakte ik daarna de beslissende fout en verloor de kwaliteit. In de vlucht naar voren gaf ik ook nog een stuk weg en daarmee was de nul een feit.”

 

Good old Anne Meeldijk (foto) deed wel wat er van hem verwacht werd (winnen!!) en gaf de eindstand uiteindelijk een iets draaglijker aanzien.

 

Ronde 3

   De Willige Dame     1452 - Ashtapada           1401 1  - 3
1. Anne Meeldijk       1553 - Christian Hemmes    964  1  - 0
2. Cor Paans           1493 - Ben Spijkers        1570 0  - 1
3. Fons Claessen       1441 - Jaap Brokaar        1578 0  - 1
4. Piet Schuller       1319 - Bert de Groot       1492 0  - 1

Terug naar boven

Piet Schuller & Wim Platje

  

Zeges aan de onderste drie borden doen DWD 1 winnen van Messemaker 2

 

Op maandag 11 november jl. speelden we onze tweede thuiswedstrijd tegen Messemaker 2 uit Gouda. Een tegenstander die ons ligt als je de resultaten bekijkt van vorig jaar, maar zoals zo vaak wordt gezegd, resultaten behaalt uit het verleden geven geen garantie voor deze wedstrijd. Remco van Vaalen was verhinderd dus ook onze bordbezetting diende te worden aangepast. Achteraf was dit waarschijnlijk niet nodig geweest, want ook hun eerste bord speler Eduard van Dijk was niet aanwezig.

 

Onze “zwartborden” had ik wat omhoog geschoven met als resultaat dat Freek Schouten met zwart op bord één plaatsnam. Freek speelde rustig en secuur, drukte zijn tegenstander achteruit en pakte onderweg het nodige materiaal . Toen ook de koningsstelling van zijn tegenstander open kwam te staan, was er geen houden meer aan. Een prima overwinning van Freek.

 

   

 

Vier volle punten op een rijtje: v.l.n.r. Marcel Pluymert, Freek Schouten, Arno Slagboom en Joop de Jong

 

Onze topscorer Arjon Severijnen speelde met wit tegen Arjan van der Leij een Franse partij. In de opening leek het met Arjon voorspoedig te gaan, maar in het middenspel, na secuur verdedigen, kwam zwart er toch steeds beter uit. Uiteindelijk verloor Arjon in het eindspel. Derhalve zijn eerste verliespartij.

 

Naomi Snikkers speelde een sterke partij tegen Remco Hylkema die ook vorig jaar van Freek won in een gelijksoortige variant. Naomi hield lang stand in een gelijk opgaande stelling, maar moest zich uiteindelijk gewonnen geven.

 

Jacques Hennekes speelde met wit een opening die lang theorie was. Een onbekende tussenzet betekende een stelling die gelijke kansen bood maar waarbij het moeilijk was een goed plan te vinden. Er werd tot remise besloten.

 

Ikzelf speelde een Franse partij. Stond in de opening moeilijk en gedrongen, maar won een paard tegen een pion. Daarna was het erg moeilijk zoeken om mijn stukken op betere plaatsen te zetten. In de slotaanval van mijn opponent wankelde mijn stelling en dacht ik ten onder te gaan. Ik bood maar eens remise aan toen mijn tegenstander nog maar twee minuten op de klok had. Dit werd geaccepteerd.

 

Over de onderste drie borden kunnen we kort zijn. Ze wonnen alle drie. Marcel Pluymert door vanuit de opening de druk stedds verder op te voeren en stukje bij beetje je tegenstander met snelle zetten achteruit te duwen. Prima overwinning. Arno Slagboom speelde de Leeuw. Kwam iets later op stoom, maar als het dan ook eenmaal loopt is de leeuw niet meer te temmen. Joop de Jong speelde  op bord acht en toen ik kwam kijken stond Joop zelfs voor in tijd. Dat is ook niet altijd zo, dus ik had hier meteen een goed gevoel over. De c-lijn lag open voor Joop. De pion op f7 werd onder vuur genomen via de zevende rij. Joop won materiaal en de partij.

 

Al met al een prima schaakavond en ik moet zeggen dat we in no-time met 3½- 1½ voorstonden. Dat speelt ook wel lekker op de andere borden.  Na drie ronden doen we in ieder geval goed mee in de promotieklasse. Op 10 december spelen wetegen Shah Mata. De individuele resultaten van de wedstrijd tegen Messemaker 1847 2 staan hieronder op een rijtje:

 

Ronde 3

   De Willige Dame 1       1939 - Messemaker 1847 2       1922 5  - 3
1. Freek Schouten          2052 - Henk de Kleijnen        1826 1  - 0
2. Arjon Severijnen        2124 - Arjan van der Leij      1974 0  - 1
3. Naomi Snikkers          1884 - Remco Hylkema           1990 0  - 1
4. Jacques Hennekes        1927 - Wim Hennink             1919 ½  - ½
5. Hans Nunnikhoven        1908 - Arjan Hennink           1993 ½  - ½
6. Marcel Pluymert         1898 - Frans Bottenberg        2042 1  - 0
7. Arno Slagboom           1780 - Wouter Schonwetter      1843 1  - 0
8. Joop de Jong            1941 - Kees Vermijn            1786 1  - 0

Terug naar boven

Hans Nunnikhoven

  

De Willige Dame 2 verliest met kracht van jeugdig Sliedrecht 3

 

Het jonge, jeugdige Sliedrecht 3, heeft na een gezellige schaakavond bij De Willige Dame 2 de twee matchpunten meegenomen uit poffertjessalon Visser. De Willige Dame was vorig seizoen net niet gedegradeerd. Sliedrecht 3 was met veertien uit zeven en veel bordpunten gepromoveerd uit de derde klasse.

 

 

“De Drie Musketiers” van Sliedrecht 3.

 V.l.n.r. Adrian Mensing, Jorik Klein en Andrew Mensing.

 

Op de speelavond  leek er even een moment te zijn, dat één matchpunt in Dordrecht zou blijven. Ook Sliedrecht-voorzitter Jerry van Rekom, die even een rondje langs de borden liep, nam dat waar. Over de gehele avond genomen, maakte het talentvolle Sliedrecht 3 zeker duidelijk niet voor niets met 4-4 begonnen te zijn in eigen huis tegen Overschie 2. Kortom: DWD 2 staat nog op de laagste plaats in de competitie en heeft nu nog vijf kansen om twee of drie teams onder zich te krijgen. Johan Went van de teamcommissie  geeft alvast het goede voorbeeld: Hij heeft 2 uit 2. Johan Went: Honderd Procent! De rest van het team heeft  de andere drie bordpunten in veertien wedstrijden verdiend. Op 22 november uit kunnen we de lessen omzetten in resultaat.

 

Vooraf stond Cor Paans namens De Willige Dame stil bij het overlijden van Hans Dubbeldam van Sliedrecht, die hij ook eens in een genoegelijke sfeer had getroffen tijdens een partij in Sliedrecht voor de viertallencompetitie. Hij deelde in Visser zijn herinneringen mee in zeker ook een gezellige ontmoeting na de partij. Daarop werd staande een minuut stilte in acht genomen.

 

  

 

De twee winnaars van De Willige Dame 2 versus Sliedrecht 3: Links: Willem Weerdesteijn. Rechts: Johan Went

 

Eén speler van Sliedrecht 3 kreeg in Visser een andere, lees zijn eigen ruimte aangeboden. Peter Vis speelde in de hoek tegen Willige Damepraeses Cor Paans. De plek waar Peter ook heel veel partijen had meegespeeld in de lunchschaakcompetitie. Peter waardeerde dat. Zijn teamcaptain Leo Koppelaar, die altijd in is voor een stemgevende bijdrage aan de gezelligheid, zette direct zijn puntjes op de i: ”Met mij is niet overlegd. Ik ben tegen!” Leo is dan ook duidelijk, na zijn arbeidzaam leven als drogist, aan zijn derde jeugd begonnen. Jerry merkte ook niet zomaar na afloop op: ”Prachtig resultaat dus in de strijd tegen degradatie?! Of heeft teamleider Leo stoute plannen?” In elk geval: Peter Vis bleef zitten waar hij wilde zitten, leek even een winnende stelling uit handen te geven tegen Cor Paans, maar genoot uiteindelijk van de eerste winstpartij van de avond.

 

Jerry van Rekom had al snel na de winst van Sliedrecht 3 zijn gelukwensen klaar: “Gefeliciteerd met de mooie overwinning op DWD 2. Hans Berrevoets zei het perfect: “Als Peter Vis pas op bord zeven zit, dan zijn jullie wel erg sterk!” En zo was het.

 

Jerry begon de terugblik met een reactie op de partij van zijn nummer drie in het klassement van de strijd om het kampioenschap van Sliedrecht: Andrew Mensing. “Andrew speelde Hans Berrevoets van het bord, sloeg volgens mij onterecht op a6 en kwam in problemen, maar dan is hij op zijn sterkst. Mooie remise.”  Reactie van Hans: “Andrew had duidelijk het initiatief en ik moest keepen. Hij  raakte dat initiatief kwijt door voor pionwinst te gaan.”

 

Johan Went toonde de kracht, die De Willige Dame de komende wedstrijden nodig heeft en bleef in tijdnood voldoende koelbloedig. Jerry van Rekom: “Adrian Mensing leek me in de opening goed te staan. Johan Went knokte sterk terug en dan gaat Adrian in de denktank, iets te lang waarschijnlijk. Jammer.” Hans: “Johan toonde echt kracht.”

 

 

  

 

Hans Berrevoets (links) en Han van Gorkom zorgden in hun partijen elk voor een half punt

 

Over de partij van Henk Prins, de Sliedrechtse penningmeester: “Henk worstelde en kwam boven. Nu eens niet gewonnen staan en dan alsnog verliezen. Nu leek Pieter Sandijck een pion te winnen, maar Henk slaat dan weer eens toe”, aldus Jerry. Hans B: “Ik zag kansen bij Pieter, maar volgens Henk was alles onder controle”.

 

Betreffende Joost Stoker: “Leek goed te staan tegen kunstenaar Paul de Roos van DWD, die zijn arbeid omzette in pionwinst, maar Joost knokte zich terug en won!”  Hans: “Ik vond dat Paul het goed deed en zeker kansen had, maar uiteindelijk te weinig tijd”.

 

Jerry van Rekom: “Kees van der Does speelde zijn tegenstander Wim de Graaf zoek, ging kwaliteitswinst uit de weg (?), offerde zelf een kwaliteit (onnodig?) en won uiteindelijk toch fraai! Tijd voor een analyse.” Hans: “Ik heb meer mogelijkheden voor Wim gezien”.

 

Jerry over Martijn Stoker tegen Willem Weerdesteijn: “Martijn zat al vroeg in de denktank, kreeg een aanval over zich heen, verdedigde zich prima met f5 en Kf7, maar speelde toen e5? in plaats van d4. Verloor vervolgens vrij kansloos of heeft hij nog wat gemist?”  Hans: “Een partij van onze Willem waarvan ik heb genoten.”

 

Peter Vis versus Cor Paans: “Speelde een perfecte pot tegen Cor en Peters concentratie was optimaal. Tja, dan is Cor kansloos!” Hans: “Cor was wederom een goede gastheer.”

 

Jorik Klein contra Han van Gorkom: “Jorik speelde weer eens in de achteruitschaakmodus tegen Han, kwam slechter te staan, tegenstander mist mokerslag en Jorik knokt zich naar een prima remise! Hulde”, aldus Jerry. Hans: “Klopt. Han kon het punt pakken, maar liet Jorik nog ontsnappen.”

 

De woordvoerder van Sliedrecht sloot zijn waarnemingen op de volgende wijze af: “Jerry, een trotse president.”

 

Hans van de teamcommissie DWD 2: “We hebben op vrijdagavond 22 november uit tegen Overschie 2 nieuwe kansen. We hebben in de tweede ronde onze kracht herwonnen, maar nog net niet in een matchpunt omgezet.”

 

De individuele resultaten hieronder op een rijtje:

 

Ronde 2

   De Willige Dame 2   - Sliedrecht 3      3-5

1. Hans Berrevoets     - Andrew Mensing    ½-½

2. Johan Went          - Adrian Mensing    1-0

3. Pieter Sandijck     - Henk Prins        0-1

4. Paul de Roos        - Joost Stoker      0-1

5. Wim de Graaf        - Kees van der Does 0-1

6. Willem Weerdesteijn - Martijn Stoker    1-0

7. Cor Paans           - Peter Vis         0-1

8. Han van Gorkom      - Jorik Klein       ½-½

 

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Jerry van Rekom. Foto’s: Tom van Bokhoven. Fatsoenering: Willem Platje

  

Eerste team De Willige Dame remiseert met Spijkenisse 2

 

Het eerste team van De Willige Dame is er op het nippertje niet in geslaagd de tweede overwinning van het seizoen te behalen in de tweede speelronde in de promotieklasse. Te oordelen naar de vrolijke opluchting op het gezicht van Spijkenisse-wedstrijdleider Simon van der Beek na afloop van de laatste partij was men gaandeweg de wedstrijd niet zo gerust op een goede afloop geweest. Hier volgt het wedstrijdverslag van teamcaptain Hans Nunnikhoven:

 

Op 18 oktober jl. speelden we onze eerste uitwedstrijd van het seizoen tegen Spijkenisse 2.  Aangezien er richting Spijkenisse nogal gewerkt wordt aan de weg was het een hele tour om op tijd te komen. Onze auto uit Bergen op Zoom kwam ook een kwartier te laat. Freek Schouten en Arjon Severijnen namen als laatsten plaats achter de borden en zo begonnen we aan een spannende match.

 

Voor het begin van de competitie had ik twee ploegen erg hoog aangeslagen. Spijkenisse en Messemaker 1847 leken mij op voorhand de sterkste ploegen. Dus dit was onze eerste uitdaging. Vooraf zou ik als teamleider blij zijn met een punt, maar achteraf nog veel meer.

 

Remco van Vaalen op bord één en Joop de Jong op bord acht waren als eersten klaar. Beide partijen werden remise en wat ik ervan mee heb gekregen is dat het  evenwicht in beide partijen nooit echt veranderde. Het moest dus gebeuren op de middelste borden.

 

          

 

Arjon Severijnen en Naomi Snikkers haalden beiden de volle buit binnen tegen Spijkenisse 2

 

Om de spanning wat op te laten lopen gaf ik alvast op. Nee, ik kwam redelijk te staan in mijn partij. Had beter de kwaliteit kunnen nemen, maar dacht dit een paar zetten te kunnen uitstellen. En zoals het spreekwoord luidt van uitstel komt afstel. De kwaliteitswinst zag ik nooit meer terug en ik zag ook nog een ver opgerukte pionzet over het hoofd. Dus we stonden snel een punt achter. Tijd dus om eens rustig naar het team te kijken, samen met Remco.

 

Arjon won zijn partij door positioneel steeds beter te komen staan en stukwinst waardoor we weer gelijk kwamen, gevolgd door een goede overwinning van Naomi Snikkers. Haar twee torens waren veel sterker dan de dame van de tegenstander in combinatie met meer pionnen. En zo stonden we ineens voor, met nog een aantal partijen te gaan, die zeker niet slechter stonden. Arno Slagboom kwam remise overeen in gelijkwaardige stelling en ook Freek speelde secuur door en won zelfs in het eindspel nog een pion. Maar het zou teveel van het goede zijn als Freek dit nog had gewonnen.

 

Tot slot was Johan Went bezig in een loopgravenoorlog. En afgezien van een pion minder was het moeilijk om hier een oordeel over te vellen. Zijn tegenstander moest winnen om op 4 - 4 uit te komen, dus er werd hevig gevluggerd. Leuk voor het publiek. Johan zijn tegenstander was net iets handiger in het eindspel en won zo de partij. 4 - 4 derhalve en dus tevredenheid bij beide teams.

 

De individuele resultaten op een rijtje in onderstaande tabel:

 

Ronde 2
   Spijkenisse 2           1920 - De Willige Dame 1       1944 4  - 4
1. Ricardo Klepke          2007 - Remco Daniel van Vaalen 2127 ½  - ½
2. Rick van der Pluijm     1935 - Arjon Severijnen        2124 0  - 1
3. Ruud van der Beek       2001 - Freek Schouten          2052 ½  - ½
4. Daniel Zevenhuizen      1895 - Hans Nunnikhoven        1908 1  - 0
5. Paul de Freytas         1960 - Johan Went              1732 1  - 0
6. Rob Kalkman             1801 - Naomi Snikkers          1884 0  - 1
7. Serge Deceuninck        1932 - Arno Slagboom           1780 ½  - ½
8. Erik in 't Groen        1831 - Joop de Jong            1941 ½  - ½

 

Voor de stand in de promotieklasse klikt u hier.

Terug naar boven

Hans Nunnikhoven & Wim Platje

  

Viertal van De Willige Dame revancheert zich in Spijkenisse: 1½ - 2½

 

Het derde team van De Willige Dame, het zogenaamde Viertal B, had nog een appeltje te schillen met één der viertallen van Spijkenisse. Het vorige seizoen werd daar namelijk verloren. Captain Piet Schuller, Anne Meeldijk, Fons Claessen en Willem Platje togen derhalve belust op revanche naar Spijkenisse. De Tom-Tom deed zijn werk naar behoren en de wandeling van de parkeerplaats naar de speelzaal ging na slechts één verkeerde afslag voorspoedig. Het eerste team van De Willige Dame speelde dezelfde avond tegen Spijkenisse 2 in de promotieklasse, maar van hun ontbrak nog ieder spoor. Net op  tijd arriveerden ze na een stukje sightseeing in donker Spike-City. Wedstrijdleider Simon van der Beek heette beide teams welkom en na de gebruikelijke uitleg over reglementen, notatieplicht en mobiele telefoons werden de klokken in werking gesteld.

 

Wat het viertal betreft: Na een uur spelen was er nog weinig tekening in de strijd. Fons stond een gezonde pion voor. Anne was aan de overgang van het middenspel naar het eindspel begonnen en stond ook een pion voor. Bij Piet stond zo’n beetje alles nog op het bord en bij Wim waren in rap tempo de dames, een stel paarden, een paar lopers en twee pionnen van het bord. Wel werd Wim (foto links) in het defensief gedrongen na een ietwat povere behandeling van de Schotse opening. Dat resulteerde in een achtergebleven pion op d6, waarop de witte pijlen werden gericht.

 

Anne had in Mane Reljic een taaie tegenstander. In het eindspel had Anne een pion meer, ondersteund door zijn loper. Drie pionnen van beiden op de koningsvleugel waren ineengeschoven. Beide spelers hadden een toren. De tegenstander van Anne zat hem echter danig dwars met zijn paard. Fons had inmiddels een verkeerde afruil gekozen en was een stuk achter gekomen. Wim had zich ten koste van een half uur meer bedenktijd dan tegenstander Wim den Haan onder de lichte druk uitgeworsteld. Piet kwam langzamerhand steeds beter te staan.

 

Vervolgens ging het ineens snel. Anne ging zijn randpion laten promoveren, maar zijn tegenstander kwam eerder aan de overzijde. Wat deze niet had gezien, was dat Anne met schaak ging promoveren. Helaas was het niet genoeg voor de winst, die er, zo bleek na afloop, wellicht wel in gezeten had. Fons moest echter, ondanks zijn pogingen het spel te compliceren zijn partij tegen Jan Majoor opgeven en zo keken we tegen een achterstand van 1½ - ½ aan.

 

Willem was ondertussen met 36 minuten minder op de klok aan een zenuwslopend eindspel begonnen met ieder vijf pionnen en een toren. Wit had een pionnenoverwicht op de koningsvleugel, maar de pion op d6, die daar op de negende zet in arren moede was neergezet begon alle tekenen van een vrij-pion te vertonen. Toen maakte de Spijkenissespeler een grote fout. Hij dacht waarschijnlijk winst te zien, bood zijn toren ter ruil aan en Wim sloeg onverbiddelijk toe. Ook bij foutloos tegenspel was de resulterende stelling technisch volkomen gewonnen. Willem haalde de buit bekwaam binnen, want de volgende negen zetten waren stuk voor stuk, volgens de computer, foutloze krachtzetten. Op zet 39 (maar liefst dertig zetten later!) werd pion d6 omgedoopt tot pion d5, d4, d3 en na nog een misrekening van wit zelfs d2. Tegenspel met een pion op de h-lijn baatte niet meer, promotie was onontkoombaar. En dus, met nog 04:37 op Willems klok werd de stand gelijk getrokken: 1½ - 1½.

 

Wat heeft Piet (foto rechts) ons vervolgens een serie hartkloppingen bezorgd! De partij werd knotsgek. Piet verspeelde een stuk, won daarna de dame en verkreeg een compleet gewonnen stelling. Kon simpel na een schaakje nog een loper winnen, maar liet dat na. Speelde een zet te laat het goede idee. (Aan de wal staan de beste stuurlui, maar doe het allemaal maar eens onder hoogspanning!) Liet zijn tegenstander nog wat torenschaaks toe en verbruikte tijd als water. Piet leek even volkomen de draad kwijt. Gelukkig had hij ruim meer bedenktijd dan zijn tegenstander. Uiteindelijk zag hij dan toch een keurig matnet opdoemen en hielpen zelfs drie zetten van tegenstander Fred van den Broeck binnen één seconde de Spijkenisser niet meer. Resoluut plaatste Piet uiteindelijk zijn dame op de h-lijn. Mat! Revanche en 1½ - 2½ voor ons!

 

Dat we met groot plezier onze wederwaardigheden van deze avond met elkaar deelden en er op zoek naar de auto wel vrij lang over deden om de parkeerplaats terug te vinden. Dat we een heel stuk terug naar het beginpunt, de speellocatie, moesten om het opnieuw te proberen. Dat Willem bij thuiskomst in Dordrecht er meer dan een volle minuut over deed om zijn autogordel los te krijgen. (Tijd zat! Het was toch al half één!) Wel beste lezer: Dat alles droeg alleen maar bij tot het vergenoegde gevoel, dat we van deze gedenkwaardige overwinning overhielden.

 

De individuele uitslagen op een rijtje in het tabelletje hieronder. De stand vindt u helemaal onderaan deze pagina.

 

Ronde 2
    Spijkenisse         1396 - De Willige Dame     1380 1½ - 2½
1. Mane Reljic         1495 - Anne Meeldijk       1553 ½  - ½
2. Jan Majoor          1396 - Fons Claessen       1441 1  - 0
3. Fred van den Broeck 1324 - Piet Schuller       1319 0  - 1
4. Wim den Haan        1370 - Willem Platje       1205 0  - 1

Terug naar boven

Redactie website De Willige Dame

  

Tweede team De Willige Dame krijgt klop met 6 – 2 van Spijkenisse 3

 

Team twee van De Willige Dame is er niet in geslaagd potten te breken in Spijkenisse. Integendeel, het werd een kansloze 6–2 nederlaag.

 

De Willige Dame 2 heeft tegen het sterke Spijkenisse 3 geen uitzicht gehad op twee matchpunten. Op papier heeft DWD 2, gezien de ervaring achter de borden, tegen elke tegenstander kansen. De gemiddelde leeftijd van het team is wel weer opgelopen en dat kan ook de zwakte zijn in het laatste uur.

 

Johan Went (foto) en Pieter Sandijck waren aan onze zijde de spelers, die alle lof verdienen. Johan wist op een prachtige wijze binnen achttien zetten zijn tegenstander mat te zetten. Het spel was een lust voor het oog. Pieter manoeuvreerde naar een winnend pionneneindspel en speelde volgens uw waarnemer bekwaam naar dit voordeel toe.

 

De andere spelers verloren snel of aan het eind. Kopman Berrevoets stond beter, maar wist dit in tijdnood van zijn tegenstander niet te verzilveren. Hij liet zich meeslepen in het tempo en moest na afloop door de teamcaptain zowel vermanend als troostend worden toegesproken. Hierdoor ging er één auto terug naar Dordrecht vanaf het Kees de Groenplein in Spijkenisse met twee puntenmakers aan boord en moest er één bemanning de zware last dragen met nullen door de nacht te moeten gaan

 

Op maandag 28 oktober zijn er voor het uitgeruste team weer nieuwe kansen in eigen huis. We spelen in een vaste formatie en Jaap Mol zal worden gevraagd om de plek in te nemen van Cor Paans, die dan voorzitter zal zijn van het ontvangstcomité in poffertjessalon Visser.

 

De individuele uitslagen hieronder:

 

Ronde 1
   Spijkenisse 3           1657 - De Willige Dame 2       1676 6  - 2
1. Gijsbert Looij          1755 - Hans Berrevoets         1902 1  - 0
2. Joey Brokaar            1765 - Johan Went              1732 0  - 1
3. Steyn de Lange          1674 - Pieter Sandijck         1752 0  - 1
4. Steven de Wilde         1629 - Paul de Roos            1585 1  - 0
5. Werner Hubner           1763 - Wim de Graaf            1703 1  - 0
6. Nick Groeneweg          1627 - Willem Weerdensteijn    1530 1  - 0
7. Michael van der Voorden 1551 - Anne Meeldijk           1553 1  - 0

8. Villa Siu               1494 - Han van Gorkom          1647 1  - 0

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Wim Platje

  

De Willige Dame 1 verslaat RSR Ivoren Toren 3 met 5 – 3 in eerste ronde RSB-Promotieklasse

 

Beste schaakvrienden,

 

Op maandag 23 september was het weer zo ver.  Na een vakantieperiode van circa vijf maanden zijn we weer begonnen in de promotieklasse. Het zal dit jaar dringen worden met tien deelnemers, waarvan er vier degraderen. Niet onbelangrijk om dan direct je tanden in de competitie te zetten en goed van start te gaan, wetende dat er vier ploegen na jaren uit de KNSB- competitie afdaalden naar onze promotieklasse.  Het mag duidelijk zijn dat het dit jaar heel spannend gaat worden wie erin blijft en wie degradeert. Na het verhuizen van Pierre Smeets en het emigreren van Jaap Verhoef hebben we twee nieuwe spelers moeten zoeken. Arjon Severijnen en Naomi Snikkers zullen het eerste komen versterken en hoe! Beide wonnen hun partij maar daarover later meer. Belangrijk zal zeker zijn dat we iedere wedstrijd zo compleet mogelijk spelen, omdat een seizoen met negen wedstrijden altijd vraagt om een breed assortiment met invallers. We zullen het zien hoe het gaat lopen.

 

Voor het eerst in jaren waren we als team compleet en kon ik van de zijlijn de borden volgen. Vandaar ook dit ietwat uitgebreidere verslag.

 

Ik zat naast het bord van Arjon Severijnen (foto links) en kon zo een zijvariant van de doorschuif Caro-Kannopening volgen. Zonder ook maar enige vorm van plankenkoorts in een nieuw team zette hij de partij naar zijn hand en overspeelde zo zijn tegenstander.  1-0

 

Jacques Hennekes speelde op bord vijf met zwart een Russische opening. Rocheerde kort en zijn tegenstander lang. Aan beide kanten van het bord werden de pionnen naar voren geschoven voor de aanval. Zijn tegenstander leek iets eerder te komen en offerde een kwaliteit voor een koningsaanval. Jacques verdedigde zich goed en bood remise aan. ½ - ½

 

Remco van Vaalen speelde op bord één met zwart de Franse opening en zijn tegenstander speelde met Paard d2 een variant van de Tarrasch. Alle lichte stukken werden geruild en er bleven alleen 2 torens en een dame over. Toch  weigerde Remco een remise-aanbod en verdubbelde zijn toren in combinatie met zijn dame op de d-lijn, met een gevaarlijke aanval. Zo kwam Remco twee pionnen voor en met secuur spelen werd ook het punt binnengehaald. 1-0

 

Marcel Pluymert op bord vier met wit had het heel de avond lastig. Verloor net na de opening een pion en later een tweede. In het eindspel werd nog wel geprobeerd iets terug te doen, zeker ook gezien het grote tijdsvoordeel, maar na stukverlies werd opgegeven.  0-1.

 

De onderste borden zagen er allemaal goed uit. Geen enkel bord stond verloren, dus hier zouden we onze overwinning veilig moeten stellen.

 

Naomi Snikkers op bord zes met wit speelde Siciliaans en kwam gaande de partij steeds beter te staan. Moest even een plan verzinnen om te winnen, maar na Kh1, Tg1 en het opspelen van de g-pion werd de koning in het nauw gedreven en was mat alleen te voorkomen na dameverlies. 1-0

 

Freek Schouten speelde zijn vertrouwde Koningsindische verdediging. Zijn tegenstander was goed voorbereid en zette een koningsaanval op. Ergens in het middenspel won Freek zelfs de kwaliteit, maar bleef minder staan. Tijd speelt ook altijd bij Freek een grote rol en met een paar minuten op de klok tegenover zijn tegenstander meer dan 20 minuten was er geen redden aan. Derhalve een verliespartij. 0-1

 

Joop de Jong (foto rechts) speelde een voor mij onbekende opening, maar zette zijn stukken steeds actiever. Het duurde tot diep in het middenspel toen er pas een belangrijke pion werd geslagen van de tegenstander. Daarna ging het snel, er werd een tweede pion geslagen en Joop viel rechtstreeks de koning aan. Na diverse schaakjes werd de koning dan ook gevangen. Een prima begin en volgens mij ook een goede partij. 1-0

 

Arno Slagboom tenslotte op bord zeven speelde zijn vertrouwde Leeuw. Rustig aan en goed verdedigen en waar mogelijk eruit komen. In het middenspel kwam ik even kijken en er stonden bij pionnen op d4, e4, f4 en zelfs g5. Ik dacht dat het een kwestie van tijd was, maar Arno’s verdediging stond als een huis. Er werd hier in het eindspel en als allerlaatste tot remise besloten.

 

Op naar de volgende wedstrijd 18 oktober te Spijkenisse!

 

De uitslagen hieronder nog even op een rijtje. Ga voor de stand helemaal naar onderaan deze pagina.

 

Ronde 1

   De Willige Dame 1       1967 - RSR Ivoren Toren 3      1898 5  - 3
1. Remco Daniel van Vaalen 2127 - Leo de Jager            1921 1  - 0
2. Arjon Severijnen        2124 - Herman Keetbaas         1943 1  - 0
3. Freek Schouten          2052 - Alek Dabrowski          1935 0  - 1
4. Marcel Pluymert         1898 - Bob Hoos                1876 0  - 1
5. Jacques Hennekes        1927 - Michael Fung            1924 ½  - ½
6. Naomi Snikkers          1884 - Joop Klijn              1905 1  - 0
7. Arno Slagboom           1780 - Paul Dekker             1899 ½  - ½
8. Joop de Jong            1941 - Mark Beijen             1782 1  - 0

 

(De mening van de tegenstander over deze wedstrijd kunt u lezen op hun website. Voorwaar een opmerkelijk verslag, waar het de de beschrijving van onze speellocatie betreft. Lees: “De Onwillige Dame…” (red.) Zie: http://www.rsrivorentoren.nl/ )

 

Terug naar boven

Hans Nunnikhoven en Willem Platje

  

Viertal van DWD “walst” over Ivoren Toren heen: 3½ - ½

 

Het begin van de RSB-competitie seizoen 2013-2014 bracht het viertal B van RSR Ivoren Toren naar Visser’s Poffertjessalon. Het viertal speelt op maandagavond thuis en ook deze keer speelde het eerste team tegelijkertijd thuis. Dat betekent altijd een sfeervol vol huis. De ruggen werden gekromd, de handen ondersteunden het hoofd en de hersenen kraakten. Het ging in het begin verre van gemakkelijk. Fons Claessen verloor beide paarden en had daar als compensatie slechts een toren voor terug. Hij speelde stug door en toen zijn tegenstander zich behoorlijk verslikte kwam Fons zomaar een stuk en wat pionnen voor en was hij dus als eerste klaar met een vol punt op zak.

 

Anne Meeldijk bouwde heel rustig zijn stelling op. De stellingen schoven in elkaar, maar Anne brak met een pionzet de vijandelijke stelling open en drong met zijn dame binnen, en-passant wat pionnetjes sprokkelend. De tegenstander kon op een gegeven moment een doorgebroken pion niet meer tegenhouden en legde de koning om.

 

 Captain Piet Schuller (foto voorgrond) kende een moeizame avond en keek lang tegen een pion achterstand aan. Dat was achteraf gezien niet nodig geweest… Piet: “Wat mijn partij betreft, mijn tegenstander was zo vriendelijk mij er na afloop op attent te maken dat ik  (op zet 9) een stuk had kunnen winnen. Niet gezien! Ik moet echt wat slagvaardiger worden.”

 Toen in een eindspel met vier torens en dames tenslotte de zware stukken werden geruild bleef er een pionneneindspel over, dat Piet goede kansen op tenminste een gelijk spel  bood. Piets remise-aanbod werd door zijn tegenstander aanvaard, omdat deze het “allemaal ook niet meer zo helder zag”.

 

Ondertussen had Willem Platje (foto achtergrond) de 3-0 al op het bord gebracht. Na een mislukte opening met een strategische fout in het Spaans, moest hij alle zeilen bijzetten om niet in het nadeel te komen. Secuur verdedigend en complicerend daagde hij de tegenstander uit om aan te vallen. Een foute afruil bracht Willems loper op f3, vanwaar twee paarden op de diagonaal werden aangevallen en er dus eentje verloren ging. Het eindspel kostte nog wel wat hoofdbrekens. Om snel orde op zaken te stellen en een gewonnen stand te bereiken, overzag Willem zelfs nog een simpele torenwinst, maar met een loper en twee pionnen achterstand hield zijn opponent het voor gezien.

 

Anders dan de uitslag doet vermoeden, was het zeker geen walk-over, maar natuurlijk wel een prettige seizoenstart.

 

De uitslagen hieronder nog even op een rijtje. Ga voor de stand helemaal naar onderaan deze pagina.

 

Ronde 1

   De Willige Dame  1380 - RSR Ivoren Toren    1339 3½ - ½
1. Anne Meeldijk    1553 - Jeffrey Ouwersloot  1386 1  - 0
2. Fons Claessen    1441 - Angelo Ayala        1363 1  - 0
3. Piet Schuller    1319 - Marius Middendorp   1268 ½  - ½
4. Willem Platje    1205 - Marcel Rosenberg         1  - 0

 

Terug naar boven

Willem Platje

  

Nieuw seizoen De Willige Dame 2 start op vrijdag 4 oktober

 

Het nieuwe seizoen voor het tweede team van De Willige Dame start op vrijdag 4 oktober met de uitwedstrijd tegen het derde team van Spijkenisse. Vergeleken met het vorig seizoen kunnen we helaas niet meer beschikken over Teunis den Rooijen, Teus Slotboom Jr. en Henk van Gemerden. Zij hebben (even) afstand genomen van de schaaksport en wij wensen Teus, Teunis en Henk succes met de andere prioriteiten!

 

Johan Went en Hans Berrevoets zullen op vertrouwde wijze als teamcommissie optreden. Cor Paans is vast bij de selectie gekomen met die kanttekening, dat bij thuiswedstrijden Jaap Mol zal worden geselecteerd en Cor alle nodige werkzaamheden in poffertjessalon Visser zal doen. Op maandag 28 oktober willen we thuis tegen Sliedrecht 3 hiervoor al kiezen. Paul de Roos is ook weer beschikbaar voor ons team en de mensen van het viertal zijn bereid in te vallen.

 

De portrettengalerij van De Willige Dame 2 voor het seizoen 2013 / 2014:

 

         

 

        Hans Berrevoets          Johan Went           Pieter Sandijck         Wim de Graaf

 

         

 

           Cor Paans           Han van Gorkom       Willem Weerdesteijn         Jaap Mol

 

 

                                            Paul de Roos

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Willem Platje

  

De opstelling van het derde team, het Viertal B in het seizoen 2013 - 2014

 

Het viertal van de De Willige Dame – u mag het gerust het derde team noemen – speelt dit seizoen een dubbelrondige competitie in een groep van vijf teams. Dat worden dus acht ongetwijfeld spannende confrontaties. Het viertal speelt zijn thuiswedstrijden op de maandagavond als ook De Willige Dame 1 thuis speelt. Dat zorgt tenminste voor sfeer in de poffertjestent! Het viertal, dat het dit seizoen moet gaan doen bestaat uit:

 

                    

 

                 Anne Meeldijk         Piet Schuller(captain)         Fons Claessen

 

  

 

                       Willem Platje                 Cor Paans is de vaste invalkracht

Terug naar boven

Willem Platje

  

De line-up van het eerste team in het seizoen 2013 - 2014

 

Van captain Hans van Nunnikhoven ontving ik de namen van de acht spelers, die de eer van onze sociëteit in de promotieklasse van de RSB gaan verdedigen in het seizoen 2013 – 2014. De competitie start op 23 september thuis tegen RSR Ivoren Toren 3. De hoogste tijd dus om de namen en de portretten te onthullen!

 

         

 

        Remco van Vaalen      Arjon Severijnen        Freek Schouten         Jacques Hennekes

 

         

 

         Arno Slagboom         Marcel Pluymert         Naomi Snikkers         Joop de Jong

 

 Hans Nunnikhoven (non-playing captain)

Terug naar boven

Hans Nunnikhoven & Willem Platje

  

Zware externe competities voor Willige Dame-teams

 

De Willige Dame 1 werd vorig jaar derde in de hoogste klasse van de RSB, ruim achter de twee teams die naar de KNSB- competitie promoveerden. Het verschil met de ploeg, die als tweede degradeerde uit de promotieklasse was maar één matchpunt! De verschillen zijn klein en met een aantal uit de KNSB-competitie teruggevallen teams, komt er een extra zware, lange competitie aan over negen (!) hordes.

 

Op maandag 23 sept is de eerste ronde in eigen huis tegen RSR Ivoren Toren 3. Dat is een bekende van team 1 en de kampioen van de eerste klasse A. Het speelschema is inmiddels bekend. Dat geldt ook voor ons viertal dat op 23 september ook thuis tegen RSR Ivoren Toren zal beginnen. Anne Meeldijk is vaste basisspeler geworden voor ons viertal. Cor Paans is bij het viertal reserve geworden en draait mee in de poule voor team 2.

 

De tweede selectie had vorig jaar een zwak of ongelukkig of een zwak en ongelukkig seizoen. Met drie matchpunten werd een zwak rapportcijfer gehaald en alleen de Zwarte Pion 1 bleef onder DWD 2 door een beetje bordpunt minder.  Op vrijdag 4 oktober reist DWD 2 naar Spijkenisse 3 toe. Ook een bekende! Vorig seizoen werd die ploeg derde in onze tweede klasse. We verloren met 5-3. We weten dus na één ronde al een beetje hoe het met het tweede staat! We zullen ervoor moeten zorgen niet te degraderen.

Terug naar boven

Hans Berrevoets

  

Standen van de externe competitie van de De Willige Dame-teams

 

De RSB-competitie 2013-2014 voor de De Willige Dameteams. Stand bijgewerkt tot en met einde competitie.

 

RSB-competitie 2013/2014: Promotieklasse

    Promotieklasse     N  Mp Bp  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10
1.  De Willige Dame 1  9  15 43  x  4  5  5  5  3½ 5½ 5½ 5  kampioen
2.  Spijkenisse 2      9  13 42½ 4  x  4½ 3  4½ 6  3  7  6  
3.  Messemaker 1847 2  9  13 42  3  3½ x  5  5  5  4  5  4½ 7
4.  RSR Ivoren Toren 3 9  10 38½ 3  5  3  x  4  3½ 5½ 5  4  
5.  Fianchetto 1       9  10 38½ 3  3½ 3  4  x  5  4  6  4½ 5½
6.  Shah Mata 1        9  10 35  4½ 2  3  4½ 3  x  5  5  3½ 4½
7.  Moerkapelle 1      9  8  35  2½ 5  4  2½ 4  3  x  3  5  6  degradeert
8.  Sliedrecht 2       9  6  30  2½ 1  3  3  2  3  5  x  4½ 6  degradeert
9.  SO Rotterdam 2     9  5  32½ 3  2  3½ 4  3½ 4½ 3  3½ x  degradeert
10. Dordrecht 2        9  0  23  3½ 3½ 1  2½ 2½ 3½ 2  2  2½ x  degradeert

 

RSB-competitie 2013/2014: Klasse 2B

   Klasse 2B         N  Mp Bp  1  2  3  4  5  6  7  8
1. Sliedrecht 3      7  12 35  x  4  4  7  5  5  5  5  kampioen
2. Spijkenisse 3     7  11 38½ 4  x  5½ 6  3½ 7  6  gem. BP 5,50 --> promoveert
3. Overschie 2       7  10 33½ 4  2½ x  4½ 4  7  5½ 6
4. Shah Mata 2       7  7  26  1  2  3½ x  4½ 5  6  4
5. Messemaker 1847 3 7  6  26½ 3  4½ 4  3½ x  4  1½ 6
6. Hoeksche Waard 1  7  5  22½ 3  1  1  3  4  x  6  gem. BP 3,2143 --> degradeert
7. De Willige Dame 2 7  4  23  3  2  2½ 2  6½ 2  x  5  degradeert
8. IJsselmonde 1     7  1  19  3  1½ 2  4  2  3½ 3  x  degradeert
 

RSB-competitie 2013/2014: Viertallen B

   Viertallen B     N  Mp Bp  1  1  2  2  3  3  4  4  5  5
1. Ashtapada        8  12 20½ x  x  3  2  1½ 3  3  2½ 2  Kampioen
2. De Willige Dame  8  9  18  1  2  x  x  2½ 1½ 2½ 3½ 3½ 1½
3. Spijkenisse      8  9  17  2½ 1  1½ 2½ x  x  1½ 2  3½ 2½
4. HZP Schiedam     8  5  13  1  1½ 1½ ½  2½ 2  x  x  2½ 1½
5. RSR Ivoren Toren 8  5  11½ 2  ½  ½  2½ ½  1½ 1½ 2½ x  x

 Terug naar boven

Bron: RSB-Website

   

Meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl