De Willige Dame

 

Kampioenschap

 

Najaarscompetitie 2013

 

 

Uitslagen, standen, verslagen en foto’s

 

 

Op dinsdagavonden in

VISSER’s Poffertjessalon
Groenmarkt 9

Dordrecht

 

 

 

Afzeggen via de absentielijst in Visser of via tel. 078-6137373 tot uiterlijk 20.00 uur op de speeldag.

 

 

 

meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

15-01-2014 Naomi Snikkers is de nieuwe kampioene

08-01-2014 Toppers winnen in kampioenschap DWD

18-12-2013 Topper eindigt in winst Snikkers

11-12-2013 Opmars van ’t Hoff en Uytenhove

04-12-2013 Nieuwe leid(st)er in kampioenschap DWD

17-11-2013 Jacques Hennekes weer aan kop

20-11-2013 Naomi Snikkers neemt de leiding over

13-11-2013 Spanning aan kop Willige Dame neemt toe

06-11-2013 Top drie: Jacques, Joop en Kees

30-10-2013 Met stip: Marcel en Joop stijgen in klassement

16-10-2013 Jacques Hennekes nieuwe leider

09-10-2013 Achtervolgers naderen Kees van ‘t Hoff

02-10-2013 Kees van ’t Hoff blijft winnen

25-09-2013 Kees van ’t Hoff alleen aan de leiding

19-09-2013 Johan Went en Kees van ’t Hoff op 100%

14-09-2013 Zestigste toespraak praeses Cor Paans

08-09-2013 Start van de najaarscompetitie 2013

 

Naomi Snikkers voor de tweede maal kampioene van schaaksociëteit De Willige Dame

 

Ze verloor weliswaar in de laatste ronde van de aftredend kampioen Joop de Jong, maar Naomi Snikkers werd de terechte kampioene van schaaksociëteit De Willige Dame. Ze sloot de competitie af met acht overwinningen, vier remises en slechts één verliespartij. Naaste belager Jacques Hennekes kon weliswaar precies dezelfde resultaten overleggen, won in de laatste ronde van Hans Berrevoets, naderde tot op 8,2 punten, maar dat was net niet genoeg. Het onderlinge resultaat was in het voordeel van Naomi, die in de veertiende ronde van Jacques won. Het zilver derhalve voor Jacques, terwijl Joop de najaarscompetitie als derde afsloot.

 

 

Naomi Snikkers is de nieuwe kampioene van schaaksociëteit De Willige Dame.

 

 

Het rondeverslag van Hans Berrevoets en Wim Platje:

 

De computer bepaalde uiteindelijk dat Naomi Snikkers voor de tweede keer schaakkampioen is geworden van De Willige Dame. Jacques Hennekes (tweede) en Joop de Jong (derde) kwamen ook op het erepodium terecht. De rekenmeesters zagen voor het ingaan van de slotronde al, dat de voorsprong van Naomi te groot was om nog achterhaald te kunnen worden. Maar je weet nooit …

 

Titelverdediger Joop de Jong versloeg Naomi wel in een lang gevecht als om duidelijk te maken dat zijn troonsafstand maar voor één competitie is.  Naomi wist, net als vorige week extern, de strijd lang gaande te houden. Jacques Hennekes kreeg initiatief in het eindspel tegen Hans Berrevoets, die eerst nog redelijk terug kwam in de strijd, maar uiteindelijk toch moest toezien dat hij langzamerhand toch kansloos verloren kwam te staan. Hierdoor schoof Jacques in punten dichter in het klassement naar Naomi toe, maar over de gehele competitie gerekend was het niet genoeg.

 

Wim de Graaf zag een matcombinatie in zijn partij tegen Piet Schuller, maar Piet vond een weerlegging. Helaas bleek dat niet voldoende, want daarna werd het alsnog onafwendbaar mat. Wim Platje had een zware avond tegen Pearl Uyttenhove en moest secuur verdedigen. Toen hij zich ontworsteld had aan alle dreigingen kwam hij zelfs beter te staan, maar met het oog op de krappe tijd besloot hij een remisevoorstel te doen, dat door Pearl in dank werd aanvaard

 

Volgende week dinsdag zal voorzitter Cor Paans de huldiging voor zijn rekening nemen vanaf 20 uur waarna er een avond snelschaken is voor clubspelers en huisschakers. In elk geval wordt er een eregroep gemaakt rond Fer Snikkers, die als vader van de tweevoudig kampioen heeft aangekondigd te kijken of hij een avond zal meespelen. Er zijn nog enkele schakers van buiten, die op 21 januari een avondje Willige Dame willen meemaken. Speciale woorden verdient aanstaande dinsdag ook Kees van ’t Hoff, die in deze competitie knap vierde is geworden. Hij was vanwege zijn vierkamp in Wijk aan Zee bij deze slotronde niet aanwezig, maar op de clubavond werd zijn goede start in de duinen uiteraard besproken.

 

Partijen in Ronde 16 - 14-1-2014.

----------------------------------------------------

1 Naomi Snikkers        -  Joop de Jong          0-1

2 Hans Berrevoets       -  Jacques Hennekes      0-1

3 Teus Slotboom, Sr     -  Hans Nunnikhoven      0-1

4 Cor Paans             -  Johan Went            0-1

5 Wim Platje            -  Pearl Uyttenhove      ½-½

6 Wim de Graaf          -  Piet Schuller         1-0

7 Anne Meeldijk         -  Gijs van der Willigen 1-0

 

De ranglijst na de zestiende en laatste ronde is hier te vinden: Sevillarapport (Klik op: Normal ranking)

 

Op dinsdag 21 januari wordt er zoals eerder gezegd een snelschaakavond over zeven ronden georganiseerd, waarna er op de 28ste januari begonnen wordt aan de voorjaarscompetitie van 2014.

Terug naar boven 

Felicitaties met het behaalde kampioenschap voor Naomi: Wim Platje, Hans Berrevoets & Tom van Bokhoven

 

Naomi Snikkers of Jacques Hennekes de nieuwe clubkampioen

 

Achttien spelers dus negen partijen. Een door de feestdagen vermoeide Jaap Mol, die niet hoefde te spelen vanwege een oneven aantal deelnemers. Hartelijke uitwisseling van de beste wensen voor het nieuwe jaar. Een toespraakje van de voorzitter, waarin hij een ieder vooral een goede gezondheid toewenste. Slechts één remise. Winst voor de topppers Naomi Snikkers, Jacques Hennekes en Joop de Jong. Ziedaar een indruk en de oogst van de voorlaatste ronde om het najaarskampioenschap 2013 van De Willige Dame.

 

Met nog één wedstrijd te gaan kunnen alleen Naomi Snikkers en Jacques Hennekes nog kans maken om clubkampioen te worden. Naomi heeft overigens een behoorlijke voorsprong van zo’n 100 punten, dus Jacques zal in ieder geval de slotronde moeten winnen om haar mogelijk net te achterhalen. Zo liggen de kaarten na 15 van de 16 ronden in de najaarscompetitie. Titelhouder Joop de Jong, derde, en Kees van ’t Hoff, vierde, hebben nog wel zicht op een plek op het erepodium. Pieter Sandijck is overigens op zes de eerste tweede teamspeler geworden in de top tien.

 

Naomi Snikkers moest in ronde 15 spelen tegen Kees van ’t Hoff, die in deze competitie een sterke indruk heeft achtergelaten. In het middenspel kreeg hij het moeilijk. Naomi wist de weg naar winst en merkte nog op al vanaf haar zevende jaar tegen Kees te spelen. Volgens kenners staat dus binnenkort de derde lustrumpartij op het programma. Marcel Pluymert speelde snel, te snel naar later bleek, tegen Jacques Hennekes en verloor derhalve ook snel. Joop de Jong had een lang gevecht van ergens in de zestig zetten tegen Hans Berrevoets, waarin Joop toch aan het langste eind trok.

 

 

             

 

Drie winnaars uit de vijftiende ronde. Vlnr: Pieter Sandijck, Tabitha Snikkers en Wim Platje

 

De enige remise viel te noteren bij Cor Paans en Piet Schuller. Cor had enig initiatief, maar Piet deed de juiste kleine verdedigende pionzetjes, die de remise binnen handbereik brachten. Op voorstel van praeses Cor werd de enige vrede van de avond getekend. Johan Went zag zijn inspanningen tegen Wim de Graaf in het verre eindspel beloond. Zijn vrijpionnen waren na een lange zit niet meer tegen te houden. Dat was ook het geval na 52 zetten bij Wim Platje, die Willem Weerdesteijn na jaren weer eens aan het bord ontmoette. Willem W. was op zet 19 niet bij de les, wat hem in de Franse Rubinsteinvariant een vol stuk kostte. Die klap kwam hij niet meer te boven, temeer omdat een foutieve combinatie later in de partij nog een stuk kostte. Willem P. neutraliseerde elke kans op een tegenaanval bekwaam, dwong dameruil af en incasseerde om half twaalf uiteindelijk het punt. Hij heeft nog een kans om in de top-tien te eindigen.

 

Vlotte zeges vielen te noteren bij Anne Meeldijk tegen Koos van Dalen en bij Tabitha Snikkers tegen Nick Kimenai. Pearl Uyttenhove moest in Pieter Sandijck deze avond zijn meerdere erkennen.

 

De uitslagen van de vijftiende ronde van het najaarskampioenschap:

 

Partijen in Ronde 15 - 7-1-2014.

---------------------------------------------------

1 Kees van't Hoff       -  Naomi Snikkers       0-1

2 Marcel Pluymert       -  Jacques Hennekes     0-1

3 Joop de Jong          -  Hans Berrevoets      1-0

4 Pieter Sandijck       -  Pearl Uyttenhove     1-0

5 Johan Went            -  Wim de Graaf         1-0

6 Wim Platje            -  Willem Weerdesteijn  1-0

7 Piet Schuller         -  Cor Paans            ½-½

8 Nick Kimenai          -  Tabitha Snikkers     0-1

9 Koos van Dalen        -  Anne Meeldijk        0-1

 

De ranglijst na de vijftiende ronde is hier te vinden: Sevillarapport (Klik op: Normal ranking)

 

Op 14 januari is er de slotronde. Een week daarna is er een toernooi over zeven ronden ook bedoeld als een gezellige avond om thuisschakers met De Willige Dame te laten kennis maken. Op 28 januari komt de eerste ronde op het bord te hangen van de voorjaarscompetitie 2014.

Terug naar boven 

Hans Berrevoets & Wim Platje

 

Naomi Snikkers stap dichter bij de titel na winst op Jacques Hennekes

 

Drie verrassende uitslagen in de veertiende en voor-voorlaatste ronde in het najaarskampioenschap 2013 van de Willige Dame. Jacques Hennekes verloor van Naomi Snikkers, die nu wel heel dicht bij haar tweede kampioenschap komt. Kees van’t Hoff versloeg tot zijn eigen verbazing Joop de Jong voor de tweede maal deze competitie. Teus Slotboom Sr (foto) profiteerde van een fout  van Johan Went en klom daardoor naar de alleszins verdienstelijke achtste plaats op de ranglijst.

 

Dit waren opvallende uitslagen op de laatste interne avond in het jaar 2013. Voorzitter Cor Paans wenste nog wel het tweede team succes, dat donderdag afreist naar Numansdorp. Op dinsdag 7 en dinsdag 14 januari komen de schakers nog twee ronden in actie. Op dinsdag 21 januari is er een open avond met de prijsuitreiking en snelschaken volgens het lunchschaakmodel. Vanaf 28 januari is het nieuwe kansen, nieuwe prijzen in de voorjaarscompetitie 2014.

 

Naomi Snikkers gaat met de familie in elk geval goed gestemd vakantie vieren. Jacques speelde scherp. Hij was optimistisch in de wandelgangen. De druk nam toe op de stelling van Naomi, die niet kon rokeren, maar toen zij net zo scherp ging tegenspelen, kwam onverwachts het punt naar haar toe. Dat het een scherpe partij van twee kanten was, werd door de twee spelers ook bevestigd. Naomi Snikkers (21) heeft dus een goede kans om voor de tweede keer kampioen van De Willige Dame te worden. Titelhouder Joop de Jong raakt langzaam uit het zicht van de kopplaats, want hij bezorgde Kees van ’t Hoff uiteindelijk een prettige avond. Een loperzet van Joop scheen een toren van Kees op te sluiten, maar werd wonderlijk genoeg de inleiding tot de ondergang. Joop was kort in zijn commentaar: “Het staat 2-0 voor je”.  Kees van ’t Hoff zou hierop reageren in de stijl van: ”Het is een ongekende weelde”. Toch blijft het opvallend dat de koploper van de eerste helft van de competitie nog steeds mee doet om de ereplaatsen. Ook bij Zwijndrecht laat Kees zich goed van voren zien. Teus Slotboom Sr. draait daar ook goed mee en hij verraste in de veertiende ronde zelfs Johan Went. Hierdoor heeft Teus een goede kans om in de top 10 te blijven. Pearl Uyttenhove doet als debutant mee en doet vooral ervaring op. Hij liep tegen Hans Berrevoets tegen zijn eerste nederlaag op. Pearl wist er toch een boeiende partij van te maken. Zijn sterke pionnencentrum was lange tijd een obstakel voor de loper, die Hans tegen de prijs van een pion had afgepakt.

 

Koos van  Dalen verloor een genoeglijke partij van Tabitha en Piet Schuller won gezellig van Kees Klok. De goede stemming hoort overigens bij de club en niet alleen bij het slot van het jaar. Pieter Sandijck had weinig moeite met Willem Weerdesteijn, die een toren cadeau deed, maar misschien spaarden de spelers hun energie voor de laatste externe partij dit jaar van aanstaande donderdag.

 

Wim Platje kwam met zwart wel een pion voor tegen Cor Paans, maar aanvaardde in een koningsindisch-driepionnenspel na 23 zetten het remisevoorstel van Cor. Het zou gezien het beeld van de stelling een heel lange worsteling hebben kunnen worden. Iets waar beide spelers vanavond kennelijk even geen trek in hadden.

 

De uitslagen van de veertiende ronde van het najaarskampioenschap:

 

Partijen in Ronde 14 - 17-12-2013.

---------------------------------------------------

1 Jacques Hennekes      -  Naomi Snikkers       0-1

2 Joop de Jong          -  Kees van't Hoff      0-1

3 Pearl Uytenhove       -  Hans Berrevoets      0-1

4 Johan Went            -  Teus Slotboom, Sr    0-1

5 Willem Weerdesteijn   -  Pieter Sandijck      0-1

6 Cor Paans             -  Wim Platje           ½-½

7 Piet Schuller         -  Kees Klok            1-0

8 Tabitha Snikkers      -  Koos van Dalen       1-0

 

De ranglijst na de veertiende ronde is hier te vinden: Sevillarapport (Klik op: Normal ranking)

Terug naar boven 

Hans Berrevoets & Wim Platje

 

Opmars Kees van ’t Hoff en Pearl Uitenhove

 

Met nog drie ronden voor de boeg, waarvan nog  één in 2013, maken de spelers zich op voor de verdeling van de toptien- plaatsen. In de eerste ronde van de zogeheten play-offs moest het eerste team de zware (uit) wedstrijd spelen tegen Shah Mata 1. De top van de ranglijst was derhalve niet op de club aanwezig.

 

Hierdoor klom Kees van ’t Hoff (foto) weer in het klassement en staat hij op vier. Een week was in kleine kringen de wedstrijd Van ’t Hoff – Johan Went als belangrijkste affiche van de avond voorgesproken. De partij zelf oogde vernieuwend, maar uiteindelijk ging een geheel garnizoen vrije pionnen van Kees over de damevleugel aan een opmars beginnen met steun van paardenvolk. Dat werd Johan te machtig.

 

Pearl Uytenhove, die als debutant inspeelt, blijft het goed doen.Hij staat inmiddels op acht. Zijn tegenstander Cor Paans gaf na afloop aan de pers het volgende commentaar: ,,Dacht ik dat ik de pot redelijk in de zak had, geef ik een uitermate belangrijke pion weg. Oei dat deed zeer..

 

Met nog drie wedstrijden voor de boeg zijn Naomi Snikkers, Jacques Hennekes, Joop de Jong, Kees van ’t Hoff en Marcel Pluymert de mensen met zicht op de top-drieplaatsen. Hans Nunnikhoven (6) en Hans Berrevoets (7), die pas in verre eindspel Teus Slotboom sr. met moeite versloeg, kijken op afstand toe.

 

Alle uitslagen van de dertiende ronde:

 

Partijen in Ronde 13 - 10-12-2013.

---------------------------------------------------

1 Kees van't Hoff       -  Johan Went           1-0

2 Wim de Graaf          -  Pieter Sandijck      ½-½

3 Cor Paans             -  Pearl Uytenhove      0-1

4 Nick Kimenai          -  Willem Weerdesteijn  0-1

5 Kees Klok             -  Paul de Roos         ½-½

6 Anne Meeldijk         -  Piet Schuller        ½-½

7 Hans Berrevoets       -  Teus Slotboom, Sr    1-0

 

De ranglijst na de dertiende ronde is hier te vinden: Sevillarapport

Terug naar boven 

Hans Berrevoets

 

Weer een dame aan kop bij De Willige Dame

 

Naomi Snikkers staat na ronde twaalf weer op kop in het najaarskampioenschap van De Willige Dame. Zelf won ze haar partij van Wim de Graaf, terwijl Jacques Hennekes de vrede tekende met Hans Nunnikhoven.

 

In een partij met tegengestelde rokades (of liet Wim na om te rokeren? Dat is uw verslaggever even ontschoten) sloeg de koningsaanval van Naomi door. Het commentaar van Jacques over zijn partij tegen Hans luidde: “Het was een zouteloze partij. Na wat kleine schermutselingen was het helemaal gelijk”.

 

Pearl Uytenhove deed goede zaken tegene Paul de Roos. De zware stukken van Pearl drongen diep in de zwarte stelling door en snoerden de zwarte stukken in. Pearl vliegt omhoog in het klassement en staat nu op de twaalfde plaats. De partij tussen Nick Kimenai en Gijs van der Willigen was een korte. Nick won vlot. Het eindspel tussen Kees van ’t Hoff en Pieter Sandijck was een toreneindspel met voor beide spelers vier pionnen op het bord. Pieter was degene met een vrijpion op de g-lijn. Het zou interessant zijn geweest om dit, à la Magnus Carlsen, tot op het bot uitgebeend te zien. Beide spelers waagden zich niet aan zo een moeizame opgave. Remise op voorstel van Pieter. In dank aanvaard door Kees, die zelf vond, dat hij lang minder had gestaan.

 

    

 

Kees Klok (links) vocht alweer zijn derde matchpartij in veertig jaar uit met Wim Platje. Wim leidt nu met 2-1.

 

Wim Platje en Kees Klok zetten hun omstreeks 1971 begonnen match voort met de derde partij. Blunderde Willem in die eerste partij nog een toren weg, in 2012 had hij de stand gelijk getrokken en nu onstond er in een Spaanse partij met een vroeg b5 van zwart een almaar ingewikkelder stand. De complicaties waren bijna niet te overzien en Kees maakte het eerste rekenfoutje. Hij overzag een pionvorkje, dat hem een paard kostte. Toen hij ook nog met het verkeerde stuk terugnam, hielp ook zijn tegenaanval op de witte damevleugel niet meer. Wim maakte het met een paar forse zetten uit. Mat was onvermijdelijk. 2-1 voor Wim derhalve. De datum voor partij vier in deze match staat nog niet vast.

 

Teus Slotboom won van Tabitha Snikkers en Mark van Hulst moeizaam van Piet Schuller. Jaap Verhoef kwam op visite uit verre oorden om een partijtje te spelen. Goed hem karakteristiek, namelijk met de linkerhand pionnendraaiend, weer aan het bord te zien. Jaap en Cor hebben hem aangenaam bezig gehouden. Beide “tweestrijden” eindigden in 1-1.

 

Partijen in Ronde 12 - 3-12-2013.

---------------------------------------------------

1 Jacques Hennekes      -  Hans Nunnikhoven     ½-½

2 Naomi Snikkers        -  Wim de Graaf         1-0

3 Willem Weerdesteijn   -  Joop de Jong         0-1

4 Pieter Sandijck       -  Kees van't Hoff      ½-½

5 Teus Slotboom, Sr     -  Tabitha Snikkers     1-0

6 Pearl Uytenhove       -  Paul de Roos         1-0

7 Wim Platje            -  Kees Klok            1-0

8 Piet Schuller         -  Mark van Hulst       0-1

9 Gijs van der Willigen -  Nick Kimenai         0-1

 

 

De ranglijst na de twaalfde ronde is hier te vinden: Sevillarapport

Terug naar boven 

Cor Paans & Wim Platje

 

Stuivertje wisselen aan kop: Nu Jacques Hennekes weer terug aan de leiding

 

Met nog vijf avonden in de najaarscompetitie voor de boeg is Jacques Hennekes teruggekeerd aan de kop van het klassement. Hij bleek tegen een sterk spelende Wim de Graaf zijn techniek goed te beheersen en van een pionneneindspel uiteindelijk een winnend dame-eindspel te maken. Marcel Pluymert en Naomi Snikkers besloten tot remise. Door de winst van Joop de Jong op Jaap Mol bleef de top vier in stand.

 

Hans Nunnikhoven is de vijfde eerste teamspeler in de top. Hij won na een lang gevecht van Cor Paans en staat op plek zes. Op de vijfde plaats staat nog Kees van ’t Hof van Zwijndrecht 1, die eerst snel leek te winnen van Teus Slotboom Sr., maar daarna pas langzaam de winst greep.

 

De eerste-teamspelers hebben op dinsdag 10 december geen interne avond en zullen dus de topplaatsen in het eindklassement gaan bepalen op 3 december, 17 december, 7 en 14 januari. Waarnemers vinden de verschillen tussen Jacques, Joop, Marcel en Naomi nog overbrugbaar, alhoewel nu Jacques weer de man in het geel is. Kees van ’t Hoff houdt zich, na zijn bliksemstart, goed staande in de top. Johan Went klimt ook weer in de top tien. Hij zag Hans Berrevoets met een technisch probleem worstelen en had daar de gehele lange avond goede zorgen voor met uiteindelijk als vast tarief een vol punt zelfs.

 

Wim Platje kruiste met zwart de degens met Pearl Uytenhove (foto). Hun eerste ontmoeting op de 64 velden. Het werd een Spanjaard met a6, waarin Pearl koos voor het zeer ongebruikelijke 5. c3 in plaats van de korte rokade en Wim nam onvervaard op e4, maar verzuimde na 6.d3 met Pc5 die pionwinst veilig te stellen en gaf de pion terug. Na een wat vroeg Dd5 van zwart ging het initiatief langdurig over naar Pearl, maar Wim verdedigde met zwart als vanouds heel secuur. De remisemarge werd nooit overschreden en na de 26ste zet van zwart werd op diens voorstel de vrede vanwege een dreigende loopgravenoorlog getekend. Pearl, de debutant, bleef na deze vechtremise nog steeds ongeslagen in deze competitie.

 

Pieter Sandijck en Willem Weerdesteijn remiseerden. Tabitha Snikkers won netjes van de altijd taaie Anne Meeldijk. Piet Schuller tenslotte, won bekwaam en vlot van Gijs van der Willigen.

 

De individuele uitslagen van ronde 11:

 

Partijen in Ronde 11 - 26-11-2013.

----------------------------------------------------

1 Marcel Pluymert       -  Naomi Snikkers        ½-½

2 Wim de Graaf          -  Jacques Hennekes      0-1

3 Joop de Jong          -  Jaap Mol              1-0

4 Kees van't Hoff       -  Teus Slotboom, Sr     1-0

5 Hans Berrevoets       -  Johan Went            0-1

6 Hans Nunnikhoven      -  Cor Paans             1-0

7 Pieter Sandijck       -  Willem Weerdesteijn   ½-½

8 Pearl Uytenhove       -  Wim Platje            ½-½

9 Tabitha Snikkers      -  Anne Meeldijk         1-0

10 Piet Schuller         - Gijs van der Willigen 1-0

 

De ranglijst na de elfde ronde is hier te vinden: Sevillarapport

 

Dit jaar komt het eerste team nog in één uitwedstrijd, op dinsdag 10 december in actie.

Het tweede, dat nog puntloos is, gaat op donderdag 19 december de Hoeksche Waard in.

De Willige Dame 2 (het viertal) speelt op 9 december nog een ronde!

Terug naar boven 

Hans Berrevoets & Wim Platje

 

Top vier gaat voor de titel bij De Willige Dame

 

Steeds nadrukkelijker lijkt een top vier om de titel van de Willige Dame te gaan strijden. Noami Snikkers loste wel Joop de Jong als koploper af. Zij versloeg de wel steeds sterker spelende Cor Paans. Joop de Jong had een lastige avond tegen Marcel Pluymert, die moest winnen om aansluiting te krijgen. Dat deed hij ook, waardoor hij ook in de top vier blijft staan. Jacques Hennekes en Johan Went speelden ook een publiekspartij, stevig op de aanval en de actieve verdediging. Jacques won toch en doet dus volop mee in de titelstrijd.

 

Kees van ’t Hoff bleef vijfde staan na een snelle remise met Hans Berrevoets, die in het klassement Wim de Graaf voorbij zag gaan, die netjes won van Anne Meeldijk. Dichter Kees Klok speelde een elegante remise met Paul de Roos. Teus Slotboom had het prima naar zijn zin en hij klopte volgens waarnemers verrassend Pieter Sandijck. Hij staat weer trots in de top 10. Debutant Pearl Uitenhove is nog ongeslagen en kwam met Nick Kimenai remise overeen. DWD-websitebeheerder Wim Platje (foto), zowaar voor een tweede achtereenvolgende maal op de club, (Wim: “Het mot nou toch nie gekker worde…”) had geen moeite met Koos van Dalen, die verzuimde in de Franse Winawer, ook wel Nimzowitschvariant genaamd, het paard  op c3 te ruilen voor de loper en die loper naar e7 terugtrok. Daarmee legde hij de ontwikkeling van de stukken op zijn koningsvleugel lam en dat werd hem fataal, daar hielp zelfs het spelen met de “RSB-prijsklok” niets aan.

 

De uitslagen van de tien gespeelde partijen:

 

Partijen in Ronde 10 - 19-11-2013.

---------------------------------------------------

1 Joop de Jong          -  Marcel Pluymert      0-1

2 Cor Paans             -  Naomi Snikkers       0-1

3 Johan Went            -  Jacques Hennekes     0-1

4 Kees van't Hoff       -  Hans Berrevoets      ½-½

5 Wim de Graaf          -  Anne Meeldijk        1-0

6 Teus Slotboom, Sr     -  Pieter Sandijck      1-0

7 Paul de Roos          -  Kees Klok            ½-½

8 Jaap Mol              -  Piet Schuller        1-0

9 Nick Kimenai          -  Pearl Uytenhove      ½-½

10 Wim Platje            -  Koos van Dalen       1-0

 

De ranglijst na de tiende ronde is hier te vinden: Sevillarapport

 

 

 In de nastoot nog iets over een doorstoot. 

 

Doorgaans ontvang ik op woensdagmorgen vroeg van Cor Paans een zogenaamd “Sevilla-bestand”. Daarmee genereer ik voor de website een aantal deelbestanden, die ik op de server en daarmee op de DWD-website plaats. U, lezer, kunt dan de uitslagen van alle gespeelde ronden en de ranglijsten etc. zien als u op “Sevillarapport” klikt. Toen ik Visser gisterenavond verliet bleef ik nog even staan bij de partij Cor Paans – Naomi Snikkers. Vanmorgen schreef ik Cor na ontvangst van de gegevens van de tiende ronde:

 

Beste Cor,

 

Hoe kan dat nu? Toen ik wegging vlocht je, met een pion achter, net een val in de stelling. Naomi Snikkers kon jouw dame niet winnen met Ta7 (meen ik), omdat ze, vanwege jouw toren dan over de zevende rij via een doorstoot, zelf haar dame weer zou verliezen en een toren achter zou komen.

Hoe verloor je dan toch nog? Het zag er zeker niet slecht uit voor je. Geef eens een paar  zinnen voor het verslag. Had ze mazzel of had jij pech?

 

Groeten,

 

Wim

 

       

 

Cor Paans                                                       Naomi Snikkers

 

Het antwoord van Cor volgde al vlot vanmorgen:

 

Dit heb je goed gezien Wim, maar zij ook. Naomi speelde dus niet de voor de hand liggende zet toren a7 maar eerst even g6 en dan wordt het weer heel anders..Overigens, die pion achterstand had ik toen niet meer.We stonden op dat moment dus gelijk.

Maar ja, vervolgens komen haar pionnen toch naar voren en komt mijn koning op de tocht te staan. Door haar g6 had  ik ook een probleem om de toren weer in het spel te brengen.

In tijdnood ruil ik de dames ,met de gedachte dat ik een pion weer kon inhalen .MISREKENING!

Maar ook al had ik uit die situatie voor eeuwig schaak gegaan, dan had ik het ook niet gered, ik miste een aantal velden daarvoor.

 

Groeten,

 

Cor

 

Aanstaande vrijdag speelt het tweede team. Overschie 2, de poulefavoriet, wacht dan als tegenstander.

Terug naar boven 

Hans Berrevoets & Wim Platje

 

Spanning aan de kop De Willige Dame neemt toe

 

Met nog zeven ronden voor de boeg neemt de spanning aan de kop van De Willige Dame toe. Jacques Hennekes werd als koploper wel voorbij geschaakt door Joop de Jong, die nu eerste staat en Naomi Snikkers. De balans kon worden opgemaakt na een mooie, drukke avond met elf partijen op de rol. Dat is prachtig, een avond na externe wedstrijden van een winnend DWD 1 en een verliezend Viertal.

 

De koploper tot en met ronde acht, Jacques Hennekes, koos voor een vriendenremise tegen Marcel Pluymert, die zo ook in de buurt van de ereplaatsen bleef. Joop de Jong won met zachte middelen van Pieter Sandijck. Naomi Snikkers kwam tegen de koploper van het eerste uur uit. Kees van ’t Hoff kreeg zoveel druk op d5 te verwerken als zwartspeler, dat de partij niet meer onder controle was te houden.

 

Een aantal basisspelers van het tweede team heeft nu ook een plek in de top tien. Cor Paans hoort er steeds meer bij en versloeg ditmaal Paul de Roos. Paul dacht drie pionnen voor een stuk terug te krijgen, maar dat bleken er slechts twee. Het kleine materiële surplus werd door Cor vakkundig uitgebuit. Willem Weerdesteijn miste wellicht ergens een zetje tegen Johan Went en verloor. Tabitha Snikkers verloor een pion en langzaam de partij tegen Hans Berrevoets.  Pearl Uitenhove deed het goed met een remise tegen Jaap Mol.

 

Zoals gewoonlijk bouwde Piet Schuller weer een heel goede stelling op. Ditmaal tegen Wim de Graaf. Ergens in het middenspel ging het voor Piet echter toch weer mis. Willem Platje was ook weer eens van de partij en speelde tegen Teus Slotboom Sr. (foto) Willem miste tot driemaal toe rond de twaalfde zet de kans om groot voordeel te behalen en belandde in een eindspel van loper met vijf pionnen tegen toren met vijf pionnen. Tijdnood, een uur meer bedenktijd verbruikte Willem dan zijn tegenstander, werd hem uiteindelijk fataal. Teus speelde het eindspel gedecideerd uit.

 

Uiteraard staan alle gegevens bij Tomsschaakboeken.nl op de site (Zie ook: Sevillarapport) en kunnen we op 19 november genieten van de tiende ronde. Drie dagen later volgt DWD 2 uit.

 

Nieuwe spelers zijn ook welkom. Neem gerust even contact op met praeses Cor Paans.

 Terug naar boven 

Hans Berrevoets & Wim Platje

 

Top drie: Jacques Hennekes, Joop de Jong en Kees van ’t Hoff

 

De achtste ronde in het kampioenschap van de Willige Dame leverde negen partijen op. Koploper Jacques Hennekes straalde optimisme uit, maar moest tevreden zijn met een half punt toen Naomi Snikkers hem eeuwig schaak kon geven. De omstanders hadden eerst waargenomen dat de toren van Jacques op h8 wel erg off-side stond, maar toen hij los kwam in de stelling had hij wel een loper meer. Dat kon hij in de eindspel van dame en loper tegen een dame toch niet verzilveren.

 

Joop de Jong kwam hierdoor als titelverdediger dichterbij door een winst op Johan Went. Kees van ’t Hoff tegen Cor Paans eindigde in een overwinninh voor Kees. Commentaar van de verliezer: “Cor had tegen Kees al eerder onhandig gedaan: paard voor een pion, maar nadat Cor nog even dreigend leek en in een flits nog een dreigende zet deed zag hij tot zijn schrik dat hij daardoor zijn dame weggaf.”

 

      

 

Hans versus Hans: Hans Nunnikhoven (links) remiseerde met Hans Berrevoets

 

Paul de Roos speelde actief tegen Wim de Graaf, ging wel het eindspel met een pion minder in, maar kwam tot remise. Dat was ook het evenwicht tussen Hans Nunnikhoven en Hans Berrevoets. Koos van Dalen testte de debutant Pearl Uitenhove en verloor weliswaar, maar had een gezellig lange nazit.

 

Partijen in Ronde 8 - 5-11-2013.

---------------------------------------------------

1 Naomi Snikkers        -  Jacques Hennekes     ½-½

2 Johan Went            -  Joop de Jong         0-1

3 Kees van't Hoff       -  Cor Paans            1-0

4 Hans Nunnikhoven      -  Hans Berrevoets      ½-½

5 Jaap Mol              -  Pieter Sandijck      0-1

6 Paul de Roos          -  Wim de Graaf         ½-½

7 Anne Meeldijk         -  Teus Slotboom, Sr    ½-½

8 Nick Kimenai          -  Piet Schuller        0-1

9 Koos van Dalen        -  Pearl Uytenhove      0-1

 

 

De top drie is nu: Jacques, Joop en Kees: Maar er zijn nog acht ronden te gaan. Aanstaande maandag spelen het eerste team en het viertal thuis. Siupporters zijn welkom, aldus Cor Paans bij de opening. Ronde negen dinsdag 12 november!

 

Uitslagen en ranglijst na de achtste ronde: Sevillarapport

Terug naar boven 

 

 

Marcel Pluymert en Joop de Jong klimmen op DWD-ladder

 

Een verslag van de zevende ronde van het najaarskampioenschap 2013 houdt u nog even van ons te goed. Nogal wat spelers van het tweede team, die op maandagavond hun partij in RSB Klasse 2B hadden gespeeld, namen kennelijk even rust, waardoor er slechts zeven partijen werden afgewerkt. Doordat ook de nummers één en twee, Jacques Hennekes en Naomi Snikkers, ontbraken en Marcel Pluymert en Joop de Jong hun partijen in winst omzetten slopen beide laatst genoemden omhoog op de ranglijst. Marcel staat nu derde en Joop vierde. Eén en ander ging ten koste van Kees van ‘t Hoff, die na zijn tweede achtereenvolgende nederlaag, nu tegen Marcel, van plaats twee naar de vijfde plaats duikelde.

 

Opvallend is de zesde plaats van praeses Cor Paans (foto), die na zijn remise in de zesde ronde tegen kampioen Joop de Jong nu een wapenstilstand overeenkwam met secretaris-penningmeester Jaap Mol. De traditionele tweestrijd tussen Gijs van der Willigen en Koos van Dalen eindigde in deze versie in een overwinning van Koos.

 

De overige uitslagen vindt u in onderstaande tabel:

 

Partijen in Ronde 7 - 29-10-2013.

---------------------------------------------------

1 Marcel Pluymert       -  Kees van't Hoff      1-0

2 Joop de Jong          -  Hans Nunnikhoven     1-0

3 Cor Paans             -  Jaap Mol             ½-½

4 Anne Meeldijk         -  Willem Weerdesteijn  0-1

5 Mark van Hulst        -  Paul de Roos         ½-½

6 Teus Slotboom, Sr     -  Piet Schuller        1-0

7 Gijs van der Willigen -  Koos van Dalen       0-1

 

Overige informatie en ranglijst na de zevende ronde: Sevillarapport

 

Hier volgt het nagekomen verslag van deze zevende ronde van Cor Paans:

 

Gisteren slechts zeven partijen. Zodoende bleven er vele tafels en borden vrij. Dat gaf mooi de mogelijkheid om de dozen weer even uit te zoeken en de stukken van dezelfde grootte of kleur weer te verenigen. Met de hulp van Piet Schuller en Mark van Hulst is dat prima gelukt.

 

In Piets partij had Piet wat minder geluk gehad.Teus Slotboom Sr. verkoos, tegen zijn principe in, om de dame al vroeg in het spel te brengen. Deze wilde dameactie heeft Piet blijkbaar zo verrast dat er van alles misging, want toen deze dame loper en pion van Piet ging bedreigen, greep Piet mis.Toen ook nog een pion van Teus snel oprukte en Piet een loper voor een pion gaf, was de uitslag duidelijk.

 

Koos van Dalen had Gijs van der Willigen een hele open koningsstelling toegebracht. Op de open lijnen had Koos al snel een toren en de dame geposteerd. Gijs vond het feit dat hij vroeg naar huis kon dan gelukkig wel weer een voordeeltje. Marcel Puymert won van Kees van ’t Hoff. Maar, maar,maar ... Marcel gaf in de analyse nog wel aan dat hij daarmee heel goed wegkwam. Indien Kees op een moment zijn pion naar f5 gezet zou hebben had Marcel minimaal een paard verloren en waarschijnlijk de partij.

 

Cor en Jaap Mol waren na een zet of twintig in een gelijkwaardige stelling remise overeen gekomen. Dat gaf Cor mooi de mogelijkheid om alle stukken op te stellen en uit te zoeken. Paul de Roos (die een beetje ziekjes was) en Mark kwamen ook tot een remise. Hans Nunnikhoven en Joop de Jong hadden de hele partij met grote concentratie gespeeld. Helaas greep Hans in het eindspel een beetje mis en gaf op.

 

Anne Meeldijk had inmiddels een pion al ver zien oprukken, maar ja dat was een geïsoleerde pion. Het nadeel was dat hij nog zo'n geïsoleerde pion had en dat maakte zijn stelling toch een stukje minder aangezien toren en dame het heel druk hadden om die pionnen te behouden. Toen toren en dame in de gevarenzone kwamen gooide Willem Weerdesteijn met zijn paard er een vorkje tegen aan en bevestigde zo zijn vorm. Willem had weer zijn best gedaan, precies zoals hij aan zijn trouwste fan beloofd had in het begin van de avond.

Terug naar boven 

Wim Platje & Cor Paans

 

Jacques Hennekes onttroont bij DWD Kees van ’t Hoff

 

Als koploper met honderd procent bij Zwijndrecht en de Willige Dame haalt Kees van ’t Hoff vandaag nog pagina 19 van de Stem van Dordt. Deze vermelding komt hem toe, maar toch onttroonde Jacques Hennekes (foto) hem dinsdagavond laat in de zesde ronde van de Willige Dame. Dat was markant te noemen net zoals overigens de mooie remise van Cor Paans tegen clubkampioen Joop de Jong.

 

Kees van ’t Hoff was met vier uit vier bij de Willige Dame uit de startblokken gekomen. Jacques en Kees voedden daarop de sportieve onderlinge rivaliteit met SMS-berichten.  De wedstrijd van de avond begon met een aanvallende Jacques die Kees op de eigen helft klem zette. Kees probeerde met dame en paard tegenspel te bieden tot een afruil. Hij stond klem op drie rijen, maar had een toren en twee pionnen tegen twee lichte stukken. Uiteindelijk zette Jacques de aanval in, maar Kees kwam nog in een pionneneindspel van ongelijke lopers terecht en bood terecht remise aan. Jacques zette door en forceerde vrijheid voor pionnen op de koningsvleugel, terwijl Kees ook gebonden was aan een ver opgerukte pion op d6. De tijd werkte ook in Jacques voordeel en uiteindelijk verloor Kees, maar staat hij nog steeds in de top.

 

Zijn partij hoorde tot de drie toppartijen, aldus Cor Paans, die tot het einde duurde. Hij wist zelf Joop op remise te houden. Zijn commentaar:  “Joop - Cor Na een tumultueus slotakkoord, kwamen de heren tot een broederlijke overeenkomst. Remise.”

 

Johan Went – Naomi Snikkers was ook een bijzondere toppartij, waarbij Johan verloor. Anne Meeldijk toonde zijn goede vorm door Pieter Sandijck op remise te houden. Marcel Pluymert vesloeg Paul de Roos. Op 29 oktober hangt er een nieuwe competitielijst!

 

De overige uitslagen van en de stand na de zesde ronde: Sevillarapport

 

Toekomst: Aanstaande vrijdag is er weer een externe avond met team 1 en het viertal. Maandag kunnen we in Den Witten Haen schaken en dinsdag is er volgens het rooster snelschaken. Dat betekent dat op maandag 28 oktober team 2 thuis speelt, maar pas op 29 oktober zijn er intern weer nieuwe kansen.

Terug naar boven 

Hans Berrevoets

 

Jacques Hennekes en Naomi Snikkers op het vinkentouw

 

Jacques Hennekes en Naomi Snikkers naderen koploper Kees van ’t Hoff in het klassement na vier ronden. Nick Kimenai boekte zijn eerste overwinning in de competitie van de Willige Dame. Zo kan in telegramstijl de vijfde ronde worden samengevat, waarin tien partijen op de rol stonden.

 

Gele truidrager Kees van ’t Hoff kwam zelf, na een externe partij, een keer niet intern in actie. Jacques Hennekes mocht in box één spelen tegen wedstrijdleider Jaap Mol .Jacques wist een klein voordeel, ondanks stevig verzet van Jaap, rustig naar winst in een pionneneindspel uit te bouwen. Naomi kreeg in het begin druk op het veld d4 te verwerken, maar haar tegenaanval in het middenspel leverde tegen Pieter Sandijck het punt op. De top drie is nu: Kees van ’t Hoff, Jacques Hennekes en Naomi Snikkers.

 

Johan Went is daar weer in de buurt gekomen. Hij liet zijn koning snel mee verdedigen tegen Wim de Graaf, die wel een stuk tegen een pion nadeel had opgelopen. Johan hield het hoofd koel en won. Joop de Jong had een kalme avond, want Hans Berrevoets deed een stuk cadeau. Een opmerkelijke partij was die van Gijs van der Willigen tegen Teus Slotboom. Teus had een technisch gewonnen eindspel voor het oprapen, maar liet een pion lopen en kwam in een theoretisch remise-eindspel terecht tegen Gijs.

 

 

 

Gijs van der Willigen (links) deelde het punt met Teus Slotboom Sr. (rechts)

 

Piet Schuller stond verloren tegen Koos van Dalen, die toch bereid was om in een lange zit zijn voordeel terug te geven en zo ook zijn overwinningskansen. Piet won dus en klom daarmee in het klassement naar plek vijftien. Hans Nunnikhoven – Marcel Pluymert en Willem Weerdesteijn – Paul de Roos werden remise. Cor Paans haalde bekwaam tegen Mark van Hulst een punt binnen. Nick Kimenai had na zijn remise tegen Kees Klok tegen Ton van der Breggen de aanval. Ton probeerde dat te stoppen door in de verdediging wat cadeaus uit te delen, maar Nick won.

 

Op vrijdag 18 oktober spelen het viertal en het eerste team uit bij Spijkenisse. Op dinsdag 15 oktober is er dus nog volop kans om intern de schaakspieren passend los te gooien.

 

De uitslagen van en de stand na de vijfde ronde: Sevillarapport

Terug naar boven

Hans Berrevoets

 

Kees van ’t Hoff blijft winnen bij schaaksoos De Willige Dame

 

Uiteindelijk verloor ook Joop de Jong van Kees van ’t Hoff. De clubkampioen had het beste van het spel. ,,Ik stond met mijn rug tegen de muur”, zo zei Kees. De koploper bleef in tijdnood van Joop op de been en zag zijn opponent door de vlag gaan. Kees heeft intussen drie top-tienspelers verslagen: Hans Nunnikhoven, Johan Went en Joop de Jong. Zijn score van vier uit vier oogt bijzonder en is dat ook. In de wandelgangen werd ook gesproken over het feit, dat Kees kopman behoort te zijn bij schaakvereniging Zwijndrecht, waar hij in de externe competitie speelt. Kees is echter direct de man om namen te noemen van in zijn ogen sterkere spelers. Dat geldt ook bij de competitie bij De Willige Dame op de dinsdag in poffertjessalon Visser. ,,Jacques Hennekes is al opgerukt naar de tweede plaats”, aldus Kees.

 

Jacques had een gemakkelijke avond tegen Hans Berrevoets, die een kleine onnauwkeurigheid in de opening niet meer te boven kwam. Jacques Hennekes heeft de laatste jaren drie keer de titel gepakt en is nu de uitdager van koploper Kees. Ook Naomi Snikkers staat nog in de buurt. Kees van ’t Hoff blijft zich echter vergelijken met clubs, die bij het voetbal in de eredivisie hoog staan, zoals PEC/Zwolle. Overigens is hij fan van Feyenoord en die club kan nog landskampioen worden volgens de topschutter.

 

Een markante partij was ook die van Kees Klok (foto) met wit tegen Teus Slotboom Sr. Teus had de kwaliteit (toren tegen een sterk paard van Kees). Kees rukte met zijn pionnen op, die op een bepaald moment vrij baan kregen naar promotievelden, maar Teus leek een aanvallende verdediging te hebben. Kees wist toch druk te houden en hij won. Zijn vader zaliger, Ben Klok, zou trots naast zijn bord hebben gestaan. Marcel Pluymert was er weer en won vlot van Willem Weerdesteijn. Cor Paans klopte Koos van Dalen. Pieter Sandijck en Hans Nunnikhoven kwamen remise overeen evenals Paul de Roos en Anne Meeldijk dat deden. Han van Gorkom bleek te sterk voor Nick Kimenai en Piet Schuller haalde het punt binnen ten koste van Ton van der Breggen.

 

De uitslagen van en de stand na de vierde ronde: Sevillarapport

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Willem Platje

 

Kees van ’t Hoff pakt in stijl de gele trui

 

Kees van ’t Hoff (foto) is, na drie avonden, de nieuwe koploper van De Willige Dame. Hij nam het geel over van Johan Went. ,,Ik geloof dat ik hem heb liggen”, zei Kees tijdens een rookpauze in de rookruimte van poffertjessalon Visser. Dat klopte ook, want Kees was een opmars in het centrum begonnen, die leek op een stoomwals over nieuw asfalt.  Johan dacht juist na een lange rokade rust in de stelling te hebben gebracht en met wit tegen Kees vooruit te kunnen kijken.

 

Toch is Kees, ondanks zijn drie uit drie, de eerste speler die zijn koppositie zal relativeren. ,,Ik ben maar een gewoon schakertje”, is een gevleugeld woord van de drievoudig kampioen van schaakclub Zwijndrecht. De Feyenoord-fan in hart in nieren heeft wellicht PEC Zwolle in gedachten, dat ook een flitsende start had. De cijfers spreken echter ook andere taal. Op het Vlissingen Open Schaaktoernooi deed Kees het meer dan uitstekend en op de FIDE–ELOlijst heeft hij in een korte periode honderd ELO-punten erbij vergaard. De media voorspelden vooraf dat Kees een rol van betekenis zou kunnen spelen in de top-10. Johan Went en Kees van ’t Hoff lieten hun partij ook al eerder beginnen dan om kwart over acht. Dat heet een psychologische oorlogsvoering. Volgens Kees was hij uitgedaagd door iemand in de mediawereld. Johan Went speelt daarop graag in, maar kon vaststellen dat de concentratie van Kees maximaal was.

 

Clubkampioen Joop de Jong kon in tijdnood niet direct bij Kees komen. De partij Naomi Snikkers -  Joop eindigde in remise. Joop met koning, paard en loper zag geen kans (en dat is niet zo gek) om Naomi met alleen de koning nog over mat te zetten”  Als volgend seizoen het Fishertempo wordt ingevoerd en er bijvoorbeeld vijf seconden per zet bijkomen, zou deze positie Joop wellicht wel het volle punt hebben opgeleverd, maar Naomi voelt zich meestal toch meer als een vis in het water in tijdnood dan onze kampioen anno 2013.

 

Willem Weerdesteijn leek te gaan verliezen tegen Mark van Hulst en kwam met de schrik en remise vrij. Kees Klok leek de meeste kansen te hebben tegen Nick Kimenai, maar uiteindelijk kwam er een remise op de borden. Paul de Roos klom ook weer in het klassement na winst op Piet Schuller. De snelste remise viel in het duel Pieter Sandijck – Tabitha Snikkers  Zij vonden de stelling te ingewikkeld om verder risico te lopen, zo vernam het toegestroomde publiek..

 

Op dinsdag 1 oktober staat de vierde ronde op het programma! Na DWD 1 en DWD 3 (viertal) zal op 4 oktober DWD 2 uit reizen gaan richting Spijkenisse.

 

De uitslagen van en de stand na de derde ronde: Sevillarapport

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Cor Paans

 

Johan Went en Kees van ’t Hoff op twee uit twee

 

Twee trouwe deelnemers in het kampioenschap van de Willige Dame, Johan Went en Kees van ’t Hoff, staan met twee uit twee aan de kop van de ranglijst. Vooral Kees ging in feeststemming naar huis, want hij won van eerste teamspeler Hans Nunninkhoven. Wie Kees heeft gevolgd tijdens de zomervakantie op schaakgebied wist dat er verrassingen mogelijk waren in de interne competitie. Weekkrant de Stem van Dordt had hem ook speciaal genoemd als de man waarmee je rekening behoort te houden. Met wit nam Kees van ’t Hoff het initiatief en snoepte een pion mee op weg naar het volle punt. Koos van Dalen, die bij De Klockelaer ook successen viert, hield lang verbeten stand tegen Johan Went (foto rechts), die echter lanzaam maar zeker het volle punt binnenhaalde.

 

In totaal tien partijen stonden op het speelschema en dat is een mooi aantal. Achter de, in clubtaal, ex-landelijke speler Johan en internationale speler Kees, boekte Naomi Snikkers een nuttige overwinning op Han van Gorkom. Jacques Hennekes en Joop de Jong, als belangrijkste kanshebbers op de titel, hielden elkaar na veel strijd in dynamisch evenwicht. Joop antwoordde op de vraag van één der leden - het zou best wel eens Willem P. geweest kunnen zijn - of hij hem met het halfje mocht feliciteren met een zuinige uitdrukking op zijn gezicht dat hij een “klein beetje” tevreden was, waarop hij dan ook prompt “een heel klein beetje” werd gefeliciteerd.

 

Anne Meeldijk (foto links), was weer terug en zei met veel kunst en vliegwerk en veel bedenktijd Hans Berrevoets op remise te hebben gehouden. Hans vond dat Anne hem, net zoals in het verleden, weer verdedigend knap partij had gegeven en in zijn tijdnood het betere spel had. ,,Ik zou wel van hem verloren hebben, als ik teveel wilde en bij Anne moet ik dus altijd een verdedigende lijn in de gaten houden.”

 

Onder het toeziend oog van moeder Antonia speeldeTabitha Snikkers tegen Paul de Roos. Zelf zou ik dat als enigszins onprettig hebben ervaren (WP), maar Paul is nu eenmaal een onverstoorbare. Tabitha won met zwart de Koningsindische partij. Paul concludeerde na afloop, een paar tempi verspeeld te hebben waar dat onnodig was, waardoor zijn tegenstandster het initiatief kon nemen en hem op de cruciale momenten daardoor net een zet voor was.

 

Willem Platje trof in zijn eerste partij van het seizoen zijn captain bij het Viertal Piet Schuller. Willem karakteriseerde de partij na afloop als een “Fantastisch Frans FoutenFestival”, hoewel er een gewone Siciliaanse Najdorf op het bord kwam. Willem speelde agressief f4, maar ging strategisch vervolgens gruwelijk in de fout. Daarna overzag hij een paardvork en stond een pion en de kwaliteit achter. Prima spel van Piet drukte Willem met de rug tegen de muur. Maar oogsten is niet altijd even gemakkelijk. Piet gaf eerst een pion cadeau, overzag aansluitend tot Willems opluchting stukwinst (ook door toeschouwer Joop de Jong opgemerkt) en beging daarna op de zetten 28 en 29 een “duo-blunder”. Hij leverde eerst een loper in en daarna de kwaliteit, waarna hij hoofdschuddend opgaf. De afspraak vooraf, dat de winnaar aanstaande maandag tegen RSR Ivoren Toren aan het eerste bord zou moeten spelen was zelfs geen pleister op de wonde.

 

Op maandag 23 september spelen team 1 en het viertal thuis. Eén dag later is er weer interne competitie.

 

De uitslagen van en de stand na de tweede ronde: Sevillarapport

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Willem Platje

 

Nieuw kampioenschap begint met zestigste toespraak praeses Cor Paans

 

Bij de Willige Dame is het traditie, dat de voorzitter, de praeses, een toespraak houdt aan het begin van de competitie. Volgens de boeken heeft Cor Paans (foto links) dat intussen voor de zestigste keer gedaan. In poffertjessalon Visser mocht hij de leden voor de vijftigste keer welkom heten. Circa dertig namen staan op de deelnemerslijst.

 

Uiteraard keek Cor eerst terug op de resultaten van de vorige competitie. Marcel Pluymert (derde), Jacques Hennekes (runner-up) en natuurlijk Joop de Jong (winnaar) werden genoemd en passend gehuldigd. Cor stelde vast dat Joop pas voor de eerste keer met zijn naam op de kampioensbokaal prijkt. Jacques Hennekes wordt drie keer genoemd. Binnen de vereniging zijn er niet veel (actieve) spelers, die hem dat kunnen nazeggen. Pierre Smeets is immers naar elders vertrokken. Wel was oud-kampioene Naomi Snikkers weer van de partij. Tot de actieve oud-kampioenen worden verder gerekend Teunis den Rooijen, Jaap Mol, Hans Berrevoets en Hans Nunnikhoven.

 

Cor gaf tevens aan, dat binnenkort gegevens beschikbaar komen om de contributie via de bank over te kunnen maken. De Algemene Vergadering van de RSB vergadert op woensdag 11 september over de geldzaken en zal tevens het schema voor de externe competitie vaststellen. DWD 1 en het viertal beginnen thuis op maandag 23 september. DWD 2 zal op 4 oktober uit beginnen. Cor Paans zal de club bij de AV RSB vertegenwoordigen en kan dus later deze week bevestigen dat alles gaat, zoals op het eerste externe competitieschema staat.

 

In de interne competitie leek er een race te zijn, wie als nummer één klaar zou zou. Koos van Dalen liep met groot materiaal Kees Klok omver, die zijn tegenstander hartelijk geluk wenste, zoals Kees dat altijd doet. Koos liet weten, dat zijn buurman Teunis den Rooijen (foto rechts) net iets eerder klaar was door Pieter Sandijck met huisvlijt te kloppen. Teunis staat nu als eerste speler op één en Jaap Mol begint op twee. Jaap versloeg Gijs van der Willigen met zijn paardenkracht. ,,Paarden kunnen altijd dekken en lopers niet”, aldus Jaap in een commentaar. De meeste uitslagen waren verder volgens verwachting. Een top-tien- of wellicht top-vijf duel was de wedstrijd Hans Berrevoets tegen Naomi Snikkers, waar remise uiteindelijk de uitslag was.

 

Op dinsdag 17 september spelen we de tweede ronde.  Het interne schema zal tot ergens de herfstvakantie (22 oktober) wekelijks een interne ronde geven. Wie nog mee wil doen als lezer van de nieuwsbrief kan overigens door het nieuwe computer systeem zijn of haar naam nog volgende week laten toevoegen. De wedstrijdleiding zal om uiterlijk 20.15 uur indelen, dus laat vooraf zien of weten mee te willen spelen.

 

De uitslagen van en de stand na de eerste ronde: Sevillarapport

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Willem Platje

 

Najaarscompetitie schaaksociëteit De Willige Dame start dinsdag 10 september 2013.

 

De interne competitie van schaaksociëteit De Willige Dame gaat op dinsdag 10 september 2013 van start. Het betreft de najaarscompetitie 2013, die traditioneel loopt van september tot ongeveer het einde van het jaar. Cor Paans en Jaap Mol hebben inmiddels vooraf de startnummers van de deelnemers geloot en op basis daarvan wordt de eerste indeling bepaald. In de Stem van Dordt stond afgelopen woensdag 4 september reeds een voorbeschouwing met namen van kanshebbers op de titel! Joop de Jong zal uiteraard zijn titel verdedigen.

Terug naar boven

Hans Berrevoets

 

Meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl