De Willige Dame

 

Kampioenschap

 

Voorjaarscompetitie 2013

 

 

Uitslagen, standen, verslagen en foto’s

 

 

Op dinsdagavonden in

VISSER’s Poffertjessalon
Groenmarkt 9

Dordrecht

 

 

 

Afzeggen via de absentielijst in Visser of via tel. 078-6137373 tot uiterlijk 20.00 uur op de speeldag.

 

 

 

meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

29-05-2013 Joop de Jong: Kampioen, maar net niet met 100%

27-05-2013 Een tien voor Joop de  Jong

15-05-2013 Joop de Jong kampioen van De Willige Dame

09-05-2013 Joop de Jong bijna kampioen

25-04-2013 Koos van Dalen: Weer winst

17-04-2013 De eerste play-offklap is voor Joop de Jong

15-04-2013 Joop de Jong neemt de leiding over

03-04-2013 Klassement op zijn kop gezet

27-03-2013 Johant Went verrassend aan de leiding

14-03-2013 Went in de winning mood

06-03-2013 Hans Nunnikhoven klopt de koploper

28-02-2013 Marcel Pluymert loopt verder uit

20-02-2013 Marcel Pluymert stevig aan de leiding

13-02-2013 Jaap Mol schenkt koppositie aan Marcel Pluymert

08-02-2013 Johan Went neem koppositie in

30-01-2013 De eerste leider heet Willem Weerdesteijn

27-01-2013 Start van de voorjaarscompetitie 2013

 

 

 

Het voorjaarskampioenschap 2013 zit er op! Zestien ronden zijn er gespeeld en op de laatste avond gebeurde het dan uiteindelijk toch nog: Joop de Jong, de nieuwe kampioen, verloor van Jacques Hennekes en raakte zo zijn 100% score kwijt.

 

Jacques Hennekes kwam in het eindspel tegen Joop de Jong een pionnetje voor en gaf dat voordeel niet meer weg. Johan Went en Hans Nunnikhoven speelden een heel fraaie partij, waarin Johan Hans keurig netjes versloeg. Het slotakkoord van Johan was uitstekend. Hij dwong door een torenoffer de koning bij de dame weg en kreeg vervolgens de felicitaties van Hans. Willem Weerdesteijn stond een gezonde pion voor tegen Teus Slotboom Sr, maar na een heel scherpe loperzet van Teus ging Willem een stuk en daarmee de partij verliezen.

 

Teunis den Rooijen was de laatste avond gelukkig ook weer aanwezig en alhoewel Piet Schuller prima tegenspel bood, kon hij Teunis toch niet tegenhouden. Anne Meeldijk versloeg al vroeg in de avond Teus Slotboom Jr, en dat was voor Teus Jr een toch wel vervelend sluitstuk van deze competitie, want Teus stopt er een poosje mee en hij had zich, vast en zeker, een fraaier afscheid gedacht.

 

Voorzitter Cor Paans gaf tegen Wim de Graaf genereus, doch onbedoeld een paard weg en daarna gingen de stukken in de doos. Pieter Sandijck en Kees van 't Hoff speelden een lange partij en besloten uiteindelijk tot remise. Paul de Roos, die aankondigde volgend jaar weer in een team mee te gaan spelen, won van Koos van Dalen. Paul werd ook in deze competitie recordhouder voor wat betreft het aantal deelnames. Hij sloeg geen ronde over en scoorde zo 16 uit 16.

 

De einduitslag van het voorjaarskampioenschap 2013 van schaaksociëteit De Willige Dame luidt:

 

 

1. Joop de Jong

2. Jacques Hennekes

3. Marcel Pluymert

 

 

   

 

Van links naar rechts, het podium na de laatste ronde: 1. Joop de Jong  2. Jacques Hennekes en 3. Marcel Pluymert

 

De huldiging van de kampioen zal plaatsvinden voor het begin van de eerstvolgende interne ronde op 10 september 2013. Het bestuur en de redactie van De Willige Dame wensen alle leden een prettig zomerreces.

 

Meer informatie: Uitslagen van en stand na de laatste ronde 16

Terug naar boven

Cor Paans, Willem Platje & Tom van Bokhoven

 

Een tien voor kampioen Joop de Jong bij schaakclub  De Willige Dame

 

Een in de geschiedenis van de Willige Dame unieke prestatie. Zo kan de tien uit tien van kampioen Joop de Jong (foto) een plek krijgen in de eregalerij. Zijn voorsprong op de spelers, die om zilver en brons mogen spelen is ongekend groot.  Praeses Cor Paans zal er bij de afronding van het seizoen 2012-2013 (aanstaande dinsdag 28 mei) zeker passende woorden voor hebben. De meesterlijke prestatie vraagt in elk geval een sportieve revanche: Nieuwe kansen, nieuwe prijzen begint september 2013, wanneer het seizoen 2013-2014 begint.

 

Het lopende seizoen mag ook nog woorden krijgen. In de vijftiende ronde was Johan Went de oppergemotiveerde tegenstander van Joop om de ideale score langs sportieve wegen te verhinderen. Joop vond voor Joop na 9-9 ook 9 uit 10 een mooi rapportcijfer. Johan had zelfs een buitenlandse trainer uit Spanje in de arm genomen om zich extra voor te bereiden. Joop de Jong werd vooraf gesignaleerd lopend over de Voorstraat om zich in alle rust richting poffertjessalon Visser te bewegen. Joop groette vol vertrouwen een voorbijganger. Johan  was geconcentreerd en gaf volgens fans het beste van zichzelf, maar Joop won.

 

Andere schakers deden ook mee aan de competitie, maar vormden dit seizoen een welhaast andere groep. Jacques Hennekes en Marcel Pluymert speelden een vriendenremise, zodat het nog onduidelijk is, hoe uiteindelijk de top drie eruit zal zien. Joop de Jong is de enige zekere speler op het erepodium.

 

In de playoffs deed Hans Berrevoets met 2½ uit 3 goede zaken, waarbij hij de laatste tijd vooral Slotbomen tegen komt. Teus Slotboom Sr. hielp hem wel aan een punt, zo vond de huidige nummer drie uit het klassement. Hans Nunnikhoven deed het anders. Hij leek zoveel kracht op de koningsstelling van Teus jr. los te maken, dat het punt een kwestie van tijd leek. Hij vergat een pion en uiteindelijk had Teus jr. een regiment pionnen meer en Hans geen kleine helpers meer. Er bleek nog een eeuwig schaak mogelijk te zijn dus een remise.  Tussen de acht partijen viel de overwinning van Cor Paans tegen Willem Weerdesteijn op.

 

Meer informatie: Uitslagen van en stand na ronde 15

 Terug naar boven

Hans Berrevoets

 

Joop de Jong kampioen van De Willige Dame

 

In afwachting van een verslag treft u hierbij de uitslagen aan van de veertiende ronde. Door zijn winst op Hans Nunnikhoven werd Joop de Jong onbereikbaar voor zijn naaste achtervolgers en dus kampioen! Namens de redactie: Gefeliciteerd Joop!

 

 

Meer informatie: Uitslagen van en stand na ronde 14

Terug naar boven

 

 

Al acht keer is het Joop de Jong die wint

 

Met nog drie ronden voor de boeg is Joop de Jong al (bijna) kampioen. Zijn honderd procent score is indrukwekkend en de veelvoudig kampioen van Groothoofd, Messemaker en Papendrecht straalt (schaak) kracht uit in de interne competitie. Zijn voorsprong beloopt circa 220 keizerpunten.

 

Zo ongeveer: Alleen als Joop drie keer verliest en een achtervolger drie keer wint, zou het mogelijk zijn dat Joop het geel niet na zestien ronden over de finish brengt. In elk geval verveelt de mededeling niet in Visser: Het is al acht keer Joop die wint en misschien wordt het ook nog een tien voor Joop.

 

Volgens de archivaris van de schaaksoos hoort de naam van Joop eindelijk eens op de kampioensbokaal te komen. ,,Ik ben verbaasd geweest, dat hij niet eerder eens de titel pakte. Ik gun hem die titel op voorhand van harte en wie kan zeggen in onze geschiedenis bij vier (!) verenigingen clubkampioen te zijn geweest?” In  het kader van de geschiedschrijving: Joop was kampioen van Messemaker in Gouda, waar ook  Hans van Steenis successen vierde. Bij Groothoofd waren behalve Joop ook Pierre Smeets en Hans Berrevoets succesvol.

 

Na het goud dat voor Joop klaar ligt, is het onduidelijk wie uiteindelijk voor zilver of brons gaan. De eerste teamspelers delen wel de lakens uit, want op plaats vijf komt pas de eerste tweede teamspeler in beeld. Hans Nunnikhoven krijgt, zoals het er nu voor staat, eerst Joop de Jong tegenover zich in ronde veertien. Hans won van Jacques Hennekes en dat verdient een gelukwens!

 

Marcel Pluijmert en Jacques zullen voluit moeten gaan, wil er nog een kunnen profiteren van een laatste kansje op een misstap van Joop of is dat alleen maar theorie?  De topborden van team twee volgen daarna en in deze dertiende ronde won Hans Berrevoets van Johan Went na een partij van aanvallen en verdedigen. Overigens: Kees van ’t Hoff verleende al snel alle doorgang aan Teus Slotboom Jr. ,,Ik blijf hem junior noemen”, aldus Kees vooraf. Het spel van Teus Jr. (foto) was senior want Kees had weinig mogelijkheden na een technisch ongemak dat hij had veroorzaakt.

 

Meer informatie: Uitslagen van en stand na ronde 13

Terug naar boven

Hans Berrevoets

 

Koos van Dalen zet schaakopmars voort

 

Na twaalf rondes is Koos van Dalen (foto) op een ongekende veertiende plaats terecht gekomen. Hij zette zijn opmars in de laatste ronde voor de play-offs voort via een overwinning op Teus Slotboom Sr. De extra schaaktraining op donderdagmorgen bij de Klockelaer werpt vruchten bij Koos af.

 

Aan de top van het klassement versterkte Joop de Jong zijn positie door van Hans Nunnikhoven te winnen.  Jacques Hennekes staat nog in de buurt, maar op afstand door Pieter Sandijck te verslaan.

Een prestige duel is de wedstrijd tussen de provinciale speler, zoals hij zich noemt, Kees van ’t Hoff tegen Johan Went. Het werd een vechtremise.

 

Hans Berrevoets bood Teus Slotboom Jr. een Koninklijke remise aan. Daarvoor stond hij zelfs even verloren met misschien de reis op 30 april naar de Nieuwe Kerk in Amsterdam in zijn hoofd. De club heeft die dag ook geen wedstrijdavond en vanaf 7 mei gaat de competitie verder met de vier slotwedstrijden.

 

 Uitslagen van en stand na ronde 12

Terug naar boven

 

 

Joop de Jong vaster in het zadel

 

Joop de Jong kwam in de eerste ronde van de play-offs, ronde 11 in het kampioenschap vaster in het zadel te zitten. Na zijn winst op ex-kampioen Jacques Hennekes van vorige week was nu Hans Berrevoets het slachtoffer van Joops dadendrang met de zwarte stukken. Twee verbonden torens op de tweede rij werden de witspeler te machtig. Johan Went, Hans Nunnikhoven en Jacques Hennekes ontbraken deze ronde, waarschijnlijk vanwege hun deelname aan de laatste wedstrijd van het eerste team de avond tevoren. Er staan Joop dus nog een paar worstelwedstrijdjes te wachten. Zes punten uit zes partijen blijft evenwel een prachtige score.

 

Achtervolger Marcel Pluymert versloeg Teus Slotboom Jr., die een foutje onmiddellijk zag afgestraft. Kees van ’t Hoff kon het niet bolwerken tegen de witte stukken van Wim de Graaf en staat nu tiende. Wim klom naar de zesde positie op de ranglijst.

 

Willem Platje en Hans Verberg begonnen beiden aan hun allereerste wedstrijd in deze competitie. Geen wonder dus, dat ze elkaar lootten. Willem moest met wit in een Siciliaanse Kan (Paulsen) variant met a6 en b5 na een wat mindere loperzet een openingsprobleem oplossen. Toen hij dat vrij inventief gedaan had mompelde hij een remisevoorstel. Hans had hem echter niet verstaan en bood een zet later zelf remise aan. Commentaar van beide spelers: “Zijn we meteen van die hatelijke nul af!”

 

De overige partijen: Pieter Sandijck versloeg Paul de Roos. Anne Meeldijk en Jaap Mol deelden het punt. Hierdoor blijven Pieter en Anne in de top-tien. Pieter staat negende, terwijl Anne een fantastische zevende positie bekleedt. Teus Slotboom Sr. staat na zijn winst op Piet Schuller nu op een steenworp afstand, dertiende, van Slotboom Jr., die twaalfde staat. Willem Weerdesteijn tenslotte, liet praeses Cor Paans zonder punt achter.

 

Uitslagen van en stand na ronde 11

Terug naar boven

Willem Platje

 

Joop de Jong en Koos van Dalen spelen hoofdrol

 

Met nog zes ronden voor de boeg heeft Joop de Jong (foto) zich voor de eerste keer gemeld op de eerste plaats. Hij onttroonde Jacques Hennekes, die nog even dacht een remisehaven te zien. Joop heeft nu gewoon 5 uit 5 en zou best voor de eerste keer ook kampioen van De Willige Dame kunnen worden. In april krijgt Joop nog mensen uit de top 10. De maand mei staat in het teken van de play-offs.

 

Opvallend en lang schaak leverde ook Koos van Dalen af. Zijn vaste chauffeur Auke Bijl zat enige tijd naast zijn bord, terwijl Koos van Dalen op jacht bleef naar het volle punt tegen Willem Weerdesteijn. Als dit het wekelijkse niveau van Koos kan blijven, dan kunnen nog genoeg spelers de komende weken hun borst nat maken tegen Koos. Hij levert ook soms passend commentaar bij opvallend schaakwerk.

 

In de tiende ronde was Kees van ’t Hoff zeker de evenknie van Hans Berrevoets en won Pieter Sandijck gemotiveerd van Cor Paans. Anne Meeldijk versloeg Paul de Roos, Piet Schuller lichtte Kees Klok beentje en Teus Slotboom Sr. moest in Marcel Pluymert zijn meerdere erkennen.

 

Uitslagen van en stand na ronde 10

 

Op 16 en 23 april zijn er wederom interne rondes.Op 30 april kleurt Dordt Oranje en slaan we een week over. Op 11 april en 15 april spelen team 1 en 2 de laatste wedstrijd van het seizoen 2012-2103.

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Willem Platje

 

Klassement DWD na negen ronden op de kop

 

Na negen ronden zijn er in de top van het klassement van de Willige Dame veel bordjes verhangen. De top drie verloor waardoor de nummers 4 tot en met 6 nu de nieuwe top drie vormen. Historisch gezien is het geen verrassing. Jacques Hennekes en Joop de Jong stonden in de vorige competitie, achter Pierre Smeets, ook op de ereplaatsen.

 

Koploper Johan Went werd na acht ronden uit het geel geholpen en afgelost door Jacques Hennekes (foto). Het leek of Johan blij was om van Jacques te verliezen. Het was een interessante partij, zo zei hij nog. Jacques Hennekes zag Marcel Pluymert in het verre eindspel van Joop de Jong nog verliezen, die hierdoor weer helemaal mee doet in de titelrace. Hans Berrevoets liep tegen zijn eerste nederlaag op tegen Hans Nunnikhoven, die weer top drie speler is geworden. Net achter de top deed Kees van ’t Hoff goede zaken. Vorige week had hij de erepartij tegen Pierre Smeets remise gehouden en ditmaal werd Teus Slotboom sr. met rustige middelen teruggedrongen en op een nul getrakteerd.

 

Gijs van der Willigen viel in positieve zin op. Hij wist Kees Klok te verschalken. Wim de Graaf stond slecht tegen Pieter Sandijck, maar kwam helemaal terug en won. Koos van Dalen vond twee paarden tegen twee lopers lastig en zelfs een korte instructie van paardenspecialist Jaap Mol hielp niet.. Anne Meeldijk, gelukkig weer achter het schaakbord, won rustig. Piet Schuller was in tijdnood en Mark van Hulst won. Teus Slotboom jr. speelde tegen Pierre Smeets remise. Cor Paans en Paul de Roos volgden dat voorbeeld.

 

De uitslagen van ronde negen en de stand zijn te zien via: Sevilla

 

De komende dinsdagen, met 30 april als uitzondering, wordt er intern geschaakt. Op 11 april en 15 april staan de laatste externe wedstrijden op de rol.

Terug naar boven

 

 

Johan Went verrassend de nieuwe koploper bij DWD

 

Halfweg het kampioenschap van de Willige Dame heeft verrassend tweede teamspeler Johan Went (in het midden op de foto) de koppositie over genomen. Hij won, terwijl koploper Marcel Pluymert met Jacques Hennekes remise overeen kwam. Uiteraard wordt in de clubcultuur gesproken over Johan als een landelijke speler, gelet op zijn plek in DWD 1 vorig seizoen in de landelijke KNSB competitie. Deze humor past bij een schaaksoos en dan wordt niet verwacht dat Johan na acht ronden ook in de gele trui komt. Dat deed hij wel en ook door de verrassende remise van Hans Nunnikhoven tegen Teus Slotboom jr. staat alleen Marcel Pluymert binnen de remise-grens achter hem.

 

Het is opmerkelijk dat ook geen speler, die vorig seizoen op het erepodium stond op de plaatsen1, 2 of 3 in de ranglijst te vinden is. Pierre Smeets moest tegen Kees van ’t Hoff in een remise berusten, terwijl de drievoudig kampioen van Zwijn-drecht ook nog eens met zwart speelde. Hoe had Kees gespeeld met wit op deze gedenkwaardige avond van de achtste ronde! Hij staat ook weer in de top 10 net als overigens Joop de Jong die in het achtervolgend peloton is aangekomen.

 

Acht partijen op het rooster was ook mooi en dat belooft de komende weken een goede opkomst! Direct na Pasen op 2 april weer de volgende, negende ronde!

 

De uitslagen en de stand zijn zoals gewoonlijk weer te zien via: Sevilla

Terug naar boven

Hans Berrevoets

 

Johan Went in de winning mood

 

Zeven partijen stonden er deze dinsdag op het programma. Dat viel gezien de kou en de grote file op de A1 nog mee.

 

Johan Went ging zeer voortvarend uit de startblokken tegen Hans Nunnikhoven en had met zwart al heel vlot met een pion f 3 bereikt. Met rokeren was hij minder vlot. Jacques Hennekes en Kees van’t Hoff hadden een op het oog gelijkwaardige stelling maar Jacques’ stukken leken iets actiever te staan. Mark van Hulst speelde goed tegen Willem Weerdesteijn en stond met zwart een pionnetje voor. Teus Slotboom jr. had een stevig overwicht in zijn partij tegen Pieter Sandijck

 

De eerste beslissing viel in de partij Teus Slotboom sr. – Jaap Mol. Jaap moest al snel constateren dat hij tegen Teus sr. zijn loper op b4 niet meer kon dekken, na een schaak door de dame van Teus. Het noodzakelijke paard op c6 ontbrak. Hierna kon Jaap alleen nog een poosje spartelen, maar na wat ruilen  ging het punt naar Teus.

 

Willem Weerdesteijn vocht zich inmiddels flink terug tegen Mark van Hulst en won. Teus jr en Pieter kwamen vervolgens remise overeen. Jacques kwam tegen Kees in het vooordeel, buitte dat bekwaam uit en trok derhalve aan het langste eind. Piet Schuller verloor uiteindelijk van Paul de Roos

 

Johan bleef tot het eind scherp en Hans moest vandaag zijn meerdere in Johan erkennen. Een mooie winst van Johan waarmee hij naar de top drie stijgt.

 

De partij van Cor Paans tegen Joop de Jong was toen als enige nog gaande. Na zet 29. Tb8 schaak (zie diagram), had Cor nog de hoop remise te kunnen bereiken. Het liep echter anders. Joop kwam binnen met zijn toren en dame, na eerst goed verdedigd te hebben en won vervolgens de partij.

 

De uitslagen en de stand zijn te zien via: Sevilla

Terug naar boven

Cor Paans

 

 Hans Nunnikhoven klopt koploper Marcel Pluymert

 

Sportief gezien was het belangrijkste schaakfeit in de zesde ronde dat Hans Nunnikhoven koploper Marcel Pluymert klopte. Hij rukte hierdoor op naar de tweede plaats. Marcel was vanaf de opening van de competitie 2013 de koploper. Deze plek heeft hij behouden, maar de achtervolgers komen steeds dichter in de buurt. Hans Nunnikhoven (foto) speelt met veel inzet en wist de tegenaanval in te zetten, nadat Marcel eerst veel kracht over de f-lijn had ingezet. Een tafel verder wist Hans Berrevoets uiteindelijk niet Jacques Hennekes te kloppen, die zijn meermalen uitgesproken remise-aanbod een reglementair feit zag worden, toen er nog twee koningen op het bord stonden. ,,Als bijna Zeeuw zeg ik: Ik worstel en kom boven”, zei Jacques  rond twaalf uur aan de bar van poffertjessalon Visser.

 

Hierdoor heeft zich rondom de ereplaatsen een peloton kanshebbers gevormd. Joop de Jong kan wellicht ook nog een aanval inzetten. Zijn eerste zege haalde hij binnen op Paul de Roos. Cor Paans liep eerst hoopvol rond, maar zag uiteindelijk Teus jr. toch winnen. Ton van der Bregggen was er gelukkig ook weer met zijn humor en schaakenthousiasme. Volgende week op 12 maart is er weer een interne ronde.

 

De uitslagen en de stand zijn te zien via: Sevilla

Terug naar boven

Hans Berrevoets

 

Marcel Pluymert steviger in het zadel

 

De dag na het 14e Den Witten Haentoernooi konden we toch nog zeven partijen noteren in de vijfde ronde van het voorjaarskampioenschap van De Willige Dame. Marcel Pluymert zal met enig genoegen hebben toegekeken hoe Hans Berrevoets en Johan Went elkaar het leven, net als de dag ervoor tijdens het toernooi, zuur maakten en remiseerden. Zelf won hij met zwart van Cor Paans. Nadat Cor veld f3 mogelijk had gemaakt voor de toren van Marcel, gaf hij prompt en plompverloren zijn alles dekkende pion h3 weg. Cor: “Stom, over en uit!”

 

                        

 

Foto links:Koos van Dalen deelde een tik uit aan Mark van Hulst. Johan Went (links) en Hans Berrevoets deelden het punt.

 

Opvallend was, dat nog vier partijen in een zwarte overwinning eindigden. Alleen Hans Nunnikhoven slaagde er in Kees van ’t Hoff een punt afhandig te maken met de witte stukken. Willem Weerdesteijn had het tegen Wim de Graaf simpel kunnen houden, maar zocht de complicaties. Dit kostte hem evenwel uiteindelijk de kop. Hij gaf op, omdat Wims pion zou gaan promoveren, als die met zijn koning het witte paard achter de broek of, zo u wilt, de staart, zou blijven zitten.

 

Piet Schuller en Paul de Roos redden het niet tegen respectievelijk Han van Gorkom en Jacques Hennekes, maar dat is gezien het ratingverschil niet echt verwonderlijk. Koos van Dalen is toch een tegenstander om rekening mee te houden. Hij drukte Mark van Hulst vaster op de plaats van de rode lantaarndrager en staat nu zelf op 50%.

 

Uitslagen van en de stand na de vijfde ronde: Sevilla

Terug naar boven

Cor Paans & Willem Platje

 

Marcel Pluymert stevig aan de leiding

In het schaakkampioenschap van de Willige Dame is na een kwart van de competitie slechts één speler uit team 1 te vinden op een koppositie in het klassement. Marcel Pluymert (foto) is met 3½ uit 4 sterk uit de startblokken gekomen. De tweede eerste teamspeler staat pas op plek acht in het klassement. Dat houdt dus in, dat Marcel voorlopig kansen heeft om zijn voorsprong in het klassement te behouden of uit te breiden . Hij rekende zelf met de nummer twee in het klassement af: Kees van ’t Hoff. De drievoudig kampioen van Zwijndrecht is in de competitie van DWD niet iemand, die direct graag aan de kop staat, maar poogt juist vanuit de tweede lijn de hogere ratinghouders te verschalken.

 

Jaap Mol had vorige week van Jacques Hennekes moeten winnen en verkeerde ditmaal wederom in een partijstelling - tegen Hans Berrevoets - om met recht remise aan te kunnen bieden. Het bleef bij één remiseaanbod, want na de ruil van de dames kreeg Hans het initiatief en wist na bijna vijftig zetten toch de volle winst te pakken. Hierdoor mag Hans Berrevoets vanaf plek twee Marcel in de rug kijken.  Johan Went staat op plek drie en is ook nog kansrijk voor de ereplekken. Cor Paans mocht trots zijn op de remise tegen hem.

 

Dankzij het nieuwe systeem dat wordt gehanteerd kan een ieder op de site van Tomsschaakboeken.nl alle uitslagen en standen bekijken.  U kunt natuurlijk ook hier de uitslagen en de stand na de vierde ronde vinden: Sevilla

 

Aanstaande dinsdag wacht weer ronde vijf! Op maandag 4 maart volgt DWD 2 thuis.

Terug naar boven

Hans Berrevoets

 

Jaap Mol laat DWD-koppositie aan Marcel Pluymert over

 

In de derde ronde van het kampioenschap van de Willige Dame was in box één de publiekswedstrijd. Terwijl elders in de zaak Marcel Pluymert (tegen Johan Went) en Hans Berrevoets (tegen Willem Weerdesteijn) hadden gewonnen, draaide het om één duel. ,,Jaap Mol (foto) staat gewonnen tegen drievoudig clubkampioen Jacques Hennekes”, was The talk of the Town.  Jaap straalde ook zelfvertrouwen uit, had materiaal voordeel en nam Jacques steeds meer in de tang.  Hij moest vluchten in een nieuwe taktiek: Er was een remise-aanbod gedaan. Jaap zei nee en ging verder. Daarna bood Jaap remise aan en bood bier aan. Hij haalde voor Jacques een groot glas en ging weer zitten. ,,Ik kijk nog even verder”, zei Jacques. De belangstelling nam toe en stond rijen dik naast het bord. Jacques zette een aanval in en wederom klonk het woord remise. Het leek erop dat Jaap door dit virus besmet was geraakt. In een gewonnen stelling, met winstvarianten uit de school van Willem Weerdesteijn, nam Jaap met remise genoegen. Hij liet, voor de eerste keer in elf jaar, de koppositie nog even over aan Marcel Pluymert.

 

Kees van ’t Hoff, die elders met Zwijndrecht 1 speelde, kon volgens Johan Went nu weer een week zenuwachtig zijn, want hij blijft hoog staan.  Elders in Visser moest Wim de Graaf, de belangrijke puntenmaker in DWD 2, de bietenbrug op tegen Cor Paans. Dat was in het licht van de ELO-ranglijst ook een verrassing te noemen. Kees Klok sprak nog even over kanshebbers om de nieuwe stadsdichter te worden, verloor van Anne en ging de nacht in afwachting was zijn reis naar zijn moederland Griekenland. Han van Gorkom stond verloren tegen Paul de Roos, die na een verdedigende zet het initiatief kwijt was en langzaam door Han van het bord werd geschoven. Piet Schuller verloor van Teus Slorboom jr. die in alle rust de winst binnen haalde.

 

U kunt hier de uitslagen en de stand na de derde ronde vinden: Sevilla

 

De vierde ronde staat op het bord aanstaande dinsdag, één dag na DWD 1 – Dordrecht 2 in eigen huis.

Terug naar boven

Hans Berrevoets

 

Johan Went koploper met Kees van ’t Hoff in de buurt

 

Door vakanties ontbreken nog de bekende namen in de top van het klassement van de zestigste competitie van De Willige Dame. Dat heeft Johan Went en Kees van ‘t  Hoff de gelegenheid gegeven om met 2 uit 2 uit de startblokken te komen en de kopposities in te nemen. De eerste teamspeler van DWD 1, Marcel Pluymert, komt pas op nummer drie door. Wanneer in februari de top weer voluit aan de bak gaat, is het de vraag over hoeveel ronden zij zich weer kunnen mengen om de ereplaatsen. Johan Went en Kees van ’t Hoff staan in elk geval als koningskoppel volgende week als eerste genoemd als er door het Sevilla programma wordt ingedeeld.

 

Voor die tijd zal Johan Went met zijn tweede team op donderdag 7 februari afreizen naar de lastige uitwedstrijd tegen WSW 2.  Johan gaat als koploper daarheen, nadat hij op plek één Willem Weerdesteijn afloste. Kees van ’t Hoff won van de altijd aanvallend ingestelde Paul de Roos en speelde zich zo in de kijker. Tussendoor noteerde hij natuurlijk namen voor het Den Witten Haen schaaktoernooi op maandag 25 februari (overdag).

 

Cor Paans kon nog melden dat zijn partij tegen tienvoudig kampioen Jaap Mol het langste duurde. Cor had voordeel, zo noteerde hij. Jaap bleek toch alerter te zijn en ging nog keurig met de winst aan de haal.

 

U kunt hier de uitslagen en de stand na de tweede ronde vinden: Sevilla

Terug naar boven

Hans Berrevoets

 

Willem Weerdesteijn uit startblokken als de eerste koploper

 

Op een avond met veel remises ging Willem Weerdesteijn (foto) toch de geschiedenisboeken in als koploper van de nieuwe, voorjaarscompetitie. Johan Went en Kees van ’t Hoff volgen hem op de voet. Het is zo ongeveer de zestigste competitie onder de vlag van De Willige Dame.

 

Een novum was er wel: Voorzitter Cor Paans hield niet zijn traditionele toespraak van achter de bar. De verklaring was simpel: Hij was elders met ons derde team en eerste viertal dat met 2½ tegen 1½ won bij Shah Mata. Sportief gezien had het een avond van vier remises en twee overwinningen met net één andere uitslag kunnen worden. Onze dichter Kees Klok, die Peter M. van der Linden graag als nieuwe stadsdichter ziet, stond al weer snel in een goed gesprek aan de bar, na zijn nederlaag tegen Kees van ’t Hoff. Op dat moment trok Gijs van der Willigen aan de touwtjes tegen Willem Weerdesteijn, die ook een loper onbeheerd had laten staan. Gijs miste één zet voor een matnet en kon de promotie van een pion van Willem daarna niet stoppen. Jan Hein Donner *) zou daarna zijn uitgebarsten in een lofzang op de pion als kleinood. Willem Weerdesteijn bleef een diplomaat na de winst en Gijs liet bij vertrek weten de volgende keer Willem te willen verslaan.

 

De partij tussen Johan Went en Teus Slotboom jr. leek lang op een remise uit te zullen draaien en het aanbod kwam ook langs, maar Johan wist de zwakte van een pion prima uit te buiten. Een belangrijke winst dus voor hem op een top-tienspeler uit de vorige competitie.

 

Paul de Roos behaalde een knappe remise tegen Teunis den Rooijen. Paul zat er ook sterk bij en straalde het vertrouwen uit zoals vroeger in de KNSB competitie toen hij nog onder Chr. Vlagsma schaakte. Veel strijd was er tussen Jacques Hennekes en Naomi Snikkers en Marcel Pluymert en Hans Berrevoets. De voor de competitie belangrijke duels werden remise.

 

U kunt u hier de uitslagen en de stand na de eerste ronde vinden: Sevilla

 

*) Wellicht een aardige anecdote met Jan-Hein Donner in de hoofdrol in de rubriek Veld 65: Hein

Terug naar boven

Hans Berrevoets

 

Nieuwe competitie om het voorjaarskampioenschap 2013 van De Willige Dame gaat van start

 

Op dinsdag 29 januari is de eerste ronde van het voorjaarskampioenschap 2013. Om uiterlijk 20:15 uur starten we. Een dringen verzoek om op tijd te zijn!

 

Voorlopig staan er 34 namen op de lijst in het nieuwe competitiesysteem. Het resultaat van de loting, die vrijdag door Cor Paans en Jaap Mol is uitgevoerd, vindt u hier. Afhankelijk van de opkomst, rolt er op de avond zelf weer een indeling uit natuurlijk. Maak van wedstrijdleider Jaap geen spoorzoeker! Hij zal uiterlijk om 20.15 uur op de knop drukken, zodat de indeling een feit is.

 

Wie door welke omstandigheden dan ook, een vertraging heeft opgelopen: Bel a.u.b. tijdig naar Visser via 078-6137373! Om 20.00 uur begint Jaap Mol al aan te kruisen, wie zeker niet binnen zal lopen of wie er al is!

 

Pierre Smeets is wederom titelverdediger. Markant is dat in de laatste competitie twee mensen uit één familie (de Slotbomen, Slotbooms dan wel Slotgeboomte zo u wilt…) in de top-10 terecht kwamen. Een onderhoudende competitie gewenst!

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Willem Platje

 

Meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl