Schaaksociëteit

 

De Willige Dame

 

Seizoen 2010 - 2011

 

Bezorgd door www.tomsschaakboeken.nl

 

 

Klik op de afbeelding.

 

meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

18-05-2011 Laatste Nieuws(brief)

09-02-2011 Onze schaakvriend Jan Molema (52) is overleden

01-02-2011 Jaap Verhoef de snelste en de beste

Schaakvriend van De Willige Dame Jan Molema (52) overleden

 

DORDRECHT -  Schaakvriend Jan Molema is in Dordrecht in de nacht van dinsdag op woensdag op 52-jarige leeftijd overleden. In zijn gezin, Judy en de kinderen, ontstaat een grote leegte, die met geen woorden op te vullen is.

 

De schaker van De Willige Dame, die dit seizoen teamcaptain was van de tweede selectie, was acht dagen eerder in het ziekenhuis opgenomen met ernstige hartproblemen. Hij werd op de club direct gemist. Jan was meer dan dertig jaar een echte schaakliefhebber, die hield van snelschaken en met grote inzet lange partijen speelde.

 

Voor hem waren sociale- en schaakgesprekken onderdeel van de clubcultuur. Zijn lach was op clubavonden vaak hoorbaar.

 

… En toen bleef zijn stoel op de club plotseling leeg. Dat was in woorden niet te vatten.

 

De schaakvrienden van de Willige Dame wisten dat de gezondheidssituatie van Jan zeer ernstig was, maar hielden tot dinsdag 8 februari op de verenigingsavond in poffertjessalon Visser hoop. De leden spraken voor de schaakpartijen begonnen lang over Jan, nadat praeses Cor Paans van achter de bar het laatste nieuws had doorgegeven. Er heerste een mineurstemming. Het was iedereen duidelijk dat de hartproblemen en de risico's voor Jan groot waren en dat we ook rekening moesten houden met het ergste. Een dag later kwam dan de mededeling toch, dat Jan niet meer in onze wereld was.

 

”Een enorm verlies, want Jan had als schaker, maar allereerst als mens een vaste plek in onze schaaksociëteit. Daarom komt zijn overlijden zo hard aan bij de leden", aldus voorzitter Cor Paans.

 

Aanstaande dinsdag 15 februari zal de crematieplechtigheid zijn op De Essenhof aan de Nassauweg in Dordrecht. De plechtigheid begint om 15.00 uur. Op de Essenhof is informatie beschikbaar over de zaal waarin het afscheid zal plaats vinden. De Willige Dame zal uit respect voor Jan en omdat de gedachten van de schakers bij het afscheid nemen zijn, de clubavond op 15 februari schrappen.

 

Via de website van het advertentieblad Dordt Centraal zijn de gegevens over Jan Molema vanaf vrijdag 11 februari te raadplegen in een rouwbericht. Ook in AD De Dordtenaar verschijnt een bericht naar aanleiding van Jans overlijden.

 

Jan Molema ontdekte rond 1980 de schaaksport als plezierige wedstrijdsport en als middel tot sociaal contact. In sociëteit Bibelot aan het Steegoversloot 34 werd hij warm gemaakt om aan de overkant, pakweg tweehonderd meter verder in het damgebouw te  gaan schaken. Hij koos daar voor schaakclub Groothoofd. Jan was, gezien zijn leeftijd, een laatbloeier, maar hij maakte snelle vorderingen. De club lag, voor de aankomend onderwijzer toen, op honderd meter van zijn eerste Dordtse woning waar hij met Judy aan de Vest woonde. Het was altijd gezellig om daar informeel een partijtje schaak te spelen, terwijl Jan ook het talent had om naast zijn werk het huis grondig te verbouwen. Snelschaken was ook wel z'n ding en met veel mensen heeft hij graag gespeeld, ook voordat zijn partij in de  interne competitie begon. Het commentaar erbij was een aanvulling op de zetten. Bij Groothoofd haalde Jan nog het eerste team, maar de vereniging ging na veel ups en downs uiteindelijk over naar schaakclub Dordrecht.

 

Het spreekt vanzelf dat Jan in de jaren negentig al snel een grote fan werd van de snelschaakmarathon, die toen AKD-toernooi heette. In de eerste aflevering - in 1996 - debuteerde Jan knap met vijftig procent (17 uit 34). Hij vond het prachtig dat de snelschaakmarathon verder ging op het leerpark met grote betrokkenheid van het Da Vinci-college zoals zijn school na vele fusies heette. Het is dubbel wrang dat vier dagen voor de volgende aflevering, waar hij zo naar uitkeek, afscheid van Jan genomen moet worden. Jan plaatste zich in het verleden altijd via de school in voorwedstrijden. Hij vond dat een voorrecht, daar andere schakers van buiten het onderwijs op de wachtlijst waren terecht gekomen.

 

Hij was er de inhoudelijke man, die namens de directie bij heel veel processen betrokken was. Jan was de nestor van, zoals de school dat noemde, het servicecentrum van de school en velen in onderwijsland kende hij en velen kenden hem. Zijn clubgenoot Han van Gorkom was er directeur en hun eigen kamers lagen dicht bij elkaar in de buurt. Schaken was dan ook een extra rode draad in de wereld van Jans contacten in de onderwijswereld.  Na Groothoofd ging Jan Molema verder bij De Willige Dame en speelde hij in het eerste en het tweede team. In het kampioenschap van De Willige Dame behoorde Jan altijd tot de spelers waarmee de topspelers rekening moesten houden. Zijn ELO-rating was lang niet in overeenstemming met zijn interne kracht. In het kampioenschap van De Willige Dame boekte Jan Molema wellicht in het seizoen 2010 zijn grootste succes. Hij versloeg de latere kampioen Juan Garcia in grootse stijl met bijzonder actief stukkenspel met dame en paard in de hoofdrol en legde zo de basis voor zijn uiteindelijke vierde plaats in een sterk veld.

 

Een heerlijk uitje vond Jan ook altijd het jaarlijkse toernooi in Wijk aan Zee. Hij was er vaste deelnemer van het rapidtoernooi. Hij zette ook in januari van dit jaar weer een goede TPR neer van rond de 1850. Dat weerspiegelde zeker meer zijn eigenlijke schaakkracht. Op de foto hiernaast is Jan in gedachten verzonken bezig aan een partij in zijn laatste rapidtoernooi van slechts enkele weken geleden.

 

Jan Molema vond ook dat het tweede team van de Willige Dame niet alleen met veel plezier moest kunnen spelen, maar dat het ook de kracht in huis had om kansrijk mee te draaien in de tweede klasse van de RSB. Dat het team nu met acht matchpunten uit vijf wedstrijden bovenaan staat, komt mede door zijn strijdplan. De standaard opmerking dat de club het vaste degradatiespook toch wel weer had verjaagd, vond hij maar niets. Jan Molema vond dat de schakers best in de stand omhoog mochten kijken.

 

De Willige Dame verliest in hem een zeer gewaardeerde speler en een zeer markant verenigingslid. Het bestuur en de leden van de schaaksociëteit wensen Judy en de kinderen alle mogelijke sterkte toe bij het verwerken van dit onnoemelijk grote verdriet.

Terug naar boven

Namens Cor Paans (voorzitter), Jaap Mol (secretaris-penningmeester) en alle overige leden van De Willige Dame:

 

Hans Berrevoets & Willem Platje

 

Jaap Verhoef eerste op snelschaakavond DWD

 

Het eerste team speelde een uitwedstrijd op deze dinsdagavond bij Shah Mata 1. Er werd dus geen vierde ronde voor de interne competitie om het voorjaarskampioenschap gespeeld. In Visser’s Poffertjessalon stonden de borden dus klaar voor de snelle denkers.

 

Twaalf spelers meldden zich voor de snelschaakavond en dat leverde dus voor een ieder elf partijen haastschaak op.

 

Zoals gewoonlijk werden gewonnen stellingen verprutst, werden verloren stellingen op miraculeuze wijze in winst omgezet en was een remise in de beschikbare vijf minuten vrijwel onmogelijk. Herhaaldelijk klonk er een klaterende lach bij een verrassende ontwikkeling op het bord. Het woord “blunder” is hier natuurlijk ook van toepassing, maar dat klinkt wel erg prozaïsch.

 

Alle partijen werden beslist en toen de rook was opgetrokken en de ontbrekende stukken van de vloer waren opgeraapt bleek Jaap Verhoef (foto) de snelste en de beste te zijn. Weliswaar eindigde hij in puntental gelijk met Teus Slotboom Jr. maar daar Jaap de onderlinge partij had gewonnen werd hij als eerste geklasseerd.

 

De einduitslag:

 

Plaats

Naam

Score

1

Jaap Verhoef

10

1

Teus Slotboom Jr.

10

3

Jaap Mol

9

4

Han van Gorkom

7

5

Pieter Sandijck

6

5

Teus Slotboom Sr.

6

7

Jacques Malschaert

5

7

Jan Sulman

5

9

Willem Platje

3

10

Cor Paans

2

10

Paul de Roos

2

12

Piet Schuller

1

 

De winnaar bood na afloop van zijn verdiende prijzengeld de aanwezigen een drankje aan en zo kwam er een einde aan een zeer onderhoudend avondje snelschaak.

Terug naar boven

Jaap Mol  & Willem Platje

 

Laatste Nieuws(brief)

18-05-2011

·         Nieuwe DWD-competitie begint al op dinsdag 6 september 20 uur met loting in poffertjessalon Visser. Inlichtingen, aanmeldingen Cor Paans 078-6311090

·         Jacques Hennekes voor tweede keer Goud. Joop de Jong op weg naar eerste eremetaal. Tien partijen weer intern en nog één ronde te gaan

·         RSB huldigt DWD als kampioen van district. Zie reportage op http://www.r-s-b.nl/AV-RSB/foto11mei2011

·         Externe competitie in KNSB: debuut op zaterdag 17 september Uit of Thuis (speelschema o.a. op  site van de schaakbond KNSB)

·         Elfde Den Witten Haentoernooi in oktober in de herfstvakantie

·         Kortom: Traditie van beginnen op tweede dinsdag van september is na 28 jaar verleden tijd

·         Leden actief op toernooien? Meldt  het aan tomsschaakboeken.nl.

·         Dordts nieuws op www.dordrecht.net

·         Aanstaande dinsdag slotronde kampioenschap DWD

 Terug naar boven

12-05-2011

·         Jacques Hennekes bijna voor de tweede maal kampioen. Strijd om zilver en brons kan nog alle kanten op. Ook de top-tien is spannend

 • Dinsdag 17 mei: Vijftiende ronde kampioenschap DWD

·         Dinsdag 24 mei: Slotronde kampioenschap. Begin van het zomerreces

·         Teamcaptains (extern) voor seizoen 2011-2012: Jacques Hennekes, Hans Nunnikhoven en Cor Paans

·         Op de tweede dinsdag van september begint altijd de nieuwe competitie!  Datum 13 september

·          Zaterdag 17 september: Eerste ronde van de nieuwe KNSB-competitie met debuut De Willige Dame in de derde klasse van de KNSB.

 Terug naar boven

14-04-2011

 • De Willige dame 1 kampioen van de RSB met recht op promotie. Elf punten uit zeven wedstrijden!
 • Eindstand al op de site van de RSB-competitie. Verrassende degradatie van onze vrienden van Sliedrecht!
 • Dinsdag 19 april feestelijke terugblik op het seizoen met avond Rapid-chess in poffertjessalon Visser
 •  Daarna weer competitie!

 Terug naar boven

24-03-2011

·         Spijkenisse 2 en de Willige Dame 1 met tien matchpunten uit zes wedstrijden koploper in de promotieklasse. Spijkenisse 2 wint met 4½ - 3½ van SO Rotterdam. Spijkenisse heeft 28 bordpunten en DWD 27 bordpunten

·         Kampioenschap van De Willige Dame: verslag bij www.tomsschaakboeken.nl Hans Berrevoets leidt kopgroep

·         Maandag as THUIS DWD 2. WELKOM.

·         Negende ronde intern dinsdag 29 maart as

·         Woensdag as (dus 30 maart) een keer geen Lunchschaken! (verslag zie www.tomsschaakboeken.nl)

 Terug naar boven

22-03-2011

·         De Willige dame 1 wint met 5 – 3 van Sliedrecht 2 (vandaag meer op Tomsschaakboeken.nl)

·         Rokado 1 verliest met 3½ – 4½ van Erasmus 1

·         Vanavond interne ronde acht!

·         Morgen om half één lunchschaken

·         Maandag 28 maart DWD 2 thuis!

 Terug naar boven

16-03-2011

·         Jacques Hennekes neemt gele trui over van Hans Berrevoets na zeven ronden kampioenschap DWD

·         Kopgroep van vier spelers maakt zich los van achtervolgers

·         Agenda: Titelhouder Jacques Hennekes geeft op zaterdag 7 mei van 12 tot 15 uur een doorlopende simultaan bij het terras van Den Witten Haen. Kortom: de buren van poffertjessalon Visser

·         Maandag 21 maart: DWD 1 thuis tegen Sliedrecht 2

·         Maandag 28 maart: DWD 2 thuis tegen Erasmus 3

·        Achtste ronde intern dinsdag 22 maart. Gehele schema op de site van www.tomsschaakboeken.nl

·         Lokaal nieuws: www.dordrecht.net

 Terug naar boven

09-03-2011

·        DWD kampioenschap: Verslag wordt verwacht op www.tomsschaakboeken.nl

·         Opmars Joop de Jong en Kees van ‘t Hoff

·          Koos van Dalen verjaagt spoken met vol punt

·         DWD 2 blijft koploper na gelijk spel 4-4, maar Zwijndrecht o.l.v. Kees van ’t Hoff op vinkentouw a.s. vrijdag!

·         Dinsdag 15 maart zevende ronde intern!

·         Zaterdag 19 maart Alblasserwaard toernooi: Mark weet meer…

·         Sliedrecht heeft jubileumjaar 75 met gezellige avond afgesloten. Jerry van Rekom begint nu aan nieuw boek: honderd jaar schaakclub Sliedrecht. Uitkomst in nog 25 hoofdstukken in 2035 !

·         Sliedrecht ook grootste club in ZHZ Zie tomsschaakboeken.nl

·         Dordts nieuws op www.dordrecht.net

 Terug naar boven

09-02-2011

·         Barendrecht 1 verslaat Groenoord 1, dus maandag 7 maart Barendrecht 1 (7-5) en DWD 2 (8-5) is de TOPPER in tweede klasse B. Zwijndrecht 1 op vinkentouw.

·         Vanmiddag meer DWD nieuws op Tomsschaakboeken.nl: Kees van ’t Hoff naar plek 3 na winst op Jaap Verhoeff. Hans Berrevoets blijft koploper na remise tegen Hans Nunnikhoven

·         Mer info op schaaksimultaan in winkelcentrum SSterrenburg as za 12-16 uur op Tomsschaakboeken.nl

·         Vertrekkende wethouder Van den Over (VVD) maakte rond 1999 nog openschaakkampioenschap in de Sinjoor mogelijk.

·         Nieuwssite www.dordrecht.net

Terug naar boven

02-02-2011

 • DWD nieuws altijd  op www.tomsschaakboeken.nl algemeen nieuws op www.dordrecht.net

·         De Willige Dame 1 naar zes uit  vier na alweer nipte zege op Shah Mata 1. Winnaars in de hoofdrollen: Jacques Hennekes, Joop de Jong en niet te vergeten de nestor van dinsdagavond componist en dirigent Johan Went

·         Maandag 7 februari: DWD 2 in eigen huis tegen Springend Peert 1 uit de Hoeksche Waard. Duimen voor de jongens nu Zwijndrecht ver achter ons ligt

·         Dinsdag 8 februari: nieuwe kansen in de interne competitie. Jaap Mol deelt uiterlijk om 20.15 uur in, zodat we op tijd kunnen beginnen

·         Lunchschaken elke woensdagmiddag in Visser om half één

Terug naar boven

26-01-2011

·         Meer schaaknieuws op www.tomsschaakboeken.nl en ook bij www.dordrecht.net

·          Jacques Hennekes en Hans Berrevoets aan kop bij de Willige dame: zes (oud) kampioenen op de eerste zes plaatsen!

·          Op 1 februari DWD 1 uit en intern snelschaken voor liefhebbers, sfeerproevers en rustende leden!

·          Vierde ronde DWD op dinsdag 8 februari. Indeling rolt uiterlijk 20.15 uur uit de computer. A.u.b. graag tijdig in de speelzaal

·         Wijk aan Zee schakers hebben de smaak te pakken. Volgend jaar weer Tata Steel Chess rapid.

·         Schaaksimultaans in aanloop naar snelschaakmarathon

·         Tiende Den Witten Haen toernooi op 2 maart. Aanmelden bij Kees van ’t Hoff.

Terug naar boven

19-01-2011

 • Vier koplopers bij de Willige Dame met 2 uit 2
 • Verrassende uitslagen: Cor Paans remise, Han van Gorkom wint.
 • Aub voor de wedstrijdleider Jaap Mol uiterlijk om 20.10 uur in de speelzaal, zodat de indeling om 20.15 uur op het  bord hangt! Wie te laat is en niet heeft (af) gebeld, kan zonder partij zitten!
 • Veel regiospelers zaterdag en zondag in Wijk aan Zee
 • Zondagmiddag om 16 uur bekendmaking van de winnaar van de KNSB verenigingsprijs in de analysezaal van Tata chess, voorheen Corus, voorheen …
 • Den Witten Haen schaak op woensdag 2 maart
 • De Klockelaer schaak: elke donderdag om half tien: een bezoekje waard
 • Lunchschakers elke woensdag half een Visser.

Terug naar boven

15-01-2011

 • Op www.tomsschaakboeken.nl meer schaaknieuws oa tiende Witten Haentoernooi, kampioenschaak DWD enzovoorts
 • Veel leden naar Wijk aan Zee voor schaken in de duinen. Oa Pierre Smeets (2x), Jan Sulman, Hans Berrevoets, Johan Went, Kees van ’t Hoff, Teunis den Rooijen.  Jan Molema.
 • Vanaf 20 .10 begint Jaap op interne avonden met de eerste indeling, zodat de indeling precies om 20.15 uur bekend is om te kunnen beginnen!
 • Het Witten Haen schaaktoernooi is op woensdag 2 maart. Eén week later dus ivm voorjaarsvakantie!
 • Kees van ’t Hoff noteert graag namen deelnemers, ook as dinsdag om 20 uur aan de bar bij poffertjessalon Visser. Woensdag 2 maart tiende aflevering
 • Zaterdag 12 febuari van 1 tot 4 uur schaaksimultaan winkelcentrum Sterrenburg in kader PR snelschaakkampioenschap 19 februari op leerpark. Ik ontmoet graag als simultaangever liefhebbers om mee te doen
 • Afvaardiging uit Drechtstreek/Sliedrecht overhandigt op 26 februari (half twaalf)  jubileumboek Sliedrecht op kamp Amersfoort. Bewogen historie 40-45 is te boek gesteld
 • De Klockelaer schaakt elke donderdag vanaf half tien. Kijkers ook welkom
 • Tata chess: Kijk vooral in Wijk aan Zee uit naar rapidschakers en deelnemers NK journalisten in de Liefhebber.

Terug naar boven

Hans Berrevoets

 

Agenda

Het kampioenschap, het lunchschaken en de thuiswedstrijden van schaaksociëteit De Willige Dame worden gespeeld in: Visser’s Poffertjessalon aan de Groenmarkt 9 te Dordrecht.

 

De volledige indeling van de teams en de wedstrijdprogramma’s van de RSB staan op de RSB-Site.

 

Blauw: Interne competitie. Groen: Lunchschaken. Rood: Externe competitie. Donkerrood: Rapidchess

Maandag

4 apr 2011

Viertallen C: Messemaker 1847 – De Willige Dame

Dinsdag

5 apr 2011

Tiende ronde DWD Voorjaarsjaarskampioenschap 2011

Woensdag

6 apr 2011

Elfde ronde Lunchschaken Voorjaar 2011

Dinsdag

12 apr 2011

Elfde ronde DWD Voorjaarsjaarskampioenschap 2011

Woensdag

13 apr 2011

Vandaag geen Lunchschaken

Woensdag

13 apr 2011

Chess 1 – De Willige Dame 1

Dinsdag

19 apr 2011

Tweede ronde rapid-chesskampioenschap De Willige Dame

Woensdag

20 apr 2011

Twaalfde ronde Lunchschaken Voorjaar 2011

Dinsdag

26 apr 2011

Twaalfde ronde DWD Voorjaarsjaarskampioenschap 2011

Woensdag

27 apr 2011

Dertiende ronde Lunchschaken Voorjaar 2011

Dinsdag

3 mei 2011

Dertiende ronde DWD Voorjaarsjaarskampioenschap 2011

Woensdag

4 mei 2011

Veertiende ronde Lunchschaken Voorjaar 2011

Dinsdag

10 mei 2011

Veertiende ronde DWD Voorjaarsjaarskampioenschap 2011

Woensdag

11 mei 2011

Vijftiende ronde Lunchschaken Voorjaar 2011

Dinsdag

17 mei 2011

Vijftiende ronde DWD Voorjaarsjaarskampioenschap 2011

Woensdag

18 mei 2011

Slotronde Lunchschaken Voorjaar 2011

Dinsdag

24 mei 2011

Zestiende en laatste ronde DWD Voorjaarsjaarskampioenschap 2011

 

 

 

 

Terug naar boven

 

Algemene informatie

Schaaksociëteit De Willige Dame is in Dordrecht te vinden in Visser’s Poffertjessalon aan de Groenmarkt 9  in hartje stad en te bereiken op telefoonnummer 078-6137373. Het Scheffersplein is vlakbij en daar was in de negentiende eeuw ook al een schaaksociëteit te vinden.

 

De sociëteit houdt zijn clubavond op dinsdagavond vanaf 20.00 uur. Het eerste en het tweede team en het viertal spelen er hun wedstrijden op maandagavond eveneens vanaf 20.00 uur.

 

Praeses is Cor Paans. Jaap Mol is wedstrijdleider. Bezoekers en leden krijgen altijd als advies zo goedkoop mogelijk te parkeren in de parkeergarage Veemarkt of in de parkeergarage Spuihaven achter het Stadskantoor, beide te bereiken via de Spuiboulevard. Daarvandaan is het ongeveer tien minuten wandelen. In de avonduren is het tarief éénmalig € 1,00. (maandag tot en met zaterdag van 18.00 tot 03.00 uur). Een derde mogelijkheid is het parkeren in parkeergarage Visstraat, die vrijwel om de hoek ligt, maar parkeren daar is met € 1,50 per uur aanmerkelijk prijziger.

Wanneer zijn de parkeergarages open?

De openingstijden van de parkeergarages zijn:

·                       Spuihaven: dag en nacht geopend, ook op zondag

·                       Veemarkt: dag en nacht geopend, ook op zondag

·                       Riedijkshaven: dag en nacht geopend, ook op zondag

·                       Visstraat:

o                                              maandag tot en met woensdag van 8.00 uur tot 1.00 uur

o                                              donderdag tot en met zaterdag van 8.00 uur tot 2.00 uur

o                                              koopzondag van 11.00 tot 18.00 uur

·                       Drievriendenhof: *)

o                                              maandag van 7.30 uur tot 22.00 uur

o                                              dinsdag tot en met zaterdag van 7.30 tot 00.30 uur

o                                              zondag van 11.00 uur tot 00.30 uur

·                       Achterom: dag en nacht geopend, ook op zondag

 

*) Parkeer derhalve NIET! in de parkeergarage Drieviendenhof, daar deze op de speelavond van De Willige Dame reeds om 22.00 uur sluit! U zou dan pas weer over uw auto kunnen beschikken na betaling van € 40 !!

Terug naar boven

 

Meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl