De Willige Dame

 

R.S.B.

 

Clubcompetities 2009/2010

 

Uitslagen, standen, verslagen, en foto’s

 

 

DWD 1e team: Uitgespeeld

 

 

 

DWD 2e team: Uitgespeeld

 

 

 

DWD 3e team: Uitgespeeld

 

 

meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

17-04-2010 Nagenieten van een grootmeesterzet

09-04-2010 Eén voor Shah Mata 3 en zeven voor DWD 2!

20-03-2010 Een pleistertje op de wonde

16-03-2010 Kampioen Charlois-Europoort 3 wint overtuigend van DWD 1

03-03-2010 Het tweede team wint ruim van het tweede van Nieuwerkerk: 6½ -1½

09-02-2010 Het scheelde maar weinig bij DWD 2 – Barendrecht 1

03-02-2010 De stand van zaken in de promotieklasse

03-02-2010 Zwijndrecht/DWD 3 verliest nipt van Dorfrecht 5

02-02-2010 De Willige Dame 1 naar zeven uit zes in promotieklasse

12-01-2010 Nieuwerkerk houdt De Willige Dame knap op 4-4

10-01-2010 Derde team redt het niet tegen Krimpen 5

13-12-2009 DWD2 Rustig begin, enerverend slot met een open eind

08-12-2009 Krimpen 1 te sterk voor DWD 1

28-11-2009 Alweer winst voor het Combiteam DWD-SV Zwijndrecht 3!

17-11-2009 De Willige Dame 2 wint opnieuw: 5-3 tegen CSV 1

10-11-2009 DWD 1 wint op het nippertje van Shah Mata 1

06-11-2009 Het combiteam pakt zijn eerste winst!

02-11-2009 Fotoverslag Sliedrecht 3 – DWD 2 van Tom van Bokhoven

30-10-2009 Het tweede team doet niet onder voor het eerste en wint ook!

17-10-2009 Met vier invallers toch winst voor DWD 1!

11-10-2009 Derde team bijt in het zand tegen Charlois Europoort 7

05-09-2009 Volledig verslag DWD 2 – Messemaker 1847 3

29-09-2009 Bekijk de foto’s van Tom van Bokhoven van de wedstrijd hier.

29-09-2009 DWD 2 krijgt flink klop van De Messemaker 1847 3

22-09-2009 DWD 1 laat matchpunten weer aan SO Rotterdam 3

11-09-2009 Het derde team van DWD-Zwijndrecht

10-09-2009 De opstellingen van DWD teams 1 en 2

Nagenieten van een grootmeesterzet

Van teamcaptain Hans Nunnikhoven van het eerste team van De Willige Dame ontving de redactie het volgende verslag van de wedstrijd Spijkenisse 2 – De Willige Dame 1:

 

Beste Willem,

 

We hebben weliswaar met 5 - 3 verloren, maar we hebben vechtend als leeuwen onze huid zo duur mogelijk verkocht.

 

Vooraf heb ik heel wat telefoontjes moeten plegen om toch acht personen achter het bord te krijgen, maar uiteindelijk is het gelukt en wat een avond is het geworden! Misschien doet de uitslag het niet direkt vermoeden, maar er is zeker een mogelijkheid geweest, dat we 4-4 zouden spelen.

 

Op bord één speelde Joop de Jong met wit een prima aanvalspartij. Na wat afruilen kwam Joop in het eindspel met een dame tegen een toren en een paard beter te staan. Zijn tegenstander wist een vesting op te bouwen, waar Joop helaas net niet doorheen kwam. Jammer, maar het bleef remise.

 

Hans Berrevoets speelde op bord twee met zwart een voor hem karakteristieke opening en kwam vrij snel een pion voor. Zijn tegenstander ging zwaar in de denktank, maar wist zijn stukken steeds beter op te stellen. Hij wist ook nog een belangrijke pion terug te winnen en uiteindelijk verloor Hans.

 

Op bord drie speelde Pieter Sandijck (foto links) een zeer goede partij tegen een sterke Björn Verstraten. De remisemarge werd, voorzover ik de partij kon volgen nooit overschreden. Chapeau!

 

Op bord vier speelde ikzelf met zwart de doorschuifvariat van het Frans. Nadat drie keer dezelfde stelling op het bord verscheen werd besloten tot remise.

 

En dan Wim Vink (foto rechts). Wat een partij! Zeker voor de toeschouwer een juweeltje waar je trots op mag zijn. In zijn vertrouwde f4 opening werd bijna alles geruild wat er op het bord stond. Er bleven alleen nog lopers, pionnen en dames. Net op het moment dat zijn tegenstander wilde promoveren deed Wim een zet van grootmeesterlijk niveau. Ondekbaar mat in alle varianten in drie, vier of vijf zetten. Als je dan bedenkt dat Wim een paar zetten terug nog remise had aangeboden is dit natuurlijk een uitstekend resultaat.!

 

Op bord zes speelde Han van Gorkom een goede opening. Maar een partij bestaat ook uit een middenspel en een uitspel. Zijn tegenstander had in het middenspel het voordeel van een ver opgeschoven pion wat Han uiteindelijk fataal werd. Naar eigen zeggen heeft hij ook teveel gekeken naar de partij naast hem waar Francijna Wijnhovengroots bezig Was.

 

Met zware stukken viel ze de koning van haar jonge tegenstander aan. Ze overzag evenwel ergens een kleinigheidje waardoor ze de overwinning moest laten.

 

Op bord acht speelde Cor Paans met zwart een zeer aparte partij. Twee pionnen doorboorden als het ware zijn stelling waarvan er één al op de zesde rij rij stond. Zijn tegenstander had op dat moment hiervoor al een stuk geofferd en begon aan een koningaanval. De pion werd echter behendig met het paard tegengehouden en de koningsaanval werd afgeslagen. Cor bood zijn tegenstander remise aan in een iets beter staande stelling. Dat werd geaccepteerd.

 

Derhalve is het 5-3 geworden en ging ik in ieder geval met een goed gevoel naar huis met Wim Vink in de auto, die ik drie maal heb moeten zeggen dat we er waren. Dat is nog eens nagenieten van een partij.

 

(De partij volgt zo spoedig mogelijk. red.)

Terug naar boven

Hans Nunnikhoven

 

1-7  !!!

Op donderdag 25 maart 2010 speelde het tweede team uit bij Shah Mata 3. Helaas ontving de redactie van De Willige Dame deze keer geen verslag van die wedstrijd. Wel verschenen de uitslagen reeds eerder op de hoofdpagina van www.tomsschaakboeken.nl. Daar echter verdwijnt na enige tijd de verwijzing naar het artikel, omdat er steeds recentere artikelen verschijnen.

 

Daarom hier nogmaals en voor de eeuwigheid bewaard, de uitslagen op de De Willige Damesite: Het werd een monsterzege voor ons tweede team. Er werd maar liefst met 1 – 7 gewonnen! Dat liegt er niet om. Een uitstekende prestatie, een schitterende uitslag! Hulde aan de spelers!

 

De uitslagen:

 

do 25 mrt Shah Mata 3              1617 - De Willige Dame 2        1644 1  - 7

1.        John la Gordt Dillie     1909 - Wim Vink                 1596 1  - 0

2.        Wil van der Werff        1686 - Johan Went               1731 0  - 1

3.        Michel van Egmond        1488 - Anne Meeldijk                 0  - 1

4.        Gerard Blom              1479 - Jan Molema               1739 0  - 1

5.        Sjerp Noorda             1597 - Willem Weerdensteyn      1567 0  - 1

6.        Hans Drent               1541 - Han van Gorkum           1641 0  - 1

7.        Freddie van Keulen            - Pieter Sandijck          1593 0  - 1

8.        Marcel Batist                 - Francina Wijnhoven            0  - 1

 

Voor alle gegevens, andere uitslagen in 2A en stand zie: www.r-s-b.nl/

Terug naar boven

 

 

Een pleistertje op de wonde

 

(Hierboven afgedrukt: Kop boven de hoofdpagina van de website van schaakvereniging Charlois-Europoort. Rotterdam-Zuid)

 

“Er rest maar één conclusie: Charlois-Europoort 3 heeft uitstekend gespeeld en is een waardig kampioen. Proficiat”! Aldus eindigde gelegenheidsverslaggever en remisegenerator Johan Went zijn verslag van de laatste wedstrijd van het eerste team tegen Charlois-Europoort 3 in de promotieklasse van de RSB. Inderdaad is een nederlaag van 7 – 1 niet erg gebruikelijk voor De Willige Dame 1. Vorig jaar immers, werd nog afgezien van het recht op promotie!

 

Normaliter gaat men dan naar oorzaken zoeken: Er stond niets meer op het spel, de motivatie ontbrak, Remco van Vaalen en Hans Berrevoets ontbraken…

 

Toch wil de redactie daar niet aan meedoen. Weliswaar stond er inderdaad voor het eerste team niets meer op het spel, maar aan motivatie heeft het zeker niet ontbroken. En het ontbreken van een tweetal vaste spelers aanvoeren als excuus doet onrecht aan de invallers, waarvan Johan Went zich immers kranig weerde en door zijn remise voor de helft van de, zij het schrale, oogst verantwoordelijk was. Nee, er werd verdiend verloren.

 

Ik wil er op aanwijzing van mede-redacteur Tom van Bokhoven aan het eind van deze competitie toch wel even op wijzen, dat een kwart van de oorlogssterkte van Charlois-Europoort 3 gevormd wordt door twee uiterst talentvolle jeugdige spelers.

 

Aan de borden zeven en acht speelden Sophia Thoma, de nu, op haar zestiende reeds met vele, ook internationale, lauweren omhangen concertpianiste, én dameskampioene van Rotterdam!! en Robin Lecomte, eveneens een formidabel schaker. Hij werd op 11 april 2009 kampioen van Nederland in de categorie tot 10 (!!!) jaar en kan dus nu hooguit 11 jaar oud zijn.

 

Maar Robin won wel even in het derde van Charlois-Europoort. Dat hij in de interne competitie van Charlois-Europpoort ook won van Lennard den Boer is zeker een uitmuntende prestatie!

 

't Is maar even, dat onze verliezers weten van wie ze verloren! Zeker niet de minsten! En er zullen door toedoen van Sophia en Robin nog wel heel wat koppen van koningen rollen.

 

En zo plak ik dan aan het eind van een succesvol DWD-seizoen toch nog maar even een verzachtend pleistertje over een genezend schaakzalfje op wat wondjes. Tot de volgende competitie!

Terug naar boven

Willem Platje.  Met dank aan Tom van Bokhoven

 

Kampioen Charlois-Europoort3 wint overtuigend van DWD 1

Er stond voor het eindresultaat in de promotieklasse van de RSB weinig meer op het spel. Twee ronden voor het eind was al bekend wie de kampioen zou worden: Charlois Europoort 3 en eveneens duidelijk was, dat De Willige Dame met gemak in de promotieklasse zou blijven. Daarbij komt nog, dat Charlois Europoort vrijwel geheel op oorlogssterkte binnenkwam en dat voor De Willige Dame zowel Remco van Vaalen als Hans Berrevoets niet aanwezig konden zijn.

 

Toch doet dit niets af aan de klinkende overwinning van Charlois-Europoort 3. Het verschil was evident en te groot om daaraan ook maar iets af te dingen. 7–1 laat weinig ruimte om te relativeren.

 

Aan het begin van de avond stonden de DWD’ers eerst nog redelijk. Willem Weerdensteijn en Joop de Jong stonden wat beter. Pierre Smeets, Teunis den Rooijen en Johan Went (foto)  hadden een iets mindere stelling. De stand bij Jaap Verhoef was zoals vaker weer spectaculair te noemen, terwijl de stellingen van Freek Schouten en Hans Nunnikhoven in evenwicht waren.

 

Daarna werd het in het algemeen wat minder. Niet alleen moest Willem de strijd al vrij snel opgeven, maar ook Pierre kwam niet lekker uit de opening. Na 18 zetten zag het er niet goed uit. Johan kwam iets beter te staan, doordat de aanval van zwart vastliep. Teunis moest echter ruimte prijsgeven in een spel van zeven pionnen, dame en toren tegen zeven vooruitgeschoven pionnen met dame en toren op de open lijn. De spectaculaire koningsaanval van Jaap liep helaas vast; hij gaf op. Ook Joop moest opgeven. Hij kwam net een zet tekort om te scoren.

 

Johan dacht in een goed eindspel terecht te komen, maar uiteindelijk liep dit vast in een spel met ongelijke lopers. Het werd derhalve remise, maar het eerste halve punt was binnen.

 

Bleven over: Freek, die in een zeer gecompliceerde stelling de goede voortzetting niet direct kon vinden, Hans die een goede pionnenformatie had, waartegenover echter die ene promotiepion van de tegenstandster de eindstreep toch haalde, en tenslotte Teunis, die goed wist te keepen.  Daar werden de dames en torens geruild met als resultaat de tweede remise voor DWD.

 

Er rest maar één conclusie: Charlois-Europoort 3 heeft uitstekend gespeeld en is een waardig kampioen.  Proficiat!

 

Uitslag: DWD1 - Charlois Europoort 3      1-7

 

Freek Schouten       – Peter Kemner       0-1

Jaap Verhoef         – Arjen Kouwenhoven  0-1

Joop de Jong         – Gijsbert Kamerman  0-1

Teunis den Rooijen   – Gertjan Pellikaan  ½-½

Pierre Smeeets       – Hans Uitenbroek    0-1

Johan Went           – Jesus Canedo jr.   ½-½

Hans Nuninkhoven     – Sophia Thoma       0-1

Willem Weerdensteijn – Robin Lecomte      0-1

Terug naar boven

Johan Went

 

Verslag DWD 2 - Nieuwerkerk 2

Om 20.00 zijn beide teams compleet in Vissers’ poffertjessalon en leidt voorzitter Cor Paans de wedstijd in.

 

Op bord 1 speelt Johan Went zijn alternatieve ‘Zwarte Leeuw’: 1.e4 d6 2.d4 Pf6 3.Pc3 Pcd7 4.f4 e6 5.Pf5 c5 en krijgt ruimte op de dameveleugel. Normaal is 4…e5 en 5…c6, wat Jan Molema wel doet op bord 3. Uiteindelijk laat hij het centrum vastlopen met …c5 en begint hij een koningsaanval na de typische ‘Leeuw’zetten…h6 en …g5.

 

Ik, Wim de Graaf (foto links) , speel op bord 2 een Koningsgambiet dat geweigerd wordt: 1.e4 e5 2.f4 Lc5. Deze loper blijft me parten spelen. Ik kan niet kort rokeren en de tegenstander rokeert lang. Dan begin ik een foute koningsaanval met mijn b-pion die me weliswaar een stuk kost, maar die toch goed afloopt. De koning van mijn tegenstander komt in een spervuur van witte en zwarte diagonalen. Ik win een stuk terug en hij geeft op: 1-0

 

Han van Gorkom op bord 4 graaft zich in met een gelijkmatige partij. Beide spelers gaan zich roeren op de koningsvleugel. Han komt een pion voor, maar die staat aan de rand. Anne Meeldijk staat er ook mooi voor. Twee pionnen meer maar ook nog dames en lopers op het bord. Dan wint Anne een loper en het is 2-0.

 

Het is inmiddels 22.00 uur en Willem Weerdesteijn komt op bord 8 glad gewonnen te staan als hij een dame tegen een toren en 2 pionnen voor komt. Zijn tegenstander graaft zich echter in en maakt een vesting. Johans tegenstander doet het niet zo goed op de koningsvleugel en verliest een pion. Johan staat supermachtig. Jaap Mol op bord 5 heeft een gelijkwaardige stelling bereikt en breekt met zijn willige dame in achter de linies. Zijn tegenstander probeert haar in te palmen maar dat lukt niet zomaar. Wim Vink op bord 7 komt met zijn torens achter de stelling van zijn tegenstander en wint. Het is opeens 3-0.

 

Jans aanval wil nog niet zo vlotten. Zijn tegenstander verdedigt goed. Johan staat nog steeds goed maar heeft geen aanknopingspunten voor een doorslaande actie. Han (foto rechts) verliest zijn pluspion maar staat nog wel solide. Willem kan de vesting niet slechten, oogst veel ongeloof en komt remise overeen: 3½ -½.

 

Het loopt tegen 23.00 uur en er komt zo hier en daar tijdnood. Han verliest een kwal en schuift moeizaam verder. Bij Johan worden de zware stukken geruild en zijn tegenstander slaat toe op de damevleugel. Gelukkig gaat Jans aanval doorslaan. De druk op g7 is enorm!

 

Han overleeft nog met een kwaliteit achter. Jaaps willige dame kan weinig uitrichten en wordt na ruil van torens weer bevrijd uit de kelder. Han verliest weer een pion en komt steeds verder achterop. Jan wint. De koningsaanval slaat door: 4½ -½. Het matchpunt is binnen!

 

Dan geeft Han het op: 4½ -1½, maar Johan houdt het spel onder controle. Er zijn vrijpionnen aan beide kanten en nog veel stukken op het bord. Dan slaat Johan toe met een schitterende combinatie en wint een kwal: 5½ -1½. Bij Jaap zijn alle zware stukken eraf. Er blijft een gelijkwaardig eindspel van paard en loper over. Na enig schuifwerk is de tijd van zijn tegenstander op: 6½ -1½.

 

Een mooie winst waardoor handhaving in de tweede klasse vrijwel zeker is!

 Terug naar boven

Wim de Graaf

 

Bijna is nog niet helemaal. DWD 2 verliest van Barendrecht 1

Na een uitermate spannende en ook sportieve avond bleef het tweede team helaas ook deze keer met lege handen achter.

 

Willem Weerdesteijn had de twijfelachtige eer om al vroeg in de avond te verliezen. Dat was jammer, want Willem speelde de opening best goed. Daarna ging het echter snel fout.

 

Op bord twee van Wim de Graaf (foto links) stond een heel fraaie stelling. Wim had een de Scheveningervariant van het Siciliaans op het bord met ongelijke rochades. Uiteindelijk werd remise overeen gekomen, maar misschien had wit toch nog wel wat kansjes.

 

Jaap Mol op bord zeven liet zich sinds lange tijd weer eens ouderwets gelden. Net zoals vroeger zo vaak gebeurde bracht hij het eerste volle punt binnen.Jaap had op de dertiende zet een pluspion op de damevleugel gekregen. Dit groeide in het eindspel met toren loper naar drie verbonden vrij pionnen. De tegenstander gaf het toen maar op.

 

Han van Gorkom was inmiddels een remise overeengekomen. Met een pion achter mocht hij daar niet over klagen. Zwart kwam goed uit de opening en veroverde in het middenspel een pion. Na een herhaling van zetten werd het echter een remise.

 

Anne stond glad verloren toen zijn tegenstander besloot een kwaliteit te offeren. Anne verkreeg hierdoor weer wat spel en de tegenstander zag de open deur niet. Jammer was dat Anne ook iets niet zag. Dat kostte hem zijn dame en teleurgesteld borg Anne de stukken in de doos.

 

Pieter Sandijck (foto rechts) op bord zes zag zijn tegenstander in de laatste seconde voor de tijdcontrole zijn 35ste zet doen. Dat mocht de pret niet drukken. Pieter speelde het zeer beheerst uit en benutte zijn tijdsvoordeel ten volle. Winst en dus 3-3.

 

Jan Molema stond op dat moment best wel goed. Uw reporter meende zelfs de winnende move te zien, maar het lot besliste anders. Jan  kwam uit de strijd met twee torens tegen een dame en deed het vervolgens even fout.

 

En toen hadden we nog maar één krijger over. Johan Went zat op bord één zeker niet tegen de eerste de beste. Feike Liefrink met 2055 achter de naam was zijn tegenstander. Diens persoonlijke score, 4 uit 4, mocht er ook best zijn. Johan wilde tot het gaatje, maar de tijd om alsnog voor de winst te gaan ontbrak helaas.

 

Zo resteerde er dus een eindstand van 3½ - 4½. Het scheelde uiteindelijk dus maar heel weinig.

 Terug naar boven

Cor Paans

 

Stand van zaken in de promotieklasse

In de hoogste klasse van de RSB blijven Charlois/Europoort 3 en Krimpen aan den IJssel 1 de favorieten voor promotie naar de KNSB-competitie. Dit jaar zijn er ook twee toegangsbiljetten in de aanbieding, dus daarvoor liggen de teams op koers.

 

Toch ging het niet gemakkelijk in de zesde ronde van de promotieklasse. Charlois/Europoort 3 kwam met de schrik vrij in Nieuwerkerk aan den IJssel en de 4½ - 3½ was een zeer benauwde overwinning.  Daardoor staan de vertegenwoordigers van Zuid wel op een aantrekkelijke score van elf punten uit zes wedstrijden. Krimpen aan den IJssel 1 kwam niet verder dan 4 - 4 tegen Spijkenisse en heeft nu acht matchpunten uit vijf wedstrijden binnen.

 

De strijd om de derde plaats is nog geheel open. Erasmus, tot vorig jaar nog KNSB-ploeg, was in de race als outsider voor de promotieplaatsen, maar staat nu op afstand door de nederlaag tegen de Dordtenaren van de Willige Dame. De nummer twee van vorig seizoen is nu goed voor zeven matchpunten uit zes ronden.

 

In de staart lijken de namen van de ploegen die naar de eerste klasse gaan reizen bijna vast te staan: Nieuwerkerk staat op één matchpunt uit vijf wedstrijden en RSR Ivoren Toren 3 nog op nul uit vijf.  Op papier lijkt Nieuwerkerk nog de meeste kansen te hebben om plek acht in de eindstand te ontlopen, maar dan moet er nog wel enkele keren worden gewonnen. Hieronder de ranglijst:

 

 

    Promotieklasse           Ap Mp Bp  1    2   3    4    5   6    7   8    9   

1.  Charlois Europoort 3     6  11 29½ x    4   .    .    5.5 6    5   4.5  4.5 

2.  Krimpen a/d IJssel 1     5  8  26  4    x   5.5  6    4   .    .   6.5  .   

3.  De Willige Dame 1        6  7  23½ .    2.5 x    4.5  .   4.5  3.5 4    4.5 

4.  Erasmus 1                5  6  21½ .    2   3.5  x    .   4.5  .   6    5.5 

5.  Spijkenisse 2            5  5  19  2.5  4   .    .    x   3    5   .    4.5 

6.  Shah Mata 1              5  4  18½ 2    .   3.5  3.5  5   x    .   4.5  .   

7.  SO Rotterdam 3           4  4  15  3    .   4.5  .    3   .    x   .    4.5 

8.  Nieuwerkerk a/d IJssel 1 5  1  14½ 3.5  1.5 4    2    .   3.5  .   x    .   

9.  RSR Ivoren Toren 3       5  0  16½ 3.5  .   3.5  2.5  3.5 .    3.5 .    x   

Terug naar boven

Hans Berrevoets

 

Zwijndrecht/DWD 3 verliest nipt van Dordrecht 5

Gisterenavond is alweer de laatste wedstrijd van deze competitie door het combinatieteam gespeeld. Helaas werd er nipt verloren. Hieronder volgt het verslag van Gertjan den Heeten.

 

A. de Maertelaere (1729) - Gertjan (1472) Op bord twee met zwart: 0-1. In de opening won ik een pion. In het vervolg koos mijn tegenstander vaak verkeerde voortzettingen, wat tot materiaal- en partijwinst leidde. De partij is na te spelen bij de rubriek ‘Onze Partijen’ op de website van SV Zwijndrecht. (0-1)

 

Tijd voor wat rondjes langs de borden:

 

Francijna Wijnhoven (foto links) op bord zeven met wit staat een pion voor. Piet Schuller staat met zwart op bord acht qua materiaal gelijk, maar wat gedrukt in de stelling. Arie Huisman staat een pion achter met zwart op bord zes. Zijn tegenstander heeft een vrijpion op c6 en de a- en b-lijn zijn qua pionnen leeg. Arie staat onder druk. Fons Claessen staat met wit op bord vijf een kwal achter. Bij Cor Paans aan bord vier met zwart staat alles nog op het bord met ieder nog ± 42 minuten op de klok. Cor gaat even weg. Arie, die even weg was en terugkomt gaat pardoes op de stoel van Cor zitten. Beviel zijn eigen stelling zo veel minder? Peter Goedegebuur heeft met wit twee lopers die geparkeerd staan. Teus Slotboom, met wit aan het eerste bord spelend staat qua materiaal gelijk, maar heeft een lekker agressieve stelling.

 

Mijn tweede rondje leert dat Arie een pion minder heeft en een zware centrumaanval te verwerken krijgt. Francijna heeft nu twee pluspionnen en staat gewonnen. Piet kruipt uit zijn isoleercel en wint een pion. Hij kan een dame winnen met een aftrekschaak maar overziet dat. Het wordt nu dameruil met veel minder duidelijke kansen voor Piet.

 

Dan: Fons (1454) – H. Barends (1500)  0-1   Fons verliest door keuze: zwaar materiaalverlies of mat. (1-1)

Piet komt in een eindspel met loper en paard tegen het loperpaar. Zijn paard heeft nauwelijks velden.

 

Dan: W. Harms (1273) - Arie (6z)(1293)   1-0   De koningsstelling van Arie is stukgespeeld. (2-1)

 

De tegenstander van Cor vergeet regelmatig de klok in te drukken, maar Cor is zo enthousiast dat hij hier niet optimaal gebruik van maakt. Desondanks komt hij toch in de voor hem ongekende positie van een gigantisch tijdsvoordeel. Voeg daarbij een pluspion en druk op de koningsstelling van zijn tegenstander en de toekomst ziet er voor hem goed uit. Peter heeft één loper kunnen bevrijden, maar verspeelt door die andere gevangen loper veel materiaal.

 

Dan: Francijna (1194) – P. v.d. Laars (1267)  1-0   Ze heeft een vrije h-pion die promoveert en de tegenstander zijn inmiddels laatste stuk kost. (2-2)

 

Piet kan één van de twee lopers van zijn tegenstander ruilen tegen zijn paard en gaat met ongelijke lopers en pionnen verder. Cors tegenstander haalt nipt de tijdscontrole maar staat straal verloren. Peter knokt nog voor remise. Bij Teus keren de kansen, hij moet met loper tegen loper plus toren verder. Als hij die pardoes weggeeft geeft hij op. Teus (1460) – H. Boersma (1391?) 0-1. (3-2)

 

Peter kan promotie niet meer stoppen. Die komt er niet, want hij wordt in de hoek met een pionzet matgezet. Peter (?) – H. Monster (1471)   0-1. (4-2)

 

Cor Paans (foto rechts) heeft nu een eindspel met ieder koning en dame en een aantal pionnen (Cor eentje in de plus). Zijn tegenstander heeft nog 3½ minuut over, maar vergeet de klok alweer. Dit keer benut Cor dit. Als zijn tegenstander het merkt heeft hij nog 35 seconden over tegen een half uur voor Cor.

A. van Bokhoven(1484) - Cor (1400) 0-1. (4-3)

 

Piet heeft helaas de deur voor de loper van zijn tegenstander wijd open gezet. Als die te gretig is en na een pion rapen snel wil promoveren, komen er zowaar nog remisekansen! Beiden zien het niet meer zitten en komen nu op voorstel van de Dordtspeler (de teamwinst is immers binnen) remise overeen:

S. Kelder (1387) - Piet (1345) ½-½ . (4½-3½)

 

Ondanks dit verlies hebben we een tevreden gevoel: Fantastisch om in een team als dit RSB te spelen! Als het kan volgend jaar maar weer!! Let op de ratingcijfers van februari 2010!!

Terug naar boven

Gertjan den Heeten

 

De Willige Dame 1 naar zeven uit zes in promotieklasse

De Willige Dame 1 heeft een zeer nuttige overwinning geboekt op Erasmus 1 (4½ - 3½). Met zeven matchpunten uit zes wedstrijden heeft de Willige Dame kans op de derde plaats in de eindrangschikking en lijkt de strijd tegen degradatie twee wedstrijden voor het einde reeds met succes gestreden. Charlois/Europoort 3 en Krimpen aan den IJssel 1 zijn de grote favorieten voor de twee promotieplaatsen. Nieuwerkerk aan den IJssel 1 en RSR Ivoren Toren 3 lijken de reis naar de eerste klasse RSB te moeten gaan maken. Overigens heeft Nieuwerkerk aan den IJssel nog de meeste mogelijkheden om van plaats acht naar plek zeven te gaan en zich zo te handhaven. Wellicht dat de 4-4 remise, die het team in de vorige ronde bereikte tegen De Willige Dame een extra stimulans is.

 

Ons Dordtse team had in de uitwedstrijd tegen het uit de KNSB gedegradeerde Erasmus aan 4-4 al genoeg om zich veilig te spelen. Erasmus vocht wellicht voor de laatste kans om nog mee te kunnen doen in de strijd om de promotieplaatsen in de hoogste RSB klasse.Als je op de wedstrijd terug kijkt, dan zou 4-4 ook wel een evenwichtige vertaling zijn geweest van de krachtsverhoudingen, maar in de slotfase pakten de Willige Dames toch nog net twee matchpunten mee.

 

Remco van Vaalen was snel klaar. Het idee vooraf was om remise te bereiken, maar zijn tegenstander had een kleine onnauwkeurigheid toegelaten en verloor materiaal (1-0). Jan Molema ging strijdbaar ten onder en Teunis den Rooijen (foto links) wist een remise binnen te halen door een dynamisch evenwicht in de stelling te brengen. Wie teveel bewoog, zou verliezen (1½-1½).

 

Vervolgens sloeg de Johan Went aanval door (2½-1½). Joop de Jong verslikte zich helaas in de aanval van zijn tegenstander (2½-2½). Teamcaptain Hans Nunnikhoven (foto rechtsboven) won op fraaie wijze, aldus de teamgenoten (3½ tegen 2½).

 

Freek Schouten en Hans Berrevoets waren op dat moment nog bezig, dus een halfje uit die kringen zou genoeg zijn voor een matchpunt. Hans speelde een partij met wisselende kansen, waarbij zijn tegenstander ook in een fase hoop had op een vol punt, maar in de tijdnoodfase wist Hans zijn paard sterk te maken en kon hij dreigen met een matnet. Op dat moment was remise nog een mooie uitslag, maar zijn tegenstander wilde meer en dat zat nu net niet meer in de stelling, dus ging de volle winst naar Hans.

Hierdoor werd het 4½ tegen 2½. Freek Schouten had vanaf het begin achterstand in tijd en leek toch een eindspel te hebben met nog dertig seconden op de klok, dat hij remise kon houden. Zijn tegenstander wist echter nog een matnet te vlechten en zo kwam de eindstand op het scorebord: 4½- 3½.

 

Met een goed gevoel werd de reis terug naar Dordrecht gemaakt. Op maandag 15 maart wacht ons thuis de topper tegen Charlois Europoort 3.

Terug naar boven

Hans Berrevoets

 

Nieuwerkerk houdt De Willige Dame knap op 4-4

De Willige Dame 1 staat op vijf matchpunten uit vijf wedstrijden en heeft goede kans om zich weer een seizoen te handhaven in de promotieklasse van de RSB. Degradatiekandidaat Nieuwerkerk aan de IJssel kwam bij DWD niet verder dan 4-4 en dat was knapper voor Nieuwerkerk dan voor de Dordtenaren. RSR/Ivoren Toren staat, met nog drie wedstrijden te gaan, zelfs al vijf matchpunten achter op de Dordtenaren.

 

Kortom: Doelstelling 1 - handhaven dus - lijkt met drie wedstrijden voor de boeg haalbaar te zijn. Toch is dat een bescheiden constatering voor een team dat vorig jaar nog het recht liet lopen op promotie naar de KNSB-competitie. Hier tegenover staat dat de verschillen in de promotieklasse vaak klein zijn. Er is een brede middenmoot. Dit jaar zijn Krimpen 1 en Charlois/E 3, met maar één verliespunt, de twee kampioenskandidaten. Nieuwerkerk en RSR/Ivoren Toren lijken de belangrijkste degradatiekandidaten te zijn.

 

DWD 1 bleef aan de vier topborden met 3-1 Nieuwerkerk voor, maar aan de borden 5 tot en met 8 werd maar één punt veroverd.

 

Teunis den Rooijen kwam in een eindspel terecht met een slechte loper. Zijn tegenstander wist het uiteindelijk op tempo te winnen. Hans Berrevoets liet in een remiseachtige stelling een stuk onbeheerd staan. Jaap Verhoef zag zijn aanval uiteindelijk door zijn tegenstander gestopt en sprak nog lang achter het bord met hem na.

Pierre Smeets en Hans Nunnikhoven tekenden voor remises. Joop de Jong (foto rechts, met op de achtergrond Hans Berrevoets) won zoals Joop wint en Remco van Vaalen (foto linksboven) zette in tijdnood een krachtige inval in, die hij met tien zetten in 36 seconden afrondde naar winst. Freek Schouten had materiaalvoordeel en hield zijn tegenstander onder druk, zodat na tijdfase één het punt in Dordt bleef.

 

Nieuwerkerk was van de hatelijk nul in macthpunten af. DWD 1 maakt zich op om op maandag 1 februari op bezoek te gaan bij Erasmus 1. Vijf uit vijf is echt een rapportcijfer voor de middenmoot.

Terug naar boven

Hans Berrevoets

 

Derde team redt het niet tegen Krimpen 5

Gisterenavond moest er aangetreden worden tegen de koploper van de RSB klasse 4A, Krimpen 5. Na drie wedstrijden vonden wij ons op slechts één matchpunt achterstand terug op de tweede plaats. Met hierna nog slechts één wedstrijd te gaan moest er derhalve gewonnen worden om de kampioenskansen in eigen hand te houden.

 

We begonnen met een 1-0 achterstand, daar ik (Teus Slotboom sr. foto links) afgelopen dinsdag bij DWD mijn partij al vooruit had gespeeld en jammerlijk verloren had. Ik moest met zwart op bord 1 tegen de heer A. Postma (1483), tevens de nieuwe voorzitter van de RSB. Om de nieuwe voorzitter, die overigens door autopech grote vertraging had opgelopen, met een nederlaag naar huis te sturen getuigt natuurlijk van weinig gastvrijheid, dus dat deed ik dan ook niet. De eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat hij een prachtige paardzet deed die ik totaal niet zag aankomen. Dit kostte een stuk en een pion en ook nog eens een weinig plezierige stelling. Terecht verloren dus.

 

Een eerste rondje langs de borden na pakweg een halfuur spelen zag er veelbelovend uit. Cor op bord 2 tegen N. Kroese (0000) stond een pion voor, Peter op bord 3 tegen de topscoorder van Krimpen, D. Spoor (0000) stond  eveneens een pion voor. Of dit goed was betwijfelde ik daar hij met zijn Dame op b2 geslagen had en zijn Dame nog maar erg weinig vluchtpaden had. Bert op bord 4 tegen P. de Weerd (1271) stond goed en veel actiever, Fons op bord 5 tegen S. Coban (1490) stond een stuk voor. Arie op bord 6 tegen L. Koot (1281) zag er nog vrij remise-achtig uit, Francijna op bord 7 tegen A. de Kwant (1348) stond 2 pionnen voor en Piet op bord 8 tegen H. de Groot (1285) stond een stuk voor. Bert won en bracht de stand op 1–1. (Bert: Na een Engelse opening kreeg zwart een beter pionnencentrum met d4 en e5. Maar een onoplettendheid van Zwart kostte hem een pion, daarna een toren en tenslotte de partij).

 

Francijna stond nog steeds 2 pionnen voor, maar verloor een kwaliteit. Ze kreeg een remise-aanbod wat ze accepteerde (1,5 -1,5). (Francijna: Dit was een Spaanse partij, waarin het één en ander afgeruild werd en er langzaam aan een remisestelling tot stand kwam). Arie kreeg ongelijke lopers op het bord hetgeen dus eindigde op remise. Zo werd het derhalve 2–2. Peter zijn Dame werd inderdaad ingesloten waardoor hij hem moest ruilen tegen een toren. Zijn tegenstander speelde het daarna goed uit, 2–3.

 

Nog drie borden te gaan. Fons en Piet stonden straal gewonnen en Cor stond nog steeds een pion voor, het zag er dus nog steeds goed uit. Cor kreeg een remise-aanbod en vroeg of hij het aan mocht nemen. Piet stond nog steeds gewonnen en Fons ook, alleen had hij nog maar 5 minuten op de klok, maar dat moest ruim voldoende zijn om de winst te bewerkstelligen. Cor kon dus het remise aanbod aannemen, 2,5 – 3,5. (Cor: Ik kwam snel een pion voor en vervolgens had ik hem 25 zetten in de tang. Toch zette dit niet door. In de 28e t/m de 35e zet werd er veel geruild, weg druk. In de 35e zet krijg ik en remise aangeboden. Ik mocht hem aannemen, helaas.)

 

Piet Schuller (foto rechts) wint en brengt de stand op 3,5 -3,5. (Piet: Wit speelde de van Geetopening (Pc3) en zwart kwam al snel een tempo achter. Wit won een loper en zwart had hierna met een pion 2 paarden kunnen aanvallen. Wit wist toch zijn beide paarden te redden. Na een gevaarlijke uitziende inslag met een loper op h2 leek het toch nog gevaarlijk te worden voor wit.Zwart bleek het echter toch niet goed uitgerekend te hebben en met 2 lopers voorsprong was het pleit beslecht.)

 

Fons kreeg met nog 2 minuten op de klok een remise-aanbod en vroeg of hij het aan mocht nemen. Nee dus, want we moesten winnen. Fons had vervolgens mat in 2 op het bord. Hij zag het niet. Daarna kreeg hij mat in 3 op het bord, wat hij ook niet zag. De klok tikte rustig door en Fons vond de oplossing niet. De vlag viel en de tegenstander claimde de partij, waarna Fons de legendarischewoorden sprak: “Ja die doet ook nog mee.”

 

Helaas, helaas met 3,5 – 4,5 verloren en uitgeschakeld voor het kampioensschap. Achteraf had ik beter Fons de remise kunnen laten aannemen en Cor laten doorspelen, maar ja dat is achteraf en dat is altijd makkelijk. Kortom een enerverend avondje en alle gelukwensen aan Krimpen.

Terug naar boven

Teus Slotboom sr.

 

DWD 2 Rustig begin, enerverend slot met een open eind

De wedstrijd Spijkenisse 3 tegen de Willige Dame 2 is nog niet beeindigd!

 

De laatste partij van de avond, op bord 4, eindigde in een bizarre situatie waarbij er geen uitslag te noteren viel aangezien er grote onduidelijkheid was over de interpretatie van de officiële regels.

 

Met een moeizaam tot stand gekomen 8-tal waren we dit keer ruim op tijd gearriveerd bij de speelzaal van Spijkenisse. Gezien de resultaten en de gemiddelde rating geen tegenstander waarvoor we angst hoefden te hebben. Na het eerste half uur stond alleen Wim Vink op bord 3 er slecht voor. Zijn tegenstander had een pion veroverd op de a-lijn. Vervolgens verloor Wim nog een pion en kwam in een verloren stelling te staan. Na drie kwartier spelen was dat dus helaas de eerste verliespartij van de avond. 1-0

 

Na een uur spelen: Fons op bord 8 had een mindere stelling. Zowel Pieter op bord 7 als Cor op bord 6 waren licht in het voordeel. Anne had een lastige stelling op bord 5. Jan op  bord 4 stond in de verdediging. Juan had op bord 2 een open stelling met onduidelijke kansen. Johan Went tenslotte had op bord 1 een evenwichtige stelling.

 

Fons kreeg steeds meer problemen op de opstormende pionnen van zijn tegenstander tegen te houden en verloor zijn partij na anderhalf uur spelen. 2–0 voor Spijkenisse

 

Gelukkig is Juan (foto links) nog steeds in topvorm en hij won dan ook, opnieuw van een sterke tegenstander. 2-1. Anne deed een verkeerde paardzet en kwam direct in de problemen. Hij verloor een centrumpion en kwam ook positioneel slecht te staan. Zijn tegenstander maakt hier goed gebruik van en won dan ook gedecideerd. 3-1. Johan en Jan hadden een remisestelling maar zowel Pieter als Cor hadden duidelijke winstkansen. 4–4 leek het hoogst haalbare.

 

Mijn tegenstander op bord 4 haalde net de 35 zetten binnen de tijd. Na een zettenreeks stond er een gelijkwaardige stelling op het bord met elk een dame en twee pionnen. Mijn tegenstander claimde daarop remise tot ieders verwondering. Hij besprak dit met de wedstrijdleider die ook niet wist hoe te handelen. De remiseclaim was uiteraard onterecht,

 

De partij werd vervolgd waarbij mijn tegenstander steeds meer in tijdnood kwam.Inmiddels was Cor er niet in geslaagd om zijn voordeel om te zetten in winst en het werd dus remise,3½ -1½.  (Cor: Ik verzandde helaas met twee pionnen meer in een remise stelling want door de ongelijke lopers, konden de we elkaar weinig pijn doen. Ik had waarschijnlijk teveel gespeeld op veiligheid . Ik had alles op wit op een gegeven moment maar ja, hij alles op zwart. En door een mobiele loper bleef  de tegenstander keurig verdediging houden onderwijl blokkeerde zijn koning één van mijn extra pionnen.)

 

Ook Pieter kon zijn voordeel helaas niet uitbuiten en moest genoegen nemen met een remise, 4–2. Johan scoorde onverwacht het volle punt door een slimme combinatie. Zo werd het derhalve 4-3. Om toch nog een 4–4 eindstand te bereiken moest er door mij, (Jan Molema foto rechts), gewonnen worden op bord 4.

 

Mijn tegenstander kwam opnieuw in tijdnood. Door een combinatie met mijn Dame probeerde ik hem in de tijdnoodfase te verleiden tot een cruciale fout. Na een snelle zettenreeks zette ik zijn koning schaak met de Dame. Hij verplaatste zijn koning en drukte zijn klok in. Op dat moment riep een toeschouwer dat ik een onreglementaire zet had gedaan met mijn Dame. Mijn tegenstander reageerde hierop door de klok stil te zetten. Er ontstond een heftige discussie tussen zowat alle teamleden van Spijkenisse en De Willige Dame over wat het reglement in deze situatie voorschrijft. De scheidsrechter van Spijkenisse was duidelijk niet op de hoogte van de regels en nam ook geen initiatief om een acceptabele oplossing te zoeken. Op het remiseaanbod ging ik niet in en uiteraard vond ik het feit dat een toeschouwer zich bemoeide met de wedstrijd niet te accepteren. De scheidsrechter had moeten ingrijpen (ook al bij het ten onrechte claimen van een remise), maar deed dit niet en had duidelijk onvoldoende kennis en daadkracht om te bepalen wat de juiste oplossing was. Na een heftige discussie is er besloten om deze impasse voor te leggen aan de arbitragecommissie van de RSB.

 

Naar mijn mening kan ik winst claimen aangezien er op onregelementaire wijze de partij is beinvloed door een toeschouwer die bovendien teamlid is van Spijkenisse 3. De voorlopige uitslag is  nu 4 - 3

 

De verdere gang van zaken is als volgt: De teamleider van Spijkenisse stuurt het wedstrijdformulier met een verslag van het verloop van genoemde partij naar de RSB. Er wordt het verzoek gedaan om een besluit te nemen over deze kwestie. Ik zal mijn visie naar de teamleider sturen en tevens naar de RSB. Het is dus nog even wachten voordat we weten of de partij moet worden voortgezet of dat er een ander besluit genomen wordt.

 

De wedstrijd is dus nog niet beeindigd!

 

Uitslagen:

 

Bord 1 S. Deceuninck  - Johan Went      0 – 1

Bord 2 Gerard Mulder  - Juan Garcia     0 – 1

Bord 3 W. Hubner      - Wim Vink        1 – 0

Bord 4 I. Deceuninck  - Jan Molema      arbitrage

Bord 5 P. Zeeman      - Anne Meeldijk   1 – 0

Bord 6 J. van Oijen   - Cor Paans       ½ - ½

Bord 7 M. Samson      - Pieter Sandijck ½ - ½

Bord 8 Simon v/d Beek - Fons Claessen   1 – 0

 

(Noot van de redactie: We komen op deze kwestie terug in een speciaal artikel, dat zo spoedig mogelijk op deze site zal worden geplaatst.)

Terug naar boven

Jan Molema

 

Krimpen 1 te sterk voor de Willige Dame 1: 5½ tegen 2½

De Willige Dame 1 heeft in Krimpen verloren van Krimpen en slechts heel even leek een 4-4 mogelijk te zijn. Over de gehele wedstrijd bekeken, was de nederlaag met 5½ tegen 2½ een redelijk logisch aftekening van de partijen. Krimpen doet in elk geval met zes uit drie volop mee aan de strijd om de promotie naar de KNSB-competitie. Teamcaptain Peter Glissenaar kijkt ook uit naar landelijk spelen, zodat hij niet telkens zijn vaste tegenstander meer van de Willige Dame treft!

 

Vooraf was er weer een rol voor Henk Greevenbosch weggelegd. Hij zou op bord 8 spelen voor Krimpen, maar de internationaal arbiter zat in een lift vast ergens bij Apeldoorn en ook zijn auto was stuk. Later op de avond kwam Henk met een glimlach binnen lopen en bleek zijn auto stuk te zijn in een lift. Intussen had Jan Molema een stuk cadeau gedaan en verloor.

 

Op veel borden was het voor de Dordtenaren al moeilijk. Voor Peter Glissenaar was dat het signaal om na veertien zetten Hans Berrevoets remise aan te bieden. De DWD-speler weigerde maar moest veertig zetten toch met een remise genoegen nemen. Vervolgens moest Juan Garcia met eer buigen voor FIDE-meester Harold van Dijk. Pierre Smeets ontsnapte met remise. ,,De onzen staan met 3 - 1 achter”, was het verhaal bij de bar, dat de nieuwe RSB-voorzitter Arjen Postma kon optekenen.

 

Het leek een kwestie van tijd te zijn, voordat de twee matchpunten in Krimpen bleven. Freek Schouten tikte echter met een vol punt aan: 3 - 2. Drie wedstrijden waren nog bezig. Bij de Dordtenaren kwam voor de eerste maal die avond het gevoel, dat er misschien toch een matchpunt in kon zitten. Joop de Jong was volledig terug in de wedstrijd, maar kwam wel in tijdnood. Hans Nunnikhoven had remisekansen in een eindspel van toren/paard tegen twee torens en Teunis den Rooijen stond beter met vrij pionnen.

 

Het gevoel duurde niet lang. Joop kon niet afwikkelen naar een eindspel met misschien kleine winstkansen en moest remise door eigen schaak accepteren. Teunis den Rooijen kwam met een overbelaste dame te zitten, waardoor hij een zwaar stuk en de partij kwijt raakte. Hans was in een kansloos eindspel terecht gekomen!

 

Op maandag 4 januari volgt de thuiswedstrijd tegen Nieuwerkerk aan de IJssel. Met vier uit vier moet wel worden gezorgd, dat in het nieuwe jaar de nummer twee van de afgelopen competitie kan rekenen op een eervolle plek in de middenmoot. Charlois/E 3 en Krimpen gaan voor het kampioenschap! Tenslotte nogmaals de uitslagen:

 

1 Marcel Glissenaar      2015 - Freek Schouten     2091 0 - 1

2 Harold van Dijk        2305 - Juan Garcia        0000 1 - 0

3 Peter Glissenaar       2058 - Hans Berrevoets    1946 ½ - ½

4 Dick Brus              2087 - Joop de Jong       2017 ½ - ½

5 Rob van Keulen         2047 - Pierre Smeets      1993 ½ - ½

6 Hans van Nieuwenhuizen 1893 - Teunis den Rooijen 1911 1 - 0

7 Gosse Romkes           1907 - Hans Nunnikhoven   1845 1 - 0

8 Rick Verhoog           1686 - Jan Molema         1739 1 - 0

 Terug naar boven

Hans Berrevoets

 

Combiteam DWD-Zwijndrecht 3 Alweer winst!

Het is vrijdag 27 november 2009. In de vierde klasse A van de Rotterdamse Schaakbond speelt het combinatieteam van de Zwijndrechtse Schaakvereniging en De Willige Dame , (DWDSVZ3?) uit tegen  IJsselmonde 2. Het hieronder volgende verslag is van Gert-Jan den Heeten en van de spelers zelf, hier en daar om redactionele redenen aangevuld door Willem Platje.

 

Bord 7:  Francijna Wijnhoven - Uwe Brodersen (1254)

Francijna: We kwamen rustig uit de opening, maar vanaf zet 16 werd ’t wat spannender. De climax kwam rond de dertigste zet en op zet 33 gaf ik mat na een combinatie met mijn Paard en mijn Dame. Zo werd het 0-1 voor ons.

 

Bord 2: Hans Kleinloog (1475) – Gert-Jan den Heeten (1442)

Gert-Jan: Hans kwam met d4. Daar word ik altijd een beetje panisch van. Ik kwam behoorlijk naar achteren gedrukt te staan, maar bleef wel knap overeind. Hans was vervolgens te optimistisch met zijn paard, wat hem een pion kostte. Ik won er later nog twee, en won daarmee de partij. (Na te spelen bij Onze Partijen http://home.planet.nl/~heete031/) En zo wentelden we ons in een comfotabele 0-2.

 

Bord 5: Fons Claesen(1501) - Ron Bijleveld (1326)

Fons: Ik kwam voor te staan. Toen deed ik een echt verkeerde zet en draaide meteen de bietenbak in. Een kort en krachtig commentaar van Fons. (foto rechts) En dus liep IJsselmonde een puntje op ons in: 1-2.

 

Bord 6: Rutger Smit (1404) – Arie Huisman (1276)

Gert-Jan: Arme Arie. Zoals vaak in de RSB stevent hij recht op de overwinning af. Als hij in het eindspel de torens kan ruilen om onvermijdelijk de partij te gaan winnen …geeft hij zijn toren weg!!!!! Onze vriendelijke Arie weerstond de schier onweerstaanbare neiging om grove taal uit te slaan, maar wist op het nippertje toch gentlemanlike en derhalve waardig te verliezen. Helaas: 2-2.

 

Gert-Jan: Zo komt IJsselmonde derhalve met mazzel terug in de wedstrijd. Een wandeling langs de borden leert dat het heel spannend kan worden. Alleen Teus sr staat als onze rots in de branding duidelijk gewonnen.Peter staat een pion achter (met nog weinig materiaal op het bord). Cor heeft een kwal minder tegenover twee pionnen meer, maar hij heeft nog maar weinig tijd. Piet heeft een loper weggegeven en speelt met een stuk minder.

 

Bord 3: Peter Goedegebuur (?) - Stephan Korstman (1372)

Peter: Na een rustige opening in de beginfase kwam ik in het middenspel niet goed uit de verf. Na een achterstand van twee pionnen kon ik gelukkig toch druk blijven uitoefenen, en heb ze uiteindelijk terug weten te winnen. Met uiteindelijk nog beiden één pion op de g-lijn over was het dus remise. Zo kwamen we dus op 2½-2½. Ook deze partij is na te spelen bij: Onze Partijen: http://home.planet.nl/~heete031/

 

Gert-Jan: Het blijft dus spannend....

 

Bord 4: Cock Louwerens (1449) - Cor Paans(1394)

Gert-Jan: Vanaf zet 7 won Cor twee pionnen. Zijn instinct vertelde hem dat zijn tegenstander twee ongevaarlijke paarden had. Echter: Eén van die paarden loerde naar zijn toren. Oeps... Gelukkig stond de toren gedekt en speelt Cor met  een kwal achter tegen twee pionnen door. Echter, zoals altijd heeft Cor weinig tijd meer over. Cock hoeft met zijn 40 minuten meer de wedstrijd slechts te controleren, maar geeft dan ineens een toren en meteen de partij weg! Zo komen we pardoes voor : 2½-3½

 

Gert-Jan: Teus staat nog steeds gewonnen, dus het komt vast wel goed...

 

Bord 1: Teus Slotboom sr (1432) - David van Heusden (?)

Gert-Jan: Een jeugdspeler als tegenstander. Eentje zonder rating, zelfs nog geen jeugdrating. Teus de Reus (foto links), qua krachtsverschil lichamelijk ongeveer drie maal zo groot bleek ook schaaktechnisch drie maal te groot en speelde het heel gedegen en mooi uit. Na te spelen bij: Onze Partijen: http://home.planet.nl/~heete031/ Zo werd het langzamerhand een juichstemming: 2½-4½

 

Bord 8:  Dennes Langeveld (1169) - Piet Schuller (1324)

Gert-Jan: Piet speelde tegen een visueel gehandicapte speler. Dit is een fascinerende ervaring om mee te maken. Zeer bijzonder hoe een speler op gevoel de stelling kan volgen (aanraken is zetten is dan dus niet altijd een vast gegeven!). Piet geeft een stuk weg. Misschien dacht hij dat Dennes het niet zou zien? Die voelde het echter wel... In het eindspel hadden beiden ongeveer tien minuten over (zet 35 was nog niet bereikt...). Dennes is in het nadeel qua tijd , omdat hij alles op de tast moet doen. Piet echter ziet geen klok (wie is er nu blind??). Dennes heeft zet 35 gedaan (zonder directe winstkansen). Piet denkt en verliest op tijd! De wedstrijdleider meldt dit, want dit kan Dennes niet zien en zo staat het in de reglementen. Commentaar van Dennes achteraf: Ik hoorde de vlag vallen(!). Na deze memorabele partij konden we dus de eindstand opmaken.: 3½-4½ in ons voordeel

 

Gert-Jan: Heel het team blij. Tweede winst, nooit gedacht, in een zeer spannende wedstrijd. Helaas alweer geen champagne…(ach ja, 't is crisis nietwaar?).

 

Teus Slotboom senior via e-mail aan Willem Platje: Gisteren 3e wedstrijd van het combinatieteam gespeeld. Zowaar weer (!) gewonnen, 3½-4½. Het moet niet veel gekker worden.

 Terug naar boven

Gert-Jan den Heeten, spelers & Willem Platje

 

De Willige Dame 2 wint opnieuw: 5-3 tegen CSV 1

CSV uit Capelle is een club met een rijke historie. In 1986 promoveerde Capelle 1 gelijk met Groothoofd 1 naar de KNSB-competitie om door te stoten naar de hoofdklasse. Een sponsor helpt een tijdje mee... totdat...

 

Enkele jaren geleden, zo rond 2001, speelde Capelle 4 nog in de tweede klasse RSB. Capelle 1 en 2 kwamen terug uit de KNSB en uiteindelijk stopte de val voor Capelle 1 in de tweede klasse.

 

Capelle stond vroeger garant voor baanbrekend jeugdwerk, met name in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Jeugdteams van Capelle werden landskampioen en sportploeg van het jaar in hun woonplaats. Vader Van Dijk

was een grote stimulator als voorzitter. Zijn zoon Harold schaakt nog, maar is op maandag 7 december wel de zwaarste tegenstander op papier namens Krimpen 1 tegen DWD 1.

 

Gisteravond stond in poffertjessalon Visser dus een historisch affiche op de agenda: De Willige Dame 2 tegen Capelle 1, de nummer twee in de competitie in de tweede klasse B. Op papier had Capelle meer ELO achter de borden zitten en het team was ook kopsterk! DWD 2 is in elk geval hard op weg zich wederom een seizoen te handhaven in de tweede klasse, zoals het doel is, want….

 

Het werd 5-3 voor ons tweede team! Een geweldige prestatie! Voor de eerste keer in de clubgeschiedenis staat in de RSB-competitiestand De Willige Dame 2 op de tweede plek na drie ronden. Weliswaar hebben nog niet alle ploegen drie ronden gespeeld en dus kan Spijkenisse a.s. vrijdag nog boven DWD 2 komen, maar dat doet niets af aan de geweldige prestatie van ons Tweede! Daarmee wordt ook meteen de wedstrijd van vrijdag 11 december van DWD 2 weer een stukje spannerder, want dan zal Spijkenisse moeten winnen om aansluiting te houden op de koploper.

 

In elk geval speelden in de derde ronde onze mannen aan de kopborden knap gelijk, Johan Went en Juan Garcia remiseerden knap tegen zeer sterke tegenstanders. Winst was er voor een verrassende Anne Meeldijk (foto). Ook Willem Weerdesteijn en Jan Molema brachten bekwaam een vol punt binnen. Han van Gorkom en Pieter Sandijck gingen vervolgens mooi naar remise toe. Een fraaie winst!

 

DWD 2 houdt echter als doelstelling, net als in de vorige competitie: handhaven. Nog vier rondes zijn te gaan om die doelstelling veilig te stellen. Deze 5-3 zege brengt het doel voor onze mannen van het tweede wel een stuk naderbij! De uitslagen volgen hieronder:

 

ma 16 nov De Willige Dame 2        1677 - CSV 1                    1717 5  - 3
1.        Johan Went               1731 - Menno Lieven             1871 ½  - ½
2.        Juan Garcia                   - Jorg Benningshof         1875 ½  - ½
3.        Jaap Mol                 1792 - Jaap Rusch               1814 0  - 1
4.        Han van Gorkum           1641 - Arjan Terlouw            1728 ½  - ½
5.        Anne Meeldijk                 - Harry Stroosma           1764 1  - 0
6.        Jan Molema               1739 - Hans Blokland            1675 1  - 0
7.        Willem Weerdensteyn      1567 - Richard van de Velde     1460 1  - 0
8.        Pieter Sandijck          1593 - Thomas Herrewijn         1548 ½  - ½

Terug naar boven

Hans Berrevoets

 

DWD 1 wint remiseduel van Shah Mata 1

De twee matchpunten bleven in de derde ronde in de promotieklasse in Dordrecht bij De Willige Dame 1, maar als twee matchpunten gelijk waren verdeeld over de Dordtenaren en de Rotterdammers had ook een ieder er vrede mee gehad. ,,We willen daarvoor best nog een wedstrijdformulier ondertekenen," zei Bram Steijn namens Shah Mata nadat de spanning van de wedstrijd aan de bar wat was gezakt.

 

DWD 1 heeft inmiddels vier punten uit drie wedstrijden en heeft in elk geval de traditionele doelstelling al redelijk gehaald: Niet degraderen. De ploeg die vorig seizoen nog het recht teruggaf om naar de KNSB-competitie te kunnen promoveren, hoort ook goed mee te draaien in de hoogste klasse van de RSB.

 

De wedstrijd begon met twee snelle remises van Teunis de Rooijen en Hans Berrevoets (Hans op de foto links met Joop de Jong op de voorgrond). Vervolgens raakten de gangpaden rond het bord van Jaap Verhoef bijna verstopt, want hij en zijn tegenstander speelden op mat. Uiteindelijk had de aanval van Jaap de meeste kracht (2-1).

David Mesman deed bij Shah Mata zijn naam weer eer aan. In een remise-eindspel van lopers van ongelijke kleur overhoorde hij Pierre Smeets tot het gaatje. De remise bleek toch de normale uitslag te zijn (2,5 tegen 1,5). David is eens in het Fokkertoernooi voorbij het gaatje gegaan en door Ron Hofman verslagen, maar heeft die techniek zelf inmiddels ook ontwikkeld.  Kortom: De telg uit de schaakfamilie Roodzant weet wat dramatische schaakpartijen zijn.

 

Met nog vier partijen op de rol leek De Willige Dame eerst net twee matchpunten te gaan pakken, vervolgens schommelde de stand rond de 4-4 met ook een kans op een kleine nederlaag. De eindstand was op veel spanning gebaseerd dus. Freek Schouten zette tegen de diplomaat van Shah Mata, Bram Steijn, met een kleine pion de aanval in. Bram had ergens nog een combinatie klaar liggen dus uiteindelijk bleef Freek met een pion minder zitten (2,5 tegen 2,5).

 

Hans Nunnikhoven moest buigen in een toreneindspel, waarbij een zwakte op d6 hem dus na dertig zetten fataal werd. Bij Remco van Vaalen (foto rechts) vloog de wedstrijd twee kanten op en uiteindelijk won Remco (3,5 tegen 3,5). Joop de Jong had tegen J. onder de Linden de eerste tijdnood net overleeft, maar wedstrijdleider Jaap Mol voor de zekerheid aan zijn bord. In de tweede tijdnoodfase had zijn tegenstander initiatief, maar toen hij dat één zet los liet, zette Joop een sluitende matcombinatie op. ,,Waarom is mij niet verteld dat remise genoeg was voor 4-4", zo vroeg de Shah Mata speler zich af. Misschien wel omdat er vier partijen tot het eind doorgingen en er zoveel te zien was op alle schaakborden.

 

Op 7 december wacht alweer de zware uitwedstrijd tegen Krimpen 1.

 

De uitslagen nog even op een rijtje:

 

   De Willige Dame 1        1988 - Shah Mata 1              1890 4½ - 3½
 
1. Freek Schouten           2091 - Bram Steijn              2037 0  - 1
2. Remco van Vaalen         2110 - Roel Warnik              1945 1  - 0
3. Hans Berrevoets          1946 - Cees van Oosterom        1963 ½  - ½
4. Joop de Jong             2017 - John Onderdelinden       1834 1  - 0
5. Jaap Verhoef                  - Theo v/d Sluis           1886 1  - 0
6. Pierre Smeets            1993 - David Mesman             1930 ½  - ½
7. Hans Nunnikhoven         1845 - Rene de Lange            1849 0  - 1
8. Teunis den Rooijen       1911 - Klaas de Ruijter         1675 ½  - ½

Terug naar boven

Hans Berrevoets

 

Zwijndrecht/DWD 3 - De Pionier 2: 5 - 3

Het combiteam slaagde er op vrijdag zes november in zijn tweede wedstrijd in om met de winst aan de haal te gaan tegen De Pionier 2.

 

Bord 2: Gertjan de Heeten (1419) – Jan Straatman (1595)

 

De opening pakte ik niet geweldig aan, gelukkig zag mijn tegenstander pionwinst over het hoofd. Hij had wel aanval, en dreigde torens te verdubbelen op de open a-lijn. Door op tempo tijdig te ruilen kon ik dit voorkomen en kon ik de stelling dicht 'spijkeren'. (½-½)

 

Bord 6: Arie Huisman (1276) – Gerard Tuk

 

(verslag Arie): Dankzij 'degradatie' van bord 5 naar 6 en omdat meneer Tuk zijn naam eer aan deed heb ik kunnen winnen zonder echt in de problemen te zijn geweest. Mede dank zij mijn briljante opening met d4!! (Arie won met een aftrekschaak de Dame. GdH) . (1½-½)

 

Bord 5: Wim Noordermeer (1514) – Peter Goedegebuur

 

Peter won de kwaliteit. Echter, zijn  toren op a8 werd aangevallen door de Dame van de tegenstander, terwijl het vijandelijke Paard met aanvallen op Koning en en ander hout twee pionnen op kon halen. Uiteindelijk werd het hierdoor remise. (2-1)

 

Bord 3: Alex van Wieringen (1581) - Fons Claessen (1501)

 

Fons kwam een pion achter en kreeg te maken met een vrijpion op de e-lijn. Er werden steeds meer stukken geruild, zodat dat verrekte pionnetje meer steeds zwaarder ging wegen. (2-2)

 

Bord 1: Jan van Baardwijk (1587) - Teus Slotboom Sr. (1439)

 

De stelling was qua punten gelijkwaardig. In het middenspel had Teus (foto rechts) een Loper op f6, verder stonden al zijn andere stukken (Koning, Dame, 2 torens en een Loper) op de 8e rij. Als hij uitbreekt start hij een sterke aanval op de koningsstelling. Die sloeg door. Mooi om te zien, dat eindspel! (3-2)

 

De partij is na te spelen op de site van Schaakvereniging Zwijndrecht bij de rubriek: Onze Partijen. Zie: http://home.planet.nl/~heete031/

 

Bord 8: Piet Schuller (1324) - Arie Bliek (1414)

 

Piet wint een stuk met een promoverende pion. Hij komt in een eindspel dat werkelijk echt onmogelijk meer verloren kan worden, tenzij hij het er bewust op toe zou leggen. Hij legde het gelukkig bewust toe op winst. (4-2)

 

Bord 4: Cor Paans (1394) - Tim van der Hart

 

Cor krijgt een betere stelling, zijn tegenstander heeft een dubbelpion op de f-lijn. Hij heeft een flinke aanval op de damevleugel, wint een pion. Die gaat er weer af, en hij verliest een kwaliteit. Die wint hij later weer terug en door gunstig ruilen komt hij zelfs een pion voor. Zijn koning blokkeert die van zijn tegenstander in het centrum. Drie verbonden pionnen op de f-, g- en h-lijn tegen twee op de f- en h-lijn geven de doorslag. (5-2)

 

Bord 7: Rob van Wijgerden - Francijna Wijnhoven

 

Francijna komt een pion achter. Ze wint die weer terug, maar door torenverdubbeling van de tegenstander verliest ze die weer en blijft zitten met een veel slechtere stelling. Dit nekt haar uiteindelijk. (5-3)

 

Zo wint dit combiteam voor het eerst een RSB wedstrijd. Waar was de champagne? Niet op gerekend dus... Volgende wedstrijd graag van te voren even aanschaffen en koelen! Sielvoeplè. De uitslagen samengevat:

 

Zwijndrecht/DWD 3          1392 - De Pionier 2            1538  5  - 3

1. Teus Sr. Slotboom       1439 - Jan van Baardwijk       1587  1  - 0

2. Gert-Jan den Heeten     1419 - Jan Straatman           1595  ½  - ½

3. Fons Claessen           1501 - Alex van Wieringen      1581  0  - 1

4. Cor Paans               1394 - Tim van der Hart              1  - 0

5. Peter Goedegebuur            - Wim Noordermeer         1514  ½  - ½

6. Arie Huisman            1276 - Gerard Tuk                    1  - 0

7. Francina Wijnhoven           - Rob van Wijgerden             0  - 1

8. Piet Schuller           1324 - Arie Bliek              1414  1  - 0

Terug naar boven

Gert-Jan den Heeten    

 

Johan Went zet de toon, Sliedrecht 3 – DWD 2: 2 – 6!

Onderstaand verslag komt van de site van Schaakvereniging Sliedrecht:

 

Het derde team van Schaakvereniging Sliedrecht leek tegen het tweede team van De Willige Dame kansen op punten te hebben, maar in de wedstrijd kwam daar niet veel van terecht. Teamleider Leo Koppelaar zag zijn team (geflatteerd), maar toch ruim verliezen met 2-6. Nadat kopman Henk Prins in de tegen Johan Went (foto) vooruitgespeelde partij tegen een goede kans op winst had gemist en uiteindelijk verloor begon het derde team dus al met een achterstand aan de wedstrijd.

 

(Nagekomen opmerking naar aanleiding van bovenstaande door Henk Prins zelf:

 

In de berichtgeving over de wedstrijd Sliedrecht 3 – Willige Dame 2 doen we in mijn beleving Johan Went wat te kort. Johan heeft alle lof verdiend voor deze partij. Hij had de touwtjes goed in handen. Ik denk niet dat ik tijdens de partij ergens beter had gestaan. De opening liep wat vreemd voor me. Ik ben altijd gesteld op het behoud van de dames op het bord, maar ik week om voor mij onbegrijpelijke daarvan heel vroeg af. Een in het middenspel interessante door mij gestarte combinatie werd door Johan haarscherp weerlegt en de partij werd keurig afgewerkt. Fijn zo´n mooie partij gespeeld te hebben tegen een van jullie. Lof voor je gezellige vereniging. Met vriendelijke groeten, Henk Prins.)

 

(Noot van de redactie DWD: Henk Prins en Johan  Went hadden het ongetwijfeld lastig om juist op de clubavond van De Willige Dame hun wedstrijd vooruit te moeten spelen. Veel belangstelling van derden bevordert de concentratie niet en naarmate de avond vordert neemt ook het geroezemoes zienderogen toe …)

 

De gehele avond bleef het Dordtse team de overhand hebben, maar de achterstand voor Sliedrecht 3 werd pas echt groter na enkele flinke blunders in gelijke of zelfs betere stand. Daar sloegen de Dordtenaren hard toe.
Voor Sliedrecht scoorden Peter Vis, Gerard Kolenbrander, invaller Martin Prins en Joost Stoker een halfje.

Door de tweede nederlaag op rij staat het derde team puntloos onderaan in 2B, maar heeft het team nog kansen zat om uit de degradatiezone te komen.

 

1 Henk Prins          - Johan Went       0-1 vooruitgespeeld

2 Evert Bos           - Juan Garcia      0-1

3 Peter Vis           - Wim de Graaf     ½-½

4 Gerard Kolenbrander - Jan Molema       ½-½

5 Peter Dekker        - Han van Gorkom   0-1

6 Martin Prins        - Wim Vink         ½-½

7 Joost Stoker        - Anne Meeldijk    ½-½

8 André van Dieën     - Pieter Sandijck  0-1

Terug naar boven

Met dank aan SV. Sliedrecht

 

Dubbeltje op zijn kant, maar wel winst!

Beste schaakvrienden,

 

We hebben het weer geflikt in Rotterdam! Met spelers samengesteld uit De Willige Dame 1, 2 en 3 wisten we van RSR Ivoren Toren 3 te winnen met 4½- 3½!

 

We speelden met maar liefst vier (!) invallers en de vereniging mag supertrots zijn dat iedereen na "één" telefoontje al gewoon mee wilde doen om zo toch het eerste uit de brand te helpen. En hoe!! Vooraf maakt een teamleider zich nog wel eens zorgen over van alles, en dus ook over de opstelling en daardoor is de ontlading achteraf des te groter. Vooraf was dit een vier punten wedstrijd. Beide teams hadden immers hun eerste wedstrijd verloren en waren dus hard aan punten toe.

Met twee zware wedstrijden voor de boeg ben ik dan ook uiterst verheugd en zeer blij met de twee punten en met mij kennelijk velen, gezien het enthousiasme na afloop.

 

Echt super! Het was een dubbeltje op zijn kant, bijna werd het nog 4-4, maar we hebben terecht gewonnen.

 

P.S. Jan Molema (foto) was als eerste klaar en liep om half tien al vergenoegd grijnzend langs de borden. Samen hadden we er toen al een goed gevoel over.

 

De resultaten op een rijtje gezet::

 

vr 16 okt RSR Ivoren Toren 3       1872 - De Willige Dame 1        1847 3½ - 4½
1.        Wil Sparreboom           1962 - Freek Schouten           2091 0  - 1
2.        Alek Dabrowski           1962 - Remco van Vaalen         2110 0  - 1
3.        Herman Keetbaas          1886 - Hans Nunnikhoven         1845 ½  - ½
4.        Pim Uytdewilligen        1835 - Juan Garcia                   1  - 0
5.        Maarten van Doorn        1840 - Johan Went               1731 ½  - ½
6.        Dik van der Pluijm       1859 - Joop de Jong             2017 ½  - ½
7.        Winood Rampersad         1820 - Cor Paans                1394 1  - 0
8.        Leo van Dongen           1809 - Jan Molema               1739 0  - 1

Terug naar boven

Hans Nunnikhoven (Een zeer tevreden teamleider. ..)

 

Geen succes bij Zwijndrecht/DWD 3 - Charlois Europoort 7

Met één winstpartij en twee remises kan het combiteam toch niet spreken van een collectief succes. Charlois Europoort werd op vrijdagavond 9 oktober weliswaar tweemaal op een achterstand gezet, maar daarna was het toch uit met de pret.

 

Gert-Jan den Heeten (1419) speelde aan bord drie met zwart tegen Fritz Dueller (1388). Fritz had het voornamelijk moeilijk met zichzelf en zat vóór de partij al voortdurend met zijn handen in het haar. Hij vertelde me zelfs dat hij er helemaal geen zin in had. In de opening had ik op de vijfde zet zijn paard op f3 gepend met mijn witte loper. Op zet zes sloeg hij met dat paard op e5. Met de bedoeling....... zegt u het maar…De dame van d1 ging dus al snel in de doos. Daarna werd ik schaak gezet met zijn loper (!) op f7. Ik speelde Kf8, want  dan staan zijn paard op e5 (door pion d6 uit zet 4) en zijn loper op f7 in. Hij gaf toen maar op. Mijn snelste winst ooit in een RSB wedstrijd..... 1 – 0.

 

Francijna Wijnhoven (foto links) met wit aan het achtste bord, trof S. Sprang (1179).   “We speelden een leuke partij met rustige afruil en besloten om 10 uur te remiseren. Ik had echter, zo bleek na afloop, kunnen winnen, maar zag dat even over 't hoofd.” (Er stond voor Francijna op zet 19, 22 en 23 een winnende mogelijkheid op het bord - red.) 1½ - ½

 

Bert Broerse (1507) speelde met wit aan bord twee en trof A. Jumelet (1603). “Via een Konings-Indische opening deed ik een verkeerde 11e zet en verloor daardoor een stuk. Wel kreeg ik goed spel, wist te slaan waardoor er twee pionnen werden gewonnen. Ik had op de 28e zet sterker schaak kunnen geven om zo gelijk te komen”. 1½ - 1½

 

Arie Huisman (1276) aan bord vijf speelde met zwart tegen Frans Bloedel. “ik verloor een pion in de opening en werd daarna al snel in de verdediging gedrongen. Desondanks verkreeg ik een goede verdediging, waarna de partij nog alle kanten op kon.  Helaas! Doordat  ik een loper met de toren nam in plaats van met een pion, verloor ik op de achterste rij een toren en was het met mij gebeurd. Mijn tegenstander vroeg daarna naar mijn rating en die is dus ±1200. Dat weigerde hij te geloven, omdat hijzelf een rating van ruim 1600 had. Daarna wees ik hem nog op mijn gemaakte fout en toen hij hoorde dat mijn leeftijd 75 is gaf hij als antwoord: “Ja dan maak je zulk soort fouten..”.”

1½ - 2½

 

Peter Goedegebuur kreeg met de witte stukken op bord vier Ruud Kok (1546) als tegenstander. (red.: onze RSB- debutant speelde ongeveer 50 zetten. Op zet 33 kreeg hij een remise-aanbod in absoluut gelijkwaardige stelling wat hij helaas niet verstond... Uiteindelijk werd het toch remise, omdat hij met aan beide zijden een koning, een dame en ieder zeven pionnen geen risicovolle voortzetting wilde kiezen om een meer open stelling te krijgen. Het is tenslotte een teamwedstrijd!) 2 - 3

 

Fons Claessen (1501) bestreed M. Osinga (1487), die aan het zesde bord de zwarte stukken aanvoerde. (red.: Fons moest in het eindspel met een dame en een paard tegen een dame en drie verbonden vrijpionnen op de a, b en c-lijn op zien te boksen, met zijn koning op een kansloze h2 positie). 2 - 4

 

Tegen wie Piet  Schuller (1324), met zwart op het zevende bord speelde is op dit moment even onbekend. (red: volgens Piet heeft hij 2 winstkansen gemist. Daarna leed hij pionverlies en verloor de partij.) 2 - 5

 

Cor Paans (1394) bemande dapper als altijd bord één met zwart tegen L. Heijnen (1530). (red.: Er kwam een zeer kansrijk uitziend paardvorkje op toren en dame op het bord. Helaas kon wits dame achter Cors pionnen komen, en twee verbonden pionnen op de g- en de h-lijn marcheerden met een goede loper in samenwerking met een sterk

paard naar zijn achterste rij, wat dodelijk bleek.) 2 – 6

Terug naar boven

Verslag van de spelers zelf, tenzij anders vermeld.

 

DWD 2 – Messemaker 1847 3

Verslag van de eerste externe wedstrijd van De Willige Dame 2 tegen Messemaker 1847 3:

 

Met een nieuwe teamcaptain en een versterking in de ‘breedte’ heeft het tweede team van De Willige Dame zeker titelkansen. Vooral ondergetekende is of beter gezegd was hiervan overtuigd voor de start van de nieuwe externe competitie.

 

In de wedstrijd tegen Messemaker 3  (degradant uit de eerste klasse) liep het echter anders dan vooraf verwacht dan wel gehoopt. Na afloop werd er al gesproken over het AZ syndroom; een nieuwe coach, veel kansen maar weinig doelpunten.

Met twee vervangers zijn we om 20.15 uur gestart met de confrontatie. Na een half uur spelen was er nog weinig aan de hand. Willem Weerdesteijn op bord 6 stond wel wat minder maar op de overige borden was er nog niets aan de hand. Johan Went op bord 1 kwam goed uit de openingsfase en had positioneel voordeel. Anne Meeldijk op bord 5 stond ook in de ‘plus’. Han van Gorkom op bord 4 had een ‘prettige’ stelling en was zeer gemotiveerd om zijn tegenstander te verslaan. Jaap Mol op bord 3 verslikte zich in een combinatie en kwam na ongeveer drie kwartier spelen in een verloren stelling te staan en moest al snel zijn partij opgeven, een onverwachte nederlaag.

 

Blijkbaar was dit een psychologische ‘tik’ voor het team. Willem kon zijn stelling niet houden ondanks verwoede pogingen: 0-2. Jan Molema (foto links) had een ‘rommelige‘ stelling op het bord die genoeg kansen opleverde maar hij vergaloppeerde zich in de tijdnoodfase van zijn tegenstander en gaf een stuk weg: 0-3

 

Het begon er slecht uit te zien zeker na de wisselende kansen bij Pieter  Sandijck op bord 7 en de remisestelling van zowel Anne als ook Piet Schuller op bord 8. De tegenstander van Anne Meeldijk bood remise aan maar in het teambelang kon Anne dit niet aannemen en moest geforceerd doorspelen wat resulteerde in een verliespunt. Ook Han kon zijn stelling niet houden hoewel hij ervan overtuigd was (na afloop) dat hij zijn tegenstander had kunnen verslaan. Inmiddels stonden we dus met 0-5 achter!

 

Johan had, op bord 1, nog steeds een betere stelling met een mooie vrijpion. Hij had echter niet in de gaten dat de extra tijd inmiddels gaande was en ging door zijn vlag in de veronderstelling dat hij nog een extra 15 minuten kreeg. Opnieuw een verliespunt dus; 0-6

 

Gelukkig scoorden zowel Pieter Sandijck (foto rechts boven) als Piet Schuller (foto rechts onder) een remise zodat de  eer gered was. Uiteindelijk met 1-7 verloren. Een teleurstellend resultaat. Een geflatteerde overwining naar mijn mening. De krachtsverhouding was niet echt groot, maar ja… Wellicht het AZ syndroom.

 

Op naar de volgende wedstrijd donderdag 29 oktober tegen Sliedrecht 3. Een mooie tegenstander met veel bekenden. Een kleine overwinning is naar mijn (bescheiden) mening zeker mogelijk. Ik heb de kampioensaspiraties even terzijde gelegd als nieuwe captain, het gaat nu om handhaven!!

 

Ik zal nog wat info en advies van de voormalige captain van het tweede team, Cor Paans, vragen om nog beter voorbereid te zijn tegen onze komende tegenstander.

Terug naar boven

Jan Molema

 

De Willige Dame 2 lijdt een forse nederlaag

Het tweede treft al in de eerste ronde een tegenstander van kaliber. Messemaker 1847 3 komt uit de 1ste klasse en heeft gemiddeld genomen een beduidend hogere rating. Maar de mannen van de Poffertjessalon hebben er zin in. Het team van Jan Molema is voltallig opgekomen en eerste reserve Fons Claessen kan zich beperken tot koffiedrinken met barman Cor Paans. (foto rechts)

 

Na een uurtje spelen begint er hier en daar enige tekening in de strijd te komen. Op het vierde bord met Han van Gorkom achter de witte stukken heeft Henk de Kleijnen enig druk tegen de witte koningsvleugel. Het witte paard op f3 wordt aangevallen door Lg4 terwijl de zwarte dame op c7 door haar loper op d6 heen een blik op h2 laat vallen. Wit zal zeer nauwkeurig moeten manoeuvreren.

 

Ton Hortensius (wit) en Pieter Sandijck (bord 7) hebben een volmaakt symmetrische stelling afkomstig uit een Engels-achtige opening. Wit offert nu met Db3 de pion op d4. Je kunt ook zeggen dat hij d4 aanbiedt in ruil voor pion d5. Het volgen van de symmetrie – Db6 – komt zwart op een dubbelpion te staan, in plaats daarvan pakt zwart de pion op d4. Wit vervolgt met Lxd5 en heeft een lastige druk tegen punt f7. In zo’n symmetrische stelling kan een enkel tempo al van belang zijn en het lijkt er op dat wit het initiatief heeft.

 

Piet Schuller (foto links) speelt aan het 8ste bord tegen Kees Vellekoop en krijgt al gauw te maken met een zwarte pionnenopmars (d5-c4-b5) op de damevleugel. Een witte loper staat op e5. Spannend!

 

Verder zagen we enkele half-open openingen en twee damepion-openingen. Er valt nog niet veel meer te melden. Aan het eerste bord heeft Johand Went te doen met de jeugdige Bernhard van der Knijff. We zijn benieuwd. Het volledige verslag volgt later.

 

 
Uitslagen:De Willige Dame 2   - Messemaker 1847 3  1 – 7
1. Johan Went          - Bernhard van der Knijff   0 - 1 
2. Jan Molema          - Leslie Tjoo               0 - 1
3. Jaap Mol            - Henk van Wösten           0 - 1
4. Han van Gorkom      - Henk de Kleijnen          0 - 1
5. Anne Meeldijk       - Kees Vermijn              0 - 1
6. Willem Weerdesteijn - Diko Kalkdijk             0 - 1
7. Pieter Sandijck     - Ton Hortensius            ½ - ½
8. Piet Schuller       - Kees Vellekoop            ½ - ½    

 

Bekijk de foto’s van Tom van Bokhoven van deze wedstrijd hier.

Terug naar boven

Tom van Bokhoven

 

De geschiedenis herhaalt zich

De bal is gaan rollen, de motoren worden gestart, de stukken zijn uit de doos en Jaap Mol is weer wedstrijdleider én gastheer in VISSER’s Poffertjessalon. (foto links) Het zeer sterke SO Rotterdam 3 is op bezoek in Dordrecht. Het team heeft goede herinneringen aan dezelfde wedstrijd in de vorige competitie, het won toen van De Willige Dame 1 met 3½-4½ . Of dat vanavond ook gaat gebeuren is de vraag, want De Willige Dame brengt een sterk achttal in de strijd dat zeker in staat geacht moet worden opnieuw promotie te verdienen.

 

Na de gebruikelijke kopjes koffie, verwelkomt de wedstrijdleider de gasten en maakt de indeling bekend.

 

De spelers zoeken het strijdperk op en installeren zich. Klokken worden geïnspecteerd, pionnen en stukken worden secuur in het midden van de velden geplaatst. Notatieboekjes en pennen worden gereed gelegd.

 

Na een handdruk volgt een moment van concentratie. Hier en daar wordt ongetwijfeld nog even geaarzeld welke openingszet gekozen zal gaan worden en dan gaat het los…

 

Helaas!! Net als in de vorige competitie in de hoogste klasse van de RSB heeft de Willige Dame 1 met 3½ - 4½ verloren van SO Rotterdam 3. Ditmaal had het team meer uitzicht op één matchpunt of zelfs twee, dan de vorige keer. Toch stond het team rond half twaalf met lege handen en dat was gezien de wedstrijd niet onterecht.  Daarmee werd nog eens bevestigd, dat de enige nederlaag van vorig jaar niet zomaar is uit te wissen.

 

In het eerste deel van de wedstrijd leek al snel een 3-1 voorsprong op de borden te komen. Hans Berrevoets en Teunis den Rooijen hadden een halfje gescoord. Hans Nunnikhoven stond goed en ook Jaap Verhoef had voordeel tegen Marius Strijdhorst. Hans Nunnikhoven hield zijn voordeel vast en won dan ook (2-1).

 

Marius Strijdhorst liet intussen telkens een wijntje aanrukken om wellicht te vieren dat hij na 35 jaar zijn schaakvriend Tom van Bokhoven weer had ontmoet. Jaap Verhoef hield ook wel van gezelligheid, nam een biertje en de partij werd leuk verder gespeeld.

De oude rot uit Rotterdam had dan wel een paard, toren en pion tegen twee torens uiteindelijk, maar ruimde het bord geheel leeg aan de damezijde en na lange strijd van twee kanten werd het een gezellige remise. Jaap tegen Marius: ,,Je stond als een krant". Met een glimlach antwoordde de tegenstander: ,,Stond."

 

Fide-meester John van Baarle, het is altijd leuk hem in je speelzaal te hebben, deelde het punt met Remco van Vaalen. Op dat moment leken de borden 3 en 4, waar Pierre Smeets en Joop de Jong achter zaten nog iets op te leveren. Uiteindelijk werden daar twee nullen geïncasseerd. Cor de Zwart plantte plotseling een dame op h7 met de koning van Pierre achter de paaltjes op f8. Dat werd te benauwd. Joog de Jong kreeg een slechte loper tegen een goed paard en verloor ook (4-3 achter intussen).

 

Freek Schouten (foto rechts) probeerde nog van alles in tijdnood, maar kon herhaling van zetten niet meer uit de weg gaan. Met inzet is er in de eerste ronde gestreden, maar nul matchpunten is wel mager.

 

Uitslagen: De Willige Dame 1 – SO Rotterdam 3      3½-4½

1.  Freek Schouten     - J. Schell                  ½-½

2.  Remco van Vaalen   - J. van Baarle              ½-½

3.  Pierre Smeets      - C. de Zwart                0-1

4.  Joop de Jong       - F. Vreugdenhil             0-1

5.  Hans Berrevoets    - M. Noordijk                ½-½

6.  Jaap Verhoef       - M. Strijdhorst (Marius!)   ½-½

7.  Teunis den Rooijen - D. Hoogesteger             ½-½

8.  Hans Nunnikhoven   - P. Markus                  1-0

 

Bekijk de foto’s van Tom van Bokhoven van deze wedstrijd hier.

Terug naar boven

Hans Berrevoets & Tom van Bokhoven

 

Team 3

Van Teus Slotboom sr. (foto) ontving ik inmiddels de namen van de spelers van Zwijndrecht, die het combinatieteam De Willige Dame-Zwijndrecht 3 versterken. Teus, dank voor je snelle reactie. (Toch een heel leuk fotoportretje ook al kijk je even niet in de lens.)

 

 

Dit zijn de spelers van het combinatieteam, dat het op vrijdag 9 oktober zal gaan opnemen tegen Charlois-Europoort 7.

 

Teus Slotboom sr. (Captain)

Bert Broerse

Gert-Jan den Heeten

Arie Huisman

Peter Goedegebuur

 

Allen spelers van Zwijndrecht en aangevuld met de volgende Willige Dames:

 

Cor Paans

Fons Claessen

Piet Schuller

Francijna Wijnhoven

Terug naar boven

Teus Slotboom sr. & Willem Platje

 

De matadoren van het nieuwe seizoen!

Je zult als eerste team het recht tot promoveren maar verwerven en toch geen klasse hoger komen te spelen, omdat je er liever van afziet. Landelijk spelen betekent: je zaterdag opofferen, nogal wat kilometers maken en dat zit er bij ons, pure plezierspelers als we zijn, niet in. Neemt echter niet weg, dat we het nu aan onze stand min of meer verplicht zijn om dit jaar kampioen te worden!

 

Hier volgen de opstellingen van de teams voor het komende seizoen. Ik heb ze via Tom van Bokhoven van Praeses Paans verkregen:

 

Team 1:

 

Hans Nunnikhoven (Captain. Zie foto rechts)

Hans Berrevoets

Joop de Jong

Teunis den Rooijen

Freek Schouten

Pierre Smeets

Remco van Vaalen

Jaap Verhoef

Gerrit de Wolf

 

 

Team 2:

 

Jan Molema (Captain. Zie foto links)

Han van Gorkom

Wim de Graaf

Anne Meeldijk

Jaap Mol

Pieter Sandijck

Hans Verberg

Wim Vink

Willem Weerdesteijn

Johan Went

 

 

 

Terug naar boven

Willem Platje

 

Meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl