Schaaksociëteit

 

De Willige Dame

 

Seizoen 2009 - 2010

 

Bezorgd door www.tomsschaakboeken.nl

 

 

Klik op de afbeelding.

 

meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

12-05-2010 Laatste Nieuws(brief)

05-05-2010 Snelschaakkampioenschap DWD

09-02-2010 DWD-leden tijdens het Corustoernooi

 

Een gevoelskampioen. Verslag van het DWD snelschaaktoernooi.

Ik heb het de schrijver Godfried Bomans lang geleden eens horen zeggen: “Een verhaal wordt pas interessant als de verteller gaat liegen. Immers, slechts dan hebben we te maken met een creatie en niet slechts met het weergeven van de werkelijkheid.”

 

Met dat in het achterhoofd kunt u dan ook dit verslag lezen van, wat ik met enige fantasie betitel als: Het Jaarlijks Open De Willige Dame Snelschaaktoernooi. (HJODWDS).

 

Vanzelfsprekend is het onmogelijk om tijdens de voortgang van de vele tienminutenpartijtjes (5 min. p.p.p.p.) een rondje langs de borden te maken, tenzij men een nog groter snelschaker is dan ik al ben en dat op zich lijkt me op voorhand vrijwel uitgesloten. Tja, het is nu eenmaal moeilijk bescheiden te blijven, wanneer je zo snel bent als ik. Welnu ik ga me dus beperken tot mijn eigen ervaringen in dit toernooi.

 

Ik trof het met de loting in de eerste ronde bijzonder goed. Mijn tegenstander was de in het algemeen toch wel wat zwakker geachte Teunis den Rooijen. En inderdaad stond ik nog voor hij met zijn ogen kon knipperen reeds op het punt om via een geslepen combinatie de winst naar mij toe te trekken. Kennelijk ging het Teunis weer eens niet om de onuitputtelijke schoonheid van het spel, maar slechts om het kille punt, want hij sloeg een loper, die ik (bewust overigens) en-prise had laten staan. Tegen zoveel botheid is mijn fijnbesnaarde geest niet bestand en ik liet het punt maar voor wat het was.

 

De volgende tegenstander was ene Ridder H. Berrevoets, die me vaag bekend voor kwam. Onvervaard lanceerde ik mijn favoriete variant van het Koningsgambiet en al vlot begonnen de zenuwtrekjes aan de overzijde hypernerveuze vormen aan te nemen. Ook naderde zijn manier van zetten, elk stuk tussen duim en wijsvinger met een venijnig zwiepje naar z’n bestemming, en zijn wijze van klokrammen alras het kritieke niveau van paranoïde hysterie. Onnodig te zeggen, dat ik puur uit veiligheidsoverwegingen maar afzag van de winst.

 

In de volgende partij stootte ik op Jaap Verhoeff. Ook Jaap had direct na de opening grote problemen om in de hoofdvariant van het Tweepaardenspel in de Nahand tegen mij enigszins op de been te blijven. Nu had Jaap me voor het begin van het toernooi geprobeerd op de mouw te spelden, dat het ontbreken van twee van zijn voortanden het gevolg was van een vechtpartij met een enorme Turk, die twee meisjes bedreigde. Dat hij nog gewoon onder behandeling was bij de tandarts lag natuurlijk voor de hand, maar ik raakte zo gebiologeerd door dat fietsenrekje aan de overkant, dat ik in huizenhoog gewonnen stelling de tijd overschreed.

 

Praeses Cor Paans trof het niet met me in de volgende ronde. Ik was op en top gemotiveerd en het werd tijd om mijn heldenstatus luister bij te zetten. Ik beschouwde de vorige drie ronden vanzelfsprekend als niet gespeeld. Maar Cor mompelt steeds in zichzelf: “Sja, sja, sja, sjaaahhhh en smakt vaak met zijn lippen. Hij maakt van die klokkende geluidjes, die me aan een moederkloek met kuikentjes doen denken. Daarbij komt nog, dat hij bij voorkeur voor de Caro-Kann kiest. Het werd uiteraard een saaie winstpartij voor mij, zij het dan dat het punt naar Cor ging.

 

Met Wim Vink trof ik dan eindelijk een waardige tegenstrever. Wim is net als ik naast meesterschaker ook ex-docent en dat schept natuurlijk een band. Een blik op de ranglijst leerde me, dat hij de punten wel erg hard nodig had en genereus van aard als ik ben kostte het me dan ook geen enkele moeite de stand, als in de beste perioden van het Sovjetschaak, een beetje te manipuleren. Ik heb daar geen moeite mee. Altruïsme is me zoals u reeds heeft gemerkt zeker niet vreemd. Een quasi-ongelukje van mijn kant en begrijpend stilzwijgend nam Wim mijn cadeautje in ontvangst.

 

Han van Gorkom is sinds hij met een mede-auteur zijn boek over het Zeugma publiceerde eigenlijk nooit meer geheel de oude geworden. Kennelijk heeft die inspanning de tol van zijn vroeger zo grote geestelijke vermogens geëist. Een zeugma is in de stilistiek een verbinding tussen twee zinsdelen of twee naamwoorden door een werkwoord, dat logisch slechts bij één van beide past. Bijvoorbeeld: “Hij zette thee en vervolgens zijn tegenstander mat.” Nu is invoelend vermogen mij zeker niet vreemd en derhalve besloot ik uit empathische overwegingen in plaats van mat tot eeuwig schaak om het zeugmatisch lijden van Han niet nog verder te vergroten.

 

Daarna won ik achtereenvolgens van Pieter Sandijck, nogmaals Cor Paans, Ben Bloppoel en Willem Weerdesteijn, maar dat is de voor de hand liggende, oninteressante en kale werkelijkheid. Remco van Vaalen won het toernooi.

 

(Van het prijzengeld voor mijn tegenvallende 45%-score (maar u kent de ware reden!), heb ik ter motivatie voor mijn komende ongedeelde eerste plaats in het volgende toernooi de dag erna een dubbel  patatje oorlog besteld…)

Terug naar boven

Willem Platje J

 

DWD-leden tijdens het Corustoernooi

De redactie werd een paar dagen geleden aangenaam verrast door een berichtje van Teunis den Rooijen. Hij schreef:

 

Hallo Wim,

 

Het is alweer even geleden maar: Sneeuw, zee, strand en schaken! Op 23 en 24 januari heeft aantal Willige Dame-schakers in Wijk aan Zee aan het Corus rapid toernooi mee gedaan.

 

Het was een leuk weekend, dat in het teken stond van sneeuw, strand, zee, schaken en lekker eten. Dit toernooi is een aanrader.

Het blijft een vreemde combinatie van zee, strand en sneeuw. Ik heb tijdens het weekend een paar foto's en filmpjes gemaakt. Bijgaand de fotootjes. Ik heb ze al verkleind als je ze anders wil hebben (betere resolutie) laat het me dan weten. Kijk wat je er mee kan/ doet.

 

Groeten Teunis

 

Wel, dat laat de redactie zich geen tweemaal zeggen natuurlijk. Elke bijdrage wordt zoals gewoonlijk zeer op prijs gesteld en dus volgen hier de winterse schaakplaatjes:

 

Een besneeuwd duingebied bij Wijk aan Zee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het pad naar het hotel van de grootmeesters. (?)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sneeuwstrand en winterzee in de Kennemerduinen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op het strand het hoofd even verfrissen en leegmaken in de winterkou. V.l.n.r: Jan Sulman, Jan Molema, Jan Dijkman en Teunis den Rooijen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plezier in de speelzaal. V.l.n.r: Jan Molema met de traditionele kom Corus-snert, Kees van’t Hoff en Hans Verberg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De “Onverschrokkenen”, die de eer van De Willige Dame hoog hielden…V.l.n.r: Kees van’t Hoff, Johan Went, Jan Dijkman, Jan Molema, Teunis den Rooijen en Hans Verberg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tenslotte nog wat indrukken van de speelzaal, het teisteren van het brein, het hout en de oorlog op vierenzestig velden:

 

                                       

 

 

Aan de lezers om uit te puzzelen, welke van de spelers van De Willige Dame op de laatste drie foto’s het hoofd aandachtig over hun stelling buigen… Op de laatste foto is geheel links een aandachtige bezoeker te zien: Jawel! Ook onze Piet Schuller was er!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar boven

Teunis den Rooijen & Willem Platje

 

Agenda

Het Kampioenschap, het Lunchschaken en de thuiswedstrijden van schaaksociëteit De Willige Dame (behalve die van het Combiteam 3) worden gespeeld in: Visser’s Poffertjessalon aan de Groenmarkt 9 te Dordrecht.

 

De volledige indeling van de teams en de wedstrijdprogramma’s van de RSB staan op de RSB-Site.

 

Blauw: Interne competitie. Groen: Lunchschaken. Rood: Externe competitie.

Dinsdag

14 sep 2010

Eerste ronde DWD Najaarskampioenschap 2010

 

Terug naar boven

 

Laatste Nieuws(brief)

17-06-2010

* JAAP MOL is veertig jaar betrokken bij Visser’s poffertjessalon. Hij is daarom deze week in de Stem van het Weekend (onderdeel Stem van Dordt) de Dordtenaar van de week. Vanzelfsprekend komt het schaken ook aan bod in het gesprek met journalist Piet de Meer op pag. 10 van de uitgave. Jaap is met tien titels recordhouder in de clubcompetitie, die op 14 september weer begint overigens

* Op www.tomsschaakboeken.nl vanzelfsprekend het laatste nieuws op schaakgebied over het open Drechtstreekkampioenschap (met Juan Garcia vooraan)

* Te zijner tijd ook info over het nieuwe seizoen van DWD en de Klockelaer op de  donderdagmorgen.

V    * Visser is zaterdag 20 juni voor de laatste keer open voor het begin van het zomerreces

* Op dinsdag 20 juli (!) gaat de deur aan de Groenmarkt weer open. Vandaag waren er zeven lunchschakers. De meeste kans om een  potje te spelen is er weer vanaf woensdag 21 juli (half één) wanneer het lunchschaken informeel doorgaat.

* NIEUWE SEIZOEN DE WILLIGE DAME MET LOTING EERSTE RONDE OP DINSDAG 14 SEPTEMBER.

* EEN GOEDE ZOMER…..

 Terug naar boven

12-05-2010

* Juan Garcia kampioen met banddikte verschil voor Jaap Verhoef

* Juan een gelukwens voor TWEEDE titel alweer

* Jaap wint tien keer. Juan een keer meer: zie eindstand.  BRONS voor Joop de Jong!

* Opkomsttrofee voor Juan Garrcia, Johan Went en Joop de Jong: vijftien keer spelen in vijftien ronden!

* Vandaag foto’s en achtergronden op www.tomsschaakboeken.nl  Met dank aan Tom van Bokhoven.

* Volgende week dinsdag 18 mei slotsimultaan in poffertjessalon Visser

* Daarna zomerreces tot de tweede dinsdsg van september. Inlichtingen nieuw seizoen Cor Paans, 078-6311090

* Twee of drie teams extern: Hangt af van ledenvergadering RSB vanavond en natuurlijk de belangstelling van de leden!

* Mogelijk viertallencompetitie in de vierde klasse!

* Blijf Dordrecht volgen op www.dordrecht.net

* Lunchschaken op woensdag vanaf half één in Visser gaat nog even door!

* Goede vakantietijd nu dus!

Terug naar boven

28-04-2010

* Juan Garcia of Jaap Verhoeff wordt de nieuwe clubkampioen

* Vandaag meer nieuws en stand op www.tomschaakboeken.nl

* Bezoek aan site van de Papendrechtse schaker/ondernemer Hans Huisman neemt toe. Adres www.dordrecht.net

* 4 MEI: I.v.m. de dodenherdenking is er dinsdag 4 mei vanaf HALF NEGEN het kampioenschap Snelschaken van De WILLIGE DAME. De clubzaal gaat rond 20.10 uur pas open.

* Door later te beginnen kan een ieder die dat wenst de twee minuten stilte in acht nemen. Het snelschaken is ook voor mensen, die overwegen volgend seizoen mee te gaan doen bij de Willige Dame. inl. Cor Paans 6311090. Uiteindelijk schrijft wedstrijdleider Jaap Mol mensen in, zolang er nog ruimte is in Visser.

* 11 mei RONDE 15 INTERN: Goud voor Juan Garcia of Jaap Verhoeff?

* 18 mei Simultaan van de kampioen.

* De teamcapteins inventariseren momenteel de namen van mensen die volgend jaar extern weer willen meedoen.

* De ledenvergadering van de RSB is op 12 mei en dat kan van invloed zijn op de mogelijkheden voor het seizoen 2010-2011.

Terug naar boven

25-04-2010

* HERINNERING: De clubavond begon op dinsdag 20 april met enkele ogenblikken stilte vanwege het overlijden van de levenspartner Liesbeth van onze schaakvriend Willem Platje.

* 4 MEI: In verband met de dodenherdenking is er dinsdag 4 mei vanaf HALF NEGEN het kampioenschap SNELSCHAKEN van De Willige Dame. De clubzaal gaat rond 20.10 uur pas open. Door later te beginnen kan een ieder die dat wenst de twee minuten stilte in acht nemen. Het snelschaken is ook voor mensen, die overwegen volgend seizoen mee te gaan doen bij De Willige Dame.

Inlichtingen:. Cor Paans 6311090.  Uiteindelijk schrijft wedstrijdleider Jaap Mol mensen in, zolang er nog ruimte is in Visser.

 * 27 april - 11 mei Nog ronde 14 en 15 INTERN: Goud voor Juan Garcia of Jaap Verhoeff?

 * 18 mei  Simultaan van de kampioen.

* De teamcaptains inventariseren momenteel de namen van mensen die volgend jaar extern weer willen meedoen. De ledenvergadering van de RSB is op 12 mei en dat kan van invloed zijn op de mogelijkheden voor het seizoen 2010-2011.

 Terug naar boven

16-02-2010

* De eerste volgende clubavond van de Willige Dame is dinsdag 23 februari in  Poffertjessalon Visser

* Witten Haen aanmeldingen lopen op schema: wees er snel bij

* Woensdag 17 februari, half één: Peter Vis verdedigt koppositie bij Lunchschaken in Visser

* Zie het nieuws daarover op www.dordrecht.net en bij www.tomsschaakboeken.nl

  Terug naar boven

08-02-2010

* Tomsschaakboeken krijgt aandacht op www.Dordrecht.net  (en dus ook extra op google nieuws!)

* Negentien deelnemers reeds ingeschreven voor achtste Witten Haentoernooi woensdag 24 februari. Bel snel Kees van 't Hoff (6141418 078) om een plekje te hebben of kijk nog even bij kalender van RSB en Tomsschaakboeken. (dus op woensdag 24 februari geen lunchschaken ivm schaken bij de buren dus)

* Joop de Jong verdedigt morgenavond koppositie bij de Willige Dame

* Vanavond team 2 van Willige Dame THUIS

* Sport op www.dordrecht.net over Zwijndrecht en Willige Dame met verwijzing naar www.tomsschaakboeken.nl

  Terug naar boven

30-01-2010

* Ook Schaakhistorie kan worden genomineerd op www.dordtsehistorischekalender.nl

* Denk aan het Den Witten Haentoernooi aanmelding voor woensdag 24 februari bij KEES VAN 'T HOFF want vol is vol

* Schaker in ruste Mark van der Schouw is kandidaat voor de Verenigde Senioren Partij Dordrecht (thans twee zetels in de raad)

* Bezoek ook www.dordrecht.net en mail daarheen (schaak) nieuws. Ook over Klockelaerschaak!

* CDA-lijsttrekker Dion van Steensel poseert graag met Franka van Wijnen, zo bleek donderdag jl. bij nieuwjaarsreceptie. * Met politieke schaakfeiten: Mail ook Tom van Bokhoven! 

 Terug naar boven

28-01-2010

* Aandacht op www.tomsschaakboeken.nl voor de begrafenis van Gerrit de Wolf

* Ook op www.tomsschaakboeken.nl de uitslagen en de stand na twee ronden kampioenschap de Willige Dame

* Joop de Jong wint van Juan Garcia.

* Maandag 1 februari: DWD 1 uit

* Dinsdag 2 februari derde ronde intern en woensdag 3 februari half één lunchschaken

* Voor gegevens betreffende het Den Witten Haen toernooi van woensdag 24 februari zie op de RSB-site of op www.tomsschaakboeken.nl *

Terug naar boven

25-01-2010

* Aanstaande woensdag om 11 uur zal de uitvaartplechtigheid zijn van onze schaakvriend Gerrit de Wolf op de Essenhof in Dordrecht. Hij overleed 22 januari. Op www.tomsschaakboeken.nl staat een in herinnering, die is te bereiken via de RSB-site. Ook Kees Klok neemt op zijn weblog afscheid van Gerrit.

* Het lunchschaken in Visser gaat woensdag 27 januari NIET DOOR ivm het afscheid van Gerrit

* Het volgende mailbericht en eventueel verslag van de dinsdagavond 26 januari (de verenigingsavond van de Willige Dame) zal pas donderdag 28 januari verschijnen *

Terug naar boven

20-01-2010

* DWD-nieuws: Dinsdag 19 januari: Eerste ronde intern kampioenschap met dertien partijen en 32 namen op de deelnemerslijst.

*  Bij de loting ging één naam helaas niet meer in de kampioensbeker

*  Op de deelnemerslijst zal blijven ontbreken, i.v.m. gezondheidsredenen, Gerrit de Wolf. Hij begon in 1972 met wedstrijdschaak en speelde tot nu toe zijn laatste partij in 2009.

* De uitslagen zullen later in de computer worden ingevoerd en dan op www.tomsschaakboeken.nl worden gepubliceerd

* Bij Coruschess zullen acht clubgenoten in actie komen: NK-journalisten en in weekeinde rapidchess

* Een aantal leden komt zaterdag of zondag kijken in wijk aan zee

* Ronde twee intern: dinsdag 26 januari: vaste plek, vaste golflengte. *

Terug naar boven

18-01-2010

* Dinsdag 19 januari: 20 uur loting eerste ronde nieuw kampioenschap de Willige Dame in poffertjessalon Visser

* Jaap Mol wil graag weten natuurlijk wie en wel niet meer mee doet. Dat maakt van hem geen spoorzoeker

* Hij bepaalt als wedstrijdleider hoeveel ruimte er nog is om nieuwe mensen een plek te geven op de deelne   merslijst: zijn nummer is 6137373 (078)

* Inlichtingen geeft ook praeses Cor Paans via 6311090 (078)*

 

* De nieuwe historische site www.dordtsehistorischekalender.nl is in de lucht. Nomineer mee!

* Nieuws op www.dordrecht.net en schaaknieuws altijd op www.tomsschaakboeken.nl

* In 1990, twintig jaar geleden, werd in Wijk aan Zee het eerste NK journalisten nieuwe stijl gehouden. Jan Sulman, Hans Berrevoets, Gerard Bons, Jan Molema, Paul de Roos, Kees van Tol, Wim Roodnat en Peter van Wermeskerken stonden of staan nog uit de regio op de deelnemerslijst

* Zaterdag en zondag is er het rapidkampioenschap in Wijk aan Zee met Kees van 't Hoff, Hans Verberg, Johan Went en Teunis den Rooijen.

* Corus chess in wijk aan zee: altijd een bezoek waard

* Schaker Gerard Bons kwam zaterdag uit Deventer om de lancering van de Dordtse Historische Kalender te volgen.

* Hij stond ook met naam en toenaam even op de Dordtse Historische kalender. Tekst zie elders bij www.tomsschaakboeken.nl *

Terug naar boven

Hans Berrevoets

 

Algemene informatie

Schaaksociëteit De Willige Dame is in Dordrecht te vinden in Visser’s Poffertjessalon aan de Groenmarkt 9  in hartje stad en te bereiken op telefoonnummer 078-6137373. Het Scheffersplein is vlakbij en daar was in de negentiende eeuw ook al een schaaksociëteit te vinden.

 

De sociëteit houdt zijn clubavond op dinsdagavond vanaf 20.00 uur. Het eerste en het tweede team spelen er hun wedstrijden op maandagavond eveneens vanaf 20.00 uur.

 

Praeses is Cor Paans. Jaap Mol is wedstrijdleider. Bezoekers en leden krijgen altijd als advies zo goedkoop mogelijk te parkeren in de parkeergarage Veemarkt of in de parkeergarage Spuihaven achter het Stadskantoor, beide te bereiken via de Spuiboulevard. Daarvandaan is het ongeveer tien minuten wandelen. In de avonduren is het tarief éénmalig € 1,00. (maandag tot en met zaterdag van 18.00 tot 03.00 uur). Een derde mogelijkheid is het parkeren in parkeergarage Visstraat, die vrijwel om de hoek ligt, maar parkeren daar is met € 1,00 per uur aanmerkelijk prijziger.

Terug naar boven

 

Meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl