DE WILLIGE DAME

 


VISSER’s POFFERTJESSALON

 

 

 

 

06.03.09 De sociëteit begin van “In gesprek met” op RTV Dordrecht

08.05.08 In Visser bloeide eerste liefde op

10.02.08 Meer geschiedenis over VISSER’s Poffertjessalon

xx.xx.07 De Willige Dame met VISSER’s Poffertjessalon in de Dordtse Geschiedenis

 

meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl 

Schaaksociëteit de Willige Dame begin van ,,in gesprek met"  op RTV Dordrecht

 

06.03.09 

Jaap Mol en Hans Berrevoets schakend in poffertjessalon Visser achter de stamtafel. Dat zijn de eerste beelden van het TV-programma in gesprek met presentator van Kees Fiere van RTV Dordrecht.

 

         

Hans Berrevoets en Jaap Mol in

“In gesprek met” op RTV Dordrecht

in VISSER’s Poffertjessalon
(archieffoto’s)

 

RTV Dordrecht deelde 6 maart mee om as woensdag 11 maart vanaf 18 uur elk uur tot en met donderdag 17 uur en maandag 16 maart vanaf 18 uur tot dinsdag 17 uur de voorzitter van het Platform Historische herdenking aan het woord te laten. Dat is Hans Berrevoets, die ook in gaat op de geschiedenis van de speellokaliteit voor het oog van de camera van Fokko van der Straaten.

Voor 1932 was Visser geen poffertjessalon maar een slagerij, zoals uit de oude vloerstructuur blijkt. Max Liebermann, een bekende Duitse schilder, woonde enige tijd in de negentiende eeuw in hotel Bellevue en maakte een schilderij van een op Visser lijkende slagerij in de Dordtse binnenstad. Het programma bevat historische promotie en toch ook wel een beetje schaakpromotie.

Het platform vindt dat Dordrecht veel werk kan maken van de stadshistorie door vooral te denken aan een aantal jaren rond 2020 met veel belangrijke jubilea!

 

 

In Visser bloeide de eerste liefde op

 

Een mooi bericht over de functie van poffertjessalon Visser in de regionale pers:

 

PAPENDRECHT - Het echtpaar Kamminga - Van den Bekke heeft dinsdag 29 april haar zestigjarig huwelijk gevierd. Burgemeester De Bruin bezocht het paar om hen met dit jubileum te feliciteren.

 

De heer en mevrouw Kamminga hebben een zoon, twee dochters, vijf kleinkinderen (drie jongens en twee meisjes) en drie achterkleinkinderen (twee meisjes en een jongen). Ze leerden elkaar kennen in Dordrecht waar hij als pontonnier werkzaam was en zij als dienster van een dierenarts mee naar Dordrecht verhuisde.

 

Op de kermis spraken ze elkaar aan en in poffertjessalon Visser kwam de liefde tot bloei. Volgens de kinderen kijkt hun vader na zestig jaar nog steeds verliefd naar zijn vrouw, die hij trots zijn 'brokje antraciet' noemt. "Dat opgloeit wanneer ze opstandig is en smeult in de over het algemeen rustige dagen."

 

 

MEER GESCHIEDENIS OVER VISSERS POFFERTJESSALON

 

Jaap Mol, eigenaar van Vissers poffertjessalon in Dordrecht, heeft ook de geschiedenis van de speellokaliteit van de Willige Dame op papier gezet. Al eerder deed dat het Dordtse stadsarchief in een historische uitgave in zakformaat.

 

Visser’s Poffertjessalon is vanaf 1932 gevestigd in het pand Groenmarkt 9 . De familie Visser reisde al sinds het einde van de negentiende eeuw met poffertjeskramen de kermissen af, maar was het reizen moe en besloot zich in Dordrecht te vestigen. Het pand is gebouwd in 1657 en heette“ Int Blau Endt“.

 

De oorspronkelijke gevelsteen bevindt zich in de expositieruimte bij de enige jaren geleden ontdekte kelder van het huis Scharlaken ,. “Int Blau Endt” werd  bewoond door de rijke hoenderkroppersfamilie  Mesjan

In 1893 vestigde slager W.C. Klein zich in het pand. Hij gaf het pand in dit jaar de huidige gevel, een kopie van de z.g. Dordtse Gevel , een aan het einde van de zestiende eeuw ontstaan geveltype ,voornamelijk gekenmerkt door de halfronde bogen boven de ramen. De hardstenen stoep, de tegelwand en de vloer in de zaak herinneren nog aan de slagerij, die in 1932 moest wijken voor de poffertjes en de wafel.

In Visser wordt het beslag voor de poffertjes nog met de hand geslagen en wordt er nog steeds volgens het oude recept gebakken.

 

Rechts voor Jaap Mol bij

simultaanseance door Hans Berrevoets

in VISSER’s Poffertjessalon op 22 januari 2008

 

Het aardige is ook dat de stamtafel vroeger te vinden was in een historisch café in Schiedam, waar Victor Dekoninck als kind al kwam. De radio- en tv-presenator steekt nu zijn benen onder de oude stamtafel in Vissers poffertjessalon.

 

In 2007 werd in stilte het 75-jarig jubileum gevierd.

 


DE WILLIGE DAME MET VISSER'S POFFERTJESSALON

IN DE DORDTSE STADSGESCHIEDENIS

 

 DORDRECHT - Dit jaar (2007) bestaat Visser's poffertjessalon in Dordrecht 75 jaar. De gelegenheid behoort tot de stadsgeschiedenis van Dordrecht. Nergens is in Nederland een vergelijkbare horecagelegenheid te vinden. De ,,huiskamer"  van schaakclub de Willige Dame is daarom opgenomen in het zogeheten Dordt-boek 1200 - 2005. Dat is een uitgave van het Stadsarchief en Thoth/Bussum en het boekje met meer dan 320 pagina's wordt een schatkamer op handformaat genoemd.

Frits Baarda en Wim van Wijk beschrijven in de historische uitgave in vijftien hoofdstukken het culturele erfgoed van eens de belangrijkste en machtige stad in het graafschap Holland was. Dat nam die eerste plaats in tot 1795 in de belangrijke Staten van Holland.

 

De eervolle selectie in Dordt boek 1200 - 2005 van Visser's poffertjessalon is een compliment voor schaker/horecaman Jaap Mol (geboren in 1948). Hij is vanaf 1975 de eigenaar van de horecagelegenheid in een historische pand met een geschiedenis van bijna vierhonderd jaar. Samen met Frans van der Leeden, die enkele jaren geleden met pensioen ging, gaf hij Visser verder een eigen plek in de Dordtse samenleving en zeker ook er buiten.


GEVOEL

Spelers van externe teams die Visser bezoeken voor een schaakwedstrijd ervaren vaak het gevoel, dat zij terugstappen in de tijd. Henk de Kleijnen van Messemaker heeft dat eens zeer beeldend en met nostalgische woorden omschreven. De bijzondere plek maakt de Willige Dame ook meer tot een schaaksociëteit. Jaap Mol staat met zeven (!) titels nog steeds recordhouder kampioen van de Willige Dame te boek. Tijdens zijn eigen partij zet hij vaak nieuwe koffie, wijst onder de bar de flesjes tomatensap aan en noteert als secretaris/penningmeester/wedstrijdleider de uitslagen van de andere partijen.

Voor praeses/voorzitter Cor Paans is de vermelding van zijn club in het Dordt Boek 1200 - 2005, met zelfs als detail informatie dat er op dinsdag clubavond is,  mooie promotie. De vereniging met schakers tussen pakweg 1300 ELO-ounten en boven 2100 ELO is vanaf 1987 in poffertjessalon Visser aan de Groenmarkt nabij het Scheffersplein te vinden.


MIX

Voor het Stadsarchief is dat schaken meer een voetnoot in de geschiedenis. Het schaken wordt opgevoerd als bewijs voor het aparte, eigen karakter van poffertjessalon Visser. ,,De ambiance is authentiek en het publiek een wonderlijke mix van stamgasten, kunstenaars, moeders met kinderen en jong volk. Maar ook de combinatie van poffertjes, gehaktballen en bier is onvervangbaar en uniek".

In Dordt Boek 1200 - 2005 wordt nog eens uitgelegd. hoe de naam van de speellokaliteit van de Willige Dame is ontstaan. Voor 1932 zat in het pand, dat als naam draagt int Blau Endt, een slagerij. De tegels op de vloer verraden nog dat verleden en de ruimte is aan het einde van de negentiende eeuw ook door buitenlandse kunstenaars vastgelegd.


DUIZEND

Eigenaar van de zaak aan de Groenmarkt 9 werd in 1932 C.J. Visser, die op zaterdag in de jaren dertig van de vorige eeuw wel duizend porties poffertjes bakte. Hij deed dat heel ambachtelijk, zoals de familie Visser voor 1932 op kermissen ook deed. Vanaf 1960 werd Visser's poffertjessalon ook een bruin cafe. De gemoedelijkheid en het vertrouwde aanzien horen bij de zaak. Zoals Henk de Kleijnen op de site van Messemaker eens omschreef, horen houten betimmeringen, doorrookte wanden en straatnaamborden bij de inventaris.

Vanaf 1948 is daaraan niks veranderd. Volgens schaker/dichter Kees Klok heeft het dagcafe Visser geen boodschap aan modernisering en de waan van de dag. Jaap Mol hoort als schaker/eigenaar van de legendarische gelegenheid ook tot de inboedel. Volgens het Stadsarchief bestelde hij in 1962 in de zaak zijn eerste consumptie. Vooral in het weekeinde bakt hij, net als de familie Visser toen, in een hoog tempo de ambachtelijke poffertjes. Vanzelfsprekend neemt hij onderwijl met zijn gasten, die bijna allemaal met voornaam kunnen worden aangesproken, de laatste Dordtse nieuwtjes door. Toen de NCRV-tv eens bekende Nederlanders filmde op hun favoriete plek, liet presenator Victor Deconinck zich zien achter zijn eigen stamtafel Visser, die de tand des tijds nog steeds doorstaat.

DUS: In 2007 bestaat Visser's poffertjessalon 75 jaar in het oude Dordt, waar de tijd, op de elektronische schaakklokken na, lijkt stil te staan....

(Persbericht De Wilige Dame)