ARCHIEF TEAMWEDSTRIJDEN

DE WILLIGE DAME

 

 

SEIZOEN 2008/2009 (1)

UITSLAGEN, VERSLAGEN,
 STANDEN EN FOTO’S

 

meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

15.12.08  Charlois/Europoort 1 stevige koploper in Promotieklasse
09.12.08  DWD1 in evenwicht tegen Greevenbosch/Krimpen 1 aan de IJssel 4-4
20.11.08  Groenoord 1 met de schrik vrij
19.11.08  DWD 2: Bij Groenoord ging het bij gebeuren
15.11.08  Topclub Krimpen aan de IJssel 8 december op bezoek bij DWD 1
28.10.08 
Jammer, jammer, jammer: DWD 2 – Spijkenisse 4 uitslag 4-4

27.10.08  Fotoverslag De Willige Dame 2 – Spijkenisse 4

27.10.08  Vanavond begonnen: De Willige Dame 2 – Spijkenisse 4  Uitslag 4-4

27.10.08  Promotieklasse: Moerkapelle revancheert zich
22.10.08  Shah Mata vaste tegenstander voor DWD in promotieklasse

22.10.08  Verslag: Shah Mata 1 – De Willige Dame 1: Winst!
04.10.08  Zwaar begin van De Willige Dame 2

23.09.08  Eerste overwinning DWD 1 op Moerkapelle 1:  6-2

22.09.08  Eerste team DWD doet nieuwe poging in de Promotieklas

17.09.08  DWD 1 speelt dit seizoen volgens de Hans (van Steenis) tactiek

17.09.08  Rooster voor de Teamwedstrijden 2008/2009 op de RSB-site

 

 

-  TEAMWEDSTRIJDEN 2007-2008 (2)

-  TEAMWEDSTRIJDEN 2007-2008 (1)

Meer schaak- en dordtnieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

 

De Willige Dame 1 tegen Greevenbosch/Krimpen 1 in evenwicht (4-4)

 

 

09.12.2008

De strijd tegen degradatie uit de hoogste RSB klasse gaat tot nu toe voor de Willige Dame 1 voorspoedig. Aan het begin van het seizoen was met angst en beven uitgekeken naar het sterrenteam van Krimpen dat na dertig jaar (!) uit de KNSB-competitie was gevallen. Aan het eind van de avond was wellicht de 4-4 voor de Willige Dame net iets te weinig of toch precies juist?  In elk geval is vijf uit drie een mooie score in matchpunten.

 

Krimpen speelt zonder uitzondering bij acht spelers in de zogeheten acht-één formatie. Internationaal arbiter Henk Greevenbosch, een grote naam, is de teamcaptein. Hij werkt en woont in Apeldoorn, maar komt wekelijks naar Krimpen om er mee te schaken. Over clubliefde gesproken dus! Hij zorgt ook jaarlijks voor het befaamde Menno Ploegertoernooi, als eresaluut aan zijn helaas te vroeg overleden vriend en oud-journalist Menno Ploeger.

 

tomtom
Henk zorgt, zoals dat heet bij voetballen, voor de man-meer situaties. De Willige Dame bofte bij het begin. De tomtom van Henk en het gemeentelijk verkeerscirculatiesysteem waren niet op elkaar afgestemd. De parkeergarage, die maar tachtig eurocent per avond kost, werd in elk geval niet gevonden. “Als team zijn we compleet, dus we kunnen best zonder Henk," probeerde Peter Glissenaar de moed voor Krimpen erin te houden.

De oud-kampioen van de RSB, Harold van Dijk, had in elk geval tweehonderd ELO-punten of meer achter zijn naam staan dan onze kopman Freek Schouten. Harold behoort tot de gouden jeugdgeneratie van Capelle aan den IJssel, dat - mede door Van Dijk sr. - nog eens sportclub van het jaar werd in hun plaats.

 

Vocht

De spelers van Krimpen namen, als eerste consumptie, toch maar fris. Henk Greevenbosch was intussen in de poffertjessalon aangekomen, had handen geschud, vroeg of was gevraagd of de mobieltjes uit moesten zijn en controleerde daarna zijn mails.  In het verleden had een nieuwe speler van Krimpen het gewaagd om tijdens een wedstrijd al een biertje te bestellen. Henk had de goede man op afstand in de gaten, wachtte tot was afgerekend bij de bar en arresteerde voor eigen consumptie het vocht. ”Spelers drinken tijdens de wedstrijd geen alcohol," schijnt zijn aanwijzing te zijn geweest. Tijdens de wedstrijd haalden, zo wil het verhaal, nog vijf andere spelers van Krimpen een biertje bij de bar. Henk moest dus stevig doordrinken om zijn team alcoholvrij te houden en trouw aan zijn beginselen te blijven!

 

3 uit 3

De sfeer bleef verder goed in Visser. Jaap Verhoef was flitsend uit de startblokken gekomen en won van Rob van Keulen op bord twee. Hij heeft nu 3 uit 3! Gerrit de Wolf boekte een gelijkwaardige remise. Hans Berrevoets liep tegen Peter Glissenaar in het middenspel al beslissend nadeel op (1,5 - 1,5). Daarna verslikte broer Marcel Glissenaar zich tegen Joop de Jong en won Pierre Smeets (foto) mooi. DWD stond dus op 3,5 tegen 1,5. Op zo'n moment staat Henk Greevenbosch overal. Hij noteert de zetten voor zijn spelers, die in tijdnood verkeren en is stevig in zijn aanwijzingen. “Wat de opdracht nu is? We moeten drie keer winnen!"

 

Tijdnood

Vanuit het oogpunt van de Willige Dame was op dat moment de kans op de twee matchpunten even het grootst. Toch hadden de spelers de opdracht van Henk Greevenbosch begrepen. Hans Nunnikhoven vond het beslissende moment, om toch even een eerste matchpunt veilig te stellen. Zijn tegenstander was in beslissende tijdnood gekomen en hij opperde remise. Dat maakte er 4-2 van. In de nazit had de Krimpenspeler toch goede kansen overgehouden, maar tijdnood is wel tijdnood.

 

Wereldpartij

Theunis den Rooijen leek de aanval van Joop Huijzer te kunnen keepen, maar helaas verslikte hij zich. We stonden echter nog steeds voor: 4-3.

Freek Schouten had aan bord 1 een wereldpartij gespeeld en twee keer de kans op beter spel gemist tegen de altijd vriendelijke Harold van Dijk. Het kostte hem veel tijd en uiteindelijk wist hij niet de juiste weg te vinden en ging hij door zijn vlag. De analyse duurde nog even in poffertjessalon Visser en Jaap Verhoef toverde mooie varianten op het bord.

In elk geval heeft de Willige Dame met nog vijf wedstrijden voor de boeg volop kans om zich in de promotieklasse goed staande te houden. Alleen Charlois/Europoort heeft minder matchpunten verloren. De eerste woensdag van het nieuwe jaar (7 januari) levert alweer de vierde partij op.

 

En in de terugblik: Henk Greevenbosch heeft zoveel gezag, dat hij gewoon aan het einde van de schaakavond het wedstrijdformulier invulde en aan de wedstrijdleider van de Willige Dame vroeg om even zijn handtekening te zetten. Een internationaal arbiter bevordert zo het schaken en de spelvreugde, maar hij laat ook niet over zich lopen. Het is te hopen, dat de spelers van Krimpen de volgende wedstrijden geen bier meer bestellen tijdens de wedstrijd! Henk moet nog altijd terugrijden naar Apeldoorn en dat deed hij dus ook in de nachtelijke uren na een avond bij de Willige Dame in poffertjessalon Visser. Goed voor hem, dat die terugreis met een remise in de achterzak mocht verlopen.

 

hb-wp

 

De site van Sv Krimpen aan de IJssel geeft de individuele uitslagen:

Individuele uitslagen vierde ronde 8 december

Bd

De Willige Dame 1

1919

Krimpen 1

1995

4 - 4

1

Freek Schouten

2038

Harold van Dijk

2253

0 - 1

2

Jaap Verhoef

0000

Rob van Keulen

2083

1 - 0

3

Hans Berrevoets

1993

Peter Glissenaar

1946

0 - 1

4

Joop de Jong

1964

Marcel Glissenaar

2021

1 - 0

5

Pierre Smeets

1972

Hans v.Nieuwenhuizen

1966

1 - 0

6

Teunis den Rooijen

1924

Joop Huijzer

1955

0 - 1

7

Hans Nunnikhoven

1796

Frits van Duin

1873

½-½

8

Gerrit de Wolf

1743

Bert van Brussel

1862

½-½


Het  verslag van Groenoord de wedstrijd tegen DWD 2:

Groenoord 1 met de schrik vrij

 

19.11.08

Tegen het nog puntloze tweede team van De Willige Dame voorkwam Groenoord op het nippertje een debacle.
De sympathieke tegenstanders uit Dordrecht verdienden op zijn minst een gelijkspel. Helaas voor hen ging in het laatste uur de volle winst toch nog naar de gastheren.

 


Ben Riksen leek rechtstreeks op een overwinning af te stevenen. Ben kreeg prettig spel via de c-lijn. De tegenstander verdedigde zich echter goed en plots bleek de stelling niet meer dan een remise op te leveren.
Aan het tweede bord speelde Erik Smeekes weer een gave partij. Zijn opening was origineel: 1. e4 e5 2. Dh5!. Blijkbaar schrok de Dordrechtenaar hier zo van dat hij in het vervolg niet meer in zijn spel kwam. Erik blies de vijandelijke koningsstelling op en incasseerde het volle punt.


Ad de Veld voerde met de zwarte stukken de “Leeuw” op. Naar eigen zeggen stond hij na zes (6) zetten in hogere zin verloren. De tegenstander kon van de voor hem gunstige stelling niet profiteren en gaf naast zijn voordeel zelfs de partij weg.
Wim van Mullem veroverde in het middenspel een pion en leek in het eindspel aan het langste eind te zullen trekken. Een vijandelijk paard controleerde echter de belangrijkste velden en dwong daarmee een remise af.


Aan het vierde bord had Alex van Embden alle geluk van de wereld. Zijn koning stond op een bepaald moment volledig op de tocht en een nederlaag leek onafwendbaar. De man van de Willige Dame raakte echter volledig het spoor kwijt waarvan Alex dankbaar profiteerde en alsnog een punt op het scorebord liet bijtekenen.


Kees Vrijland overkwam een drama. Na de hele avond een heroïsch gevecht te hebben geleverd, waarbij hij steeds iets minder stond, gaf hij in een theoretische remisestelling op.
Ook Roel Bakker beleefde een weinig plezierige avond. Lang leek het de goede kant op te zullen gaan maar in het laatste uur moest Roel toch zijn koning inleveren.
Tot slot Kees Sio. Kees kon met een van zijn paarden lange tijd geen kant op. Toch leek dat geen enkel probleem. In het verre eindspel wist hij de partij naar zich toe te trekken en bracht daarmee zijn score op 3 uit 3.


Met de maximale score van drie overwinningen uit drie wedstrijden doen de Groenoorders volop mee om het kampioenschap in de 2e klasse B.
Op dinsdag 13 januari volgt de uitwedstrijd tegen Hendrik Ido Ambacht 1.

Wim van Mullem

Ontleend aan de website van Groenoord: http://www.schaakvereniginggroenoord.nl/

 

Bij Groenoord ging het (bijna) gebeuren…

 

19.11.2008

Gewaarschuwd door de hoge uitslagen die Groenoord maakt en natuurlijk ook door Ronald Damhuis’ artikel: Het gevaar van Groenoord (zie R.S.B.- site), hadden wij de opstelling iets gewijzigd.

Het zwaartepunt lag voor ons op de borden 3 t/m 6, daar moesten de punten gemaakt worden. Dat was dan ook de opdracht voor deze avond: Bordpunten pakken tegen deze zeer sterke tegenstander en kijken of een 4 - 4 mogelijk was.

 

Toen een ieder begonnen was bleek dat door de opstelling op vier borden (de borden 4, 5, 6 rn 8.) alvast een Elo-evenwicht, dan wel een een klein positief saldo voor ons was. Maar ja, Elo-rating zegt natuurlijk niet alles.

 

21.15 uur: Er is nog weinig duidelijk.

Han had de opening snel gespeeld, op het bord was veel materiaal verdwenen. Fons vecht als een beer tegen de hoogste ratinghouder en Jan begint er iets uit te komen in een wat passieve opening. Wim de Graaf staat er goed voor, maar op het bord van Jaap dreigen er moeilijkheden.

 

21.30 uur: De eerste beslissingen.

Om half tien is het eerste halfje binnen. Wim Vink heeft op bord 1 een remise. De tegenstander gelooft Wim niet als hij zegt, dat hij een rating heeft van 1612.

 

Wim Vink speelde remise tegen Schiedammer Ben Riksen, een oude bekende van de webmaster uit de Schiebroektijd.

 

Han vertrouwt zijn stelling niet en geeft aan dat het niet zo lekker gaat. Hij is nog niet gaan zitten of hij mag een loper meenemen, gratis en voor niets. Dat moest toch een punt worden en dat werd het na een tumultueus eindspel dan ook.

Bij Jaaps partij was het omgekeerd, het voordeel was veranderd in een nadeel en hij moest opgeven. Fons had helaas hetzelfde iets eerder moeten doen.

 

De strijd gaat voort.

Willem Weerdesteijn had al verschillende malen terecht remise geopperd, maar nu werd het dan ook door de tegenstander aangenomen. De tussenstand is nu 3 - 2.

 

Wim de Graaf zorgt voor een winstpunt.

 

Wim de Graaf stond gewonnen, Jan minder (die vermaledijde openingsfase ook) en Johan staat op remise. Dan verliest Jan een een toren en geeft op. Johan forceert en verliest.

Wim staat gewonnen maar vergrijpt zich en op het bord staat eigenlijk een remise. De tegenstander is murw gespeeld door Wim (die het zelf echter niet vertrouwt), en geeft op.

 

Een goed resultaat, maar net niet.

Dat was iets onverwachts voor ons en natuurlijk ook voor de omstanders. Wel heel sportief natuurlijk en dat maakte het bezoek aan Groenoord ondanks het kleine verlies toch nog draaglijk.

3 punten tegen deze tegenstander is gewoon een goed resultaat, zeker als je het in het licht bekijkt van het ene punt tegen Charlois Europoort of het 1½ -   resultaat van Spijkenisse 4 tegen dezelfde tegenstander.

 

 

De uitslagen:

 

Groenoord 1            - De Willige Dame 2          5 - 3

Ben Riksen (1919)      - Wim Vink (1612)            remise

Erik Smeekes (1976)    - Fons Claessen (1500)       1 - 0

Kees Sio(1857)         - Johan Went (1751)          1 - 0 

Alex van Embden 1751)  - Jan Molema (1750)          1 - 0

Ad de Veld (1793)      - Jaap Mol (1840)            1 - 0

Kees Vrijland (1650)   - Wim de Graaf (1662)        0 - 1

Wim van Mullem (1644)  - Willem Weerdesteijn (1552) remise

Roel Bakker (1605)     - Han van Gorkom (1607)      0 - 1

 

CP/WP

 

 Topclub Krimpen aan de IJssel 8 december
op bezoek bij De Willige Dame

 

Krimpen aan de Ijssel 1 - met Harold van Dijk (2253) als kopman - is op maandag 8 december te gast in poffertjessalon Visser. Het zal voor de Willige Dame 1 de vijftigste wedstrijd zijn in het zevende seizoen in de promotieklasse van de RSB.

 

Krimpen aan de Ijssel 1 en Charlois/Europoort 2 hebben in de competitie een gemiddelde rating achter de acht borden van rond de 2030! Ze zijn op papier de competitie als favoriet begonnen over acht horden. De Willige Dame 1 zet er een gemiddelde rating van 1940 tegen over. Op papier kan DWD 1 in de rol van underdog.

 

Harold van Dijk was in het verleden RSB-kampioen, deed mee aan de halve finale van het Nederlands kampioenschap en is een zeer bekende speler in RSB-verband. Vroeger behoorde hij tot de jonge talenten van het zo roemrucht spelende Capelle aan de IJssel 1.

 

Krimpen speelde dertig (!) jaar aan één stuk in de KNSB competitie. Toen werd de degradatie naar de RSB een feit. Het verhaal lijkt een beetje op dat van Dordrecht 1. In 1951 ging de club, aan de vooravond van de fusie met ODI, voor de eerste keer naar de KNSB competitie (tweede klasse) toe.

 

In 1979 volgde de eenmalige degradatie en won Dordrecht 1 direct met grote overwacht het RSB-kampioenschap. Ook de toen nog nodige promotiewedstrijden naar de KNSB competitie werden sterk gespeeld.

Vervolgens werd direct door gepromoveerd naar de eerste klasse KNSB. Profclub de Variant 1 werd in één van de meest historische wedstrijden van Dordrecht 1 geklopt in de zijzaal van de Verrezen Christuskerk in Crabbehof.

 

De jonge talenten Hofman, Van 't Hof, Antwerpen, Naaktgeboren waren toen een prachtige mix met de cracks Hoogendoorn, Van Donk, Jansen, Wertheim, Abee en Kemper. Sportief gezien was dat een van de toptijden voor het Dordtse schaak.

Twee keer zorgde de lichting Remco van Vaalen, Bert van der Linden en natuurlijk Gozewijn van Laatum daarna voor een korte uitschieter: Eerst in 1988 toen Groothoofd 1 naar de eerste klasse KNSB promoveerde met de ervaren spelers erbij zoals Smeets en De Jong. Vervolgens had Dordrecht 1 rond 1995 ook nog een rit naar de eerste klasse KNSB.

In de regio Dordrecht spelen de topclubs nu weer derde klasse KNSB en promotieklasse. Misschien dat Dordt 1 onder impuls van bv. Mark Timmermans hoger reikt.

 

KRIMPEN

In elk geval kan Krimpen 1 aan de vooravond staan van een rit terug naar de KNSB competitie met als derde horde de Willige Dame 1 dat in eigen huis speelt!  Voor de spelers van de Willige Dame 1, met twee overwinningen goed begonnen, levert de ontmoeting in elk geval een nuttige oefening op. 

Het parool is en blijft: Zover mogelijk van de degradatieplaatsen weg blijven. Dat zijn er dit seizoen DRIE (!).

Tot nu toe promoveerde DWD drie keer als kampioen van de eerste klasse RSB naar de promotieklasse en moesten twee (!) degradaties worden rechtgezet.

 

De 49 wedstrijden - de eerste in 2000 - leverde tot nu toe het volgende beeld op:

In 49 wedstrijden scoorde de Willige Dame 41 matchpunten. Het maximale was 98 punten. Kortom: DWD zit net boven de veertig procent.

Vier competities zat de Willige Dame goed in de middenmoot met een score van vijftig procent of daar boven.

 

De scores van De Willige Dame 1 op een rij

 

Seizoen

Afd. RSB

Wedstrijden

Punten

Resultaat

1999-2000

Eerste kl. 

?

?

Kampioen

2000-2001

Promotiekl.

8

3

Degradatie

2001-2002

Eerste kl.

?

?

Kampioen

2002-2003

Promotiekl.

10

11

 

2004-2005

Promotiekl.

7

8

 

2005-2006

Promotiekl.

8

10

 

2006-2007

Promotiekl.

7

2

Degradatie

2007-2008

Eerste kl.

7

11

Kampioen

2008-2009

Promotiekl.

2

4

 

 

 (De RSB archieven vermelden in de ontbrekende jaren geen 1ste klasse B.)

 

 


Jammer, jammer, jammer …

Verslag van De Willige Dame 2 – Spijkenisse 4:    4-4

 

    
v.l.n.r. Jan Molema, Fons Claessen en Willem Weerdesteijn

 wisten hun partij te winnen

 

Rond half tien konden we het eerste punt begroeten. Jan Molema had op bord één zijn tegenstander over de knie gelegd.
Fons Claessen op bord zeven had een stuk gewonnen en kon aan het eind zich nog wat frivoliteit veroorloven voordat de tegenstander, Rienk Pluijm, het opgaf.
Bij Piet Schuller op bord 8 hadden de kansen zich gekeerd. De beide lopers van de tegenstander begonnen de pionnen van Piet op te peuzelen en dat kon Piet met zijn toren niet tegenhouden.
Willem Weerdesteijn op bord 6 speelde met een kwaliteit meer maar gaf deze onverwachts weer terug. Dit gooide wel de stelling open en na een poosje konden we weer een punt bijschrijven. 3-1!


Op dat moment dacht ik dat we de winst bijna al in de zak hadden!!!!!!!!


Pieter Sandijck had een loper meer, Jaap Mol stond een gezonde pion voor en dat was ook bij Johan Went het geval.
Pieter, nog niet geheel gewend aan de elektronische klok, dacht dat hij
in tijdnood zat en bood remise aan. Dit werd gretig door de tegenstander geaccepteerd. Jaap moest toezien dat zijn pionnenvoorsprong in een achterstand werd omgebogen door Simon van Beek. Uiteindelijk werd hier een terechte remise overeen gekomen.

4-2.


Han van Gorkom stond op dat moment vele pionnen achter, dus het moest van Johan Went komen. Helaas zag Johan mat in één over het hoofd en dat betekende dat alleen Han ons nog  kon redden.

 

Karel van de Burg op bord 2 gaf mat in één.


Han maakte zijn pionnen achterstand bijna geheel goed. De tegenstander hield er nog één over. Waarschijnlijk zijn er remise- kansen geweest, maar in de tijdnoodfase hectiek werd die variant niet gevonden. De ene pion betekende de doodsteek en zo werd het toch nog 4-4.

Jammer, jammer, jammer …

 

Cor Paans

 

Zie ook de indrukken van het eerste speeluur hier onder.

 

   De uitslagen:

 

   De Willige Dame 2       - Spijkenisse 4

 

1. Jan Molema              - Savid Belyic        1-0

2. Johan Went              - Karel van de Burg   0-1

3. Jaap Mol                - Simon van de Beek   ½=½

4. Pieter Sandijck         - Piet Taale          ½-½

5. Han van Gorkom          - Joey Brokaar        0-1

6. Willem Weerdesteijn     - Mane Belyic         1-0

7. Fons Claessen           - Rienk Pluim         1-0

8. Piet Schuller           - Jerry Sandifort     0-1   

 

De Willige Dame 2 – Spijkenisse 4

het eerste speeluur

 

27.10.08
Vanavond wordt in VISSER’s Poffertjessalon slag geleverd in RSB- Klasse 2B. Beide teams verloren in de eerste ronde, beide hebben dus wat goed te maken. Na het welkomstwoord van voorzitter Cor Paans werd de lont in het kruidvat gestoken.

 


 DWD2 klaar voor de start

 

Op sommige borden was het al direct raak.

Jaap Mol (3), de playing captain,  speelde al vroeg g7-g5 met duidelijk agressieve bedoelingen. Fons Claessen (7) lijkt in een stelling met vier paarden op de d-lijn, een stuk te gaan winnen met de vork pion naar e5.

De tegenstander van Pieter Sandijck (4) heeft vooralsnog een niet ontwikkelde koningsvleugel.

Willem Weerdesteijn gooit de pionnen op zijn damevleugel naar voren. Met d5xc4 pareert zwart de dreigende opstoot c4-c5.

Peter Schuller (8)  offert een P en L op f7 voor een T en een pion. Kan dat?

Han van Gorkom (5) heeft een goed ontwikkelde stelling tegenover zich. De witspeler heeft in een Philidorachtige opening zijn koningsloper op c4 en later op b3 gezet.

Johan Went (2) heeft een zwakte op d4 waar even later een zwarte pion verschijnt die zich ondersteund weet door de loper op g7.

De Spijkenisser op bord 1 gunt Jan Molema het loperpaar.

 

Na drie kwartier valt er nog geen zinnig woord van te zeggen. Maar aan de strijdlust zal het niet liggen.

 

tvb

 

 

Promotieklasse:
Moerkapelle 1 revancheert zich

 

Onder bovenstaande titel haalt Moerkapelle (gezellig schaken!) op zijn site opgelucht adem bij de winst van het eerste team op Krimpen aan de IJssel 1.

Deze uitslag is uiteraard van belang voor de ontwikkelingen in de promotieklasse waar zowel De Willige Dame 1 als Zwijndrecht 1 in de strijd zijn. Moerkapelle schrijft:

 


Het mooie logo van Sv Moerkapelle

“Na een teleurstellende rentree in de promotieklasse (een terechte 6-2 nederlaag tegen de Willige Dame) heeft Moerkapelle 1 zich in haar eerste thuiswedstrijd herpakt. De (rating)favoriet Krimpen a/d IJssel 1 werd op een verdiende 4½-3½ nederlaag getrakteerd. Arno Luinenburg gaf op het laatste bord het goede voorbeeld. Verder leek ons team in de breedte gewoon goed te staan. Zeker Hugo van Elteren stond met zwart prima tegen de met 300 punten hoger gerate Harold van Dijk. Na remises van Gerard van Ommeren en André Nieuwlaat en overwinningen van Dick Bac en Wouter Vroegindeweij nam Moerkapelle 1 een 4-1 voorsprong. Vlak daarna pakte Jesse van Elteren de bevrijdende 3e remise. Helaas moest Maarten Vroegindeweij het punt aan de tegenstander laten.

De overwinning was binnen. De kroon kon echter niet op het werk gezet worden. Hugo van Elteren had op bord 1 weliswaar een kwaliteit buitgemaakt, maar na enkele betere voorzettingen niet gekozen te hebben, schoot hij een bok en moest de kwaliteit teruggeven. Het eindspel bleek in enige tijdnood vervolgens verloren.

Eindstand 4½-3½.
Wel een prima prestatie en de eerste twee matchpunten zitten in de knip.”

http://www.svmoerkapelle.nl/svm/

 

Met dank aan Teunis den Rooijen

 

 

Shah Mata vaste tegenstander voor DWD in promotieklasse

 

De Rotterdamse club Shah Mata 1 was deze week voor de zevende keer (!) in zeven seizoenen promotieklasse de tegenstander van De Willige Dame 1. 

Op 11 december 2000 werd met 3,5 tegen 4,5 verloren van Shah Mata dat toen eindigde als kampioen. DWD degradeerde. Joop de Jong, Gerrit de Wolf en Hans Berrevoets waren de drie spelers, die toen en ook in de zevende wedstrijd in actie kwamen!

 

We hebben het volgende rapportcijfer:

Twee overwinningen, één gelijk spel en vier nederlagen.

Pas in het vijfde (!) tegen Shah Mata wisten wij ze een eerste nederlaag toe te brengen. Kortom: de tweede overwinning betekent dat we een beter rapportcijfer kunnen verwerven.

Als we in het verleden tegen Shah Mata hadden gespeeld, was vaak de slotgroet: Tot volgend jaar! De Willige Dame is in elk geval goed op weg om de doelstelling ruim handhaven dichterbij te brengen. Dat is een doelstelling die past bij een team dat kampioen is van de eerste klasse! 

We hebben nog zes (!) kansen met pas op maandag 8 december thuis de topper tegen favoriet Krimpen aan de IJssel 1.

 

 

Shah Mata 1 - De Willige Dame 1: WINST!

 

22.10.2008

Na het vooruitspelen van Jaap en Joop en daardoor anderhalve punt op zak gingen we naar Rotterdam. Shah Mata was de tegenstander en de onderlinge wedstrijden  eindigden tot nu altijd in een 4½ —3½. uitslag. Zo werd er gewonnen ,maar ook verloren .

 

Ook als je naar de gemiddelde rating kijkt zie je al dat het heel spannend zou gaan worden: Team Shah Mata 1935 , team de Willige Dame 1935. We gingen dus waarschijnlijk een spannend avondje tegemoet en dat werd het dan ook.

 

  

Freek Schouten, Jaap Verhoef (2 uit 2!) en Remco van Vaalen

staan met hun team op 100 %

 

Freek speelde op bord 1 tegen A.J. Steijn (2075) en kwam al snel in een `huisvariant` terecht. Dat zette zijn tegenstander al na acht zetten flink aan het denken. Pak je de pion op c5 nu wel of niet direct? Het gaf  Freek alvast wat tijdvoordeel.

 

Remco gooide tegen C. van Oosterom (2029) in de twaalfde zet zijn paard  op c5 en stond daar klaar voor de aanval, maar verkoos later toch maar om het paard weer iets terug te halen.

 

Gerrit, op bord 6 tegen Th. Van der Sluis (1864), kwam vlot door de opening en bood om half tien remise aan. Hij moest nog `even`door.

Om 21.45 uur haalt Pierre tegen D. Pannovic (1955) de buit op een heel fraaie wijze binnen. Nadat de tegenstander de toren van Pierre op c2 geslagen heeft, krijgt hij een schaak met de loper op b4 en dat zou leiden tot dameverlies en allerlei ander onheil.

 

Hans (tegen R.Warnik 1967) komt remise overeen en zo staan we staan op 3 punten.

 

De overige vier borden beloven minstens kans op één of twee bordpunten. De ploeg wil zich minstens handhaven in de promotieklasse toch?

 

Freek krijgt een aanval van de clubkampioen Bram Steijn te verduren, maar verdedigt zich bekwaam.

 

Hans Nunnikhoven brengt de tussenstand op 3½ -1½ door David Mesman (1894 en topscoorder van Shah Mata in het vorig seizoen) op remise te houden.

 

Gerrit moet door spelen maar gaat inmiddels langs allerlei afgronden. De tegenstander van Remco biedt ondertussen remise aan, maar Remco is daar nog niet aan toe. Een zet later wel. De tussenstand is nu 4-2 in ons voordeel!

 

Gerrit verliest  uiteindelijk en dan wordt er nog maar aan één bord gespeeld. Het is een heel spannend gevecht, waarin Freek om kwart over 11 een prachtige move doet. Je moet het maar zien in zo’n fase. Dit betekent minimaal remise, en dat wordt het ook. De tegenstander kan het halve punt binnenhalen door schaak te blijven geven.

Freek en Bram zijn na de partij flink uitgeput, maar analyseren er na afloop met hulp van Roel Warnik toch nog lustig op los.

 

De winst is deze keer weer voor De Willige Dame: 4½- 3½ !

 

Cor Paans/WP

 

Noot red.: Betekent Sjah Mata in het Oud-Persisch niet De Koning is dood?

 

Zwaar begin van de Willige Dame 2

 

04.10.08

De tweede selectie van de Willige Dame heeft het zwaar gehad in de eerste wedstrijd in het tweede seizoen in de tweede klasse. Charlois/Europoort 4 was met maar liefst 7-1 te sterk.

DWD 2 gaat, zo is wel duidelijk, nu in de eerste plaats weer voor handhaven in de tweede klasse.

Op papier was Charlois/Europoort op voorhand ook duidelijk sterker. De gemiddelde rating misstaat een eerste klas RSB-team ook niet.

 

Wim de Graaf wist met een ‘wereldpartij’  de eer te redden

 

Tranen

Hier volgen de droeve emoties van de teamleider:

Je begrijpt dat ik nu probeer door de tranen heen een stukje te schrijven. Ikzelf heb ook gespeeld en heb van de partijen niets dan wel weinig gezien.

Lang geleden dat we zo klop gekregen hebben!!!!

 

Opgewekt togen we naar Rotterdam.

Na een vreemde aanloop om de borden bezet te krijgen gingen we toch met 8 man naar Rotterdam. Het team dat we gingen bestrijden is de promovendus en werd door het tweede team twee jaar geleden nog eenvoudig aan de kant gezet.

Er moesten kansen zijn.

 

Hoe anders was het verhaal rond 23.30 uur . Einduitslag 7-1.

We hadden een flink pak voor de broek gehad. Alleen Wim de Graaf had in een, naar eigen zeggen, WERELDPARTIJ de volle winst gepakt.

 

 

       Charlois Europoort 4 1773 - De Willige Dame 2     1610  7 - 1


1.     Marcel den Bleker    1920 - Johan Went            1751  1 - 0
2.     Piet Verheij         1785 - Jan Molema            1750  1 - 0
3.     Herman van Malde     1717 - Wim de Graaf          1662  0 - 1
4.     John van de Laar     1716 - Wim Vink              1612  1 - 0
5.     Peter Overduin       1740 - Piet Schuller               1 - 0
6.     Peter de Joode       1824 - Han van Gorkom        1607  1 - 0
7.     Menno Brandenburg    1836 - Cor Paans             1388  1 - 0
8.     Henk Kootkar         1648 - Fons Claessen         1500  1 - 0

 

Cor Paans

 

Eerste overwinning DWD 1 op Moerkapelle 1: 6-2

 

 

Als net gepromoveerde ploeg uit de eerste klasse RSB heeft De Willige Dame 1 goede (schaak) zaken gedaan tegen het uit de derde klasse KNSB teruggevallen Moerkapelle 1. Met 6-2 werd netjes gewonnen van een sportieve ploeg, die twaalf jaar ervaring in de KNSB-competitie achter de rug heeft. Moerkapelle 1 speelt al jarenlang met een bijna dezelfde ploeg. Alleen Ben van Geffen behoort niet meer tot de selectie.

 

De Willige Dame 1 tegen Moerkapelle 1:

v.l.n.r.: Jaap Verhoef, Freek Schouten, Hans Nunnikhoven,

Remco van Vaalen, Gerrit de Wolf, Teunis den Rooijen,

Hans Berrevoets en Joop de Jong

Meer foto’s hieronder.

 

 

Voor de Willige Dame telde vooraf: De eerste wedstrijd goed doorkomen. Dat lukte zeker en de overwinning op 22 september was een goede afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

Moerkapelle liep snel achter de feiten aan. Jaap Verhoef won in de aanval, Theunis den Rooijen pakte een keurige remise mee en Hans Berrevoets kreeg van zijn tegenstander een blijvend initiatief aangeboden (2,5 tegen 0,5).

Freek Schouten besloot daarna tot remise en geen avontuur aan te gaan (3-1). Remco van Vaalen speelde een partij uit één stuk (4-1). Gerrit de Wolf speelde secuur en promoveerde uiteindelijk (5-1). Joop de Jong pakte netjes in tijdnood een toreneindspel (6-1). Hans Nunnikhoven stond een tijdje zeer lastig en kreeg de kans om remise door eeuwig schaak, maar miste één zet (6-2).

 

Zeven wedstrijden liggen nog voor de boeg om in de promotieklasse te blijven. Voor een promovendus een zware opgave, maar met een eerste overwinning op zak is wel een belangrijke stap gezet.

 

De uitslagen:

 

Bord  De Willige Dame 1    Moerkapelle 1          6-2

 

1     Freek Schouten     - Hugo van Elteren       ½-½

2     Remco van Vaalen   - Gerard van Ommeren     1-0

3     Hans Berrevoets    - Jesse van Elteren      1-0

4     Jaap Verhoef       - Wouter Vroegindeweij   1-0

5     Teunis den Rooijen – Dick Bac               ½-½

6     Joop de Jong       - Maarten Vroegindeweij  1-0

7     Hans Nunnikhoven   - Boudewijn Weijermans   0-1

8     Gerrit de Wolf     - Arno Luinenburg        1-0

 

hb

 

Eerste team De Willige Dame doet nieuwe poging in de promotieklasse
De eerste zetten in het seizoen 2008/2009

 

22.09.08

Vanavond precies om 8 uur begon voor De Willige Dame een nieuw seizoen in de Promotieklasse. Jaap Mol, gastheer en wedstrijdleider, kon na het nemen van de groepsfoto, de opstellingen van beide teams bekendmaken en het startsein geven.

 

De eerste indrukken

Na een half uurtje kan er nog niets zinnigs gezegd worden. We hebben te maken met allemaal sterke spelers voor wie de eerste zetten een aftasten van de tegenstander betekenen.

Maar niet iedereen pakt het voorzichtig aan.

 

De witspeler aan het eerste bord opent met een vierpionnenspel in het Koningsindisch wat in het algemeen een agressieve houding weerspiegelt. Freek Schouten reageert met krachtige pionnenzetten. Dit belooft een clash te worden.

 

Remco van Vaalen bestrijdt een Caro-Kann met heldere middelen.

Hans Berrevoets (op drie) beweegt zich op een Suttlesachtige manier, liefst zo geruisloos mogelijk, in de zijn zwarte linies.

 

    

v.l.n.r. Jaap Verhoef, Teunis den Rooijen en Joop de Jong

 in opperste concentratie

 

Jaap Verhoef en Wouter Vroegindeweij volgen theoretische wegen in het Frans. Op bord 5 gaat het er heel anders toe. Na. 1. Pc3 ontwikkelt de partij zich bijzonder traag in een ongewone stelling.

 

Joop de Jong spreekt in de opening doorgaans klare taal: met duidelijke zetten naar een gezonde stelling. In elk geval is na de eerste zetten in déze partij sprake van een dynamische stelling met een wite pion op e5.

 

Hans Nunnikhoven stuurt al vroeg zijn b-pion naar voren om op b4 het vijandelijke paard op c3 te ondervragen.

 

 
Moerkapelle 1 in de slag: v.l.n.r. Jesse van Elteren, Wouter Vroegindewij en Arno Luinenburg. Helemaal rechts vaste kracht in het team

van De Willige Dame: Gerrit de Wolf

 

 

Aan het 8ste bord zien we twee spelers die het gevecht niet schuwen: Gerrit de Wolf en Arno Luinenburg. De ondernemende speelstijl van Arno is bekend uit het Open Kampioenschap van de Drechtstreek. Op deze site is een fraaie overwinning van hem op Kees Wessels gedocumenteerd.

Van de ontwikkeling van de partij van vandaag valt nog niet veel te zeggen.

 

tvb

 

wordt vervolgd, zie verslag hierboven

 

DWD1 speelt dit seizoen volgens de

Hans (van Steenis) tactiek

 

17.09.08

De selectie van de Willige Dame 1 telt, net zoals in het seizoen 2002-2003, negen (!) basisspelers. We hopen vanzelf zoveel mogelijk met de sterkste formatie te kunnen spelen en we hebben iets meer speelruimte om iemand eens uit te roosteren. Dat is de Hans van Steenis tactiek geworden.

 

In het seizoen 2002-2003 telde de selectie acht namen en werd non-playing captain Hans van Steenis nummer negen. Dat werd mede zo gedaan aangezien we toen meer dan zeven externe wedstrijden speelden (zelfs tien!) en ook komend seizoen vanaf maandag 22 september ook acht keer aan de bak moeten.

 

,,Ik speel als het nodig is", zei Hans van Steenis, die in 2005 Dordrecht verruilde voor Haren onder de rook van Groningen.

 

Bij zijn vertrek werd in herinnering geroepen dat de non-playing captain als playving captain zijn laatste wedstrijd had ingevallen in De Willige Dame 1, om zo in 2005 passend afscheid te nemen. De scheidend (non) playing captain was vanaf de derde klasse RSB bij het team actief betrokken geweest. In totaal heeft Hans zelfs tien (!) seizoenen meegedraaid. Het markante is dat Hans als non-playing en playing captain zijn rating de laatste jaren in Dordrecht heeft weten op te waarderen van net onder de 1700 tot net boven de 1800! Dat mag rustig knap worden genoemd voor een senior, die 1933 als zijn geboortejaar heeft.

 

Toen de Willige Dame voor de tweede keer - in 2002 - promoveerde naar de promotieklasse stelde Hans van Steenis voor om weer in de selectie terug te keren, maar dat als algemene reserve. Het was een vondst in de competitie over tien (!) ronden. Hans liet zichzelf acht keer invallen en haalde een mooie score van 5 uit 8 en een TPR van tegen de 1900.....

 

Toen zijn verhuizing zeker was, hing hij een foto van zijn nieuwe woning in het verre Haren op aan de bar van poffertjessalon Visser. ,,Het lijkt ons het andere eind van de wereld. Zo val je niet meer in", stelden clubgenoten vast, die daarmee onder woorden brachten Hans zeker te zullen gaan missen.

 

De teamleiding voor DWD 1 blijft in handen van een Hans met een andere Hans als plaatsvervanger. Ook Hans heeft gezegd zich in en uit te willen roosteren als dat nodig is voor het teambelang. Zo kun je ook ratingwinst behalen volgens de Hans, zeg maar met de Hans van Steenis tactiek.

 

DWD 1 is inmiddels voor de derde keer (!) naar de promotieklasse gepromoveerd. De club wacht een boeiend, zwaar en hopelijk ook gezellig seizoen met veel teamgeest.

Op maandag 22 september om 20 uur beginnen we tegen het gedegradeerde Moerkapelle 1, dat jarenlang een abonnement had op het derde klasse KNSB-schap.

 

 

Rooster van de RSB Competities Seizoen 2008/2009

 

17.09.08

Voor De Willige Dame zijn de Promotieklasse, de 2de klasse B en de 4de klasse A van belang. Daarin spelen respectievelijk DWD 1, DWD 2 en TEAM 3, het Combiteam van Zwijndrecht en De Willige Dame.

De gegevens zijn alle te vinden op de RSB/site

http://www.r-s-b.nl/competitie/compindex.html

 

 

www.tomsschaakboeken.nl

 

S