DE WILLIGE DAME – KAMPIOENSCHAP

NAJAAR 2007

 

17.01.08 Najaar 2007  Competitie in cijfers

16.01.08 Uitslagen 15de en laatste ronde + Einduitslag

16.01.08 Hans Berrevoets onttroont Pierre Smeets als Kampioen DWD

15.01.08 Spannende laatste ronde met 12 partijen !!

19.12.07 Twee kanshebbers over: Hans Berrevoets en Pierre Smeets

13.12.07 Drie favorieten bij Kampioenschap De Willige Dame

12.12.07 Opvallende overwinningen voor Anne Meeldijk en Koos van Dalen

05.12.07 Hans Nunnikhoven neemt de leiding bij DWD

28 11.07 Weer topwinst voor Hans Nunnikhoven     

24.11.07 DWD-Kampioenschap in perspectief van vorige competitie

21.11.07 Hans Nunnikhoven brengt Pierre Smeets eerste nederlaag toe

14.11.07 Nek-aan-nek-race Pierre Smeets/Hans Berrevoets

07.11.07 Een heerlijk, uniek avondje Slotboom Sr en Jr

31.10.07 Hans Nunnikhoven zet opmars voort

17.10.07 Pierre Smeets en Joop de Jong duidelijke koplopers

14.10.07 De avontuurlijke partij Molema – Nunninkhoven uit de 5de ronde

10.10.07 Titelverdediger Pierre Smeets aan de leiding

03.10.07 Historische overwinning voor bakker Ton van der Breggen

26.09.07 Joop de jong als enige op 3 uit 3

19.09.07 Pierre Smeets, Joop de Jong en Paul de Roos naar 2 uit 2

12.09.07 Mark van Hulst en Cor Paans eerste koplopers

05.09.07 Kampioenschap De Willige Dame start dinsdag 11 september

 

-      ARCHIEF Kampioenschap De Willige Dame Voorjaar 2007 (1)

-      ARCHIEF Kampioenschap De Willige Dame Voorjaar 2007 (2)

 

 

DWD najaar 2007 competitie in cijfers

 

Vier spelers waren alle vijftien avonden aktief in de competitie. Vier spelers deden veertien van de vijftien ronden mee. Kortom: De trouwe opkomst van de leden is hoog.  De aktieve spelers zijn op alle plekken in het eindklassement te vinden en dat is een uitstekend teken!

 

Het aantal partijen gemiddeld per avond ligt nu op bijna tien! Tien competities geleden, dus vijf jaar terug, lag het aantal partijen per avond onder de vijf gemiddeld! Soms kon de wedstrijdleider meer drie wedstrijden indelen. Dat kwam natuurlijk de goede competitie indeling niet ten goede.

De schaaksociëteit de Willige Dame heeft dus een groei doorgemaakt, want het aantal competitiepartijen gemiddeld per ronde is verdubbeld.

Daarmee zit de Willige Dame weer op het niveau van rond 1990. Een vitale club dus, die 25 jaar bestaat.

De clubbladen van toen, die werden gemaakt door Wim Platje, geven aan dat er rond 1990 vaak tien partijen per avond werden gespeeld door leden, die er (bijna) wekelijks waren in poffertjessalon Visser.

 

Het aantal namen op de competitielijst was in het najaarskampioenschap 32. Alle mensen speelden minstens één wedstrijd. Vorige competitie stonden er 37 namen op de lijst. Daarvan speelden vijf mensen geen enkele partij, dus het aantal aktieven leden is gelijk gebleven. De Willige Dame is ook een grote schaaksociëteit door zoals dat heet klein te blijven. De mogelijkheden in het autentieke, gezellige en huiselijke Visser aan de Groenmarkt bepalen de omvang van de club. Tot nu toe heeft het bestuur aangehouden dat maximaal circa 35-36 aktieven schakers op de lijst van deelnemers kunnen staan. Dan kunnen rustende leden, die na veel jaren weer willen beginnen, net worden ingepast.

De cijfers tonen in elk geval aan dat het goed gaat met de Willige Dame en dat de combinatie van harmonie, schaaksfeer en tot wedstrijden op eigen niveau werkt. Veel mensen waarderen ook het flexibele competitiesysteem. Tot plm 20.10 kan een ieder zich nog aan of afmelden. Het is alleen prettig, zeker om goed te beginnen in de nieuwe competitie, dat de wedstrijdleider Jaap Mol, geen spoorzoeker is. Als hij weet, wie om kwart over acht er is, kan precies worden ingedeeld.

 

Stijgers

De eindstand biedt enkele opvallende stijgers: Paul de Roos ging van 19 naar 5. Hans Nunnikhoven van 6 naar 3, Teus Slotboom jr. van 14 naar 7 en Johan Went van 10 naar 6. Allemaal met stip, heet dat bij hitlijsten. Ook Joop de Jong maakt een sprong en is nieuw in de top 10, maar was vorige competitie niet zo aktief.

 

Verder staat Jan Molema voor de eerste keer in de top 10.

 

Theunis den Rooijen, Henk van Gemerden, Willem Weerdesteijn en Cor Paans haalden deze competitie niet de top 10, tegenover in de voorjaarscompetitie wel.

Dat houdt dus in dat Hans Berrevoets, Pierre Smeets, Hans Nunnikhoven, Johan Went, Kees van 't Hof en Gerrit de Wolf de spelers zijn, die in de top 10 zijn gebleven.

 

Willem Weerdesteijn is een opvallende speler: Deze competitie was hij met vijf remises de remisekoning (voor Hans Berrevoets en Piet Schuller met vier remises). Vorige competitie scoorde Willem zeven overwinningen net als Pierre Smeets en Henk van Gemerden en haalde Kees van 't Hoff maar één overwinning meer binnen.

Ditmaal boekte Hans Berrevoets en Hans Nunnikhoven negen overwinningen tegen Pierre Smeets acht. Joop de Jong en Teus Slotboom jr. kwamen aan zeven overwinningen.

 

Kortom: de nieuwe competitie belooft weer sportief, gezellig, spannend te worden met een mooie opkomst. Daarmee is de interne competitie zoals het hoort de kurk waar de schaaksociëteit op drijft.

 

 

Hans Berrevoets onttroont Pierre Smeets als kampioen de Willige Dame

 

Hans Berrevoets, de nieuwe kampioen van De Willige Dame (foto Ab Scheel)

 

Het was een avond lang spannend, voordat het een feit was dat Hans Berrevoets Pierre Smeets onttroonde als kampioen van de schaaksociëteit de Willige Dame.

Het klinkt feitelijk: Berrevoets  won op de slotavond van Joop de Jong, waardoor de winst van Smeets op de verrassend sterk spelende Paul de Roos onvoldoende was om zijn titel de prolongeren. 

 

Hans heeft zijn eerste plek mede te danken aan zijn hoge opkomst, die in de keizercompetitie wordt beloond. Hij speelde alle vijftien ronden mee, stond altijd bovenin het klassement en scoorde 11 uit 15 (73 procent). Hans verloor alleen van Hans Nunnikhoven en Pierre Smeets.

 

De score van Pierre Smeets mag er zijn: 85 procent over tien partijen is knap hoog. Hij verloor alleen van de verrassend sterk spelende Hans Nunnikhoven en boekte tegen Hans Berrevoets zijn enige remise. Toch was het in Keizerpunten niet genoeg en bleef Hans uiteindelijk slechts of bijna 24 puntjes voor op Pierre en 46 punten op Hans Nunnikhoven.

 

Toch was deze uitkomst halfweg de vijftiende ronde, waaraan weer 24 (!) spelers meededen in poffertjessalon Visser, helemaal niet zeker. Pierre Smeets kreeg  overwicht tegen Paul de Roos. Hans Berrevoets had een onnauwkeurigheid begaan tegen Joop de Jong, die een pion voor kwam. Hans moest gaan keepen met zijn zwarte stukken en stond volgens eigen zeggen gewoon minder.

 

Intussen haalde Pierre Smeets voordeel tegen Paul en uiteindelijk won de titelhouder. Hans Nunnikhoven, de nummer drie in het klassement, begon steeds meer de wedstrijd tegen Johan Went te controleren. Dat leverde hem uiteindelijk ook de winst op. Hans Nunnikhoven, voorheen meermalen kampioen van Zwijndrecht, eindigde in elk geval op de hoogste plek tot nu toe bij DWD.

 

 

Piet Schuller links (18e) won van Francijna Wijnhoven;

Hans Nunnikhoven (prachtig nr 3) won met wit van Johan Went 

die ook hoog in het klassement eindigde

 

Joop de Jong had nog steeds initiatief, maar Hans Berrevoets wist de stelling gesloten te houden en probeerde af te wikkelen naar een toreneindspel met een pion minder, maar voor Joop twee hangende pionnen. Joop ruilde toch niet zijn loper tegen het paard van Hans, dat toch enige druk op de stelling kreeg.

 

Het publiek volgde de partij op de voet. Hans besloot remise aan te bieden en Joop weigerde dat direct, waarop een fout van Joop Hans de kans gaf de stelling naar zich tot te halen.

Voor Hans Berrevoets betekende deze overwinning zijn derde titel bij de Willige Dame. Als Joop de remise had geaccepteerd, had Hans mogelijk met één of twee Keizerpunten voorsprong net nog de titel kunnen pakken.

 

Joop de Jong eindigde nu op de vierde plaats in het klassement. Heel verrassend was de vijfde plek van schaker/kunstenaar Paul de Roos, die dit jaar zijn jubileum jaar (hij hoopt 70 te worden) passend luister bij zette. Johan Went kwam op de plek uit, waar hij ongeveer de gehele competitie had gestaan.

 

De opmars van Teus Slotboom jr. is de verrassing van de competitie. Hij won zeven keer, verloor zeven keer en pakte in de slotronde zijn enige remise mee tegen Jan Molema en werd zevende. Dat belooft wat voor de volgende competitie.

 

 

v.l.n.r. Ton van der Breggen, Fons Claessen, Henriëtte Kros en

Joop van Dalen, die zijn positie op de ranglijst door winst opnieuw verbeterde.

 

Kees van 't Hoff was ook weer goed voor een top 10 plek na een zege op Cor Paans (8). Gerrit de Wolf versloeg Stan en pakte plek 9 mee net voor Jan Molema (10).

 

Het valt op dat het gemiddelde aantal competitiepartijen op ongeveer tien ligt. Daarmee is de belangstelling voor DWD terug op het niveau van rond 1990.

 

Aan de competitie deden ditmaal 32 spelers mee. Piet Schuller werd netjes achttiende door in de slotronde van Francijna te winnen. Ook Koos van Dalen steeg nog door een eindsprint.

 

(Verdere achtergronden hieronder in het verslag van webmaster Tom van Bokhoven) 

 

Spannende laatste ronde met 12 partijen !!

 

Op de linker foto gaat het er nog ontspannen aan toe:

Hans Berrevoets (links) en Pierre hebben er zo te zien alle vertrouwen in.

Joop de Jong concentreert zich liever.

Rechts is het intussen volle ernst.

 

15.01.08 21.00 uur

Vanavond moet de beslissing vallen. Wie wordt kampioen van de najaarscompetitie van De Willige Dame?

Het gaat om nog twee kandidaten: Hans Berrevoets en Pierre Smeets.

In het midden van Poffertjessalon VISSER nemen de heren naast elkaar plaats. Hans speelt tegen Joop de Jong en Pierre tegen de Roos. Beide kanshebbers spelen met zwart.

 

Joop opent met een opstelling Pf3, b3, e3 en Lb2 waartegen Hans zich teweerstelt met een bezetting van het centrum door middel van pionnen op c5, d4 en e5. Na een uurtje is nog volstrekt onduidelijk hoe deze clash zal aflopen.

 

De partij Tussen Paul en Pierre komt via een ongebruikelijke weg – 1. d4, Pf6 2. Lg5 in een stokoude variant van het Frans terecht met ruil van lopers op e7. De vraag is hier: Kan wit een aanval via een van de vleugels opzetten of ziet zwart, die lang nadenkt over al dan niet rokeren, kans in het centrum voet aan de grond te krijgen?

 

Aan liefst tien andere borden wordt ook nog om de eer gestreden, prachtig! We lopen even langs de borden:

 

Kees van ’t Hoff en Cor Paans hebben een Ben-Oni op het bord. Dat is vaak de aanloop naar een scherp treffen met een snelle beslissing.

 

Jan Molema (met wit) en Teus Slotboom Jr

 

Jan Molema en Teus Slotboom Jr gingen er serieus tegenaan. Hun houding straalde een vastberadenheid uit om vol voor de winst te gaan.

 

Piet Schuller en Francijna Wijnhoven doen het rustiger aan na een wat onregelmatige d4-opening. Ligt hier een remise in het verschiet?

 

Gerrit de Wolf  heeft met zwart tegen Stan Rietstap weliswaar een geïsoleerde pion op d6, maar zijn stukken zijn beter ontwikkeld en heeft daarmee een voordeel.

 

Een open opening e4, e5 zien we bij Gijs van de Willigen tegen  Mark van Hulst.  Hier geen voorspellingen.

 

Wim de Graaf en Hans Verberg meten hun krachten in een Siciliaans veld, waarin beide partijen zich zo sterk mogelijk hebben opgesteld.

 

In de partij van Fons Claessen  tegen Ton van der Breggen is het centrum vastgelegd. Hoe ontwikkelt deze partij zich? Voorlopig is de stand, laten we zeggen, onduidelijk.

 

Willem Weerdesteijn krijgt van Teus Slotboom Sr een Hollandse opstelling te bestrijden. Dat wil nog wel eens een langdurige kwestie worden met veel strategische finesses.

 

Een Caro-Kann. Hans Nunnikhoven heeft zoals het hoort zijn h-pion naar voren gestuurd. Johan Went vertrouwt op de Karpoviaanse krachten van de zwarte stelling.

 

Koos van Dalen ten slotte, probeert het Henriëtte Kros moeilijk te maken. Met een lange rokade en torens op de centrumlijnen heeft wit een gezonde opstelling.

 

Tegen twaalven zal bekend zijn wie de nieuwe (ook de oude?) kampioen is.

 

Tom van Bokhoven

 

UITSLAGEN 15de RONDE 15.01.08

 

        ( 29) Joop de Jong       - (  5) Hans Berrevoets     0-1

        ( 18) Paul de Roos       - ( 16) Pierre Smeets       0-1

        ( 24) Hans Nunnikhoven   - ( 23) Johan Went          1-0

        (  8) Jan Molema         - (  4) Teus Slotboom jr    rem

        ( 12) Stan Rietstap      - (  6) Gerrit de Wolf      0-1

        ( 25) Kees van 't Hoff   - (  3) Cor Paans           1-0

        ( 11) Wim de Graaf       - ( 13) Hans Verberg        0-1

        ( 15) Willem Weerdesteyn - ( 22) Teus Slotboom sr    rem

        ( 19) Piet Schuller      - (  7) Francijna v.Wijnh.  1-0

        ( 21) Gijs v.d. Willigen - (  2) Mark van Hulst      rem

        (  1) Koos van Dalen     - ( 32) Henriette Kros      1-0

        ( 28) Fons Claessen      - ( 14) Ton v.der Breggen   1-0

 

        ( 17) Jaap Mol           - (151) **  ONEVEN  **     

        ( 27) Wim Vink           - (152) ** AFW. MGR **     

 

EINDSTAND NAJAARSKAMPIOENSCHAP 2007

 

NR  NAAM                PUNTEN  WA  GSP GW  RM  VL  AF  PERC  KL AL ON NG NBS ZK

--------------------------------------------------------------------------------

  1 Hans Berrevoets     501.00  48   15  9   4   2   0  73.3   1 2Z  0  0   0  0

  2 Pierre Smeets       477.33  47   10  8   1   1   0  85.0   0 1Z  0  5   0  0

  3 Hans Nunnikhoven    455.67  46   13  9   0   4   0  69.2  -1 1W  0  2   0  0

  4 Joop de Jong        352.50  45   12  7   2   3   0  66.7   2 2W  0  3   0  0

  5 Paul de Roos        326.00  44    9  5   0   4   0  55.6   1 2W  0  6   0  0

  6 Johan Went          309.17  43   10  4   3   3   0  55.0   0 1Z  0  5   0  0

  7 Teus Slotboom Jr    303.50  42   15  7   1   7   0  50.0  -1 1Z  0  0   0  0

  8 Kees van 't Hoff    301.67  41   14  6   3   5   0  53.6   0 1W  0  1   0  0

  9 Gerrit de Wolf      298.17  40   13  6   2   5   0  53.8  -1 1Z  0  2   0  0

 10 Jan Molema          284.50  39    8  3   3   2   0  56.3   0 1W  0  7   0  0

 11 Jaap Mol            270.17  38   13  6   2   5   0  53.8   1 1Z  2  0   0  0

 12 Anne Meeldijk       258.50  37    7  4   2   1   0  71.4   1 1W  0  8   0  0

 13 Hans Verberg        233.50  36    6  4   1   1   0  75.0   0 1Z  0  9   0  0

 14 Stan Rietstap       226.17  35   11  4   2   5   0  45.5   1 1W  0  4   0  0

 15 Wim Vink            222.67  34    9  3   2   4   0  44.4  -1 2Z  0  6   0  0

 16 Cor Paans           214.50  33   10  1   3   6   0  25.0   2 1Z  3  2   0  0

 17 Willem Weerdesteyn  213.50  32   12  2   5   5   0  37.5   0 1W  0  3   0  0

 18 Piet Schuller       212.33  31   14  4   4   6   0  42.9  -2 2W  0  1   0  0

 19 Wim de Graaf        197.00  30    5  3   1   1   0  70.0   1 1W  0 10   0  0

 20 Teunis den Rooyen   177.00  29    4  3   0   1   0  75.0   0 1W  0 11   0  0

 21 Teus Slotboom Sr    175.33  28   14  4   3   7   0  39.3  -2 1Z  0  1   0  0

 22 Mark van Hulst      161.00  27   10  2   3   5   0  35.0   0 1Z  0  5   0  0

 23 Gijs v.d. Willigen  160.00  26    5  2   2   1   0  60.0   1 2W  0 10   0  0

 24 Koos van Dalen      151.50  25   15  4   2   9   0  33.3   1 1W  0  0   0  0

 25 Francijna v.Wijnh.  145.50  24   11  3   1   7   0  31.8  -3 3Z  0  4   0  0

 26 Wim Platje          132.50  23    4  1   2   1   0  50.0   0 1W  0 11   0  0

 27 Fons Claessen       116.50  22    5  2   1   2   0  50.0   1 1W  0 10   0  0

 28 Henk van Gemerden    90.00  21    1  1   0   0   0 100.0  -1 1Z  0 14   0  0

 29 Henriette Kros       85.67  20    5  1   0   4   0  20.0  -1 3Z  0 10   0  0

 30 Ton v.der Breggen    82.33  19   14  2   1  11   0  17.9   0 1Z  0  1   0  0

 31 Han van Gorkom       74.00  18    2  1   0   1   0  50.0   0 1W  0 13   0  0

 32 Annemarie Slotboom   51.00  17    2  0   0   2   0   0.0   0 1W  0 13   0  0

 

 cijfers verzorgd door Cor Paans/Jaap Mol/Fons Claessen

 

 

Twee kanshebbers over:

Hans Berrevoets en Pierre Smeets

 

Hans Nunnikhoven is praktisch uitgeschakeld voor het kampioenschap. Hij verloor in de veertiende ronde van Pierre Smeets, die oprukte naar de tweede plaats. Hans Berrevoets blijft koploper na zijn zege op Johan Went.

Zo liggen de kaarten van veertien van de vijftien wedstrijden in het kampioenschap na een ronde met weer een hoge opkomst: elf (!) partijen.

 

      

3x winst: v.l.n.r. Wim de Graaf versloeg Teus Sr., 

Jaap Mol bood remise aan en won niettemin,

 en Gijs van de Willigen was vandaag te sterk voor Koos van Dalen

 

Op dinsdag 15 januari is de slotronde. Alleen als Pierre Smeets en Hans Berrevoets zouden verliezen en Hans Nunnikhoven wint, zou de teamcaptein van DWD 1 nog een kans hebben op de titel. Dan hangt dan af van de resultaten van alle tegenstanders, die hij heeft gehad.

 

Kortom: Voorlopig gaan de waarnemers uit van een tweestrijd tussen de nummer drie van vorig jaar Hans Berrevoets en de titelhouder Pierre Smeets. Toen wist Henk van Gemerden knap tweede te worden, maar hij heeft in deze competitie te weinig tijd beschikbaar gehad om actief mee te spelen.

 

In ronde veertien kwam Hans Berrevoets tegen Johan Went goed uit de startblokken, maar Johan Went kreeg toch tegenkansen. Hans gaf daarna de kwaliteit om twee vrijpionnen te krijgen op de damevleugel en won, maar de vraag is of het in de analysekamer nog allemaal wel klopt. Het was in elk geval achter het bord zeer spannend te noemen.

 

Pierre Smeets had toen al voordeel tegen Hans Nunnikhoven, die de stelling gesloten probeerde te houden, maar ruimte te kort kwam na bijna 3,5 uur spelen om goede velden voor zijn stukken te vinden.

 

Hans Berrevoets, Pierre Smeets en Hans Nunnikhoven hebben in punten ook een voorsprong op de rest van de top 10.

 

Paul de Roos, die meestal bij Corus goed schaakt, zet zijn opmars voort. Hij won ditmaal met zijn aanvallend spel van Jan Molema. Paul kan nu nog in de top 5 eindigen. De KNSB-speler van vroeger, die komend jaar zeventig jaar hoopt te worden, heeft een eigen stijl, waarin aanvallen centraal staat.

 

Paul de Roos, aanvallend spel

 

Kees van 't Hoff verloor snel van Teus Slotboom Jr. door een stuk klem te zetten. Bij Zwijndrecht won onlangs Kees in het zelfde snelle tempo van Teus jr.

 

Jaap Mol nadert ook de top 10. Hij had Cor Paans een remise aangeboden, maar die geloofde in de kracht van vrijpionnen waarvoor hij een stuk had geofferd. Uiteindelijk won Jaap toch.

 

Willem Weerdesteijn gaf ergens een licht stuk weg tegen Piet Schuller, kromde zijn rug en wist met hard werken nog een remise te verdienen.

 

Ton van der Breggen moest accepteren dat hij na het cadeau doen van een dame tegen Henriette Kros niet kon voorkomen dat zij voor de eerste maal in haar seizoen bij DWD won. Een bijzonder moment.

 

Henriëtte Kros, hier op de 2de Den Witten Haen, boekte de eerste winst.

 

Gijs van der Willigen studeerde vooraf nog in een boek om de concentratie te verhogen tegen Koos van Dalen, die ergens een zetje over het hoofd zag en vlot verloor. Het was verder vooral een gezellige ontmoeting.

 

Francijna Wijnhoven speelde een goede partij tegen eerste teamspeler Theunis den Rooijen, maar verloor stap-voor-stap controle over belangrijke velden.

 

Wim de Graaf speelde tegen Teus Slotboom Sr. een boeiende partij, waarbij hij zijn pionnen aan de overkant moest zien te krijgen. Na lang verdedigen lukte het Wim van de stugge Teus te winnen.

 

Wim Vink verloor ditmaal vlot van Gerrit de Wolf, die de weg naar boven weer heeft gevonden.

 

UITSLAGEN 14de RONDE 18.12.07:        

 

         ( 23) Johan Went         - (  5) Hans Berrevoets     0-1

        ( 16) Pierre Smeets      - ( 24) Hans Nunnikhoven    1-0

        ( 18) Paul de Roos       - (  8) Jan Molema          1-0

        (  4) Teus Slotboom jr   - ( 25) Kees van 't Hoff    1-0

        (  6) Gerrit de Wolf     - ( 27) Wim Vink            1-0

        (  3) Cor Paans          - ( 17) Jaap Mol            0-1

        ( 19) Piet Schuller      - ( 15) Willem Weerdesteyn  rem

        ( 22) Teus Slotboom sr   - ( 11) Wim de Graaf        0-1

        ( 26) Teunis den Rooyen  - (  7) Francijna v.Wijnh.  1-0

        ( 21) Gijs v.d. Willigen - (  1) Koos van Dalen      1-0

        ( 14) Ton v.der Breggen  - ( 32) Henriëtte Kros      0-1

 

STAND NA DE 14de RONDE:

NR  NAAM                PUNTEN  WA  GSP GW  RM  VL  AF  PERC  KL AL ON NG NBS ZK

--------------------------------------------------------------------------------

  1 Hans Berrevoets     456.00  48   14  8   4   2   0  71.4   2 1Z  0  0   0  0

  2 Pierre Smeets       433.33  47    9  7   1   1   0  83.3   1 1W  0  5   0  0

  3 Hans Nunnikhoven    412.67  46   12  8   0   4   0  66.7  -2 3Z  0  2   0  0

  4 Joop de Jong        350.50  45   11  7   2   2   0  72.7   1 1W  0  3   0  0

  5 Paul de Roos        326.00  44    8  5   0   3   0  62.5   0 1W  0  6   0  0

  6 Johan Went          311.17  43    9  4   3   2   0  61.1   1 1W  0  5   0  0

  7 Teus Slotboom jr    285.00  42   14  7   0   7   0  50.0   0 1W  0  0   0  0

  8 Jan Molema          274.50  41    7  3   2   2   0  57.1  -1 2Z  0  7   0  0

  9 Gerrit de Wolf      265.17  40   12  5   2   5   0  50.0   0 1W  0  2   0  0

 10 Kees van 't Hoff    260.00  39   13  5   3   5   0  50.0  -1 2Z  0  1   0  0

 11 Anne Meeldijk       255.00  38    7  4   2   1   0  71.4   1 1W  0  7   0  0

 12 Jaap Mol            243.17  37   13  6   2   5   0  53.8   1 1Z  1  0   0  0

 13 Stan Rietstap       225.00  36   10  4   2   4   0  50.0   0 1Z  0  4   0  0

 14 Cor Paans           218.83  35    9  1   3   5   0  27.8   3 3W  3  2   0  0

 15 Wim de Graaf        213.00  34    4  3   1   0   0  87.5   0 1Z  0 10   0  0

 16 Wim Vink            207.00  33    9  3   2   4   0  44.4  -1 2Z  0  5   0  0

 17 Hans Verberg        197.50  32    5  3   1   1   0  70.0   1 1W  0  9   0  0

 18 Willem Weerdesteyn  196.00  31   11  2   4   5   0  36.4  -1 1Z  0  3   0  0

 19 Piet Schuller       182.00  30   13  3   4   6   0  38.5  -3 1W  0  1   0  0

 20 Teunis den Rooyen   176.00  29    4  3   0   1   0  75.0   0 1W  0 10   0  0

 21 Teus Slotboom sr    156.83  28   13  4   2   7   0  38.5  -1 1W  0  1   0  0

 22 Francijna v.Wijnh.  148.50  27   10  3   1   6   0  35.0  -2 2Z  0  4   0  0

 23 Wim Platje          143.00  26    4  1   2   1   0  50.0   0 1W  0 10   0  0

 24 Mark van Hulst      141.17  25    9  2   2   5   0  33.3   1 1W  0  5   0  0

 25 Gijs v.d. Willigen  137.00  24    4  2   1   1   0  62.5   0 1W  0 10   0  0

 26 Koos van Dalen      127.00  23   14  3   2   9   0  28.6   0 1Z  0  0   0  0

 27 Fons Claessen        96.50  22    4  1   1   2   0  37.5   0 1Z  0 10   0  0

 28 Henk van Gemerden    88.00  21    1  1   0   0   0 100.0  -1 1Z  0 13   0  0

 29 Henriette Kros       85.67  20    4  1   0   3   0  25.0   0 2Z  0 10   0  0

 30 Ton v.der Breggen    81.83  19   13  2   1  10   0  19.2   1 2W  0  1   0  0

 31 Han van Gorkom       74.00  18    2  1   0   1   0  50.0   0 1W  0 12   0  0

 32 Annemarie Slotboom   51.00  17    2  0   0   2   0   0.0   0 1W  0 12   0  0

 

Drie favorieten bij Kampioenschap

De Willige Dame


DORDRECHT - Titelhouder Pierre Smeets, oudkampioen Hans Berrevoets en Hans Nunnikhoven uit Zwijndrecht zijn de drie favorieten in de strijd om het kampioenschap van schaaksociëteit De Willige Dame. *)

 

Na elf van de vijftien ronden hebben zij afstand genomen van de nummer vier in het klassement, Joop de Jong uit Papendrecht. Kees van 't Hoff, extern spelend voor Zwijndrecht, staat verrassend op plek vijf.  In totaal namen 32 schakers, waaronder drie schaaksters, deel aan het kampioenschap van de Willige Dame.

 

Clubkampioen Pierre Smeets

 

De top drie zal de komende weken vooral in onderling duels uitmaken wie op 22 januari 2008 wordt gehuldigd via een eresimultaan als de nieuwe kampioen. De Willige Dame schaakt in poffertjessalon Visser nabij het Scheffersplein. Een eigen schaaksfeer is er erg belangrijk. 

Meer informatie via praeses Cor Paans, 078-6311090 of op www.tomsschaakboeken.nl

 

 

Opvallende overwinningen van

Anne Meeldijk en Koos van Dalen

 

Dat Hans Berrevoets, Hans Nunnikhoven en Pierre Smeets de favorieten blijven, twee ronden  voor het einde, is bijna oud nieuws. In de dertiende ronde vielen vooral Anne Meeldijk en Koos van Dalen op door verrassende overwinningen in het schaakkampioenschap van de Willige Dame.

 

    

Anne Meeldijk en Koos van Dalen wonnen overtuigend

 

Anne Meeldijk steeg naar de negende plek na een zege op Kees van 't Hoff, die een week eerder zo verraste met een knappe remise tegen Joop de Jong..

De eerste teamspeler van Zwijndrecht had te maken met een Anne in grote vorm, die met veel materiaal de koning van Kees eenzaam op het bord neerzette. Met elegante zetten haalde Anne het volle punt binnen. Zo'n speler zie je graag wekelijks in actie in de competitie...

 

Koos van Dalen kan inmiddels terugkijken op een inhaalactie met een score van 2,5 uit 3. Ditmaal nam hij met veel stukken de koningsstelling van Piet Schuller onder vuur, lokte de dame van Piet weg met een torenoffer en maakte vervolgens zijn tegenstander op het bord en met woorden duidelijk dat het volgens het boekje ging. Piet Schuller oefende zich in de dertiende ronde in bescheidenheid, want hij had zich na zeventien zetten al verzoend met de nederlaag en hield nog 34 zetten vol.  Koos van Dalen stijgt weer een paar plekken in het klassement.

 

In de top van het klassement speelden Hans Berrevoets en Pierre Smeets een remise. Volgens Pierre had Hans de betere stelling en volgens Hans had Pierre nog een tegenkans, waardoor hij liever zijn licht posioneel overwicht in een gelijk spel verzilverde dan in de aanval misschien het risico van averij te lopen.

Hierdoor staan drie spelers (met ook nog Hans Nunnikhoven dus) met nog twee wedstrijden voor de boeg nog te boek als titelkandidaten.

 

Joop de Jong won van Teus Slotboom Jr. na een lange partij. Hij maakte ergens een foutje waardoor Teus jr. remise had kunnen pakken, maar dat toch verspeelde door een verkeerd stuk af te ruilen. Joop staat op plek vier, maar het gat met de top drie is te groot om nog op het erepodium te kunnen komen, maar Joop is wel terug in de top van het klassement.  In de top is nu het wachten op het duel Hans Nunnikhoven - Pierre Smeets in ronde veertien van de playoffs.

 

  

Cor Paans (links) maakte remise en Teus won

 

Jaap Mol en Wim Vink boekten in sneltreinvaart een remise.

Cor Paans en Gerrit de Wolf speelden een remise en zijn nog in de buurt van  de top 10. Ton van der Breggen speelde een lange partij, maar raakte tegen  Teus Slotboom Sr. steeds meer materiaal kwijt en uiteindelijk ook het punt.

  

 UITSLAGEN 13de RONDE 11.12.07:

 

        (  5) Hans Berrevoets    - ( 16) Pierre Smeets       rem

        ( 29) Joop de Jong       - (  4) Teus Slotboom jr    1-0

        ( 20) Anne Meeldijk      - ( 25) Kees van 't Hoff    1-0

        (  3) Cor Paans          - (  6) Gerrit de Wolf      rem

        ( 17) Jaap Mol           - ( 27) Wim Vink            rem

        (  1) Koos van Dalen     - ( 19) Piet Schuller       1-0

        ( 14) Ton v.der Breggen  - ( 22) Teus Slotboom sr    0-1

 

  STAND NA DE 13de RONDE:

  1 Hans Berrevoets     413.00  48   13  7   4   2   0  69.2   3 3W  0  0   0  0

  2 Hans Nunnikhoven    411.33  47   11  8   0   3   0  72.7  -1 2Z  0  2   0  0

  3 Pierre Smeets       380.67  46    8  6   1   1   0  81.3   0 1Z  0  5   0  0

  4 Joop de Jong        327.50  45   11  7   2   2   0  72.7   1 1W  0  2   0  0

  5 Johan Went          308.33  44    8  4   3   1   0  68.8   0 2Z  0  5   0  0

  6 Jan Molema          282.00  43    6  3   2   1   0  66.7   0 1Z  0  7   0  0

  7 Paul de Roos        275.00  42    7  4   0   3   0  57.1  -1 1Z  0  6   0  0

  8 Kees van 't Hoff    267.67  41   12  5   3   4   0  54.2   0 1Z  0  1   0  0

  9 Anne Meeldijk       265.00  40    7  4   2   1   0  71.4   1 1W  0  6   0  0

 10 Teus Slotboom jr    244.00  39   13  6   0   7   0  46.2  -1 1Z  0  0   0  0

 

Hans Nunnikhoven neemt de leiding bij DWD

05.12.07 Verslag Kamp. 12de ronde

 

Na twaalf van de vijftien ronden is Hans Nunnikhoven de nieuwe koploper in het kampioenschap van de Willige Dame (DWD). Na een lang gevecht met wisselende kansen wist hij toch te winnen van de koploper na elf ronden Hans Berrevoets. Hans ging in de slotfase tegen Hans - te optimistisch - remise uit de weg en Hans won dus rond twaalf uur.

 

Concentratie vooraf bij Hans Berrevoets (wit)

         en Hans Nunnikhoven: Hans N won.

 

De teamcaptein van de Willige Dame 1 staat voor de eerste maal als deelnemer aan de competitie van de schaaksociëteit op de hoogste tree. Meestal gaat Hans Nunnikhoven voor een plek bij de eerste vijf, maar zijn mogelijkheden zijn nu groter om nog hoger uit te komen.

 

 

GRAP

Hij kon er na afloop wel een grap over maken. ,,Ik probeer zo ver mogelijk van Willem Weerdesteyn vandaan te blijven. Dan heb ik kans".  Eén speler is immers nog Nunnikhovenproef zo lijkt het: Willem Weerdesteijn heeft als enige binnen de club een 3-0 plusscore tegen Hans Nunnikhoven.

Hans Nunnikhoven heeft voor zijn opmars de laatste ronden trouwens Pierre Smeets, Joop de Jong en Hans Berrevoets verslagen. Dat is een knappe reeks.

 

VISSER’s Poffertjessalon is een fraaie en sfeervolle ruimte om te schaken.

Dat vinden ook (linkerfoto): v.l.n.r. Teus Slotboom Jr.,Willem Weerdesteijn,

Anne Meeldijk en Johan Went; Teus Slotboom Sr. en Jaap Mol.

De spelers rechts op de foto’s wonnen hun partij.

 

ELF PARTIJEN!

Verder was het opmerkelijk dat er in poffertjessalon Visser weer elf (!) partijen op de rol stonden. Dat is een goed teken voor de afronding van het kampioenschap op de dinsdagavond 11 en 18 december en op 15 januari 2008.  

 

SPANNING

De spanning in de strijd om de clubtitel is weer groter geworden. De verschillen tussen de top 3 zijn in keizerpunten verkleind. Pierre Smeets speelde immers niet en krijgt zoals dat heet een/derde van zijn waardepunten  Hans en Hans verschillen nog geen zeven keizerpunten. 

 

 

WENT

Johan Went is wederom teruggekeerd op de vierde plaats. Hij bracht Teus Slotboom jr. een nederlaag toe en dat gebeurde in een gelijkmatige wedstrijd.

 

Koos van Dalen (links) won fraai van Mark van Hulst. Op de rechterfoto verdedigt Joop de Jong zich met het Nimzo Indisch tegen witspeler Kees van ’t Hoff: remise.

 

Kees van 't Hoff moest met de witte stukken veel aanval van Joop de Jong pareren maar bleef knap op de been. Uiteindelijk moest Joop in tijdnood remise door herhaling van zetten accepteren. Joop en Kees staan nu in het klassement net achter Johan Went.

 

Jan Molema klom weer een paar plekken door in een lange partij Cor Paans te kloppen, die goede tegenkansen had gehad.

 

Paul de Roos steekt in een grote vorm. Hij versloeg met creatief spel Gerrit de Wolf, die intussen wel de top 10 is uitgeschaakt.

 

Willem Weerdesteijn gaf op een elegante manier tegen Anne Meeldijk een stuk weg.

 

Piet Schuller raakte ergens tegen Wim Vink een pion kwijt en Wim won daarna in stijl het pionneneindspel.

 

Teus Slotboom sr. moest de aanvalskracht van Jaap Mol ervaren, waardoor Jaap weer een aantal plaatsen stijgt. De veelvoudig oud-kampioen heeft met drie wedstrijden voor de boeg nog kans om dicht bij de top 10 te komen, waar hij thuis hoort.

 

FRANCIJNA

Francijna Wijnhoven speelde vindingrijk tegen Wim de Graaf, verdedigde zich knap, maar moest uiteindelijk met een zeer actief paard en toren tegen twee torens het toch afleggen.

 

Wim de Graaf won, onder sfeerverlichting, zijn partij met Francijna Wijnhoven

 

Koos van Dalen groeit in zijn vorm. Hij speelde volgens zijn tegenstander Mark van Hulst een mooie partij met mooie combinatie en daarom was de zege verdiend.

 

Henriette Kros deed in haar proefperiode bij de Willige Dame weer veel ervaring op, maar de echte partij tegen Han van Gorkom betekende wel een oefen nul.

 

PRIMA AANTAL

Het gemiddelde aantal partijen op de speelavond blijft op ongeveer tien partijen staan. Dat is voor de competitie een prima aantal en geeft iedereen kans om ook veel partijen op het eigen nivo te spelen. De strijd onderin het klassement tussen de veel spelende schakers is ook spannend geworden na de tweede overwinning van Koos van Dalen. Hij is in elk geval Ton v.d.  Breggen voorbij, die zich voor de eerste maal deze competitie een avondje moest afmelden. De Sinterklaastijd is voor de bakker van de Reeweg ook een bijzondere (snoep)tijd.

 

 

UITSLAGEN 12de RONDE 04.12.07:

 

 

        (  5) Hans Berrevoets    - ( 24) Hans Nunnikhoven    0-1

        ( 25) Kees van 't Hoff   - ( 29) Joop de Jong        rem

        (  4) Teus Slotboom jr   - ( 23) Johan Went          0-1

        (  3) Cor Paans          - (  8) Jan Molema          0-1

        (  6) Gerrit de Wolf     - ( 18) Paul de Roos        0-1

        ( 15) Willem Weerdesteyn - ( 20) Anne Meeldijk       0-1

        ( 27) Wim Vink           - ( 19) Piet Schuller       1-0

        ( 17) Jaap Mol           - ( 22) Teus Slotboom sr    1-0

        ( 11) Wim de Graaf       - (  7) Francijna v.Wijnh.  1-0

        (  2) Mark van Hulst     - (  1) Koos van Dalen      0-1

        (  9) Han van Gorkom     - ( 32) Henriette Kros      1-0

 

 

STAND NA DE 12de RONDE:

 

NR  NAAM                PUNTEN  WA  GSP GW  RM  VL  AF  PERC  KL AL ON NG NBS ZK

--------------------------------------------------------------------------------

  1 Hans Nunnikhoven    396.00  48   11  8   0   3   0  72.7  -1 2Z  0  1   0  0

  2 Hans Berrevoets     389.00  47   12  7   3   2   0  70.8   2 2W  0  0   0  0

  3 Pierre Smeets       355.67  46    7  6   0   1   0  85.7   1 1W  0  5   0  0

  4 Johan Went          297.50  45    8  4   3   1   0  68.8   0 2Z  0  4   0  0

  5 Joop de Jong        285.83  44   10  6   2   2   0  70.0   0 1Z  0  2   0  0

  6 Jan Molema          279.00  43    6  3   2   1   0  66.7   0 1Z  0  6   0  0

  7 Kees van 't Hoff    268.50  42   11  5   3   3   0  59.1   1 2W  0  1   0  0

  8 Paul de Roos        257.33  41    7  4   0   3   0  57.1  -1 1Z  0  5   0  0

  9 Teus Slotboom jr    238.00  40   12  6   0   6   0  50.0   0 1W  0  0   0  0

 10 Hans Verberg        222.50  39    5  3   1   1   0  70.0   1 1W  0  7   0  0

 

 

 

Weer topwinst voor Hans Nunnikhoven

 

28.11.07 Verslag Kamp. 11de ronde

 

De grote verrassing tot nu toe in de top is Hans Nunnikhoven. De teamleider van DWD 1 versloeg in de elfde ronde Joop de Jong. Het publiek gaf lange tijd Joop de beste kansen.

De vraag: Wie wordt de nieuwe kampioen is nog niet te beantwoorden.  

 

      

Vier van de zeven winnaars in de 11de ronde:

v.l.n.r. Anne Meeldijk, Paul de Roos, Hans Verberg en Kees van ‘t Hoff

 

Zal Pierre Smeets voor de derde keer op rij de titel pakken? Gaat Hans Berrevoets voor zijn derde titel of wordt het nu eens Hans Nunnikhoven (3). Pierre en Hans zijn al jaren te vinden op de hoogste plaatsen in het klassement. Hans Nunnikhoven klimt nu duidelijk een aantal plaatsen.

 

Vanaf 4 december beginnen ook de zogeheten play-off wed-strijden: de mensen bovenin spelen weer tegen elkaar, dus wordt nu de top 10 gemaakt.

 

In de elfde ronde van het kampioenschap van de Willige Dame won koploper Hans Berrevoets (te) snel van Cor Paans.

 

Pierre Smeets had na vijftien zetten tegen Teus Slotboom jr. een ingewikkelde stelling, maar een fout zetje van Teus jr. deed de partij kantelen in het voordeel van Pierre.

Daarmee was de top twee voor de play-offs bekend, maar wie zou als nummer drie aansluiten?

 

Joop speelde sterk en solide voor het oog.

Joop de Jong speelde tegen Hans Nunnikhoven zoals dat heet een typische Joop partij. Tegen de kleine uurtjes kwam Hans terug en won. Een week eerder had hij ook Pierre Smeets zijn eerste nederlaag toegebracht.

 

Hierdoor lijkt het erop, dat Hans, Hans en Pierre de eerste drie plaatsen in het klassement gaan verdelen. De achtervolgers heten nu Joop de Jong, Kees van 't Hoff en Johan Went.

 

Kees van ’t Hoff is de man van de opmars vanaf ergens plek 21. Hij speelde een sterke partij tegen Gerrit de Wolf, die gedwongen was een stuk tegen twee pionnen te geven en uiteindelijk stap-voor-stap werd weggezet.

 

Hans Verberg kreeg voordeel tegen Willem Weerdesteijn en toen Willem wederom eens een dame cadeau deed, was de partij over.

 

Paul de Roos speelde een initiatief rijke partij tegen Jaap Mol, die een zetje miste en vervolgens een koningsaanval op zijn dak kreeg (1-0).

 

Anne Meeldijk speelde tegen Ton van der Breggen op de koningsaanval en die sloeg door (1-0).

 

Koos van Dalen speelde met het loperpaar boeiend tegen Stan Rietstap maar miste ergens de winst. Daarna kwam de partij in een remise vaarwater terecht. Keurig, zeker voor Koos.

 

Teus Slotboom Sr. en Piet Schuller hielden lang veel stukken op het bord en remise was een logisch resultaat.

 

UITSLAGEN 11de RONDE:     

 

        (  5) Hans Berrevoets    - (  3) Cor Paans           1-0

        ( 16) Pierre Smeets      - (  4) Teus Slotboom Jr    1-0

        ( 29) Joop de Jong       - ( 24) Hans Nunnikhoven    0-1

        ( 25) Kees van 't Hoff   - (  6) Gerrit de Wolf      1-0

        ( 13) Hans Verberg       - ( 15) Willem Weerdesteyn  1-0

        (  1) Koos van Dalen     - ( 12) Stan Rietstap       rem

        ( 18) Paul de Roos       - ( 17) Jaap Mol            1-0

        ( 22) Teus Slotboom Sr   - ( 19) Piet Schuller       rem

        ( 20) Anne Meeldijk      - ( 14) Ton van der Breggen 1-0

 

STAND NA DE 11de RONDE:

 

  1 Hans Berrevoets     392.00  48   11  7   3   1   0  77.3   1 1W  0  0   0  0

  2 Pierre Smeets       348.67  47    7  6   0   1   0  85.7   1 1W  0  4   0  0

  3 Hans Nunnikhoven    340.33  46   10  7   0   3   0  70.0   0 1Z  0  1   0  0

  4 Joop de Jong        272.00  45    9  6   1   2   0  72.2   1 1W  0  2   0  0

  5 Kees van 't Hoff    255.17  44   10  5   2   3   0  60.0   0 1W  0  1   0  0

  6 Johan Went          253.33  43    7  3   3   1   0  64.3   1 1Z  0  4   0  0

  7 Hans Verberg        236.50  42    5  3   1   1   0  70.0   1 1W  0  6   0  0

  8 Teus Slotboom jr    231.00  41   11  6   0   5   0  54.5  -1 1Z  0  0   0  0

  9 Jan Molema          228.50  40    5  2   2   1   0  60.0   1 2W  0  6   0  0

 10 Cor Paans           217.50  39    6  1   2   3   0  33.3   0 1Z  3  2   0  0

 

DWD-kampioenschap in perspectief

van vorige competitie

 

24.11.07 Kamp. in perspectief

Gemiddeld tien partijen per avond. Dat is het gemiddeld in de competitie van de Willige Dame na tien van de vijftien ronden. Een uitstekende opkomst op de dinsdagavond dus in poffertjessalon Visser aan de Groenmarkt. De belangstelling voor schaken in de schaaksociëteit is dus de laatste seizoenen gestegen. Dat is natuurlijk een compliment voor de schaaksfeer die de leden van de Willige Dame samen verzorgen.

 

 

Aan de Groenmarkt vlakbij het Scheffersplein

 

De strijd om het kampioenschap, in onderlinge harmonie en wedijver zou rustend lid Hans van Steenis dan zeggen, is de kurk waar de schaaksociëteit op drijft. De competitie is ook op alle niveaus spannend.

Daarom mag worden verwacht dat we weer minstens net zoveel deelnemers zullen hebben aan de strijd om het voorjaars-kampioenschap. Dat begint op dinsdag 29 januari.

 

Mensen die de Willige Dame schaaksfeer willen proeven hebben in het nieuwe jaar twee kansen: Op dinsdag 8 januari meedoen aan het Nieuwjaarstoernooi en op dinsdag 22 januari schaken in de simultaan tegen de (nieuwe) kampioen.

 

Wat dat betreft, valt op dat in vergelijking met de eindstand van vorig jaar Pierre Smeets en Hans Berrevoets in de top zijn gebleven. Joop de Jong doet nu volop mee en dat is zeer verheugend. Hans Nunnikhoven staat nu ook een aantal plekken hoger in vergelijking met toen.  Teus Slotboom jr. op zes is een aangename verrassing, want vorige competitie eindigde hij nog op plek veertien. Kees van 't Hoff is terug in de top 10, dus in theorie kan hij nog in de buurt komen van zijn vierde plek van vorige competitie.

 

Een markant verschil is ook, dat we vorige competitie wel 37 namen op de lijst hadden staan, maar 32 spelers speelden één of meer keer een partij. Deze competitie hebben alle deelnemers (32) gespeeld. De nummer twee van vorig jaar, Henk van Gemerden, heeft zich even niet kunnen vrijmaken, maar wie weet vindt hij wel tijd om er vanaf 29 januari 2008 weer in te vliegen.

 

 

 

Hans Nunnikhoven brengt Pierre Smeets

eerste nederlaag toe

 

21.11.07 Kamp 10e ronde

Het markantste nieuwsfeit in de tiende ronde van het DWD-kampioenschap was de eerste nederlaag in de competitie van titelverdediger van Pierre Smeets. Zijn tegenstander Hans Nunnikhoven voelde zich, ook na zijn externe zege een dag eerder, sterk achter het bord.

 


Hans Nunnikhoven is in grote vorm

 

Ergens in het middenspel deed Pierre een onnauwkeurige zet, waardoor Hans begon te dromen van de volle winst en dat waarmaakte. ,,Ik sta nu intern tegen Pierre op 2-2". Daarna stelde wedstrijdleider Jaap Mol vast, dat alleen Henk van Gemerden nog een honderd procent heeft. ,,Maar Henk heeft pas één keer gespeeld". Hans Nunnikhoven is al een aantal seizoenen een vaste top 6 speler, maar zo dicht op de top in deze fase van de competitie zat hij niet eerder.

 

Pierre Smeets en Hans Berrevoets zijn (vrijwel) altijd wel op een top drie plek te vinden. Met nog vijf partijen (waaronder vier zogeheten play-off wedstrijden) voor de boeg profiteerde medekoploper Hans Berrevoets van het eerste Smeets verlies. Hij versloeg in een lange partij Willem Weerdesteijn en heeft nu 40 Keizerpunten voorsprong op Pierre Smeets. Hans Nunnikhoven is voor de strijd om de titel ook in de buurt op plek drie te vinden.

 

Joop de Jong maakt zich voor de eerste maal ook op om mee te doen in de strijd om de ereplaatsen. Hij staat op de vierde plaats na een belangrijke overwinning op Gerrit de Wolf. Joop had snel initiatief maar volgens Gerrit miste hij ergens ook belangrijke verdedigingszetten. De vraag is, welke top tien spelers kunnen de komende vijf wedstrijden nog een wig drijven tussen de vier spelers, die zich lijken op te maken voor de verdeling van de ereplaatsen?

 

Feit blijft, dat de spelers tussen plek vijf en pakweg plek achttien nog voor een top 10 moeten of kunnen spelen. In ronde 10 waren zelfs elf (!) partijen op het rooster te vinden en dat is voor de sociëteitgeest een uitstekend signaal.

In elk geval zit nu Johan Went hoog erbij in de top vijf en blijft hij de laatste weken haast ongemerkt gewoon rond plaats vijf staan. Johan won ditmaal makkelijk van Stan Rietstap.

 

Teus Slotboom jr. ging soms heen-en-weer in het klassement en ditmaal zorgde een vlotte zege op Paul de Roos ervoor dat hij zeg maar met stip op de zesde plaats staat. Ook elders boekt Teus jr. goede resultaten dus de spelers die gewend zijn in de top 5 te staan zijn gewaarschuwd. Teus jr. won ook in deze competitie al zes keer en alleen koploper Hans Berrevoets kan dat nazeggen.

 

    
Drie overwinnaars: v.l.n.r. Teus Slotboom Jr,

Kees van’t Hoff en Ton van der Breggen

 

In de eerste negen ronden hield hij zich schuil buiten de top 10 en hij was zelfs even buiten de top 20 te vinden: Kees van 't Hoff. Ditmaal bracht een winstpartij op Wim Vink de Zwijndrecht 1 speler terug in de top 10, maar mooie  vergezichten tot wellicht zelfs plek vijf?

 

Wim Platje vond met zijn tegenstander Hans Verberg dat hij zichzelf had verslagen en het punt was dus voor Hans. J

 

Jaap Mol gaf Koos van Dalen een leuke partij om te spelen en haalde uiteindelijk het punt rustig binnen.

 

Ton van der Breggen boekte zijn tweede winst en versloeg Henriëtte Kros, die aan een proefseizoen bezig is.

 

Ze wordt zeker gestimuleerd door Francijna van Wijnhoven, die steeds sterker gaat spelen, zie ook bij de Klockelaer en ditmaal Teus sr. klopte.

 

Een evenwichtige remise verzorgden Mark van Hulst en Piet Schuller. De twee spelers waren er tevreden mee.

 

De komende weken tot de kerst staat er wekelijks een ronde van het kampioenschap op het programma. Alleen volgende week kunnen de verschillen op de ranglijst tussen de spelers nog groot zijn, want vanaf 4 december is het weer volgens het play-off-beginsel: 1 tegen 2 enz.

Eén partij komt pas  na het nieuwe jaar. Pas op 15 januari wordt de laatste ronde gespeeld, zodat op 22 januari de simultaan kan worden verwacht van de nieuwe kampioen. Nieuwe kansen, nieuwe prijs is het slogan voor de voorjaarscompetitie vanaf dinsdag 29 januari. Overigens: op dinsdag 8 januari is er een gezellige schaakavond rapid te verwachten, één dag na de vierde externe wedstrijd van team 1.

 

UITSLAGEN 10de RONDE:

 

   ( 15) Willem Weerdesteyn - (  5) Hans Berrevoets     0-1

   ( 24) Hans Nunnikhoven   - ( 16) Pierre Smeets       1-0

   (  6) Gerrit de Wolf     - ( 29) Joop de Jong        0-1

   ( 12) Stan Rietstap      - ( 23) Johan Went          0-1

   (  4) Teus Slotboom jr   - ( 18) Paul de Roos        1-0

   ( 27) Wim Vink           - ( 25) Kees van 't Hoff    0-1

   ( 31) Wim Platje         - ( 13) Hans Verberg        0-1

   ( 17) Jaap Mol           - (  1) Koos van Dalen      1-0

   ( 19) Piet Schuller      - (  2) Mark van Hulst      rem

   (  7) Franc.van Wijnhoven- ( 22) Teus Slotboom sr    1-0

   ( 32) Henriette Kros     - ( 14) Ton v.der Breggen   0-1

   (  3) Cor Paans          - (151) **  ONEVEN  **     

 

STAND NA DE 10de RONDE:

 

  1 Hans Berrevoets     353.50  48   10  6   3   1   0  75.0   0 1Z  0  0   0  0

  2 Pierre Smeets       313.67  47    6  5   0   1   0  83.3   0 1Z  0  4   0  0

  3 Hans Nunnikhoven    301.33  46    9  6   0   3   0  66.7   1 1W  0  1   0  0

  4 Joop de Jong        275.00  45    8  6   1   1   0  81.3   0 1Z  0  2   0  0

  5 Johan Went          243.00  44    7  3   3   1   0  64.3   1 1Z  0  3   0  0

  6 Teus Slotboom jr    231.00  43   10  6   0   4   0  60.0   0 1W  0  0   0  0

  7 Cor Paans           228.50  42    5  1   2   2   0  40.0   1 1W  3  2   0  0

  8 Gerrit de Wolf      220.83  41    8  4   1   3   0  56.3   0 1W  0  2   0  0

  9 Jan Molema          214.67  40    5  2   2   1   0  60.0   1 2W  0  5   0  0

 10 Kees van 't Hoff    209.00  39    9  4   2   3   0  55.6  -1 1Z  0  1   0  0

 

 

Nek-aan-nek race Pierre Smeets / Hans Berrevoets

 

14.11.2007 9de Ronde Kamp. 

Hans Berrevoets won van coming man Teus Slotboom jr. Hij staat nu twee Keizer-punten voor op titelverdediger Pierre Smeets, die in ronde negen niet in aktie kwam.  Het verschil is volgens het competitiesysteem Keizer nihil. Dus kan er beter worden gesproken over een nek-aan-nek race.

 


De beide koplopers: Pierre Smeets (rechts)
 
en Hans Berrevoets

 

Met nog zes ronden voor de boeg kan Pierre Smeets bogen op 5 uit 5. Hij is tot nu toe twee keer kampioen geworden net als trouwens  Hans Berrevoets die op 6,5 uit 9 staat.

Daarmee is in elk geval weer bewezen, dat veel spelen in Keizer kan worden beloond met een hoge positie. Hans heeft de nummers 2 tot en met 8 gehad in de competitie.

 

Vanaf de twaalfde speelavond kunnen Pierre en Hans weer (voor de tweede maal) als tegenstanders uit de computer van wedstrijdleider Jaap Mol rollen, dus het onderlinge duel kan beslissend zijn voor de eindklassering.

 

In de negende ronde werden weer negen (!) competitiepartijen gespeeld en dat is een mooi aantal, gelet op de externe wedstrijden die DWD 2 een dag later gaat ondernemen tegen het ver van Dordt te vinden de Penning 1.

 

Het verschil met de top twee is in Keizerpunten stevig te noemen, maar de verschillen tussen de achtervolgers zijn nog klein.

 

Hans Nunnikhoven is intussen met steun van Johan Went opgerukt naar de derde plaats. Hij kreeg steeds meer druk via de c tot en met e lijnen met zijn torens en ander materiaal en zelfs een pion ver op de helft van zijn tegenstander Johan Went. Daarbij kwam nog de tijdnood, dus uiteindelijk won Hans van Johan het duel. Het was volgens waarnemers een vier-punten wedstrijd. Op papier ontlopen de twee spelers elkaar nauwelijks, maar toch kwamen zij in het kampioenschap pas voor de eerste maal elkaar achter het bord tegen.

 

Stan Rietstap was onder de indruk van het spel van zijn tegenstander Joop de Jong, waardoor Joop vlot het punt pakte en op plek vier uitzicht heeft op de ereplaatsen. Joop verloor tot nu toe alleen van Pierre Smeets en speelde gelijk met Hans Berrevoets. Hij is op papier de belangrijkste concurrent voor de twee koplopers en de titel zou hem zeker sieren.

 

Willem Weerdesteijn en Wim Vink kregen een dichtgeschoven damstelling en remise was een logisch resultaat. Willem Weerdesteijn staat wel weer in de top 10.

 

Kees van 't Hoff lijkt onderweg te zijn naar die plek. Hij versloeg Teus Slotboom sr. in een hoffelijke partij. De heren zetten soms even de klok stil om samen iets te roken. 

 

Kees van ’t Hoff op naar top 10

 

Jaap Mol gaf Piet Schuller alle ruimte om een mooie partij te spelen, maar gebruikte nauwelijks tijd en Piet veel zodat de winst voor de hand lag.

 

Hans Verberg en Francijna van Wijnhoven namen de tijd om een stelling op te bouwen, maar langzaam kwamen toch de stukken van Hans beter te staan, dus hij won.

 

Fons Claesen en Ton van der Breggen speelden enkele partijen en de echte werd gewonnen door Fons. Ton had het naar zijn zin gehad, maar ziet zichzelf toch terug op de laatste plaats in het klassement.

 

Fons Claessen won zijn partij

 

Koos van Dalen staat daar bij hem in de buurt, want hij kon het niet bolwerken tegen Gijs v.d. Willigen die steeg naar plek 23.

 

 

 

         UITSLAGEN RONDE 9, gespeeld op 13.11.2007

 

        (  5) Hans Berrevoets    - (  4) Teus Slotboom jr    1-0

        ( 23) Johan Went         - ( 24) Hans Nunnikhoven    0-1

        ( 29) Joop de Jong       - ( 12) Stan Rietstap       1-0

        ( 27) Wim Vink           - ( 15) Willem Weerdesteyn  rem

        ( 25) Kees van 't Hoff   - ( 22) Teus Slotboom sr    1-0

        ( 17) Jaap Mol           - ( 19) Piet Schuller       1-0

        ( 13) Hans Verberg       - (  7) Francijna v.Wijnh.  1-0

        (  1) Koos van Dalen     - ( 21) Gijs v.d. Willigen  0-1

        ( 14) Ton v.der Breggen  - ( 28) Fons Claessen       0-1

Een heerlijk, uniek avondje Slotboom Sr. en Jr.

 

Elf partijen zelfs stonden in de achtste ronde op het programma. Twee daarvan waren binnen een half uurtje afgelopen in de achterruimte van de poffertjessalon. Daarvoor zorgden de altijd goedlachse familie van de Noordendijk in Dordrecht. Vader Teus Sr. en zoon Teus jr. Slotboom lieten in een unieke en zeldzame vorm van eensgezindheid zien.

 

 

Vader en zoon Slotboom stelen de show

 

Pa haalde nog even koffie voor zoon. Het leek wel een toverdrank. Tegenstander Gerrit de Wolf, op dat moment toch de nummer drie in het klassement, volgde een variant waarvoor Teus jr. net in de training had doorgeleerd en alles scherp voor de geest had.

Toen Gerrit in een nadelige stelling opgaf, had Teus Sr. Ton van der Breggen al een dame afhandig gemaakt.  De klok in poffertjessalon Visser stond toen pas op kwart voor negen.

 

De familie Slotboom beleefde dus een snel, heerlijk en winnend avondje bij De Willige Dame op een bijzondere manier. Zij hopen mede op extra aandacht van webmaster G.J. ten Heeten van de site van de andere vereniging (Zwijndrecht). Van Heeten wil vooral aandacht geven aan Zwijndrechtse spelers in de DWD-competitie die in de top 10 staan. Teus jr. is inmiddels gestegen naar plek zeven en dat is niet eerder vertoond door junior en dat met nog zeven partijen voor de boeg.

 

AFSTAND

Twee spelers hebben in de strijd om de titel van DWD afstand genomen van een peloton achtervolgers. Kampioen Pierre Smeets speelde weer eens een duel met zijn vaste concurrent Joop de Jong, waarmee hij samen in de jaren tachtig van de vorige eeuw op jacht ging naar het kampioenschap van Groothoofd. Joop liep op een gegeven moment nadeel op (paard tegen toren) en probeerde nog een verdedigingslinie vast te houden. 

Toen Pierre koos voor een aanval via twee fronten, maar toen was het al bijna half twaalf, verloor Joop de controle over de stelling (1-0).

 

Hans Berrevoets, vorig seizoen de nummer drie, handhaafde zich op de tweede plek in de buurt nog van Pierre Smeets. Hij stond eerst heel moeilijk tegen Hans Nunnikhoven, maar toen de andere Hans afwikkelde naar een dame-eindspel geloofde Hans weer in de goede afloop en na tachtig zetten pakte hij toch het volle punt.

Pierre staat nu nummer één met 287 punten tegen Hans op 270. Daarna volgt een peloton.

 

DRIE

Johan Went, die niet speelde, kwam zelfs op nummer drie terecht. De verschillen zijn klein en dus doet iedereen nog mee voor minstens de derde plaats in het klassement. Jan Molema maakte ook een sprong. Hij speelde weer eens echt koffiehuis schaak tegen de ook altijd op avontuur gaande Paul de Roos, die toch verloor.

 

Stan Rietstap beleefde een fijne avond, want hij staat nu zelfs in de top 10 en dat is een ongekend succes. In het eindspel tegen Jaap Mol profiteerde Stan maximaal van het snelle spel van Jaap en won. Jaap staat nu in het klassement wel erg onder zijn stand.

 

Kees van 't Hoff en Willem Weerdesteijn namen een lange avond de tijd om uiteindelijk toch op een strijdbare remise uit te komen.

 

Anne Meeldijk besloot tegen de in vorm zijnde Piet Schuller geen risico te nemen en bood remise aan.

Hans Verberg was ook weer terug en hij noteerde trots een remise tegen Cor Paans op tafel één in de zaak. De twee spelers waren gelukkig met het vredesresultaat.

 

Proef

Koos van Dalen kreeg met proefdeelneemster Henriette van de Kros te maken. Hij speelde ridderlijk met passende toelichting en pakte toch het punt mee.

 

Francijna Wijnhoven zette tegen Mark van Hulst de stelling gedegen op en profiteerde direct van een kleine onnauwkeurigheid van haar tegenstander (1-0). Ze steeg weer in het klassement en doet het goed in combinatie met spelen in de Klockelaer op de donderdagmorgen.

 

Nog zeven ronden zijn er te gaan en met vijf overwinningen en nul remises en nul nederlagen heeft in elk geval Pierre Smeets het beste rapportcijfer.

 

         UITSLAGEN RONDE 8, gespeeld op 6.11.2007

 

        ( 16) Pierre Smeets      - ( 29) Joop de Jong        1-0

        ( 24) Hans Nunnikhoven   - (  5) Hans Berrevoets     0-1

        (  4) Teus Slotboom jr   - (  6) Gerrit de Wolf      1-0

        (  8) Jan Molema         - ( 18) Paul de Roos        1-0

        ( 15) Willem Weerdesteyn - ( 25) Kees van 't Hoff    rem

        (  3) Cor Paans          - ( 13) Hans Verberg        rem

        ( 12) Stan Rietstap      - ( 17) Jaap Mol            1-0

        ( 19) Piet Schuller      - ( 20) Anne Meeldijk       rem

        ( 22) Teus Slotboom sr   - ( 14) Ton v.der Breggen   1-0

        (  2) Mark van Hulst     - (  7) Francijna v.Wijnh.  0-1

        ( 32) Henriette Kros     - (  1) Koos van Dalen      0-1

 

   RANGLIJST NA ronde 8

 

  1 Pierre Smeets       287.00  48    5  5   0   0   0 100.0   1 2W  0  3   0  0

  2 Hans Berrevoets     270.00  47    8  4   3   1   0  68.8   0 1Z  0  0   0  0

  3 Johan Went          213.50  46    5  2   3   0   0  70.0   1 2W  0  3   0  0

  4 Gerrit de Wolf      210.00  45    7  4   1   2   0  64.3  -1 1Z  0  1   0  0

  5 Hans Nunnikhoven    203.67  44    7  4   0   3   0  57.1   1 2W  0  1   0  0

  6 Joop de Jong        200.17  43    6  4   1   1   0  75.0   0 1Z  0  2   0  0

  7 Teus Slotboom jr    197.00  42    8  5   0   3   0  62.5   0 1W  0  0   0  0

  8 Jan Molema          190.50  41    5  2   2   1   0  60.0   1 2W  0  3   0  0

  9 Wim de Graaf        181.50  40    2  1   1   0   0  75.0   0 1Z  0  6   0  0

 10 Stan Rietstap       174.00  39    7  4   1   2   0  64.3   1 2W  0  1   0  0

 

 

 

Hans Nunnikhoven zet zijn opmars voort

 

Met 1 uit 3 begonnen en dan ergens rond plek twintig staan. Vervolgens terugkomen en dan met drie uit drie met stip doorkomen op plek vijf. Hans Nunnikhoven heeft dit affiche neergezet.

 

Hans Nunnikhoven wint opnieuw

 

Via overwinningen op Jaap Mol, Jan Molema en Teus Slotboom jr. is Hans weer bij. Hij levert mee het bewijs, dat het door de Willige Dame gekozen systeem keizer ook de sterkste spelers boven in het klassement brengt.  Hans Nunnikhoven zal zelf zeggen, dat hij nu ergens op de plek in het klassement staat, waarvoor hij vooraf tekent voordat de vier finalewedstrijden beginnen. Hij is alleen nu vier partijen eerder op deze positie terecht gekomen.

Verder valt op dat na zeven van de vijftien ronden de eerste vijf plaatsen in het klassement worden bezet door spelers uit het eerste team van de schaaksociëteit.

 

Pierre Smeets en Joop de Jong kwamen niet in actie in verband met de externe wedstrijd op 1 november. Hans Berrevoets schoof daarom op naar de tweede plek door Paul de Roos zijn eerste nederlaag in het klassement toe te brengen. Paul speelde sterk, maar liet ergens een pionnetje lopen. Hij kon niet voorkomen dat Hans afruilde tot een winnend pionneneindspel.

 

Cor Paans had moeten winnen van Gerrit de Wolf. Hij kreeg eerst een stuk cadeau, vervolgens werd het met knap spel zelfs een toren voorsprong. Het leek een kwestie van tijd te zijn, dat Gerrit de Wolf nederig kon opgeven. Hij besloot als laatste wanhoopsdaad zijn koning als stuk te gebruiken en kreeg zowaar nog iets als remise door eeuwig schaak op het bord. Er zat een lek in, maar Cor gaat altijd uit van de vriendelijkheid van zijn tegenspeler, maar weigerde de remise. Hij miste daarna de juiste voortzettingen en versloeg nog zichzelf. Voor Gerrit was dit een zeer belangrijk winstpunt. Hij was door een nederlaag in ronde één op achterstand geraakt maar via een 4,5 uit 5 is ook Gerrit weer bij.

 

Teus Slotboom jr. blijft in de top 10 staan, ondanks zijn nederlaag tegen Hans Nunnikhoven. Ook dankzij de jeugdteamwedstrijden doet hij veel ervaring op, dus Teus jr. moet toch in staat zijn in de top 10 te blijven staan.

 

Willem Weerdesteijn maakte zijn kijkende fans erop attent, dat hij een nieuw verschijnsel in zijn spel heeft ontdekt. In zijn laatste drie wedstrijden gaf hij zijn dame weg. Tegen Stan Rietstap kon hij de schade beperkt houden, want de stelling werd daarna helemaal dichtgeschoven en dankzij lopers van ongelijke kleur, was er voor Stan geen doorkomen aan, want zijn dame kon niet voorbij de toren van Willem.

 

Willem Platje speelde het theoretisch mooi verzorgd tegen Jaap Mol en gaf een pion voor initiatief. Dat ging lang door, maar Jaap bleek goed te kunnen kepen dus een remise was een logische uitslag.

 

Jaap Mol voert knappe verdediging

 

 

 

Piet Schuller boekte zijn derde overwinning in de competitie. Hij maakte er goed gebruik van dat Kees van 't Hoff een beetje zichzelf versloeg door een stuk weg te geven. Piet kwam wel stevig en tot twee keer toe in tijdnood en hij vond dat zijn tegenstander het hem zo behoorlijk moeilijk maakte. Piet gaf echter zijn voordeel niet meer weg en won via een matnet.

 

Koos van Dalen kon niet op tegen een ontspannen spelende Teus Slotboom sr.

 

 

De vrolijke partij leverden Mark van Hulst en Ton van den Breggen samen op. ”Mat de dame” klonk het op een gegeven moment zelfs, toen Ton zijn belangrijkste wapen was gevangen.

 

 

 
Mark van Hulst wint vrolijke partij

 

UITSLAGEN 7de RONDE

        

 

        (  5) Hans Berrevoets    - ( 18) Paul de Roos        1-0

        (  6) Gerrit de Wolf     - (  3) Cor Paans           1-0

        ( 24) Hans Nunnikhoven   - (  4) Teus Slotboom jr    1-0

        ( 17) Jaap Mol           - ( 31) Wim Platje          rem

        ( 25) Kees van 't Hoff   - ( 19) Piet Schuller       0-1

        (  1) Koos van Dalen     - ( 22) Teus Slotboom sr    0-1

        ( 14) Ton v.der Breggen  - (  2) Mark van Hulst      0-1

        ( 12) Stan Rietstap      - ( 15) Willem Weerdesteyn  rem     

 

 

Pierre Smeets (4-4) en Joop de Jong (4,5 uit 5) duidelijke koplopers

 

Na zes van de vijftien ronden hebben titelverdediger Pierre Smeets en runner-up Joop de Jong duidelijk laten zien, dat zij zich DE koplopers mogen noemen van de veertigste strijd om het kampioenschap van De Willige Dame.

 

   
Pierre Smeets (links) en Joop de Jong

gaan na zes ronden aan de leiding

 

Op het rooster staan nog genoeg ronden, dus is er nog van alles mogelijk, maar de eerste verschillen zijn gemaakt en Pierre Smeets verdedigt zijn positie weer in het geel.

De centrale vraag blijft welke andere spelers in de top 10 de schaakkracht hebben in deze competitie om nog mee doen in de strijd om de ereplaatsen.

De strijd om een top 10 plaats is open en kan veel meer spelers bezig houden en tot pakweg rugnummer twintig in de stand zijn de verschillen nog in enkele ronden te overbruggen.

 

 

TIEN

Het is markant te noemen, dat één avond na de thuiswedstrijd van het tweede team er weer tien (!) partijen op het rooster stonden. Dat houdt in, dat er nog steeds circa tien patijen per avond, als gemiddelde, worden gespeeld. Een goed idee, want de interne competitie is toch de kurk waar een vereniging op drijft.

 

Pierre Smeets speelde een minder gebruikelijke Spaanse variant tegen Hans Berrevoets, die de heren ergens in maart 1980 voor het eerst hadden gewisseld. Hans dacht nog een gedegen stelling te hebben, maar Pierre zette zijn stukken op de beste velden en won terecht (1-0).

 

TWAALF

Joop de Jong en Theunis den Rooijen speelden de langste partij van de avond met veel inzet. Ergens had Theunis den Rooijen niet de beste zet gekozen, waardoor zijn bewegingsvrijheid werd beperkt. Hij verdedigde zich tot het laatst, maar moest in het eindspel een pion geven om nog enig spel te hebben. Joop brak bekwaam met zijn pionnen door en won rond kwart voor twaalf.

 

Gerrit de Wolf staat op de 5de plaats

Koos van Dalen heeft reden tot lachen

Teus Slotboom Jr scoorde alweer zijn 4de winstpunt

 

Willem Weerdesteijn heeft het altijd lastig tegen Gerrit de Wolf en dat bleek dinsdagavond ook weer. Intussen gaat de opmars van Gerrit de Wolf door en staat hij op de vijfde plek. Paul de Roos kwam niet in actie, aangezien hij nog herstellend is, maar Paul verlangt weer naar een potje schaak in poffertjessalon Visser.

 

Teus Slotboom jr. is weer teruggekeerd in de top 10. Zijn vierde winstpartij in de competitie (net zoveel als in de top wordt gehaald na zes ronden) ging ten koste van de altijd gedegen spelende Anne Meeldijk. Teus verdient dus weer een echte vermelding op de website van zijn andere schaakvereniging, Zwijndrecht. Van Heeten sr. volgt ook op de Zwijndrecht-site, met soms eigen commentaar, het kampioenschap van DWD. Een bezoek op internet waard!

 

LOPER

Willem Platje speelde pas na lange tijd zijn tweede partij en hield zich goed staande tegen Kees van 't Hoff. Hij verloor ergens een pion, maar kreeg een eindspel van lopers van ongelijke kleur en voor terug. De remise die Kees uiteindelijk niet uit de weg kon gaan, mag Willem Platje nog zoveel jaar afwezigheid in de toernooizaal Visser vertrouwen geven.

 

Teus Slotboom sr. zag Stan Rietstap met een stuk meer spelen. Stan zette zijn koning als machtig wapen in en miste eerst stukwinst, maar had zoveel activiteit op de voor hem goede zijde van het bord, dat in het pionneneindspel hij toch van senior won.

 

Mark van Hulst verdiende een compliment voor de wijze waarop hij de kopman van Zwijndrecht 1, Henk van Gemerden, de hele avond had bezig gehouden. Als de wedstrijdleider van Sliedrecht zich alleen kan concentreren op 64 velden, dan groeit zijn weerbaarheid achter het bord en ziet hij veel meer. Uiteindelijk had hij goede kansen om te kunnen afwikkelen naar een remiseachtig eindspel, maar hij gaf net één tempo teveel weg, waardoor Henk de winst pakte en weer naast Kees van 't Hoff in de tussenstand staat. Henk, de nummer twee van vorige competitie, zal af-en-toe een partijtje meespelen.

 

PAARD

Annemarie Slotboom speelt met aanval en besloot al snel twee lichte stukken voor een pion en een toren te geven, maar dat gaf Jaap Mol juist spel met zijn paard. Ze verdedigde zich lang, maar moest het punt toch aan Jaap afstaan. Jaap is weer terug gekeerd in de top 20.

 

Ton van de Breggen toonde zich tegen Francijna van Wijnhoven van de charmante kant. Hij leek eerst zijn dame weg te geven, maar dat gaf zijn twee torens en de lopers allemaal ruimte om tegen de net verkeerd opgestelde meerderheid van Francijna een matnet te maken. Ton van de Breggen had nog teveel zijn dameverlies tegen een dame in het hoofd en vluchtte in een remise via zetten herhaling. Hij klimt weer wel verder in het klassement.

 

KOOS

Koos van Dalen had de macht op het bord tegen Fons Claesen om mooie zaken te laten zien en Fons genoot mee, Koos leek op een gegeven moment tegen de belangrijkste puntenmaker van de Willige Dame 2 zelfs op winst af te stomen en een machtige pion begon aan een niet te stoppen opmars. Ergens liet hij toch Fons binnen een remisemarge komen, waardoor Koos net niet won, maar toch een halfje pakte en dus zijn eerste punten in deze competitie volgens de regels van Keizer.

 

Op dinsdag 23 oktober is er geen interne competitie om met snelschaken de herfstvakantie te vieren. Ronde zeven staat voor dinsdag 30 oktober op het programma.

 

         Overzicht voor ronde : 6, gespeeld op 16.10.2007

      

        ( 16) Pierre Smeets      - (  5) Hans Berrevoets     1-0

        ( 29) Joop de Jong       - ( 26) Teunis den Rooyen   1-0

        ( 15) Willem Weerdesteyn - (  6) Gerrit de Wolf      0-1

        (  4) Teus Slotboom jr   - ( 20) Anne Meeldijk       1-0

        ( 31) Wim Platje         - ( 25) Kees van 't Hoff    rem

        ( 22) Teus Slotboom sr   - ( 12) Stan Rietstap       0-1

        (  2) Mark van Hulst     - ( 10) Henk van Gemerden   0-1

        ( 30) Annemarie Slotboom - ( 17) Jaap Mol            0-1

        (  7) Francijna v.Wijnh. - ( 14) Ton v.der Breggen   rem

        (  3) Cor Paans          - (151) **  ONEVEN  **     

        ( 28) Fons Claessen      - (  1) Koos van Dalen      rem

 

Titelverdediger Pierre Smeets aan de leiding

 

Na vijf van de vijftien ronden in de strijd om het kampioenschap van de Willige Dame staat titelverdediger Pierre Smeets weer bovenaan. Hans Berrevoets (2) en Joop de Jong (3) staan dicht in de buurt.

 

In de top 12 van het klassement staan intussen alle zes spelers van de Willige Dame 1 en zes spelers uit de Willige Dame 2. Het is lang geleden dat spelers die elders extern spelen, niet in de top 12 stonden. Teus Slotboom jr. is even teruggezakt naar plek 14 en Kees van 't Hoff is op weg omhoog en staat nog op plek 17. Teus Slotboom sr. is even goed voor rugnummer 19.

 

Voor de eerste plaats won Pierre Smeets zelf van praeses Cor Paans via open lijnen door de batterij Dame-loper in stelling te brengen. Zijn 3 uit 3 als score oogt mooi.  Hans Berrevoets had intussen het initiatief tegen Joop de Jong, maar op het bord alles bleef toch binnen de remisemarge.

Teus Slotboom jr. deed tegen Johan Went een eerste poging om zich staande te houden in de top tien, maar Johan won en klom naar de vierde plek.

 

  

Hans Nunnikhoven en Jaap Molema: onvervalst koffiehuisschaak

 

Koffiehuis

De langste partij van de avond leverde onvervalst koffiehuisschaak op: Jan Molema en Hans Nunnikhoven gingen tot het einde door om niet remise te spelen en om het volle punt te pakken. Al vanaf zet 4 was door Jan Molema een loper geofferd en daarna was het aanvallen en verdedigen. Jan zette zelfs zijn koning in, zoals PSV vroeger topverdediger Jaap Stam in de voorhoede zette om nog het beslissende doelpunt te maken. De publiekspartij werd uiteindelijk gewonnen door Hans Nunnikhoven, die er een patent op lijkt te hebben om de langste partij van de avond te spelen. Hij staat intussen wel weer op plek 6.

Deze avontuurlijke partij is hier te zien.

 

 

Gerrit de Wolf won zoals het hoort van Teus Slotboom sr en nadert de top 10. Anne Meeldijk won mooi van Mark van Hulst door stap-voor-stap de druk op veld d6 op te voeren. Gijs van de Willigen was er weer, maar kon niet op tegen Kees van 't Hoff. Piet Schuller verloor wel de analyses van Koos van Dalen, maar wist in de partij goed gebruik te maken van de goedgeefse aanbiedingen. Koos lijkt op het bord nog even naar zijn oude vorm te moeten zoeken, maar mentaal maakte hij een sterke indruk. De rode lantaarndrager Koos zal ongetwijfeld nog wel een puntje meepakken.

 

Ton van de  Breggen werd netjes door zijn tegenstander Jaap Mol thuis gebeld om zijn partij niet te vergeten. Jaap pakte verder volgens normale verhoudingen het punt.

 

Van de 31 deelnemers op de interne lijst kwamen er 18 in actie. Het gemiddeld aantal partijen blijft dus boven de tien liggen en dat is een prettige ontwikkeling. Op dinsdag 16 oktober is er ronde zes. Daarna één week snelschaken en vervolgens gaat het kampioenschap door tot december! 

 

         Uitslagen ronde 5, gespeeld op  9.10.2007

        

        (  5) Hans Berrevoets    - ( 29) Joop de Jong        rem

        (  3) Cor Paans          - ( 16) Pierre Smeets       0-1

        ( 23) Johan Went         - (  4) Teus Slotboom jr    1-0

        (  8) Jan Molema         - ( 24) Hans Nunnikhoven    0-1

        (  6) Gerrit de Wolf     - ( 22) Teus Slotboom sr    1-0

        ( 20) Anne Meeldijk      - (  2) Mark van Hulst      1-0

        ( 21) Gijs v.d. Willigen - ( 25) Kees van 't Hoff    0-1

        ( 19) Piet Schuller      - (  1) Koos van Dalen      1-0

        ( 14) Ton v.der Breggen  - ( 17) Jaap Mol            0-1

 

 

Historische overwinning voor

bakker Ton van der Breggen

 

Na meer dan 35 jaar en negentien ronden keizercompetitie smaakte bakker Ton van den Breggen voor de eerste maal de tractatie van een overwinning.  Ton had toen Fischer wereldkampioen werd even op een club gezeten, maar door de drukte van zijn eigen zaak aan de Reeweg duurde het tot januari 2007 voordat hij weer de weg nam naar de schaakclub. Inmiddels behoort Ton tot de vaste deelnemers aan het kampioenschap van schaaksociëteit de Willige Dame....

 

Ton van der Breggen: historische overwinning

 

Ton van der Breggen had op de historische tweede oktober vooraf zijn specialiteit meegenomen: de Dordtse schapenkopjes. Het is een speciaal soort koekjes, waarbij een kaartje hoort met een verhaal over het ontstaan van de bijnaam voor de Dordtenaren: Schapenkoppen.

Ton geeft zijn tegenstander graag vooraf enig studiemateriaal. Ditmaal moest hij Koos van Dalen bestrijden, die vaak onvervaard voor de aanval kiest. Dat scenario ontvouwde zich ook op 2 oktober, maar Ton hield stand en kreeg langzaam ook aanvallende tegenkansen. De strijd golfde heen-en-weer, maar uiteindelijk ging het eerst punt naar Ton. Hierdoor verliet hij ook de laatste plaats in het klassement, waarop hij ook bijna alle negentien ronden in de keizercompetitie had gestaan.  Hij ging van plek 31 naar 28, met stip vanzelf....

 

Koning

De partij Johan Went - Jan Molema ging het begrip van de oppervlakkige toeschouwer te boven. Als een modern strateeg zette Johan zijn koning als aanvalswapen in voor zijn pionnen. Zoals Napoleon zijn troepen voor in het krijgsrumoer de richting aangaf. stond zijn koning in de vuurlinie. Vervolgens ging de Koning onder druk van de massaal uitgerukte strijdmacht van Jan Molema terug naar h1. Daaromheen werden zware stukken ter verdediging gezet. Jan kon bijna via de bekende paardzet op f2 stikmat of groot materiaal verlies afwenden, maar er zat nog zoveel listigheid in de stelling, dat de twee spelers genoegen namen met remise.

 

Dat was uiteindelijk ook het goede resultaat van Wim de Graaf tegen Gerrit de Wolf. Hij had materiaal-nadeel tegen pionnen, maar wist zoveel druk op te bouwen dat remise zeker een terechte beloning was. Door de twee remises gebeurde er weinig in het klassement in de top 10. 

Alleen Hans Berrevoets ging enkele plaatsen omhoog door een overwinning op Kees van 't Hoff, die lange tijd ruimtelijk voordeel koesterde.

 

Hans Nunnikhoven nadert ook weer de top 10 na een zege in een toreneindspel op Jaap Mol, die gezien zijn status veel te laag staat in het klassement, maar nog elf ronden heeft om in de bovenste helft van het klassement terug te keren.

 

Wim Vink staat bekend als een snelle speler, die soms naar een rustige versnelling kan terug schakelen en zo twee seizoenen geleden knap derde (!) werd. Ditmaal hield hij tegen Teus Slotboom jr. de vaart erin, maar Teus jr. ging met een snel stukoffer mee. Wim pakte te snel en verloor. Teus jr. staat inmiddels in de top 10.

 

Platje

Schaakschrijver Wim Platje komt met stip binnen op plaats twaalf na zijn winnende comeback tegen Francijna van Wijnhoven, de Buitenwacht-kampioen. Wim had  zich goed voorbereid, zoals een top 10 speler uit het verleden van de Willige Dame betaamt. Teus Slotboom sr. won een mooie partij van Fons Claessen. Stan Rietstap speelde een leuke partij, zoals alleen hij dat kan zeggen, tegen Piet Schuller. Stan won en gaat naar plek 20.

 

Gele trui 

De vijfde van de vijftien ronden van het (najaars) kampioenschap gaat trouwens gespeeld worden met een nieuwe gele truidrager: Joop de Jong speelde niet in ronde vier net zoals Cor Paans, maar zijn start van 3 uit 3 bracht hem bij het rekenwerk van de computer toch op plek twee. Cor Paans zakte twee plaatsen. Het verschil wordt gemaakt door de resultaten van de tegenstanders, die zo meer of minder punten waard zijn. De top tien krijgt langzaam vorm, maar er is nog veel beweging in het klassement.

 

Uitslagen en standen 4de ronde

 

Uitslagen ronde : 4, gespeeld op  2.10.2007

        

        ( 25) Kees van 't Hoff   - (  5) Hans Berrevoets     0-1

        ( 23) Johan Went         - (  8) Jan Molema          rem

        (  6) Gerrit de Wolf     - ( 11) Wim de Graaf        rem

        (  4) Teus Slotboom jr   - ( 27) Wim Vink            1-0

        ( 17) Jaap Mol           - ( 24) Hans Nunnikhoven    0-1

        ( 22) Teus Slotboom sr   - ( 28) Fons Claessen       1-0

        ( 12) Stan Rietstap      - ( 19) Piet Schuller       1-0

        (  7) Francijna v.Wijnh. - ( 31) Wim Platje          0-1

        (  1) Koos van Dalen     - ( 14) Ton v.der Breggen   0-1

 

Tabellen: Fons Claessen

 

 

Joop de Jong als enige op 3 uit 3

 

Na drie van de vijftien ronden staat Joop de Jong als enige speler op drie punten. De hoogste ratinghouder in het kampioenschap moest een avond uittrekken voor de wedstrijdleider van Sliedrecht, Mark van Hulst. Mark speelde een solide partij en hield lange tijd de stelling goed gesloten. Zijn tijdmanagement op de klok was ook goed. Pas in het late middenspel begon hij nadeel op te lopen, maar met een terecht goed gevoel gaf hij uiteindelijk op.

 

Joop de Jong: 3 uit 3

 

Joop staat nu fier op de tweede plaats. Cor Paans, die als barman werd uitgeroosterd kan door de bekende 2/3 regeling in het keizersysteem nog even de koppositie handhaven. Cor merkte wel op dat hij via spelen ook op 1,5 uit 2 staat.

 

In de top van het klassement bleven verder een aantal namen staan: Paul de Roos en Pierre Smeets kwamen niet in actie. Hans Berrevoets kwam met een remise tegen Johan Went goed weg. Theunis den Rooijen staat intussen op plaats zes. Kees van het Hoff speelde lange tijd tegen hem gelijkwaardig, maar het kersverse bestuurslid van de bevriende schaakvereniging Zwijndrecht maakte helaas aan het einde in zijn partij een rekenfout. Teun Slotboom jr. staat inmiddels ook weer in de top 10 en dat is een positie die hem gezien bijvoorbeeld zijn sterke optreden in rapidtoernooien past.

 

Opvallende

Een opvallende partij leverde Willem Weerdesteijn af. Hij speelde voor de derde keer een gehele avond tegen eerste teamspeler Hans Nunnikhoven. De partij trekt zoals het publiek en ook ditmaal trok Willem aan het langste eind. Hans Nunnikhoven staat na drie ronden op plaats zestien inmiddels, maar ook hij weet dat het definitieve klassement pas na vijftien ronden worden opgemaakt.

 

Wim Vink won makkelijk van Stan Rietstap en ook Gerrit de Wolf had niet de gehele avond nodig om van Jaap Mol te winnen. Koos van Dalen legde weer een aanvallende partij op het bord en hij leek lange tijd Francijna van Wijnhoven te kunnen verslaan. De kampioen van de Buitenwacht wist toch telkens verdedigende zetten te vinden, waardoor de druk op haar koningspositie langzaam verminderde. Koos kon terug kijken op een interessante partij, maar het punt ging naar Francijna

Ton van der Breggen verloor van Piet Schuller.

 

        Wim Vink scoort

 

In de derde ronde werden negen partijen gespeeld en dat is een mooi aantal, gezien het feit dat team 2 maandagavond speelde. Het opkomstpercentage op de club ligt nog steeds rond de zeventig procent en dat houdt in een gemiddeld van duidelijk boven de tien partijen. Een uitstekend affiche!

 

         Uitslagen ronde : 3, gespeeld op 25. 9.2007

         ------------------------------------------------

 

        (  2) Mark van Hulst     - ( 29) Joop de Jong        0-1

        (  5) Hans Berrevoets    - ( 23) Johan Went          rem

        ( 25) Kees van 't Hoff   - ( 26) Teunis den Rooyen   0-1

        ( 24) Hans Nunnikhoven   - ( 15) Willem Weerdesteyn  0-1

        ( 28) Fons Claessen      - (  4) Teus Slotboom jr    0-1

        ( 27) Wim Vink           - ( 12) Stan Rietstap       1-0

        ( 17) Jaap Mol           - (  6) Gerrit de Wolf      0-1

        (  1) Koos van Dalen     - (  7) Francijna Wijnhoven 0-1

        ( 14) Ton v.der Breggen  - ( 19) Piet Schuller       0-1

        (  3) Cor Paans          - (151) **  ONEVEN  **    

 

 

 

PIERRE SMEETS (1), JOOP DE JONG (2)

en PAUL DE ROOS (4) naar 2 uit 2

 

Drie spelers hebben in de strijd om het kampioenschap van de Willige Dame 2 uit 2: Titelverdediger Pierre Smeets, Joop de Jong en....Paul de Roos. In de schaakgeschiedenis heeft het trio ook KNSB-schaakervaring opgedaan, maar zeker voor Paul was dat toch al een tijd geleden.

 

De Roos  is de laatste weken stevig in vorm en in allerlei competities maakt hij een goede indruk. Toch was de verwachting dat Hans Nunnikhoven Paul uiteindelijk zou moeten kunnen hebben.

 

Paul de Roos wint opnieuw

 

Vanaf het begin was echter De Roos de man, die met de witte stukken het overmacht had. Hij stuurde uiteindelijk op een gewonnen pionneneindspel aan dat netjes werd gewonnen. Hans vond het een terechte uitslag en Paul doet vanaf de derde ronde hoog mee in de top 10. 

 

Joop de Jong is ook terug en hij won ditmaal heel verzorgd en voor een insider heel logisch van Teus Slotboom Sr. Als deze vorm bij Joop blijft, dan belooft het spannend te worden in de top.

 

Pierre Smeets staat er ook weer helemaal bij, maar hij vond dat zijn tegenstander Willem Weerdesteyn lange tijd het evenwicht had weten te bewaren. Uiteindelijk ging het fout na een foutje.

 

Voor de eerste ronde: v.l.n.r. Stan Rietstap, Hans Berrevoets,

Mark van Hulst en Ton van de Breggen luisteren naar

voorzitter Cor Paans

 

Met 1,5 uit 2 blijft Cor Paans het goed doen. Hij staat als enige op 3 tussen de spelers met honderd procent. Cor speelde een gelijkwaardige partij tegen Mark van Hulst en de remise was een correcte uitslag. Mark staat nu op plek 5 ook met een keurige 1,5 uit 2. 

De wedstrijdleider van Sliedrecht communiceert bij Sliedrecht de gehele avond met de gehele vereniging, zodat zijn eigen partij weleens vergeten lijkt te worden. Bij De Willige Dame vindt Mark meer de rust en kan alleen zijn eigen partij centraal stellen. Dat is sportief gezien voor Sliedrecht gelijk een diepte-investering: Mark zou er best sterker door kunnen gaan spelen....

 

Top 10

Met nog 13 ronden voor de boeg is het klassement absoluut niet gemaakt. Wedstrijdleider Jaap Mol weet als geen ander dat de top 5 of top 10 nog wekelijks kan veranderen in de eerste helft van de competitie. De verschillen zijn immers nog klein.

Toch was het gelijke spel tussen Jan Molema en Hans Berrevoets tussen spelers, die qua sterkte in de top 10 thuis horen en ook zich in de sterk om de hoogste plaatsen willen en kunnen mengen..

 

Bij voetbal was de uitslag er dus eentje in een vier-puntenwedstrijd, waarbij de twee partijen gelijk weg kwamen. Johan Went had in Han van Gorkom een taaie tegenstander, die soms het schaakkeepen lijkt te hebben uitgevonden. Sterke spelers, die dan wilden doordrukken, verloren wel eens of bijna van Han. Johan vond uiteindelijk de beslissende opening in de verdediging van Han.

 

Hans Verberg (toch een 1900 plus speler) beleefde een genoegelijke schaakavond met Kees van 't Hoff (1800 min speler), waarbij het erop leek dat een remise de beloning was voor een avondje uit. Kees bleek echter op een gegeven moment net een zetje verder gekeken te hebben. Hij won en straalde terecht met een eerste zege deze competitie op een 1900 speler. Hans Verberg weet de uitstraling van Kees te waarderen en zei later aan de bar graag te hebben meegewerkt aan het uitstekende schaakgevoel bij Kees van 't Hoff. Kees staat trouwens weer in de top 10.

 

Theunis den Rooijen won makkelijk van Koos van Dalen.

Teus Slotboom jr. herpakte zich direct en versloeg Francijna Wijnhoven.

Piet Schuller was snel klaar en dat tegen zijn traditie, tegen Wim Vink, die een vol punt rijker was.

 

De gezellige partij was Stan Rietstap tegen Ton v.d. Breggen. De twee spelers hadden lange tijd aktief evenwicht en zelfs leek het erop dat Ton Stan in een fraai stikmat kon krijgen. Toch liep het voor Stan goed af en in een goede sfeer besloot hij uiteindelijk de wedstrijd toch als winnaar.

 

Stan Rietstap wint in de 2de ronde

 

Team 2 speelt as maandag uit tegen het in de brede sterke Krimpen. Dinsdag 25 september staat de derde ronde op het programma.

 

UITSLAGEN RONDE 2

 

        (  2) Mark van Hulst     - (  3) Cor Paans           rem

        (  8) Jan Molema         - (  5) Hans Berrevoets     rem

        ( 15) Willem Weerdesteyn - ( 16) Pierre Smeets       0-1

        ( 18) Paul de Roos       - ( 24) Hans Nunnikhoven    1-0

        ( 29) Joop de Jong       - ( 22) Teus Slotboom sr    1-0

        ( 23) Johan Went         - (  9) Han van Gorkom      1-0

        ( 13) Hans Verberg       - ( 25) Kees van 't Hoff    0-1

        ( 26) Teunis den Rooyen  - (  1) Koos van Dalen      1-0

        (  4) Teus Slotboom jr   - (  7) Francijna v.Wijnh.  1-0

        ( 12) Stan Rietstap      - ( 14) Ton v.der Breggen   1-0

        ( 19) Piet Schuller      - ( 27) Wim Vink            0-1 

 

Eerste ronde kampioenschap De Willige Dame

 

11.09.07  Het najaarskampioenschap van De Willige Dame telt 30 deelnemers;  daarvan waren er al 24 bij de start aanwezig.

Cor Paans verwelkomde de nieuwe en oude deelnemers en Tom deed een oproep om partijen uit dit kampioenschap of uit de RSB competitie aan hem te geven voor publicatie op deze site.

Hans Berrevoets verrichtte de loting voor deze eerste ronde en om half negen werd aan de twaalf borden de eerste zetten gedaan.

 

Cor Paans heet oude en nieuwe deelnemers welkom

 

 

            

          Pierre Smeets en Jaap Mol                            Johan Went en Teus Slotboom Sr

           Wordt Pierre weer kampioen?

 

 

Mark van Hulst (1) en Cor Paans (2)

eerste DWD-koplopers

 

Het schaakkampioenschap van de Willige Dame kende een gezellige en mooie seizoenstart in poffertjessalon Visser. Dertig mensen (!) hadden vooraf aangegeven actief te willen deelnemen. Dat is een keurig aantal, na de snelle groei van het aantal deelnemers in de vorige competitie.

 

De sfeervolle Poffertjessalon Visser is als altijd

het decor voor het Kampioenschap van De Willige Dame

 

Voorzitter Cor Paans opende de avond met een vertrouwd woord van achter de bar. Hij zwaaide Tom van Bokhoven alle lof toe, die met www.tomsschaakboeken.nl een belangrijke rol speelt in de communicatie. Cor vroeg aandacht voor de eerste speelavond van team twee: maandag 24 september!.

 

De loting biedt, net zoals bij voetbal, weer een soort bekerindeling de eerste avond. De uitslagen zijn daarom verwerkt op basis van de rugnummers, van laag naar hoog.

 

Mark

Koos van Dalen en Mark van Hulst, de debuterende wedstrijdleider van Sliedrecht, speelde daarom in feite direct om de eerste plaats. De winnaar zal op de eerste uitdraai van de computer de eerste koploper worden genoemd in het kampioenschap. Koos dacht Mark met offers te kunnen verrassen, maar Mark bleef solide antwoorden en won in alle rust. Dit weekeinde staat zijn naam wel bovenaan de klassementslijst, die traditie getrouw in Visser op een prominente plek wordt opgehangen.

 

Barman

Op bord twee werd een verrassende uitslag genoteerd. Teus jr. Slotboom (nummer veertien in de vorige competitie) had veel ervaring opgedaan in de vakantie. Cor Paans (niet verbeten de nummer negen van vorig seizoen!) wist op een mooie manier in het verre middenspel de winst naar zich toe te halen, terwijl hij tussendoor een gezellige barman bleef en clubzaken regelde.  Cor mag dus, gezien de kleine verschillen, koploper twee worden genoemd.

 

Vierpuntenwedstrijd

De nummer drie (Hans Berrevoets) speelde tegen de nummer vijf (Gerrit de Wolf) een vier puntenwedstrijd, zoals dat bij voetbal heet. De partij leverde als laatste een uitslag op. Hans bleek aan het langste eind te hebben getrokken maar de uitslag had volgens de twee spelers ook andersom kunnen zijn.

 

      

Concentratie bij v.l.n.r. Paul de Roos, Wim de Graaf,

Cor Paans en Annemarie Slotboom

 

Buitenwacht

De kampioen van de Buitenwacht, Francijna Wijnhoven, wilde tegen Jan Molema op een elegante remise aansturen. Top tien-speler Jan had toen de partij al onder controle ,won terecht en doet gelijk ook mee in de top van het klassement.
Zie diagram

Francijna Wijnhoven – Jan Molema

 


stelling na 24. … Ke7

 

In deze stelling had de partij een andere richting in kunnen slaan. (tvb)
Zie de analyse bij deze stelling

 

Stuk voor

Ton van der Breggen kwam tegen Willem Weerdensteijn een stuk voor, waarom Willem met nog meer inzet op promotie ging spelen en uiteindelijk Ton in een beslissend nadelige positie wist te brengen.

 

Titelverdediger

De altijd boeiende partij Pierre Smeets tegen Jaap Mol verliep via rustige banen en uiteindelijk bleek Pierre in het eindspel gewoon het beslissende voordeel te kunnen verzilveren. De titelverdediger doet dus gelijk weer mee, nadat hij vorige competitie moest berusten in een remise tegen Gerrit de Wolf en vanuit de tweede lijn naar de top ging.

 

Lange zit

Paul de Roos had een lange zit tegen Piet Schuller, maar wist toch op een voor hem rustige manier het volle punt te pakken tegen Piet, die trouwens vorig jaar een prima prestatie leverde en ook nu weer met enthousiasme zijn partijen gaat spelen.

 

   

v.l.n.r. Anne Meeldijk, Gijs van de Willigen, Koos van Dalen en Mark van Hulst

in de eerste ronde van de nieuwe competitie

 

Na de vakantie

Anne Meeldijk en Gijs van de Willigen wilden, zo net na de vakantie elkaar niet pijn doen. Gijs liep in de ochtenduren nog door het mooie Luxemburg en Anne is ook een vriendelijke speler, dus de remise was een passend resultaat.

 

Familiecompetitie

Teus Sr. Slotboom kwam vorige competitie direct goed uit de startblokken en zijn remise tegen de sterker geachte Johan Went mag een heel verdienstelijk resultaat worden genoemd. Teus Sr, is nu de eerste Slotboom in het klassement.

 

Technisch mooi

Dochter Annemarie maakte tegen Joop de Jong snel een klein foutje en daarna wist de eerste teamspeler op een technisch mooie wijze de partij naar zich toe te halen. Annemarie, die op jeugdtoernooien al successen boekt, zal deze ervaring vertalen in mooie vervolgpartijen in de competitie.

 

Pionneneindspel

Ook klassementsstrijder is te noemen Hans Nunnikhoven (nummer zes van de vorige competitie) tegen Wim Vink (elfde en een seizoen eerder derde). Wim kwam gedrukt te staan en Hans behield zijn concentratie. Uiteindelijk kwam er een pionneneindspel op het bord, mooi voor het oog en net gewonnen voor Hans.

UITSLAGEN EERSTE RONDE:

 

Wim de Graaf        - Stan Rietstap          1-0      

Teus Slotboom Sr    - Johan Went             ½-½ 

Hans Berrevoets     - Gerrit de Wolf         1-0

Francijna Wijnhoven – Jan Molema             0-1

Tom van de Breggen  - Willem Weerdesteijn    0-1

Koos van Dalen      - Mark van Hulst         0-1

Pierre Smeets       - Jaap Mol               1-0

Paul de Roos        - Piet Schuller          1-0

Anne Meeldijk       - Gijs van de Willigen   ½-½

Hans Nunnikhoven    - Wim Vink               1-0

Joop de Jong        - Annemarie Slotboom     1-0

Cor Paans           - Teus Slotboom Jr       1-0

 

Henk van Gemerden, Fons Claesen, Hans Verberg, Han van Gorkom, Kees van 't Hoff en Theunis den Rooijen komen nog in actie.

 

 

 

KAMPIOENSCHAP DE WILLIGE DAME

begint dinsdag 11 september

 

De strijd om het kampioenschap van de Willige Dame begint op dinsdag 11 september in poffertjessalon Visser.

 

Het is de eerste avond een vrije loting. Dat belooft in de sfeer van bekervoetbal een leuke, spannende speelronde  te worden vanaf acht uur aan de Groenmarkt 9.

Wie mee wil spelen, kan bellen naar praeses Cor Paans, 078-6311090.

 

 

Op de vaste deelnemers wordt vanzelf af gerekend, maar nieuwkomers blijven ook welkom.

Nieuwe liefhebbers kunnen vanzelf weer een proefperiode sfeer proeven en meeschaken bij de Willige Dame onder het motto: Kijk rustig of je bij de schaaksoos past en jij bij de schaaksoos.. 

Hoeveel wedstrijden: Kies zelf tussen één of vijftien partijen tussen september 2007 en januari 2008.

 

 

SMEETS

Pierre Smeets is titelverdediger. Henk van Gemerden werd tweede en Hans Berrevoets pakte vorige competitie het brons!

Overigens: Pierre Smeets was één competitie eerder ook de kampioen, met toen Hans Berrevoets op twee en Wim Vink als man van het brons.

Daarvoor waren kampioenen Sander Vogelezang, Hans Berrevoets, Arno Slagboom, Hans Berrevoets, Jaap Mol, Theunis den Rooijen enz.

 

 

VIJFTIEN

De competitie bij De Willige Dame gaat over vijftien ronden!

Favorieten zijn er genoeg om in de top 10 terecht te kunnen komen of nog hoger! Deelnemen is verder ook van belang, want onderlinge contact, harmonie en ontmoeting zijn ook sleutelwoorden voor de sfeer van de schaaksoos!

 

EXTERN

Behalve intern gaan de leden ook op pad, immers:

Team 1 en team 2 spelen in de RSB-competitie mee. Volgens de gegevens van de RSB-site houdt dat in:

 

Team 1 komt op maandag 1 oktober THUIS uit tegen het gepromoveerde 3 Torens 1. Remco van Vaalen is weer de kopman!

 

Team 2 gaat op maandag 24 september al naar KRIMPEN aan de IJssel 3 toe!

 

www.tomsschaakboeken.nl