TEAMWEDSTRIJDEN DE WILLIGE DAME

 

SEIZOEN 2007/2008 (1)

UITSLAGEN, VERSLAGEN EN STANDEN

 

- 11.12.07 Pijnlijke nederlaag voor De Willige Dame 2: 3,5 – 4,5

- 20.11.07 Derde overwinning De Willige Dame 1 op sterk Chess 1

- 15.11.07 De Willige Dame 2 wint vierpuntenduel

- 15.11.07 De ban is gebroken voor De Willige Dame 2

- 01.11.07 Ruime winst De Willige Dame 1 op Sliedrecht 2 - met fotoverslag

- 21.10.07 Verslag Aad Juijn van DWD2-HZP/Schiedam 2 op RSB-site

- 16.10.07 Opnieuw nederlaag voor 2de team, uitslag 3-5, verslag en foto’s

- 06.10.07 De Willige Dame 2 door Marianne Brus gevangen in aquarel

- 02.10.07 Eerste Team: Moeizame zege (5-3) op 3 Torens 1

- 01.10.07 DWD1 – 3 Torens 1: Een impressie bij de start

- 26.09.07 Krimpen 3 goed van start in de RSB tegen De Wilige Dame 2

- 26.09.07 De Willige Dame 2 begint met krappe nederlaag

- 17.09.07 Volledig programma voor De Willige Dame 1 in Klasse 1A van de RSB

- 17.09.07 Volledig programma voor De Willige Dame 2 in Klasse 2D van de RSB

 

- Terugblik op de externe competitie in het  SEIZOEN 2006-2007  

 

- ARCHIEF TEAMWEDSTRIJDEN van DE WILLIGE DAME 2006-2007Meer schaak- en dordtnieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

 

 

Pijnlijke nederlaag voor De Willige Dame 2:  3,5 - 4,5

 

11.12.07 RSB DWD2

De Willige Dame 2 heeft de thuiswedstrijd tegen mededegradatie-kandidaat UNILEVER nipt verloren (3,5 - 4,5). Rond tien uur leek het in poffertjessalon Visser die kant op te gaan, maar de ploeg onder leiding van Cor Paans kwam geheel terug in de wedstrijd. De twee punten zouden in eigen huis kunnen blijven, maar in het slotkwartier kantelde de wedstrijd weer.

Overigens: Alles ging in prima sfeer, al was het een degradatieduel in de tweede klasse.

 

     

Kopman Johan Went (links) scoorde het volle punt,

Han van Gorkom(midden) en Fons Claessen maakten remise.

 

Fons Claesen, Han van Gorkom en Willem Weerdesteijn boekten de eerste drie remises (1,5 - 1,5). Wim Vink stond slecht, maar pakte nog een gelijk spel mee (2-2).

Piet Schuller stond een pion achter, maar wist een eindspel van paard en loper (Piet) bekwaam te spelen. Net toen Piet Schuller vindingrijk de remisehaven zou gaan bereiken, tastte hij mis (2-3).

 

Op dat moment was op bord 1 Johan Went bezig met een opmars. Vanuit een moeizame stelling had hij zijn torens los weten te maken en wist onze kopman zijn tegenstander pardoes mat te geven (3-3).

Jaap Mol had met een fluwelen techniek een gelijkwaardige stelling naar een toreneindspel gebracht met een pion meer. De winst leek een kwestie van tijd, maar Jaap ging één veld met zijn vrije pion te vroeg door en zijn tegenstander verdedigde zich goed (3,5- 3,5).

Jan Molema speelde een interessante partij met allerlei mogelijkheden en soms ook wel een soort loopgravenoorlog. Jan had het initiatief, maar in tijdnood verdwenen de kansen van onze tweede bordspeler (3,5 - 4,5).

 

Unilever heeft nu twee matchpunten. Dat is ook het rapport van DWD 2, maar er zijn nog drie kansen om voldoende matchpunten in de tweede klasse te veroveren.


 

Derde overwinning De Willige Dame 1

op sterk Chess

20.11.07 RSB DWD1 

In de eerste klasse A is de Willige Dame op een honderd procent score gebleven, dankzij de nipte overwinning op titelkandidaat Chess 1 (4,5 - 3,5). Voor Chess, voortgekomen uit HVO en Shell, was het een vier punten wedstrijd.  

In ronde twee was met pech, aldus spelers van Chess, van titelkandidaat Oostflakkee 1 verloren. Meedoen in de strijd om promotie betekende dus winnen in Dordrecht van de Willige Dame.

Die kans heeft er objectief gezien voor de ploeg uit Vlaardingen niet ingezeten, want na een aantal uren leek het erop dat minstens één en mogelijk zelfs twee matchpunten in Dordrecht zouden blijven.

 

          
v.l.n.r. Joop de Jong haalde als eerste het punt binnen, Theunis den Rooijen

maakte remise en Hans Berrevoets bracht de stand op 3½-1½.

 

Joop de Jong bracht mooi een paard in de stelling van de tegenstander, dreigde met mat en won snel als eerste (1-0).
 

Gerrit de Wolf leek kansen te hebben, maar was even niet attent en verloor een pion en meer (1-1).

Theunis den Rooijen deelde daarna het punt (1,5 - 1,5).

Hans Nunnikhoven had een partij, die objectief gezien remise had kunnen worden, maar Hans zocht door en won nog fraai ook (2,5 - 1,5).

Hans Berrevoets keek vanaf het begin tegen een voordeeltje aan, hield dat rustig vast en zag dat zijn tegenstander twee keer in tijdnood kwam en dus op klok en stelling verloor (3,5 - 1,5).

De top Remco van Vaalen/Freek Schouten was op ELO-papier gelijkwaardig aan Chess 1. Ze hadden het dus zwaar. De twee teams kunnen normaal gesproken op de kopborden al het verschil maken, maar rond half twaalf rolden er twee remises uit.

Freek deed dat zelfs heel boeiend met zelf geen twee minuten meer. (4,5 tegen 2,5). De matchpunten bleef dus in eigen huis, te weten poffertjessalon Visser.

Invaller Jan Molema had een partij gespeeld met wisselende kansen, want ook zijn tegenstander stond gewonnen. Maar: Jan had op een gegeven moment geen tijd meer, toen hij een gewonnen stelling op het bord had (drie pionnen in opmars). De stand was ook nog theoretisch remise te maken als hij alleen maar met zijn koning heen en weer zou gaan op het hoekveld, want de witte h-pion van zijn tegenstander had steun van de loper van de verkeerde kleur.

Zo kan het gaan als de tijd is weggetikt en de wedstrijdleider volgens de regels moet zeggen dat de vlag is gevallen.

 

De eerste maandag van 2008 wacht thuis een team van Krimpen.


 

De Willige Dame 2 wint vierpuntenduel

 

15.11.07 RSB Comp DWD2

Tegen het verre de Penning 1 begon in een uitwedstrijd voor de Willige Dame 2 de victorie. Team 2 won met 4,5-3.5 en daarmee deed het team het beter dat de Willige Dame 1 negen seizoenen geleden. Toen ging de snelle promotie vanuit de tweede klasse RSB in rook op door een nederlaag tegen de Penning 1.

Ditmaal was er Hans Verberg. Hij bracht in een zinderend toreneindspel uiteindelijk het beslissende punt binnen voor de twee matchpunten.

 

 

Willige puntenmakers uit, hier in VISSER’s thuislokaal:

v.l.n.r. Hans Verberg, Jaap Mol en Han van Gorkom

 

Het was niet makkelijk. De kopborden van de Penning 1 waren sterker. Johan Went gaf het initiatief teveel aan de tegenstander doordat zijn zwarte loper eraf ging. Jan Molema kwam niet lekker uit de opening. Willem Weerdesteyn verloor na een schitterende partij. Volgens traditie won Jaap Mol als eerste.

 

  
Zij brachten 1½ punt in het laatje:

links Stan Rietstap winst, en Piet Schuller remise

 

De tegenstander van Stan Rietstap ging door z’n tijd, Piet Schuller pakte als invaller een keurige remise mee. Han van Gorkom zorgde voor een degelijke winst. Toen was er nog Hans Verberg. Hij zorgde voor een zinderend slot en haalde
voor het team de eerste twee punten binnen. Het team was laat terug in Dordrecht, moe maar voldaan...

Kortom: DWD heeft na de promotie van vorig seizoen weer volop kansen om met twee punten uit drie wedstrijden voor handhaving te gaan in de tweede klasse.

 

Historische toevoeging: BAN GEBROKEN VOOR DWD 2

 

In het seizoen 1997-1998, tien jaar geleden, speelde de Willige Dame 2 in de tweede klasse van de RSB mee. Met nul uit zeven was de degradatie een feit, hoewel het team het gevoel had in een aantal wedstrijden dicht bij een 4-4 te hebben gezeten.

 

De wedstrijd tegen de Penning 1 is dus historisch. In het tweede seizoen, na een afwezigheid tussen 1998 en 2007, heeft het reserve team voor de eerste maal matchpunten gepakt. Op maandag 10 december wacht thuis Unilever 1. Dat team was, net als trouwens de Penning 1, ook al eens tegenstander van team 1.

Supporters zijn dan welkom!

 


 

 

Ruime winst De Willige Dame 1 op Sliedrecht 2
met fotoverslag

 

01.11.07 RSB Comp

 

Na een minuut stilte ter nagedachtenis aan Rob Klop, de pas overleden eerste bordspeler van Sliedrecht 2, wenst Jerry van Rekom de gasten en de thuisspelers een sportieve avond.  Hij wijst op de ongelijke strijd omdat De Willige Dame, op papier de sterkste, ook met de beste ploeg voor de dag komt. Hij wilde dat dat ook bij een wedstrijd in het vorige seizoen gebeurd was.

 

De strijd begint: links De Willige Dame.

Op de voorgrond bord 1 Remco van Vaalen (links)

tegen Robert van Rekom

 

 

Aan het eerste bord zien we de winnaars van het 1ste en 2de Den Witten Haentoernooi tegenover elkaar. In een moderne Benoni richt wit al vroeg zijn pijlen op pion d6.

 

Na een uurtje langs de borden lopend zien we een grote verscheidenheid aan openingen. Een Réti-achtig begin met Engelse invloeden (of andersom) tegengespeeld met een Hollandse verdediging, min of meer onregelmatige openingen die wat weg hebben van een Egelopstelling, een onvervalste Grünfeld, een vreemd uitgevallen Siciliaan en een keurig nette Koningsindiër met Lg2.  Van de wederzijdse kansen valt op dat moment nog niet veel te zeggen.

 

De uitslag is duidelijk. Jerry heeft gelijk gekregen. Aan Dordtse kant moeten alleen de Hansen (na gehannes?) veren laten: 1½-6½. Henk Prins redt de Sliedrechtse eer.

 

Zie ook het verslag op Schakend Sliedrecht

 

 

De Willige Dame bord 3 Joop de Jong (links)

en 4 Hans Berrevoets

 

UITSLAG:

 

Bord    Sliedrecht 2       - De Willige Dame 1    1½ - 6½

 

1       Robert van Rekom   - Remco van Vaalen      0 - 1

2       Niels Mijnster     - Freek Schouten        0 - 1

3       Joost Stoker       - Joop de Jong          0 - 1

4       Willem Kuiper      - Hans Berrevoets       ½ - ½

5       Pieter Pons        - Pierre Smeets         0 - 1

6       Kees van der Does  - Teunis den Rooyen     0 - 1

7       Henk Prins         - Hans Nunnikhoven      1 - 0

8       Pieter Blokland    - Gerrit de Wolf        0 - 1


 

 

EEN TWEEDE NEDERLAAG VOOR DWD 2:

DE WILLIGE DAME 2 – HZP/SCHIEDAM 2:  3 - 5

 

        

Stan Rietstap (links) in vol ornaat, gaat de strijd aan met Hans Schrumpf .

Bord 4 en 5 op de rechterfoto:

 v.l.n.r. C. Sloof, F. Gerkema, Jan Molema en Jaap Mol

 

 

Cor Paans verwelkomt de spelers van HZP/Schiedam 2 dat het vanavond opneemt tegen De Willige Dame 2. Hij refereert er aan dat HZP/S de eerste ronde gewonnen heeft en dat DWD 2 het loodje moest leggen, en vindt dat het vanavond maar omgekeerd moet gaan. Hij erkent dat zijn opmerking tegenstrijdige gevoelens op kan roepen.

Het thuisteam speelt in zijn sterkste opstelling.

Rond kwart over acht wordt het startsein gegeven. Na half uurtje maken we een rondje langs de borden.

          

 

Aan het 8ste bord zien we de bij

de bezoekers de heer

 F.G. (Frans) Maas, oud-voorzitter en erelid van de  RSB en lid van verdienste van de KNSB.

 

 

Jan de Graaf (rechts) bestrijdt op bord 2 de Franse McCutcheon die J. Brand hem voorschotelt.

Op bord 4 zien we Jan Molema – met wit – een paard op h4 zetten. Die is wat van plan en de tegenstander puzzelt of hij wel op e4 kan slaan.

J. Brand op bord 2 speelt tegen Wim de Graaf de aloude McCutcheon waarbij Wim zijn zwarte loper via g5-d2-c3 en b4 naar a3 speelt.

Verder komt er een Siciliaan met f4 aan de orde, een Hongaar (Lc4, Le7) en een koningsindiër met e3, twee Philidor opstellingen – of is/was het de bedoeling een Leeuw te spelen?

We zien nog een tweede Franse opening, nu ‘doorgeschoven’. (3.e5)

Over de ontwikkelingen op de borden valt nog niet veel te zeggen, laten we het houden op kansrijke stellingen bij dynamisch spel. Dat klinkt energiek en het kan nog alle kanten op.

 

Ten slotte is het de verkeerde kant opgegaan en moet het 2de team  een nieuwe  nederlaag onder ogen zien.

Om middernacht gaan we nog eens alle borden na, van 1 t/m 8:

 

1. Op bord 1 kwam Johan Went na een goede start tegen Ruud van der Linden toch stevig onder druk te staan . De twee paarden van de tegenstander werden heel sterk. En dat kostte Johan de partij.

 

2. Wim de Graaf was lang bezig en had een stuk voor twee pionnen geofferd. J. Brand hield stand en het bleek uiteindelijk niet voldoende voor de winst.

 

3. Wiillem Weerdesteijns stelling was uitermate spannend. Dus op het scherpst van de snede. Willem greep mis, gaf daarna nog een loper weg en gaf de partij op. Een punt dus voor J. van Beest

 

4. Jan Molema was het langst bezig: er was in het eindspel geen doorkomen meer aan. Jan had denk ik wel het beste spel en eigenlijk al heel snel aanval gehad in zijn partij tegen F. Gerkema.

 

    

De koffie staat klaar, hij heeft er zin in: Jaap Mol redt de eer!!

Frans Claessen houdt de gelederen tegen Frans Maas gesloten: remise

 

5. Jaap Mol stuurde op een gegeven ogenblik op dame ruil aan. Hierna zou hij een pionnetje winnen en tegen C. Sloof in een gewonnen eindspel komen. Bravo, de eer gered!

 

6. Wim Vink en B. Lemmen besloten tot remise toen beiden nog 6 pionnen en een paard hadden.

 

7. Stan Rietstap dacht er goed aan te doen een toren te spelen, maar dit was niet juist. Het kostte hem zijn partij tegen Hans Schrumpf, gaf ook de captain van de tegenpartij toe.

 

8. Fons Claessen en Frans Maas kwamen in een gelijkwaardige stelling remise overeen.

 

Eigenlijk had de uitslag dus ook net andersom kunnen zijn.

 

        UITSLAG(HZP/Schiedam heeft wit aan de oneven borden)

        De Willige Dame 2   – HZP/Schiedam 2      3-5

 

Bord 1. Johan Went          - R. van der Linden   0-1

     2. Wim de Graaf        - J. Brand            ½-½

     3. Willem Weerdesteijn – J. van Beest        0-1

     4. Jan Molema          - F. Gerkema          ½-½

     5. Jaap Mol            - C. Sloof            1-0

     6. Wim Vink            - B. Lemmen           ½-½

     7. Stan Rietstap       - H. Schrumpf         0-1

     8. Fons Claessen       - F.G. Maas           ½-½

 

tvb met dank aan Cor Paans

 

Zie ook het verslag van HZP/S-er Aad Juijn op de RSB-site


 

 

De Willige Dame 2 tegen HZP/Schiedam 2

op 14 oktober

 

De tweede selectie van de Willige Dame krijgt op maandagavond 14 oktober te maken met HZP/Schiedam 2. Deze club, een fusie van Het Zwarte Paard en Schiedam, draait al lang op eerste en tweede klas niveau van de RSB mee. Team 2 uit Schiedam won zelfs de eerste uitwedstrijd verrassend van de Pionier uit Hellevoetssluis.

Het belooft dus voor DWD 2 een pittige avond te worden in de tweede klasse RSB, maar elke ervaring telt natuurlijk.

 


 

DWD 1: Moeizame zege (5-3) op stug 3 Torens 1

 

Aan bord 7 viel de beslissing:

Playing captain Hans Nunnikhoven (links)

scoorde het winnende punt.

 

 De twee matchpunten bleven in Dordrecht voor de Willige Dame 1, maar het uit de tweede klasse gepromoveerde 3 Torens 1 had met stug spel toch even zicht op 4-4.  Tegen 12 uur was dat maandagavond 1 oktober de eindconclusie in poffertjessalon Visser.

 

Kopman Remco van Vaalen nam genoegen met een remise.

Daarna won debutant Freek Schouten technisch mooi van Ronald Damhuis op bord 2 (1,5 tegen 0,5).

 

Debutant Freek Schouten (rechts) won in de nis aan bord 2 een belangrijk punt tegen Ronald Damhuis

 

Joop de Jong leek op bord 3 op het volle punt af te stevenen, 2 uur was dat maandagavond 1 oktober de eindconclusie in poffertjessalon Visser.

Na een enerverend dame- en pionneneindspel op bord 7 - Nunnikhoven–Dieleman – werd de eindstand bepaald op 5–3 in het voordeel van De Willige Dame 1.

 

Volledig verslag, uitslagen en foto’s maar hij kwam tijd te kort (1,5-1,5).

Hans Berrevoets versloeg daarna een debutant aan 3 Torens zijde, die vorige jaar nog derde klasse KNSB speelde (2,5-1,5).

 

Op dat moment waren de staartborden nog volop bezig.

Gerrit de Wolf verloor echter de controle over de wedstrijd en moest opgeven (2,5 tegen 2,5).

Johan Went had een gelijkwaardig toreneindspel weten te bereiken dus remise (3-3).

Pierre Smeets verzilverde knap zijn winststelling (4-3).

 

Bord 5: Pierre Smeets wint met zwart van H. Springer

 

Playing captain Hans Nunnikhoven stond onder druk. Even leek het erop dat hij zou gaan verliezen, maar de tijdnood nam aan twee kanten toe. Misschien dat de 3 Torens speler ergens, als er een zee aan tijd was geweest, nog de winst had kunnen pakken. In de partij probeerde hij af te wikkelen naar een gewonnen dame-eindspel. Met weinig tijd is dat heel lastig en remise lag voor het oprapen. Hij moest doorspelen en kreeg uiteindelijk een pionneneindspel op het bord, dat remise was, maar hij net nog verloor (5-3).

 

Toeschouwer Kees van 't Hoff gaf 3 Torens 1 alle eer en stelde vast dat het moeizaam winnen was geweest van de fusieclub uit Berkel en omstreken.

 

Op donderdag 1 november wacht al weer het talentvolle Sliedrecht 2 met gemotiveerde jeugdspelers. De Willige Dame 1 moet dus bij de les blijven in de eerste klasse! 

 

DE WILLIGE DAME 1 – 3 TORENS 1

Een impressie bij de start

 

01.10.07 21.30

 

Vanavond de eerste wedstrijd van team 1.

Enkele spelers zijn vertrokken,  Freek Schouten heeft het team versterkt en maakt zijn debuut.

De spelers bereiden zich verschillend voor op hun partij. Enkelen staan te praten, anderen halen vast koffie, een enkeling ziet en hoort niemand en is al helemaal met z’n partij bezig.

Jaap Mol verwelkomt de gasten en maakt de opstellingen bekend; de bordverdeling staat in onderstaand lijstje waarbij DWD aan de even borden wit heeft.

 

Op bord 3 voor 3 Torens 1 de heer Fillekes. 

Hij krijgt een kort nachtje want moet om 4 uur weer op

voor zijn werkzaamheden bij de veiling in Naaldwijk.

(Hij verrichtte geen geringe prestatie door Joop de Jong te verslaan.)

 

De strijd begint. Van beide partijen doen de fotografen hun werk.

Na een half uur is meer te zien van de openingskeus. Op de borden zijn twee meesters te zien, Grünfeld en Larsen, en lieden uit alle landen: een Indiër, Sicilianen, Engelsen en een Slaaf die zich moeiteloos aan de omstandigheden aanpast.

Op een paar borden staan de Willige Dames goed, op andere zal hard gewerkt moeten worden. De vastberadenheid en de concentratie van de DWD-spelers geeft vertrouwen in een goede afloop.

 

  

 

Bord 7:

 Hans Nunnikhoven, playing captain, met zwart tegen J.A. Dieleman

Bord 3 en 4:

Achter Joop de Jong (links)

tegen J.M. Fillekes

Voor: Hans Berrevoets

 tegen Tsai Wong

 

De uitslag:

 

DE WILLIGE DAME 1      - 3 TORENS 1             5-3

 

1.  Remco van Vaalen   - L. Huijsdens           ½-½

2.  Freek Schouten     - R.A.M. Damhuis         1-0

3.  Joop de Jong       - J.M. Fillekes          0-1

4.  Hans Berrevoets    - Tsai Wong              1-0

5.  Pierre Smeets      - H. Springer            1-0

6.  Johan Went         - M. v.d. Linde          ½-½

7.  Hans Nunnikhoven   - J.A. Dieleman          1-0

8.  Gerrit de Wolf     - G. Wouters             0-1


 


 

De Willige Dame 2 begint met krappe nederlaag

 

       

Dit trio v.l.n.r. Han van Gorkom, Jan Molema, Fons Claessen

zorgde met Piet Schuller voor de DWD2 punten tegen Krimpen a.d. IJssel 3

 

De altijd lastige uitwedstrijd tegen Krimpen werd tegen het derde team van die club een 5-3 nederlaag, maar er waren kansen op beter zelfs. Op papier was Krimpen 3 superieur natuurlijk met een gemiddeld ELO achter de borden van 1732. De Willige Dame zette er 1542 tegenover, dus daarmee is de uitslag ook wel verklaard. Overigens de rating van Jan Molema en Wim de Graaf zal het gemiddeld nog hoger brengen van de tweede selectie. Wim Vink heeft nog net te weinig KNSB-wedstrijden gespeeld voor een ELO-rating, maar krijgt wel aan het einde van het seizoen zijn eerste ELO-rating.

 

Piet Schuller, hier met kleindochter Ilse aan de poffertjes

na een lunchschaak, debuteerde met een knappe remise.

 

 

Piet Schuller debuteerde met een knappe remise. Zijn tegenstander bracht 1612 ELO-punten in. Han van Gorkom, die vorige week intern ook sterk speelde, versloeg een 1700 plusspeler. Ook Fons deed het mooi. Verder bracht Jan Molema een halfje binnen.

 

DWD2, na pakweg acht seizoenen terug in de tweede klasse, kon niet over de sterkste formatie beschikken. Met nog zes wedstrijden te gaan zijn er volop kansen voor handhaving in de tweede klasse.

 

Uitslagen op een rij: (met dank aan Krimpen)

 

Bd

Krimpen 3

1732

De Willige Dame 2

1542

5 - 3

1

Paul van der Lee

1793

J.Went

1778

1 - 0

2

Hans van der Putten

1765

W. de Graaf

0000

1 - 0

3

Jan Sluiter

1735

J. Molema

0000

½-½

4

Patrick van der Lee

1790

W. Vink

0000

1 - 0

5

Jusuf Elezovoc

1716

H. van Gorkom

1515

0 - 1

6

Eduard Hoogenboom

1763

C. Paans

1399

1 - 0

7

Adri van der Waal

1689

F.Claessen

1476

0 - 1

8

Jan Buis

1612

P. Schuller

0000

½-½

 

Jan Sluiter, teamleider van Krimpen a.d. IJssel 3, spelend aan het 3de bord, heeft op de site van zijn club zijn verslag gedaan van deze wedstrijd tegen De Willige Dame 2. Het leek ons een goed idee dat hier weer te geven.

De namen van de DWD-spelers zijn door mij toegevoegd. tvb

Site van SV Krimpen ad IJssel: http://home.tiscali.nl/haverver/

 

Krimpen 3 goed van start in RSB.

 

De kop is eraf!

Het 3e team van sv Krimpen heeft maandagavond 24 september haar eerste RSB-ontmoeting van het seizoen met 5-3 gewonnen. Onze tegenstander in deze thuiswedstrijd in de Tuyter was het 2e team van de Willige Dame uit Dordrecht.

Op papier waren wij de betere, maar aangezien we niet spelen op papier maar op hout, is dat altijd afwachten hoe het zich op de borden ontwikkelt.

We traden aan met 7 basisspelers. In Eduard Hoogenboom vonden wij een waardig vervanger voor de vakantievierende Michiel de Ruiter.

 

Vrij kort na het begin waren er al twee resultaten op het uitslagenvel genoteerd.

Jusuf Elezovic had aan bord 5 tegen Han van Gorkom na wat onnauwkeurigheden in de opening de handdoek in de ring gegooid, maar Eduard trok tegen Cor Paans de stand gelijk door aan bord 6 te winnen.

 

Naast mij zat Patrick van der Lee - spelend tegen Wim Vink -  die in de opening al ruim de tijd nam. Aan de andere kant naast me hoorde ik de tegenstander van Hans v.d. Putten - iets in de trant zeggen van: “Oh, dat kan natuurlijk helemaal niet”, duidend op zijn eigen (Han van Gorkom) spel. Dat ging zo te horen de goede kant op.

 

Jan Buis richtte al zijn zware stukken via de h-lijn op de zwarte koningsstelling, maar vooralsnog kon Piet Schuller van de Willige Dame standhouden.

 

Aan bord 1 leek het naar mijn globale blik nog vrij rustig te verlopen. Zelf had ik met zwart tegen Jan Molema wat ruimtegebrek in mijn stelling, maar kon mijn stukken, her en der wat wurmend, ontwikkelen. Na ruil van een loper kon ik via een tactische finesse een pion winnen en daarmee met behulp van ruimte op de koningsvleugel het initiatief overnemen.

 

Adri v.d. Waal zag ik in een eindspel terechtkomen, waar zijn tegenstander – Fons Claessen - flink gebruik maakte van zijn actievere toren. Hierdoor verloor Adri enkele pionnen.

 

De tegenstander (Wim de Graaf) van Hans kon de stelling niet meer houden en gaf op.

De tegenstander (Wim Vink) van Patrick naast mij, pakte een loper om deze te slaan maar wilde er toch nog even over nadenken. Patrick wees hem op de “aanraken is zetten”-regel, welke door wedstrijdleider Remko Moerkerken bevestigd werd. Patrick kwam in materiaal voor en wist met een toren meer en slechts enkele minuten resterend het volle punt binnen te halen.

 

De aanval van Jan Buis sloeg niet door en het werd remise tegen Piet Schuller.

 

Aan mijn bord stond ik na ruil van de torens en een paard nog steeds een pion voor. Juist toen ik nog een pion veroverde, voerde mijn tegenstander Jan Molema mij middels een paardoffer op fraaie wijze naar de eeuwige schaakvelden (remise door zetherhaling) Zie diagram

 

 

Partij Jan  Molema – Jan Sluiter

Krimpen a.d. IJsel 3 – De Willige Dame 2

Bord 3

 

 

Stelling na de 40ste zet van zwart:

 

 

41.De1–e8+      Kg8-h7

42.Pf3-g5+!!      h6xg5

43.De8-h5+       Kh7-g8

44.Dh5-e8+      

½-½

 

Bord 1 en bord 7 waren nog bezig met de tussenstand 4-2 .

Adri was verloren komen te staan (tegen Fons Claessen) maar speelde in afwachting van de vorderingen op bord 1 nog even door.

Paul zat achter een eindspel met gelijke lopers met een vrije a-pion en 4 tegen 5 pionnen op de koningsvleugel. Paul had de goede loper en wist dit secuur naar winst (op Johan Went) te leiden.

 

Adri gaf op en de eindstand was 5-3 in ons voordeel.

Een mooi begin...

 

Jan Sluiter

Teamleider Krimpen 3

 

DE WILLIGE DAME 1 BEGINT 1 OKTOBER THUIS

TEGEN 3 TORENS 1

 

 

De fusieclub 3 Torens is op maandag 1 oktober de eerste tegenstander in eigen huis in de eerste klasse RSB voor de Willige Dame 1.

In het seizoen 2001-2002 promoveerde de Willige dame 1 uit de eerste klasse naar de promotieklas. Na vijf seizoenen is de club terug op dit niveau in de RSB-competitie.

Hans Nunnikhoven is de nieuwe non-playing captain van team 1. Op de eerste clubavond (11 september) zal de nieuwe selectie geheel duidelijk zijn.

 

Krimpen 2, Sliedrecht 2 en Dordrecht 2 waren in het laatste eerste- klasse-seizoen ook al tegenstanders. Het markante was dat een jaar later in de promotieklasse Dordrecht 2 wederom de tegenstander was.

Groothoofd 1 was omgedoopt tot tweede selectie van Dordrecht en toen verloren we met 5-3. We handhaafden ons wel net in de hoogste RSB-klasse. Dordrecht 2 degradeerde toen ongelukkig.

Oostflakkee is de verste club, maar die krijgen we thuis.

Chess 1, Nieuwerkerk aan de IJssel 1 en Krimpen 2 hebben in het verleden ook in de promotieklasse gespeeld.

Vier thuiswedstrijden en één uitwedstrijd op het eiland van Dordrecht, dus weinig reistijd ditmaal.

 

 

DWD 1: Wedstrijden op een rij (veel op eiland van Dordt), behoudens goedkeuring RSB-ALV woensdag 12 september.

 

Maandag    1 oktober:  3 torens 1    Thuis

Donderdag  1 november: Sliedrecht 2  UIT

Maandag   19 november: Chess 1       Thuis

Maandag    7 januari:  Krimpen 2     UIT

Dinsdag    5 februari: Dordrecht 2   UIT

Maandag    3 maart:    Oostflakkee 1 Thuis

Dinsdag    8 april:    Nieuwerkerk 1 UIT

 

 

RSB-COMPETITIE 2007 - 2008

Team 1 en team 2 spelen in de RSB-competitie mee. Volgens de gegevens van de RSB-site houdt dat in:

 

Team 1 komt op maandag 1 oktober THUIS uit tegen het gepromoveerde 3 Torens 1. Remco van Vaalen is weer de kopman!

 

Team 2 gaat op maandag 24 september al naar KRIMPEN aan de IJssel 3 toe!

 

 

TERUGBLIK OP DE EXTERNE COMPETITIE

VAN DE WILLIGE DAME

De Willige Dame 2 lacht, de Willige Dame 1 huilt. Zo zou beeldend het seizoen 2006-2007 in de RSB-competitie omschreven kunnen worden. Alle cijfers zijn op de RSB-site te vinden. Een korte terugblik dus.

 

 

ZWAAR JAAR 

De degradatie van team 1 stond aan het begin van het seizoen niet op het lijstje van mogelijkheden. Zeven wedstrijden later, waarvoor een record aantal van veertien (!) spelers nodig was, is het eerste klasse schap een feit. Op papier kan het team in het seizoen 2007-2008 een rol van betekenis spelen. Afgelopen seizoen scoorden vier spelers beter dan de eigen rating in de promotieklasse: Joop de Jong (3-6), Sander Vogelesang (5,5 uit 6), Hans Nunnikhoven (3-6) en invaller Hans Berrevoets (2,5 - 3). Daarmee wordt gelijk duidelijk dat het een zwaar jaar was.

 

PROMOTIE

De Willige Dame 2 wilde zo spoedig mogelijk niet meer in degradatiegevaar zijn. Die traditie werd doorbroken door zelfs een (tweede) promotie naar de tweede klasse. Stan Rietstap scoorde met 2,5 uit 4 van de spelers (bijna) de meeste punten boven zijn rating. Hij zet dus de stijging van zijn externe rating voort. Han van Gorkum was met 3 uit 5, waaronder zijn historische laatste zege, ook erg belangrijk voor het team. Zijn TPR werd er 1669 van tegen een startrating van 1467!

 

BETER DAN RATING

Gerrit de Wolf, Hans Berrevoets, Jaap Mol en  Willem Weerdensteyn scoorden ook beter dan de rating. De TPR van Hans Verberg zit in de buurt van zijn laatste externe rating. Het mag ook worden gezegd: Cor Paans speelde soms als non-playing captein acht partijen. Zie elders zijn rol ook voor de Willige Dame 1 met foto.

 

DOELSTELLINGEN

Andre Adriaanse (DWD2) heeft, na zoveel jaren externe inzet, aangegeven het schaken even op een lager pitje te willen zetten. Daarom dank voor zijn inzet voor de externe wedstrijden. Arno Slagboom heeft zijn verantwoordelijkheid als playing captein overgedragen. Hans Berrevoets (vanaf 1994 bij team 1 betrokken) en Hans Nunnikhoven zullen alvast gaan nadenken over het komende seizoen, dit overigens in goed overleg met praeses Cor Paans en externe wedstrijdleider Jaap Mol. De doelstellingen moeten nog worden geformuleerd, maar het zal duidelijk zijn dat team 1 een rol van betekenis zou willen en zou kunnen spelen in de eerste klasse. DWD 2 gaat natuurlijk proberen om het tweede klasseschap te behouden!

 

BESTE SCORE

Tenslotte: Overigens één clubrecord van Hans van Steenis is doorbroken. Hij haalde eens extern 7 uit 10. Wie in team 1 en 2 speelt heeft dus de meeste kans om een nieuwe verhouding tussen punten en wedstrijden neer te zetten. Hans Berrevoets was dit jaar extern goed voor 7,5 uit 9.

 

Alle cijfers staan op de RSB-site

 

 

www.tomsschaakboeken.nl