TEAMWEDSTRIJDEN DE WILLIGE DAME

 

 

SEIZOEN 2007/2008 (2)

UITSLAGEN, VERSLAGEN EN STANDEN

 

 

- 10.04.08  Succesvol jaar voor De Willige Dame extern feestje waard

- 09.04.08  Eerste team na 1 jaar terug in hoogste klasse RSB: Kampioen 1A

- 04.04.08  De Pionier 1 – De Willige Dame 2: Winst!

- 04.03.08  De Willige Dame 1 nieuwe koploper na winst op Oostflakkee

- 19.02.08  Commentaar op DWD 2 tegen Moerkapelle 2 (hb)

- 19.02.08  DWD2 heeft goede kans op handhaving na grote winst verslag cp)

- 19.02.08  De kansen van DWD 2 op verder verblijf in tweede klasse (kansen cp)

- 12.02.08  Partij A.P. de Knegt – C. de Snoo uit De Penning 1 – Erasmus 4

- 06.02.08  Koploper DWD 1 vindt Waterloo bij Dordrecht 2 (3,5 – 4,5)

- 28.01.08  Erasmus 4 – De Willige Dame 2: net niet

- 21.01.08  Overflakkee 1 verliest, De Willige Dame 1 vaster op eerste plaats

- 08.01.08  Vierde overwinning voor De Willige Dame 1

 

 

- VOORGAANDE TEAMWEDSTRIJDEN

Meer schaak- en dordtnieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

 

Succesvol jaar voor de Willige Dame extern feestje waard

 

De Willige Dame 1 en de Willige Dame 2 hebben een goed seizoen achter de rug. Promotie en handhaven waren de maximale doelen en die zijn bereikt!

 

        

Topscorers in DWD 2:

Han van Gorkom (links) en Jaap Mol

 

In de tweede klasse D staan de teamspelers van DWD 2, Han van Gorkom en Jaap Mol, zelfs in de top 10. Zij hebben prima gescoord en hun ELO loopt op. Ook andere spelers hebben een goede bijdrage geleverd aan de score van zeven uit zeven. Eén wedstrijd werd ongelukkig verloren, dus negen uit zeven had er zelfs ook in gezeten. Op de andere verliespunten was weinig aan te merken en de winst op het hoger ingeschatte Pionier/Hellevoetsluis doet de ploeg goed. Vooral Wim Vink heeft zich in sneltreinvaart zo in de kijker gespeeld.

 

De Willige Dame 2 speelde één keer eerder tweede klasse en verloor vaak met kleine cijfers, maar ging wel met 0 uit 7 terug naar de derde klasse. Het ziet er nu naar uit dat team 2 mogelijkheden heeft om zich te blijven handhaven. Dat maakt de schaaksoos in den brede sterker, nadat intern het aantal deelnemers aan het kampioenschap ook al was gestegen.

 

DWD 1 heeft voor de derde keer promotie bereikt vanuit de eerste klasse RSB. Dat betekent dat twee keer de degradatie uit de promotieklasse in één keer ongedaan is gemaakt. Ook promoveerde de Willige Dame eens in één keer vanuit de tweede klasse naar de promotieklasse.

Pierre Smeets heeft een mooie honderd procent score gehaald in vier wedstrijden. Freek Schouten is met 6 uit 7 aan de kopborden de belangrijkste puntenmaker. Ook Remco van Vaalen en Hans Berrevoets komen met 4,5 uit 7 aan de kopborden goed door. Het succes straalt ook af op de playing captains Hans Nunnikhoven en Cor Paans.

 

Kortom: de Willige Dame straalt ook een prima extern schaakklimaat uit, waarbij onderlinge vriendschap net als intern de basis is. Een feestje waard zou je zeggen....

 

Hans Berrevoets

 

Het kampioenschap is binnen!

 

9.4.2008

Tegen Nieuwerkerk aan de IJssel moest het dan maar gebeuren. Aan een gelijkspel zou De Willige Dame1 voldoende hebben voor een terugkeer naar de promotieklasse van de R.S.B.

 

        

 

         
Slechts 10 (!) spelers zorgden dit seizoen voor de promotie:

v.l.n.r. boven: Remco van Vaalen, Freek Schouten, Joop de Jong, Hans Berrevoets en Pierre Smeets, onder: Teunis den Rooijen, Hans Nunnikhoven, Gerrit de Wolf en de invallers Johan Went en Jan Molema.

 

 

Remco en Teunis hadden vooruit gespeeld en dat was moeizaam verlopen. Teunis had remise gespeeld en Remco had het punt in Nieuwerkerk moeten laten.

Deze uitslagen waren dan ook een waarschuwing voor het team dat de buit nog lang niet binnen was.

Door droeve omstandigheden moest Pierre helaas verstek laten gaan. Zijn plaats daarom ingenomen door Jan Molema.

Voor het kampioenschap zou een gelijkspel voldoende zijn, maar met de tussenstand van 1½-½ op het bord leek dit absoluut geen eenvoudige opgave. Nieuwerkerk had ook andere ideeën over deze avond, want met een gelijkspel zouden zij nog niet echt veilig zijn.

 

De opgave werd nog moeilijker, doordat Gerrit zich op bord 7 vergiste en een  pionnetje in de aanbieding deed. De pion achter kwam Gerrit niet meer te boven en om 10.25 uur stond er dan ook een stand van 2½-½. Donkere wolken pakten zich boven het team samen….

Kort daarop echter besliste Hans Berrevoets zijn partij in z’n voordeel. Hans had de gehele partij wel iets beter gestaan en ook had zijn tegenstander meer tijd gebruikt. Toen de tegenstander in tijdnood een paard weggaf, was het kort daarna over en uit.

Nou, dit gaf de burger (in dit geval Teunis en Cor) weer wat moed. Met een klein verlies weggaan was ook nog tamelijk rooskleurig en waarschijnlijk voldoende voor het kampioenschap.

 

Freek kwam op bord 1 remise overeen na een degelijk gespeelde partij, zodat de tussenstand  nu 3-2 was. We begonnen ons op te maken voor een spannend slotakkoord. Jan, playing captain Hans Nunnikhoven en Joop stonden volgens mij alle drie beter en dan loop je als fan toch wat rustiger rond.

 

Jan speelt een traditionele Leeuw en heeft een macht van een dreiging op de g-lijn.

Joop zit heel goed in de partij en kan een pionnetje winnen. Dit geeft de tegenstander even een tikje. Het kost in ieder geval alvast wat tijd en daardoor gaat Joop de eindfase in met tijdvoordeel. Een geruststellende gedachte.

 

Hans N. heeft zijn tegenstander helemaal klem, er kan niets uit en alles is nodig voor de verdediging. Maar juist de velden die extra dekking nodig hebben, zijn niet bereikbaar.

Jan op bord 8 ziet dat het doorstomen van de pionnen op de damevleugel vereist dat zijn dame even meeverdedigt. Remise is een logisch gevolg.

Hans N. wint zijn partij en Joop haalt het halfje met een pluspion binnen, het halfje dat direct tot het kampioenschap leidt.

 

Einduitslag 4-4!

 

Het eerste speelt volgend jaar, na een jaar afwezigheid op het regionale eerste plan: De promotieklasse. Gefeliciteerd!

 

Uitslagen:

 

1    G.Nieuwenkamp      - Freek Schouten      remise

2    C. Klein           - Hans Berrevoets     0 - 1

3    E .Pouwelse        - Remco van Vaalen    1 - 0

4    H. Ranft           - Joop de Jong        remise     

5    J. de Koning       - Hans Nunnikhoven    0 - 1

6    L. van der Hoven   - Teunis den Rooijen  remise

7    H.Everaars         - Gerrit de Wolf      1 - 0

8    L.Klein            - Jan Molema          remise

 

CP

 

Promotie voor de Willige Dame 1 naar hoogste klasse RSB

 

09.04.08

In één seizoen keert de Willige Dame 1 terug in de promotieklasse van de RSB. De 4-4 tegen Nieuwerkerk aan de IJssel was voldoende om onbereikbaar te worden voor de laatste concurrent. Het team onder leiding van playing captein Hans Nunnikhoven moest wel een 2,5 - 0,5 achterstand goedmaken.

 

Lees later vandaag het verslag van reporter/praeses Cor Paans

 

De Pionier 1- De Willige Dame 2. Winst!

04.04.2008.

Op voorhand een spannend avondje. We waren nog niet geheel veilig, veel spelers konden niet. Willem Weerdesteijn had vooruit gespeeld op bord 5 en helaas verloren. Het eerste doel was: Twee bordpunten, zodat we bij een evt. gelijkspel van Moerkapelle tegen het al kampioen zijnde Krimpen ons zouden handhaven. Zo gingen we toch niet geheel gerust op een goede afloop richting Hellevoetsluis, een aardig ritje overigens.

   
Bord 1 t/m 4 wint: v.l.n.r. Wim Vink, Jan Molema, Johan Went en Han van Gorkom

Wim Vink hadden we voor deze gelegenheid op bord  1 geplaatst. Wim speelt verrassend en gebruikt daar over het algemeen weinig tijd voor (Soms zelfs te weinig tijd). Kortom: overrompelingstactiek op het eerste bord.

Jan Molema speelt graag met zwart, dus bord twee. Johan Went voor deze keer op bord drie, is tenslotte ook een wit bord. Han van Gorkom zat op bord vier en speelde tegen een tegenstander met 1824 punten achter de naam. Dit boezemde Han vooraf wel enige angst in. Bord 6 werd ingenomen door Fons Claessen. Op bord 7 speelde Piet Schuller graag met wit en dat kwam op bord 8 ook goed uit, want Stan Rietstap wilde wel een keertje zwart. 

9.15 uur. Wim zit keurig te keepen. Jan  speelde graag met zwart en laat zien waarom. Op bord drie staat Johan een pion achter maar heeft wel dreiging, iets wat zijn tegenstander niet kan zeggen. Een loper op a8, twee paarden een beetje doelloos op b7 en c6.  Han speelt gewaagd, zet de tegenstander onder druk. De tegenstander durft de g pion van Han niet aan te pakken, i.v.m. een open g lijn. Fons staat gelijkwaardig. Piet speelt een paard de vijandelijke stelling in. Even afwachten. Stan zit tegen de topscoorder van de tegenstander en komt in een mindere stelling, dubbelpion op d, ziet er wat minder uit. Stan staat korte tijd hierna twee pionnen achter, dames van het bord, dat gaat niet goed , denk je dan. Stan knokt door.

9.45 uur. Wim heeft helaas zijn koning moeten verzetten  en heeft dus geen rokade meer. Hij schudt wat met het hoofd ,maar het lijkt hem niet echt te deren. Wim heeft een giga tijdvoorsprong. 16 zetten gespeeld Wim 1.14 -tegen 0.38 voor zijn tegenstander. Toch speelt Wim niet te snel, hij denkt gewoon goed in de tijd van de tegenstander. Fons speelt zijn paard iets te snel naar een verkeerd veld en daardoor komen er op termijn problemen. Han staat sterk, tegenstander heeft een dubbelpion op de e-lijn en de c-lijn. Dat ziet er goed uit. Johans aanval wordt steeds leuker, het paard op d6 staat sterk en verricht wonderen. Zwart is de rokade al kwijt.

10.15 uur. Wim wint een paard op f5, g pion staat gepend dus met de koning op g8  kost dit een stuk. De tegenstander kan zich wel voor het hoofd slaan. Hoera! Han wint, een goede winst en een opsteker voor het hele team. Het eerste punt is binnen. Stan biedt remise aan, maar de tegenstander speelt terecht door. De heer Faber staat tenslotte twee pionnen voor, dus ja. Stan blijft zoeken naar schaakjes en heeft heel goed door wat er aan de hand is. Dit gaat zoals wij weten natuurlijk allemaal in een uitstekende sfeer. We kennen Stan. Een dompertje. Fons geeft op. Hij ziet dat de twee pionnen van de tegenstander zo door kunnen lopen en dat is bij schaken uiterst vervelend .

11.00 uur. Jetzt gehts los!!!!!!! Wat gebeurt er allemaal???????? De tegenstander van Stan krijgt het niet voor elkaar en accepteert de remise. We hebben 1½ punt. Jan Molema had een partij met wisselend voordeel, maar staat inmiddels een stuk voor. Kort hierna heeft Jan het punt in de zak. Schitterend!  We gaan gelijk op met 2½ punt. Piet biedt remise aan en dit wordt na enig aarzelen en wat zetten door de tegenstander geaccepteerd. 3-3. Nog twee partijen bezig. Wims tegenstander gooit in de tijdnoodfase nog iets gemeens in de stelling (Dameverlies). Wim doorziet dit keurig, laat de toren staan en Wims loper dekt keurig het veld af voor zwarts eventuele vork. Wims tegenstander doet zijn laatste zet in zijn laatste seconde. Klok op -15.00. Wim maakt het allemaal niets uit, hij staat gewonnen en is ook vast van plan dit te doen. Johan wint zijn partij. Hulde aan de Noteboomvariant.

We hebben vier punten en natuurlijk Wim nog! Wims tegenstander geeft op. Een spontaan applaus van het hele team is zijn  deel.  Dit applaus werd vandaag natuurlijk ook verdiend door het hele team. Wat hebben we het goed gedaan.

De terugweg, al toeterend, leek een stuk minder lang!

De uitslagen: 

1. F. Strater - W. Vink              0-1

2. J. Vonk - J. Molema               0-1

3. J. van Dam - J. Went              0-1

4. L. Kotchiev - H. van Gorkom       0-1

5. A. van der Ree - W. Weerdesteijn  1-0

6. B. Blakmoor - F. Claessen         1-0

7. J. van Huizen - P. Schuller       rem.

8. B. Faber - S. Rietstap            rem.

 

Verslag: Cor Paans

 

De Willige Dame 1 nieuwe koploper in 1A

na winst op Oostflakkee 1

 

04.03.08

Schaaksociëteit de Willige Dame heeft met 6 - 2 koploper Oostflakkee 1 geklopt. De schaaksociëteit uit de Dordtse poffertjessalon Visser heeft nu met tien punten uit zes wedstrijden goede uitzichten op terugkeer naar de hoogste klasse in de RSB-competitieOostflakkee staat met acht uit zes op twee matchpunten en 1,5 bordpunt achter.

 

Oostflakkee - een club van de Zuidhollandse eilanden - had zich aan het begin van het seizoen kunnen versterken met spelers, die de liefde hadden gevonden in de wereld tussen Zeeland en Holland.

In de eerste wedstrijd werd fors gewonnen van Dordrecht 2, waartegen de Willige Dame 1 in de vorige wedstrijd verloor. De wedstrijd werd dan ook met enige spanning tegemoet gegaan, want Oostflakkee had aan 4-4 genoeg om koploper op bordpunten te blijven.  De twee teams waren op ELO-papier ook aan het begin van de competitie favoriet in de eerste klasse A. DWD was natuurlijk de degradant uit de promotieklasse, dus had iets goed te maken. Oostflakkee is een club in ontwikkeling, die kan laten zien dat op de eilanden een promotieklassevereniging levensvatbaar is.

 

De ontmoeting begon in rustige sfeer wel een kwartier later, want de Dordtse binnenstad leverde de spelers van ver parkeerproblemen op. De klokken werden niet aangezet en de Willige Damespelers wachten de chauffeurs van Oostflakkee af. ,,Zoiets zou bij onze vereniging ook zijn gebeurd," zei een speler van de gasten. De toon passend bij een schaaksocieteit, zoals de Willige Dame is, was gezet.

 

Drie van de vijf winnaars tegen Oostflakkee 1 v.l.n.r.:

Remco van Vaalen. Freek Schouten en Pierre Smeets

 

 

Theunis den Rooijen en Gerrit de Wolf brachten rond tien uur de eerste halfjes binnen (1-1). Daarna verzilverde Freek Schouten op bord 1 zijn stormloop van pionnen op een goede wijze (2-1). Op dat moment was het gevoel aan de zijde van de Willige Dame positief. Het werd beter, toen Remco van Vaalen met een listigheid in de stelling ook het punt pakte (3-1). Na de eerste tijdnoodfase ontstond weer enige druk. Joop de Jong had zijn betere stelling in een mindere positie zien veranderen. Plotseling keerden echter de kansen. Joop won toch (4-1) en Hans Nunnikhoven die bekwaam een stuk had gewonnen won ook (5-1). De matchpunten waren binnen, maar dat ontging de spelers aan bord 3 en 4. Daar werd nog hard door gespeeld in vliegende tijdnood. Hans Berrevoets verspeelde zijn remisestelling en verloor (5-2). Pierre Smeets had een gelijk dame-eindspel op het bord, maar zijn tegenstander wilde te veel en Pierre won en kreeg daarmee een beloning voor zijn initiatiefrijk spel de gehele avond. (6-2).

 

Op dinsdagavond 8 april moet De Willige Dame 1 uit naar Nieuwerkerk aan de IJssel voor de slotwedstrijd.

 

 

Ruime overwinning voor De Willige Dame 2: 5½ - 2½

19.02.08 

De Willige Dame 2 heeft de laatste kans op het handhaven van het tweede klasserschap met twee handen aangegrepen. Moerkapelle 2 werd duidelijk verslagen en gepasseerd in het klassement. Voor het ingang van de zesde ronden waren er nog vijf teams in degradatiegevaar.

 

Unilever 1 moet, door de forse nederlaag tegen Krimpen 3, met 7,5 tegen 0,5 winnen om DWD 2 nog voorbij te gaan en dan moeten de Dordtenaren met 8-0 verliezen. 

De Penning 1 of Moerkapelle 2 zijn nu de ploegen, die DWD 2 onder zich moet houden om voor de eerste maal in de clubgeschiedenis een tweede seizoen bij te tekenen in de tweede klasse. 

 

De laatste uitslagen in deze groep:

 

De Willige Dame 2 -  Moerkapelle 2    5½-2½

Krimpen 3         -  Unilever         6½-1½

Erasmus           -  De Pionier       2½-5½

 

Hans Berrevoets 

 

De Willige Dame 2 goede kans op

handhaving na grote winst

 

19.02.08

Het tweede team heeft maandagavond met een royale winst op Moerkapelle waarschijnlijk handhaving in de tweede klasse bereikt.

Wat de uitslagen ook op de andere borden zijn, het team heeft handhaving alvast geheel in eigen hand.

(Zie de kansen van DWD2)

Het was een avond van de Jacob, Willem (3 stuks) en

(Jo)hannessen.

 

    

Drie mannen die de volle winst haalden in de ruim

gewonnen wedstrijd tegen Moerkapelle 2, v.l.n.r.

Joghan Went, Han van Gorkom en Wim de Graaf

 

 

Willem Weerdesteijn, op het eerste bord, begon rustig en was voor zijn doen nogal verdedigend.

 

Hans Verberg  deed een pion al snel cadeau, en dat was jammer want Hans hadden we speciaal tegen de topscoorder van de tegenstander gezet. De captain had het motto : Hans wint ze niet allemaal, maar verliest ze zelden.

Naar gelang de partij vorderde kwam Hans (hoe kon het ook anders) geheel terug in de match. Tegenstander deed ook nog een stukje weg , dus dat ging niet verkeerd.

 

Johan Went op het derde bord won een pion in de opening, maar na wat geruil leek het initiatief weer bij de tegenstander.

 

Jaap Mol had een zware avond achter de rug ( Feest, nog gefeliciteerd J.) en dat was aan zijn start te merken. Gelukkig maakt dit soort dingen Jaap altijd extra alert dus dat kwam wel goed.

 

Jan Molema speelde rustig en afgewogen. Deed geen gekke dingen , maar dat kwam misschien ook wel doordat Jan met een zere rug achter het bord zat.

 

Wim de Graaf, fijn dat hij er bij was, speelde een zeer aanvalslustig Koningsgambiet en dat leidde er toe dat binnen korte tijd de tegenstander een vervelende stelling en een rennende koning had.

 

Wim Vink speelde sterk in de opening en wint een kwaliteit Tegenstander begint de tegenaanval te zoeken en Wim schat dat nog niet geheel goed in.

 

Han van Gorkom speelde de tegenstander al snel met de rug tegen de muur. Druk op f7 , aanval, pionwinst en door die druk ook een grote voorsprong in tijd.

 

Zo was het beeld omstreeks 9.45 uur en de captain zag dat zijn voorspelde 7½-½ winst tot de mogelijkheden behoorde.

 

10.15

Jaap bleef nog even sparren en oefende op het eindspel. Kon twee zetten lang de tegenstander mat geven , maar huldigde de gedachte dat de tegenstander ook voor de  gezelligheid naar De Willige Dame was gekomen. Uiteindelijk maakte hij er toch een einde aan.

Willem kwam remise overeen met zijn tegenstander, de stelling was geheel dicht geschoven.

 

Wim( bord 7) was wat aan het (Jo)hannessen ? geslagen. De tegenstander strafte dit af: 1½-1½ tussenstand.

 

Drankje

Johan had even niet gezien dat een van zijn torens zich verstopt had achter zijn paard aan de andere kant van het bord. Toen de tegenstander met zijn dame de toren wel gevangen had,  vond ook Johan dat deze toren zich wel heel goed verstopt had.

Kansen waren daardoor wel gekeerd en een remise leek het hoogst haalbare?

Op het moment dat de tegenstander Johan iets te drinken aanbood en net zijn bestelling wilde doen ,sloeg Johan toe(Wel een beetje gemeen moment Johan) gaf schaak met zijn loper, koning moest dame verlaten en Johan pakte het punt en het aangeboden drankje van de tegenstander.

 

Bijna mat

Wim de Graaf pakte de winst op bord 6. De dreiging op g2 werd gelukkig door Wim gezien en vervolgens speelde hij zijn tegenstander bijna mat.

Weer een punt.

Han, die heel de partij goed had gestaan, ontwikkelde zijn paard en ging er wat versterking bijhalen. Kort hierna was ook hier het punt binnen.

De winst was binnen!!!!!!!!!

 

Gemeen

Hans en Jan speelden door, de bordpunten waren immers ook welkom voor het team.

Hans Verberg leek al weer een klein beetje aan Spanje te gaan denken. Had zijn  taak voor het team volbracht, en sloeg dan ook met een gerust hart een pionnetje en zag het allemaal best wel zonnig in.

Ineens brak toch een gemeen onweerswolkje los, toren kwam binnen over de d-lijn. Het schaak kostte helaas Hans een loper. Toen daarna ook de dame over de d- lijn op visite mocht komen om schaak te geven werd dit een punt voor de captain van de tegenstander. (Kevin Bakker topscoorder van het team kan nu bogen op 5½ uit 6 in deze klasse. Prima prestatie)

 

Jan Molema, pakte in de eindfase tamelijk vlot de winst en de avond was ten einde.

 

DE WILLIGE DAME 2     -    MOERKAPELLE 2      5½-2½  

Willem Weerdesteyn    -    Tim van Breda       ½-½

Hans Verberg          -    Kevin Bakker        0-1

Johan Went            -    Arie Hoogduyn       1-0

Jaap Mol              -    Jan Blok            1-0

Jan Molema            -    Jojanneke Weyermans 1-0

Wim de Graaf          -    Teun kooy           1-0

Wim Vink              -    Michiel Rensen      0-1

Han van Gorkom        -    Freek Hofman        1-0

 

Cor Paans

 

Krimpen 3-Unilever 1    6½-1½

en de kansen van DWD 2 op handhaving 

 

19.02.08 update

Voor de laatste ronde heeft:

DWD 2:        6 gespeeld, 5 matchpunten en 23½ bordpunt.

UNILEVER:   6 gespeeld, 3 matchpunten en 16½ bordpunt.

 

Unilever speelt de laatste ronde tegen de De Penning 1, maar moet wel heel dik uit halen om ons in te halen qua bordpunten, er van uitgaande dat wij de schade beperkt houden tegen de Pionier.

De penning speelt woensdag as. nog tegen HZP Schiedam2 , ik ben nu al nieuwsgierig .

 

19.02.08 2de update

Nog een uitslag van gisteravond:

Erasmus 4- De Pionier 2½-5½

Dit is wel jammer, want als de Pionier verloren had hadden wij die ook onder ons gehad. En een 4-4 was dan in de laatste ronde voor beide teams leuk geweest. Er van uit gaande dat Moerkapelle niet gaat winnen bij Krimpen 3, moeten we toch wel safe zijn.

 

Cor Paans

 

Koploper DWD 1 vindt Waterloo

bij Dordrecht 2 (3,5 - 4,5)

 

Na vier overwinningen op rij verloor koploper De Willige Dame 1 de eerste wedstrijd en wel uit in eigen stad tegen het altijd moeilijk bespeelbare Dordrecht 2. Dat betekent dat de wedstrijd tegen Oostflakkee - begin maart in eigen huis - beslissend is voor het kampioenschap.

 

      

v.l.n.r. Theunis de Rooijen (DWD), Marcel Pluymert (Dordrecht) en

Freek Schouten (DWD) wonnen alle drie hun partij

 

De medekoploper had in de eerste wedstrijd bij Dordrecht 2 nog gewonnen met 6-2. Toen was de stadsgenoot nog duidelijk niet ingespeeld.

De gehele dinsdagavond was de kans het grootst dat de koploper wellicht voor de eerste keer zijn Waterloo zou kunnen vinden, alhoewel op ELO-papier DWD 1 de sterkste ploeg achter de borden had.

Aan de zijde van DWD 1 waren door griep twee invallers nodig. Dordrecht 2 moest het zonder kopman Victor Koppelaar doen, die werd vervangen op bord 1 door invaller Henk Timmermans.

 

Hans Berrevoets opende de score met een remise tegen Ton Slagboom.

 

Daarna kwam er een keurige remise uit voor Jan Molema, invaller op bord 6, tegen Johan van der Griendt.

 

Arno Slagboom wist onze Remco van Vaalen op een gelijk spel te houden, waardoor de 1,5 tegen 1,5 een feit werd.

 

Al lange tijd waren toen veel ogen gericht op de wedstrijd Joop de Jong - Marcel Pluymert.

Marcel had met veel aanvalsspel en offers de stelling van Joop open gegooid. Hield hij het wel of hield hij het niet, was uren de vraag van beide kanten. Het was in elk spannend en door Marcel met voldoende vaart gespeeld. Joop moest veel tijd investeren en kwam uiteindelijk twee zetten te kort om de eerste tijdscontrole te halen. (2,5 tegen 1,5 voor Dordt 2).

 

Op bord 1 had Freek Schouten invaller Henk Timmermans te bestrijden en hij voerde langzaam de druk op en won netjes (2,5 tegen 2,5).

 

Johan Went keek al de gehele avond tegen een altijd aanvallend ingestelde Jan Willem Versloot aan, die dankzij dit spel met voordeel het eindspel was ingegaan en terecht won 2,5 tegen 3,5).

 

Hans Nunnikhoven had ergens onderweg een belangrijke pion verloren tegen Sander Vogelezang, koos voor een nog aanvallende verdediging, maar kwam toch in een verloren toreneindspel terecht (2,5 tegen 4,5).

 

Theunis den Rooijen en Chochita Dwars speelden lange tijd een partij in evenwicht, maar in de tweede tijdnoodfase kreeg Theunis initiatief en kon de partij nog zich tot trekken (3,5 tegen 4,5).

 

Deze uitslag betekent ook dat DWD aan de eerste vier borden met 3 tegen 1 won, maar aan de Dordtse staart 3,5 punt verloor.

Met acht punten uit vijf wedstrijden heeft DWD 1 de kansen op promotie nog geheel in eigen hand, aangezien Oostflakkee één ronde eerder verloor bij 3 Torens.

 

 

 

 

Erasmus 4 - De Willige Dame 2: net niet

 

29.01.08

De match eindigde gisteravond in een 4-4.

Maar wat waren we dicht bij de winst.

 

    

Met Johan Went waren dit tegen Erasmus de puntenmakers, v.l.n.r.

Hans Verberg, Jaap Mol en Jan Molema

 

In het begin zag dat er niet zo uit. Piet Schüller kwam al vlot een stuk achter en kon de partij niet meer ombuigen.

 

Cor Paans had een witte loper die stond te niksen en was constant aan het keepen. De tegenstander bouwde rustig voort aan een aanval op h7. De tegenstander bracht een dameoffer, en vervolgens konden de stukken in de doos.

Tussenstand 2-0.

 

Jan Molema, op het derde bord, versloeg zijn tegenstander. Jan had twee pionnetjes opgeraapt in het centrum en dat werd zijn tegenstander uiteindelijk te machtig. *)

 

Willem Weerdensteijn vertelde dat hij in de eindfase van de partij erachter kwam dat hij een stuk minder had. Waar was dat nou gebleven? Willem miste dit stuk in de partij wel en ging er ook vanaf. De eindconclusie die Willem en Cor trokken was wel:

Beter een stuk dan een dame.

Tussenstand 3-1.

Toch was er nog niets beslist aangezien wij op de resterende borden heel goed spel hadden.

 

Jaap Mol  pakte het eerste zijn tegenstander. De tegenstander van Jaap was al min of meer ontsnapt toen hij in zijn laatste seconde de 35ste  zet deed.

 

Hans Verberg, op het tweede bord, had zijn tegenstander flink in de tang genomen.

De tegenstander Jaap van Meerkerk (een oude bekende van me, tvb) was na afloop vol lof over het spel van Hans.

De minder sterke zetten van Jaap werden door Hans steevast afgestraft en zodoende was hij er niet aan te pas gekomen. Hans’ tegenstander vroeg zich dan ook vertwijfeld af waarom Hans Verberg niet in ons eerste speelde. Wie weet iets voor de toekomst want Hans gaat steeds sterker spelen.

Tussenstand 3-3.

 

Fons Claessen had geloof ik al een keer remise een voorstel gedaan, maar dat had de tegenstander niet aangenomen. Nu deed de tegenstander dit. Na overleg met de captain (altijd eerst overleggen mensen) kreeg Fons de opdracht door te spelen. Na een tweetal zetten had Fons nog een pion de tegenstander niet, en beiden een toren. Was dit weer een punt?

 

Johans’ tegenstander dacht de c-pion van Johan Went op te rapen met zijn toren, en verliet daarvoor de zevende lijn. Dit had hij niet moeten doen. Johans’ pion kon doorstoten met een schaak. Weer een winst. 

Tussenstand 3-4.

 

Deze avond kon niet meer stuk, Jan en Cor deden al een dansje in de gang en gingen voor de vorm nog even kijken naar de partij van Fons. Fons bood remise aan.

Met een pion voor was dit een genereus aanbod. De tegenstander gaf aan dat Fons eerst nog moest zetten. En dat was natuurlijk heel terecht, want zo hoort het ook. Fons deed zijn zet, de tegenstander speelde door en won de toren van Fons.

En zo kwam er een einde aan een uitermate spannende avond, waar beide ploegen, ook na afloop, een hoop plezier over hadden.


Cor Paans

 

*) aant. tvb 12.02.08

 

Die tegenstander van Molema was Bram de Knegt, een goede vriend van me. In de wedstrijd tussen De Penning 1 en Erasmus 4 boekte hij met een vlot loperoffer op h7 als eerste het hele punt.

Die snelle partij ging zo:   (ook LIVE)

 

Wit: A.P. de Knegt                                                 

Zwart: C. de Snoo

 

1. d4, d5 2. c4, dxc4 3. Pc3

Minder goed dan 3. Pf3.

 

3 …  e6

3    e5! Met als mogelijke voortzettingen:

                        4. dxe5, Dxd1+, vervolgens 5 … Pc6, 6 … Le6, 7 … 0-0-0 enz. ;

                        4. d5, Ld6 5. e4, Pe7 6. Lxc4, Pd7 enz.;

                        4. Pf3, exd4 5. Dxd4, Dxd4 6. Pxd4, a6 enz.

In alle gevallen met behoorlijk spel voor zwart.

 

4. e4, Lb4 5. Lxc4, a6

Beiden 3 minuten verbruikt.

 

6. Pf3, b5  7. Lb3,  Lb7  8. Lc2,  Pf6

9. 0-0,  0-0 10.  e5,  Pd5 Diagram

 

 

Verbruikte tijd van wit: 15 minuten, van zwart 11 minuten…

Bram vond het tijd voor de klassieke beslissing!

 

11.  Lxh7+, Kh8

Beter, maar niet voldoende: 11 … Kxh7

12. Pg5+, Kg6 13. Dd3, f5 14. Pxe6 …

(Fr8 geeft als sterker 13. h4! tvb)

 

12.  Pg5, g6 13. Dd3, Pe7 14. Dh3

Zwart geeft op.

 

Bron: Lof der zotheid, clubblad van S.v. Erasmus www.sv-erasmus.nl

 

tvb

 

OVERFLAKKEE VERLIEST

De Willige Dame 1 vaster op eerste plaats

 

21.01.08

Overflakkee heeft verloren en daardoor is het 1ste team van De Willige Dame vaster op de eerste plaats gekomen.

DWD1 is schatplichtig aan de mannen van 3-Torens 1, die er in slaagden, weliswaar met het kleinst mogelijke verschil van 4½-3½, te winnen van Oostflakkee 1.

 

V.l.n.r. de borden 5 t/m 8 van DWD 1

tijdens de uitwedstrijd tegen Sliedrecht 2

 

Er komen nog drie ronden waarin de beslissing in de Klasse 1A van de RSB-competitie moet vallen.

De Wille Dame heeft nog een pittig programma maar heeft alles in eigen hand. De eerste pot is de derby tegen Dordrecht 2.

 

dinsdag 05 feb Dordrecht 2        - De Willige Dame 1  UIT

maandag 03 mrt De Willige Dame 1  Oostflakkee 1      THUIS

dinsdag 08 apr Nieuwerkerk IJss 1 – De Willige Dame 1  UIT

 

 

Vierde overwinning voor de Willige Dame 1

 

08.01.08

Schaaksociëteit De Willige Dame ligt in de eerste klas A van de RSB nog steeds op koers. De eerste wedstrijd in het jaar 2008 leverde tegen Krimpen aan de IJssel 2 een overwinning (5-3) op. Op papier was Krimpen de nummer drie in de competitie na drie ronden. De ploeg stond op 3 uit 3 tegen DWD op zes uit drie net zoals de enige concurrentie voor de promotieplek: Oostflakkee 1.

 

    

Drie kopmannen zorgden voor winst:

v.l.n.r. Remco van Vaalen, Freek Schouten en Pierre Smeets

 

Op 7 januari 2008 was het tussen tien en half elf al duidelijk, dat de twee matchpunten in Dordrecht bleven en dat de vierde overwinning niet in gevaar was.

De twee kopmannen Remco van Vaalen en Freek Schouten stonden goed en ook Pierre Smeets speelde een gave partij.

 

Volgens een speler van Krimpen was het de gehele avond al duidelijk geweest, dat DWD zou winnen. De teamleider van Krimpen motiveerde gelijk zijn spelers: ,,De Willige Dame houdt goed stand tegen ons.."

 

Het evenwicht werd eerst niet verstoord: Remises voor Joop de Jong, Gerrit de Wolf en Theunis den Rooijen.

Vervolgens won Remco van Vaalen heel netjes door maximale druk op de stelling van de tegenpartij en bracht Hans Berrevoets een halfje binnen (3-2).

De tegenstander van Freek Schouten was al ergens een pion kwijt geraakt, dus keek tegen een duidelijk minder eindspel aan, maar door een stuk pardoes weg te geven, behoefde Freek dat niet te demonstreren (4-2).

Pierre Smeets controleerde intussen de stelling en won (5-2). Vervolgens leek het erop dat Hans Nunnikhoven zeker remise had, hij op winst kon spelen zonder risico en zijn tegenstander ook. Uiteindelijk verloor Hans nog met aan de twee kanten nauwelijks tijd op de klok

(5-3).

 

      De Willige Dame 1    1942 - Krimpen a/d IJssel 2     1780 5  - 3
 
1.    Remco van Vaalen     2147 - Michel van Cappellen     1775 1  - 0
2.    Freek Schouten       2023 - Remko Moerkerken         1818 1  - 0
3.    Joop de Jong         1979 - Jason Zondag             1803 ½  - ½
4.    Hans Berrevoets      1972 - Bert van Brussel         1773 ½  - ½
5.    Pierre Smeets        1933 - Marc Paul                1854 1  - 0
6.    Teunis den Rooijen   1925 - Jos den Boer             1787 ½  - ½
7.    Hans Nunnikhoven     1800 - David Berendsen          1741 0  - 1
8.    Gerrit de Wolf       1754 - Adrie van der Waal       1689 ½  - ½
 
Individuele uitslagen ex RSB-Site Competitie/Beker

 

www.tomsschaakboeken.nl

 

S