ARCHIEF NIEUWS DE WILLIGE DAME 2007

 

 

     -  Schaaktoernooi De Willige Dame dinsdag 8 januari 2008

    -  Nieuwjaarstoernooi bij de Willige Dame#Nieuwjaarstoernooi

     -  Algemene Ledenvergadering van de RSB

     -  Praeses Cor Paans altijd overal actief voor De Willige Dame

     -  De Willige Dame: De Parade der Kampioenen

     -  Warme, zware simultaan voor Pierre Smeets en toch bijna 70%

     -  Simultaan van Kampioen Smeets op 5 juni

     -  Teus Slotboom Jr Rapid Kampioen De Willige Dame

     -  Drie ”JEUGDSPELERS” uit één  familie  bij Willige Dame

     -  DE OUDE DAME VAN ZUID wenst De Willige Dame succes op

         internet

     -  Pierre Smeets overtuigend kampioen. Wim Vink derde.

 

Schaaktoernooi de Willige Dame dinsdag 8 januari

 

DORDRECHT - Schaaksociëteit de Willige Dame heeft op dinsdag 8 januari een snelschaaktoernooi in poffertjessalon Visser aan de Groenmarkt 9. Het nieuwjaarstoernooi staat open voor leden en niet-leden. Het toernooi is daarom een uitstekende gelegenheid om met de eigen schaaksfeer van de schaaksociëteit kennis te maken.

 

Eén dag later (woensdag 9 januari) begint vanaf half één de nieuwe competitie lunchschaken in Visser.  Gerrit de Wolf is titelverdediger in de poffertjessalon. Wie aan dit overdag schaken wil meedoen, hoeft zich alleen maar op 9 januari om half één te melden bij wedstrijdleider Johan Went.

 

Alle informatie over schaken in poffertjessalon Visser bij Cor Paans, 078-6311090 of op de website:  www.tomsschaakboeken.nl .

 


 

 Nieuwjaarstoernooi bij

de Willige Dame

 

 dinsdag 8 januari 2008

 

Schaaksociëteit de Willige Dame sluit op dinsdag 18 december het jaar 2007 af met de veertiende ronde van het kampioenschap. Twee weken is de schaaksoos in poffertjessalon Visser met kerstvakantie om daarna op dinsdag 8 januari 2008 feestelijk en gezellig aan het nieuwe jaar te beginnen.

 

In de poffertjessalon aan de Groenmarkt in Dordrecht is dan het nieuwjaarstoernooi. Het is een uitstekende gelegenheid om in een ontspannende sfeer met de Willige Dame kennis te maken, Vanzelfsprekend wordt zo ook passend een begin gemaakt met het jaar 2008.

Praeses Cor Paans (078-6311090) noteert graag namen van mensen die dan van buiten de schaaksoos een avond willen meeschaken.

 

Eén dag voor dit toernooi speelt team 1 thuis.

Zeven dagen na 8 januari zal op 15 januari de strijd om het kampioenschap worden afgerond: Wie zal dan de nieuwe kampioen zijn: Drie spelers zijn in de race en één daarvan speelt op dinsdag 22 januari de eresimultaan. Eén week later begint de nieuwe competitie.

 


 

 

Algemene Ledenvergadering van de RSB

 

 

13.09.07 

Cor Paans en Jaap Mol vertegenwoordigden De Willige Dame op de Algemene Ledenvergadering die gisteren is gehouden.

 

Cor Paans (links) en Jaap Mol beleven een vrolijke avond

(foto Ab Scheel)

 

We citeren de RSB-site uit een korte samenvatting van Ab Scheel:

 

”Het voorstel tot wijziging van de statuten werd (met uitzondering van artikel 5) aangenomen, evenals het huishoudelijk reglement, de geschillencommissie en het competitie reglement, met hier en daar wat kleine aanpassingen, …….”

 

www.r-s-b.nl

 

Debat over wijziging van art. 5 van de Statuten

 

PRAESES COR PAANS

altijd overal actief voor De Willige Dame

 

De voorzitter/praeses voor het leven bij schaaksociëteit de Willige Dame, Cor Paans, is altijd overal actief voor de club. Hij begeleidt als non-playing captein teams, is interne met Jaap Mol de barman, speelt gelijk zijn partijtje mee, is interactief tussen mensen en kan als diplomaat belangen harmoniseren.

 

Cor Paans noteert een zet in de slotronde van de Promotieklasse in de wedstrijd Spijkenisse 2 - De Willige Dame 1 op woensdag 4 april.       Foto: Ab Scheel    

 

Een nieuw element is zijn debuut in de promotieklasse van de RSB (zie foto). Cor Paans viel op het laatste moment voor DWD 1 in. De wedstrijd ging met 6-2 verloren. Alle eer ging naar Spijkenisse 2, dat gelukwensen verdient voor promotie naar de KNSB. Helaas, helaas miste Sliedrecht net dat ticket op een bordpuntje. Zo is het spel.

Op de site van de RSB zijn al alle uitslagen en standen en de persoonlijke scores te vinden.

 


 

DE WILLIGE DAME:
DE PARADE VAN DE KAMPIOENEN.........

 

Wedstrijdleider JAAP MOL heeft een uitdraai gemaakt van de kampioenen in de geschiedenis van schaaksociëteit de Willige Dame in poffertjessalon VISSER. De eerste competitie dateert van het voorjaar van 1988. NICO VAN BIJLEVELT, nog steeds werkzaam in poffertjessalon VISSER, was de eerste kampioen.

 

Het markante was, dat in die tijd DORDRECHT en GROOTHOOFD samen zo'n 250 leden hadden. De Willige Dame koesterde een geheel eigen schaaksfeer in hartje Dordrecht. De belangstelling was stabiel. In de begin jaren werden in poffertjessalon VISSER rond de tien partijen per avond gespeeld.

Wim Platje verzorgde lange tijd een clubblad. Na een nederlaag was zijn vaste leus: ,,Overigens blijf ik van mening dat Carthago verwoest moet worden". Zo motiveer je jezelf voor een volgende (winst) partij.

 

De Willige Dame besloot in 1992 mee te gaan doen aan de schaakcompetitie van de RSB met twee externe teams. De schaaksociëteit heeft dat al die tijd volgehouden. De opkomst in de interne competitie daalde wel in enige mate. Wat dat betreft, had de schaaksociëteit ook te maken met de terugloop in ledental binnen de gehele schaakwereld. Een nieuw initiatief, schaaksoos Taankade (Hans van Steenis, Hans Berrevoets), luidde uiteindelijk de komst in van nieuwe spelers bij de Willige Dame.

 

Wie de parade van kampioenen laat passeren, zal ontdekken dat van de dertien verschillende titelhouders (op een totaal van 38 competities!) ZES KAMPIOENEN nog meedraaien in de komende 39 ste competitie in Willige Damekring.

 

De schaaksoos beschikt over trouwe leden. Dat blijkt wel uit de achtergrond waarom sommige namen niet meer op de lijst staan.

 

De kampioenen Hans van Steenis, Jan Dijkman, Kevin Campbell en Arno Slagboom zijn afgevallen door een verhuizing naar buiten Dordrecht.

Kees van Tol is gestopt met clubschaak (zonder overigens de liefde voor het spel te verliezen).  

Jan de Heer schaakt niet meer.

Nico van Bijlevelt koos, na drie keer kampioen te zijn geworden op zijn werkplek, eens voor een andere denksport: Bridgen.

 

In de parade staat de naam van JAAP MOL tien keer vermeld. Zijn eerste titel in zijn eigen horecazaak dateert van het najaar 1988. Zijn laatste triomf was in het voorjaar van 2003. Daarna won hij nog snelschaaktoernooien in zijn eigen zaak.

 

KEVIN CAMPBELL, inmiddels terug naar zijn geboorteland IERLAND, staat op zeven titels (!).

Teunis den Rooijen heeft het brons in de parade met VIER titels.

Voor de historie:

Nico van Bijlevelt drie keer,

Jan de Heer, Gerrit de Wolf, Jan Dijkman en Hans Berrevoets twee keer

Pierre Smeets, Sander Vogelesang, Hans van Steenis, Kees van Tol  en Arno Slagboom één keer.

 

In de 22 competities tussen 1988 en 1998 werden maar ZES verschillende spelers kampioen bij de Willige Dame.

Het is opvallend ook, dat vooral de laatste ZES jaar (twaalf competities) ACHT verschillende spelers kampioen zijn geworden. Dat belooft wat in de nieuwe competitie.

 

Naast titelverdediger Pierre Smeets zijn er genoeg kanshebbers. Oud-kampioen Sander Vogelesang bijvoorbeeld, die extern in de promotieklasse met de WILLIGE DAME 1 met 3,5 uit 4 de belangrijkste puntenmaker is, staat op papier volgens de laatste KNSB-rating op plek TIEN.


 

 

WARME, ZWARE SIMULTAAN VOOR PIERRE SMEETS

en toch bijna 70 procent

 

Het seizoen van schaaksociëteit de Willige Dame werd dinsdag 5 juni traditioneel afgesloten met de simultaan van de clubkampioen. Pierre Smeets mocht voor de tweede keer rondjes draaien.

Vooraf had preases Cor Paans het erepodium gehuldigd: Hans Berrevoets (drie), Henk van Gemerden (twee) en Pierre Smeets (één).

 

Pierre Smeets

 

Daarna moest Pierre Smeets niet alleen de negentien tegenstanders trotseren. Ook de omstandigheden waren warm en zwaar. De terrasgeluiden gingen tot kwart over elf door. Drie uur was Pierre Smeets dus bezig voordat de eindstand kon worden opgemaakt. Tien overwinningen, zes remise en drie nederlagen (Theunis den Rooijen, Hans Nunnikhoven en Wim de Graaf). Vader en zoon, tegenwoordig is de toevoeging senior of junior ook voldoende, zaten bij de remisespelers. We hebben het dan over Teus en Teus Slotboom natuurlijk.

Piet Schuller was nummer zeventien, die zijn partij beeindigde, maar met een nul. Dat tekent zijn inzet. Jaap Mol en Cor Paans, zij-aan-zij gezeten, hadden aardig spel gekregen en wie de punten van alle stukken zo telden, kwam voor de heren aan enig voordeel. Pierre Smeets keepte bekwaam en zag eerst Cor op een gelijk spel aankoersen. Vervolgens hield de eigenaar van de zaak poffertjessalon Visser,Jaap Mol, het vuur nog even brandend. Toch kwam de remisehaven in zicht.

De eindstand was dus 13 om 6 en een bijna 70 procent. Heel keurig zo met drie maanden zomerreces voor de deur!


 

persbericht

SIMULTAAN VAN KAMPIOEN SMEETS

 

DORDRECHT - De kampioen van schaaksociëteit de Willige Dame, Pierre Smeets, speelt op dinsdag 5 juni (20 uur) een simultaan in poffertjessalon Visser. Volgens praeses Cor Paans is het een uitstekende gelegenheid voor schaakliefhebbers om kennis te maken met de Willige Dame. Smeets is een sterke kampioen, die deze week zijn titel wist te prolongeren. Kampioen van Zwijndrecht en debutant Henk van Gemerden legde beslag op de tweede plek. Hij eindigde voor de vice-kampioen van de vorige competitie, Hans Berrevoets.

 

(Pierre Smeets in actie bij de simultaan na zijn vorig kampioenschp in januari van dit jaar)

Knap was de vierde plek voor de eerste teamspeler van Zwijndrecht, Kees van 't Hoff. De meeste vooruitgang maakte Piet Schuller, die in het verleden vaak voor de poedelprijs streed. Hij eindigde zelfs in de eindstand net, zoals dat met voetbal heet, in het linkerrijtje. Hij bekroonde zijn goede schaakseizoen in de slotronde zelfs met een knappe remise tegen de bekende Dordtse schaker Paul de Roos.

Na de simultaan op 5 juni in de poffertjesssalon gaat de Willige Dame tot de tweede dinsdag van september met zomerreces.

 

Inlichtingen over schaakzaken bij de Willige Dame via Cor Paans, 078-6311090 of op www.tomsschaakboeken.nl.

 


 

TEUS SLOTBOOM Jr. RAPIDKAMPIOEN

 

Met een eindsprint van 5 uit 5 werd Teus Slotboom jr. rapidkampioen van de Willige Dame. Daarmee ging hij de koploper na de eerste avond, Hans Nunnikhoven (4 uit 4) in de slotronde voorbij.

 

Het rapidkampioenschap, dat over twee avonden is verdeeld, was wel een evenement met twee gezichten. De eerste avond waren er maar weinig spelers, ook Teus jr. niet, die Hans Nunnikhoven wisten bij te houden.

Hans Nunnikhoven eindigde uiteindelijk op een gedeeld tweede plaats met Johan Went en Hans Berrevoets. Kees van 't Hoff, eindsprint zelfs 4,5 uit 5, kwam net achter dit achtervolgend peloton terecht in gezelschap van Jaap Mol.

 

Op dinsdagavond 10 april is er weer een gewone competitie ronde. De grote vraag is: Weet Teus jr. zijn vorm bij rapidschaak vast te houden. Hij wist onlangs op een rapidtoernooi in Spijkenisse ook al een goed resultaat neer te zetten.


 

DRIE "JEUGDSPELERS" uit één familie bij Willige Dame

 

Een record aantal deelnemers uit één gezin. Die prestatie staat op naam van Annemarie, Teus sr. en Teus jr. Drie keer Slotboom dus in de kompetitie van de schaaksociëteit de Willige Dame. Ze wonen op nog geen vijf minuten fietsen van het clublokaal, poffertjessalon Visser, af. De familie bestaat uit enthoudsiaste debutanten.

Drie spelers uit één familie is apart en in de historie van de schaaksoos ook wel bijzonder. In het verleden deden de broers Cor en Piet Paans mee. Dat was twee maal dus, maar verder komt de familiehistorie niet.

 

The Slotboom Chessfamily

Teus sr. (geboren in 1964) zit pas enkele jaren op een club. Hij is dus een laatbloeier of zoals bij zijn andere schaakclub Zwijndrecht wordt gezegd: Teus sr. en Teus jr. zijn gewoon net beginnende jeugdschakers. Een waarnemer van de schaakfamilie verwoordt dat als volgt: ,,De ene vader brengt de kinderen en wacht achter een kopje koffie tot het jeugdschaken voorbij is. Teus sr. is gewoon zelf achter het bord gaan zitten en kan zo ook een kopje koffie drinken". De familie Slotboom heeft misschien wel een beetje het schaken in de genen zitten. Dat is door de historie ook wel versterkt.

Teus sr. zat in het verleden wel op wellicht de meest schaakvriendelijke school van Dordrecht: het Chr. Lyceum van conrector Pank Hoogendoorn en rector Henk J. van Alphen. Deze twee namen zijn ook verbonden aan het schaken in de Wilhelminakerk op de laatste zaterdag van het jaar!

Om te weten, wie weet is, heeft de schaakfamilie een passende foto ingestuurd.

Jeugdschakers sturen natuurlijk een jeugdschaakkiek in. De foto is genomen is tijdens het verblijf in Hengelo afgelopen zomer ten tijde van het Open Nederlands Jeugdkampioen. Dat is echt een schaakfestijn. De foto geeft een beeld van de nazit. Teus sr: ,,Iedere avond werden er in ons verblijf de partijen van de afgelopen dag geanalyseerd".

Teus sr., Teus jr. en Annemarie zijn echte schaakliefhebbers geworden. Annemarie speelt zich nog in en had tegen Koos van Dalen in onze interne competite wel meer verdiend dan een nul. Teus jr. heeft meegedaan aan het B-jeugdkampioenschap van de RSB. Teus jr. heeft pas een rating gekregen, die was gebaseerd op de resultaten op maar vier partijen. Die rating is ook als vertrekpunt bij de ELO-lijst van de Willige Dame genomen.

Wie zijn externe resultaten dit seizoen ziet, bij Zwijndrecht, mag aannemen dat hij snel ruim boven de 1400 ELO-punten zal gaan uitkomen. Bij Zwijndrecht (intern) zit Teus jr. net boven de vijftig procent en Teus sr. zit rond de 32 procent. Bij de Willige Dame is zijn score beter. Teus. sr. heeft,tot nu toe een opvallende overwinning geboekt op Willem Weerdesteijn. Hij blijft bescheiden over zijn zege.

,,Ik kan dat als volgt samen vatten. Ik heb ooit eens tijdens een partij een hoog bejaarde man horen zeggen:

degene die de voorlaatste fout maakt wint. En dat was ik".

 


 

DE OUDE DAME VAN ZUID WENST DE WILLIGE DAME SUCCES OP INTERNET

 

Een bijzondere gelukwens voor nieuwe website van schaaksociëteit de Willige Dame (in combinatie met Tomsschaakboeken) komt van een andere DAME met veel historie.

 

DE OUDE DAME VAN ZUID is een begrip, dat de Rotterdamse schaakvereniging Charlois/Europoort extra uitstraling geeft. Het is de aparte naam van de website/weblog.

Webmaster Peter Kemner reageert op de website onder het kopje de Oude Dame vs Willige Dame: ,,Altijd goed nieuws als er weer een RSB-site bijkomt, zeker als het er een is die lekker aktueel blijft. Die uitdaging is dus aan De Willige Dame. Succes gewenst in ieder geval!
Misschien moeten we trouwens eens een vriendschappelijke match organiseren, de Oude Dame tegen de Willige Dame....? "

De site van www.charloiseuropoort.nl met Peter Kemner als een uitstekende webmaster is al eens bekroond door de RSB. Peter verstaat ook de kunst om actueel de communicatie te bevorderen.

De naam DAME in combinatie met een woord ervoor, blijkt ook makkelijk tot een gesprek te leiden.

De webmaster de MART van

http://debaksteenuitmaassluis.blogspot.com/ 

reageert al snel:

,,In mijn Maassluisse carriere heb ik nog wel eens geopperd de vereniging te hernoemen naar de Gedekte Dame. Helaas weinig medestanders...."

 

In het verleden waren er ook schaakclubs actief onder bijvoorbeeld de naam DE WITTE DAME en DE ZWARTE DAME. De naam DE OUDE DAME van Zuid is een prachtige aanvulling op de combinatienaam Charlois en Europoort. De club Charlois was twee keer landskampioen rond 1970 (!) en dat met veel inzet van de leden en zonder sponsor. Later ging de vereniging samen met Europoort en zo ontstond de vrijdagavond club Charlois/Europoort op Zuid in het Clemenshuis. Als oprichtingsjaar wordt 1922 aangehouden. Dat is dus negen jaar voor de opriching van het distrikt Rotterdam.
De DAMES kunnen rekenen: De OUDE DAME van ZUID is dus nu al 85 jaar. DE Willige Dame volgend jaar 25 jaar.

De Oude Dame vs de Willige Dame: een mooie combinatie en dus schaakpromotie! 

 

 http://www.charloiseuropoort.nl

 


 

PIERRE SMEETS MET GROTE OVERMACHT EERSTE MAAL KAMPIOEN VAN DE WILLIGE DAME

VERRASSEND BRONS VOOR WIM VINK


In 1981 pakte Smeets zijn eerste triomf op Dordtse bodem: Hij werd voor de eerste maal clubkampioen van Groothoofd. In de competitie bij de Willige Dame accepteerde hij twee maal een remise tegen oudkampioenen van Groothoofd: Joop de Jong en Hans Berrevoets.

 

Wie de competitie over vijftien ronden overziet, valt nog een markant feit op. WIM VINK is derde (!) geworden. Hij had vooraf aangekondigd strijd te willen leveren voor een plek bij de eerste tien en studeerde volop. Pas in de slotronde verloor hij en wel van PIERRE SMEETS zodat hij net de tweede plaats moest loslaten maar minstens net zo eervol toch op het erepodium kwam op plek drie. WIM VINK geldt al jarenlang als een sterk snelschaker en heeft die faam ook bij de normale wedstrijdpartijen. Nu hij met de VUT is, stijgt zijn niveau verder naar die hoogte, waarmee hij vroeger als teamschaker voor de Stadsherberg al faam had.

 

GERRIT DE WOLF kwam dertien keer in actie voor de vierde plek. Hij won op de laatste avond van Willem Weerdensteyn.

HANS NUNIKHOVEN kwam op zijn vertrouwde hoogte (vijf) uit met twaalf partijen en een slotremise tegen Berrevoets.  KEES VAN 'T HOFF werd op een eervolle ZESDE plaats in de eindstand opgenomen. ARNO SLAGBOOM kon zich de laatste avonden niet vrij maken en werd zevende.

JAAP MOL was elke clubavond aanwezig en dan verdien je ook een mooie plaats in de top tien: 8. Sander Vogelezang (9) en Marcel Pluymert (10) geklasseerd. De volledige eindstand hangt in poffertjessalon Visser. PIET SCHULLER verdient ook aandacht, want hij speelde VEERTIEN partijen en zijn goede stelling in de laatste partij leverde tegen Cor Paans een remise op. Stan Rietstap verloor van Anne Meeldijk.


 

www.tomsschaakboeken.nl