UITVOERING VAN HET
REQUIEM VAN MOZART DOOR DORDTISSIMO


- Dordtissimo voegt wat toe aan cultureel leven ion Dordrecht
- a.s. Zaterdag 1 maart zingen 200 honderd mensen het Requiem van Mozart
- Voorverkoop van start voor bijzonder concert in de Wilhelminakerk
- Nieuws uit de Wilhelminakerk

- meer schaak- en ander nieuws op www.tomsschaakboeken.nl

 

 

Dordtissimo voegt wat toe aan

cultureel leven in Dordrecht

 

DORDRECHT - Meer dan vijfhonderd mensen genoten zaterdagavond (1 maart) van de meezing Messiah (Hndel) en het Requiem (Mozart) in de Wilhelminakerk. ,,We zijn tevreden over de formule. We geloven dat we na drie concerten kunnen zeggen dat Dordtissimo echt wat toevoegt aan het culturele leven in Dordrecht", zo zegt Bert Braanker (foto links) de voorzitter van de organiserende stichting Dordtissimo.

 

 

De aanpak rond het derde concert was vertrouwd. Vanaf tien uur in de ochtend waren 175 mensen als koor in de kerk aan de Blekersdijk actief aan het repeteren onder leiding van dominee/dirigent Ries van der Zouwen. Organiste Wendeline Wilmink zorgde voor de muzikale ondersteuning. Om dit te kunnen doen, waren de deelnemers maanden thuis aan het oefenen geweest met een CD als steun. Tevens werden delen van de composities op de zondagen in februari al gerepeteerd in de Wilhelminakerk.

 

Het was opvallend dat de mannen maar een derde deel uitmaakten van het grote gelegenheidskoor. Voorzitter Braanker: ,,Dat is een landelijk verschijnsel. Blijkbaar zijn vrouwen makkelijker te bewegen om samen een koor te vormen. We zullen als stichting eens nadenken, hoe we in de toekomst de mannen van alle leeftijden meer kunnen betrekken bij de meezingconcerten. Nederland heet toch een zingend volk te zijn."

De vier solisten en de leden van het Dordts kamerorkest schoven in de loop van de middag aan bij de repetitie om zo samen met de dirigent de laatste puntjes op de i te zetten. Om acht uur werd het concert in de overvolle kerk in stijl door de voorzitter geopend. Braanker wees erop dat Dordtissimo staat voor meer dan alleen het jaarlijkse concert organiseren. Om meer mogelijk te maken, is onlangs een vriendenclub in het leven geroepen. Bij alles blijft tellen, dat muziek een bron van inspiratie kan zijn. 

  

In het begin kon organiste Wendeline Wilmink (achter continuo) even door een stroomprobleem geen aandeel leveren in de uitvoering. Terwijl Ries van der Zouwen professioneel doorging met het dirigeren van de uitvoering, werd het probleem achter zijn rug opgelost. ,,We hebben na afloop hierover van niemand een opmerking gehad. Een technisch probleem kan altijd onverwachts ontstaan. Voor het publiek telde dat de algemene indruk dat het concert prachtig, mooi, uitmuntend was beoordeeld. Zoiets stimuleert ons om vooral door te gaan", aldus voorzitter Braanker.

 

De stichting Dordtissimo heeft voor zondag 4 mei om 10 en 14 uur twee uitvoeringen van een speciale Bachcantate, met koor en orkest, in de Wilhelminakerk op de agenda staan. Zo staat Dordtissimo garant voor de nieuwe stedelijke herdenking op de middag van de dodenherdenking.

 

A.s. Zaterdag 1 maart Het Requiem van Mozart
in de Wilhelminakerk door 200 honderd zangers

Persbericht 23.02.08

DORDRECHT - De laatste compositie van Wolfgang Amadeus Mozart - het Requiem - is op zaterdagavond 1 maart in de Wilhelminakerk een echte publiekstrekker. Dit zegt Hester van Wingerden van Dordtissimo over het hoofdwerk in het derde concert van de organiserende stichting.

 


De uitvoering van de Johannes Passion vorig jaar
in de Wilhelminakerk

 

Het Requiem heeft mede een grote bekendheid gekregen door de speelfilm over het leven en werk van Amadeus. Vlak voor het overlijden van de uitgeputte componist - in de film - werd het werken aan zijn laatste compositie indringend in beeld gebracht. Het filmpubliek zag telkens een onbekende man in het zwart weglopen.

 

Hij handelde in opdracht van een vermogende graaf, die net wilde doen alsof hij een Requiem schreef voor zijn in 1791 overleden vrouw. Zo verdwenen telkens delen van het Requiem uit de werkkamer van Mozart.  Na de dood van de componist, eind 1791, maakte een medewerker het af tot een compositie van zestig minuten.

 

Hester van Wingerden is samen met dominee/dirigent Ries van der Zouwen verantwoordelijk voor de inhoudelijke selectie en voorbereiding van het concerrt met voor de pauze  de Messiah deel 2, van G.F. Handl

 


Dordts Kamer Orkest

 

Het Dordtse kamerorkest, vier solisten, Wendeline Wilmink uit Dordrecht (continuo) en een koor van bijna tweehonderd stemmen uit alle windstreken laten de composities vanaf acht uur in de Wilhelminakerk in het derde Dordtissimo-concert klinken.  Overdag wordt in de kerk hard gewerkt onder leiding van Ries van der Zouwen om een concert-niveau te halen.

 

,,Wil je zaterdagavond 1 maart je doelstelling halen bij de uitvoering voor publiek, dan studeer je in n dag wel composities in die tot het normale repertoire van een koor behoren.  De koorleden hebben daarvoor twee oefen-CD's al maanden in huis. De mogelijkheid blijft aanwezig, dat we in de toekomst eens voor een minder bekend werk kiezen. Zover zijn we nog niet, want die keuze zal dan heel andere eisen stellen aan de uitvoerenden en natuurlijk aan het publiek," zo zegt Hester van Wingerden (Dordtissimo).

 

Uit de regio Drechtstreek komt n solist: Alt Leonie Korff woont in Hendrik Ido Ambacht. Zij heeft een brede en grote ervaring opgebouwd. Zo werkt Leonie Korff regelmatig mee in het Nederlandse operakoor en het Groot Omroep koor. De stichting Dordtissimo is blij dat zo'n goede soliste uit de regio ook in de Wilhelminakerk te horen is. Daarnaast  werken sopraan Iris Giel uit Woerden, tenor Ard Verkerke uit Gouda en bas Peter Scheele uit Leiden mee.

 

Hester van Wingerden: ,,Onze doelstelling als stichting Dordtissimo blijft om tevens in contact te komen met jonge, klassiek geschoolde stemmen, die podiumervaring willen opdoen."  

 

Hester van Wingerden

 

Dordtissimo werkt in het derde concert wederom samen met het Dordtse Kamerorkest, dat een bekend begeleidingsorkest is in Zuid-Nederland. Het orkest zegt maar vijftien concerten per jaar te doen want de kwaliteit gaat voor de hoeveelheid uitvoeringen. Zolang de voorraad strekt zijn er aan de zaal vanaf 19 uur nog kaarten voor vijftien euro per persoon te kopen.  In de voorverkoop betalen de mensen 12,50 euro per toegangsbiljet. Alle informatie is te vinden op www.dewilhelminakerk.nl

 


 

Voorverkoop van bijzonder concert op 1 maart,

van start

 

persbericht 27.01.08

DORDRECHT - De voorverkoop voor het bijzondere concert op zaterdag 1 maart in de Wilhelminakerk   - onder het vaandel van de Dordtse stichting Dordtissimo - is begonnen. Dat betekent tevens dat bijna tweehonderd zangers en zangeressen druk bezig zijn met de oefening van twee stukken.

Het gaat dit jaar om de uitvoering van het Requiem van Mozart en een deel van de Messiah van Hndel.  De Dordtse dominee/dirigent Ries van der Zouwen zal uiteindelijk op 1 maart de stukken verder instuderen met koor, orkest en solisten.

Vooral op weg naar Pasen - dit jaar vroeg half maart - bestaat veel belangstelling voor uitvoeringen met beroemde composities met groot koor van pakweg tweehonderd stemmen. De Wilhelminakerk was vorig jaar, bij de tweede uitvoering van Dordtissimo, dan ook geheel uitverkocht.

,,Daarom beginnen we vroeg met de voorverkoop van de kaarten,"  aldus voorzitter Bert Braanker van  stichting Dordtissimo, die bijzondere muziekuitvoeringen in Dordrecht wil mogelijk maken. Daarbij is met name gekozen voor uitvoeringen in de Wilhelminakerk. Deze kerk heeft na de restauratie en de komst van een vernieuwd orgel meer mogelijkheden op muzikaal gebied.

Aan de zaal kosten de toegangsbiljetten, zolang er nog plek is, vijftien euro per persoon. In de voorverkoop is de prijs  12,50 euro  per persoon. De reservering is geldig zodra het bedrag is overmaakt op girorekening 933955, t.g.v. Dordtissimo met daarbij persoonlijke gegevens.

Volgens Bert Braanker heeft dit systeem vorige uitvoering  goed gewerkt. ,,Mensen vinden het plezierig om verzekerd te zijn van een kaart. Op zaterdag 1 maart kunnen zij ook via een eigen entree - zeg maar volgens een VIP-route - makkelijk de Wilhelminakerk binnen treden en staat de kaart op naam. Zo kunnen de mensen snel de bijzondere sfeer proeven die zo'n uitvoering altijd oproept."

Meer informatie over de stichting Dordtissimo en over de voorverkoop is ook te vinden op www.dewilhelminakerk.nl

 

www.tomsschaakboeken.nl